Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
jao_situacije

#26 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by jao_situacije »

tačno znaš ko će se javiti na ovoj temi
cyprus

#27 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by cyprus »

Islamska dekleracija nije imala nikakvog uticaja na političke prilike s početka 90-tih... Međutim, ako je tačno da u njoj pišu ove gluposti za koje kažu da pišu (ne bih mogao potvrditi, nisam čitao), onda je ona jasan pokazatelj kako je njen autor bio pogrešan čovjek, u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu...
kiligonzales

#28 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

Ovo dvoje je tesko i porediti. Na internetu su dostupno stivo, pa se mogu lako procitati.
Krokodajl

#29 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Krokodajl »

ID i SANU se ni u jednom pogledu ne mogu porediti.

Autor ID je Alija Izetbegović, pojedinac, u vrijeme kada je ona objavljena (1970) Alija niti je bio lider Bošnjačkog naroda niti neka politički visoko rangirana figura da bi se bilo kakva njegova izjava, objava uzela kao važan pokretač nečega, od objave ID pa do političko pluralizma u SFRJ i BIH je proteklo 20-ak godina, u tih 20 godina ID nije predstavljala nikakvo štivo na osnovu kojeg se kreirala politička misao Bošnjaka ili buduće države BiH, šta više rekao bih da je Bošnjačka politika tog vremena prije svega bila uslovljena odnosima na relaciji Beograd - Zagreb odnosno samim stanjem u Beogradu (ako uzmemo u obzir one razgovore Filipović i ostali postojala je šansa da BiH ostane u krnjoj Jugoslaviji, to opet nas dovodi do zaključka da ID nije bila primarna politička vodilja Alije Izetbegovića), čak ni kada je Alija došao na vlast, pa ni kada je SDA postala glavna stranka u Bošnjaka, ID nije iskorištena kao politička ideja vodilja.

Sa druge strane.

Memorandum SANU je djelo Akademije nauke, najviše institucije u smislu znanosti u bilo kojem društvu, i bilo kakav memorandum napisan od strane Akademije Umjetnosti ima kud i kamo veću težinu od djela pojedinca, jer iza takve stoji ne samo akademska elita već i sama država.
Memorandum SANU su potpisali mnogi koji su tada kreirali naučni stav Jugoslavije u bilo čemu, između ostalog Mihailo Marković, Vasilije Krestić, Ivan Maksimović, Kosta Mihailović i ostali, koji su svako u svom polju važili za autoritete.
Memorandum SANU je objavljen u vremenu kada je politika Slobodana Miloševića počela sa svojim usponom, za razliku od Islamske Deklaracije koja se ni tokom ratnog perioda u BiH nije ni počela sprovoditi (sekularizacija društva nikada ni od strane SDA nije dovedena u pitanje, a o šerijatskoj državi da ne govorimo) za SANU se to ne može reći, i implicira da je SANU ili služila kao vodilja politike Slobodana Miloševića, ili je služila da se sa akademskog ugla opravdaju akcije koje je Milošević sproveo ili tek splanirao da sprovede.

- (SANU) Albanci krivi za genocid nad Srbima = "Vas niko ne sme da bije" , sukob sa SKJ Kosovo
- Srpski narod u SR Hrvatskoj je u dosta teškoj poziciji = Promjena granica zona vojnih oblasti 1987. godine kada su linije zona odgovarale linijama SAO Krajine
- Srpsko pitanje neće biti riješeno prije spajanja punog jedinstva = Jogurt revolucija u Vojvodini smjena autonomaša i dovođenje Miloševićevih ljudi na čelo SKJ Vojvodina, isti scenarij u Crnoj Gori, stvaranje situacije 4+1 > 3 (do koje nije došlo jer "za 3 dana nisu slomili Bosanca" odnosno Bogić Bogičević nije glasao za, a na drugoj sjednici je Sapundžiju isto promjenio glas).
- U slučaju raspada Jugoslavije, Srbija mora zaštiti svoje nacionalne interese = Finansiranje i pomaganje ustanka i vojne pobune Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, promjena etničke strukture stanovništva u Vojvodini i Kosovu.

SANU je ogledalo politike Slobodana Miloševića koja je i dovela do raspada i rata u SFRJ.
Islamska Deklaracija je utopijsko djelo budućeg predsjednika koji istu nikada nije ni pokušao a nije ni mogao sprovesti u djelo.
Alfons Kauders

#30 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Alfons Kauders »

Po ko zna koji put molim srpske i hrvatske forumase da nam dostave kopiju Islamske Deklaracije kako bi znali o cemu pricamo. Hvala.
hizo ramidovic

#31 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Alfons Kauders wrote:Po ko zna koji put molim srpske i hrvatske forumase da nam dostave kopiju Islamske Deklaracije kako bi znali o cemu pricamo. Hvala.
Razumnom coveku i sam naziv "islamska' ovog dokumenta dovoljno govori kakve se mracne ideje o unistenju nemuslimanskog zivlja u njemu iznose tako da je objava kopije besmislena i nepotrebna. Da nije bilo ove deklaracije ne bi bilo ni tudjnmana ni milosevica a ni rata
GeeTnT

#32 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

cyprus wrote:Islamska dekleracija nije imala nikakvog uticaja na političke prilike s početka 90-tih... Međutim, ako je tačno da u njoj pišu ove gluposti za koje kažu da pišu (ne bih mogao potvrditi, nisam čitao), onda je ona jasan pokazatelj kako je njen autor bio pogrešan čovjek, u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu...
..a ako nije tacno?
Tada se smatralo da su Muslimani kao narod na pogresnom mjestu, a svejedno u koje „vreme“...
cyprus wrote:Zbog čega je robijao Vojislav Šešelj?
..a, inace ovaj gore spomenuti je bio „u pravo vrijema i na pravom mjestu“? Predpostavljam da njegova djela znas napamet...
mistek

#33 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mistek »

Pa ID je, posmatrano kroz prizmu Islama, apsolutno normalan i ako se to može tako reći, tačan dokument. Sve što je u njoj napisano je logično i upravo kako Islam i gleda. Međutim, nigdje u istoj se ne piše da isto treba provesti, nekakve metode provođenja ili bilo kakvi planovi. Dapače, čovjek piše koliko je to nemoguće i ne poziva na isto. Koliko god velikosrbi i velikohrvati pokušavali dokazati da je ID podloga za nekakva čišćenja prostora i naroda, to je budalaština svakom ko hoće da vidi realno.

I ne treba uopšte porediti sa memorandumom SANU. Imali su Srbi stotine dokumenata koji su takve prirode. Štaviše, većina izjava njihovih političara od 90. na ovamo su stvar koju treba više preispitati i kritikovati.
ABH017

#34 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

cyprus wrote:Islamska dekleracija nije imala nikakvog uticaja na političke prilike s početka 90-tih... Međutim, ako je tačno da u njoj pišu ove gluposti za koje kažu da pišu (ne bih mogao potvrditi, nisam čitao), onda je ona jasan pokazatelj kako je njen autor bio pogrešan čovjek, u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu...
Možda bih se mogao složiti s tobom donekle, ali porediti ga sa Šešeljem, Vučićem, Nikolićem, Tuđmanom, Miloševićem je ludilo ili zla namjera.
Koliko znam, Alija nije stajao iznad Beograda u opsadi i nišanio sa snajperom po njemu, nije organizovao i slao dobrovoljce da kolju po Užicama i Čačku, Pančevu i Šapcu, nije slao brigade ARBiH da oslobađaju Dubrovnik i Split od njegovih domicilnih stanovnika. Stoga hajmo se ne pravit ludi i ne trolat svaku moguću temu sa relativizacijom i opravdavanjem zločinaca i kreatora svega zla što nas je snašlo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#35 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

GeeTnT wrote:
..a ako nije tacno?
Tada se smatralo da su Muslimani kao narod na pogresnom mjestu, a svejedno u koje „vreme“...
..a, inace ovaj gore spomenuti je bio „u pravo vrijema i na pravom mjestu“? Predpostavljam da njegova djela znas napamet...
https://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_the_well

:)
ABH017

#36 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

hizo ramidovic wrote:
Alfons Kauders wrote:Po ko zna koji put molim srpske i hrvatske forumase da nam dostave kopiju Islamske Deklaracije kako bi znali o cemu pricamo. Hvala.
Razumnom coveku i sam naziv "islamska' ovog dokumenta dovoljno govori kakve se mracne ideje o unistenju nemuslimanskog zivlja u njemu iznose tako da je objava kopije besmislena i nepotrebna. Da nije bilo ove deklaracije ne bi bilo ni tudjnmana ni milosevica a ni rata
Da nije islamske deklaracije ne bi bilo Boko harama, al kaide, hizbullaha itd. Dva tornja na vol stritu bi i sad stajala uspravno, a samoubilački bombaški napadi bi bili nepoznat pojam.... :lol:
Novak20

#37 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Novak20 »

Ne znam da li su ovo prave verzije ali evo linkovi za one koje ovo interesuje.

http://www.vakat.me/wp-content/uploads/ ... egovic.pdf

vs

http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/ ... 20sanu.pdf
mO k3

#38 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Novak20 wrote:Ne znam da li su ovo prave verzije ali evo linkovi za one koje ovo interesuje.

vs

:mrgreen:
Ovo je za smijat , nuko od bosnji nije postavio nikakv link , ali zato :lol:

Oplakah .... :mrgreen: :lol:
Novak20

#39 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Novak20 »

mO k3 wrote:
Novak20 wrote:Ne znam da li su ovo prave verzije ali evo linkovi za one koje ovo interesuje.

vs

Ne kontam u čemu je fol.

Raspravlja se o ID i Memorandumu SANU. Valjda treba i pročitati šta tu piše.
hizo ramidovic

#40 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Oduvijek je kod muslimana bio adet da se muskoj djeci prilikom sunecenja pod jastuk stavi koji dinar i jedan tvrdo ukoriceni primjerak islamske deklaracije, za miran san. Zenska celjad ovu deklaraciju dobivala su prilikom polaska u predskolsko.
Recimo, ja sam prva slova naucio listajuci ovaj dokument. Kad sam krenuo u osnovnu skolu, odmah sam prvi dan prepoznao ko su nemuslimani a ko muslimani i koga treba mrziti a koga ne. Hvala tebi, o veliki Alija, sto si nam jos kao djeci otvorio oci...
GeeTnT

#41 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

Chmoljo wrote:
GeeTnT wrote:
..a ako nije tacno?
https://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_the_well

:)
ABH017 wrote: Možda bih se mogao složiti s tobom donekle, ali porediti ga sa Šešeljem, Vučićem, Nikolićem, Tuđmanom, Miloševićem je ludilo ili zla namjera.
Koliko znam, Alija nije stajao iznad Beograda u opsadi i nišanio sa snajperom po njemu, nije organizovao i slao dobrovoljce da kolju po Užicama i Čačku, Pančevu i Šapcu, nije slao brigade ARBiH da oslobađaju Dubrovnik i Split od njegovih domicilnih stanovnika. Stoga hajmo se ne pravit ludi i ne trolat svaku moguću temu sa relativizacijom i opravdavanjem zločinaca i kreatora svega zla što nas je snašlo.
:per:
Alfons Kauders

#42 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Alfons Kauders »

hizo ramidovic wrote:Oduvijek je kod muslimana bio adet da se muskoj djeci prilikom sunecenja pod jastuk stavi koji dinar i jedan tvrdo ukoriceni primjerak islamske deklaracije, za miran san. Zenska celjad ovu deklaraciju dobivala su prilikom polaska u predskolsko.
Recimo, ja sam prva slova naucio listajuci ovaj dokument. Kad sam krenuo u osnovnu skolu, odmah sam prvi dan prepoznao ko su nemuslimani a ko muslimani i koga treba mrziti a koga ne. Hvala tebi, o veliki Alija, sto si nam jos kao djeci otvorio oci...
I hvala Alija za sunecenje gimnazijalaca po skolskim bibliotekama! :)
zavrzlama

#43 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by zavrzlama »

Ko sad se sjecam prilikom oslobadjanja jednog mjesta od srpskih zulumucara,kad komandant procita dio Islamske Deklaracije,nesto u stilu"Poklanjam vam ovaj grad i osvetili smo se srbijanskin dahijama" :D
Point.

#44 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Point. »

Je li to znaci da ja nisam nikakav musliman ako nisam procitao niti imam namjeru procitati ID?
Haris.ba

#45 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Haris.ba »

Mislim da je vakat da se pokrene proces da Bošnjaci u ustav stave i arapsko pismo kao ravnopravno. Pa da pišemo arapskim pismom bosanski jezik. Da nam dušmani ne čitaju što napišemo.

سوا ڵۆدسقا بٖىڃا راݗايۆ سە سلۉبۉدنا وٖ يەدناقا ۆ دۉستۉيانستوۆ وٖ پراوىما. ۉنا سۆ ۉبدارەنا رازۆمۉم وٖ سوۀشڃۆ وٖ ترەبا دا يەدنۉ پرەما درۆغۉمە پۉستۆپايۆ ۆ دۆحۆ براتستوا

Evo, ja sam napisao nešta što se mislim Hrvatima i Srbima nikako ne bi svidjelo.
mO k3

#46 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Novak20 wrote:
mO k3 wrote:

vs

Ne kontam u čemu je fol.

Raspravlja se o ID i Memorandumu SANU. Valjda treba i pročitati šta tu piše.
kako je moguce da srbi i hrvati imaju linkove , znaju vise o ID nego Bosnje ??

:mrgreen: :lol:
mO k3

#47 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

ne treba vise komentarisati na ovoj temi cetalji i ustase ce sami isplivati ....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#48 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

GeeTnT wrote:
ABH017 wrote: Možda bih se mogao složiti s tobom donekle, ali porediti ga sa Šešeljem, Vučićem, Nikolićem, Tuđmanom, Miloševićem je ludilo ili zla namjera.
:per:
ne pratim kipraninovo pisanje od jučer da pomislim da on poredi Aliju i gore pobrojane. nigdje to na temi ni ne piše, niti se implicira.

osim toga, za razliku od forumaša kojeg si citirao, ti nisi ponudio niti jedan argument, samo si raspalio ad hominem sa namjerom da diskreditiraš sagovornika na vrlo, vrlo ružan način.

ne želim biti njegov advokat. stvar je u tome što brdo tema upropastite tim isljedničkim postovima, bez ikakvog argumenta i bez bavljenja onim što piše.
hizo ramidovic

#49 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Point. wrote:Je li to znaci da ja nisam nikakav musliman ako nisam procitao niti imam namjeru procitati ID?
Naravno da nisi.
I nije dovoljno samo procitati, valja to dosljedno i slijediti sto u praksi znaci zulumcariti, majorizirati, sunetiti itd.
mO k3

#50 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

@chmoljo ovdje argumenti vise ne vaze , vidio si i sam na temi koju si juce zatvorio , @karlin je argumentima dotukla @hafisa , ali on okrene na onu seljacku imas li kakav recept za kore , sta hoce da kaze da joj je mjesto u kuhinji i da suti .... koji je to sovinista
Post Reply