Sarajevo - Graz

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#26 Re: Sarajevo - Graz

Post by 530i »

Kad već znate gdje i kod nas ima robe kao i vani napišite, ako nije neka tajna.
condy

#27 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Sta te interesuje :mrgreen:

Sport vision prodavnice i gms sport u Vitezu, za sportsku opremu i odjecu, zimsku, patike i sl. Sve markirano i kvalitetno, uglavnom jeftinije nego vani i jeftinine nego u Sa.

Peko za cipele, povoljna i kvalitetna obuca.

Tom tailor za lezernu i dobru odjecu gotovo da ima u svakom vecem gradu i shoping centru.

Zaboravih kako se zove u BBI ima gore na spratu manja prodavnica za obucu, cipele, cijene su visoke ali su perfekcija.

Tommy Hilfiger ima u BBI, ali su skuplji nego u De.

Muscle freak u Sa, za sportsku prehranu dodatke proteini i sl. Nesto i opreme...najbolja u BiH. Importane centar u Sa

Parfimerije martimex i dm...

Na prvu sto se sjetih
Itd,
Ja, imas kod Kramara polovna auta :mrgreen:
530i

#28 Re: Sarajevo - Graz

Post by 530i »

Sve znam i sve je ili dobro skuplje ili dobro nekvalitetnije, zato sam i pitao :mrgreen:

Vani uzmeš ekstra stvari za manje para nego ovdje što je waikiki...osim naravno onih koji ganjaju zadnje modne krikove.
condy

#29 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Ja sam u De, cesto kupovao u Kaufhofu. Nekako mi najbolji omjer cijene i kvalitete. Kod njih su cijene nesto nize nego kod nas kod standardni stvari tipa adidas nike...ne puno tu su negdje ali su dobro jeftiniji npr kod visokokvalitetne odjece tipa hugo bossa hilfigera ili parfema. I te cijene su visoke ali nize nego kod nas. Odijelo od hugo bossa kod njih ima za oko 400- 500 eura, a kod nas to odjelo nema sanse da se kupi za te novce. Ne moze im polit Granoff ili Cesar a tu su cijenama. C&A je kod njih sa cijenama kao kod nas FIS, ali je puno kvalitetniji. Patike i cipela obuca pogotovo sportska je nesto jeftinija. Tako da nesto je jeftinije a nesto skuplje. Skuplji su im mobiteli, televizori bjela tehnika racunari laptopi...pa restorani, kafa u trznim centrima :mrgreen: ali im je hrana jeftinija i tu je najveca razlika jer kod njih je puno bolji i veci izbor nego kod nas u bingu ili konzumu. Al generalno i kod nas ima dosta toga kvalitetnog i dobar izbora, samo lova je potrebna
kabal1337

#30 Re: Sarajevo - Graz

Post by kabal1337 »

Ako poredis dvije iste radnje, gore u AU i ovdje u BIH, oni imaju mnogo kvalitetniji materijal.
Me_again

#31 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

condy wrote:Ja sam u De, cesto kupovao u Kaufhofu. Nekako mi najbolji omjer cijene i kvalitete. Kod njih su cijene nesto nize nego kod nas kod standardni stvari tipa adidas nike...ne puno tu su negdje ali su dobro jeftiniji npr kod visokokvalitetne odjece tipa hugo bossa hilfigera ili parfema. I te cijene su visoke ali nize nego kod nas. Odijelo od hugo bossa kod njih ima za oko 400- 500 eura, a kod nas to odjelo nema sanse da se kupi za te novce. Ne moze im polit Granoff ili Cesar a tu su cijenama. C&A je kod njih sa cijenama kao kod nas FIS, ali je puno kvalitetniji. Patike i cipela obuca pogotovo sportska je nesto jeftinija. Tako da nesto je jeftinije a nesto skuplje. Skuplji su im mobiteli, televizori bjela tehnika racunari laptopi...pa restorani, kafa u trznim centrima :mrgreen: ali im je hrana jeftinija i tu je najveca razlika jer kod njih je puno bolji i veci izbor nego kod nas u bingu ili konzumu. Al generalno i kod nas ima dosta toga kvalitetnog i dobar izbora, samo lova je potrebna
Prvo boldirano - mogao si do prije neku godinu kupiti to isto Boss odijelo u Borac Travnik gdje se večinom i proizvodilo i izvozilo u Evropu. Za puno manje novca. Naravno, privatizacija je učinila svoje, izgleda da se na "studentima" bolje zarađuje.

Drugo boldirano - u Njemačkoj je jeftinija jedino "junk food". Ukusne ali sumnjive salame, kobasice istih karakteristika, sirevi nama nepoznatih proizvođača itd. Dalje, povrče bez ukusa kojima su potrebni silni nadjevi (iliti prelivi) da bi imali bilo kakav podnošljiv ukus. Sokovi koji voća nisu vidjeli, čista hemija, itd itd.
Prijatelju, kupi kilo kvalitetnog mesa ili ribe u DE pa da vidimo cijene :izet: Ili štrucu kvalitetne panje. Teletinu češ nači u muzeju jedino.
Mojne nam te geistarbeiter-ske hrane :lol:
Ima i ovdje vrlo jeftinih iznutrica i samljevenih stočnih papaka, samo nisu tako lijepo upakovani :run:
condy

#32 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

:roll: :roll:

Nemoj da brkamo dvije stvari. Jedno je naša i njihova gastronomija a drugo je ponuda proizvodnog prehrambenog asortimana po trgovačkim lancima. Mnogo je veći izbor svakodnevnih namirnica u njihovim trgovinama nego kod nas. Meni lično bingo ili konzum, nude jedno te isto, dovoljno ali i ništa raznovrsno. U svakoj zemlji, ima razlika među samim namirnicima/hrani ovisno od nekih geografskih i drugih uvjetovanja. Zbog toga kod njih je teletina žilava i lošija nego kod nas. Stvar je u načinu uzgoja/prehrane stoke i sl. Što se tiče onih namirnica koje mi najčešće kupujemo ovdje po trgovinama tjestenina/mlijeko/bjelančevine/slatkiši i sl. ja nisam stekao takav utisak da je kod njih ponuda lošija, izuzev nekih stvari poput sirovog mesa. Što nije slučaj sa ribljim mesom. Tu je kod njih ponuda daleko veća, razna morska riba, a one su najkvalitetnije. Za njih je pastrma light riba. A sirovu morsku ribu nigdje ne možeš kupiti pa ni na jadranu ako je sam ne upecaš. Neki njihovi slatkiši što kod nas koštaju po 5 KM, tamo su oko 90 centi. Da ne govorim o francuskim trapist sirevima ??? Cijene su kod njih i tri puta niže. Da se razumijemo, ja ne pričam o tzv. prirodnoj hrani. Nemaš to ni kod nas, osim ako imaš svoju baštu i još ponešto :-D . Samo ako sam proizvedeš hranu onda imaš tu " zdravu " hranu. I kod nas je sve više manje hemija, kao i kod njih. Pa i na pijaci! Jabuke moram čistiti deterdžentom.

Često se potcjenjuje " njihova " gastronomija, i često se ima previše visoko mišljenje o " našoj ". Istina, je negdje po meni na pola puta. Njihova gastronomska ponuda je bogatija jer imaš na jednom mjestu kineske, italijanske, američke, indijske, turske i dr. restorane ( i trgovine ), a to kod nas nemaš. Njihova prehrambeni običaji su srednja žalost, ali opet to govori o njima a ne o proizvodima, kobasice, pive i sl. Naša gastranomija jeste slasna i jedna od najukusnijih ali je precjenjena, ćevapi, pite, janje, tijesto...sve je to ukusno ali i nezdravo, za razliku od talijanske koja važi za jako zdravu ili kineske hrane, koja se u pravilu pravi na pari a ne na ulju, i važi za zdravu ali totalno neukusnu hranu i sl.

Raspisah se, dosta sam pratio ove stvari oko hrane, da ne pomisliš da sam neki ždero :-D već više zbog fitnesa, teretane i sl, tako da jako pratim šta i kako se hranim, nekad više nekad manje discipliniran, i tad sam shvatio da se i mi poprilično nezdravo hranimo a da su nam to neke tradicionalne prehrambene navike, koje stičemo s koljena na koljeno, pogrešne :) :)
Ned071

#33 Re: Sarajevo - Graz

Post by Ned071 »

Bogami, ono sto sam jeo cani, kineska je sve samo ne neukusna. Eto bas u grazu ima strasan kineski restoran...
Me_again

#34 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

condy wrote::roll: :roll:

Nemoj da brkamo dvije stvari. Jedno je naša i njihova gastronomija a drugo je ponuda proizvodnog prehrambenog asortimana po trgovačkim lancima. Mnogo je veći izbor svakodnevnih namirnica u njihovim trgovinama nego kod nas. Meni lično bingo ili konzum, nude jedno te isto, dovoljno ali i ništa raznovrsno. U svakoj zemlji, ima razlika među samim namirnicima/hrani ovisno od nekih geografskih i drugih uvjetovanja. Zbog toga kod njih je teletina žilava i lošija nego kod nas. Stvar je u načinu uzgoja/prehrane stoke i sl. Što se tiče onih namirnica koje mi najčešće kupujemo ovdje po trgovinama tjestenina/mlijeko/bjelančevine/slatkiši i sl. ja nisam stekao takav utisak da je kod njih ponuda lošija, izuzev nekih stvari poput sirovog mesa. Što nije slučaj sa ribljim mesom. Tu je kod njih ponuda daleko veća, razna morska riba, a one su najkvalitetnije. Za njih je pastrma light riba. A sirovu morsku ribu nigdje ne možeš kupiti pa ni na jadranu ako je sam ne upecaš. Neki njihovi slatkiši što kod nas koštaju po 5 KM, tamo su oko 90 centi. Da ne govorim o francuskim trapist sirevima ??? Cijene su kod njih i tri puta niže. Da se razumijemo, ja ne pričam o tzv. prirodnoj hrani. Nemaš to ni kod nas, osim ako imaš svoju baštu i još ponešto :-D . Samo ako sam proizvedeš hranu onda imaš tu " zdravu " hranu. I kod nas je sve više manje hemija, kao i kod njih. Pa i na pijaci! Jabuke moram čistiti deterdžentom.

Često se potcjenjuje " njihova " gastronomija, i često se ima previše visoko mišljenje o " našoj ". Istina, je negdje po meni na pola puta. Njihova gastronomska ponuda je bogatija jer imaš na jednom mjestu kineske, italijanske, američke, indijske, turske i dr. restorane ( i trgovine ), a to kod nas nemaš. Njihova prehrambeni običaji su srednja žalost, ali opet to govori o njima a ne o proizvodima, kobasice, pive i sl. Naša gastranomija jeste slasna i jedna od najukusnijih ali je precjenjena, ćevapi, pite, janje, tijesto...sve je to ukusno ali i nezdravo, za razliku od talijanske koja važi za jako zdravu ili kineske hrane, koja se u pravilu pravi na pari a ne na ulju, i važi za zdravu ali totalno neukusnu hranu i sl.

Raspisah se, dosta sam pratio ove stvari oko hrane, da ne pomisliš da sam neki ždero :-D već više zbog fitnesa, teretane i sl, tako da jako pratim šta i kako se hranim, nekad više nekad manje discipliniran, i tad sam shvatio da se i mi poprilično nezdravo hranimo a da su nam to neke tradicionalne prehrambene navike, koje stičemo s koljena na koljeno, pogrešne :) :)

Pošto je tema automobilizam a ne gastronomija skratiču priču:
U zadnjih 20 godina proveo sam u Njemačkoj ukupno barem jednu i po godinu i bio sam nerijetko u situacijama da se sam hranim, tako da dobro znam šta govorim.
Ukupna gastro-potrošačka korpa (ima u njoj i sira i tjestenine, mesa, ribe itd) je sigurno skuplja ako se misliš kvalitetno hraniti nego u BiH.
I tOčkica, da ne trujemo temu.
I da, nije istina da se ovdje nemože doči do svježe ribe, pogotovo u Hrvatskoj.
BTW, pastrmka je naravno light riba, uvijek bila. Ako nije dovoljno natovljena :-)
Me_again

#35 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

Ned071 wrote:Bogami, ono sto sam jeo cani, kineska je sve samo ne neukusna. Eto bas u grazu ima strasan kineski restoran...
Ja jeo jednom u polu-kineskom domu, domaču (domačica je bila Kineskinja).
Sve kuhano, a slasno do neba.
condy

#36 Re: Sarajevo - Graz

Post by condy »

Kuhano na cemu na maslinovom ulju ?? :-D

Kakvi ba kinezi...vala ne volim ih kod njih nema ljepe zene, sa sisom i pravim guzom, sve nesto malo, tanko, ruzno, svi isti...hajd da se vratimo autima :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:Sve znam i sve je ili dobro skuplje ili dobro nekvalitetnije, zato sam i pitao :mrgreen:
To su price za malu djecu. To tvrdim kao neko ko je godinama radio posao vezan za stalna putovanja. I to u periodu kad bez vize sa bh pasosem nisi mogao dalje od Bregane.
530i

#38 Re: Sarajevo - Graz

Post by 530i »

_BataZiv_0809 wrote:
530i wrote:Sve znam i sve je ili dobro skuplje ili dobro nekvalitetnije, zato sam i pitao :mrgreen:
To su price za malu djecu. To tvrdim kao neko ko je godinama radio posao vezan za stalna putovanja. I to u periodu kad bez vize sa bh pasosem nisi mogao dalje od Bregane.

Hoćeš reći da je ovdje sve bolje i jeftinije? Nemoj zezat ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:

Hoćeš reći da je ovdje sve bolje i jeftinije? Nemoj zezat ;-)
Ne.
Me_again

#40 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

_BataZiv_0809 wrote:
:D
Ako cemo mak na konac, kada sam krenuo na takva putovanja morao sam imati vizu i za Cro. Naravno sa BiH passport-om. Bio je to Januar 96.
U nekom konzulatu blizu Sloge se vadila "viza" :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#41 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Me_again wrote:
Ako cemo mak na konac, kada sam krenuo na takva putovanja morao sam imati vizu i za Cro. Naravno sa BiH passport-om. Bio je to Januar 96.
Ma poenta je na necemu drugom. Pricaju se price iz davnine ko da je 2004. pa mozes ljudima maslat o prozorima od marmelade u Njemackoj. I redovno su gori bili oni kojima tako guzica malo vidi puta, od dijaspore.

U Njemackoj vako, u Njemackoj nako. :-)
Me_again

#42 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

_BataZiv_0809 wrote:
Me_again wrote:
Ma poenta je na necemu drugom. Pricaju se price iz davnine ko da je 2004. pa mozes ljudima maslat o prozorima od marmelade u Njemackoj. I redovno su gori bili oni kojima tako guzica malo vidi puta, od dijaspore.

U Njemackoj vako, u Njemackoj nako. :-)
Svugdje je lijepo biti turista :-D
Stvari puno bolje jzgledaju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#43 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Me_again wrote:
Stoji i to, ali ovo za garderobu je stvarno odron. Mislio donosio sam ja levatima trenerke da mogu pricat da su kupljene vani :D
Me_again

#44 Re: Sarajevo - Graz

Post by Me_again »

_BataZiv_0809 wrote:
Me_again wrote:
Stoji i to, ali ovo za garderobu je stvarno odron. Mislio donosio sam ja levatima trenerke da mogu pricat da su kupljene vani :D
Ha, ha,
To mi je jako, haj bruda donesi mi jednu markiranu trenerku :lol:
Nek si palio papke :thumbup:
Throttle

#45 Re: Sarajevo - Graz

Post by Throttle »

Meni neki dan lik tvrdi da tehnika nije ista ovdje i na zapadu. Jah eto, jedan samsung ili bilo koji sličan gigant pravi televizore samo za ex-yu zemlje i to obavezno lošijeg kvaliteta. Kao, kupovao on po Njemačkoj pa zna. Jarane, televizor isti i ovdje i na Barbadosu. Ne mo'š mu objasnit.
Do sad bila samo nutela, sad sve kod nas lošije. A ljudi ne kontaju da nas ovdje nema ni 25 miliona i da smo mi po bilo kakvoj statistici pičvajz a ne respektabilno tržište pa da negdje tamo nekim giga-mega firmama postoje proizvodne trake samo za nas :lol:
Kad smo kod hrane, ja se u Dojčlandu složio nekakvim pečenim pilićima od braće šiptara, nikad se se bolje nisam najeo :lol:
530i

#46 Re: Sarajevo - Graz

Post by 530i »

Blago vama koji mislite da je sve isto ovdje i vani, samo to mogu reći.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#47 Re: Sarajevo - Graz

Post by _BataZiv_0809 »

Ma u fabrikama imas posebnu traku za losiju robu. Na traci pise "za Bosnu" :D

De ba ljudi 2018 je jos malo pa stigla, ne pricajte price iz 2004.
530i

#48 Re: Sarajevo - Graz

Post by 530i »

Eno u Minehnu glavna priča gdje jeftiniji plin za nasut i da li su bolje Tigar, Sava ili Sportiva, hajte molim vas.
Bakir1

#49 Re: Sarajevo - Graz

Post by Bakir1 »

530i wrote:Blago vama koji mislite da je sve isto ovdje i vani, samo to mogu reći.
Meni je ovdje bolje...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#50 Re: Sarajevo - Graz

Post by konektovan »

530i wrote:Blago vama koji mislite da je sve isto ovdje i vani, samo to mogu reći.
Mislim da se ljudi danas mnogo više informisu, intrnet na svakom cosku, nece nas više moci palit' po ušima k'o nekad. :mrgreen:
Dokazano je u više primjera, da veliki proizvodjaci itekako koriste drugacije recepture u proizvodnji i da se ti proizvodi plasiraju na posebna trzista.
Post Reply