Posao ili kuća

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

azurna_obala

#26 Re: Posao ili kuća

Post by azurna_obala »

O'zone wrote: Neće mu ništa biti ni bez tebe. Mog je čuvala od moje tetke kćerka kasnije moja majka kad je on već skužio gdje šta i kako. Onda je počeo da nas tjera iz kuće da iemo na posao jer treba zaraditi para za igračke :mrgreen: . Sad čekamo drugo, termin u Martu. Bit će zeznuto al šišaj ga preživjet će se i to :thumbup: Pusti stvari da idu svojim tokom...
Pa neka vam je sa srećom!

Joj kako svi pričate da je to lako, skoro da ću vam povjeravati :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#27 Re: Posao ili kuća

Post by O'zone »

azurna_obala wrote:
O'zone wrote: Neće mu ništa biti ni bez tebe. Mog je čuvala od moje tetke kćerka kasnije moja majka kad je on već skužio gdje šta i kako. Onda je počeo da nas tjera iz kuće da iemo na posao jer treba zaraditi para za igračke :mrgreen: . Sad čekamo drugo, termin u Martu. Bit će zeznuto al šišaj ga preživjet će se i to :thumbup: Pusti stvari da idu svojim tokom...
Pa neka vam je sa srećom!

Joj kako svi pričate da je to lako, skoro da ću vam povjeravati :mrgreen:
Hvala :)

Pazi, nije lako. Najgora noćna mora majke je da "ostavi dijete" zato što se mora vratiti na posao zato što sa djetetom ne zna niko bolje od nje i ako joj je to prvo dijete :) Ova moja tečišna što je čuvala mog klipana je odgojila četvero svojih i bez obzira na to moja supruga nikad nije bila previše opuštena. Imam jednu poznanicu što se isto morala vratiti na posao a njeni roditelji su čuvali dijete znači njena majka i njen otac koji su odhranili i odgojili nju, i opet je svako ali doslovice svako 30 minuta zvala da vidi šta radi dijete, jel jelo, piškilo, kakilo, spavalo,... :shock: ja bih na mjestu njenih roditelja odustao davno i rekao evo ti ga šćeri nazad pa ga ti čuvaj...
missko

#28 Re: Posao ili kuća

Post by missko »

Ja nikad nikome ne bi ostavio djete dok ne napuni 3 god. Ja sam uzeo neplaceno a zena isla radit i opet mu je majka falila i dan danas se to ne moze nadoknadit. Kod drugog djeteta je zena uzela eplaceno 3 god i razlika drasticna i za nju i za djete . Jaslice niposto a vrtic svakako. Nisam ih ni u produzene boravke u skoli ostavljao tako da imamo super osjecaj za dom gdje rucamo i veceramo i doruckujemo skupa
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#29 Re: Posao ili kuća

Post by lmo »

posao, naravno.
vrijeme koje roditelji provode na poslu, najbolje je da dijete provede u vrtiću...socijalizacija, stvaranje navika za brigu o samom sebi, sticanje rutine, obaveza, preuzimanje odgovornosti...
nana/baka servis mi se ne dopada...što kaže jasna bajraktarević na tu temu., parafraziram......neću se posvetiti čuvanju svojih unuka i raditi stvari za njih koje treba da rade njihovi roditelji...da ne spavaju cijelu noć zbog temperature, pa sutra umorni odu na posao...sve je to roditeljstvo...

u zrelijim godinama, nane i dede se, ako su zdravi, trebaju posvetiti sebi, a ne zarobiti dječurlijom...niti je prirodno, niti uredu....rodio si, odgajaj i brini, ali i dopusti djetetu da se razvija bez lupe pod kojom bi bilo ako je roditelj tu 24/7....
detroit-mercy

#30 Re: Posao ili kuća

Post by detroit-mercy »

Ja mislio tema o zivotu dijaspore, poso-kuca :mrgreen: kad ono o djeci :skoljka: .
DZONPI

#31 Re: Posao ili kuća

Post by DZONPI »

Budi sa djetetom,kakav dedo nana vrtic,nisi ga njima radjala nego sebi,ovdje na zapadu samo sto djete neuzmu iz porodilista,svi znaju bolje od onog sto ga rodi.Bice posla uzivaj sa djetetom.
Matzan

#32 Re: Posao ili kuća

Post by Matzan »

detroit-mercy wrote:Ja mislio tema o zivotu dijaspore, poso-kuca :mrgreen: kad ono o djeci :skoljka: .

Ja mislio ko se sad opet sjetio r. Ekrema Jevrića. :mrgreen: :run:
Mis mekinjas

#33 Re: Posao ili kuća

Post by Mis mekinjas »

Boze sačuvaj ostati u kuci biti samo kućanica i majka.
Ja nisam imala problema s povratkom na posao. Godina dana porodiljnog je dovoljna.
Svasta bih imala reci ali kako sam britkog i otrovnog jezika, majke ce se uvrijediti. :mrgreen:
missko

#34 Re: Posao ili kuća

Post by missko »

Mis mekinjas wrote:Boze sačuvaj ostati u kuci biti samo kućanica i majka.
Ja nisam imala problema s povratkom na posao. Godina dana porodiljnog je dovoljna.
Svasta bih imala reci ali kako sam britkog i otrovnog jezika, majke ce se uvrijediti. :mrgreen:
Sta je dovoljno ba pa djeca i ne prohodaju za godinu. 3 god su minimalno pa onda nek ide u vrtic kad progovori i malo osamostali se
Sunculish

#35 Re: Posao ili kuća

Post by Sunculish »

Ja sam u identicnoj situaciji. Uzela sam naplaćeno nakon porodiljskog. Djecu ostavim u vrtić na pola dana i to vrijeme trošim da sebi ugodim. Drugu polovicu dana ugadjam djeci i mužu i uživam u tome. Nikada ranije ne bih pomislila da može meni iko drugi biti preči od sebe same. Sada se pitam kako sam uopšte živjela bez djece?
Ljakan

#36 Re: Posao ili kuća

Post by Ljakan »

azurna_obala wrote:Vjerovatno su se sve majke osjećale užasno pri pomisli da se nakon porodiljskog moraju vratiti na posao. :|
Upravo prolazim kroz tu fazu i dodje mi na momente da plačem od muke, pa pomišljam i da dam otkaz. :zoka:

Kome i gdje da ostavim svoje dijete, kako da se nosim s tim da odjednom neću biti s njim cijeli dan, kako će to on podnijeti!? Ko će ga uzeti u naručje kad bude plakao, utješiti i poljubiti?? Srce mi se slama. Milijardu pitanja i sumnji...

Interesuju me mišljenja žena, da li bi, ikada izabrale da ostanete kući i odgajate djecu, naravno pod uslovom da od muževe plate možete normalno da živite?
Za muške pitanje, da li bi podržali ovakvu ideju i da li bi vam smetalo da samo vi zarađujute?

Koliko je zapravo danas luksuz imati posao s jedne strane, a sa druge strane imati djecu i brinuti se o njima?

Lično bih izabrala opciju ostati kući, vjerujem da bih bila zdravija, i bez stresa podizala svoje dijete.
A đe da znam.
Mis mekinjas

#37 Re: Posao ili kuća

Post by Mis mekinjas »

;-)
missko wrote:
Sta je dovoljno ba pa djeca i ne prohodaju za godinu. 3 god su minimalno pa onda nek ide u vrtic kad progovori i malo osamostali se
Sva djeca uglavnom progovore do druge godine. A čudo je šta nauče u vrtiću. Pri tome ne mislim na nestašluke. Već na korisne stvari. Između ostalog da im mater ne treba za sve. U toj fazi majke misle da su bogom dane za odgoj i da niko na ovom svijetu ne zna sta je bolje za njihovo dijete. To baš i nije tako. Žena treba izići iz kuće. Inače ti se život svede na trenerku, raščupanu kosu, salo na svim dijelovima tijela. U tom periodu nerada, dočekivanja muža s posla, skakanja za svakim migom djeteta, žena sve manje postaje dobra žena. Sa istima postaje tesko i gotovo nemoguće komunicirati.
Stresan posao... danas je svaki takav. Veci problem od djeteta u vrticu je neznanje i nesposobnost nošenja sa stresom u danasnje vrijeme. Vrtic je super stvar, a sama nisam isla u njega i falilo mi je to cijeli zivot. Djecje emocije su kratkotrajne, i problem je samo u roditeljima. Nikad u djeci.
jahh

#38 Re: Posao ili kuća

Post by jahh »

Biti samo majka :-)

Jok, bolje robovati poslodavcu nego biti majka.
Mis mekinjas

#39 Re: Posao ili kuća

Post by Mis mekinjas »

jahh wrote:
Biti samo majka :-)

Jok, bolje robovati poslodavcu nego biti majka.
Pa niko ti ne brani da biraš sebi poslodavca. Najlakse je ne raditi za to ne treba ni pamet niti ista drugo, samo izgovor. Ko ima para nek ne radi, od dosade ce svakako postati obijesan. Mozda je generalizacija ali prilicno istinita. ;-)
Opal_89

#40 Re: Posao ili kuća

Post by Opal_89 »

Iz perspektive zene koja je i ostajala kuci sa djecom, a i radila povremeno najidealnije bi bilo da je majka sa djetetom u te prve 2-3 godine. Ali obzirom da ne zivimo u idealnom svijetu, i da se mora raditi, a ne samo da mora nego je zeni to i potrebno zbog njenog licnog ostvarenja i ostalih stvari, ja sam bila za opciju vrtica. Znaci bez nana i deda, ne zbog nepovjerenja, nego sto ne bih zeljela opteretiti ni svoju ni muzevu majku da od 8-16 mora skakati oko djeteta. Postujem njihove godine i vrijeme kao i svoje, tako da su oni samo opcija ako je dijete, ne daj Boze, bolesno pa ne moze u vrtic ili eventualno neki vikend.
Ako se odlucis na zenu da ti cuva dijete i to ne trebas na dug period, po meni u ovim situacijama je vrtic najbolja opcija, prvenstveno zbog socijalizacije djeteta i njegovog emocionalnog razvoja. Poznajem masu zena koje su dijete povjerile na cuvanje zeni, jer zaboga u vrticu joj nece niko tetositi njenom djetetu ili oprati guzu cim se ukaki ili joj je dijete stalno bolesno, i danas ta djeca sa 4-5 godina trckaraju okolo sa 1 ili eventualno 2 igracke za koje su se trajno vezali (a nerijetko je u pitanju kasika ili kesica vaniliog secera) :-? nemaju pojma sta znaci igrati se sa drugom djecom, zovu oni tu djecu i skakucu oko njih ali ne znaju kako se igrati, nego su pretezno osamljeni, osim ako im se u medjuvremenu ne rodi brat ili sestra. U mnogim situacijama ni imunitet te djece nije nesto izgradjen, a da ne govorim da ce rijetko koja teta cuvalica to dijete nauciti kako da raspremi svoje igracke, skloni za sobom stvari ili tanjir nakon jela jer nece smjeti mozda iz razloga da joj majka ne bi sta zamjerila sto joj muci dijete, ipak je ona placena za to, kao i za ostale kucanske poslove :roll:
U vrtic kad das dijete, bukvalno ces ga dati da se samo bori za opstanak. Nekad ce doci uplakano, nervozno, u pocetku veoma cesto prehladjeno sto je sasvim normalno jer dijete mora izgraditi imunitet, i bolje je ako odboluje djecije bolesti u tom periodu nego kasnije. Tebi ce u pocetku biti veoma tesko, na poslu ces cijeli dan misliti "Sta li sad radi?", "Da li joj/mu je hladno?", "Je li gladno?", "Plače li?", ali gledajuci dugorocno bice ti drago kada vidis kakve manire i vjestine je dijete steklo, kako dize dva prsta kad hoce nesto da pita :D i kako ce nauciti da iskaze svoj stav i formira normalnu recenicu, sto ce ti opet biti lakse kada krene u skolu.
Ne znam gdje zivis ali sigurno imas opciju da biras izmedju vise vrtica, jer i oni danas nicu k'o benzinske pumpe :D

Opcija da das otkaz... to bi ti bilo dobro jedino kada bi znala da ces za godinu dana opet moci veoma lahko naci posao, a u svakom drugom slucaju ne bih ti preporucila. Vidjet ces kada dijete bude malo vece pa kad krenu faze ljutnje, odbijanja i nekog tersanja da ce ti biti potrebno da se sklonis i samo muzu kazes "Preuzmi ti" :-D tako da te taj stres sa posla isto ceka kuci.

A za ove komentare "Samo majka" necu ni pricati, dovoljno govore o sebi.
Uglavnom kako god da odlucis neka ti je sretno, i ne brini se puno, sve to bude bolje nego sto zamislimo :)
wewa

#41 Re: Posao ili kuća

Post by wewa »

Opal_89 wrote:Iz perspektive zene koja je i ostajala kuci sa djecom, a i radila povremeno najidealnije bi bilo da je majka sa djetetom u te prve 2-3 godine. Ali obzirom da ne zivimo u idealnom svijetu, i da se mora raditi, a ne samo da mora nego je zeni to i potrebno zbog njenog licnog ostvarenja i ostalih stvari, ja sam bila za opciju vrtica. Znaci bez nana i deda, ne zbog nepovjerenja, nego sto ne bih zeljela opteretiti ni svoju ni muzevu majku da od 8-16 mora skakati oko djeteta. Postujem njihove godine i vrijeme kao i svoje, tako da su oni samo opcija ako je dijete, ne daj Boze, bolesno pa ne moze u vrtic ili eventualno neki vikend.
Ako se odlucis na zenu da ti cuva dijete i to ne trebas na dug period, po meni u ovim situacijama je vrtic najbolja opcija, prvenstveno zbog socijalizacije djeteta i njegovog emocionalnog razvoja. Poznajem masu zena koje su dijete povjerile na cuvanje zeni, jer zaboga u vrticu joj nece niko tetositi njenom djetetu ili oprati guzu cim se ukaki ili joj je dijete stalno bolesno, i danas ta djeca sa 4-5 godina trckaraju okolo sa 1 ili eventualno 2 igracke za koje su se trajno vezali (a nerijetko je u pitanju kasika ili kesica vaniliog secera) :-? nemaju pojma sta znaci igrati se sa drugom djecom, zovu oni tu djecu i skakucu oko njih ali ne znaju kako se igrati, nego su pretezno osamljeni, osim ako im se u medjuvremenu ne rodi brat ili sestra. U mnogim situacijama ni imunitet te djece nije nesto izgradjen, a da ne govorim da ce rijetko koja teta cuvalica to dijete nauciti kako da raspremi svoje igracke, skloni za sobom stvari ili tanjir nakon jela jer nece smjeti mozda iz razloga da joj majka ne bi sta zamjerila sto joj muci dijete, ipak je ona placena za to, kao i za ostale kucanske poslove :roll:
U vrtic kad das dijete, bukvalno ces ga dati da se samo bori za opstanak. Nekad ce doci uplakano, nervozno, u pocetku veoma cesto prehladjeno sto je sasvim normalno jer dijete mora izgraditi imunitet, i bolje je ako odboluje djecije bolesti u tom periodu nego kasnije. Tebi ce u pocetku biti veoma tesko, na poslu ces cijeli dan misliti "Sta li sad radi?", "Da li joj/mu je hladno?", "Je li gladno?", "Plače li?", ali gledajuci dugorocno bice ti drago kada vidis kakve manire i vjestine je dijete steklo, kako dize dva prsta kad hoce nesto da pita :D i kako ce nauciti da iskaze svoj stav i formira normalnu recenicu, sto ce ti opet biti lakse kada krene u skolu.
Ne znam gdje zivis ali sigurno imas opciju da biras izmedju vise vrtica, jer i oni danas nicu k'o benzinske pumpe :D

Opcija da das otkaz... to bi ti bilo dobro jedino kada bi znala da ces za godinu dana opet moci veoma lahko naci posao, a u svakom drugom slucaju ne bih ti preporucila. Vidjet ces kada dijete bude malo vece pa kad krenu faze ljutnje, odbijanja i nekog tersanja da ce ti biti potrebno da se sklonis i samo muzu kazes "Preuzmi ti" :-D tako da te taj stres sa posla isto ceka kuci.

Uglavnom kako god da odlucis neka ti je sretno, i ne brini se puno, sve to bude bolje nego sto zamislimo :)
zasto je problem reci da neko nije 'samo' majka?

jer ja nisam samo majka
i majka sam, i supruga, i kcer, i prijateljica, i radna kolegica, ali iznad svega ljudsko bice sa jednakovrijednim potrebama kakve su i mog svakog djeteta i svih osoba na dunjaluku.

ja sam svoje dijete cekala dugih 13 godina, prosla pakao MPO, pa ne smatram da sam ja dosla na svijet onog trena kad i moje dijete. i da nisam postala majka, opet bih bila zivo, realizovano bice.

nema ljepseg zadatka od majcinstva, to jeste najvazniji dio mog zivota. ali moj zivot ne bi bio promasen da nisam mogla ili htjela postati majkom.

nikad mi nije bilo jasno zasto neke zene vrijedjaju tudji izbori i misljenja. jednako postovanje, sto se mene tice, zasluzuje svaki izbor iza kojeg se stoji, bilo da je to zivot bez porodice, zivot samo s partnerom ili partnericom, s jednim, troje ili sedmero djece.
ovo_mi_je_nick

#42 Re: Posao ili kuća

Post by ovo_mi_je_nick »

Ma kakve nane dede pa kasnije bude ti si ga tako odgojila. Ili tebe sam odgajala trebam i tvoju djecu odgajati.

Unuci dedama i nanama dođu malo kao zanimacija preko dana. Već na duže staze ih nervira dijete, logično stariji živci.

Najbolje je planirati začeti dijete na IV godini fakulteta, taman sa stomakom zadnje ispite laganije položiti jer profe imaju razumjevanja. I dok se posao nađe to je za 3 godine i odmori od učenja a dijete je uz majku.

Kasnije majka ima 25-26 godina, sexy mama ide na posao. Dijete u vrtić. Lagano keš dolazi, sve se riješilo, školovanje, posao, dijete odrasta, mama uživa.

Još ako ima sreće da joj dijete ne iscjedi život iz dojki, pa gdje ćeš bolju kombinaciju.

Poslije ode dijetetu na roditeljski u trećem razredu srednje pa dijete trpi traume poput: Jest ti dobra mama. A mami imponuje :D
Opal_89

#43 Re: Posao ili kuća

Post by Opal_89 »

Mislila sam na komentar tipa biti samo majka. Postujem zene koje se odluce biti kuci, zapostaviti svoju karijeru, da bi se ostvarile u ulozi majke. Ne kazem da to nece imati posljedice na nju, ali ne bih nikada osudjivala niti smatrala zenu manje vrijednom ako ona ne ustaje ujutro da ide na posao gdje ce dobiti platu i gdje joj ide staz, iz razloga sto zeli ostati kuci i posvetiti se odgoju svoje djece. Ne smatram da ta uloga iskljucuje uloge zene, sestre, kcerke ili prijateljice.
Opal_89

#44 Re: Posao ili kuća

Post by Opal_89 »

ovo_mi_je_nick wrote:Ma kakve nane dede pa kasnije bude ti si ga tako odgojila. Ili tebe sam odgajala trebam i tvoju djecu odgajati.

Unuci dedama i nanama dođu malo kao zanimacija preko dana. Već na duže staze ih nervira dijete, logično stariji živci.

Najbolje je planirati začeti dijete na IV godini fakulteta, taman sa stomakom zadnje ispite laganije položiti jer profe imaju razumjevanja. I dok se posao nađe to je za 3 godine i odmori od učenja a dijete je uz majku.

Kasnije majka ima 25-26 godina, sexy mama ide na posao. Dijete u vrtić. Lagano keš dolazi, sve se riješilo, školovanje, posao, dijete odrasta, mama uživa.

Još ako ima sreće da joj dijete ne iscjedi život iz dojki, pa gdje ćeš bolju kombinaciju.

Poslije ode dijetetu na roditeljski u trećem razredu srednje pa dijete trpi traume poput: Jest ti dobra mama. A mami imponuje :D
:lol: :thumbup: jos ako drugo rodi do 30-te :-)
wewa

#45 Re: Posao ili kuća

Post by wewa »

Opal_89 wrote:Mislila sam na komentar tipa biti samo majka. Postujem zene koje se odluce biti kuci, zapostaviti svoju karijeru, da bi se ostvarile u ulozi majke. Ne kazem da to nece imati posljedice na nju, ali ne bih nikada osudjivala niti smatrala zenu manje vrijednom ako ona ne ustaje ujutro da ide na posao gdje ce dobiti platu i gdje joj ide staz, iz razloga sto zeli ostati kuci i posvetiti se odgoju svoje djece. Ne smatram da ta uloga iskljucuje uloge zene, sestre, kcerke ili prijateljice.
hvala za pojasnjenje - kao sto vec rekoh, meni je svaki izbor validan, svako za sebe odlucuje o prioritetima.

ja ne bih mogla odreci se posla zarad ostanka kuci. ali to sam ja.
ovo_mi_je_nick

#46 Re: Posao ili kuća

Post by ovo_mi_je_nick »

Kondomage tabletade svršagevanpichage i riješeno :lol:
Mis mekinjas

#47 Re: Posao ili kuća

Post by Mis mekinjas »

Opal_89 wrote:
Ovo se odnosi na mene pa da objasnim i iz primjera dočaram.
Moja prijateljica rodila prvo dijete, tad jos i sama nisam bila majka. Odem na babine i ona kaze:”Ja nisam imala zivot dok nisam rodila!”
Wtf :shock:
Presutim. Mislim se sta ti se cerce desilo?!
U medjuvremenu je ona rodila drugo dijete koje ima 4 godine kad sam postala i ja majka.
I krece prica. Ona jos doji. Trazi posao i ne ide joj, imam li vezu da je ubacim negdje. Dijete ima 4 godine i jos je na sisi. Zali se da su djeca vezana za nju, dodju medju ljude i djecu one obje njoj uz nogu. Boji se skinuti dijete sa sise. U gradu nije bila vise od dvije godine. Druzi se sa zenama koje prodaju čarobne krpe. I kaze u limbu sam. Nervozna. Sama sebi ruzna.
Ja jos uvijek krajnje poštujem sve zene koje su odabrale da ne budu majke uopce mimo ovoga samo majke.
Ja sam majka, radnik, zena sa svojim potrebama. I dobro mi ide. Za svoje dijete sam tu uvijek. Poceo je citati debelo prije svoje 4. godine, motorika mu je izvrsna za koju nisam iskreno priznajem zaslužna ja vec vrtic. Sluzi se kasikom, viljuskom i nožem, zahvalna sam tetama u vrticu. Sam sebi briše guzu naucila ga teta u vrticu.
Radim, puno radim, počesto moram ostati duze na poslu. Stizem sve. Jos uvijek.

Jesam los covjek? Mozda, kad kritikujem nerad i zanemarivanje sebe. Ali to je u oku protivničkog mišljenja jer nije isto kao moje.

Svak ima izbor, ja nikad ne bih ostavila svoj posao i zanemarila sebe. Ako sam I MAJKA uz sve ostalo to ne umanjuje vrijednost mene kao majke.
Euridika
Globalna šefica

#48 Re: Posao ili kuća

Post by Euridika »

Mislim da je za ženu dugoročno bolje da radi i ima i svoj život, pored majčinstva. A za dijete je najbolja socijalizacija koju dobije u vrtiću, družeći se s vršnjacima. Majka sam troje djece, probala sam skoro sve opcije: i da angažiram tetu-čuvalicu, i čuvanje kod nana, i jaslice/vrtić. I vrtić je najbolja opcija. Koliko god da se teško rastati od djeteta poslije godinu dana, toliko je za psihičko zdravlje majke bitno i da ima kontakt i razgovor sa odraslim osobama o temama koje ne uključuju samo majčinstvo i domaćinstvo. Stresa ima svugdje, čak i kući.

Da ne duljim dalje, i ostali su već pisali korisne stvari.
Opal_89

#49 Re: Posao ili kuća

Post by Opal_89 »

Mis mekinjas wrote:
Opal_89 wrote:
Ovo se odnosi na mene pa da objasnim i iz primjera dočaram.
Moja prijateljica rodila prvo dijete, tad jos i sama nisam bila majka. Odem na babine i ona kaze:”Ja nisam imala zivot dok nisam rodila!”
Wtf :shock:
Presutim. Mislim se sta ti se cerce desilo?!
U medjuvremenu je ona rodila drugo dijete koje ima 4 godine kad sam postala i ja majka.
I krece prica. Ona jos doji. Trazi posao i ne ide joj, imam li vezu da je ubacim negdje. Dijete ima 4 godine i jos je na sisi. Zali se da su djeca vezana za nju, dodju medju ljude i djecu one obje njoj uz nogu. Boji se skinuti dijete sa sise. U gradu nije bila vise od dvije godine. Druzi se sa zenama koje prodaju čarobne krpe. I kaze u limbu sam. Nervozna. Sama sebi ruzna.
Ja jos uvijek krajnje poštujem sve zene koje su odabrale da ne budu majke uopce mimo ovoga samo majke.
Ja sam majka, radnik, zena sa svojim potrebama. I dobro mi ide. Za svoje dijete sam tu uvijek. Poceo je citati debelo prije svoje 4. godine, motorika mu je izvrsna za koju nisam iskreno priznajem zaslužna ja vec vrtic. Sluzi se kasikom, viljuskom i nožem, zahvalna sam tetama u vrticu. Sam sebi briše guzu naucila ga teta u vrticu.
Radim, puno radim, počesto moram ostati duze na poslu. Stizem sve. Jos uvijek.

Jesam los covjek? Mozda, kad kritikujem nerad i zanemarivanje sebe. Ali to je u oku protivničkog mišljenja jer nije isto kao moje.

Svak ima izbor, ja nikad ne bih ostavila svoj posao i zanemarila sebe. Ako sam I MAJKA uz sve ostalo to ne umanjuje vrijednost mene kao majke.
Za mene su majke koje idu na posao i jos stignu sve u kuci heroji, da se razumijemo. Kuca trpi kad je zena na poslu i valja to sve stici. Neke majke placaju zene da im pociste kucu jer one ne mogu stici. Ok, i to ko moze neka radi. Ne podrzavam zenu koja je sebe zapostavila zbog djece, ode frizeru jednom godisnje, a u grad jos rjedje, i koja ne skida dijete sa sise do skole.
Ali se jos vise grozim na zene koje su se skolovale, u medjuvremenu im se desilo planirano/neplanirano dijete, ne ceka da to dijete napuni bar 6 mjeseci, placa zenu i trci da trazi posao. Jer znas, nije ona studirala da bi kuci ljuljala djecu. E upravo to dijete danas se ne zna igrati ni sa kim, teta cuvalica joj sve radi u kuci, ona bukvalno zna samo supu skuhati, a dijete se igra sa vanilinim secerom.
Oprosti mozda sam te krivo shvatila, pa sam pomislila da branis ovaj tip majke :D
wewa

#50 Re: Posao ili kuća

Post by wewa »

ja moram upitati: a gdje su ocevi u toj prici?

zbilja ne vidim potrebu da zene dozivljavamo kao heroje zato sto sve stizu same. nismo same ni djecu pravile.
Post Reply