Iz perspektive zene koja je i ostajala kuci sa djecom, a i radila povremeno najidealnije bi bilo da je majka sa djetetom u te prve 2-3 godine. Ali obzirom da ne zivimo u idealnom svijetu, i da se mora raditi, a ne samo da mora nego je zeni to i potrebno zbog njenog licnog ostvarenja i ostalih stvari, ja sam bila za opciju vrtica. Znaci bez nana i deda, ne zbog nepovjerenja, nego sto ne bih zeljela opteretiti ni svoju ni muzevu majku da od 8-16 mora skakati oko djeteta. Postujem njihove godine i vrijeme kao i svoje, tako da su oni samo opcija ako je dijete, ne daj Boze, bolesno pa ne moze u vrtic ili eventualno neki vikend.
Ako se odlucis na zenu da ti cuva dijete i to ne trebas na dug period, po meni u ovim situacijama je vrtic najbolja opcija, prvenstveno zbog socijalizacije djeteta i njegovog emocionalnog razvoja. Poznajem masu zena koje su dijete povjerile na cuvanje zeni, jer zaboga u vrticu joj nece niko tetositi njenom djetetu ili oprati guzu cim se ukaki ili joj je dijete stalno bolesno, i danas ta djeca sa 4-5 godina trckaraju okolo sa 1 ili eventualno 2 igracke za koje su se trajno vezali (a nerijetko je u pitanju kasika ili kesica vaniliog secera)

nemaju pojma sta znaci igrati se sa drugom djecom, zovu oni tu djecu i skakucu oko njih ali ne znaju kako se igrati, nego su pretezno osamljeni, osim ako im se u medjuvremenu ne rodi brat ili sestra. U mnogim situacijama ni imunitet te djece nije nesto izgradjen, a da ne govorim da ce rijetko koja teta cuvalica to dijete nauciti kako da raspremi svoje igracke, skloni za sobom stvari ili tanjir nakon jela jer nece smjeti mozda iz razloga da joj majka ne bi sta zamjerila sto joj muci dijete, ipak je ona placena za to, kao i za ostale kucanske poslove
U vrtic kad das dijete, bukvalno ces ga dati da se samo bori za opstanak. Nekad ce doci uplakano, nervozno, u pocetku veoma cesto prehladjeno sto je sasvim normalno jer dijete mora izgraditi imunitet, i bolje je ako odboluje djecije bolesti u tom periodu nego kasnije. Tebi ce u pocetku biti veoma tesko, na poslu ces cijeli dan misliti "Sta li sad radi?", "Da li joj/mu je hladno?", "Je li gladno?", "Plače li?", ali gledajuci dugorocno bice ti drago kada vidis kakve manire i vjestine je dijete steklo, kako dize dva prsta kad hoce nesto da pita

i kako ce nauciti da iskaze svoj stav i formira normalnu recenicu, sto ce ti opet biti lakse kada krene u skolu.
Ne znam gdje zivis ali sigurno imas opciju da biras izmedju vise vrtica, jer i oni danas nicu k'o benzinske pumpe
Opcija da das otkaz... to bi ti bilo dobro jedino kada bi znala da ces za godinu dana opet moci veoma lahko naci posao, a u svakom drugom slucaju ne bih ti preporucila. Vidjet ces kada dijete bude malo vece pa kad krenu faze ljutnje, odbijanja i nekog tersanja da ce ti biti potrebno da se sklonis i samo muzu kazes "Preuzmi ti"

tako da te taj stres sa posla isto ceka kuci.
A za ove komentare "Samo majka" necu ni pricati, dovoljno govore o sebi.
Uglavnom kako god da odlucis neka ti je sretno, i ne brini se puno, sve to bude bolje nego sto zamislimo