Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
- AmiĐa_Idriz
#26 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Puno se podcjenjuje ova ni malo bezazlena rijeka.
-
l33t
#27 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
A tek koliko se djece igra na Vilsu, ja kad prolazim sve kontam da neko ne upadne....Streptokok wrote:Cudi me da se niko nije sjetio da postavi ogradu duz miljacke. Ili kakve mreze i ls. Dosta je zivota odnijela.
- JanuaryJones
#28 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Moguće je. I to ne samo zimi, utopi se Ćatić na pragu ljeta u Miljacki 
-
Ci-Nick
#29 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
U svakom slučaju treba napomenuti da nije kukavičluk neskočiti u vodu, pa ni za rođenim bratom.
Korisniji je čovjek na obali koji prati onog u nevolji i traži pomoć.
Ako skoči u vodu onda nije jedan u nevolji, nego dvojica.
- Streptokok
#30 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
jbga, tesko je u tim trenutcima racionalno razmisljati. A onda malo ljudi zna da u hladnoj vodi jengotov za koji minut, pa malo ko zna o onim kaskadama... Evo ja prvi put cuo da se iz onih kaskada ne moze izvuci kad se adnan utopio, a rodjen sam ovdje....Ci-Nick wrote:U svakom slučaju treba napomenuti da nije kukavičluk neskočiti u vodu, pa ni za rođenim bratom. T
- Warashii
#31 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Može se izvući, samo je teško ostati priseban.Streptokok wrote:jbga, tesko je u tim trenutcima racionalno razmisljati. A onda malo ljudi zna da u hladnoj vodi jengotov za koji minut, pa malo ko zna o onim kaskadama... Evo ja prvi put cuo da se iz onih kaskada ne moze izvuci kad se adnan utopio, a rodjen sam ovdje....Ci-Nick wrote:U svakom slučaju treba napomenuti da nije kukavičluk neskočiti u vodu, pa ni za rođenim bratom. T
Opustiti se i pustiti da te slap potopi do dna, nakon tog te sama voda udaljava od slapa, pri izronu pokušavati odplivati dalje od slapa roneci bez trošenja mnogo energije.
Sve ovo zvuči lako ali naravno da je mnogo mnogo teže u praksi.
Last edited by Warashii on 17/12/2017 14:36, edited 1 time in total.
- Ludzak
#32 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Naravno da se može utopiti kada Milkacka 2 m nadodje kao što je u ovom slučaju. A uz to i brza, proguta te čas posla.
-
kakavdanakneiskustvu
#33 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Korisnikk wrote:Bolji bi naziv teme bio "zar je moguće pasti u nju"? Proveo sam 5 godina u Sarajevu i nisam nikada bio ni blizu pada u nju. Nije mi jasno kako neko može pasti u nju osim ako je p'jan k'o letva.
da,i meni je to malo čudno
- Edin H.
#34 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
commendatore wrote:Ci-Nick wrote:Nije problem dubina, nego snaga i brzina.
Treba čovjek biti pribran, pustiti se da ga nosi, ne boriti se, štediti energiju i tek u nekom mirnijem dijelu gdje postoji mogućnost za isplivati na obalu, isplivati.
Ova uređena korita su opasna, trebalo bi da postoje neki rukohvati na svakih bar 100 metara.
pošto sam meritoran da kazem nesto u vezi plivanja - reci cu ti samo jedno - imas najvise 5 minuta da prezivis ovako divlju i hladnu vodu....
poslije nastupa hipotermija od koje ti ne umires nego dozivis sok - gubitak svijesti - a ostalo je vec kraj.....
Kada smo bili djeca sin slasticara iz Prvog Vranicinog nebodera na Cengic Vili se udavio u Miljacki, djeca su cesto vadili lopte iz vira.
- Pandakonda
#35 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ja koliko sam čuo momak je bio u alkoholiziranom stanju što je smanjilo njegovu koncentraciju i smirenost. Pijan se namjerno spustio do miljacke koja mu je bila do pasa i valjda se okliznuo i skroz upao
- supercali
#36 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ti si prvi koji je pomenuo virEdin H. wrote:commendatore wrote:Ci-Nick wrote:Nije problem dubina, nego snaga i brzina.
Treba čovjek biti pribran, pustiti se da ga nosi, ne boriti se, štediti energiju i tek u nekom mirnijem dijelu gdje postoji mogućnost za isplivati na obalu, isplivati.
Ova uređena korita su opasna, trebalo bi da postoje neki rukohvati na svakih bar 100 metara.
pošto sam meritoran da kazem nesto u vezi plivanja - reci cu ti samo jedno - imas najvise 5 minuta da prezivis ovako divlju i hladnu vodu....
poslije nastupa hipotermija od koje ti ne umires nego dozivis sok - gubitak svijesti - a ostalo je vec kraj.....![]()
Kada smo bili djeca sin slasticara iz Prvog Vranicinog nebodera na Cengic Vili se udavio u Miljacki, djeca su cesto vadili lopte iz vira.
Mi smo uvijek zvali ono virovi a ne neke role rolne i sl
U gradu su kaskade cini mi se do suade i olge mosta
-
ovo_mi_je_nick
#37 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Hladna voda i ono što pluta u njoj predstavlja opasnost. Zagrcneš se govancetom ili komadom letve i ćao.
Ne dokrajči te dubina vode nego voda u plućima kad te tzv kaskada/rolna/slap/ gura na dole.
Jedno od rješenja jeste postavljanje rešetki prije kaskada gdje bi se veće smeće zaustavljalo i olakšavalo komunalcima da je čiste a također i nemogućnosti da slučajni plivač dospje u te kaskade.
Opet... vrlo teško je pronaći neko ekonomsko funkcionalno rješenje.
Ne dokrajči te dubina vode nego voda u plućima kad te tzv kaskada/rolna/slap/ gura na dole.
Jedno od rješenja jeste postavljanje rešetki prije kaskada gdje bi se veće smeće zaustavljalo i olakšavalo komunalcima da je čiste a također i nemogućnosti da slučajni plivač dospje u te kaskade.
- Edin H.
#38 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Bila je svojevremeno inicijativa da koritom Miljacke ide podzemna zeljeznica.ovo_mi_je_nick wrote: Opet... vrlo teško je pronaći neko ekonomsko funkcionalno rješenje.
-
golman
#39 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Pitanje za postavljača teme
Da li si ikad bio u Sarajevu zimi kad je kišovito ili kad se otapaju snijegovi sa okolnih brda?
Da li si ikad bio u Sarajevu zimi kad je kišovito ili kad se otapaju snijegovi sa okolnih brda?
- supercali
#40 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Po meni je bolje rjesenje da ograde budu na obali sa strane kao sto na krovovima imas ledobrane tako da ne mozes upasti u rijeku nikako osim s mosta mada i tu mozes postaviti mreze u slucaju da se neko baci s mostaovo_mi_je_nick wrote:Hladna voda i ono što pluta u njoj predstavlja opasnost. Zagrcneš se govancetom ili komadom letve i ćao.
- uglavnomja
#41 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
kakve mreze, i na obali i u vodi
u vodi - samo ce skupljati smece, drvece ... i napraviti branu i onda ce se voda siriti i dizati uz zidove-nasipe
nastarnu sto bi pritisak te vode ubio covjeka one sekunde kad bi udario u tu mrezu
drugo, onda da postavimo mreze uz sve ulice u gradu? realno, koliko pjesaka pogine od udara auta mjesecno, a koliko se ljudi utopi godisnje? i jos su pjesaci trijezni, a ovi sto se utope rijetko da nemaju neku supstancu u sebi.
dnevno prodje uz miljacku 100.000 ljudi, a samo jedna pijana budala u 5 godina upadne ... i to treba postaviti kao standard?
u vodi - samo ce skupljati smece, drvece ... i napraviti branu i onda ce se voda siriti i dizati uz zidove-nasipe
nastarnu sto bi pritisak te vode ubio covjeka one sekunde kad bi udario u tu mrezu
drugo, onda da postavimo mreze uz sve ulice u gradu? realno, koliko pjesaka pogine od udara auta mjesecno, a koliko se ljudi utopi godisnje? i jos su pjesaci trijezni, a ovi sto se utope rijetko da nemaju neku supstancu u sebi.
dnevno prodje uz miljacku 100.000 ljudi, a samo jedna pijana budala u 5 godina upadne ... i to treba postaviti kao standard?
-
El malagueño
#42 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ljudi misle da je rijeka bazen pa da ti mozes lijepo da plutas pa malo do obale doplivas pa izadjes kad ti je cejf. Silina i hladnoca nabujale miljacke (u sred zime halo?) ili bilo koje rijeke je nevjerovatna. Pa otidji na neretvu ili vrbas pa i naizgled mirnije rijeke kao sava ili dunav kad su najmirnije u sred ljeta pa ces skontat sta je rijeka. Probaj je preplivat poprijeko pa javi kako si prosao...
- BarbaDue
#43 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ovo sto sam do sada procitao je najpametnije i najekonomicnije rjesenje.ovo_mi_je_nick wrote:Hladna voda i ono što pluta u njoj predstavlja opasnost. Zagrcneš se govancetom ili komadom letve i ćao.
-
alipasijaner
#44 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Moguce se udavit u lavoru, a ne u Miljacki pogotovo kad se uzme da je 99% nas rodjenih u Sarajevu naucilo plivati na moru i htjeli priznati ili ne kurcevi smo plivaci koji ne znamo plivati u rijeci. Isto tako treba uzeti u obzir da je Miljacka poprilicno divlja cim joj se nivo popne do zidica i kad uzmes sve navedeno put vodi direktno u katastorfu
-
El malagueño
#45 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ma u svakom bh gradu i gradicu isti problem. Suzili korita rijeke, a posjekli svu sumu, zbog toga se voda prije slijeva u rijeke, puno smeca i nabujaju i poplave itd. trebali bi prosirit korita dici brane i kao zastitu za auta i pjesakr itd postaviti one betonske cunjeve i sliccne zajebancije.uglavnomja wrote:kakve mreze, i na obali i u vodi![]()
- Matzan
#46 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Može li neko ko je bolje upućen objasniti kada i zbog čega su postavljene te rol(n)e/kaskade na Miljacki?
Šta se to dešavalo ranije, a šta se danas postiglo sa istim?
- Warashii
#47 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
El malagueño wrote:Ljudi misle da je rijeka bazen pa da ti mozes lijepo da plutas pa malo do obale doplivas pa izadjes kad ti je cejf. Silina i hladnoca nabujale miljacke (u sred zime halo?) ili bilo koje rijeke je nevjerovatna. Pa otidji na neretvu ili vrbas pa i naizgled mirnije rijeke kao sava ili dunav kad su najmirnije u sred ljeta pa ces skontat sta je rijeka. Probaj je preplivat poprijeko pa javi kako si prosao...
Naučio sam plivati na rijeci, Bosni, preplivavao istu na jako opasnim mjestima i nimalo veselo.
Nevjerojatna je na mjestima koja se oku čine mirnim a kamo li negdje drugo.
Problem većih rijeka, bez korita, jeste i dno koje se konstantno mjenja, kada rijeka nadodje nanese svega i svačega a isto tako odnese.
- uglavnomja
#48 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
ima na crnoj hronici par objasnjenja, otprilike kaskade generalno usporavaju vodu, da ne postane bujica koja nosi sve pred sobom, ali prave te rolne koje imaju centrifugalnu siluMatzan wrote:Može li neko ko je bolje upućen objasniti kada i zbog čega su postavljene te rol(n)e/kaskade na Miljacki?
-
El malagueño
#49 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ma ljudi su dosta neozbiljni po pitanju plivanja. Ja ih gledam na moru (mahom nase bosnje) to skace sa molova i stijena na glavu bez ruku.(a isto kao rijeka nikad ne znas sta more moze nanijeti) plivaju 100 metara od obale a pojma nemaju kako da se odrze na vodi ako ih grc uhvati. Ja sam cesto isao na ugar i gledam skacu lole na glavu ma nidje vezeWarashii wrote:El malagueño wrote:Ljudi misle da je rijeka bazen pa da ti mozes lijepo da plutas pa malo do obale doplivas pa izadjes kad ti je cejf. Silina i hladnoca nabujale miljacke (u sred zime halo?) ili bilo koje rijeke je nevjerovatna. Pa otidji na neretvu ili vrbas pa i naizgled mirnije rijeke kao sava ili dunav kad su najmirnije u sred ljeta pa ces skontat sta je rijeka. Probaj je preplivat poprijeko pa javi kako si prosao...![]()
Naučio sam plivati na rijeci, Bosni, preplivavao istu na
jako opasnim mjestima i nimalo veselo.
Nevjerojatna je na mjestima koja se oku čine mirnim a kamo li negdje drugo.
Problem većih rijeka, bez korita, jeste i dno koje se konstantno mjenja, kada rijeka nadodje nanese svega i svačega a isto tako odnese.
-
Nadzorna_ploca
#50 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Korisnikk wrote:Bolji bi naziv teme bio "zar je moguće pasti u nju"? Proveo sam 5 godina u Sarajevu i nisam nikada bio ni blizu pada u nju. Nije mi jasno kako neko može pasti u nju osim ako je p'jan k'o letva.