Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih itd?

Post Reply
hAZNADAR

#26 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hAZNADAR »

colt wrote:.. pomogli su licemjerno. Ono da se pokazu svijetu kako su humani, a ovamo su stoka !! Ono, Mladic dijeli bombone i cokoladice, a onda pocini najveci masakr poslije drugog svjetskog rata. Slično se danas dešava recimo kad u Iranu bude razoran zemljotres, a onda se javljaju neprijatelji (SAD, Izrael . . ) i nude pomoc, a ovamo bi roknuli prvu atomsku bombu
91-ve i pocetkom 92 se dio Bosnjaka borio i na hrvatskoj strani i u JNA.

Naravno da je Zagrebu i Beogradu odgovaralo imati Bosnjake na svojoj strani. To sto su previse zinuli i pretjerali je rezultiralo time da su Bosnjaci odbacili i jedne i druge skute.
zavrzlama

#27 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by zavrzlama »

Haman ti prespavao rat ..Pa bolan srbija uz pomoc bih srba je okupirala 70% BIH i etnicki ocistila kompletno podrinje i banjalucku regiju da im niko nije nikakav otpor pruzio u roku od mjesec dana....drugo, hr je ratovala sve ukupno 45 dana i izgubila skoro polovicu teritorije.Nakon 3 godine primirja slobo i tudjman prave DEAL da isele srbi iz hrvatske a da se BIH untrasnje podijeli tako da bosnjaci budu u sendvicu rs i hzhb(sto danas i jest slucaj)

Bosnjaci da nisu glasali za nezavisnost BIH 92- danas bi bili palestinci sa nekom izbjeglickom vladom u egzilu...
hAZNADAR

#28 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hAZNADAR »

bingov buraz wrote:Da smo stali uz Srbe kao Crnogorci to bi samo malo odgodilo plan etnickog ciscenja i genocida u BiH.
Taj projekat bi samo malo
sacekao.Bosnjaci bi istina kupili malo
vremena i bolje naoruzani bi docekali taj dan.
Pa zasto bi im bilo vaznije etnicki cistiti Podrinje umjesto Sandzaka? Mogli su i Kosovo etnicki cistiti 91-ve ali su radije pendrekom.

U ovoj temi je bitnije sta bi bilo sa Hrvatskom da velikosrbi nisu imali nikakvih problema sa Bosnjacima u BiH.
mO k3

#29 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by mO k3 »

spreca wrote:

Vjerovatno misli na one "ponude " srpskog političkog vrha, koje su služile za zavaravanje protivnika.
u pravu je hAZNADAR...a ocito je mislio da je se sa sukobima sa srbima ogroman dio srbskih snaga bio vezan za borbu sa A BiH a to znaci da je hrvatskoj bilo mnogo lakse ratovati i pripremati se za konacne borbe i Oluje[/quote]
dok se ABiH borila sa njima i mrcvarila ih 4 godine , Hrvatska se spremala za konacan cin
General War

#30 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by General War »

Početkom travnja, kada je rat u Bosni i Hercegovini zapravo započeo, u Hrvatsku
je stizalo i po pet tisuća izbjeglica na dan, od kojih su većina bili Hrvati, ali se
i broj Muslimana naglo počeo povećavati
.
U siječnju 1992. u Hrvatskoj je zabilježno 872 izbjeglice iz BiH, u travnju
193.415, u listopadu 370.134. Brojevi se odnose samo na registrirane osobe. Neki
koji su se smjestili kod prijatelja i rođaka u Hrvatskoj, nisu se prijavili, a mnogi su
se i sakrivali, posebno ljudi izmedu 18 i 55 godina starosti kako bi izbjegli vojne i
radne obveze u Bosni i Hercegovini (vidi tablicu 1).
Tablica l. Kretanje broja izbjeglica siječanj-studeni 1992.
siječanj 872 srpanj 363.270
veljača 1.276 kolovoz 362.306
ožujak 16.579 rujan 367.380
travanj 193.415 listopad 370.134
svibanj 274.366 studeni 438.432
lipanj 299_197

Izbjeglice s podučja Bosne i Hercegovine kao i prognanici u Hrvatskoj specifični
su u svjetskim razmjerima. To su uočile i strane humanitarne organizacije. Osim što
čine najveći izbjeglički val u Europi poslije drugog svjetskog rata, za razliku od
afričkih ili azijskih izbjeglica, oni se ne zadovoljavaju sa malo hrane i strunjačom.
Oni iza sebe ostavljaju kuće i gospodarske zgrade, automobile i traktore, građanski
namještaj i tehniku: televizore u boji i kućanske predmete visokog standarda.
Nedostatnost sredstava internacionalne pomoći i specifičnost situacije uputila
je izbjeglice, posebno obrazovanije (vidi: Mesić, 1992:87) na samopomoć i samoorganizaciju.

file:///C:/Users/User/Downloads/Zlatkovic_Winter.pdf
bingov buraz

#31 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bingov buraz »

hAZNADAR wrote:
bingov buraz wrote:Da smo stali uz Srbe kao Crnogorci to bi samo malo odgodilo plan etnickog ciscenja i genocida u BiH.
Pa zasto bi im bilo vaznije etnicki cistiti Podrinje umjesto Sandzaka? Mogli su i Kosovo etnicki cistiti 91-ve ali su radije pendrekom.

U ovoj temi je bitnije sta bi bilo sa Hrvatskom da velikosrbi nisu imali nikakvih problema sa Bosnjacima u BiH.
Sandzak nije prijetnja,uklapaju se u onih 5% koji se mogu tolerisati.
Lincoln-Burrows

#33 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Lincoln-Burrows »

Moglo bi se postaviti i obratno pitanje, što bi bilo da Hrvatska nije primala izbjeglice
i što bi bilo da se nisu odlučili na oluju i deblokadu Bihaća?
Mišljenja sam da ljudi u RH ne traže zahvalnost, oni će to prokomentirati: zajebali smo se jednom nećemo više.
bingov buraz

#34 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bingov buraz »

Znaci ako ti ucinim uslugu (upitnih motiva doduse) imam te pravo zlostavljati (najblaze receno) kako mi odgovara i ako se pobunis zbog toga si smrad i nikad ti vise necu pomoci.
Lincoln-Burrows

#35 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

bingov buraz wrote:Znaci ako ti ucinim uslugu (upitnih motiva doduse) imam te pravo zlostavljati (najblaze receno) kako mi odgovara i ako se pobunis zbog toga si smrad i nikad ti vise necu pomoci.
Nije baš tako, uvijek se dobro dobrim vraća a zlo zlim.
Jedan analitičar iz Hrvatske je nedavno u emisiji Otvoreno prokomentirao
kako će Bošnjaci u velikoj većini prokomentirati izbjeglice u hrvatskim hotelima
i drugom smještaju sa 'sve su oni to naplatili' a vrlo rijetki će reći hvala.

On je time sve rekao, mi ovdje samo predstavljamo to što je rekao.
hAZNADAR

#36 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hAZNADAR »

zavrzlama wrote:Haman ti prespavao rat ..Pa bolan srbija uz pomoc bih srba je okupirala 70% BIH i etnicki ocistila kompletno podrinje i banjalucku regiju da im niko nije nikakav otpor pruzio u roku od mjesec dana....drugo, hr je ratovala sve ukupno 45 dana i izgubila skoro polovicu teritorije.Nakon 3 godine primirja slobo i tudjman prave DEAL da isele srbi iz hrvatske a da se BIH untrasnje podijeli tako da bosnjaci budu u sendvicu rs i hzhb(sto danas i jest slucaj)

Bosnjaci da nisu glasali za nezavisnost BIH 92- danas bi bili palestinci sa nekom izbjeglickom vladom u egzilu...
Moram priznati da si me malo pokolebao. Referendum sam izostavio. Da, referendum i zelja za nezavisnoscu je bilo nesto neupitno.

Pitanje je da li je referendum bio izvodljiv poslije. Recimo da su Bosnjaci ostali neutralni i propustili Srbe da ratuju po Hrvatskoj, da su prihvatili srpsku politicku i vojnu dominaciju na terenu,.. da li bi referendu bio moguc poslije.

Kada se spominje hrvatska pomoc - ja uvijek mislim na 91-vu i pocetak 92-ge kada su mene digli na Okucane i kada su se mnogi silom prilika iz straha od zatvora odazvali pozivu u rezervu.
Streptokok

#37 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Streptokok »

A za to vrijeme bi se srbi istrosili u hrvatskoj, koju bi na kraju svakako okupirali.
bingov buraz

#38 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bingov buraz »

Lincoln-Burrows wrote:
bingov buraz wrote:Znaci ako ti ucinim uslugu (upitnih motiva doduse) imam te pravo zlostavljati (najblaze receno) kako mi odgovara i ako se pobunis zbog toga si smrad i nikad ti vise necu pomoci.
kako će Bošnjaci u velikoj većini prokomentirati izbjeglice u hrvatskim hotelima

A Hrvatska je primala prognane Bosnjake iz ljubavi prema njima?
spreca

#39 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by spreca »

mO k3 wrote: dok se ABiH borila sa njima i mrcvarila ih 4 godine , Hrvatska se spremala za konacan cin
Hrvatska sto se tice pomoci ,vise bi nam pomogla da nije okrenula u jednom trenutku HVO protiv ABiH a mi smo bili njima ogromna pomoc u Kraini odnosno Bihac koji je bio najveca prepreka za ujedinjenje dvije krajine.....a sad idu price kako su spasili Bihac da ne dozivi Srebrenicke sudbine ...tu vala nisu bas ubjedljivi nimalo......pitanje je kako bi Oluja zavrsila i dali bi je uopste bilo da nije je bilo nas kao prepreke ujedinjenju kraina...Bihac se je branio cijelo vrijeme rata sam ,jos je imao i zapadnu Krainu protiv sebe .....znamo mi sve...nije rato bilo prije 100 godina
Lincoln-Burrows

#40 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

bingov buraz wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

A Hrvatska je primala prognane Bosnjake iz ljubavi prema njima?
Iz suosjećanja što je prirodan nagon,
ali ja sam postavio pitanje upravo suprotno, što bi bilo da nije?
hAZNADAR

#41 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hAZNADAR »

Lincoln-Burrows wrote:Moglo bi se postaviti i obratno pitanje, što bi bilo da Hrvatska nije primala izbjeglice
Mišljenja sam da ljudi u RH ne traže zahvalnost, oni će to prokomentirati: zajebali smo se jednom nećemo više.
Ako su se u cemu zahebali to je sto su u sastav Herceg Bosne ukljucili 30 opcina.

Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

Hajd Neum, Grude,... al gdje ces Travnik, cijeli Mostar, Konjic, Fojnicu, Bugojno,....

Hrvatska jeste primala izbjeglice ali ih Hrvatska nije jedina hranila o svom trosku. Hrvatska je tada bila tranzit za izbjeglice gdje su se nakratko zadrzavali i isli dalje. Hrvatska je itekako dobijala pomoc sto od drzava, sto od medjunarodnog Crvenog kriza, UNHCR, UNICEF,.. plus sto su drugi preuzimali transport dalje. Cisto sumnjam da se nisu malo i okoristili.
bingov buraz

#42 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bingov buraz »

Streptokok wrote:
A za to vrijeme bi se srbi istrosili u hrvatskoj, koju bi na kraju svakako okupirali.
Ne bi,nakon Vukovara je nastao status quo gdje ni jedni ni drugi nisu imali snage za ofanzivna djelovanja a Srbi nikad nisu ni htjeli cijelu Hrvatsku,cak ni Seseljevo Karlobag-Virovitica nije realna procjena snage.
hAZNADAR

#43 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hAZNADAR »

spreca wrote:
mO k3 wrote: dok se ABiH borila sa njima i mrcvarila ih 4 godine , Hrvatska se spremala za konacan cin
Hrvatska sto se tice pomoci ,vise bi nam pomogla da nije okrenula u jednom trenutku HVO protiv ABiH a mi smo bili njima ogromna pomoc u Kraini odnosno Bihac koji je bio najveca prepreka za ujedinjenje dvije krajine.....a sad idu price kako su spasili Bihac da ne dozivi Srebrenicke sudbine ...tu vala nisu bas ubjedljivi nimalo......pitanje je kako bi Oluja zavrsila i dali bi je uopste bilo da nije je bilo nas kao prepreke ujedinjenju kraina...Bihac se je branio cijelo vrijeme rata sam ,jos je imao i zapadnu Krainu protiv sebe .....znamo mi sve...nije rato bilo prije 100 godina
Peti korpus je prelazio granicu i ratovao u Hrvatskoj i za vrijeme primirja a tokom Oluje presao granicu i oslobodio Željavu, Ličko Petrovo selo, Vaganac, Drežnik, Frkašić, Meljinovac, Preboj, Grabovac, Plitvice i Mulinje.

Zato i ne mozemo tuziti Hrvatsku za agresiju. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#44 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lincoln-Burrows wrote:Moglo bi se postaviti i obratno pitanje, što bi bilo da Hrvatska nije primala izbjeglice
Deblokada Bihaća se desila ne zato jer su željeli spasiti Bihać ili zato što su voljeli Bošnjake, ne, to se desilo zato što je to bila nužnost oslobađanja Hrvatske. Podsjeti me koliko je Bihać za sebe vezao srpskih snaga? Šta misliš da je to ostalo pa da se konsolidovali sa ovim što su prebjegli u BiH pa rat bi za Hrvatsku trajao još dugo, dugo i pitanje je ishoda kakav bi bio. Hrvatska politika je tada zvanično se zalagala da Bihać ne padne a u suštini pomagala Abdića. Izvještaj onog HVO generala iz Bihaća koji je javno rekao da je stao na stranu Abdića, time de fakto i na stranu četnika, jer eto Alija je uveo vojnu diktaturu i vojno jednoumlje (u potpunom okruženju) najbolje oslikava donos HR prema Bihaću. Eto da znaš da i Bošnjaci misle slično, jednom smo se zajebali drugi put sigurno nećemo jer ispada da smo ratovali protiv pogrešnih.
dalmatinka

#45 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by dalmatinka »

Maraschino wrote:Ni jedna bosnjacka izbjeglica koja je bila smjestena u HR nece se necim pofaliti.
Pa onda nisu trebali ni dolaziti. Ne znam što ste očekivali od zemlje koja je tkđ. bila u ratu, sa tisućama vlastitih prognanika, valjda poslugu u kući.
Ne kaže se uzalud pomozi sirotu na svoju sramotu.
hAZNADAR

#46 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hAZNADAR »

Lincoln-Burrows wrote:
bingov buraz wrote: A Hrvatska je primala prognane Bosnjake iz ljubavi prema njima?
Jest istina, poznato koliko je Tudzman bio suosjecajan. Prirodno nagonjen.
Drvosjeca iz Dejcica

#47 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

dalmatinka wrote:
Maraschino wrote:Ni jedna bosnjacka izbjeglica koja je bila smjestena u HR nece se necim pofaliti.
Pa onda nisu trebali ni dolaziti. Ne znam što ste očekivali od zemlje koja je tkđ. bila u ratu, sa tisućama vlastitih prognanika, valjda poslugu u kući.
Ne kaže se uzalud pomozi sirotu na svoju sramotu.
A nije vam bilo mrsko kada se plaćao smještaj tih izbjeglica? Da smo imali alternativni prolaz sigurno u HR ne bi ni dolazili.
spreca

#48 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote:
Pa sta bi bilo....vise je pomoci pruzio hrvatski narod nego zvanicna hrvatska.... hrvatskoj politici uopste nije bio interes cjelovita BiH i jaka armija bih ....ponekad su ponesto i ucinili pred kamerama da to pokazu neke zapadne agencije
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

hAZNADAR wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
bingov buraz wrote: A Hrvatska je primala prognane Bosnjake iz ljubavi prema njima?
Jest istina, poznato koliko je Tudzman bio suosjecajan. Prirodno nagonjen.
DuSHa od ćo'eka. :oops:
bingov buraz

#50 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bingov buraz »

Lincoln-Burrows wrote: Iz suosjećanja što je prirodan nagon,
Nema to veze sa suosjecanjem,postoje medjunarodne obaveze po pitanju izbjeglica i Hrvatska ih se morala pridrzavati sve da i nije htjela pomoci a to ne tvrdim.
Naravno da je narod Hrvatske bar vecina osjecao solidarnost i sama Hrvatska je imala svoje izbjeglice i znali su sta se desava i BiH u to vrijeme.
Post Reply