Zalosno ako je tako, ali znam i ja raju što dobro stoje a i djeca im imaju ispunjen zivot i odaju utisak sretnih ljudi i familija. A sad šta je izmedju cetiri zida ne znam.Zejnep wrote:Onaj sto ima pare ne vodi djecu nigdje, pokusava zaraditi jos vise ili brine sta ce mu biti sa parama.
Nagledala sam se ovoga
Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
-
DearJohn
#26 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
-
mali jomu
#27 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Zejnep wrote: Onaj sto ima pare ne vodi djecu nigdje, pokusava zaraditi jos vise ili brine sta ce mu biti sa parama.
Nagledala sam se ovoga![]()
I ja sam se toga dosta nagledao.
pa skontam..... ako su to te pare onda nista, odoh ja odavde......
-
missko
#28 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Npr nisi srecan a imas para al onda te usreci kad mozes nekome pomoci pa poguras ga sa par milja i onda si sretan jer si nekoga usrecio a onaj jadnik siromah mora cekati ove s parama da bude srecan. Znaci s parama odlucujes kad ces biti srecn a bez para moras sve to cekati 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
mali jomu
#30 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
missko wrote:Npr nisi srecan a imas para al onda te usreci kad mozes nekome pomoci pa poguras ga sa par milja i onda si sretan jer si nekoga usrecio a onaj jadnik siromah mora cekati ove s parama da bude srecan. Znaci s parama odlucujes kad ces biti srecn a bez para moras sve to cekati
Velkoski wrote:jesmo
Super..... znaci ima i tu srece.
- horkesh
#31 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Ja sam radio puno i zaradio puno i riješio neke osnovne životne stvari.
Sada radim malo, zarađujem dovoljno, a nikome ništa ne dugujem i jako sam sretan s vremenom kojeg mogu kvalitetno da trošim
Sada radim malo, zarađujem dovoljno, a nikome ništa ne dugujem i jako sam sretan s vremenom kojeg mogu kvalitetno da trošim
-
DearJohn
#32 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Mozda je tako da same pare u sebi ne predstavljaju srecu ali mozda isto tako daju covjeku pretpostavku za lagodniji zivot i mogucnost izbora a i da covjek moze da radi ono što mu se radi i posveti se onom što ga interesuje a što vjerovatno doprinosi osjecaju srece.
-
mali jomu
#33 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
horkesh wrote:Ja sam radio puno i zaradio puno i riješio neke osnovne životne stvari.
DearJohn wrote:Mozda je tako da same pare u sebi ne predstavljaju srecu ali mozda isto tako daju covjeku pretpostavku za lagodniji zivot i mogucnost izbora a i da covjek moze da radi ono što mu se radi i posveti se onom što ga interesuje a što vjerovatno doprinosi osjecaju srece.
Svidja mi se ova pozitiva.......
Svako svoju srecu pronadje.....
-
DearJohn
#34 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Svaka cast.horkesh wrote:Ja sam radio puno i zaradio puno i riješio neke osnovne životne stvari.
-
mehoxy
#35 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:10, edited 1 time in total.
- sheilak
#36 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Slazem se s prvim dijelom.mehoxy wrote:Trebali bi biti, ali obzirom da se tu radi uglavnom o vrlo pohlepnim osobama vjerovatno su nesrecni sto nisu jos bogatiji
A ja ne vidim kako siromasna osoba moze biti srecna
A siromasni ljudi su sretni dok ne shvate da su siromasni tj dok se ne krenu usporedjivati sa drugima.
Sta je sa primjerice izgubljenim plemenima Juzne Amerike koji zive u savrsenoj harmoniji i dostatnosti bez materijalnih dobara (ovakvih ekscesivnih kao u ostatku svijeta)?
I da se vratim na pocetno pitanje, sreca je relativan pojam, mislim da neki bogatas koji si uzme 10to super cool auto nikada (vise) nece dostici srecu i radost malog djeteta koje upoznaje svijet po prvi put.
i znam da zvuci isprazno i kao floskula, ali najsretniji ljudi su zdravi ljudi, fizicki, emotivno, mentalno. I slobodni ljudi
no naravno da je sve lakse s novcem i materijalnim bogatstvom, pogotovo jer ja na novac gledam kao na sredstvo kojim se moze postici ta sloboda, nevezanost. a ne sredstvo kojim cu nagomilavati materijalne stvari koje ce me ciniti manje nesretnom. ali ako bih mogla birati, izabrala bih savrseno zdravlje, pravu ljubav i istinsku slobodu na ustrb materijalnog bogatstva i materijalne sigurnosti.
-
mali jomu
#37 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
mehoxy wrote: ............ja ne vidim kako siromasna osoba moze biti srecna
Svako trazi srecu u onome sto ima, a ne u onome sto nema.....
To sto neko ima para ne znaci srecu, isto kao sto nemati para ne znaci nesrecu.
Po meni..... sreca se nalazi u rahatluku koju osjecas u sebi...... u onome sto imas i radis, nekome tu pomazu pare a nekome ne..... a nekome pomaze neimanje para a nekome ne......
- Matzan
#38 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Žene ne sanjaju da imaju veliko bogatstvo, tek tu i tamo da mogu koju krpicu kupiti.
Najvažnija im je iskrena ljubav 'pravog' muškarca.
Naravno, taj 'pravi' muškarac je lijep, muževan, jakog karaktera, toliko puno je voli da joj ispunjava svaku želju...
i onako usput da je dobro situiran.
Najvažnija im je iskrena ljubav 'pravog' muškarca.
Naravno, taj 'pravi' muškarac je lijep, muževan, jakog karaktera, toliko puno je voli da joj ispunjava svaku želju...
i onako usput da je dobro situiran.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#39 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
bez para nema ni rahatluka. kad te deset računa opali po glavi kako da tačno budeš sretan? 
-
bluesjunior
#40 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
ko rano poludi život mu prođe u veselju
-
mali jomu
#41 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Velkoski wrote: bez para nema ni rahatluka. kad te deset računa opali po glavi kako da tačno budeš sretan?![]()
bluesjunior wrote: ko rano poludi život mu prođe u veselju
Uh, ovo je malo zesce...... treba mijenjat drustvenu savjest koja ce dovoditi do promjenje ljudskih stanjaa tamo gdje je to potrebno.....
e sad. treba se odatle iskobeljat....... prvo pojedinacno pa drustveno......
-
DearJohn
#42 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
To sam i ja negdje spomeno da se s novcem vjerovatno moze postici ta sloboda, nevezanost a sto po sebi vjerovatno stimulira osjecaj srece. Sto se tice istinske ljubavi ima bezbroj primjera gdje je istinska ljubav a i sloboda bila na kusnji a i mozda pukla kad je bila losa ekonomija. Sad ce neko rec ako je istinska ne moze, ali mozda moze kad ti djete nema sta da jede.sheilak wrote:Slazem se s prvim dijelom.mehoxy wrote:Trebali bi biti, ali obzirom da se tu radi uglavnom o vrlo pohlepnim osobama vjerovatno su nesrecni sto nisu jos bogatiji
A ja ne vidim kako siromasna osoba moze biti srecna
A siromasni ljudi su sretni dok ne shvate da su siromasni tj dok se ne krenu usporedjivati sa drugima.
Sta je sa primjerice izgubljenim plemenima Juzne Amerike koji zive u savrsenoj harmoniji i dostatnosti bez materijalnih dobara (ovakvih ekscesivnih kao u ostatku svijeta)?
I da se vratim na pocetno pitanje, sreca je relativan pojam, mislim da neki bogatas koji si uzme 10to super cool auto nikada (vise) nece dostici srecu i radost malog djeteta koje upoznaje svijet po prvi put.
i znam da zvuci isprazno i kao floskula, ali najsretniji ljudi su zdravi ljudi, fizicki, emotivno, mentalno. I slobodni ljudi
no naravno da je sve lakse s novcem i materijalnim bogatstvom, pogotovo jer ja na novac gledam kao na sredstvo kojim se moze postici ta sloboda, nevezanost. a ne sredstvo kojim cu nagomilavati materijalne stvari koje ce me ciniti manje nesretnom. ali ako bih mogla birati, izabrala bih savrseno zdravlje, pravu ljubav i istinsku slobodu na ustrb materijalnog bogatstva i materijalne sigurnosti.bez da trepnem.
Last edited by DearJohn on 15/12/2017 13:34, edited 1 time in total.
-
ovo_mi_je_nick
#43 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Bogatiji jesu srećniji ako znaju novac usmjeriti da ih čini sretnim. U suprotnom su nesretniji od siromašnih.
Siromah zna da ne može dublje ići, eventualno može jednog dana da bude bogat.
Dok, bogat strahuje da to što ima izgubi i živi u tom strahu od siromaštva koji ga sprečava da bude sretan undatom trenutku.
Dok, bogat strahuje da to što ima izgubi i živi u tom strahu od siromaštva koji ga sprečava da bude sretan undatom trenutku.
-
DearJohn
#44 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Slazem se, ali bih reko da vecina bogatih ljudi zna na sto usmjeriti pare. Tu i tamo bude neki loš primjer ali ja mislm da novac daje prije svega mogucnost izbora i slobode, što dovodi i do srece.ovo_mi_je_nick wrote:Bogatiji jesu srećniji ako znaju novac usmjeriti da ih čini sretnim. U suprotnom su nesretniji od siromašnih.
- Thorgerson
#45 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Pa sve zavisi od covjeka do covjeka.
Meni je najsmjesnije kad raja komentarise tipa neki pjevac/glumac izvrsi samoubistvo i idu komentari eto vidite, imao para, sve ali dzaba bogatasi su nesretni i ubijaju se.
To sto milioni drugih glumaca i muzicara zive sretno i ok, to se zanemari. To sto milioni drugih bogatasa uzivaju po jahtama, putuju zajebaju se...ma nista to...eno jedan se ubio.
Meni je najsmjesnije kad raja komentarise tipa neki pjevac/glumac izvrsi samoubistvo i idu komentari eto vidite, imao para, sve ali dzaba bogatasi su nesretni i ubijaju se.
To sto milioni drugih glumaca i muzicara zive sretno i ok, to se zanemari. To sto milioni drugih bogatasa uzivaju po jahtama, putuju zajebaju se...ma nista to...eno jedan se ubio.
- SmokingMan
#46 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Najbitnije od svega je da je čovjek sretan i zadovoljan bez nekog posebnog razloga,tj.da ne treba neku dodatnu spoljašnju ili materijalnu stimulaciju kako bi sebi priskrbio "sreću",uglavnom prividnu,nečiju naklonost,uglavnom uslovljenu,pa i nečiju ljubav,ali opet uslovljenu.
-
Seyfo
#47 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Objasnio jedan vrli profesor: Pare, same po sebi, ne donose sreću, ali nema nijednog sretnog čovjeka bez para. Hoćureć, novac je samo jedan od komponenata sreće,nikako jedini i najbitniji. Ne može se porediti sa, recimo, zdravljem.
- Zejnep
#48 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Sreća neženje sastoji se u tome što može da se prisjeća toliko žena kojima se, srećom, nije oženio.” Oscar Wilde

- muha_sa
- medvjed23
#50 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
ne valja ti to..Zejnep wrote:Mislim da niko nije sretan. Uostalom sreca je privremeno stanje. Nemoguce je stalno biti sretan. Osim ako nije neki poremecaj u glavi u pitanju. Zadovoljstvo i mir je ono cemu tezimo. E da li su bogati ljudi zadovoljni i mirni? Iskreno, sumnjam.
Vidi i ja ko medo pocela
sreću i/ili tugu čovjek, i sa parama i bez para, nosi u sebi.. itan je to, u filmu before sunset, lijepo objasnio:
međutim, ako u čovjeku ima sreće, pare joj mogu pomoći da dođe do izražaja..Jesse: You know, it's like...nothing much that happens to us changes our disposition.
Céline: Really, you believe that?
Jesse: I think so. I read this study where they followed people who had won the lottery, and people who had become paraplegics, right. I mean you'd think that...you know, one extreme is gonna make you...euphoric, and the other suicidal. But the study shows that after about 6 months…
Céline: Uhum?
Jesse: Right...as soon as people got used to their new situation, they were more or less the same.
Céline: The same?
Jesse: Well, yeah...Like if they were basically an optimistic, jovial person, they're now an optimistic, jovial person, in a wheelchair. If they're a petty miserable asshole, OK, they're a petty miserable asshole with a new Cadillac, a house and a boat.
Céline: So, you’ll now be forever depressed, no matter what great things happen in my life?
Jesse: Definitely.