Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Moderator: _BataZiv_0809
-
almir_tz
#26 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
uspjeli su da mijenjaju izričaj ne podilazeći publici, ako ništa, u tome su uspjeli.
Prvi post se bavi različitim viđenjima ove tene.
- Hajvan
#27 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
samo rijetki su imali tu srecu da im se protrefi ucenje zanata (izgradnja vjestine), poriv za ucenjem i otkrivanjem novoga s tvrdoglavom borbom za ostvarivanje svojih sloboda na tom putu… naravno, sve to jos da je popraceno kakvim takvim interesovanjem publike
jedan od takvih je Mark Hollis i grupa Talk Talk- od post punk i synthpopa na prvom, preko new wavea na drugom, do art rocka na najzapazenijem i najprodavnijem trecem.. a onda eksplozija na poslednja dva sa muzikom koja do tad nije zablijezena da su je kritricari nazvali post-rock…sve uz gubitke ugovora, prebacivanje iz jedne u drugu izdavcku kucu…u konstantnoj borbi i grcu
ovi “veliki” izvodjaci i kad zele da promjene dolaze u situaciju da izgube veliki broj sljedbenika (npr, Metallica sa laganim zaokretom na Justiceu)
realno, to je jedna shizofrena situacija:
- promjenis se previse u traganju za novom formom, izgubis vecinu fanova
- ne promjenis se, onda budes izlozen pljuvacini fanov koji tvrde da si se prodao
eh, to sam ja od prije dvajes i kusur godina.. to gore analiziranje i razmisljanje
sad slusam sve sto izaziva bilo kakav osjecaj u meni… znaci, ako regujem, dobro je
ako ne- lose je
sva ostala filozfija me ne zanima- sta, kako i zasto
svidja ili ne svidja
reagujem (na muziku) ili ne
jednostavno.
jedan od takvih je Mark Hollis i grupa Talk Talk- od post punk i synthpopa na prvom, preko new wavea na drugom, do art rocka na najzapazenijem i najprodavnijem trecem.. a onda eksplozija na poslednja dva sa muzikom koja do tad nije zablijezena da su je kritricari nazvali post-rock…sve uz gubitke ugovora, prebacivanje iz jedne u drugu izdavcku kucu…u konstantnoj borbi i grcu
ovi “veliki” izvodjaci i kad zele da promjene dolaze u situaciju da izgube veliki broj sljedbenika (npr, Metallica sa laganim zaokretom na Justiceu)
- ne promjenis se, onda budes izlozen pljuvacini fanov koji tvrde da si se prodao
eh, to sam ja od prije dvajes i kusur godina.. to gore analiziranje i razmisljanje
sad slusam sve sto izaziva bilo kakav osjecaj u meni… znaci, ako regujem, dobro je
ako ne- lose je
svidja ili ne svidja
jednostavno.
-
almir_tz
#28 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Hvala za Talk Talk!
Ovo je njihovo doslovno prepjevao Placebo prije pola godine:
“Before you play two notes learn how to play one note — and don’t play one note unless you’ve got a reason to play it.”
-- Mark Hollis
"In 1998, he released an eponymous solo debut album, Mark Hollis, and participated in occasional musical projects, including playing melodica and bass guitar on Anja Garbarek's 2001 album Smiling & Waving, as well as producing it. He has now retired from the music industry. He has stated about his decision to retire from performing, "I choose for my family. Maybe others are capable of doing it, but I can't go on tour and be a good dad at the same time." Despite Hollis' absence from the public eye, he continues to be mentioned in the music press as an example of an artist who refused to sacrifice his artistic ambition for commercial success and as a yardstick for current artists."
Ovo je njihovo doslovno prepjevao Placebo prije pola godine:
“Before you play two notes learn how to play one note — and don’t play one note unless you’ve got a reason to play it.”
-- Mark Hollis
"In 1998, he released an eponymous solo debut album, Mark Hollis, and participated in occasional musical projects, including playing melodica and bass guitar on Anja Garbarek's 2001 album Smiling & Waving, as well as producing it. He has now retired from the music industry. He has stated about his decision to retire from performing, "I choose for my family. Maybe others are capable of doing it, but I can't go on tour and be a good dad at the same time." Despite Hollis' absence from the public eye, he continues to be mentioned in the music press as an example of an artist who refused to sacrifice his artistic ambition for commercial success and as a yardstick for current artists."
- zomri
#29 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
U prvom postu se nigdje ne piše o podilaženju publici. Sori, al mi se gubiš malo. Ne mogu da upratim koji je tvoj kejs uopšte.almir_tz wrote:uspjeli su da mijenjaju izričaj ne podilazeći publici, ako ništa, u tome su uspjeli.
Pa baš je taj Bowie unisono smatran muzičkim kameleonom, prijemčiv svakoj podlozi, mijenjao se kako vjetar puše. Krajem sedamdesetih malo kraut prog, pa berlinska faza ovo ono, pa onda malo new wave, pa u osamdesetim romantics itd, u devedesetim industrial... Albumi berlinske faze ko jaje jajetu. Ako je to kriterij, onda je i Bregović umjetnik.
Tražiti neku "umjetnost" u kontekstu prvog posta i u okvirima popularne muzike je isto kao tražiti istu u granapu na omotu tegle krastavaca. Ono, može je biti ali je uglavnom nema.
- zomri
#30 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
poanta svegaHajvan wrote:samo rijetki su imali tu srecu da im se protrefi ucenje zanata (izgradnja vjestine), poriv za ucenjem i otkrivanjem novoga s tvrdoglavom borbom za ostvarivanje svojih sloboda na tom putu… naravno, sve to jos da je popraceno kakvim takvim interesovanjem publike
- ne promjenis se, onda budes izlozen pljuvacini fanov koji tvrde da si se prodao![]()
ako ne- lose je
svidja ili ne svidja
jednostavno.
-
almir_tz
#31 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Evo našli smo Talk Talk. Izgleda da nema dalje. I ne moramo više nikog drugog naći, ovo je dokaz da se može. Možemo što se mene tiče temu
i zaključati. Nađemo li još nekog, puna šaka brade. Ide skidanje Talk Talka i puštanje muzike u autu sigurno narednih mjesec-dva.
Nisam džaba napisao 90% za mijenjanje Bowiea i ekipe gore pobrojane. Svega je tu bilo, ali je bar nešto bilo za razliku
od milion istih pjevača i albuma.
A ovaj subjektivni pristup i ta priča šta mi legne legne je skroooooooooooz druga tema.
i zaključati. Nađemo li još nekog, puna šaka brade. Ide skidanje Talk Talka i puštanje muzike u autu sigurno narednih mjesec-dva.
Nisam džaba napisao 90% za mijenjanje Bowiea i ekipe gore pobrojane. Svega je tu bilo, ali je bar nešto bilo za razliku
od milion istih pjevača i albuma.
A ovaj subjektivni pristup i ta priča šta mi legne legne je skroooooooooooz druga tema.
- zomri
#32 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Hajde bar si dijelom nadošao. I taj Talk Talk je prvi album konfekcija, nećeš ga ni slušati
A sa ovim ostalim ćeš prepadati suvozače i suvozačice.
Sve ti se druže svodi na Sturgeona i njegovu o 90% svega je sranje.
Sve ti se druže svodi na Sturgeona i njegovu o 90% svega je sranje.
- Hajvan
#33 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
u drustvu (zajednici) gdje je unca-unca vrhunac ritma, prepadace suvozacice i suvzace i sa Phil Collinsom, akamoli cime drugim
uzgred , nije 90% sveg sranje jer…
Sve je sranje, sem pishanja
- DaysleepeR
#34 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
ja se ne bih složio. raja sluša iste pjesme trideset godina, a oni sviraju mnogo toga. samim tim ti je dokaz što kafane puštaju iste 4 pjesme 30 godina da je bend promijenio ploču skroz.almir_tz wrote:Možda u tom dijelu, ali realno, volio ih ili ne - trideset godina iste pjesme.
Dakle pušta se i sluša samo Ten, a pogledaj kasnije:
Main article: Pearl Jam discography
Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Lightning Bolt (2013)
-
almir_tz
#35 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
To nije tema ove emisije.Hajvan wrote:u drustvu (zajednici) gdje je unca-unca vrhunac ritma, prepadace suvozacice i suvzace i sa Phil Collinsom, akamoli cime drugim![]()
Ni ovo nije tema emisje. Sorry, isti su kao 98% sveukupne mainstream muzičke scene. Nisu se mijenjali, ili svega 2%:DaysleepeR wrote:ja se ne bih složio. raja sluša iste pjesme trideset godina, a oni sviraju mnogo toga. samim tim ti je dokaz što kafane puštaju iste 4 pjesme 30 godina da je bend promijenio ploču skroz.almir_tz wrote:Možda u tom dijelu, ali realno, volio ih ili ne - trideset godina iste pjesme.
Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Lightning Bolt (2013)
- Hajvan
#36 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
naravno da nijealmir_tz wrote: To nije tema ove emisije.
nisam vama ni odgovarao, meshcini
- zomri
#37 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Izvini ali ovo jest tema emisije. Čovjek ti je naveo primjer benda kakvog si tražio, koji po njemu ispunjava sve te kriterije koje tražiš. Tvoj odgovor je blago rečeno površan i etiketirajući - "Isto je to sve". Ok možda i jeste, ali nikakvih argumenata nisi ponudio.almir_tz wrote: To nije tema ove emisije.
Ni ovo nije tema emisje. Sorry, isti su kao 98% sveukupne mainstream muzičke scene. Nisu se mijenjali, ili svega 2%:DaysleepeR wrote:ja se ne bih složio. raja sluša iste pjesme trideset godina, a oni sviraju mnogo toga. samim tim ti je dokaz što kafane puštaju iste 4 pjesme 30 godina da je bend promijenio ploču skroz.almir_tz wrote:Možda u tom dijelu, ali realno, volio ih ili ne - trideset godina iste pjesme.
Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Lightning Bolt (2013)
Molim za pojašnjenje, hvala.
- Diwan
#38 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Pored toga, veliki broj ljudi je poput stada, podložan uticajima raznoraznih 'kritika', novina,medija, top listi i koječega drugoga, 'osuđen' da mu se siluje ukus na razne načine. Jedan primjer:
Poznajem čovjeka koji je dio neke male skupine entizijasta, ljubitelja muzike, vinila, koji se okupljaju kako bi slušali i uživali u muzici. Jedan od njih, ugledan intelektualac, zaista pametan i obrazovan, kuturan, voli jedan bend i koji je iz te neke svoje ljubavi prema tom bendu, po priči ovog čovjeka, uspio da prebaci 'osjećaj i zainteresovanost' za taj bend i na neke druge iz te grupe.
Ne želim spominjati bend ali sam takođe želio da to poslušam u nadi da ću naići na nešto dobro , a i da vidim šta je to, pa se to tako reklamira.
Naravno, jedno neprestano ponavljanje od nekih vjerovatno 30 i više albuma, sviranje .....
Hvala Bogu pa imam dovoljno zrelosti da više ništa ne slušam što mi se ne sviđa pa makar to bio i sveti Petar himself ili 99% populacije.
Ali nisu svi isti i nemaju svi isti otklon prema histerijama mnogih vrsta - nova godina, bajrami, itd., pa tako isto i kod svega drugoga, odnosno i u muzici.
Zato volim reći da ne slušam grupe i izvođaće, već muziku i pjesme.
Poznajem čovjeka koji je dio neke male skupine entizijasta, ljubitelja muzike, vinila, koji se okupljaju kako bi slušali i uživali u muzici. Jedan od njih, ugledan intelektualac, zaista pametan i obrazovan, kuturan, voli jedan bend i koji je iz te neke svoje ljubavi prema tom bendu, po priči ovog čovjeka, uspio da prebaci 'osjećaj i zainteresovanost' za taj bend i na neke druge iz te grupe.
Ne želim spominjati bend ali sam takođe želio da to poslušam u nadi da ću naići na nešto dobro , a i da vidim šta je to, pa se to tako reklamira.
Naravno, jedno neprestano ponavljanje od nekih vjerovatno 30 i više albuma, sviranje .....
Hvala Bogu pa imam dovoljno zrelosti da više ništa ne slušam što mi se ne sviđa pa makar to bio i sveti Petar himself ili 99% populacije.
Ali nisu svi isti i nemaju svi isti otklon prema histerijama mnogih vrsta - nova godina, bajrami, itd., pa tako isto i kod svega drugoga, odnosno i u muzici.
-
almir_tz
#39 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Ne budi smiješan. Pearl Jam se mijenjao isto onoliko koliko se mijenjao Rizzo Ruža.zomri wrote:
Izvini ali ovo jest tema emisije. Čovjek ti je naveo primjer benda kakvog si tražio, koji po njemu ispunjava sve te kriterije koje tražiš. Tvoj odgovor je blago rečeno površan i etiketirajući - "Isto je to sve". Ok možda i jeste, ali nikakvih argumenata nisi ponudio.
jedan prvoloptaški U2. Oni su za njih izmislili promjenu.
Last edited by almir_tz on 01/12/2017 16:02, edited 3 times in total.
-
almir_tz
#40 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Taj čovjek vrlo vjerovatno ne čita ovaj forum. Ne vidim razloga da ne napišeš o kojem bendu se radi.Diwan wrote:Pored toga, veliki broj ljudi je poput stada, podložan uticajima raznoraznih 'kritika', novina,medija, top listi i koječega drugoga, 'osuđen' da mu se siluje ukus na razne načine. Jedan primjer:
- zomri
#41 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Naravno, opet bez argumenata.almir_tz wrote:Ne budi smiješan. Perl Jam se mijenjao isto onoliko koliko se mijenjao Rizzo Ruža.zomri wrote:
Izvini ali ovo jest tema emisije. Čovjek ti je naveo primjer benda kakvog si tražio, koji po njemu ispunjava sve te kriterije koje tražiš. Tvoj odgovor je blago rečeno površan i etiketirajući - "Isto je to sve". Ok možda i jeste, ali nikakvih argumenata nisi ponudio.
Koje si albume osim Ten preslušao?
-
almir_tz
#42 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Pazi ti postavke rečenice:zomri wrote:Naravno, opet bez argumenata.almir_tz wrote:Ne budi smiješan. Perl Jam se mijenjao isto onoliko koliko se mijenjao Rizzo Ruža.zomri wrote:
Koje si albume osim Ten preslušao?
Čovjek ti je naveo primjer benda kakvog si tražio, koji po njemu ispunjava sve te kriterije koje tražiš.
Jedno je po njemu ispunjava, a nešto drugo kriterij da su se mijenjali.
Nijednom rječju nije naveo kako su se mijenjali. eto onih zna, neka navede kako su se mijenjali.
Ako je kriterij pobrojati albume, aferim.
-
almir_tz
#43 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Tačno, izvini.Hajvan wrote:naravno da nijealmir_tz wrote: To nije tema ove emisije.
nisam vama ni odgovarao, meshcini
- zomri
#44 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Jeste kriterij ako nisi slušao dovoljan uzorak za donošenje zaključka.almir_tz wrote:
Pazi ti postavke rečenice:
Čovjek ti je naveo primjer benda kakvog si tražio, koji po njemu ispunjava sve te kriterije koje tražiš.
Jedno je po njemu ispunjava, a nešto drugo kriterij da su se mijenjali.
Nijednom rječju nije naveo kako su se mijenjali. eto onih zna, neka navede kako su se mijenjali.
Ako je kriterij pobrojati albume, aferim.
Opet od drugih tražiš argumente, a svoje ne daš
-
almir_tz
#45 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Uostalom, za Pearl Jam i da su se mijenjali 10%, s aspekta umjetnosti i rečenica lidera Talk Talka gore citiranih to je jad i bijeda.
Sačekaćemo čovjeka, neka napiše, nije problem, evo na silu ćemo na spisak i Peral Jam ugurati, ako treba,
ali sigurno ima
boljih 100 puta.
Sačekaćemo čovjeka, neka napiše, nije problem, evo na silu ćemo na spisak i Peral Jam ugurati, ako treba,
boljih 100 puta.
- DaysleepeR
#46 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
dobro buraz ti si otvorio temu da skidaš ljude s neke stvari
nek učestvuje ko je budala
- zomri
#47 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Ma otvorio temu da nađe cool muzike za auta

-
almir_tz
#48 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Čuj skidam s neke stvari, odmah lični napad. Napiši. I ovaj drugi isto, kad nema šta napisati eto tražim muziku za auta.DaysleepeR wrote:dobro buraz ti si otvorio temu da skidaš ljude s neke stvari
A znam sve, opro ga za Dubiozu pa mu sad vatra. Ako se i iznerviram ispunjen mu je dan.
Evo i ja mogu sad ovdje napisati Crvena jabuka je po ovom osnovu prešaltala Pink Floyd:
Crvena Jabuka (The Red Apple) March 22, 1986
Za sve ove godine (For All These Years), 1987
Sanjati (To Dream) June 6, 1988
Tamo gdje ljubav počinje (Where the Love Begins), January, 1989
Nekako s' proljeća (In the Springtime), 1991
U tvojim očima (In Your Eyes) November 17, 1996
Svijet je lopta šarena (The World Is a Colourful Ball), 1998
Sve što sanjam (Everything I Dream), 2000
Tvojim željama vođen (Led By Your Wishes), 2002
Oprosti što je ljubavna pjesma (Forgive Me for This Love Song), 2005
Duša Sarajeva (The Soul of Sarajevo), 2007
Volim te (I Love You), 2009
Za tvoju ljubav (For Your Love), 2011
Nek' bude ljubav (Let There Be Love), 2013
2016 (2016), 2016
Mislim da je ovo dovoljno za argumentaciju.
- medvjed23
#49 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
Meni je ono što su napravili Ian Curtis i neki drugi, ne baš malobrojni muzičari prilično dobar indikator da su se muzikom bavili prvo radi muzike a tek onda radi para. Jer da su im pare bile primarni cilj, ostali bi u životu da uživaju u njima.almir_tz wrote:
Ima i dalje, recimo okolnosti nisu dale da se vidi u šta će se to izroditi. Joy Divisionu se ubio pjevač, npr.
Od ovih što su poživjeli, podosta iskrenosti prepoznajem u radu Trenta Reznora.
Ne mislim da ima previše veze između čestih promjena izričaja i iskrenosti. Neko može 50 godina praviti iste pjesme i u svakoj od njih biti sasvim iskren. Isto kao što neko drugi može muziku stalno mijenjati, prilagođavajući je potrebama tržišta.
-
almir_tz
#50 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije
To je još jedan od načina gledanja na stvari. Da, Trent. Hvala!medvjed23 wrote:Meni je ono što su napravili Ian Curtis i neki drugi, ne baš malobrojni muzičari prilično dobar indikator da su se muzikom bavili prvo radi muzike a tek onda radi para. Jer da su im pare bile primarni cilj, ostali bi u životu da uživaju u njima.almir_tz wrote:
Ima i dalje, recimo okolnosti nisu dale da se vidi u šta će se to izroditi. Joy Divisionu se ubio pjevač, npr.
Od ovih što su poživjeli, podosta iskrenosti prepoznajem u radu Trenta Reznora.
Ne mislim da ima previše veze između čestih promjena izričaja i iskrenosti. Neko može 50 godina praviti iste pjesme i u svakoj od njih biti sasvim iskren. Isto kao što neko drugi može muziku stalno mijenjati, prilagođavajući je potrebama tržišta.