Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post Reply
L u c i f e r

#26 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by L u c i f e r »

USUSRET PRLIĆU I DR.
Priznanje Miroslava Brale otkrilo je suštinu Herceg-Bosne: Naša zlodjela su bila tako strašna

Piše: S. H./Klix.ba
prije 55m
10 139
Priznanje Miroslava Brale otkrilo je suštinu Herceg-Bosne: Naša zlodjela su bila tako strašna
Miroslav Bralo
Uoči izricanja drugostepene presude nekadašnjim čelnicima takozvane Herceg-Bosne podsjetit ćemo na slučaj Miroslava Brale, pripadnika nekadašnje jedinice Joker koja je bila u sastavu Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, a koja je djelovala u regiji Lašvanske doline u srednjoj Bosni tokom 1993. godine. Bralino priznanje monstruoznih zločina ledi krv u žilama, ali isto tako predstavlja jedini put ka pomirenju kroz suočavanje s istinom.
U trenucima glorifikacije i opravdavanja zločina koje je počinila nekadašnja HVO, treba podsjetiti na istinu, istinu koju je u Hagu ispričao bivši vojnik HVO-a Miroslav Bralo.

Miroslav Bralo je počinio niz strašnih zločina i osuđen je za ubistvo pet ljudi i pomaganje u ubistvu 14 civila bosanskih muslimana, među kojim je bilo devetero djece. Okrutno je silovao i mučio jednu bosansku muslimanku i držao je zatočenu približno dva mjeseca, tokom kojih su je po želji zlostavljali oni koji su je držali zatočenu.

Miroslav Bralo u Hag je stigao negirajući krivicu, ali je neočekivano doživio preobraćenje i priznao sve zločine, čak i one koji mu nisu stavljani na teret i za koje Haški tribunal nije ni znao. Haški sud je to cijenio pa je Bralo u konačnici osuđen na 20 godina zatvora.

Bralo se predao Haškom tribunalu u novembru 2004. godine, nakon što je skinut pečat s optužnice podignute devet godina ranije. U izmijenjenoj optužnici se navodi da je večer uoči napada na Ahmiće, Bralo pušten iz zatvora Kaonik, da se uključio u HVO jedinicu Jokeri kako bi učestvovao u napadu na Ahmiće kojem je cilj bio ubiti vojno sposobne Bošnjake, spaliti kuće i protjerati bošnjačko stanovništvo. Ujutro 16. aprila 1993. godine Bralo je s još pet vojnika došao do bošnjačke kuće u Nadiocima (selu vezanom s Ahmićima) gdje su Stipo Krišto i Josip Jukić ubili Osmana Salkića i Redžibu Salkić, a Bralo je nožem ubio njihovu kćer Mirnesu Salkić".

Također se navodi da je Bralo zajedno s Nikicom Šafradinom u drugoj polovini aprila 1993. godine sprovodio u zatvor grupu od 14 bošnjačkih civila, među kojima žene i djecu koji su prethodno pobjegli s područja Ahmića/Nadioca. "Šafradin je ubio svih 14 zatočenika, dok je Bralo stražario da ne pobjegnu", navodi se u optužnici.

Bralo također priznaje da je učestvovao u miniranju ahmićke džamije, paljenju kuća i protjerivanju stanovništva iz sela. On priznaje da je u idućim sedmicama ubio još tri bošnjačka zatočenika, ponavljano silovao jednu bošnjačku ženu u bazi Jokera, prisiljavao zatočenike na kopanje rovova i koristio ih kao živi štit.

Bralo je sudijama kazao da priznaje sve zločine i to bez ikakve prisile, a u svojoj pisanoj izjavi, priznanju, izvinio se svim žrtvama koje je povrijedio uz poruku da se duboko kaje.

"Moje izvinjenje bi trebalo da ide još dalje. Trebalo bi da bude šire od zemaljske kugle. Trebalo bi da uključi izvinjenje svim žrtvama i njihovim porodicama, svima onima koji su morali proći kroz užas događaja koji su se desili, i znani i neznani. Kao čovjek svjestan sam da se radi o mojim zločinima koje sam počinio tokom masakra u Ahmićima nad ljudima čiji se glas više neće čuti. Želio bih da se izvinim i u ime onih koji su počinili te stravične zločine, a nisu više među živima i svima onima koji su morali da prožive boli i patnju zarad neljudskog ponašanja u Ahmićima.

Ja sam uvijek znao da je to pogrešno i da će svako znati da je pogrešno te da za svako djelovanje ne može biti opravdanja. Ja sam svjestan da sam se loše ponašao i ovo pismo pišem svojim riječima. Naša zlodjela su bila tako strašna (mislim i na ostale), mi smo svejedno nastavljali i pokušavali da ih opravdamo. Ja sam čak pokušavao da budem ponosan i da vjerujem da su to djela uspješnog vojnika. Danas se stidim toga, stidim se svog ponašanja. Ne. To nisu bila djela onog vojnika kakav sam ja jednom želio biti. Bio sam prisutan kada su žene i djeca ubijeni pred mojim očima. U tom času dobar vojnik u meni je nestao, utihnuo.

Bilo je trenutaka tokom tog vremena kada sam bio hrabar, ali nije bilo u meni hrabrosti da sam sebi priznam u što sam se pretvorio i nije bilo u meni dovoljno hrabrosti da zaštitim one čije je živote trebalo spašavati. To bi bila prava hrabrost u to vrijeme. Trebalo je da prođe mnogo godina da bih ja razumio i nakon toga i prihvatio svoju odgovornost za svako od svojih djela. Razmišljajući danas o svojim postupcima, osećam jedino ogromno žaljenje i molim se da se takvo zlo nikada više ne ponovi na ovome svijetu. Tribunal mora da se bavi mnogim lažima. Ja vjerujem da je jedini put naprijed da se kaže istina i da se prekine poricanje istine. Mislim da nisam lagao, ali sam bio onaj koji je sve poricao, pogotovo pred samim sobom.

Mora jednom biti kraj zataškavanja zločina. Porodice bi trebalo da odboluju svoje bližnje i da znaju istinu. Nadam da će sve strane sarađivati u potrazi za istinom, čineći tako skratit će agoniju mnogih porodica. Mogao bih reći nek svako ide svojim putem, ali ja u to više ne vjerujem. Rekao bih svakome da smogne hrabrosti i obrati se svom susjedu, razgovara sa sudom i na taj način počne graditi mir. Onome ko govori istinu, vjerovat će susjed i sud. Kada sam se našao na tribunalu u novembru prošle godine, odmah sam znao da prva optužnica ne govori o svemu. Želio sam da kažem cijelu istinu o svojim zločinima, iako sam znao da ono najgore znam samo ja. Toliko, a i više ja sam dužan", naveo je Bralo u svom pismu.
kakavdanakneiskustvu

#27 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by kakavdanakneiskustvu »

mozda malo off topic ali ima veze sa herceg bosnom

https://www.klix.ba/vijesti/bih/fra-mil ... /171127154
Drvosjeca iz Dejcica

#28 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Banksy wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ti svakako možeš govoriti u svoje ime ali sigurno ne i u moje. Prema tome zamolio bih te da drugi put ne stavljaš cijeli bošnjački narod u svoj kontekst jer se mnogi ne slažu sa tvojim osobnim i subjektivnim stavom.
Zamoliću te da mi ne trpaš u usta neizgovoreno i da se ne sakrivaš iza Bošnjaka jer ih niko nigdje nije ni spomenuo. To su sitne i perfidne, ali providne igre.
Banksy wrote:
Imali smo krvavo stečen kredit, nemamo ga više, potrošen je, i to je sva pamet.
Govorim o onome što je bila ova strana, Sarajevo i ABiH 1995. i o kapitalu poštenja, pravde i žrtve s kojim smo svi mi izašli iz rata, a koji smo, svi kolektivno, prelako potrošili. Zapravo, potrošili su ga oni izabrani u naše ime, a to smo opet nekako svi mi. Ako je to za tebe samo ''bošnjački narod'', bojim se da se nećemo složiti. Za mene je to još uvijek malo šire i malo šarenije.
Toliko o ''temi'', lijep pozdrav.
Ti misliš da je neko nešto potrošio ja ne mislim tako, davanje imena ili ne davanje jednoj sportskog dvorani može potrošiti bilo šta a ponajmanje to o čemu ti govoriš. Allahimanet!
JThomas

#29 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by JThomas »

a jel sda nije partner u vlasti i u mostaru i hercegovačkom kantonu? i ne samo da je partner, nego su u mostaru otišli i značajan korak dalje, dogovorili su se da se nikad ne dogovore oko izmjena statuta, kako se izbori do daljnjeg ne bi održavali.

u mirnodopskom periodu - razlike apsolutno nema, kao ni stvarnih nesuglasica...samo glumljene.
Drvosjeca iz Dejcica

#30 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

JThomas wrote:a jel sda nije partner u vlasti i u mostaru i hercegovačkom kantonu? i ne samo da je partner, nego su u mostaru otišli i značajan korak dalje, dogovorili su se da se nikad ne dogovore oko izmjena statuta, kako se izbori do daljnjeg ne bi održavali.

u mirnodopskom periodu - razlike apsolutno nema, kao ni stvarnih nesuglasica...samo glumljene.
To je šizofrenost ovog sistema jer da sutra hopotetički Tito vasksne i ako bi poštovao zakone i ustav morao bi u koaliciji sa HDZ-om, SDS-om ili SNSD-om kako god.
Heartbeats

#31 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Heartbeats »

Zašto kritika "ustašluka" (u ovom slučaju herceg-bosne) i "balulika" (sramno glorificiranje fašiste Busuladžića i još degutantniji slučaj dvorane "Goran Čengić") isključuju jedno drugo?
Kao ne smiješ reći da je jedno govno jer je proljev a drugo jeste jer je formirano?
nadInsan

#32 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by nadInsan »

Heartbeats wrote:Zašto kritika "ustašluka" (u ovom slučaju herceg-bosne) i "balulika" (sramno glorificiranje fašiste Busuladžića i još degutantniji slučaj dvorane "Goran Čengić") isključuju jedno drugo?
Kao ne smiješ reći da je jedno govno jer je proljev a drugo jeste jer je formirano?
Kako možeš porediti organizovano ubijanje, otvaranje logora, deportaciju, silovanja, zlostavljanja ljudi sa imenovanjem objekata po nekim tipovima iz prošlosti? Nejasno mi je, u kakvoj vezi su zločinačka paradržavna tvorevina tzv Herceg Bosna sa nekim pijunima u sarajevskim opštinama? Van svake pameti mi je dovoditi ovo dvoje u istu ravan.
Kolinda

#33 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Kolinda »

nadInsan wrote:
Heartbeats wrote:Zašto kritika "ustašluka" (u ovom slučaju herceg-bosne) i "balulika" (sramno glorificiranje fašiste Busuladžića i još degutantniji slučaj dvorane "Goran Čengić") isključuju jedno drugo?
Kako možeš porediti organizovano ubijanje, otvaranje logora, deportaciju, silovanja, zlostavljanja ljudi sa imenovanjem objekata po nekim tipovima iz prošlosti? Nejasno mi je, u kakvoj vezi su zločinačka paradržavna tvorevina tzv Herceg Bosna sa nekim pijunima u sarajevskim opštinama? Van svake pameti mi je dovoditi ovo dvoje u istu ravan.
Znači nije bilo ubijanja civila Hrvata ,Uzdol,Stipića livade ,Križančevo selo....ko je vama isprao mozak svih ovih godina...
Lakat Jebić

#34 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Lakat Jebić »

Sve je isto samo UZP-a nema
House

#35 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by House »

je li počeo molitveni skup guznicima?
Drvosjeca iz Dejcica

#36 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Davanje/nedavanje imena nekim objektimasa jedne strane nije isto kao napasti nekoga iz političkih/ideoloških/vjerskih razloga ili nekome nedati da bude konstitutivan, valjda znamo razlikovati to dvoje. Drugo, za razliku od tih krajeva u Sarajevu se digla čitava hampa sa pravom oko dvorane na Grbavici i škole pa će uskoro škola ići na reviziju imena a možda se usvoji da ime dvorane ide na referendum građana te općine. E to ti je ta razlika što u Sarajevu ima ko da se buni dok u HNK i još zapadnije nemaš ni minimum zdrave svijesti ljudi da se pobune recimo oko ulice Mile Budaka za početak. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#37 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

House wrote:je li počeo molitveni skup guznicima?
Misliš kršćanski militantni skup podrške osuđenim za ratne zločine. Te stvari treba zvati pravim imenom. :oops:
House

#38 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by House »

ispričavam se
nadInsan

#39 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by nadInsan »

Kolinda wrote:
nadInsan wrote:
Znači nije bilo ubijanja civila Hrvata ,Uzdol,Stipića livade ,Križančevo selo....ko je vama isprao mozak svih ovih godina...
Pa valjda bi trebao znati da je u Uzdolu, Stipića livade, Križančevo poginulo hejbet HVO vojnika, valjda su to vaši vojni porazi. Kakve veze ima to sa bestijalnim iživljavanjima u Ahmićima i Stupnom dolu nad djecom, ženama i starcima? Paljenje djece pravdaš tim što su HVO-ovci izgubili živote u Križančevu u ravnopravnoj borbi sa ARBIH? Kakva je to logika, krsta ti?
Drvosjeca iz Dejcica

#40 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Još jedan primjer multikulture "europskih" susjeda.
"Mrzila sam HVO i proganjanje Bošnjaka, bilo nas je stid"
http://ba.n1info.com/a229338/Vijesti/Vi ... -stid.html
Novinarka Štefica Galić iz Mostara i njen pokojni suprug Nedeljko Neđo Galić, tokom sukoba HVO-a i ARBIH, uz pomoć krivotvorenih garantnih pisama spasili su oko hiljadu Bošnjaka iz logora Heliodrom. Zbog hrabrih gesti, ali i nakon emitovanja filma o njenom mužu, Štefica je godinama izložena verbalnim, pa i fizičkim maltretiranjima.

Štefica i njen pokojni suprug Neđo, inače Hrvat iz Ljubuškog, do rata su imali miran i sretan život. Okruženi porodicom i prijateljima, radili su u vlastitoj fotografskoj radnji. Živjeli su lijepo sve do ratnog doba, kada je njihov dom postao posljednja luka spasa za Bošnjake iz Ljubuškog.

"15. 8. pred našom kućom koja se nalazi u blizini policijske stanice i zatvora, ujutro su osvanuli svi Bošnjaci iz Ljubuškog stariji od 18 i mlađi od 60 godina. Stajali su pred kućom u blizini. Ja sam plakala, bila sam prestrašena, nisam znala šta se dešava, gdje će s njima, rekli su evidencija neka, međutim onda su ih natrpali u tri kamiona, ljudi su bili izbezumljeni, prestrašeni, gledali su u nas, mi smo gledali u njih", kaže Štefica Galić, urednica portala Tačno.net.

Odmah su, kaže prepoznali kriminalnost tih deportacija. U svojoj radnji krivotvorili su pozivna pisma zatočenih Bošnjaka da bi mogli biti pušteni iz logora Heliodrom. Vlasti bi puštale zarobljenike ako dokažu putem pozivnog pisma da poznaju nekoga van BiH kod koga mogu otići.

"Mi smo to krivotvorili, izvlačili smo jednog po jednog sa Heliodroma, kad su svi izišli, zadnji je izišao Mujo Špago naš prijatelj. Ljudi su se vraćali sa Heliodroma, za jedno 15-ak dana, svi su bili mršavi, prestrašeni, sagnute glave, rasprodavali su sve što su imali i odlazili su. To je bilo nestvarno tih dana, osjećala sam se poniženo, mrzila sam sav taj fašizam koji se provodio. Mrzila sam HVO i proganjanje Bošnjaka, bilo nas je stid. Neđo je govorio stid me hodati ulicom, stid me da se zovem kako se zovem, nas su u to vrijeme zvali mudžahedinska ambasada", kaže Galić.

Bilo je, kaže Štefica dobrih ljudi koji su pomagali tajno, no jedino su oni pomagali javno i nikad se nije kajala zbog dobrih djela učinjenih iskreno i po savjesti.

"Osjećala sam da je najnormalnije biti s njima, protiv svakog sam fašizma, protiv hiljadu puta proklete Herceg-Bosne i njenog fašizma", kaže Galić.

A prisjeća se i sudbine Sretana Kapetanovića, komandanta odbrane Počitelja. Kaže bio je to heroj Hercegovine, jedan od rijetkih koji se suprotstavio tom progonu.

"Od njih je traženo da ostave oružje , da se predaju, da zajedno sa svim ljudima idu u Dretelj i u Gabelu u logor, on je odbio to, nije želio biti dio Herceg-Bosne, međutim oni su postrojili žene, djecu, civile na parking ispred Počitelja i tražili su ukoliko se on ne preda da će ubijati jedno po jedno i on čim je to čuo predao se, odveli su ga u policijsku stanicu, pa u zatvor gdje je mučen. Njegova porodica je saznala da ga je bojna za posebne namjere Ludvig Pavlović odvela, oni su ga mučili, malteritrali, bacili su mu tijelo u Neretvu, tijelo je isplutalo oko Metkovića, nakon obdukcije je sahranjen u Splitu u zajedničku grobnicu", navodi ona.

Sramotno je, kaže, da ni danas niko nije kažnjen, nalogodavci su u Hagu, ali izvršioci su u Čapljini i hodaju slobodno. Zgađeni nasiljem tokom rata nad njihovim sugrađanima s kojima su godinama živjeli u miru i prijateljstvu, Neđo i Štefica napustili su Ljubuški krajem 1993., i otišli su u Prag. Nakon godinu dana ponovo se vraćaju i žive jako teško, u kuću i radnju im niko nije svraćao. Nkaon nekoliko godina Neđo se razbolio i umro. Štefica ostaje sama s djecom, ali hrabro nastavlja tradiciju suprotstavljanja šovinizmu i nacionalizmu. Nakon emitovanja dokumentarca o njenom mužu “Neđo od Ljubuškog” postala je meta prijetnji nasiljem. Biva pretučena, pa stoga odlučuje napustiti Ljubuški i život nastaviti u Mostaru.

"Rekla sam tada odlazim iz Ljubuškog, ovo nije moj grad, ono što je nekad bio. Otišla sam jer nisam mogla živjeti s tom osvetom palanke koja je licemjerno šutila o istini koja se dogodila, o kojoj sam ja javno progovorila kad se događala, govorim danas i govorit ću do smrti".

No promjena adrese za Šteficu nije značila mirniji život, vrijeđanja i prijetnje ipak su nastavljene.

"Dosta mojih 'prijatelja' zvali su me vrijeđali, govorili 'zašto ti govoriš, neka oni laju, ti ne smiješ govoriti, ti si naša'. Ja nisam ničija, ja sam svoja, govorit ću, jer u službi sam istine, i uvijek ću govoriti istinu ma koliko me to koštalo".

Štefica je poznata kao jedna od rijetkih osoba u BiH koje kontinuirano upozoravaju na fašizaciju društva. Prošle godine je podigla krivičnu prijavu povodom okačenih zastava tzv Herceg-Bosne u Mostaru, nakon čega je dodatno prikazana kao izdajica hrvatskog naroda. Istraga u ovom slučaju ostala je u toku i nakon godinu dana.

"O tim zastavama, svi su rekli da ih niko nije postavio, međutim moj prijatelj koji je izlazio iz kina u 00:40,vidio je da je policija obezbjeđivala postavljanje zastava, sve ima na snimkama koje su u Mepasu".

Politika Herceg Bosna živi i danas, a živjet će i nakon presude haškoj šestorci, kaže Štefica. A iako su napadi na nju ostavili brojne traume i posljedice , ona ipak ne odustaje, odlučno nastavlja borbu protiv fašizma.
Drvosjeca iz Dejcica

#41 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Kolinda wrote:
nadInsan wrote:
"Ko je od vas bezgrešan - neka prvi baci kamen na nju"

Ja prvi svim svojim bićem i duhom osuđujem i gnušam se tih zločina kojih je bilo. Stidim se onih koji su ubijali civile u moje ime i u ime mog naroda.
Da vidimo jesi li ti spreman/spremna to isto izjaviti pred forumskim auditorijem bez. :oops: Da ne govorimo o ovoj organizovanoj podršci zločincima. :oops:
Kolinda

#42 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Kolinda »

Ja se također stidim svakoga onoga tko je ošamario a kamoli ubio nekog civila....
Fudo387

#43 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Fudo387 »

Kolinda wrote:Ja se također stidim svakoga onoga tko je ošamario a kamoli ubio nekog civila....
A jesi bio na molitvi za te sto su ubijali i samarali?
Kolinda

#44 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Kolinda »

Pa valjda bi trebao znati da je u Uzdolu, Stipića livade, Križančevo poginulo hejbet HVO vojnika, valjda su to vaši vojni porazi. Kakve veze ima to sa bestijalnim iživljavanjima u Ahmićima i Stupnom dolu nad djecom, ženama i starcima? Paljenje djece pravdaš tim što su HVO-ovci izgubili živote u Križančevu u ravnopravnoj borbi sa ARBIH? Kakva je to logika, krsta ti?
Eto to je taj isprani mozak, sine moj možda na sreću samo ne znaš što se dogodilo u ova tri mjesta a ako znaš jadan sam sa sobom....
zrakomlat

#45 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by zrakomlat »

Ima li dje kakva slika i priča na internetima ko sto su npr dreteljske, samo sa zamjenjenim ulogama.
Kolinda

#46 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Kolinda »

Fudo387 wrote:
Kolinda wrote:Ja se također stidim svakoga onoga tko je ošamario a kamoli ubio nekog civila....
Jeli i jedan od ovih šest optužen da je osobno ubio bilo koga?
nadInsan

#47 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by nadInsan »

Ali u slobodno vrijeme voliš da pravdaš paljenje djece u Ahmićima sa vojnim porazima HVO-a.
Image
Last edited by nadInsan on 28/11/2017 19:19, edited 1 time in total.
Fudo387

#48 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by Fudo387 »

Kolinda wrote:
Fudo387 wrote:
Velis, stidis se...ahaM.
Ma ne, oni su igrali tavle.
Nije ni Adolf nikog licno rukama zadavio.
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Kolinda wrote:
Fudo387 wrote:
ne možeš to tako naivno posmatrati. Pa pola nacističkog vrha de fakto lično nije zgazio ni mrava. Mnogo gore je biti nalogodavac i idejni tvorac zločinačkog poduhvata, zločina, logora nego neposredni izvršilac. Neki su jednostavno morali. Na kraju Milošević a vjerovatno i Mladić nisu nikoga lično ubili. :oops:
smijesni_ste

#50 Re: Multikultura na tzv. Herceg-bosna način

Post by smijesni_ste »

I baš nijedan civil nije ubijen u nabrojanim (i drugim) mjestima? Sve do jednog su bili pripadnici HVO-a? :roll:

De ba...možda bi neki trebali malo i svoje stavove preispitati umjesto da stalno upiru prstom (opravdano) u HB ekipu

Na kraju krajeva, ratni zločini obuhvaćaju i druge stvari pored ubistva civila
Post Reply