Fotošopspreca wrote:Ova je do juce ila najveca podignuta na brdu Vis kod Kalesija jos prije godinu i vise dana...ova je 9x4,5m
Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
- Hiran
#26 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
- spreca
#27 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Ovo je prva zastava koja je zamjenjena onom na slici gorekafanski_covjek wrote:normalno da je neprirodno kad je dodano naknadno zastavaepik wrote:Izgleda totalno neprirodno u odnosu na okolinu, bgm 9 m i nije neka velicina da sa ovolike razdaljine igleda kao na slici.spreca wrote: Nema tu nikakve sume...bilo je do rata borica a za vrijeme rata cetalji su bili tacno tu na tom vrhu i sve su isjekli da naprave bunkere...zastava je 4,5x9m a jarbol je ako se nevaram oko 19,5m
http://kalesija.ba/wp-content/uploads/5-1-1024x770.jpg
- kafanski_covjek
- spreca
#29 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
http://kalesija.ba/postavljena-nova-drz ... -brdu-vis/kafanski_covjek wrote:spreca!?
- kafanski_covjek
#30 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
ne kazem da nema zastave ali ova slika je toliko ofirnaspreca wrote:Ova je do juce ila najveca podignuta na brdu Vis kod Kalesija jos prije godinu i vise dana...ova je 9x4,5m
- spreca
#31 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
sve je oguce...ali znam da ima zastava i sam sam je vidiokafanski_covjek wrote:ne kazem da nema zastave ali ova slika je toliko ofirnaspreca wrote:Ova je do juce ila najveca podignuta na brdu Vis kod Kalesija jos prije godinu i vise dana...ova je 9x4,5m
-
epik
#32 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Ma ima zastava, al brate zamisli sad na toj slici terenca sa probne slike
.... Zastava ko munara... Munara udaljena 100 m, zastava par kilometara
- Dope_Man
#33 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Bas citam temu i kontam zasto niko ne vidi koliko je na toj slici ofiran fotosop, od proporcija, do fokusa i boja. Zastava koja je par kilometara daleko jednako velika kao vrh munare, pri tom brdo na kom se nalazi jasno u pozadini pa je plavkasta boja, zastava u prorodnim bojama i normalne ostrine dok je brdo logicno malo izvan fokusa.
Zastava mozda tamo stoji, ali tolika ne moze biti ni u teoriji jer to platno bi, da je slika stvarna, pokrivalo desetke duluma zemlje
Zastava mozda tamo stoji, ali tolika ne moze biti ni u teoriji jer to platno bi, da je slika stvarna, pokrivalo desetke duluma zemlje
-
epik
#34 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Da je fotosopirana mozda bi bolje izgledala...Dope_Man wrote:Bas citam temu i kontam zasto niko ne vidi koliko je na toj slici ofiran fotosop, od proporcija, do fokusa i boja. Zastava koja je par kilometara daleko jednako velika kao vrh munare, pri tom brdo na kom se nalazi jasno u pozadini pa je plavkasta boja, zastava u prorodnim bojama i normalne ostrine dok je brdo logicno malo izvan fokusa.
- Dope_Man
#35 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
A eto izrezana je kako treba sa neke druge slike.. i tu je sve stalo 
- zunazu
#36 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Šta je tu pogrešno? Zastava na videu je sasvim regularno postavljena.spreca wrote:Kako ne postoji naopako postavljanje zastave?zunazu wrote:Ne postoji 'naopako' postavljanje zastave BiH i ne postoji odredba koja definiše neko 'ispravno' postavljanje. Ne mogu da vjerujem da i dalje postoje ovakve priče.
ovo je na istom mjestu gdje i szastava gore na slici jedino sto ova stoji naopako
- Dope_Man
#37 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Ispravno postavljena zastava izgleda kao na smajliju ispod, dakle gledajuci od jarbola zvijezde treba da su na gornjem kraju blize jarbolu, na donjem dalje. Na tom videu je obrnuto i to je definitivno pogresno.
Oko vertikalnog postavljanja se jos vode polemike da li treba ici samo 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu, ili treba i u tom slucaju zadrzati isti smjer zvijezda (jer u tom smjeru i trokut izgleda kao drzava iako bi trebalo da samo predstavlja tri naroda). Licno sam fan ove druge opcije iako je komplikovanija sama rotacija.

Oko vertikalnog postavljanja se jos vode polemike da li treba ici samo 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu, ili treba i u tom slucaju zadrzati isti smjer zvijezda (jer u tom smjeru i trokut izgleda kao drzava iako bi trebalo da samo predstavlja tri naroda). Licno sam fan ove druge opcije iako je komplikovanija sama rotacija.
- supercali
#38 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Naravno da postoji naopako postavljanje zastave al ko ce to objasniti nekome ko nema pojma o tomezunazu wrote:Ne postoji 'naopako' postavljanje zastave BiH i ne postoji odredba koja definiše neko 'ispravno' postavljanje. Ne mogu da vjerujem da i dalje postoje ovakve priče.
- supercali
#39 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Pogresna je strana kacenja na jarbolzunazu wrote:Šta je tu pogrešno? Zastava na videu je sasvim regularno postavljena.spreca wrote:Kako ne postoji naopako postavljanje zastave?zunazu wrote:Ne postoji 'naopako' postavljanje zastave BiH i ne postoji odredba koja definiše neko 'ispravno' postavljanje. Ne mogu da vjerujem da i dalje postoje ovakve priče.
ovo je na istom mjestu gdje i szastava gore na slici jedino sto ova stoji naopako
- supercali
#40 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Da postavljaju zastavu oni koji imalo znaju o tome postavili bi zastavu 90° u smjeru kazaljke na satu jer nemamo zakon o postavljanju zastave u vertikaliDope_Man wrote:Ispravno postavljena zastava izgleda kao na smajliju ispod, dakle gledajuci od jarbola zvijezde treba da su na gornjem kraju blize jarbolu, na donjem dalje. Na tom videu je obrnuto i to je definitivno pogresno.
Medjutim posto je postavljaju ovi sto nema pogresne strane kako god je vertikalno objese njima je uredu i tvrde da je ispravno
- Dope_Man
#41 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Pa zapravo skoro svaka koju sam vidio prati to pravilo rotacije 90 stepeni. Veoma rijetko neko postavi tako da trokut i zvijezde imaju isti oblik kao i kod horizontalne.supercali wrote: Da postavljaju zastavu oni koji imalo znaju o tome postavili bi zastavu 90° u smjeru kazaljke na satu jer nemamo zakon o postavljanju zastave u vertikali
Medjutim posto je postavljaju ovi sto nema pogresne strane kako god je vertikalno objese njima je uredu i tvrde da je ispravno
- horkesh
#42 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
A zašto se trokut i zvijezde ne bi rotirale?Dope_Man wrote:Pa zapravo skoro svaka koju sam vidio prati to pravilo rotacije 90 stepeni. Veoma rijetko neko postavi tako da trokut i zvijezde imaju isti oblik kao i kod horizontalne.supercali wrote: Da postavljaju zastavu oni koji imalo znaju o tome postavili bi zastavu 90° u smjeru kazaljke na satu jer nemamo zakon o postavljanju zastave u vertikali
- Dope_Man
#43 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Nisam rekao da ne bi trebale. S obzirom da nemamo zvanicni pravilnik o postavljanju valjda je logicno da se prati rotacija 90 stepeni u smijeru kazaljke.
Meni licno bolje izgleda da trokut i zvijezde uvijek stoje kao na smajliju
bez obzira da li je vertikalno ili horizontalno postavljena, jer na trokut gledam kao na simbolicni prikaz drzave i tako mi ljepse izgleda. Ali formalno tri ugla trokuta su zapravo tri konstitutivna naroda, i onda rotacija trokuta nije uopste bitna.
Meni licno bolje izgleda da trokut i zvijezde uvijek stoje kao na smajliju
- supercali
#44 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
I meni se mnogo sto sta svidja al nije po pravilima da kazemDope_Man wrote:Nisam rekao da ne bi trebale. S obzirom da nemamo zvanicni pravilnik o postavljanju valjda je logicno da se prati rotacija 90 stepeni u smijeru kazaljke.
Meni licno bolje izgleda da trokut i zvijezde uvijek stoje kao na smajlijubez obzira da li je vertikalno ili horizontalno postavljena, jer na trokut gledam kao na simbolicni prikaz drzave i tako mi ljepse izgleda. Ali formalno tri ugla trokuta su zapravo tri konstitutivna naroda, i onda rotacija trokuta nije uopste bitna.
Taj nacin koji se tebi svidja nije po pravilima veksilologije svidjelo se to nama ili ne
Postavi se ona za 90° ali kako
Evo ovaj gore bi naopako okrenutu zastavu rotirao 90° u smjeru kazaljke kako je pravilo al bi bila pogresno postavljena
- zunazu
#45 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Daj mi taj zakon koji propisuje "ispravno postavljanje zastave BiH". Gdje je objavljen, ko ga je propisao, gdje se može pročitati?supercali wrote:Naravno da postoji naopako postavljanje zastave al ko ce to objasniti nekome ko nema pojma o tomezunazu wrote:Ne postoji 'naopako' postavljanje zastave BiH i ne postoji odredba koja definiše neko 'ispravno' postavljanje. Ne mogu da vjerujem da i dalje postoje ovakve priče.
Netačno. Opet ponavljam, ne postoje odredbe koje propisuju "ispravno postavljanje zastave BiH".supercali wrote:Pogresna je strana kacenja na jarbol
Jedino može biti neispravno da je izokreneš po vertikali, kao i kod svake zastave u svijetu.
- supercali
#46 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Ko je uopste pomenuo da postoji zakon propis ili bilo sta o zastavi?zunazu wrote:Daj mi taj zakon koji propisuje "ispravno postavljanje zastave BiH". Gdje je objavljen, ko ga je propisao, gdje se može pročitati?supercali wrote:Naravno da postoji naopako postavljanje zastave al ko ce to objasniti nekome ko nema pojma o tomezunazu wrote:Ne postoji 'naopako' postavljanje zastave BiH i ne postoji odredba koja definiše neko 'ispravno' postavljanje. Ne mogu da vjerujem da i dalje postoje ovakve priče.
Netačno. Opet ponavljam, ne postoje odredbe koje propisuju "ispravno postavljanje zastave BiH".supercali wrote:Pogresna je strana kacenja na jarbol
Jedino može biti neispravno da je izokreneš po vertikali, kao i kod svake zastave u svijetu.
Upravo jer nema tog zakona propisa ili odredbe za bih zastavu u nasim zakonima i sl kaci se onako kako je opste pravilo
Je li nasa zastava
Ps jesi li ikad vidio zastavu amerike na jarbolu ovako

- zunazu
#47 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Naravno da jesam, jer zastave nemaju dva ili više lica pa da isto izgledaju odakle god pogledaš. Radi se o komadu platna koji nema moć da predstavi sliku istu za posmatranje iz bilo koje perspektive. Tako i ona na videu kad je pogledaš iz suprotnog pravca izgleda onako kako ti misliš da je "ispravno". Ne mogu da vjerujem da ovo nekome objašnjavam, WTF?!supercali wrote:Ps jesi li ikad vidio zastavu amerike na jarbolu ovako
- zunazu
#48 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Jel ovo tebi "naopako"?

- supercali
#49 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
U tom slucaju gdje je jarbol bio kad pogledas zastavu ovako?zunazu wrote:Naravno da jesam, jer zastave nemaju dva ili više lica pa da isto izgledaju odakle god pogledaš. Radi se o komadu platna koji nema moć da predstavi sliku istu za posmatranje iz bilo koje perspektive. Tako i ona na videu kad je pogledaš iz suprotnog pravca izgleda onako kako ti misliš da je "ispravno". Ne mogu da vjerujem da ovo nekome objašnjavam, WTF?!supercali wrote:Ps jesi li ikad vidio zastavu amerike na jarbolu ovako
Lijevo ili desno
- supercali
#50 Re: Podizanje "najvece zastave" na Humu naopako ili ne
Ova zastava nije na jarboluzunazu wrote:Jel ovo tebi "naopako"?
nije naopako ako gledas sa druge strane
Shvatas li da je drugacije ako ja stavim zastavu kao zastitu od sunca i zastavu na jarbol posebno ako je to neka organizacija postavila
Pogledaj njen sorc pa mi reci kako stoji zastava