Koja se knjiga cita najvise na svijetu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Koja se knjiga cita najvise na svijetu?

Post by Truba »

ne znam za svijet ali
u mojoj raji je najviše ljudi pročitalo ovu knjigu ....
evo uvod u prvu glavu... ekranizirana knjiga jedanput i snimljneo više serija... valjda
Početak je pravi čas da se najpomnije povede računa o tome da sve bude u ravnoteži i pravilno sređeno. To znaju sve sestre reda Bene Geserit. Na početku proučavanja života Muad'Diba potrebno je, dakle, da ga najpre smestite u njegovo vreme: rođen je 57. godine vladavine cara Padišaha, Šadama IV. Takođe je neophodno pobrinuti se o tome da ga postavite na pravo mesto: planetu Arakis. Neka vas ne dovede u zabunu činjenica da je on rođen na Kaladanu, gde je živeo sve do petnaeste godine. Arakis, planeta poznata kao Dina, njegov je pravi dom.

Iz 'Uputnika o Muad'Dibu' princeze Irulan
Fair Life

Post by Fair Life »

UBL wrote:To sto neki na svoju ruku tumace Kur'an ne umanjuje nista njegovu vrijednost, a oni ce odgovarati pred Bogom za to. Crkva je u srednjem vijeku podrzavala inkviziciju i ropstvo, iako (koliko ja znam) Biblija propovijeda mir i jednakost medju ljudima.
Istina... slazem se za tvoju tvrdnju o ropstvu i inkviziciji u srednjem vijeku.

Srednji vijek je... ne zaboravi dao i Renesansu !!

Ova fotografija covjeka koji u jednoj uci drzi Kuran a u drugoj automatsku pusku sa optickim nisanom... nije iz vremena inkvizicije i ropstva (srednji vijek).
BECHO

Post by BECHO »

A sta ima civilizacija arapskog svijeta (u globalu) sa pojedincima koji drze Kur'an i pusku u ruci?

To je kao da poredis zakletog Hriscanina Hitlera sa evropskom kulturom i romantizmom. Nidje veze...
Fair Life

Post by Fair Life »

BECHO wrote:A sta ima civilizacija arapskog svijeta (u globalu) sa pojedincima koji drze Kur'an u ruci?

To je kao da poredis zakletog Hriscanina Hitlera sa evropskom kulturom i romantizmom. Nidje veze...
Ipak si ti napisao Becho:

"... Dirati Arapima u svetu knjigu je isto kao ismijaviti se Zidovima za Holocaust! To je njihova tradicija, civilizacija, oni se identifikuju s njome..."

Fotografija je bila vise moje pitanje... Da li je to ta tradicija... puska u jednoj a sveta knjiga u drugoj ruci ?

To dvoje ne ide zajedno...
digger

Post by digger »

Prvo odgovor na pitanje: mislim da je Biblija/sveto pismo.

Istorijski, kriscanstvo nosi bazu iz starog Egipta odakle su potekli mnogi pisani materijali koji su naravno ukljucili i religiju.

Obzirom da Biblija nije postojala kao organizovana knjiga (da ne zaboravimo da je ista kombinacija jevrejskih a kasnije hriscanskih tekstova) nego kao mnostvo zapisa koje su se po tradiciji prenosili, Muhamed se istim posluzio. Kao dokaz su isti biblijski likovi u Kur'anu. Ali on isti pise i prilagodjava za svoje doba i za tadasnji nacin zivota i tradicija. Valja priznati da je on imao daleko vise materijala za isto nego sto su drugi imali prije njega.

Naravno, ko god hoce da vjeruje da je bog sjeo sa Mojsijem, Isusom ili Muhamedom (a da ne zaboravimo i americkog Brigham Young-a koji je u 19 vijeku osnovao Mormone), i diktirao danima sta treba da napisu i proglase, fine with me. Cak i za Medjugorje.

Interesantno je da islam koji ne prihvata klanjanje imidzima (ikonama, slikama), dozvoljava da se vjernici klanjaju knjizi (Kur'anu) sto je danas sveopsta pojava. I sto neko spomenu, bez obzira sto veliki broj vjernika nije u stanju isti da cita! Jebes ga: Gdje svi Turci, tu i mali Mujo...

Naravno, nastavite da se prepucavate oko organizovane religije kako hocete. I ako sam okorjeli ateista, ja prihvatam one koji su religiozni po svojim ubjedjenjima. To isto znaci da se slazem da je veoma uvredljivo sta su ameri navodno radili sa Kur'anom u Guantanamu, jer znam da oni ne bi bacali Bibliju u halu.

Ali, podvukao sam "organizovanu religiju" koja nije nista drugo nego "rip-off" marketing. Ratovi su se vodili da bi centri religije postali najuticajniji a time i bogatiji. Saudi, "cuvari Islama" su najgori primjer lazi, korupcije, bogacenja, oduzimanja od ostalih (sirotinje), nemorala... da ne idem dalje. Nista bolji nisu ni hriscani gdje Vatikan moze da placa stotine miliona dolara samo da zataska masovne primjere pedofilije kod njihovih svestenika. Zbog ovoga, danasnji sistem informacija a posebno Interneta dovesce do sve manjeg interesa pojedinaca za organizovanu religiju, jer vec sada vecina shvata sta se stvarno desava.

Slazem se sa "hananah" u potpunosti. Sto americka izreka kaze: ako hoda kao patak, i ako gakce kao patak, onda mora da je patak. A svi vi ovdje koji samo mislite da ste stvarni i duboki vjernici i nekakvi nosioci "poruke," tako vam vaseg boga ostavite druge na miru da vjeruju ili ne vjeruju. Drzite svoje propovjedi pred ogledalom.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

harry potttttttter
bosan

Post by bosan »

hananah wrote:Koliko je Arapskog svijeta nepismeno, prema tome ne umisljajte i ne sirite neistine. Ljudi samo lazu da citaju Kuran i Bibliju iz ovog ili onog razloga. Dokle siriti lazi da su ove dvije knjige najcitanije.
Meni se licno ni jedna ni druga ne svidjaju. Pogotovo Kuran, sve se nesto prijeti da ako ovako ne uradis Bog ce te kazniti, pa da se bojis, ma gluposti najvece. Bog je ljubav i Boga se ne treba bojati. A Biblija kao neki savjetnik. Samo onaj ko ne razmislja svojom glavom moze slijepo slijediti ove dvije knjige. Ima finih stvari, ne sporim, ali sustina je prijetnja i proklinjanje :(
Tvoji postovi odisu mrznjom prema islamu i svemu sto je za islam vezano.Ti to radis konstantno .Ne razumijem kako te jos tolerisu na ovom forumu.A siguran sam da ne zivis u dijelu Sarajeva koji se zove Srpsko.Sta su tebi muslimani u Sarajevu ili bilo gdje drugo uradili da smo toliku mrznju zasluzili?Ako ti tema ne odgovara ,ne citas je i rijesen problem.Na ovom forumu 70%clanova je prisutno iz jednog razloga a to je lijecenje licnih frustracija i provociranje ovih 30%normalnih.Ti spadas u ovu vecinu.Ova tema je postavljena kao provokacija ali to ti ne daje za pravo da o svetim knjigama tako govoris.Tolerancija to je za tebe kao i mnoge ovdje strana rijec.Ti vec imas programirano u glavi sta mrzis i stobom ne treba puno razglabati.Bas kao i autor ove teme,da je imo sta u glavi ovu temu ne bi ni postavio.Ne vidim u njemu pravog muslimana,u stvari ne vidim nikakvog.A ti da imalo razmisljas tom svojom glavom ne bi ovakve gluposti valjala.Lijeci frustracije na temama koje nisu vezane za vjeru pogotovo za islam(jer on ti naj vise bode oci).
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bosan wrote:
hananah wrote: (...)
Ti vec imas programirano u glavi sta mrzis i stobom ne treba puno razglabati.Bas kao i autor ove teme,da je imo sta u glavi ovu temu ne bi ni postavio.Ne vidim u njemu pravog muslimana,u stvari ne vidim nikakvog.A ti da imalo razmisljas tom svojom glavom ne bi ovakve gluposti valjala.Lijeci frustracije na temama koje nisu vezane za vjeru pogotovo za islam(jer on ti naj vise bode oci).
Pa kakve veze naslov ove teme ima s muslimanima :? :? :?

Kad govoriš o tuđim frustracijama prvo razmisli ima li tebe tu negdje...
MBA

Post by MBA »

Slazem se sa "hananah" u potpunosti. Sto americka izreka kaze: ako hoda kao patak, i ako gakce kao patak, onda mora da je patak. A svi vi ovdje koji samo mislite da ste stvarni i duboki vjernici i nekakvi nosioci "poruke," tako vam vaseg boga ostavite druge na miru da vjeruju ili ne vjeruju. Drzite svoje propovjedi pred ogledalom.[/quote]

Mene uvo boli sta ko kaze. Moja vjera je moja stvar; svoju ne-vjeru zadrzi za sebe. Amerika je, generalno, izrazito vjerska zemlja; stoga, malo je hipokratski eksploatirati izreke iz iste u ne-ateistickom kontekstu. Ja razumijem da to "Americki" zvuci "zvucno," ali nije primjereno kontekstu.
bosan

Post by bosan »

Fair Life wrote:
UBL wrote:(...)
...i nije nikakav "onaj" napisao Kur'an nego je to Bozija objava prenesena preko Muhammeda a.s.
BECHO wrote:(...)
Dirati Arapima u svetu knjigu je isto kao ismijaviti se Zidovima za Holocaust! To je njihova tradicija, civilizacija, oni se identifikuju s njome i ne treba im nikakav tutor sa ''kulturnog' zapada da ih uci nekim civilizacijskim normama!
(...)
Pitam se... kad samo stigne pored tolikih obaveza?

Image

Za osobe njegove 'profesije' mnogo prakticniji je "digitalni kuran"... slusalice u usi i opleti... ratatatata.

Image

TAKE BEEEEEER !!
Ovo nije tvoje pitanje ,ovo je tvoje shvatanje Islama.I odmah da ti kazem da je pogresno.Becho ti je vec dao poredjenje.Nasilje i terorizam nemaju veze sa Islamom.Ja Hitlera nikad nisam poistovjecivao sa Katolickom religijom.Ne mogu naci sliku da ti pokazem kad bivsi Tuzlanski vladika Kacavenda prska srpske tenkove i topove svetom vodicom.To me ipak nije navelo da Pravoslavlje dovodim u negativan kontekst.Ovo sa tvoje strane takodje smatram provokacijom.I zato ne bulaznite ovdje po cijeli dan o toleranciji.Pocnite jedanput biti tolerantni i na vrijeme otkrijte provokatore.To nam je svima potrebno i to je kljuc rjesenja za ovu nasu zemlju.
TOLERANCIJA-zapamtite
Pooll

Post by Pooll »

Pogledam naslov teme i vec nazalost vidim kako ce teci i kako ce se okoncati :(

Najpametniji je onaj ko ima u svom srcu i dusi svoju vjeru... prakticira je... uziva u svoj ljepoti... i drzi tu ljepotu za sebe ili je djeli sa onim ko ga razumije.... ne opterecava se kojekakvim glupostima i bespotrebnim raspravama koje vode... ne vode... :cry:

Svi ovi kvazi vjernici... kojima forum treba da dokazu svoju vjeru... nesto s njima nije u redu... unutar sebe se trgaju i nisu posve sigurni u to sto sami vjeruju...

Pravi vjernik je psoten, skroman i prijateljski raspolozen prema bilo kojem covjeku na planeti.. voli sve ljude i razmislja i prihvata razlicitosti...

amin ;)
MBA

Post by MBA »

Odgovor na ovu temu se vrlo jednostavno moze pronaci uz upotrebu Internet-a. Ukucajte "best selling books" pod "search" pa saznajte (e.g., http://asp.usatoday.com/life/books/book ... fault.aspx ).
bosan

Post by bosan »

kub lajkan wrote:
bosan wrote:
hananah wrote: (...)
Ti vec imas programirano u glavi sta mrzis i stobom ne treba puno razglabati.Bas kao i autor ove teme,da je imo sta u glavi ovu temu ne bi ni postavio.Ne vidim u njemu pravog muslimana,u stvari ne vidim nikakvog.A ti da imalo razmisljas tom svojom glavom ne bi ovakve gluposti valjala.Lijeci frustracije na temama koje nisu vezane za vjeru pogotovo za islam(jer on ti naj vise bode oci).

To je njen stav od prije ne samo od ove teme.A sto se tice mojih frustracija?Ja sam isfrustriran ovim netolerantnim tipovima i iz tog razloga i pisem.Da nisam mozda neku ruznu rijec rekao za komuniste?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bosan wrote:
kub lajkan wrote:
bosan wrote: Ti vec imas programirano u glavi sta mrzis i stobom ne treba puno razglabati.Bas kao i autor ove teme,da je imo sta u glavi ovu temu ne bi ni postavio.Ne vidim u njemu pravog muslimana,u stvari ne vidim nikakvog.A ti da imalo razmisljas tom svojom glavom ne bi ovakve gluposti valjala.Lijeci frustracije na temama koje nisu vezane za vjeru pogotovo za islam(jer on ti naj vise bode oci).

To je njen stav od prije ne samo od ove teme.A sto se tice mojih frustracija?Ja sam isfrustriran ovim netolerantnim tipovima i iz tog razloga i pisem.Da nisam mozda neku ruznu rijec rekao za komuniste?
Opet te pitam:

KAKVE VEZE NASLOV OVE TEME IMA S MUSLIMANIMA :?
bosan

Post by bosan »

Naslov teme nema ali upisi imaju.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bosan wrote:Bas kao i autor ove teme,da je imo sta u glavi ovu temu ne bi ni postavio.Ne vidim u njemu pravog muslimana,u stvari ne vidim nikakvog.
bosniaque

Post by bosniaque »

hananah wrote:Koliko je Arapskog svijeta nepismeno, prema tome ne umisljajte i ne sirite neistine. Ljudi samo lazu da citaju Kuran i Bibliju iz ovog ili onog razloga. Dokle siriti lazi da su ove dvije knjige najcitanije.
Meni se licno ni jedna ni druga ne svidjaju. Pogotovo Kuran, sve se nesto prijeti da ako ovako ne uradis Bog ce te kazniti, pa da se bojis, ma gluposti najvece. Bog je ljubav i Boga se ne treba bojati. A Biblija kao neki savjetnik. Samo onaj ko ne razmislja svojom glavom moze slijepo slijediti ove dvije knjige. Ima finih stvari, ne sporim, ali sustina je prijetnja i proklinjanje :(

cekaj malo, sta za tebe znaci nepismen, ako kojim slucajem covjek zna samo arapski a ne i latinsko pismo na zapadu se smatra nepismenim....dacu jedan primjer u gradu u kojme zivim je prije par godina boravio jedan igrac kojeg je nas grad zakupio za njihov fudbalski klub, i ako je covjek znao arapski oni su ga proglasili nepismenim jer neznas latinsko pismo! :roll:

i ja sa sigurnoscu mogu reci da je kur'an uvjek bio i ostace najcitanija knjiga koju je svijet ikad imao priliku da cita!
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

hananah wrote:Svete ili ne svete PRESTANITE NAM NAMETATI NESTO U STO NEKI NE VJERUJU I PRESTANITE NAS OSUDJIVATI RADI NASEG SKEPTICIZMA I NEVJEROVANJA U ISTO. PRESTANITE U SVAKU TEMU TRPATI RELIGIJU.
MUKA MI JE POVRACA MI SE VISE OD JEBENIH RELIGIJA.
Pa zar ste slijepi, vidite u kakvom smo sranju do guse, citava Bosna otkad se samo raspreda i radi sve u ime religija. Zar su vas toliko politicari zaveli da to ne vidite. Ko god dodje na vlast za svoga mandata samo to rjesava, ljudima maze oci dok drzavu krade. Pa ko je ovdje glup? [quote]Mi (ateisti) ili vi
? Da bar nas vasa zasljepljenost ne dotice, ali na svakom koraku se gleda ko je koje vjere. Bilo koji se obrazac ispunjava mora se i to pisati. Pa zar je to bitno. A najgore je sto je sto se to zaista uvuklo u sve pore zivota. Pa ako ima tog Boga, sto nam ne baci sta s neba, nego pusta vjernike da deru koljena u dzamijama i crkvama i da umiru od gladi i neimastine. Vjera je privatna stvar svakoga i dok god se bude uvlacila gdje stigne niko, niko napretka nece imati. Zar ste slijepi?[/quote]
Chuuuj Hana ateista!!! :shock:
Pa zar ti nisi MAHAJANA BUDISTA???? :shock:
Uh

Post by Uh »

I sta je jako interesantno da muslimani misle da je Kuran nacitanija knjiga, krscani misle da je Biblija-sveto pismo..........
A sta je u stvari najcitanija knjiga,,,,,,,,ma koga briga za to?
Sta ima ko od toga osim onih sto prodaju sveta pisma? jedini oni profitiraju, a ostala raja ko raja trosi lovu i misli da je kupnjom svetog pisma se priblizio Bogu Alahu. Na kraju svi u pepeo i za pet dana ko da nikad nisi postojao, nit dzeneta nit dehenema i svi smo izmapulirani od strane profitera pa cak i preko religije.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Uh wrote:I sta je jako interesantno da muslimani misle da je Kuran nacitanija knjiga, krscani misle da je Biblija-sveto pismo..........
A sta je u stvari najcitanija knjiga,,,,,,,,ma koga briga za to?
Sta ima ko od toga osim onih sto prodaju sveta pisma? jedini oni profitiraju, a ostala raja ko raja trosi lovu i misli da je kupnjom svetog pisma se priblizio Bogu Alahu. Na kraju svi u pepeo i za pet dana ko da nikad nisi postojao, nit dzeneta nit dehenema i svi smo izmapulirani od strane profitera pa cak i preko religije.
A sta ako se zahebemo i bidne sve nako ko sto je opsiano u Svetim knjigama! :? :shock: :-)
velez

Post by velez »

Hannah vjeruje samo u veliku kitu!!!!!!
velez

Post by velez »

Ja koliko vidim na ovom forumu je najmanje pravih muslimana i pravi krscana, jer po komentarima koje citam ne vidim da ih ima!!!!

Svi su nesto citali, culi od komsije isl. i svi brane svoj ego!!!!

Po meni, na nasim podrucjima niti ima muslimana niti krscana!!!!

Sve su to Balkanska plemena!!!!

Najveca bruka po pitanju religije u svijetu, su nasi Katolici, Pravoslavci i Muslimani!!!!!

I nemojte mi se molim vas izjasnjavati tako, ne brukajmo religije!!!!
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

Dobro jutro kolumbo kristifore petrovic petre :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

bosan wrote:Ovo nije tvoje pitanje, ovo je tvoje shvatanje Islama. I odmah da ti kazem da je pogresno. Becho ti je vec dao poredjenje. Nasilje i terorizam nemaju veze sa Islamom.
Moje shvatanje islama je vezano za moje komsije muslimane koji nikad nisu nikom postavili pitanje poput ovog: "Koja je knjiga najcitanija na Svijetu?"
bosan wrote:Ja Hitlera nikad nisam poistovjecivao sa Katolickom religijom.
Nisam ni rekao da si ti. Moja replika je bila na Becin komentar.
bosan wrote:Ne mogu naci sliku da ti pokazem kad bivsi Tuzlanski vladika Kacavenda prska srpske tenkove i topove svetom vodicom. To me ipak nije navelo da Pravoslavlje dovodim u negativan kontekst.

Tema je ipak "Koja se knjiga cita najvise na Svijetu?" O vodici i Kacavendi... drugi put na drugoj temi.
bosan wrote:Ovo sa tvoje strane takodje smatram provokacijom.
Ne smatras li provokacijom naslov teme?
bosan wrote:I zato ne bulaznite ovdje po cijeli dan o toleranciji. Pocnite jedanput biti tolerantni i na vrijeme otkrijte provokatore. To nam je svima potrebno i to je kljuc rjesenja za ovu nasu zemlju.
TOLERANCIJA-zapamtite.
Tolerantni ne pitaju "Koja je nacitanija knjiga na Svijetu?
SUNCICA_SA

Post by SUNCICA_SA »

E, sad se moram ukljuciti,

draga Hana, svaki normalan covjek u nesto vjeruje, pa bila to knjiga, svetac, petak, bog, svemir...ili pak kamen i ne pricaj gluposti molim te
Post Reply