[Ex-Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!] Pljacka na Porezu ili Harac!
- Raigor Stonehoof
#26 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
neko ti stavio drogu u heroin?
- Sanjarko
#27 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
vješalica wrote:
Samo su teret kao takvi.drzavi
Ukinut im zdravstvenu njegu ko je ima na racun drzave
Nek placaju sebi tretmane kad im metastaza udari u pluca
Jos treba njihovo finanisirati
Mogli bi i narkomancine u to uvrstiti
Sebicnost sebicnost i samo sebicnost
Citas li manje kosta lijecenje bolesti od onoga sta drzava uzima. Kod nas i vise uzimaju.Pitao onda Mujo ministra zdravstva Milana Kujundžića - koliko hrvatska država do sad kroz trošarine uzima od pušača?
Od pedeset do sedamdeset posto cijene cigareta, plus-minus, odgovorio ministar Kujo, u prosjeku recimo negdje oko dvanaest-trinaest kuna po kutiji. Trinaest kuna po kutiji!, zaprepastio se Mujo, pa stao zbrajati i množiti: ako je u Hrvatskoj više od milijun pušača, koji puše u prosjeku kutiju dnevno, i svaki daje barem trinaest kuna, to je trinaest milijuna kuna dnevno, odnosno gotovo četiri stotine milijuna kuna mjesečno! Što daje, samo trenutak da izračunam, najmanje četiri i pol milijarde kuna godišnje. Pri tom, veli, čak i ne računajući PDV. Jel ja dobro računam?, pitao Mujo, jest, odgovorio Kujo.
Dobro, nastavio Mujo, a koliko si ono rekao da hrvatsku državu godišnje košta liječenje osoba oboljelih od bolesti povezanih s pušenjem? Pa, zamucao Kujo, malo više od mljrdipl. Koliko?, podviknuo Mujo. Malo više od milijardu i pol kuna, nevoljko ponovio ministar. Milijardu i pol?, ponovio Mujo. Malo više, ispravio se Kujo.
Pa đe je onda novac?, povikao onda Mujo: đe je razlika od tri milijarde kuna, pička ti materina!?
- Sanjarko
#28 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Slusas li sta se kaze. 1500 miliona km godisnje drzava uzme i sa svercom. Citavo jb-no zdrastvo od ovoga mozda mogu da finansiraju.Prpa.ba wrote:Akcize na duhan su dobra stvar, ono gdje je problem je u tome sto je drzava slaba u suzbijanju sverca pa se rastom cijena ljudi prebacuju na jeftinije i ilegalne varijante da bi zadovoljili svoju ovisnost. Time poreski prihodi ne rastu, no to ionako ne bi ni trebao biti cilj akciza, stavise, idealno bi bilo da prihodi padnu na nulu jer su svi prestali pusiti.
Osim ovoga, uzimaju i porez na plate za zdrastveno osiguranje i PDV-a na lijekove. Ko zna koliko jos na cemu uzimaju. A cijene samo rastu li, rastu.
- Sanjarko
#29 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Raigor Stonehoof wrote:neko ti stavio drogu u heroin?
- edo_79
#30 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Joj nemoj mi te šuplje matere ti .... u mene stari puši otkad znam za njeg, nikad mi ništa u djetinjstvu nije falilo, sve što sam zin'o imao sam, eto kod tebe niko u familiji nije pušio.... pusti se toga ba skontaj neki kreativniji argument ....moonca wrote:I ti mislis da drzava treba da ima sluha za ovisnike koju su svjeno se prepustili ovisnosti.Ovi ovisnici o pusenju a drzava uzima 525% od ovisnika koji nemogu da se rijese tako lako ovisnosti i tako i od djece ovisnika otima pare
Ovisnik je prvi u liniji da zastiti, omoguci djetetu ugodno djetinstvo, a ne da od njegovih usta otima da bi zadovoljio svoje prohtjeve.
Moj stari je za Titinog vakta imao platu od 1700 DM (Deutsche Mark) u dinarskoj protivvrednosti i ništa nam nije falilo, sad ovo jadno dijete sve i da mu starci ne puše mora triput progutat pa od babe tražit marku za sendviča ....
Last edited by edo_79 on 10/11/2017 10:00, edited 1 time in total.
- mad_max_ba
#31 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Pušim, jbte, dvaes i kusur godina i slobodno mogu rjet da sam ga popušio ko i svi u ovoj državi...edo_79 wrote:
Joj nemoj mi te šuplje matere ti .... u mene stari puši otkad znam za njeg, nikad mi ništa u djetinjstvu nije falilo, sve što sam zin'o imao sam, eto kod tebe niko u familiji nije pušio.... pusti se toga ba skontaj neki kreativniji argument ....
- edo_79
#32 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
U potpunosti se slažem s tvojim postom Vizionar .... svi zatvaraju oči na to gdje pare idu ... lakše je napast ovisnika nego lopova koji trpa pare sebi u džep .....Vizionar 1985 wrote:Nije stvar u ovisnicima i sto uzima. Shvacate li da se citavo jb-no zdrastvo od ovog poreza na cigarete i duhan moze finansirati. Gdje onda ode porez na plate koje drzava uzima za zdrastveno osiguranje i PDV koji se uzme na lijekove.moonca wrote:I ti mislis da drzava treba da ima sluha za ovisnike koju su svjeno se prepustili ovisnosti.Ovi ovisnici o pusenju a drzava uzima 525% od ovisnika koji nemogu da se rijese tako lako ovisnosti i tako i od djece ovisnika otima pare
Ovisnik je prvi u liniji da zastiti, omoguci djetetu ugodno djetinstvo, a ne da od njegovih usta otima da bi zadovoljio svoje prohtjeve.
Po mom kao sto se vidi svakom zdrastvenom radniku moze biti samo od ovog poreza 2,5 hiljade plata a plate su oko 1,6 hiljada prosjecne, mozda cak i manje jer se ne sjecam kolika je prosjecna plata u zdrastvu. A to je ako ima zdrastvenih radnika 50 hiljada, a kako znam i sjecam se ima ih upala manje od toga sto znaci da plata im moze biti 5 hiljada km.
Lopove branite. Pa ni Titina Juga nije ovoliko uzimala mislim na duhanu. 525% u Hrvatskoj skoro 600%.
- edo_79
#33 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Itekako svi mi pušimo maxo, al lakše je reć avaj nedajte im da puše .... pa da svi možemo kolektivno jedni drugima pušit ... vako ode dim u očimad_max_ba wrote:Pušim, jbte, dvaes i kusur godina i slobodno mogu rjet da sam ga popušio ko i svi u ovoj državi...edo_79 wrote:
Joj nemoj mi te šuplje matere ti .... u mene stari puši otkad znam za njeg, nikad mi ništa u djetinjstvu nije falilo, sve što sam zin'o imao sam, eto kod tebe niko u familiji nije pušio.... pusti se toga ba skontaj neki kreativniji argument ....
-
foton
#34 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Ovo je tipicno razmisljanje razmazenog egoiste. Je li meni Audi uzima od usta jer im je skup auto? Heeej meni i mojoj djeci on hoce da naplati 70.000KM auto? Pa kako cu ja to? A celik je pola marke kila. I uvijek "ja ne dobijam nista od drzave", pa ni gume mi zimske nisu dali.Vizionar 1985 wrote:A jest stvar u ovisnicima preko kojih otima pare od njih i njihove djece. Uzima im od usta.Vizionar 1985 wrote:
Nije stvar u ovisnicima i sto uzima. Shvacate li da se citavo jb-no zdrastvo od ovog poreza na cigarete i duhan moze finansirati. Gdje onda ode porez na plate koje drzava uzima za zdrastveno osiguranje i PDV koji se uzme na lijekove.
Po mom kao sto se vidi svakom zdrastvenom radniku moze biti samo od ovog poreza 2,5 hiljade plata a plate su oko 1,6 hiljada prosjecne, mozda cak i manje jer se ne sjecam kolika je prosjecna plata u zdrastvu. A to je ako ima zdrastvenih radnika 50 hiljada, a kako znam i sjecam se ima ih upala manje od toga sto znaci da plata im moze biti 5 hiljada km.
Lopove branite. Pa ni Titina Juga nije ovoliko uzimala mislim na duhanu. 525% u Hrvatskoj skoro 600%.
Pa sta mislis da ces dobiti? Jesi li rodjen u bolnici? Je li imas struju? Jesi li isao u skolu? Jesi li primio vakcinu? Ti si vec drustvu potrosio vise nego sto si poreza platio. Jeste, ti si teret. I takvih je milion. I??? Sad sto se placaju akcize na alkohol, cigare i gorivo problem? Pa jeste problem sto se pare trose na gluposti i na glupane, ali NIJE problem sto se placaju akcize. I nije jedina budzetska stavka zdravstvo. Je li se policija finansira od kazni za parkiranje?
Moguce je odvikavanje od pusenja, ali to pusaci prvenstveno ne zele! Znaci "jadan ja ovisan" ne pije vode. Pusenje je izbor. I to od prve cigarete (dok sigurno nisi "ovisan") pa do zadnje. Tvoji roditelji su odlucili nekom politicaru kupiti onaj audi, a ne sebi ili tebi.
- edo_79
#35 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Jel Iphone6 uzima od usta, jel Samsung Galaxy S7 uzima od usta, jel nove štiklice uzimaju od usta??? Hoćemo još?foton wrote:Ovo je tipicno razmisljanje razmazenog egoiste. Je li meni Audi uzima od usta jer im je skup auto? Heeej meni i mojoj djeci on hoce da naplati 70.000KM auto? Pa kako cu ja to? A celik je pola marke kila. I uvijek "ja ne dobijam nista od drzave", pa ni gume mi zimske nisu dali.Vizionar 1985 wrote:A jest stvar u ovisnicima preko kojih otima pare od njih i njihove djece. Uzima im od usta.Vizionar 1985 wrote:
Nije stvar u ovisnicima i sto uzima. Shvacate li da se citavo jb-no zdrastvo od ovog poreza na cigarete i duhan moze finansirati. Gdje onda ode porez na plate koje drzava uzima za zdrastveno osiguranje i PDV koji se uzme na lijekove.
Pa sta mislis da ces dobiti? Jesi li rodjen u bolnici? Je li imas struju? Jesi li isao u skolu? Jesi li primio vakcinu? Ti si vec drustvu potrosio vise nego sto si poreza platio. Jeste, ti si teret. I takvih je milion. I??? Sad sto se placaju akcize na alkohol, cigare i gorivo problem? Pa jeste problem sto se pare trose na gluposti i na glupane, ali NIJE problem sto se placaju akcize. I nije jedina budzetska stavka zdravstvo. Je li se policija finansira od kazni za parkiranje?
Moguce je odvikavanje od pusenja, ali to pusaci prvenstveno ne zele! Znaci "jadan ja ovisan" ne pije vode. Pusenje je izbor. I to od prve cigarete (dok sigurno nisi "ovisan") pa do zadnje. Tvoji roditelji su odlucili nekom politicaru kupiti onaj audi, a ne sebi ili tebi.
- mad_max_ba
#36 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Ma nebuloze matere m,edo_79 wrote:
Itekako svi mi pušimo maxo, al lakše je reć avaj nedajte im da puše .... pa da svi možemo kolektivno jedni drugima pušit ... vako ode dim u oči![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Šta je Pušim i svoj čejf ću da platim, samo, kako duhan nestane u dimu, tako i novac od akciza i poreza na iste nestaje u dimu, gubi im se svaki trag....
.....
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#37 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Bivši sam pušač i smeta mi sad kad neko puši kod mene u zatvorenoj prostoriji ali uopće ne podržavam
porez na cigarete. Jedino što treba, je zabraniti i kažnjavati pušenje u zatvorenom prostoru.
Znači, izađi van pa puši...i to je to.
Što se tiče poreza oni su ionako preveliki, naročito pdv. Nikad nisam čuo da je negdje neko protestovao
zbog pdv-a i nije mi jasno zašto nije ??
porez na cigarete. Jedino što treba, je zabraniti i kažnjavati pušenje u zatvorenom prostoru.
Što se tiče poreza oni su ionako preveliki, naročito pdv. Nikad nisam čuo da je negdje neko protestovao
- superiska
-
foton
#39 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
To gdje idu pare je sasvim drugi problem. Akcize trebaju demotivisati nove pusace da pocnu i motivisati stare pusace da prestanu. Pored diktatorskih zabrana, porezi i kazne su alati koje drustvo posjeduje da regulise neke tokove. Postoje zemlje sa porezima na secer i proizvode sa secerom, i sa kaznama za bacanje akumulatora u rijeke i jezera. Niko ne kaze, majku im, oni od moje djece otimaju kad ja bacim akumulator u potok ili se grijem na MOJE motorno ulje.edo_79 wrote:
U potpunosti se slažem s tvojim postom Vizionar .... svi zatvaraju oči na to gdje pare idu ... lakše je napast ovisnika nego lopova koji trpa pare sebi u džep .....
-
foton
#40 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Mozda nisi razumio poentu, ali evo ipak cu odgovoriti. Ne, ni iPhone ni Samsung ni stiklice ne uzimaju od usta jer se iPhone i Samsung i stiklice kupuju nakon sto "se najedes", a cigare se kupuju prije negoli "se najedes".edo_79 wrote:
Jel Iphone6 uzima od usta, jel Samsung Galaxy S7 uzima od usta, jel nove štiklice uzimaju od usta??? Hoćemo još?
-
neki
#41 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
bemti logiku...treba im uzimati 1.000.000%...i ne otima država djeci od usta nego im otimaju roditelji.Vizionar 1985 wrote:
Kako ba ne otima. Ovi ovisnici o pusenju a drzava uzima 525% od ovisnika koji nemogu da se rijese tako lako ovisnosti i tako i od djece ovisnika otima pare.
-
neki
#42 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Možda zato što imamo najniži PDV na kontinentu???Nurudin wrote:Bivši sam pušač i smeta mi sad kad neko puši kod mene u zatvorenoj prostoriji ali uopće ne podržavam
- edo_79
#43 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Aferim Nurudine. Post na mjestu milion posto ....Nurudin wrote:Bivši sam pušač i smeta mi sad kad neko puši kod mene u zatvorenoj prostoriji ali uopće ne podržavam
- edo_79
#44 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Čega se najedeš, poreza, akciza i svega.... Jarane poenta je da su i cigare i telefoni luksuz ..... što se ne povećaju porezi na alkohol, kafu, i ostalu visokotarifnu robu??foton wrote:Mozda nisi razumio poentu, ali evo ipak cu odgovoriti. Ne, ni iPhone ni Samsung ni stiklice ne uzimaju od usta jer se iPhone i Samsung i stiklice kupuju nakon sto "se najedes", a cigare se kupuju prije negoli "se najedes".edo_79 wrote:
Jel Iphone6 uzima od usta, jel Samsung Galaxy S7 uzima od usta, jel nove štiklice uzimaju od usta??? Hoćemo još?
- edo_79
#45 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
I možda zato što nam je životni standard u rangu Zimbabvea .... jesi nekad o tome razmišljao?neki wrote:Možda zato što imamo najniži PDV na kontinentu???Nurudin wrote:Bivši sam pušač i smeta mi sad kad neko puši kod mene u zatvorenoj prostoriji ali uopće ne podržavam
- Sanjarko
#46 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Kakav ba egoista. Marke svoje u dzepu prebijene nemam niti me pare zanimaju. Ja i sto dobijem para od nekoga odmah dam nekome drugome. Eto koliko me lova zanima. Da je imam drugima bi je podijelio i tako bi im pomogao.foton wrote:
Ovo je tipicno razmisljanje razmazenog egoiste. Je li meni Audi uzima od usta jer im je skup auto? Heeej meni i mojoj djeci on hoce da naplati 70.000KM auto? Pa kako cu ja to? A celik je pola marke kila. I uvijek "ja ne dobijam nista od drzave", pa ni gume mi zimske nisu dali.
Audi nesto proizvodi i to kosta a ne uzima ga svako niti Audi uzima 525% marzu na svom proizvodu kao ove Mafijaske drzave koje usmjere ovaj novac ko zna gdje. On placa radnike itd., daje velike plate a sta ova drzava nam daje. K.... da ga g...... Inace ne psujem ali govorim vam CAR JE GO, a vi mene ovdje napadate umjesto CARA.
Sve su to moji platili i sve su to zaradili, i jos nas sad tuze i uzeti ce nam i malo jada sto imamo za ono sto dugujemo, a meni drzava nije licno dala nikad nista ni mojima. Ni djeciji doplatak, ni pomoc, nista. Samo nam citav zivot uzima a stari je dobio ono sto mu zakonski pripada.
Ja ne pusim, ne kockam, ne drogiram se, ne kurvam se, nemam nista, da drugih nema crkao bi gore nego pas. Pse po ulici neko barem nahrani itd. Da mojih nema ko bi mene bolesnog fizicki i psihicki. Sam sebe tesko da mogu, a volio bi da mogu, i da i druge mogu i da im mogu pomoci.
Odvikavanje je moguce ali vecina ovisnika ostanu ovisnici.
-
neki
#47 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Jesam, ako ćeš već biti bukvalista, Zimbabve ima cca 7 puta manji GDP od nas..edo_79 wrote:I možda zato što nam je životni standard u rangu Zimbabvea .... jesi nekad o tome razmišljao?neki wrote:Možda zato što imamo najniži PDV na kontinentu???Nurudin wrote:Bivši sam pušač i smeta mi sad kad neko puši kod mene u zatvorenoj prostoriji ali uopće ne podržavam
Životni standard u mnogim dijelovima Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rumunije, BUgarske, Grčke, Mađarske, Portugala itd itd je u nivou ili je niži od našeg pa im je i dalje PDV daleko veći od našeg, jesi li o tome razmišljao?
- edo_79
#48 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Na osnovu čega bi ti povećavao stopu PDV-a majke ti stručnjak..... de mi objasni?neki wrote:Jesam, ako ćeš već biti bukvalista, Zimbabve ima cca 7 puta manji GDP od nas..
Životni standard u mnogim dijelovima Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rumunije, BUgarske, Grčke, Mađarske, Portugala itd itd je u nivou ili je niži od našeg pa im je i dalje PDV daleko veći od našeg, jesi li o tome razmišljao?
Litar jebenog jestivog ulja je skuplji u BiH nego u po Berlina, i ti hoćeš da pričaš o PDV-u .... imaš li još šta reć? Nemaš, hajd razugli onda
- Sanjarko
#49 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Ma rastu porezi svake im godine. 10% porasli ove godine jer rastu cijene proizvoda pa samim tim rastom cijene proizvoda uzrokuju i rast poreza i vece prihode od poreza drzavi kao sto se vidi. Inflacija cijena i poreza se desava iako im stoji PDV isti a akcize povecavaju na gorivo, duhan, i mislim na ovo sto si naveo isto tako. A prihodi naroda stoje isti ili ne rastu ni blizu kao cijene prozivoda i porez.edo_79 wrote:
Čega se najedeš, poreza, akciza i svega.... Jarane poenta je da su i cigare i telefoni luksuz ..... što se ne povećaju porezi na alkohol, kafu, i ostalu visokotarifnu robu??
Ne zna zakrzljao sam sa matematikom pa da izrazim matematicki. Nesto X kostalo 10 km, na to se uzimalo PDV 20% [zaokruzeno 17 na 20 radi lakseg racunanja], uzimalo se 2 km poreza. To isto X poskupilo na 12 km, uzima se i dalje PDV 20%, ali sada se uzima 2,4 km poreza.
-
foton
#50 Re: Pljacka na Porezu na Cigarete i Duhan!
Jeste, i cigare i telefoni su luksuz. Samo sto je sada u interesu drustva da svi imaju telefon i internet, ali nije u interesu drustva da svi puse. I onda se koriste akcize kao alat za regulaciju toga. Akcize na gorivo... ce po svemu sudeci ipak porasti - u idealnom scenariju, drustvo bi time dobilo bolje puteve. Porez na kafu i alkohol bi imao daleko manji efekt i drustvo trenutno nema ozbiljnih problema u tom segmentu. Problem sa pusenjem je daleko veci pa bi i mali pomak bio znacajan.edo_79 wrote: Čega se najedeš, poreza, akciza i svega.... Jarane poenta je da su i cigare i telefoni luksuz ..... što se ne povećaju porezi na alkohol, kafu, i ostalu visokotarifnu robu??