Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#26 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Seyfo »

Zakuho frajer i razligu. Al eto opet ima dobrih ljudi koji su pomogli i nadosli da je najbolje ici u Kanadu,s cim bih se slozio. Ako klima nije problem. Australija je bolja oko klime,+40 celzijusa za Novu godinu
meteorit135531

#27 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by meteorit135531 »

I ja imam osjecaj da postoje trolovi koji sa vremena na vrijeme kuhaju ovakvim temama, mozda sve u cilju da se rasprsi rasprava dijaspora vs lokalci. :D ali eto, frajer ima preko 1000 postova, ali osim standardiziranog pljuvanja po Bosni u smislu da nam je lose obrazovanje, zdravstvo, skolstvo, da se truje Baketom, Covicem i Dodikom, i da mu je eto kao dopizdilo, frajer nista vise nije napisao.

I sto je jos indikativno, mislim da na ovakav nacin ljudi daju pogresnu sliku o tome kako je moguce otici, pa cak u Australiju.
Australija i Amerika jesu tipicne migrantske zemlje, zemlje iseljenika, 35 miliona Amerikanaca su irskog porijekla, citava istocna obala haman Irci. 8-)
A je li to znaci da neki prosjecni Bosanac moze ishoditi radnu dozvolu za Irsku, Ameriku, ili Australiju?

Pa jebem mu misa, ne mozemo ni turisticki otici u ove drzave, a da ne moramo prolaziti kroz striktne vizne provjere i regulacije. I kako to konacno da nekome ne bude jasno?
Mi smo zaboravljena drzava, zemlja ciji stanovnici ne vrijede u ocima tih drzava.
Davno su prosla vremena kad su se na ime progona i rata u BIH mogla rjesavati papirologija.
Eto, jedino sto mi pada na pamet mi je da ides raditi u MCDonalds za 9 EUR brutto. To niko na svijetu nece da raditi, pa ni azilanti, pa Bosanci uskacu. Njemacka te zove. :izet:

Ali da ne bude da te obeshrabrujem, ima stvarno puno ljudi koji hoce da se isele vani, samo sto je to Zapad prepoznao :D pa uzima najbolje od najboljeg, (takvi ljudi su rijetki, i zaista bi mi bilo drago da ti jesi jedan od njih), dok ostali prosjek se pokusava ispariti na razlicite nacine, uglavnom radeci one najnize poslove koje svako zdrave pameti izbjegava.

Ali za ove zemlje, kao i za veliku vecinu drugih razvijenih drzava je stvarno tesko i nemoguce, osim preko braka. Razmisli o tome. Tako ti je najlakse, ako safatas neku nasu, i preko nje zavrsis sve.
tranquil

#28 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by tranquil »

nineinchnails je stari forumaš, sjećam ga se sa ozbiljnih tema, i teško da je pod stare dane postao trol, poput nekih koji glume psihološke probleme, ubacuju ženomrzačke seksualne fantazije u skoro svaki post, jedan dan psuju bolesne Bosance, drugi dan Europljane koji se ponašaju kao viša rasa, a treći dan otvoreno priznaju da im je u interesu da dižu flame threadove na temu dijaspora vs lokalci.
arzuhal

#29 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by arzuhal »

sandzokan wrote:I danas je moguce otici u Australiju. Neki moji clanovi sire familije su se preselili prije 2 godine, nije u pitanju bio brak.
Caka je da tamo moras da imas nekoga koji je njihov drzavljanin, cist ko suza i voljan da uplati pozamasnu sumu novca kao garanciju. Cifra je oko 100000 aus. dolara.
Posto si napisao da nemas nikoga u Australiji onda trazi drugu drzavu.
100.000 AUD?

:lol: :lol: :lol:
ho oponopono

#30 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by ho oponopono »

...ooo Bože, ja priznajem... ja sam pička, ja volim da živim...:pusi2:
sandzokan

#31 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by sandzokan »

arzuhal wrote: 100.000 AUD?

MMM1977

#32 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by MMM1977 »

nineinchnails wrote:Hvala na savjetu. No, nije ekonomski problem upitan. Imam dobar posao s odličnom platom.
Problem je sve ostalo - rasteći fašizam, netolerancija, korupcija, bezobrazluk, bahatost, glupost, neljudskost, pohlepa, nebriga, nekultura, agresivnost, nemoralnost, nasilje, lopovluk...

Ne može vise pod kožu. Ne želim svoje dijete da odgajam ovdje, jer čime dobrog da ga naučim, a što neće naići na zlo?
Sve je zlo, čitav ovaj sistem, politika, obrazovanje.
Sve stoji ali to nije pravi put. Ako vec radis onda gledaj da djecu pripremis da idu (jezici, racunari, lova), za tebe je vec kasno (ako imas djecu pretpostavljam da imas 30+ godina). Moj plan je takav, djecu vec danas pripremam da fakultete zavrsavaju vani i za to cu sve uraditi.
vjesticanametli

#33 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by vjesticanametli »

tranquil wrote:nineinchnails je stari forumaš, sjećam ga se sa ozbiljnih tema, i teško da je pod stare dane postao trol, poput nekih koji glume psihološke probleme, ubacuju ženomrzačke seksualne fantazije u skoro svaki post, jedan dan psuju bolesne Bosance, drugi dan Europljane koji se ponašaju kao viša rasa, a treći dan otvoreno priznaju da im je u interesu da dižu flame threadove na temu dijaspora vs lokalci.
:thumbup:

nineinchnails sta ti radis tj koja struka....mozes pokusati u DE posao vidjeti ....zasto si suzio izbor na australiju i swe
kako god .... neko je fino napisao....min 10 milja u steku trebas kad doĐŽes.....KM
djes_ba

#34 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by djes_ba »

nineinchnails wrote:
djes_ba wrote:
nineinchnails wrote:Hvala na savjetu. No, nije ekonomski problem upitan. Imam dobar posao s odličnom platom.
Problem je sve ostalo - rasteći fašizam, netolerancija, korupcija, bezobrazluk, bahatost, glupost, neljudskost, pohlepa, nebriga, nekultura, agresivnost, nemoralnost, nasilje, lopovluk...

Ne može vise pod kožu. Ne želim svoje dijete da odgajam ovdje, jer čime dobrog da ga naučim, a što neće naići na zlo?
nažalost nisi jedini
koliko mojih prijatelja ide i ja sam se zarovio sad
ne znam ko ce ostati vise u BIH sve su visokoobrazovani, porodični ljudi
pare više nisu bitne
ja sam se fokusirao na irsku zbog jezika, a najbolja solucija Austrija zbog blizine
Imam neke opcije Italija ali i gore je loše baš loše
Prijatelju , može i Irska, samo da se ide.
Kako ide procedura za Irsku?
Za Irsku I inace eu ganjam sad ACAA certifikat http://www.accaglobal.com/gb/en.html prizna se u eu a deficit kadra e sad vidjet cemo uglavnom svi idu. Ja znam da vani ne rastu pare ali ljudi imaju uredjen sistem
nesto sto se ovdje oduvjek ceka
musicman80

#35 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by musicman80 »

Australija. Velika zemlja, velike mogucnosti za naci posao. Dobra socialna politika, univerzalno zdravstveno, skolstvo super, i uopste sve je family friendly, a ne treba zaboraviti dobru klimu. Jedini minus za mnoge bi bila udaljenost, ali sve ostalo je jedan veliki plus.
TRANCE

#36 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

nineinchnails wrote:
djes_ba wrote:

nažalost nisi jedini
koliko mojih prijatelja ide i ja sam se zarovio sad
ne znam ko ce ostati vise u BIH sve su visokoobrazovani, porodični ljudi
pare više nisu bitne
ja sam se fokusirao na irsku zbog jezika, a najbolja solucija Austrija zbog blizine
Imam neke opcije Italija ali i gore je loše baš loše
Prijatelju , može i Irska, samo da se ide.
Kako ide procedura za Irsku?
Za Irsku ti ovdje sve piše:
https://dbei.gov.ie/en/What-We-Do/Workp ... t-Permits/

Ugrubo:
- treba ti ponuda za posao na ugovor od minimalno godinu dana koja NE spada u jednu od ovih kategorija:
https://dbei.gov.ie/en/What-We-Do/Workp ... mployment/
- plata mora biti minimalno 30000 € godišnje bruto (inače za full-time posao minimalac je 19240 €, a prosjek 45611 € bruto godišnje)
- poslodavac mora proći "tržišni test", odnosno objaviti lokalno oglas za posao, pa ako mu se ne javi odgovarajući kandidat, onda tebi može ponuditi posao, izuzev ako je plata preko 60000 € godišnje bruto ili ako posao spada u jednu od ovih kategorija:
https://dbei.gov.ie/en/What-We-Do/Workp ... ions-List/

Ako uz bosanski imaš EU/EEA/švicarski pasoš, tada nema radnih dozvola, viza i sličnih gluposti.
muha_sa

#37 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by muha_sa »

Švedska
peepeep

#38 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by peepeep »

muha_sa wrote:Švedska
Ja u zadnje vrijeme čitam da je maltene nemoguće dobiti vizu za Švedsku. Potrebno je prije svega kao da si dobro uvezan da bi se neko i potrudio da te unajmi obzirom da ima gro papirologije, posebno za nas izvan EU područja. Jebemu miša vala, baš mi se đasvi Skandinavija a posebno Švedska. :(
Zoya

#39 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Zoya »

Probaj negdje u Evropi. Australija je nesto podaleko.

Što ne probaš Švicu? To je po meni najbolja zemlja kada je Evropa u pitanju.
muha_sa

#40 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by muha_sa »

Zoya wrote:Probaj negdje u Evropi. Australija je nesto podaleko.

Švica :thumbup: Bazel :thumbup:
Tamo je najlakše otic i poso nac
azurna_obala

#42 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by azurna_obala »

Zašto ići odavde ako imaš odličan posao i dobru platu?!
Lično, meni je to tražiti hljeba preko pogače.
Ideologija, nacionalizam i ostale zavrzlame postoje, ali ti sam odlučuješ koliko će te to pogađati.
Ne znam, možeš naići i na veća sranja tamo negdje u pizdicima od nacionalizma.
uglavnomja

#43 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by uglavnomja »

kad (ako) budes odlazio dobro pazi ne zatvoris vrata guzicom i da nadjes nacin da te ceka posao, bar neko vrijeme ... zavisno koliko ce ti trebati da naucis da su nasi lokalni -izmi (nacional, nepotizam ...) male mace u internacionalnim odnosima, prvo u odnosu generalno domaci prema strancima, pa opet prema pojedinim grupama stranaca, pa izmedju stranaca ... a sve u svilenim rukavicama :D

a to sto si naucio da imas para :D bice ti veselo kad (ako) nadjes posao sa losom platom, jer ti to nije bitno ... pa kad platis stan i rezije i hranu i prevoz i telefon, tv, internet ... ostace ti taman :izet: nista
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#44 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by _BataZiv_0809 »

musicman80 wrote:Australija. Velika zemlja, velike mogucnosti za naci posao. Dobra socialna politika, univerzalno zdravstveno, skolstvo super, i uopste sve je family friendly, a ne treba zaboraviti dobru klimu. Jedini minus za mnoge bi bila udaljenost, ali sve ostalo je jedan veliki plus.
Kao i zmije i paukove :D

P.S. Je li istina da se u Australiju moze samo po tim programima naseljavanja slabo naseljenih krajeva?
muha_sa

#45 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by muha_sa »

peepeep wrote:
muha_sa wrote:Švedska
Ja u zadnje vrijeme čitam da je maltene nemoguće dobiti vizu za Švedsku. Potrebno je prije svega kao da si dobro uvezan da bi se neko i potrudio da te unajmi obzirom da ima gro papirologije, posebno za nas izvan EU područja. Jebemu miša vala, baš mi se đasvi Skandinavija a posebno Švedska. :(
Lažu pakosnici
mehoxy

#46 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:27, edited 1 time in total.
Bluemore

#47 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

Ja opet znam dosta njih koji su to i ostvarili i nisu se pokajali...
A oprt najbolje svako zna kako je njemu u njegovoj kozi
insomnia78

#48 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

muha_sa wrote:

Švica :thumbup: Bazel :thumbup:
Tamo je najlakše otic i poso nac
:thumbup:
meteorit135531

#49 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by meteorit135531 »

Ne postoji covjek sa BH pasosem koji moze raditi u Svicarskoj ili UK. izuzev mozda u CERN-u. Prije ce meni veceras kroz prozor moje sobe provaliti rasna Lisa Ann u cipkanom grudnjaku i svilenim carapicama, govoreci da mi zeli biti vjerna zena i da je spremna za instant intimne trenutke sa mnom, nego da se neko iz BIH zaposli u Svicarskoj.
Prosto nemoguce jer Svicarska ima posebne uslove, i restriktivne vizne odredbe sto se tice izdavanja radnih dozvola za drzavljane trecih zemalja.
David Cameron , premijer UK je za medije svojevremeno izjavio da juznjacki otpad treba otjerati iz zemlje podhitno, pritom misleci na navalu Rumuna u Ujedinjeno kraljevstvo. Toliko nas vole ti mrski zapadnjaci. 8-)

Eto, toliko o toj bajci da se proba raditi u Svicarskoj.
Ti si , koliko se meni cini u Svedskoj, pa prema tome, nisi u nasoj kozi. :zzzz:
Bluemore

#50 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

ne znam da se covjek zamisli..
odose ljudi a ne rade u CERN
https://www.klix.ba/biznis/privreda/dir ... /171021038
Post Reply