HIFA Grupacija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bersK

#26 Re: HIFA Grupacija

Post by bersK »

Itsoktobealone wrote:Ne znam samo više sta valja ljudima u Bosni. Ne valja vlast, ne valja stranac, ne valja domaći, ne valja državno, ne valja privatno. Ne znam.

Jel zato što je nešto naše trebam kupovat pod svaku cijenu? Pa ovi iz HIFA-e su poznate haračlije i hoštapleri. Sipam na Petrolu, a kad u Halilovićima uvedu plin, obje se mogu komotno ugasiti što se mene tiče.
nadžak

#27 Re: HIFA Grupacija

Post by nadžak »

Itsoktobealone wrote:Ne znam samo više sta valja ljudima u Bosni. Ne valja vlast, ne valja stranac, ne valja domaći, ne valja državno, ne valja privatno. Ne znam.
Vidi se druže da ne znaš.
Itsoktobealone

#28 Re: HIFA Grupacija

Post by Itsoktobealone »

nadžak wrote:
A nek ima država takve strucnjake ko ti da nas uče pa nek sve propadne :lol: nije ni čudo što smo najnaprednija nacija u zadnjih 100 godina.
problemnatravunu

#29 Re: HIFA Grupacija

Post by problemnatravunu »

_BataZiv_0809 wrote:Zbog njih je unisten Energopetrol...finansijeri i clanovi vrha vladajuce partije...ne sipam kod njih iz patriotskih razloga. Pride im je gorivo smetlje.
+1

:thumbup: :thumbup:
:bih:
nadžak

#30 Re: HIFA Grupacija

Post by nadžak »

Itsoktobealone wrote:
nadžak wrote:
A nek ima država takve strucnjake ko ti da nas uče pa nek sve propadne :lol: nije ni čudo što smo najnaprednija nacija u zadnjih 100 godina.
"Najnaprednija" nacija smo postali zato što smo se iskvarili u rekordnom vremenu i napravili ovu državu sranjem, svi odreda, od portira do predsjednika. Samo se čekala prilika da izrone sve naše sposobnosti prevara, krađa, muljavina i zla, pa tako i ovaj bajni monopolistički son of a bitch.

Provjeri nešto prije nego što ljudima počneš dijelit epitete i smijat se u lice, znaš? Još uvijek se to smatra jako nekulturnim postupkom. :wink:
zigzag

#31 Re: HIFA Grupacija

Post by zigzag »

Kakav monopol? To ste vi radi peleta počeli priču?
dinao

#32 Re: HIFA Grupacija

Post by dinao »

Patriotski NE kupujem na Hifi vise ni cigare.
Zgadili su mi se prodavanjem onih majica sa motivom Srebrenice. Pa majku mu, zar je dotle doslo da se moras na tome bogatit?
Prosle zime zafalilo peleta i stari par puta kupio nekoliko vreca, morao sam prijetit inspekcijom da bi nam dan dva poslije tek izdali fiskalni racun.
Treca stvar je sto prodaju ono smece od goriva iz rafinerije Bos. Brod.
Ovo ako je istina da su stvarno prouzrokovali damping cijena peleta je dno, odron.. nase cijenjene bosnjacke lite.
drndalo

#33 Re: HIFA Grupacija

Post by drndalo »

Hm, pa ne bi ovo bas bio damping...
hladan.preminger

#34 Re: HIFA Grupacija

Post by hladan.preminger »

drndalo wrote:Hm, pa ne bi ovo bas bio damping...
Damping al' na "gore"
zigzag

#35 Re: HIFA Grupacija

Post by zigzag »

možda je mislio na đamping
Drvosjeca iz Dejcica

#36 Re: HIFA Grupacija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hladan.preminger wrote:
Damping al' na "gore"
Damping po definiciji bi bio da prodaješ proizvod po cijeni koja ne pokriva osnovnu proizvodnju. Kupac je u ovom slučaju privremeno na dobitku jer kupuje proizvod vrlo jeftino dok ne propadne sitna konkurencija te tada se diže cijena višestruko.
hladan.preminger

#37 Re: HIFA Grupacija

Post by hladan.preminger »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hladan.preminger wrote:
Damping al' na "gore"
Damping po definiciji bi bio da prodaješ proizvod po cijeni koja ne pokriva osnovnu proizvodnju. Kupac je u ovom slučaju privremeno na dobitku jer kupuje proizvod vrlo jeftino dok ne propadne sitna konkurencija te tada se diže cijena višestruko.

:D Malo se vozamo...
jao_situacije

#38 Re: HIFA Grupacija

Post by jao_situacije »

ne kontam kako monopolista pa benzinskih pumpi ima na svakom ćošku
dinao

#39 Re: HIFA Grupacija

Post by dinao »

A dobro, malo sam se izofirao. Bem ti damping :)
Lapsus. Haj sad, znate sta sam zelio reci.
sabanss

#40 Re: HIFA Grupacija

Post by sabanss »

jao_situacije wrote:ne kontam kako monopolista pa benzinskih pumpi ima na svakom ćošku
Pretpostavljam da je benzinska pumpa nesto kao piljara. Imas i veletrgovce i transport koji je kod goriva poprilicno bitna komponenta.

Samo nagadjam...
zigzag

#41 Re: HIFA Grupacija

Post by zigzag »

Ma možda nije mislio na to. Jer INA odnosno njena bh firma su najveći uvoznici u BIH. Preko ukupnog 60% nafte uveze INA. A i imaju zajedno sa Energopetrolom više od 100 pumpi. Ova HIFA ima tridesetak. Možda nešto više.
drndalo

#42 Re: HIFA Grupacija

Post by drndalo »

Mislio je na pelet, koji je navodno sav u proizvodnji otkupila spomenuta firma, pa sad oni diktiraju cijenu istog u prodaji, jer ga jedino oni imaju..
zigzag

#43 Re: HIFA Grupacija

Post by zigzag »

Zar Kovan i Lafat nemaju svoju prodaju?
Matzan

#44 Re: HIFA Grupacija

Post by Matzan »

Image
jao_situacije

#45 Re: HIFA Grupacija

Post by jao_situacije »

sabanss wrote:
jao_situacije wrote:ne kontam kako monopolista pa benzinskih pumpi ima na svakom ćošku
Pretpostavljam da je benzinska pumpa nesto kao piljara. Imas i veletrgovce i transport koji je kod goriva poprilicno bitna komponenta.

Samo nagadjam...
pa ne drži to sve hifa..

ina bi onda bila monopolista
ciza_bliza

#46 Re: HIFA Grupacija

Post by ciza_bliza »

Otvori se atraktivna lokacija i po regulacionom planu je dozvoljena gradnja benzinske, naravno da će Hifa sa svojim vezama u SDA prije to dobiti nego ti, sad, je li to monopol ili nije po nekoj definiciji, nije to ni važno...
mirzasut

#47 Re: HIFA Grupacija

Post by mirzasut »

zigzag wrote:Ma možda nije mislio na to. Jer INA odnosno njena bh firma su najveći uvoznici u BIH. Preko ukupnog 60% nafte uveze INA. A i imaju zajedno sa Energopetrolom više od 100 pumpi. Ova HIFA ima tridesetak. Možda nešto više.
Treba imati u vidu da im je maloprodaja goriva na benzinskim samo paravan, okačeno ime za posao prometa derivatima. Tu se ne ostvaruje neki profit, ali zato distribuiranje naveliko tih derivata putem namještenih tendera donosi extra profit. Prodaja derivata na taj način rudnicima, željeznici, prevozničkim firmama, GSP-ima, termoelektranama, uglavnom u svojoj prćiji, svojim ljudima, uz pomoć svojih ljudi, donosi ovim kompanijama izuzetan profit. Tu je Hifa vodeća, ali ima još njih, Junuzović, Cerol...naravno u svom džematu su najkomotniji. Ista stvar je u RS, ali je ipak kvalitet da na benzinarama možeš kupiti jeftinije gorivo, ako ništa cijene nisu zaokružene na onaj famozni :skoljka: X,81 ili X,86 KM.
ado_sar

#48 Re: HIFA Grupacija

Post by ado_sar »

ciza_bliza wrote:Otvori se atraktivna lokacija i po regulacionom planu je dozvoljena gradnja benzinske, naravno da će Hifa sa svojim vezama u SDA prije to dobiti nego ti, sad, je li to monopol ili nije po nekoj definiciji, nije to ni važno...
Glupost. Hifa ima najmanje atraktivne lokacije. Sve sto valja drzi INA i energopetrol
ciza_bliza

#49 Re: HIFA Grupacija

Post by ciza_bliza »

Glupost?
zgiba

#50 Re: HIFA Grupacija

Post by zgiba »

Po osnovu javnih nabavki u periodu od 2010 do 2015. godine tri kompanije iz HIFA grupacije (Hifa Oil, Hifa i Hifa Petrol) su potpisale ugovora u vrijednosti od 124.326.340,00 KM
Post Reply