insomnia78 wrote:Narem je imo tolko mida i obraza da zapuca u BG a ne ko ovi sto zive u Sa a ocima ga ne mogu gledati
Ivo Andrić
- Drvosjeca iz Dejcica
#26 Re: Ivo Andrić
- spreca
#27 Re: Ivo Andrić
Vjerovatno za mnoge je Nobelova nagrada mjerilo necije vrjednosti.... koje sve dobio tu nagradu mozesKejn wrote:Ja ne znam odakle ovolika silna protekcija prema Andriću od strane pojedinih Bošnjaka i "Građana"? Isto ko da je sveta krava pa se ništa u vezi njega ne smije preispitati? Jel mislite da ste nešto pametniji i neka avandgarda ako ga štitite? Isto ko kult majke mi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#28 Re: Ivo Andrić
Ma nije to samo nagađanje jer u uvodnom postu sam citirao ovo:_BataZiv_0809 wrote:Sad vec ulazis u nagadjanje. Otkud ti znas da mu nisu smetale "neke stvari"?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Dobro hajde nije Raka ali Noć dugih noževa se već desila tako da eto znalo se više-manje kuda to sve vodi. Poenta je da je Andrić službovao u Berlinu i da mu nisu smetale te neke stvari. Za komparaciju recimo da je 1933. godine Adenauer odbio rukovati se sa nacisitma.
Keš koji spominješ mislim da ovdje nije relevantan jer je Andrić nagradu dobio za književno djelo a ne za životni rad ili moral a u uvodu sam napisao lijepo da ovdje ne raspravljamo o djelima Andrića mada po meni i tu ima elemenata politike. Treba li napomenuti da je Andrić ako se ne varam stupio u SKJ tek sa 65. godina a tada sigurno ne stupaš u političku organizaciju iz uvjerenja već očito iz interesa.
Ne znas. Mozda jesu, mozda nisu.
Kes je itekako relevantan jer je to njegov licni gest prema kulturi Bosne i Hercegovine. Zaradio ga je svojim radom, nagradjen je najuglednijom nagradom na svijetu i mogao je sa njim da radi sta ga je volja. Dakle taj cin govori dosta o njegovom odnosu prema BiH i ako ti je u cilju argumentovana rasprava to neces zanemariti.
Slažem se donekle da je njegov gest dobre volje za svaku pohvalu ali nemoj zaboraviti da se radilo o socijalističkom sistemu gdje je bilo normalno uraditi takvu stvar, sušta suprotnost današnjem razmišljanju."Poslije Stojadinovićeva pada Andrić odlazi u Berlin za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra gdje ostaje sve do napada Njemačke na Jugoslaviju. Mislite li, druže Čolakoviću, da bi mu Njemci udijelili agreman da nije bio za njih kao Stojadinovićev čovjek u ministarstvu persona grata? Dobro poznam arhive nacističkog ministarstva vanjskih poslova iz tog razdoblja i nigdje nisam našao zabilješku da bi se njemačka strana ikada tužila na Andrića.
Ipak meni kao Bošnjaku koji je operisan od vjere ipak ne leži i nije dovoljno to što spominješ da pređem preko činjenice da je pisao neke stvari koje su neprihvatljive za osobu na takvom položaju u onom sistemu a pogotovo neprihvatljive za 2017. godinu te nakon svih dešavanja u BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29 Re: Ivo Andrić
Opet citiras necije misljenje,procjenu, kako ti god volja... Ok, ako ti vjerujes da njemu nije smetao nacisticki teror, u to ne ulazim. Imas pravo na svoje misljenje. Ali ono je i dalje samo to-misljenje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma nije to samo nagađanje jer u uvodnom postu sam citirao ovo:_BataZiv_0809 wrote:Sad vec ulazis u nagadjanje. Otkud ti znas da mu nisu smetale "neke stvari"?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Dobro hajde nije Raka ali Noć dugih noževa se već desila tako da eto znalo se više-manje kuda to sve vodi. Poenta je da je Andrić službovao u Berlinu i da mu nisu smetale te neke stvari. Za komparaciju recimo da je 1933. godine Adenauer odbio rukovati se sa nacisitma.
Keš koji spominješ mislim da ovdje nije relevantan jer je Andrić nagradu dobio za književno djelo a ne za životni rad ili moral a u uvodu sam napisao lijepo da ovdje ne raspravljamo o djelima Andrića mada po meni i tu ima elemenata politike. Treba li napomenuti da je Andrić ako se ne varam stupio u SKJ tek sa 65. godina a tada sigurno ne stupaš u političku organizaciju iz uvjerenja već očito iz interesa.
Kes je itekako relevantan jer je to njegov licni gest prema kulturi Bosne i Hercegovine. Zaradio ga je svojim radom, nagradjen je najuglednijom nagradom na svijetu i mogao je sa njim da radi sta ga je volja. Dakle taj cin govori dosta o njegovom odnosu prema BiH i ako ti je u cilju argumentovana rasprava to neces zanemariti.
Slažem se donekle da je njegov gest dobre volje za svaku pohvalu ali nemoj zaboraviti da se radilo o socijalističkom sistemu gdje je bilo normalno uraditi takvu stvar, sušta suprotnost današnjem razmišljanju."Poslije Stojadinovićeva pada Andrić odlazi u Berlin za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra gdje ostaje sve do napada Njemačke na Jugoslaviju. Mislite li, druže Čolakoviću, da bi mu Njemci udijelili agreman da nije bio za njih kao Stojadinovićev čovjek u ministarstvu persona grata? Dobro poznam arhive nacističkog ministarstva vanjskih poslova iz tog razdoblja i nigdje nisam našao zabilješku da bi se njemačka strana ikada tužila na Andrića.
Ok, tumaci njegov gest kako ti je volja, bitno je samo da ga se ne presuti. Ni da ga se banalizira
-
Fudo387
#30 Re: Ivo Andrić
Kazu da je po stare dane bas puko i nije vise znao sta radi._BataZiv_0809 wrote:Sad vec ulazis u nagadjanje. Otkud ti znas da mu nisu smetale "neke stvari"?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Luce ga hodzama vodala kad je te pare dao.
-
Tarzo
#31 Re: Ivo Andrić
Kao i mnogi drugi četnici, zamijenio kokardu petokrakom i postao uzoran čovjek, drug i komunista.
- Drvosjeca iz Dejcica
#32 Re: Ivo Andrić
Pa to je istorijska građa, pisma, dopisi, izvještaji...ne pozivam se na mišljenje firzerke Mare._BataZiv_0809 wrote:Opet citiras necije misljenje,procjenu, kako ti god volja... Ok, ako ti vjerujes da njemu nije smetao nacisticki teror, u to ne ulazim. Imas pravo na svoje misljenje. Ali ono je i dalje samo to-misljenje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma nije to samo nagađanje jer u uvodnom postu sam citirao ovo:
Ok, tumaci njegov gest kako ti je volja, bitno je samo da ga se ne presuti. Ni da ga se banalizira
Hajde evo reci zar u ono doba, pogotovo onda kada je on dobio Nobela, u onom sistemu nije bilo kao dobar dan da se novac donira za opće dobro, za radničku klasu...itd. Ti taj događaj gledaš kroz oči ovog rigidnog kapitalističko-feudalnog sistema i tu praviš grešku.
- Drvosjeca iz Dejcica
#33 Re: Ivo Andrić
Po tome ispade Hitler je bio možda loš čovjek ali kao slikar je bio solidan pa bi njegova djela trebali izlagati po svijetu i učiti nove generacije. Jbg. ja takva razmišljanja ne gotivim, tuknu mi pravo, pogotovo ne gotivim pravdanje da neko nešto ne razumije jer je eto glup. Kada neko napiše da je poželjno protjerati nekoga ili da cijeli jedan narod smrdi onda mi oprostite ali ja to ne mogu shvatiti filozofski i umjetnički kao Jergović i nikako drugačije nego onako kako je napisano kao najgori mogući oblik fašizma, retrogradnosti i nazadnosti. Po meni takve izjave više govore o autoru nego o onima kojima su upućene.Mis mekinjas wrote: Kako rekoh u svako doba raznorazni kreteni svašta su skloni govoriti o svemu i znati o koječemu pa naravno svašta i o ženama. Maasa voli jednolično misliti, a pametan čovjek se samo prilagodi vremenu pa zasjedne budalama za vrat i niz dlaku.Sto bi se reklo u svim epohama bode sve, mislim niže inteligentan svijet da se razumijemo. Ili sto je Jergović rekao: "Ivo Andrić pisac je onih koji njegove knjige čitaju, i razumiju ih iskustvom meternjeg jezika. On sigurno ne pripada onima koji ništa ne čitaju."
- Mis mekinjas
#34 Re: Ivo Andrić
Autor je bio cisti genije, masa to nikada nije. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#35 Re: Ivo Andrić
Ma meni je drago zbog tebe da si na tom istom putu genija.Mis mekinjas wrote:Autor je bio cisti genije, masa to nikada nije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#36 Re: Ivo Andrić
-Pa procitaj gradju koju si postirao. Kaze fino covjek "nisam nasao da su se na njega tuzili". To je bas onako okruglo pa na cose i ne vidim neki argument ni dokaz. Tumaci ono sto procitas. Donesi o njoj svoj sud. Ne valja imati vec formiran zakljucak i traziti sve sto ga potkrepljuje. Mislim moze i tako, ali onda nemamo sta puno diskutovati...Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa to je istorijska građa, pisma, dopisi, izvještaji...ne pozivam se na mišljenje firzerke Mare.Nekad me baš iznenadiš nekim izjavama.
Hajde evo reci zar u ono doba, pogotovo onda kada je on dobio Nobela, u onom sistemu nije bilo kao dobar dan da se novac donira za opće dobro, za radničku klasu...itd. Ti taj događaj gledaš kroz oči ovog rigidnog kapitalističko-feudalnog sistema i tu praviš grešku.
-Znaci ti tvrdis da je Ivo bio prisiljen da donira pare?
-
sarlo
#37 Re: Ivo Andrić
Ne moze se tako reci i nije tako. To je isto kao sto je i Ajhman rekao da je samo podesavao satnice vozova.bingov buraz wrote:Danas bi bio u SDA ILI SNSD kako se potrefi,karijerista mrtvi.
Ivo Andric je bio zaposlen u ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije od 1920. godine.
Od 1937. godine je bio pomocnik ministra inostranih poslova u Stojadinovicevoj Vladi.
Bio je aktivni sudionik pregovora sa Kraljevinom Italijom u vezi podjeli Albanije. Dakle, dogovarali su unistenje i podjelu jedne suverene zemlje. U sklopu toga je sacionio/napisao zvanican dokument "Referat g.Andrica 30.01.1939.". U njemu obrazlaze unistenje Albanije, pripajanje Skadra i okoline Jugoslaviji, iseljevanje Albanaca u Tursku.
U aprilu 1939 godine je postavljen za ambasadora, oponomucenika Ministra u Berlin. To je bilo u jeku nacistickog zauzimanja Ceske (mart 1939. godine). U Njemackoj se vec desila tzv "kristalna noc", rasni zakoni, progon i ubistva jevreja, otvoreni su prvi konc logori. Andric je imao ceste kontakte sa svim visokom cinovnicima nacisticke Njemacke, ukljucujuci i hitlera.
I to sve u toku 2. svjetskog rata (od 01.09.1939. godine).
Kod nacistickih glavesina je intervenisao za neke Poljake zatocenike logora/geta (pominje se zapravo jedan) koji je izmjesten u Jugoslaviju. U Berlinu je bio do aprila 1941. godine. U Becu je bio clan delegacije koja je potpisala pristupanje Jugoslavije trojnom paktu. Bio je zapravo kreator dokumenta, stajao je u pozadini stola u momentu fotografisanja.
Bio je jedan kratki film na youtubu na kome se prepoznaje kako silazi niz stepenice blizu hitlerove kamarile.
U toku rata nediceva vlada ga je pezionisala u novembru 1941. godine.
....Glede Bosanskih muslimana, kako to da se u nasim skolama izucava "Na Drini cuprija" kad u njoj Bosnjake naziva ili Turcima ili kasabalijama (ovaj termin se samo kod njega srece). Uvredljivo i primitivno.
- Drvosjeca iz Dejcica
#38 Re: Ivo Andrić
Dragi Bato pa čitaj sa razumijevanjem. Dakle Nijemci se tada na njega nisu žalili zato što je očito bio podoban, poslušan, nije mu smetala Noć dugih noževa ni Kristalna noć, pa valjda znamo šta je to ili smo pozaboravljali u ovom novom sistemu?_BataZiv_0809 wrote:-Pa procitaj gradju koju si postirao. Kaze fino covjek "nisam nasao da su se na njega tuzili". To je bas onako okruglo pa na cose i ne vidim neki argument ni dokaz. Tumaci ono sto procitas. Donesi o njoj svoj sud. Ne valja imati vec formiran zakljucak i traziti sve sto ga potkrepljuje. Mislim moze i tako, ali onda nemamo sta puno diskutovati...Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa to je istorijska građa, pisma, dopisi, izvještaji...ne pozivam se na mišljenje firzerke Mare.Nekad me baš iznenadiš nekim izjavama.
-Znaci ti tvrdis da je Ivo bio prisiljen da donira pare?
Oko para kojih se ti toliko držiš k' pjan plota ja samo tvrdim kao što znaš i sam da je u onom sistemu to bilo očekivano i poželjno. Da li je bio prisiljen to ne tvrdim niti je to relevantno za njegova politička stajališta od prije.
- SaraFina
#39 Re: Ivo Andrić
Ivo Andrić iako nobelovac, u evropskoj književnosti nije ostavio nikakav trag. Njegova djela proučavaju se isključivo na prostorima EX Yuge. Nemam nikakavo suvislo objašnjenje za tu pojavu ignoriranja njegove "književne genijalnosti". Totalno je čudno da nobelovaca niko ne pominje niti njegova djela uvrštava u najčitanija i poznata osim EX Yugoslovena.
Po evropskim standardima anonimus
Je li uopće prevodjen na druge jezike? Je li neko školovan van Yuge ikad ga imao za lektiru? Debatu? Bilo kako pominjanje Ive Andrića (osim u statistikama da je dobio Nobela)na nekom satu književnosti?
Nikad čula, i ne bih, da je postojao, da nije iz BiH. Kako je to moguće?
Je li uopće prevodjen na druge jezike? Je li neko školovan van Yuge ikad ga imao za lektiru? Debatu? Bilo kako pominjanje Ive Andrića (osim u statistikama da je dobio Nobela)na nekom satu književnosti?
Last edited by SaraFina on 24/10/2017 22:24, edited 2 times in total.
-
sarlo
#40 Re: Ivo Andrić
Krleza ga je zvao Fra-beg Ivo.Mis mekinjas wrote:
Kako rekoh u svako doba raznorazni kreteni svašta su skloni govoriti o svemu i znati o koječemu pa naravno svašta i o ženama. Maasa voli jednolično misliti, a pametan čovjek se samo prilagodi vremenu pa zasjedne budalama za vrat i niz dlaku.Sto bi se reklo u svim epohama bode sve, mislim niže inteligentan svijet da se razumijemo. Ili sto je Jergović rekao: "Ivo Andrić pisac je onih koji njegove knjige čitaju, i razumiju ih iskustvom meternjeg jezika. On sigurno ne pripada onima koji ništa ne čitaju."
- Drvosjeca iz Dejcica
#41 Re: Ivo Andrić
Upravo tako, to su stvari koje meni sa ove vremenske distance nisu jasne niti moralno prihvatljive. Takva veličina i da ti ništa od toga ne zasmeta ranije već služiš do kraja, odnosno do 1941. kada Njemačka napda Jugoslaviju. Njegova djela nisu alibi za političke gafove i izjave koje sa zdravim razumom ne idu pod ruku.sarlo wrote:Ne moze se tako reci i nije tako. To je isto kao sto je i Ajhman rekao da je samo podesavao satnice vozova.bingov buraz wrote:Danas bi bio u SDA ILI SNSD kako se potrefi,karijerista mrtvi.
Ivo Andric je bio zaposlen u ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije od 1920. godine.
Od 1937. godine je bio pomocnik ministra inostranih poslova u Stojadinovicevoj Vladi.
Bio je aktivni sudionik pregovora sa Kraljevinom Italijom u vezi podjeli Albanije. Dakle, dogovarali su unistenje i podjelu jedne suverene zemlje. U sklopu toga je sacionio/napisao zvanican dokument "Referat g.Andrica 30.01.1939.". U njemu obrazlaze unistenje Albanije, pripajanje Skadra i okoline Jugoslaviji, iseljevanje Albanaca u Tursku.
U aprilu 1939 godine je postavljen za ambasadora, oponomucenika Ministra u Berlin. To je bilo u jeku nacistickog zauzimanja Ceske (mart 1939. godine). U Njemackoj se vec desila tzv "kristalna noc", rasni zakoni, progon i ubistva jevreja, otvoreni su prvi konc logori. Andric je imao ceste kontakte sa svim visokom cinovnicima nacisticke Njemacke, ukljucujuci i hitlera.
I to sve u toku 2. svjetskog rata (od 01.09.1939. godine).
Kod nacistickih glavesina je intervenisao za neke Poljake zatocenike logora/geta (pominje se zapravo jedan) koji je izmjesten u Jugoslaviju. U Berlinu je bio do aprila 1941. godine. U Becu je bio clan delegacije koja je potpisala pristupanje Jugoslavije trojnom paktu. Bio je zapravo kreator dokumenta, stajao je u pozadini stola u momentu fotografisanja.
Bio je jedan kratki film na youtubu na kome se prepoznaje kako silazi niz stepenice blizu hitlerove kamarile.
U toku rata nediceva vlada ga je pezionisala u novembru 1941. godine.
....Glede Bosanskih muslimana, kako to da se u nasim skolama izucava "Na Drini cuprija" kad u njoj Bosnjake naziva ili Turcima ili kasabalijama (ovaj termin se samo kod njega srece). Uvredljivo i primitivno.
-
Fudo387
#42 Re: Ivo Andrić
Na stranu milion razloga da ga ne gotivim, njegova djela su itekako prevodjena.SaraFina wrote:Ivo Andrić iako nobelovac, u evropskoj književnosti nije ostavio nikakav trag. Njegova djela proučavaju se isključivo na prostorima EX Yuge. Nemam nikakavo suvislo objašnjenje za tu pojavu ignoriranja njegove "književne genijalnosti". Totalno je čudno da nobelovaca niko ne pominje niti njegova djela uvrštava u najčitanija i poznata osim EX Yugoslovena.
Svaki ozbiljan americki college ima njegova djela u biblioteci.
Iznenadila bi se koliko uce o nama, mada, misljenja sam da nas na osnovu svega prilozenog dozivljavaju nenormalnima, pa tako i Ivu.
-
seldzuk
#43 Re: Ivo Andrić
O odnosu prema Bošnjacima, Muhsin Rizvić je napisao knjigu Bosanski Muslimani u Andrićevu svijetu. Cijeli pdf na linku: http://www.muhsinrizvic.ba/sadrzaj/Musl ... Rizvic.pdf
- Drvosjeca iz Dejcica
#44 Re: Ivo Andrić
Još jedan interesantan citat.
I još jedan koji demistifikuje Andrića kao čovjeka koji smo tobože obavlja svoju dužnost.– U časopisu „XX vek“ objavljena je serija od dvanaest vanjskopolitičkih komentara potpisanih pseudonimom Patrius. U člancima se – primjerice – pozdravlja Anschluss, veliča njemačka politika u Europi, opravdava vanjska politika Milana Stojadinovića i pozdravlja njegov posjet Hitlerovoj Njemačkoj. Neki su istraživači Andrićeva djela (Kalezić, Popović) zastupali tezu da se iza serije tih članaka kao autor krije upravo Ivo Andrić. Pseudonim Patrius pripisuju Andriću i pouzdani proučavatelji književnih pseudonima: Davor Kapetanić i Miroslav Vaupotić. Nakon provedene lingvističko-tekstualne analize, tezu o Andrićevu autorstvu članaka osporio je Ivo Tartalja. Međutim, pitanje je koliko je lingvostilistika u takvim slučajevima pouzdana metoda. Andrić je 1939. po nalogu Milana Stojadinovića, a u povodu posjeta grofa Ciana, talijanskog ministra vanjskih poslova, napisao i kontroverzni Referat o albanskom pitanju (objavio ga je i komentirao Bogdan Krizman u „Časopisu za suvremenu povijest“ 1977. godine).
U knjizi “Gospodar priče” Nemec opisuje i Andrićeva veleposlanička iskustva u Berlinu. Pomalo je neobično da je Hitlerova Njemačka prihvatila Andrića za jugoslavenskog veleposlanika s obzirom na to da je Andrić bio pristaša atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda, pobornik ujedinjenja južnoslavenskih naroda i uvjereni protivnik germanizacije. No, Nemec piše da je Viktor von Heeren, šef njemačkoga veleposlanstva u Beogradu, slao telegrame na više berlinskih adresa u kojima zagovara da se Andrićevo imenovanje prihvati. Andrića opisuje riječima: „On tečno govori njemački, ima oko 45 godina, neoženjen je, Hrvat je iz Bosne, pisac po zanimanju i uvijek je bio smatran jednim od politički najsposobnijih rukovodilaca u diplomatskoj službi Jugoslavije. Za vrijeme svog dugog djelovanja u Ministarstvu vanjskih poslova Andrić je uvijek održavao vrlo prisne odnose poslanstvom Njemačke i u svim pregovorima pokazivao je temeljito razumijevanje zahtjeva i interesa njemačke politike. Svrha njegova upućivanja u Berlin jest da se pokaže koliko se velika važnost pridaje mjestu predstavnika u Berlinu i kako postoji snažna želja da se naglasi kontinuitet sadašnje politike prema Njemačkoj. Andrić je dobio odlikovanje Grosskreuz nakon posjete Gosp. Neuratha Beogradu.“
- Čitalac
#45 Re: Ivo Andrić
Prevođen je, naravno, nadam se da se samo šališ.SaraFina wrote:Ivo Andrić iako nobelovac, u evropskoj književnosti nije ostavio nikakav trag. Njegova djela proučavaju se isključivo na prostorima EX Yuge. Nemam nikakavo suvislo objašnjenje za tu pojavu ignoriranja njegove "književne genijalnosti". Totalno je čudno da nobelovaca niko ne pominje niti njegova djela uvrštava u najčitanija i poznata osim EX Yugoslovena.
Kada sam, primera radi, pre neku godinu proveravao katalog izdanja knjige "Na Drini ćuprija", rezultat je bio sledeći: u periodu 2000-2011. knjiga je objavljena u Francuskoj, Španiji (2 izdanja), Danskoj, Nemačkoj (3 izdanja), Belgiji, Turskoj, Albaniji, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Poljskoj, Češkoj i Austriji. Kamo sreće da je još neki književnik sa naših prostora ovako "ignorisan" širom sveta.
- SaraFina
#46 Re: Ivo Andrić
Fudo387 wrote:Na stranu milion razloga da ga ne gotivim, njegova djela su itekako prevodjena.SaraFina wrote:Ivo Andrić iako nobelovac, u evropskoj književnosti nije ostavio nikakav trag. Njegova djela proučavaju se isključivo na prostorima EX Yuge. Nemam nikakavo suvislo objašnjenje za tu pojavu ignoriranja njegove "književne genijalnosti". Totalno je čudno da nobelovaca niko ne pominje niti njegova djela uvrštava u najčitanija i poznata osim EX Yugoslovena.
Svaki ozbiljan americki college ima njegova djela u biblioteci.
Iznenadila bi se koliko uce o nama, mada, misljenja sam da nas na osnovu svega prilozenog dozivljavaju nenormalnima, pa tako i Ivu.
Moguće da imaju njegova djela u USA. Imaju vjerovatno i u EU. Ali ja nikad nisam čula da se neko bavio dublje njegovim likom ili djelima. Ne znam 70', 80', 90'.... Ali u "moje vrijeme" apsolutno ne.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#47 Re: Ivo Andrić
Poslusan? Kako to ambasador jedne drzave moze biti poslusan drzavi u kojoj vrsi funkciju? Ili ko je od ambasadora bio neposlusan pa da ga uzmemo za primjer?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Dragi Bato pa čitaj sa razumijevanjem. Dakle Nijemci se tada na njega nisu žalili zato što je očito bio podoban, poslušan, nije mu smetala Noć dugih noževa ni Kristalna noć, pa valjda znamo šta je to ili smo pozaboravljali u ovom novom sistemu?![]()
![]()
Oko para kojih se ti toliko držiš k' pjan plota ja samo tvrdim kao što znaš i sam da je u onom sistemu to bilo očekivano i poželjno. Da li je bio prisiljen to ne tvrdim niti je to relevantno za njegova politička stajališta od prije.
Otkud ti znas je li mu smetalo ili nije? Ponovo tvrdis nesto sto je iskljucivo tvoje misljenje, a podastires to kao dokaz. Necemo tako.
Njegovu filantropiju spram Bosne cu prestat spominjat, kad ti odustanes od tvrdnje pod rednim brojem 3 iz svog uvodnog posta
- Drvosjeca iz Dejcica
#48 Re: Ivo Andrić
Čitalac wrote:Prevođen je, naravno, nadam se da se samo šališ.SaraFina wrote:Ivo Andrić iako nobelovac, u evropskoj književnosti nije ostavio nikakav trag. Njegova djela proučavaju se isključivo na prostorima EX Yuge. Nemam nikakavo suvislo objašnjenje za tu pojavu ignoriranja njegove "književne genijalnosti". Totalno je čudno da nobelovaca niko ne pominje niti njegova djela uvrštava u najčitanija i poznata osim EX Yugoslovena.
Kada sam, primera radi, pre neku godinu proveravao katalog izdanja knjige "Na Drini ćuprija", rezultat je bio sledeći: u periodu 2000-2011. knjiga je objavljena u Francuskoj, Španiji (2 izdanja), Danskoj, Nemačkoj (3 izdanja), Belgiji, Turskoj, Albaniji, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Poljskoj, Češkoj i Austriji. Kamo sreće da je još neki književnik sa naših prostora ovako "ignorisan" širom sveta.
Kao što rekoh u uvodu molim vas da se ovdje ne bavimo njegovim djelima koja su sigurno neosporna već se bavimo Andrićem kao političkom figurom. Njegovi prevodi ne umanjuju njegove političke izjave i djelovanje koje je u najmanju ruku bilo problematično pogotovo za današnje doba.
- SaraFina
#49 Re: Ivo Andrić
Čitalac wrote:Prevođen je, naravno, nadam se da se samo šališ.SaraFina wrote:Ivo Andrić iako nobelovac, u evropskoj književnosti nije ostavio nikakav trag. Njegova djela proučavaju se isključivo na prostorima EX Yuge. Nemam nikakavo suvislo objašnjenje za tu pojavu ignoriranja njegove "književne genijalnosti". Totalno je čudno da nobelovaca niko ne pominje niti njegova djela uvrštava u najčitanija i poznata osim EX Yugoslovena.
Šalim se za prevodjenje naravno, ali za ostatak posta ne. Nikad nisam imala priliku čuti da neko u Austriji ili Njemačkoj pominje Andrića izuzev statistike kao Nobelovca. Šta i gdje se izučava od njega? Koje djelo?
U drugim evropskim državama? Stvarno nisam upućena.
- Čitalac
#50 Re: Ivo Andrić
Šta je Andrić mislio vidi se iz telegrama koje je kao ambasador slao ministarstvu spoljnih poslova. U jednom od prvih izveštaja kaže i ovo:_BataZiv_0809 wrote:Poslusan? Kako to ambasador jedne drzave moze biti poslusan drzavi u kojoj vrsi funkciju? Ili ko je od ambasadora bio neposlusan pa da ga uzmemo za primjer?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Dragi Bato pa čitaj sa razumijevanjem. Dakle Nijemci se tada na njega nisu žalili zato što je očito bio podoban, poslušan, nije mu smetala Noć dugih noževa ni Kristalna noć, pa valjda znamo šta je to ili smo pozaboravljali u ovom novom sistemu?![]()
![]()
Otkud ti znas je li mu smetalo ili nije? Ponovo tvrdis nesto sto je iskljucivo tvoje misljenje, a podastires to kao dokaz. Necemo tako.
Njegovu filantropiju spram Bosne cu prestat spominjat, kad ti odustanes od tvrdnje pod rednim brojem 3 iz svog uvodnog posta
"Kada se radi o reparaciji 'versaljske nepravde' većina Nemaca je spremna da primi najveće žrtve i da postane dobrovoljan saučesnik u najstrašnijim nasiljima i najriskantnijim međunarodnim avanturama. Nemačke mase su i ovoga puta savršeno i poslušno oruđe u rukama vođstva..."(M.Karaulac, Andrić u diplomatiji, strana 68)