Hakiz wrote:Kod bušilice ne mnogo. Kod bušilice je bitnije ono šta piše u Watima (bušilica od 1.000 W buši "bolje", jača je nego bušilica od 500 W).pepeljara wrote:sta znaci ovo kod busilice ?
Maks. zakretni moment 38 Nm
Broj zakretnih momenata 18+1
To Nm ti je bitno kod zašarafljivanja.
Pojednostavljeno, što ti je zakretni momenat veći, to uređaj jače zašarafljuje. Prkatično to znači da uređaj sa malim zakretnim momentom će imati probleme kada se treba jako stegnuti šaraf ili se zašarafljuje u tvrdo drvo, duboko u drvo (dugački šarafi) itd. Na primjer, uređajem sa velikim zakretnim momentom ćeš moći staviti šaraf na uređaj i direktno ga zašarafiti. Kod uređaja sa malim zakretnim momentom ćeš možda morati prvo izbušiti rupu pa u nju uvrnuti šaraf. (na primjer ako ti treba šaraf od 4 mm, prvo izbušiš rupu od 3mm pa u nju zavrneš šaraf od 4 mm), jer uređaj neće imati snage da sam sebi buši rupu dok uvrće šaraf.
Broj zakretnih momenata ti je mogućnost da regulišeš snagu. Pa ti je na položaju 1 zakretni momenat 2 Nm, na na položaju 13 zakretni momenat je recimo 27 Nm, a na položaju 18 zakretni momenat je 38 Nm. Naime, nije dobro uvijek koristiti najveću snagu uvrtanja. Može ti puknuti materijal u koji uvrćeš a i opterećenje uređaja je veće.
Kod tih uređaja imaš dva područja. Na području 1 ti je maskimalna brzina okretanja velika, ali ti je maksimalni zakretni momenat mali, mal snaga uvrtanja šarafa. Na području 2 ti je maskimalna brzina okretanja manja, ali ti je zakretni momentat maskimalan, najveća snaga uvrtanja šarafa.
A brzina vrtnje od 0 do maksimalno moguće se kontroliše pritiskom na okidač. Jači pritisak na okidač daje veću brzinu vrtnje uređaja, slabiji pritisak manju brzinu.
Recimo, moja mašina za bušenje betona nema regulaciju brzine vrtnje zato što se beton buši najvećom brzinom uređaja, pa i kada ima regulacija brzine rijetko se koristi za bušenje betona. Ali, metal, pa i drvo se buše manjom brzinom, metal skoro nikada velikim brzinama se ne buši, a drvo češće treba bušiti malim brzinama nego velikim.
Skini sa interneta uputstvo za upotrebu za mašinu pa pročitaj prije kupovine. To će ti reći najbolje koje su mogućnosti uređaja koji te interesuje. A i u uputstvima obično pišu kratki savjeti pa ćeš naučiti neke osnove.
svaka cast na opsirnom objasnjenju. To mi je pomoglo.
Ono sto jos jednom moram napomenuti da mi ne treba nista sad za busaranje, jer imam vec busilicu od 600w na struju.
Onjo sto sam naletio je:
https://www.olx.ba/artikal/26619856/ein ... -cd-12-li/
https://www.olx.ba/artikal/23325072/isk ... 2-180-18v/
Oko ove dvije se lomim...
vidim jedna je 12v i veci nm, druga je 18v i manji nm..