Aku busilica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pepeljara

#26 Re: Aku busilica

Post by pepeljara »

Hakiz wrote:
pepeljara wrote:sta znaci ovo kod busilice ?

Maks. zakretni moment 38 Nm
Broj zakretnih momenata 18+1
Kod bušilice ne mnogo. Kod bušilice je bitnije ono šta piše u Watima (bušilica od 1.000 W buši "bolje", jača je nego bušilica od 500 W).

To Nm ti je bitno kod zašarafljivanja.

Pojednostavljeno, što ti je zakretni momenat veći, to uređaj jače zašarafljuje. Prkatično to znači da uređaj sa malim zakretnim momentom će imati probleme kada se treba jako stegnuti šaraf ili se zašarafljuje u tvrdo drvo, duboko u drvo (dugački šarafi) itd. Na primjer, uređajem sa velikim zakretnim momentom ćeš moći staviti šaraf na uređaj i direktno ga zašarafiti. Kod uređaja sa malim zakretnim momentom ćeš možda morati prvo izbušiti rupu pa u nju uvrnuti šaraf. (na primjer ako ti treba šaraf od 4 mm, prvo izbušiš rupu od 3mm pa u nju zavrneš šaraf od 4 mm), jer uređaj neće imati snage da sam sebi buši rupu dok uvrće šaraf.

Broj zakretnih momenata ti je mogućnost da regulišeš snagu. Pa ti je na položaju 1 zakretni momenat 2 Nm, na na položaju 13 zakretni momenat je recimo 27 Nm, a na položaju 18 zakretni momenat je 38 Nm. Naime, nije dobro uvijek koristiti najveću snagu uvrtanja. Može ti puknuti materijal u koji uvrćeš a i opterećenje uređaja je veće.

Kod tih uređaja imaš dva područja. Na području 1 ti je maskimalna brzina okretanja velika, ali ti je maksimalni zakretni momenat mali, mal snaga uvrtanja šarafa. Na području 2 ti je maskimalna brzina okretanja manja, ali ti je zakretni momentat maskimalan, najveća snaga uvrtanja šarafa.

A brzina vrtnje od 0 do maksimalno moguće se kontroliše pritiskom na okidač. Jači pritisak na okidač daje veću brzinu vrtnje uređaja, slabiji pritisak manju brzinu.

Recimo, moja mašina za bušenje betona nema regulaciju brzine vrtnje zato što se beton buši najvećom brzinom uređaja, pa i kada ima regulacija brzine rijetko se koristi za bušenje betona. Ali, metal, pa i drvo se buše manjom brzinom, metal skoro nikada velikim brzinama se ne buši, a drvo češće treba bušiti malim brzinama nego velikim.

Skini sa interneta uputstvo za upotrebu za mašinu pa pročitaj prije kupovine. To će ti reći najbolje koje su mogućnosti uređaja koji te interesuje. A i u uputstvima obično pišu kratki savjeti pa ćeš naučiti neke osnove.

svaka cast na opsirnom objasnjenju. To mi je pomoglo.
Ono sto jos jednom moram napomenuti da mi ne treba nista sad za busaranje, jer imam vec busilicu od 600w na struju.
Onjo sto sam naletio je:

https://www.olx.ba/artikal/26619856/ein ... -cd-12-li/
https://www.olx.ba/artikal/23325072/isk ... 2-180-18v/

Oko ove dvije se lomim...
vidim jedna je 12v i veci nm, druga je 18v i manji nm..
Hakiz

#27 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

pepeljara wrote:
Hakiz wrote:
pepeljara wrote:sta znaci ovo kod busilice ?

Maks. zakretni moment 38 Nm
Broj zakretnih momenata 18+1
Kod bušilice ne mnogo. Kod bušilice je bitnije ono šta piše u Watima (bušilica od 1.000 W buši "bolje", jača je nego bušilica od 500 W).

To Nm ti je bitno kod zašarafljivanja.

Pojednostavljeno, što ti je zakretni momenat veći, to uređaj jače zašarafljuje. Prkatično to znači da uređaj sa malim zakretnim momentom će imati probleme kada se treba jako stegnuti šaraf ili se zašarafljuje u tvrdo drvo, duboko u drvo (dugački šarafi) itd. Na primjer, uređajem sa velikim zakretnim momentom ćeš moći staviti šaraf na uređaj i direktno ga zašarafiti. Kod uređaja sa malim zakretnim momentom ćeš možda morati prvo izbušiti rupu pa u nju uvrnuti šaraf. (na primjer ako ti treba šaraf od 4 mm, prvo izbušiš rupu od 3mm pa u nju zavrneš šaraf od 4 mm), jer uređaj neće imati snage da sam sebi buši rupu dok uvrće šaraf.

Broj zakretnih momenata ti je mogućnost da regulišeš snagu. Pa ti je na položaju 1 zakretni momenat 2 Nm, na na položaju 13 zakretni momenat je recimo 27 Nm, a na položaju 18 zakretni momenat je 38 Nm. Naime, nije dobro uvijek koristiti najveću snagu uvrtanja. Može ti puknuti materijal u koji uvrćeš a i opterećenje uređaja je veće.

Kod tih uređaja imaš dva područja. Na području 1 ti je maskimalna brzina okretanja velika, ali ti je maksimalni zakretni momenat mali, mal snaga uvrtanja šarafa. Na području 2 ti je maskimalna brzina okretanja manja, ali ti je zakretni momentat maskimalan, najveća snaga uvrtanja šarafa.

A brzina vrtnje od 0 do maksimalno moguće se kontroliše pritiskom na okidač. Jači pritisak na okidač daje veću brzinu vrtnje uređaja, slabiji pritisak manju brzinu.

Recimo, moja mašina za bušenje betona nema regulaciju brzine vrtnje zato što se beton buši najvećom brzinom uređaja, pa i kada ima regulacija brzine rijetko se koristi za bušenje betona. Ali, metal, pa i drvo se buše manjom brzinom, metal skoro nikada velikim brzinama se ne buši, a drvo češće treba bušiti malim brzinama nego velikim.

Skini sa interneta uputstvo za upotrebu za mašinu pa pročitaj prije kupovine. To će ti reći najbolje koje su mogućnosti uređaja koji te interesuje. A i u uputstvima obično pišu kratki savjeti pa ćeš naučiti neke osnove.

svaka cast na opsirnom objasnjenju. To mi je pomoglo.
Ono sto jos jednom moram napomenuti da mi ne treba nista sad za busaranje, jer imam vec busilicu od 600w na struju.
Onjo sto sam naletio je:

https://www.olx.ba/artikal/26619856/ein ... -cd-12-li/
https://www.olx.ba/artikal/23325072/isk ... 2-180-18v/

Oko ove dvije se lomim...
vidim jedna je 12v i veci nm, druga je 18v i manji nm..
18 V i 18 Nm, 12 V i 20 Nm. Ja bih možda išao na ovu od 18 V. Ali, ne znam kakav je Iskra alat sada. Einhell je poznat jeftini Njemački proizvođač, na youtubeu imaš video klipove o njihovim uređajima i uglavnom su iz istočne Evrope i Grčke. Rijetko ko je u Zapadnoj Evropi. Iako, imaju odličnu jednu čekić bušilicu, to im je stvarno dobra stvarka.

Mislim da je ovo u 5 deka.

Ja bih radije Bosch ili ako je novac u pitanju Black and Decker. Ako je i B+D skup, onda ti je svejedno, CMI, Iskra, Einhell, Lux, sve to tu negdje. Ali 18 V bi trebalo biti bolje od 12 V iako je 2 Nm slabija.

Ja sam juče nešto zašarafljivao svojom od 40 Nm, pa kako je trebalo jako stegnuti morao sam dotezati ručno gedorom :)
pepeljara

#28 Re: Aku busilica

Post by pepeljara »

Ma sasvim mi je jasno. meni ne igra ulogu 2 NM nesto, da je razlika 40ak, pa haj..

Malo sam jos gledao prednost einhella je u recimo sto je handy i laksa je dosta od ove + 2 godine garancije..
Iskra ima prednost sto se moze baterije posebno naruciti 44km u odnosu na einhell 80km., sto je 18v,
tako da vagam..
Ma znam ima ova makita sumnjivog porijekla na piku u sta ne bih ulazio ali kontam max 120 marki..
Mozda odletim do obija da vidim sta ima dole.
p.s.lux kazu da je najkvalitetnija marka, bar se kunu u obiju :)
Hakiz

#29 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

pepeljara wrote:Ma sasvim mi je jasno. meni ne igra ulogu 2 NM nesto, da je razlika 40ak, pa haj..

Malo sam jos gledao prednost einhella je u recimo sto je handy i laksa je dosta od ove + 2 godine garancije..
Iskra ima prednost sto se moze baterije posebno naruciti 44km u odnosu na einhell 80km., sto je 18v,
tako da vagam..
Ma znam ima ova makita sumnjivog porijekla na piku u sta ne bih ulazio ali kontam max 120 marki..
Mozda odletim do obija da vidim sta ima dole.
p.s.lux kazu da je najkvalitetnija marka, bar se kunu u obiju :)
Lux jedino možeš kupiti u OBI-ju, to nešto govori, mislim to što ga nema nigdje drugo osim u OBI-ju. Kao i CMI.

CMI je ono pravo jeftina OBI marka, Lux je bolja OBI marka. To ti je to. Ima Lux i loš, ali mia i ozbiljan alat i imaju svega. Ima Einhell takođe smeća, al ima i nekoliko ozbiljnih alata

Lux je u nivou ili stepenicu niže od Black and Deckera. Einhell ja tu negdje. Ja imam nekoliko Lux alata, možda kupim još jedan, ali ne bih im kupio aku odvijač, kada sam ga vidio nije mi izgledao dobro. Zato sam nemajući novca za Bosch kupio Black and Deckerov.
pepeljara

#30 Re: Aku busilica

Post by pepeljara »

Ma da, ali BD nemam za 120 marki max.....svakako cu odletiti do obija, mada sumnjam, gledao sam ona 18v, 210 km.
kafanski_covjek

#31 Re: Aku busilica

Post by kafanski_covjek »

sad ce nedelja, auto-pijaca pa pogledaj...
nagibSA

#32 Re: Aku busilica

Post by nagibSA »

Ja sam u Pennyu uzeo zelenog Boscha PSB 450, 79KM dobar je. Opet bolje Bosch nego B&D ili Einchell i sl. za iste pare.

U OBIu ima onaj zeleni set za busilice. U njemu je sve sto treba (burgije, odvijaci, razni nastavci itd), oko 50ak KM je. Ne koristim je cesto pa i ne treba.
walter kurtz

#33 Re: Aku busilica

Post by walter kurtz »

Ako ces zenu iznenaditi i montirati dildo na aku dovoljan ti je i zeleni bosch :zoka:
Hakiz

#34 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

nagibSA wrote:Ja sam u Pennyu uzeo zelenog Boscha PSB 450, 79KM dobar je. Opet bolje Bosch nego B&D ili Einchell i sl. za iste pare.

U OBIu ima onaj zeleni set za busilice. U njemu je sve sto treba (burgije, odvijaci, razni nastavci itd), oko 50ak KM je. Ne koristim je cesto pa i ne treba.
To je bušilica. Čovjek namjenski traži aku-odvijač.

I izbjegavati te jeftine komplete burgija i odvijačkih nastavaka. Ja sam mislio da mi je bušilica sranje, a onda sam kupio dobar komplet burgija za beton (22 KM za komplet od 5 burgija za razliku od 5 KM za komplet od 10 burgija). Tada sam skontao da je bušilica sasvim OK, problem je bio u lošim burgijama.
Last edited by Hakiz on 21/10/2017 14:24, edited 1 time in total.
mO k3

#35 Re: Aku busilica

Post by mO k3 »

walter kurtz wrote:Ako ces zenu iznenaditi i montirati dildo na aku dovoljan ti je i zeleni bosch :zoka:
:? :shock:

sta nije u redu sa tobom??
walter kurtz

#36 Re: Aku busilica

Post by walter kurtz »

mO k3 wrote:
walter kurtz wrote:Ako ces zenu iznenaditi i montirati dildo na aku dovoljan ti je i zeleni bosch :zoka:

Zar nisi nikad vidio dildo na aku busilici :zoka:
Boskero

#37 Re: Aku busilica

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:20, edited 1 time in total.
mO k3

#38 Re: Aku busilica

Post by mO k3 »

walter kurtz wrote:
mO k3 wrote:

Zar nisi nikad vidio dildo na aku busilici :zoka:
WTF.....
ihukic8

#39 Re: Aku busilica

Post by ihukic8 »

Makita ti je provjerena.. koristim na poslu makitu i ubjedljivo je bolja od ostalih...
zposao

#40 Re: Aku busilica

Post by zposao »

Pozdrav, evo da malo osvježimo zamrlu temu. Ako ima kakvih korisnih savjeta i iskustava da podijelimo. :pijani:

Upravo gledam da kupim nekakvu aku-bušilicu pa vidim da je ponuda dosta raznovrsna kao i cijene.

Namjena bi bila raznovrsna: odvijanje, zavijanje, bušenje i tako dalje. Cijena do koje sam mislio izdvojiti za jedan takav alat je do nekih 150 KM.
Osobno mi nije potreban neki ultra profesionalni alat od 500 € nego jedan kvalitetan višenamjenski kućni alat za svakdnevne popravke i radove. S obzirom da vidim da postoje aku-bušilice koje su slabašne i namijenjene samo za zavijanje šarafa, želio bih da sa bušilicom mogu i bušiti rupe u različitim materijalima ako se ukaže potreba za time, ali sam svjestan da ne mogu dobiti "kobru za beton" za te pare , a realno nije mi ni potreba da svaki dan štemam beton.

Znači tražim nekakav kvalitetniji kućni alat za šarenu namjenu do nekih cca 150 KM.
Postoji li nešta takvo? Koje marke? Koji modeli? Gdje da pogledam?
Ima li kakvih savjeta šta se pokazalo kao kvalitetno i pozdano, a šta da se izbjegava?

Hvala unaprijed na pomoći! :pasamoj:
zposao

#41 Re: Aku busilica

Post by zposao »

Iko? Išta?
Imal kakvih iskustava?

Image
Hakiz

#42 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

Aku za 150 KM nemoj ni gledati.

Pogledaj ovaj Black and Decker sa 18 V ili bolje sa 20V akumulatorima, ali samo Li, nemoj NiCD nipošto, on ti je kreće od 200 KM. To je najjeftinije da nešto valja.

Ja sam bio zagovornik toga da se ne kupuju skupi alati, da će i jeftini raditi kako treba. I nekad i rade kako treba, to je OK.

Ali onda naiđoh na ovaj video:

Ukratko, ako se nekome ne gleda, osim što ima očekivane mane jeftinih alata, to jeste nepreciznost u izradi nekih komponeneti kao što je površina na koju se stavlja daska koja se reže, pa će i rez biti neprecizan, ima jedna gora stvar, a to je opasnost u radu. Naime, kod navedene pile ona plastična zaštita preko oštrice je prikačena za pilu pastičnim pinovima. I ti pinovi se lako savijaju i lome, i tada zaštita ne funkcioniše kako treba, može se zaglaviti dok pila radi, a to povećava mogućnost da onaj ko je koristi ostane bez prstiju.

Imajući neka ne tako dramatična lična iskustava, polako odustajem od kupovine jefinih alata, i krećem ka stavu da svaki sljedeći alat koji budem kupovao neće biti ništa slabije od zelenog Boscha. Po mogućnosti plavi Bosch ili bolje.

Jeste skuplje, ali frustracija zbog preširokih rupa pri bušenju zbog neprecizno montirane glave bušilice ili neravnog reza pri sječenju zbog neravne oštrice na pili itd, uz mogućnost da je su kritične komponenete alata napravljene od jeftinih materijala pa je povećana opasnost po zdravlje i život korsnika vrijedi razliku u cijeni.
zposao

#43 Re: Aku busilica

Post by zposao »

Hakiz wrote:Aku za 150 KM nemoj ni gledati.

Pogledaj ovaj Black and Decker sa 18 V ili bolje sa 20V akumulatorima, ali samo Li, nemoj NiCD nipošto, on ti je kreće od 200 KM. To je najjeftinije da nešto valja.

Ja sam bio zagovornik toga da se ne kupuju skupi alati, da će i jeftini raditi kako treba. I nekad i rade kako treba, to je OK.

Ali onda naiđoh na ovaj video:

Ukratko, ako se nekome ne gleda, osim što ima očekivane mane jeftinih alata, to jeste nepreciznost u izradi nekih komponeneti kao što je površina na koju se stavlja daska koja se reže, pa će i rez biti neprecizan, ima jedna gora stvar, a to je opasnost u radu. Naime, kod navedene pile ona plastična zaštita preko oštrice je prikačena za pilu pastičnim pinovima. I ti pinovi se lako savijaju i lome, i tada zaštita ne funkcioniše kako treba, može se zaglaviti dok pila radi, a to povećava mogućnost da onaj ko je koristi ostane bez prstiju.

Imajući neka ne tako dramatična lična iskustava, polako odustajem od kupovine jefinih alata, i krećem ka stavu da svaki sljedeći alat koji budem kupovao neće biti ništa slabije od zelenog Boscha. Po mogućnosti plavi Bosch ili bolje.

Jeste skuplje, ali frustracija zbog preširokih rupa pri bušenju zbog neprecizno montirane glave bušilice ili neravnog reza pri sječenju zbog neravne oštrice na pili itd, uz mogućnost da je su kritične komponenete alata napravljene od jeftinih materijala pa je povećana opasnost po zdravlje i život korsnika vrijedi razliku u cijeni.
Hvala na savjetu i iskustvu. :thumbup: isto mislim da je na kraju najskuplji onaj najjeftiniji alat (u biti to vrijedi za bilo koju kupovinu kada bezveze baciš pare)

Malo sam gledao ponudu aku-bušilica i osim što sam vidio da cijena ima u rasponu od 50-1400 KM.
Odmah sam otpisao one najjeftinije primjerke, ali sam otpisao i one jako skupe jer mislim da mi ne treba toliko skup alat kada neću svaki dan dovoditi taj alat do krajnjih granica zarađujući koru kruha.

Iskreno, mislio sam da srednji segment aku-bušilica kreće od nekih 150KM i da bi se tu mogao kupiti kvalitetan alat za hobi i povremene popravke u kući tipa bušenje pokoje rupe u raznovrsnom materijalu i odvrtanje/zavrtanje šarafa.

Ako sam se zeznuo, šta mi predlažeš koliko je minimalna cijena za neki kvalitetan kućanski alat? I na koje marke/modele da se fokusiram?
Voljan sam dati i malo više novca ali da dobijem pouzdan alat. Sa druge strane ne bi volio nešto preplatiti što nikad neću u punom kapacitetu koristiti... :-? npr da štemam beton sa aku-bušilicom..to mi je nepotrebno.

Edit: i da upitam kakva je fora sa Li i NiCd baterijama? Zašto nni slučajno ove zadnje?
SHTEVELEC

#44 Re: Aku busilica

Post by SHTEVELEC »

zposao wrote:Pozdrav, evo da malo osvježimo zamrlu temu. Ako ima kakvih korisnih savjeta i iskustava da podijelimo. :pijani:

Upravo gledam da kupim nekakvu aku-bušilicu pa vidim da je ponuda dosta raznovrsna kao i cijene.

Namjena bi bila raznovrsna: odvijanje, zavijanje, bušenje i tako dalje. Cijena do koje sam mislio izdvojiti za jedan takav alat je do nekih 150 KM.
Osobno mi nije potreban neki ultra profesionalni alat od 500 € nego jedan kvalitetan višenamjenski kućni alat za svakdnevne popravke i radove. S obzirom da vidim da postoje aku-bušilice koje su slabašne i namijenjene samo za zavijanje šarafa, želio bih da sa bušilicom mogu i bušiti rupe u različitim materijalima ako se ukaže potreba za time, ali sam svjestan da ne mogu dobiti "kobru za beton" za te pare , a realno nije mi ni potreba da svaki dan štemam beton.

Znači tražim nekakav kvalitetniji kućni alat za šarenu namjenu do nekih cca 150 KM.
Postoji li nešta takvo? Koje marke? Koji modeli? Gdje da pogledam?
Ima li kakvih savjeta šta se pokazalo kao kvalitetno i pozdano, a šta da se izbjegava?

Hvala unaprijed na pomoći! :pasamoj:
Isto sam trazio i kupim ovo

https://www.amazon.de/LUX-TOOLS-Akku-Bo ... B07H4MQLXS

Nista posebno, busi, sarafa, baterija ok, dovoljno jaka, nije glomazna, doduse malo je poteska, na akciji (obi) bila 80-90KM, ne sjecam se tacno. Prije nje kupio Bosch, zeleni, dvije baterije, kofer, set borera, oko 200 bila cini mi se, za manje od godine crkle obje baterije, sa servisa me vratili, garancija na bateriju 6 mjeseci (sto mi je covjek i pokaz'o da pise u garantnom listu, jes' font 2 ali pise)
Hakiz

#45 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

zposao wrote:
Hvala na savjetu i iskustvu. :thumbup: isto mislim da je na kraju najskuplji onaj najjeftiniji alat (u biti to vrijedi za bilo koju kupovinu kada bezveze baciš pare)

Malo sam gledao ponudu aku-bušilica i osim što sam vidio da cijena ima u rasponu od 50-1400 KM.
Odmah sam otpisao one najjeftinije primjerke, ali sam otpisao i one jako skupe jer mislim da mi ne treba toliko skup alat kada neću svaki dan dovoditi taj alat do krajnjih granica zarađujući koru kruha.

Iskreno, mislio sam da srednji segment aku-bušilica kreće od nekih 150KM i da bi se tu mogao kupiti kvalitetan alat za hobi i povremene popravke u kući tipa bušenje pokoje rupe u raznovrsnom materijalu i odvrtanje/zavrtanje šarafa.

Ako sam se zeznuo, šta mi predlažeš koliko je minimalna cijena za neki kvalitetan kućanski alat? I na koje marke/modele da se fokusiram?
Voljan sam dati i malo više novca ali da dobijem pouzdan alat. Sa druge strane ne bi volio nešto preplatiti što nikad neću u punom kapacitetu koristiti... :-? npr da štemam beton sa aku-bušilicom..to mi je nepotrebno.

Edit: i da upitam kakva je fora sa Li i NiCd baterijama? Zašto nni slučajno ove zadnje?
Ja imam Black and Decker snage uvrtanja 40 Nm sa 18 V Li baterijom, i eto, radi. Ima problema nekada sa bušenjem u beton (ne štemanje nego samo bušenje) i nekada sa zavrtanjem u tvrdo drvo dužih šarafa, ali ostalo je OK. Platio sam je 210 KM. To je amaterski, hobi segment, nije čak ni srednji, to je početak prihvatljivog alata. Ako si spreman da platiš između 250 i 300 KM, tu možeš početi tražiti srednji segment.

Li (litijumske) baterije su bolje od nikal-kadmijumskih (NiCD) prvenstveno jer nemaju problem koje NiCD imaju, a to je da moraš dobro paziti da NiCD prazniš i puniš do kraja zbog takozvaneg memorijskog efekta baterije. Na primjer, ako NiCD bateriju nekoliko puta napuniš samo do pola, baterija će "misliti" da joj je to puni kapacitet i radiće samo sa pola kapaciteta. I nikada više neće raditi sa punim kapacitetom. Ima još razlika, recimo da se moraju redovno puniti i prazniti, što je dovoljno da se NiCD izbjegavaju. A kada alat samo povremeno koristiš, lako je baterije ne puniti i prazniti kako treba pa ih tako uništiti.

Kao što rekoh, ja više ne bih ništa ispod zelenog (hobi) Boscha. Plavi (profesionalni) Bosch je bolji, ali i skup. Imam ja i Lux i B+D itd i sve to radi, ali to bih u budućnosti samo ako je novac baš problem. Radije ću skupljati za Bosch. I dodatnu opremu je za Bosch lakše nabaviti nego za druge modele ovdje kod nas.
zposao

#46 Re: Aku busilica

Post by zposao »

Hakiz wrote: Ja imam Black and Decker snage uvrtanja 40 Nm sa 18 V Li baterijom, i eto, radi. Ima problema nekada sa bušenjem u beton (ne štemanje nego samo bušenje) i nekada sa zavrtanjem u tvrdo drvo dužih šarafa, ali ostalo je OK. Platio sam je 210 KM. To je amaterski, hobi segment, nije čak ni srednji, to je početak prihvatljivog alata. Ako si spreman da platiš između 250 i 300 KM, tu možeš početi tražiti srednji segment.

Li (litijumske) baterije su bolje od nikal-kadmijumskih (NiCD) prvenstveno jer nemaju problem koje NiCD imaju, a to je da moraš dobro paziti da NiCD prazniš i puniš do kraja zbog takozvaneg memorijskog efekta baterije. Na primjer, ako NiCD bateriju nekoliko puta napuniš samo do pola, baterija će "misliti" da joj je to puni kapacitet i radiće samo sa pola kapaciteta. I nikada više neće raditi sa punim kapacitetom. Ima još razlika, recimo da se moraju redovno puniti i prazniti, što je dovoljno da se NiCD izbjegavaju. A kada alat samo povremeno koristiš, lako je baterije ne puniti i prazniti kako treba pa ih tako uništiti.

Kao što rekoh, ja više ne bih ništa ispod zelenog (hobi) Boscha. Plavi (profesionalni) Bosch je bolji, ali i skup. Imam ja i Lux i B+D itd i sve to radi, ali to bih u budućnosti samo ako je novac baš problem. Radije ću skupljati za Bosch. I dodatnu opremu je za Bosch lakše nabaviti nego za druge modele ovdje kod nas.
Aha, hvala :thumbup:

A kakva je fora sa onim Makitama i BOSHovima na olx.ba ?
Cijena im i nije baš u skladu sa reklamiranom kvalitetom.
Jel ukradeno ili kopija?
I gdje bi bilo najbolje kupovati taj plavi BOSH? Vani ili u nas negdje?
zposao

#47 Re: Aku busilica

Post by zposao »

SHTEVELEC wrote:
Isto sam trazio i kupim ovo

https://www.amazon.de/LUX-TOOLS-Akku-Bo ... B07H4MQLXS

Nista posebno, busi, sarafa, baterija ok, dovoljno jaka, nije glomazna, doduse malo je poteska, na akciji (obi) bila 80-90KM, ne sjecam se tacno. Prije nje kupio Bosch, zeleni, dvije baterije, kofer, set borera, oko 200 bila cini mi se, za manje od godine crkle obje baterije, sa servisa me vratili, garancija na bateriju 6 mjeseci (sto mi je covjek i pokaz'o da pise u garantnom listu, jes' font 2 ali pise)
E pa toga se i ja bojim da potrošim puno na neku zvučnu marku a da na kraju dobijem isto ko i sa nekom jeftinjarom sa Pik-a...
Zato baš i pitam za iskustva ljudi, šta je se pokazalo kao kvalitetno i pouzdano (sukladno cijeni).
Ne privlače me ni jeftine kopije (to je bacanje para) a ni preskupi i precijenjen alat koji je možda dobar, ali teško da će mi se ikad "isplatiti" kada ne zarađujem kruh sa njim.
Hvala pozdrav :thumbup:
Hakiz

#48 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

zposao wrote:
Hakiz wrote: Ja imam Black and Decker snage uvrtanja 40 Nm sa 18 V Li baterijom, i eto, radi. Ima problema nekada sa bušenjem u beton (ne štemanje nego samo bušenje) i nekada sa zavrtanjem u tvrdo drvo dužih šarafa, ali ostalo je OK. Platio sam je 210 KM. To je amaterski, hobi segment, nije čak ni srednji, to je početak prihvatljivog alata. Ako si spreman da platiš između 250 i 300 KM, tu možeš početi tražiti srednji segment.

Aha, hvala :thumbup:

Jel ukradeno ili kopija?
Za OLX ne znam. Kada god nešto ne kupuješ u zvaničnoj prodavnici možeš i proći dobro i možeš biti prevaren.

Za Bosch, standardne radnje kao što su OBI, Penny, ima ga i u FIS-u a za plavi najbolje je http://www.weller-sarajevo.ba/ jer su oni distributeri za Bosch.
TDK-90

#49 Re: Aku busilica

Post by TDK-90 »

zposao wrote: Aha, hvala :thumbup:

Jel ukradeno ili kopija?
Doslo je do neke promjene, koje ? Ne znam :-?
Ja sam u DE i neki dan ponuda METABO mala brusilica 29 Eura dzaba rekoh , da kupim nek se nadje.
Kad, ja malo otvorim da vidim (Made in PRC) - uporedim sa METABO koja nije na snizenju cca 120,- Eur MA NI SLICNO :shock: Cak ni naljepnica nije standardna, vec neka jeftina i ukrivo naljepljena :-) Sve u regularnoj trgovini hos ovo evo ti, hos "ono" ,plati :izet:

Kako rekoh doslo je do nekog raslojavanja , "jako povoljni" plavi Bosch iz Kine i Rusije, Metabo iz Kine , itd.

Cim uzmes u ruku vidis da je razlika u kvalitetu velika. Nije mi jasno da profi liniju imaju pod low budget :?

Pogotovo mi cudo za Metabo ( 50% bolji od plavog Bosch i Makite) , jer su oni stvarno drzali do kvaliteta i to im je bio logo : "work dont play"
Hakiz

#50 Re: Aku busilica

Post by Hakiz »

To se desilo sa Miele.

Počeli i oni praviti u Kini i vidjeli da im pada prodaja. Ispitali tržište i vidjeli da ljudi gube povjerenje jer nije isti kvalitet, a sniža cijena nije bila dovoljan razlog za kupovinu.

I na kraju su vratili proizvodnju u Njemačku.

Da li su opet otišli u Kinu, to ne znam, priča je stara desetak godina.
Post Reply