Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
seln

#26 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

sadie_forever wrote:
seln wrote:
Kako je ono rekao Herriot... Statistika je jedna vrlo nagodna dama. Nikad ti nece uskratiti uslugu, samo ako joj ljubazno pridjes.

Vise muslimana zagovara serijat u Bosni, nego u Turskoj, Kazahstanu, Azerbejdzanu...? :-)

Gdje je radjena anketa? U Maoci ili Gluhoj Bukovici?
A predrasuda je jedna jebena stvar,s obzirom da mislim da su azeri bolji muslimani od bosnja,njihov popis pokazao 20% ateista a nas 2%
Sovjet je unistio vjeru vise nego Yuga,jedino ceceni su ostali pri vjeri,sto vidis po anketi(pod rusijom smatraju ceceniju,dagestan i sl zemlje) i tu podrzava 42 posto serijat
Ma ja, ba... zanat je zakon.
sadie_forever

#27 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by sadie_forever »

seln wrote:
sadie_forever wrote:
seln wrote:
Kako je ono rekao Herriot... Statistika je jedna vrlo nagodna dama. Nikad ti nece uskratiti uslugu, samo ako joj ljubazno pridjes.

Vise muslimana zagovara serijat u Bosni, nego u Turskoj, Kazahstanu, Azerbejdzanu...? :-)

Gdje je radjena anketa? U Maoci ili Gluhoj Bukovici?
A predrasuda je jedna jebena stvar,s obzirom da mislim da su azeri bolji muslimani od bosnja,njihov popis pokazao 20% ateista a nas 2%
Sovjet je unistio vjeru vise nego Yuga,jedino ceceni su ostali pri vjeri,sto vidis po anketi(pod rusijom smatraju ceceniju,dagestan i sl zemlje) i tu podrzava 42 posto serijat
Jebiga,sljedeci put malo citaj o razlicitim islamskim kulturama i ti pripadas jednoj,ako si bosnjo to jest.Azerbedjanci su jako posebni,oni su ujedno i sijje,ali kad ih pitas niko ne zna sta je,jedna cura s mog faxa prvi put cula da su oni sijje kad sam joj ja to rekla :D kaze mi samo znamo da smo muslimani :lol:
seln

#28 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

sadie_forever wrote:
seln wrote:
sadie_forever wrote:
Jebiga,sljedeci put malo citaj o razlicitim islamskim kulturama i ti pripadas jednoj,ako si bosnjo to jest.Azerbedjanci su jako posebni,oni su ujedno i sijje,ali kad ih pitas niko ne zna sta je,jedna cura s mog faxa prvi put cula da su oni sijje kad sam joj ja to rekla :D kaze mi samo znamo da smo muslimani :lol:
Evo, odmah idem u biblioteku da nabavim prigodnu literaturu.
A sad te moram zamoliti da se vratis na temu, a ona je..... islamofobijaaaaa! :stolica:
PeppermintSA

#29 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by PeppermintSA »

seln wrote:
PeppermintSA wrote:Islamofobija je nezgrapan termin jer se ne pripisuje isključivo onima koji imaju iracionalan strah od Islama kao nepoznatog, nego i onima koji empirijski kritikuju Islam. Ako se složimo da je svaka religija narativni spoj ideja i vrijednosti, onda se kritika tih ideja i vrijednosti ne može smatrati oblikom fobije budući da nije u pitanju iracionalni strah nego izricanje dijametralnog suprotnih stavova spram ideja i vrijednosti koje ta religija propagira.
Apsolutno nije u pitanju kritika religije, vec distanca prema muslimanima i svemu muslimanskom.
Naravno da je sve podlozno kritici, pa i religija. Pri tome moramo imati na umu da svaka religija sebe smatra perfektnom i iznad kritike, pa bi svaka rasprava o dogmi vodila u slijepu ulicu. Umjesto toga, kritici su podlozne reperkusije religije na drustvo (uticaj na ljudska prava, fundamentalizam, terorizam etc.). Dakle, kritika je svakako dozvoljena.
Medjutim, ako neko pausalno sve muslimane oznaci kao infidele, zalutale, sljedbenike pedofila, pristalice serijata, potencijalne teroriste... onda to nema nikakve veze sa kritikom, vec je dezavuiranje citave grupe, u ovom slucaju 1,5 milijardi ljudi. To je utoliko losije ako se iz populistickih pobuda upotrijebi kao sredstvo politicke borbe, koja moze rezultirati unistenim egzistencijama ili izgubljenim zivotima.
Donekle se slažem.

Međutim, kritika reperkusija religije na društvo je takođe sasvim legitimna stvar. Ako neko kritikuje postulate određene religije kroz prizmu terorizma, odnosa te religije prema ljudskim pravima ili fundementalizma, to je sasvim legitimno stajalište.

Paralele radi - Jedno je kada neko kritikuje marksističku teoriju, dovodi u pitanje Marksove teze o kapitalu i prirodi kapitalizma, a drugo je kada neko dovodi u pitanje suštinu radničke ideje tako što kritikuje sovjetske gulage i Maove desetogodišnje planove. Pobornik prvog može reći da je to drugo devijacija i mi možemo o tome razgovarati i složiti se. Međutim, problem nastaje kada se na to drugo natakari etiketa fobije čime ta kompletna rasprava postane svojevrsni zabranjeni tabu.
seln

#30 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

PeppermintSA wrote:
seln wrote: Apsolutno nije u pitanju kritika religije, vec distanca prema muslimanima i svemu muslimanskom.
Naravno da je sve podlozno kritici, pa i religija. Pri tome moramo imati na umu da svaka religija sebe smatra perfektnom i iznad kritike, pa bi svaka rasprava o dogmi vodila u slijepu ulicu. Umjesto toga, kritici su podlozne reperkusije religije na drustvo (uticaj na ljudska prava, fundamentalizam, terorizam etc.). Dakle, kritika je svakako dozvoljena.
Medjutim, ako neko pausalno sve muslimane oznaci kao infidele, zalutale, sljedbenike pedofila, pristalice serijata, potencijalne teroriste... onda to nema nikakve veze sa kritikom, vec je dezavuiranje citave grupe, u ovom slucaju 1,5 milijardi ljudi. To je utoliko losije ako se iz populistickih pobuda upotrijebi kao sredstvo politicke borbe, koja moze rezultirati unistenim egzistencijama ili izgubljenim zivotima.
Donekle se slažem.

Međutim, kritika reperkusija religije na društvo je takođe sasvim legitimna stvar. Ako neko kritikuje postulate određene religije kroz prizmu terorizma, odnosa te religije prema ljudskim pravima ili fundementalizma, to je sasvim legitimno stajalište.

Paralele radi - Jedno je kada neko kritikuje marksističku teoriju, dovodi u pitanje Marksove teze o kapitalu i prirodi kapitalizma, a drugo je kada neko dovodi u pitanje suštinu radničke ideje tako što kritikuje sovjetske gulage i Maove desetogodišnje planove. Pobornik prvog može reći da je to drugo devijacija i mi možemo o tome razgovarati i složiti se. Međutim, problem nastaje kada se na to drugo natakari etiketa fobije čime ta kompletna rasprava postane svojevrsni zabranjeni tabu.
Kritikovanje religijske dogme je izlisno. Sve velike svjetske religije su nastale u vrijeme kada pojam ljudskih prava i sloboda nije postojao i svaki kutak svijeta je zivio u nekoj vrsti apsolutizma. Za krepati od smijeha je kad neki krscani (ili jos gore, krscanski svecenici) kritiziraju Kuran kao knjigu koja propagira nasilje... pare bih dao da ga mogu live pred kamerama upitati "jesi li ti citao Bibliju, majke ti".
Dakle, moze se kritikovati nedostatak demokratije u islamskim zemljama (iako postoji hejbet krscanskih zemalja sa istim deficitom), moze se kritikovati terorizam i podrska istom... ali dovoditi to dvoje iskljucivo u vezu sa islamom je smijesno, a bogami i supacki, jer pokazuje da ker ne laje radi sela, vec radi sebe.
No, opet smo se udaljili od teme: ljudi koji kritikuju islam radi islama samog su OK. Problem nastaje kada se ta kritika koristi kao sredstvo politicke borbe...
sinuhe

#31 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by sinuhe »

Milioni muslimana su zivjeli na Zapadu i prije dvadesetak godina pa nije bilo te, kako kazes, islamofobije. Nekome bi bilo neobicno vidjeti pokrivene zene ali nikoga nisu muslimani zanimali u tolikoj mjeri kao sto danas malo ko registruje Afrikance iz sub-saharske Afrike.
Ono sto je meni u prici zanimljivo je to da su jedini saveznici ili prijatelji 'umjerenih' muslimana liberalni ateisti. John Cleese je istina rekao da nema namjeru saliti se na racun muslimana.

animals

#32 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

Ja sam Islamofob, ali isto tako sam protiv svi religija..
ne da sam protiv religije , da je ljudi upraznjavaju u svoja cetiri zida..
ali cim predje te okvire , i postane vid borbe za neke ciljeve, onda dole religije..
Towelie

#33 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Towelie »

Levica gresi oko samih ucenja Islama (braneci ih, a zvanicni Islam itekako zasluzuje kritiku). a desnica gresi oko muslimana (satanizirajuci ih sve, cak i vaseg dobrog komsiju doktora Ramu koji ne bi ni u ludilu bacao gejeve sa zgrada, iako je musliman.)

Sam termin islamofobija je problematican jer je fobija iracionalan strah, a strah od Islama i njegovih ucenja i sveg onog sto isti moze doneti Zapadu je itekako racionalan.
insomnia78

#34 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by insomnia78 »

E cuj sekularni muslimani :lol:
animals

#35 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

insomnia78 wrote:E cuj sekularni muslimani :lol:
Pa da imas izbor, biti musliman ili cafir.. :D
uglavnomja

#36 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

sadie_forever wrote:.Hvala Bogu ima dobar dio i sekularnih muslimana koji se nece odreci islama tek tako ,inace bi islami propao s tim fundamentalistima

:lol: :lol: :pisnuo: :pisnuo:
seldzuk

#37 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

Možda da malo krenemo sa definicijama pojmova. Ni sam nisam znao da je termin star skoro 100 godina. https://en.oxforddictionaries.com/defin ... lamophobia. A ima i elaboracije u psihijatrijskom smislu: http://www.apa.org/monitor/2017/04/islamophobia.aspx.
Meni lično je bila najsmješnija situacija (koja u biti nije bila islamofobna, ali je odražavala prethodno postojanje predrasude) kada smo žena i ja upoznali jednu jako finu ženu - katolkinju. Kad je malo popričala s nama, ženi (koja je pokrivena) je rekla: Pa ti mi ne izgledaš kao da te se zlostavlja... :lol:
Mislim da kada je u pitanju nova radna snaga, da će se EU u jednom momentu morati odlučiti: stagniranje bez muslimana ili dalji ekonomski rast sa muslimanima. E sad, u ti sve upada i priča o automatizaciji radnih mjesta, i hoće li uopće u EU biti toliko radnih mjesta koliko je bilo prije.
insomnia78

#38 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by insomnia78 »

Ekonomski rast sa muslimanima? :lol: :lol: :lol:
animals

#39 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

seldzuk wrote:Možda da malo krenemo sa definicijama pojmova. Ni sam nisam znao da je termin star skoro 100 godina. https://en.oxforddictionaries.com/defin ... lamophobia. A ima i elaboracije u psihijatrijskom smislu: http://www.apa.org/monitor/2017/04/islamophobia.aspx.
Meni lično je bila najsmješnija situacija (koja u biti nije bila islamofobna, ali je odražavala prethodno postojanje predrasude) kada smo žena i ja upoznali jednu jako finu ženu - katolkinju. Kad je malo popričala s nama, ženi (koja je pokrivena) je rekla: Pa ti mi ne izgledaš kao da te se zlostavlja... :lol:
Kad svatis da je poenta u necemu drugom..
kad vidis dvije djevojcice u parku punom djece..
i one nose marame na glavi i imaju 10 god..
i time jasno porucuju ostaloj djeci,
mi ne zelimo da se mjesamo sa vama , mi smo drugacije..
mi smo muslimanke, i ne zelimo da zivimo u naprednom drustvu,
mi zivimo u proslosti...
seln

#40 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

sinuhe wrote:Milioni muslimana su zivjeli na Zapadu i prije dvadesetak godina pa nije bilo te, kako kazes, islamofobije. Nekome bi bilo neobicno vidjeti pokrivene zene ali nikoga nisu muslimani zanimali u tolikoj mjeri kao sto danas malo ko registruje Afrikance iz sub-saharske Afrike.
To onda nije islamofobija, vec latentni (a ponekad i otvoreni) rasizam.
seln

#41 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

@insomnia, isto vazi za tebe.
Postove od tri rijeci i smajli sacuvaj za 14. juli.
seln

#42 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

Towelie wrote:Levica gresi oko samih ucenja Islama (braneci ih, a zvanicni Islam itekako zasluzuje kritiku). a desnica gresi oko muslimana (satanizirajuci ih sve, cak i vaseg dobrog komsiju doktora Ramu koji ne bi ni u ludilu bacao gejeve sa zgrada, iako je musliman.)

Sam termin islamofobija je problematican jer je fobija iracionalan strah, a strah od Islama i njegovih ucenja i sveg onog sto isti moze doneti Zapadu je itekako racionalan.
Ne boj se, trenutno ni ljevica ne brani muslimane, vaznije im je par procenata glasova od bilo kojeg principa.
seln

#43 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

animals wrote: kad vidis dvije djevojcice u parku punom djece..
mi zivimo u proslosti...
Ordinarna glupost.
Kakvu poruku salju djeca od 10 godina? Krivicu treba traziti kod roditelja.
Uostalom, u BiH maramu nose i mnoge katolikinje.
insomnia78

#44 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by insomnia78 »

seln wrote:
Saul Alvarez wrote:Islamofobija je jedna od najglupljih rijeci ikad izmisljenih.
Ne postoji nista iracionalno u strahu od islama.
Niko normalan ne zeli zivjeti pod zakonima koje su izmislili nekakvi srednjovjekovni arapski pavijani.
U uvodnom postu sam zamolio za civilizirane i argumentirane postove.
Tvoj post je prijavljen, ati bujrum nastavi.
Pa sta napisati na izjavu kako Evropa moze birTi izmedju stagnacije i prosperiteta sa muslimanina. Mislim da je i najvecem optimisti do sada jasno da su imigranti po tom pitanju beskorisni plus sto predstavljaju ogromnu bezbjedonosnu prijetnju zemlji domacinu.
Tito_i_Partija

#45 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Tito_i_Partija »

animals wrote: Kad svatis da je poenta u necemu drugom..
kad vidis dvije djevojcice u parku punom djece..
mi zivimo u proslosti...
I sve te poruke si izvuk'o iz marama na glavi?

Vau jbt, pa ti si nadareniji od vidovitog Milana. :-)
seln

#46 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

insomnia78 wrote:
seln wrote:
Saul Alvarez wrote:Islamofobija je jedna od najglupljih rijeci ikad izmisljenih.
Ne postoji nista iracionalno u strahu od islama.
Niko normalan ne zeli zivjeti pod zakonima koje su izmislili nekakvi srednjovjekovni arapski pavijani.
U uvodnom postu sam zamolio za civilizirane i argumentirane postove.
Tvoj post je prijavljen, ati bujrum nastavi.
Pa sta napisati na izjavu kako Evropa moze birTi izmedju stagnacije i prosperiteta sa muslimanina. Mislim da je i najvecem optimisti do sada jasno da su imigranti po tom pitanju beskorisni plus sto predstavljaju ogromnu bezbjedonosnu prijetnju zemlji domacinu.
Ovim upravo kopiras FPÖ. Ima suprotno misljenje? Fino argumentiraj i nema problema. A "imigranti", pasa moj solidni, to smo i ja i ti.
Zato fino napisi mislis li na stvarne izbjeglice iz rata, na "azilante" iz Maroka i s Kosova ili na ljude koji deceniju-dvije zive i rade u zemlji useljenja.
insomnia78

#47 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by insomnia78 »

Pa ko uopste spominje ljude koji zive i rade tu?
Krokodajl

#48 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Krokodajl »

Boji se Europa da ćemo ih naćerat da peru guzicu.

Zato je Talijanima svejedno, oni je ionako peru.
seln

#49 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

insomnia78 wrote:Pa ko uopste spominje ljude koji zive i rade tu?
Slucajno su i oni imigranti. I ja i ti takodje. Stvar je samo u tome da smo nas dvojica dosli koju godinu prije ovih taze imigranata.
Ili, kako rece jedan njemacki kabaretist, "tek sest mjeseci zivim u Berlinu i vec mrzim sve koji su dosli poslije mene".
Razlika je u necemu drugom: koliko je jedna zemlja u datom trenutku spremna primiti imigrante i koliko su ti imigranti spremni ili sposobni za integraciju.
I to nema veze s vjerom. Tacno je da je integracija Afrikanaca teza, ali to je posljedica njihove zaostalosti, a ne vjeroispovijesti.
jahh

#50 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by jahh »

sadie_forever wrote:
insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:Image

Ovdje vidimo da veci dio muslimana podrzava serijat,najmanje azerbedjanci ali i tu 8% sto je znacajno,ne vjerujem da bilo gdje na zapadu podrska krscanskoj vjerskoj vladi prelazi 10%

muslimanka jesam ali islam mora proci reforme neke
Kad kazes muslimanka mislis ono da ne jedes krmetinu i ispostis koji dan? :lol:
Kako god da radim niko nema pravo u moje srce uci,to upravo i zele ovi fundamentalisti,da ti kazu da si po njihovom standardu samo musliman,ako ne radis kao oni nisi musliman.E nece moci.Hvala Bogu ima dobar dio i sekularnih muslimana koji se nece odreci islama tek tako ,inace bi islami propao s tim fundamentalistima
Sekularni muslimani? :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :izet: :izet: :izet:

Cisti oksimoron.
Locked