KCUS, plasticar. Ne da ima 3, nego i prebaci solidno sa minulim radom, toplim, prevozom, dezurstvima.Ali_G wrote:U kojoj to ustanovi radi ovakav hirurg? Sa svim skupa nema 3milja.gilla wrote:
- Hirurg mladji ima 3 milje + dodaci, dežurstva itd.
A strajk k’o strajk. Nista sustinski rijesiti nece, jer nam je sistem truho do srzi. Bojim se samo kontraefekta jer ce vlada eventualno da poveca plate, a problemi sa reagensima i manjkom specijalista i opreme ostaju.
A ovo sindikat radnika u zdravstvu sa portirima i cistacicama je tragikomedija. Nosioci zdravstva su medicinsko osoblje. Jel mozda portir u skoli spada u sindikat prosvjetara?
ŠŠŠŠtrajk
-
gilla
#26 Re: ŠŠŠŠtrajk
- O'zone
- Globalni moderator
#27 Re: ŠŠŠŠtrajk
Nevezano za ovaj štrajk ali vezano za sve oblike traženja prava u ovoj državinepass1 wrote:posvadjase se sindikati, tacnije sindikat radnika u zdravstvu (vozac, cistacica, portir, sestra, ljekar) i sindikat ljekara i stomatologa.optuzuju jedni druge. na portalima od jucer nikakve novosti o strajku, osim ovih optuzbi i prepucavanja dva sindikata. vladi rodilo, nek se ovi svadjaju, mediji nek sute a znaju da podrska pacijenata vrijedi dok im sta ne zafali, onda ide napad na ljekare i sestre, nece ni jedan penzioner otici da zilhi i dinu zagorcava zivot.
tako da izgleda bice to povecanje od 10% i to je to.
pravi strajk bi bio zakljucati ustanove i pred vladu, ovako se nista nece postici.
Naš vječiti problem nek je meni dobro a druge ko jebe.
Nikakve radničke solidarnosti, ljudske solidarnosti, u borbi za bolja prava ne samo ove generacije koja sad radi i živi ovdje nego i sljedećih generacija koje će raditi i živjeti u ovoj državi. Jbmu pa zar je bio toliki problem pružiti podršku kolegama sa kojima radiš? Što kažu iz sindikata radnika u zdravstvu pa nisu ljekari samoodrživi..tu je armija ljudi koja im pomaže, od higijenskih radnika do sestara i medicinara...Jok oni se sad našli između sebe krvit i evo što @nepass kaže vlada sva sretna, gleda i smije se....
- beni-bu-man
#28 Re: ŠŠŠŠtrajk
Suma sumarum obicni gradjanin ispasta
-
walk_M-A-N
#29 Re: ŠŠŠŠtrajk
Ali oni prvo i glavno traže povećanje svojih plata, i to procentualno jednako svima. Ne razumijem ljude koji kažu da daju podršku ovako bjanko.O'zone wrote:Imaju moju podršku i nikad im neću prigovoriti zato što traže bolje uslove za sebe jer medicinski radnici moraju imati odlične uslove za rad i dodatno obrazovanje kako bi mogli pomagati pacijentima.
Ali jesu prvo plate. Sve ovo drugo je usput kao opravdanje.Brus Lee wrote: Nisu samo plate u pitanju, to u prvi plan vlast stavlja. Problema je puno vise, nazalost. Najvise ispastaju pacijenti i zdravstv.osoblje u prvoj liniji. Nema reagenasa na tercijalnom nivou, cas rade cas ne rade diagnosticki aparati, manjak kardiologa tj. nedostatak, pedijatara, familija dolazi u amb.porodicne medicine po terapije za pacijente koji leze na kcus-u. Vracaju pacijente sa radiologije da im se nalazi isprintaju u ambulantama gdje pripadaju, po dvije ampule dexasona onkoloski pacijenti uzimaju iz ambulanti i nose na onkologiju da bi mogli nastaviti sa onkoloskom terapijom, bolnicka apoteka izgleda ne postoji...
Imao sam razmimoilaženje mišljenja, blago rečeno, sa ljudima koji rade tu i podržavaju ovaj štrajk.
Njihova priča je: male im plate u odnosu na Telekom i Elektroprivredu i političare, krivi su svi drugi, nestaju velika sredstva, ima dovoljno da se poveća koliko traže... Spin.
Mislim da je štrajk sraman. Ne samo zato jer vraćaju bolesne. Već i zato jer oni imaju solidna primanja za društvo u kojem živimo, a koje preživljava od kredita. Samo se te cifre ne iznose već se ovako saznaju, što lično što na forumu. I zato jer pod pričom da ljekari odlaze traže povećanje svima jednako.
I posebno zato jer se nisu bunili ovako organizovano kada su krali direktori KCUS, DZ, ZZO.. kada su lijekovi plaćani nekoliko puta više od cijene.. kada su za 5, pa 10, pa 15 pa na kraju 20 hiljada mita zapošljavali nepotrebne koji su pojeli kvalitetnu uslugu... kada su "menađeri" zarađivali 10 hiljada mjesečno.
Nešto ovako:
Ili ovako:gilla wrote:Kome se žaliti? Konakoviću, sda, sdp i ko je sve bio na vlasti. Neka odgovaraju direktori koji su po naredjenjima stranaka zaposljavali sto treba i ne treba. U vrazovu ćete naći od trgovaca do šnajdera, kao i u dr. zdravstvenim ustanovama. Ko je tamo bio godinama, zna se vrlo dobro.
- sredstava se dovoljno preusmjeri ustanovama za plate i materijal (u skladu sa raspolozivim), ali s obzirom na prekobrojnost, sredstva se rasporedjuju na plate. Rezultat su i manje plate nego što bi trebale biti.
- u KS ima stotinjak viška stomatologa koji primaju skoro 1500 koji se sudaraju guzicama jer nemaju šta raditi. Opet se bune.
- Hirurg mladji ima 3 milje + dodaci, dežurstva itd. Da li je to malo u zemlji sa realnim prosjekom od 500KM? Ne kažem da ne bi trebali biti više plaćeni ali ako je to premalo, onda postoje druge zemlje gdje mogu više zaraditi. Zašto parlamentarac ima 6 milja je druga priča. Jer im mi dozvoljavamo.
- kcus na osnovu ušteda od 8 miliona(telefonski racuni) smanjio dug za 90? Nema sta, knjigovodstveno cudo.
I što nisu napravili štrajk samo za političare koji su priznali javno na Skupštini Kantona da imaju "VIP" tretman na KCUS. A ne ovako.Prpa.ba wrote:Umjesto nuznih otpustanja, rezanja plata i racionalizacije u javnom zdravstvu, poreski obveznici ce izgubiti dodatne desetke miliona KM u pravcu bespotrebnih i bez konkursa zaposljavanih medicinara.
Citiram ovo, jer na ovakvim temama sada ide mnoštvo postova istih ljudi koji ovo brane. Tek da se vidi koliko ljudi to ne podržava.Hakiz wrote:Kako ljekari misle da to što mene neće primiti zbog štrajka može njima pomoći da imaju bolje uslove? Pa ne određujem im ja uslove.
A ako im dođe neki od političara koji im određuju uslove pod kojima rade, nijh će primiti na pregled i liječenje, tada štrajk neće važiti.
Heroji u bijelom traže svoja prava preko leđa građana. Valjda zato što ne smiju preko leđa političara.
Bravo, svaka čast.
stetoskop wrote:Štrajk medicinara na štetu pacijenata, praveći veliku uštedu zzo.
- O'zone
- Globalni moderator
#30 Re: ŠŠŠŠtrajk
Pa neka se bore za svoje plate! U čemu je problem? Hoće ljudi da ih se plaća više za ono što rade. Jbm ga to je meni i logično. Ovi koji su malđi pokupe prnje i odoše vani gdje će ih plaćati više ovi koji su ostali tu odlučili da hoće da ovdje dobiju više love. Super.walk_M-A-N wrote:Ali oni prvo i glavno traže povećanje svojih plata, i to procentualno jednako svima. Ne razumijem ljude koji kažu da daju podršku ovako bjanko.O'zone wrote:Imaju moju podršku i nikad im neću prigovoriti zato što traže bolje uslove za sebe jer medicinski radnici moraju imati odlične uslove za rad i dodatno obrazovanje kako bi mogli pomagati pacijentima.
Ali jesu prvo plate. Sve ovo drugo je usput kao opravdanje.Brus Lee wrote: Nisu samo plate u pitanju, to u prvi plan vlast stavlja. Problema je puno vise, nazalost. Najvise ispastaju pacijenti i zdravstv.osoblje u prvoj liniji. Nema reagenasa na tercijalnom nivou, cas rade cas ne rade diagnosticki aparati, manjak kardiologa tj. nedostatak, pedijatara, familija dolazi u amb.porodicne medicine po terapije za pacijente koji leze na kcus-u. Vracaju pacijente sa radiologije da im se nalazi isprintaju u ambulantama gdje pripadaju, po dvije ampule dexasona onkoloski pacijenti uzimaju iz ambulanti i nose na onkologiju da bi mogli nastaviti sa onkoloskom terapijom, bolnicka apoteka izgleda ne postoji...
Imao sam razmimoilaženje mišljenja, blago rečeno, sa ljudima koji rade tu i podržavaju ovaj štrajk.
Njihova priča je: male im plate u odnosu na Telekom i Elektroprivredu i političare, krivi su svi drugi, nestaju velika sredstva, ima dovoljno da se poveća koliko traže... Spin.
Mislim da je štrajk sraman. Ne samo zato jer vraćaju bolesne. Već i zato jer oni imaju solidna primanja za društvo u kojem živimo, a koje preživljava od kredita. Samo se te cifre ne iznose već se ovako saznaju, što lično što na forumu. I zato jer pod pričom da ljekari odlaze traže povećanje svima jednako.
I posebno zato jer se nisu bunili ovako organizovano kada su krali direktori KCUS, DZ, ZZO.. kada su lijekovi plaćani nekoliko puta više od cijene.. kada su za 5, pa 10, pa 15 pa na kraju 20 hiljada mita zapošljavali nepotrebne koji su pojeli kvalitetnu uslugu... kada su "menađeri" zarađivali 10 hiljada mjesečno.
Nešto ovako:Ili ovako:gilla wrote:Kome se žaliti? Konakoviću, sda, sdp i ko je sve bio na vlasti. Neka odgovaraju direktori koji su po naredjenjima stranaka zaposljavali sto treba i ne treba. U vrazovu ćete naći od trgovaca do šnajdera, kao i u dr. zdravstvenim ustanovama. Ko je tamo bio godinama, zna se vrlo dobro.
- sredstava se dovoljno preusmjeri ustanovama za plate i materijal (u skladu sa raspolozivim), ali s obzirom na prekobrojnost, sredstva se rasporedjuju na plate. Rezultat su i manje plate nego što bi trebale biti.
- u KS ima stotinjak viška stomatologa koji primaju skoro 1500 koji se sudaraju guzicama jer nemaju šta raditi. Opet se bune.
- Hirurg mladji ima 3 milje + dodaci, dežurstva itd. Da li je to malo u zemlji sa realnim prosjekom od 500KM? Ne kažem da ne bi trebali biti više plaćeni ali ako je to premalo, onda postoje druge zemlje gdje mogu više zaraditi. Zašto parlamentarac ima 6 milja je druga priča. Jer im mi dozvoljavamo.
- kcus na osnovu ušteda od 8 miliona(telefonski racuni) smanjio dug za 90? Nema sta, knjigovodstveno cudo.I što nisu napravili štrajk samo za političare koji su priznali javno na Skupštini Kantona da imaju "VIP" tretman na KCUS. A ne ovako.Prpa.ba wrote:Umjesto nuznih otpustanja, rezanja plata i racionalizacije u javnom zdravstvu, poreski obveznici ce izgubiti dodatne desetke miliona KM u pravcu bespotrebnih i bez konkursa zaposljavanih medicinara.Citiram ovo, jer na ovakvim temama sada ide mnoštvo postova istih ljudi koji ovo brane. Tek da se vidi koliko ljudi to ne podržava.Hakiz wrote:Kako ljekari misle da to što mene neće primiti zbog štrajka može njima pomoći da imaju bolje uslove? Pa ne određujem im ja uslove.
A ako im dođe neki od političara koji im određuju uslove pod kojima rade, nijh će primiti na pregled i liječenje, tada štrajk neće važiti.
Heroji u bijelom traže svoja prava preko leđa građana. Valjda zato što ne smiju preko leđa političara.
Bravo, svaka čast.stetoskop wrote:Štrajk medicinara na štetu pacijenata, praveći veliku uštedu zzo.
To što svi ostali rade za siću (računajući i mene) i kukaju kako su oni seronje jer imaju veću platu od prosječne nije do ljekara nego do nas što se mi ne borimo za bolje uslove rada.
Nikome ne smeta kad političari sebi dižu primanja do astronomskih 7-8 000 KM ali smeta što doktor hoće da ima mjesečno 3+ hiljade...Gdje je tu logika...Može se srat po njima koliko hoćete ali su oni nama potrebni a ne mi njima jer kad se razboliš neće ti tvoj zastupnik u domu naroda pomoći nego onaj u Domu Zdravlja, Hitnoj, Kliničkom, Općoj Bolnici...
- nepass1
#31 Re: ŠŠŠŠtrajk
pa ispasta trenutno, ali vjeruj dosta se i primi pacijenata. ali na kraju mjeseca ce svaki ljekar imati dnevni prosjek kao u septembru, augustu, julu....beni-bu-man wrote:Suma sumarum obicni gradjanin ispasta
mada se i gradjani fakat solidarisu i podrzavaju
- beni-bu-man
#32 Re: ŠŠŠŠtrajk
Ne Placati doprinose za zdravstveno osiguranje sve dok ljudi strajkujunepass1 wrote:pa ispasta trenutno, ali vjeruj dosta se i primi pacijenata. ali na kraju mjeseca ce svaki ljekar imati dnevni prosjek kao u septembru, augustu, julu....beni-bu-man wrote:Suma sumarum obicni gradjanin ispasta
mada se i gradjani fakat solidarisu i podrzavaju
- nepass1
#33 Re: ŠŠŠŠtrajk
pa da zakljucaju sve dz i opstu a da se prestanu uplacivati doprinosi mozda bi i najbolje bilo. brze bi se sve rijesilo 
-
walk_M-A-N
#34 Re: ŠŠŠŠtrajk
Onaj ko sjedi i NAPAMET podržava obustavu rada i povećanje plata za koje niko nije rekao koliko su, u situaciji kada nema materijala i opreme, samo mu želim da mu se desi kao meni u porodici.
Neizdrživa bol, doktorica primi, hvala i na tome. Samo prepiše tablete, bez ijedne objektivno korištene metode lociranja problema. Tek na traženje da se slika, napiše uputnicu.
U pripadajućem Domu zdravlja uopće ne radi druga smjena na aparatu. Riješili ljudi problem.
U drugom kažu u štrajku su, pratite medije pa dođite. A ionako nema sestre da primi. Valjda štrajk, šta će bezveze sjediti na poslu. Zamislite postupaka i izjave te šalteruše kojoj također pripada povećanje plate.
Ovaj štrajk odgovara samo onim koji će u porodicu dobiti povećanje prihoda. A oni se ionako misle snaći kad je problem, i za aparat i za materijal.
A ostalima, koji plaćaju jako puno, ovakvo zdravstvo i ne treba.
Neizdrživa bol, doktorica primi, hvala i na tome. Samo prepiše tablete, bez ijedne objektivno korištene metode lociranja problema. Tek na traženje da se slika, napiše uputnicu.
U pripadajućem Domu zdravlja uopće ne radi druga smjena na aparatu. Riješili ljudi problem.
U drugom kažu u štrajku su, pratite medije pa dođite. A ionako nema sestre da primi. Valjda štrajk, šta će bezveze sjediti na poslu. Zamislite postupaka i izjave te šalteruše kojoj također pripada povećanje plate.
Ovaj štrajk odgovara samo onim koji će u porodicu dobiti povećanje prihoda. A oni se ionako misle snaći kad je problem, i za aparat i za materijal.
A ostalima, koji plaćaju jako puno, ovakvo zdravstvo i ne treba.
- vjesticanametli
#35 Re: ŠŠŠŠtrajk
ja umal glavom ne platih zbog ovog prosle godine.....stanje mi je bilo katastrofalno i sa cuma me vratise i kazu idi u vojnu i hitnu...u hitnoj me jos naljepili sto sam dosla a u vojnoj svaka im cast ucinili su sve da mi pomognukiki-miki wrote:Sta su to solidna primanja u ovoj zemlji uopste?
Zasto se i gradjani nisu bunili kad su ti krali? Sve je to od nasih para (gradjevinaca, prosvjetara, penzionera, policije, zdravstvenih radnika i svih ostalih koji uplacuju zdravstveno)?
Veliki je raspon u platama zaposlenih u zdravstvu od spremacica do ljekara specijalista. Neki od njih su u penziji, a rade na ugovor. Jer kadra u nekim oblastima itekako manjka.
Veliko je pitanje - zasto ZZO finansira plate u KCUS- u, a osnivac mu je Federacija. Koga Federacija finansira?
Velike su mucke, podjele ko i u citavoj nam drzavi.
P.s. koliko su se ljudi uopste bunili kad je na KCUS uvedeno da ponedjeljkom i petkom, vracaju pacijente i to hitne slucajeve u Opcu bolnicu.
Bice kod nas po onoj Vuk pojeo magarca.
- orinoco
#36 Re: ŠŠŠŠtrajk
Umjesto da pacijenti štrajkuju, ljekari će...Black swan wrote:Vidim nema teme o štrajku,
što će biti?
čitao sam na oglasnoj ploči jučer doma zdravlja
zahtjevi izgledaju normalni
- Prpa.ba
#37 Re: ŠŠŠŠtrajk
Plate u privatnom sektoru su realne, a u javnom nerealne. Da odlazi toliko nezamjenjivog medicinskog osoblja, cijena rada bi porasla. Cijena rada nije porasla. Dakle, medicinsko osoblje koje napusta drzavu je zamjenjivo.kiki-miki wrote:Koliko medicinski radnika, a i ostalih napusta ovu zemlju, nema potrebe za otpustanjem. Naprotiv.
A ovo za privatni sektor - tamo su plate opcenito jos manje. Osim za pojedine Poznate doktore. A ko ce od nas moci priustiti sebi privatne ljekare? Nisu nama plate tako dobre, za cijene njihovih usluga.
Zaboravlja se cinjenica da smo mi zemlja siromaha.
Dalje, zdravstvene usluge ne padaju s neba vec su proizvod koji ima svoje trziste. Ne moze se isporuciti vise zdravstvenih usluga nego sto drustvo ima resursa. U nasem slucaju, malo. Rjesenje nije jos vise zagrabiti od poreskih obveznika, vec raditi na tome da drustvo bude bogatije i da moze priustiti privatizovani sistem zdravstva. Pa samo prije 6-7 godina se govorilo o stotinama medicinskog pomocnog osoblja zaposlenih u sistemu DZ bez ikakvog konkursa. Da se radi o 200 ljudi viska, to je 3.6 miliona KM godisnje i to racunajuci da su plate tipa 600-700 KM neto, a nisu.
Svi koji odu privatnicima za vrijeme strajka uhljeba u javnom zdravstvu neka ni pod koju cijenu ne potpisuju bilo kakve dokumente u sistemu javnog zdravstva jer ih medicinari koriste za pravdanje fiktivnih troskova prema ZZO KS. Svi koji ne mogu pristupiti javnoj zdravstvenoj usluzi za vrijeme strajka, ukoliko odu u privatne medicinske ustanove, trebali bi imati pravo na refundaciju od ZZO KS. Samo zatraziti od uvazenih strajkaca dokument da su u strajku.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#38 Re: ŠŠŠŠtrajk
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sindika ... /171016006Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo očitovao se u saopćenju za javnost o generalnom štrajku medicinskih radnika, u kojem smo, kako kažu, vidjeli pravo stanje ljudskosti društva u kome živimo. Istakli su da će njihov štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.
"Najveći dio pacijenata razumije naš pokušaj da na pravi način prikažemo stanje u zdravstvu Kantona Sarajevo. Odgovorno tvrdimo da svi oni kojima je bila potrebna zdravstvena usluga su je i dobili, i tako će ostati u narednim danima generalnog štrajka", stoji u saopćenju.
Ukazali su na ponašanje vlasti i Sindikata doktora medicine i stomatologije u tri sata pregovaranja, koja nisu bila dostupna javnosti.
"Sindikat doktora medicine i stomatologije je pokazao socijalnu neosjetljivost i sebičnost time što su sebi prigrabili samo njima dizanje koeficijenta diskriminirajući druge. Mi iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo ponudili smo kompromisno rješenje da satnica ide na 2,65 sa tražene 2,75 KM, a koja je bila osnov pregovora još 2014. godine. Usklađivanje koeficijenata i platnih razreda ponudili smo odmah po potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za Kanton Sarajevo", navodi se u saopćenju Sindikata radnika u zdravstvu.
Naglasili su da zastupaju interese svih radnika u djelatnosti zdravstva, od spremačice do specijaliste, tj. bori se za poboljšanje ekonomsko-socijalog položaja svih radnika bez obzira na stručnu spremu i poslove koje obavljaju.
"Ne, to Sindikat doktora nije prihvatio, jer je pohlepa nadvladala razum i samo se gurao svoj koeficijent bez obzira kolika bude od vlasti ponuđena satnica. Vlada je pokazala da je socijalni dijalog pretjerano ne interesuje, lažnu demokratičnost i pokušaj da riješi nagomilane probleme iz prošlosti. Jer kako drugačije protumačiti njihovo iskazivanje nemoći i nesposobnosti da se suprotstave federalnom nivou koji im svake godine otme preko 200 miliona Kantonalnog zdravstvenog novca, da se suprotstave federalnom nivou (Velikom bratu kako ga oni zovu). Poražavajuće. Premijer lažnu ležernost pokazuje time što nudi 15 miliona maraka, forsira tobožnju brigu za doktore, a ostali neka štrajkuju što se njega tiče koliko hoće", navodi se u saopćenju.
Istakli su da, kako bi svi shvatili ozbiljnost sadašnjosti, pozivaju radnice-spremačice da za vrijeme štrajka ne održavaju prostor u kome rade i borave doktori, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije koji ne učestvuju u štrajku.
"Pozivamo srednje, više i visoke sestre i tehničare da ih svojim obimom posla ne logisticiraju, ekonomsku službu da im ne ne obračunava plaću, tehničku službu da ih ne podržava, pravna da obustavi radnje iz svog domena pa da vide doktori neučesnici štrajka da nisu i ne mogu biti samoživi stvorovi na ovom svijetu", zaključeno je u saopćenju.
- orinoco
#39 Re: ŠŠŠŠtrajk
Zanima me komentar na dio teksta podvučen linijama. Da li ispravno zaključujem da ljekari, za neke pacijente koji im dođu u ordinacije, smatraju da im nije potrebna zdravstvena usluga, pa su "svi oni kojima je bila potrebna zdravstvena usluga su je i dobili"?
dr.gog wrote:Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo očitovao se u saopćenju za javnost o generalnom štrajku medicinskih radnika, u kojem smo, kako kažu, vidjeli pravo stanje ljudskosti društva u kome živimo. Istakli su da će njihov štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.
"Najveći dio pacijenata razumije naš pokušaj da na pravi način prikažemo stanje u zdravstvu Kantona Sarajevo. Odgovorno tvrdimo da svi oni kojima je bila potrebna zdravstvena usluga su je i dobili, i tako će ostati u narednim danima generalnog štrajka", stoji u saopćenju...
- vješalica
#40 Re: ŠŠŠŠtrajk
s obzirom kako rade oni su zadnjih 30 godina u štrajkuorinoco wrote:Zanima me komentar na dio teksta podvučen linijama. Da li ispravno zaključujem da ljekari, za neke pacijente koji im dođu u ordinacije, smatraju da im nije potrebna zdravstvena usluga, pa su "svi oni kojima je bila potrebna zdravstvena usluga su je i dobili"?
dr.gog wrote:Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo očitovao se u saopćenju za javnost o generalnom štrajku medicinskih radnika, u kojem smo, kako kažu, vidjeli pravo stanje ljudskosti društva u kome živimo. Istakli su da će njihov štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.
"Najveći dio pacijenata razumije naš pokušaj da na pravi način prikažemo stanje u zdravstvu Kantona Sarajevo. Odgovorno tvrdimo da svi oni kojima je bila potrebna zdravstvena usluga su je i dobili, i tako će ostati u narednim danima generalnog štrajka", stoji u saopćenju...
- vješalica
#41 Re: ŠŠŠŠtrajk
dr.gog wrote:
Istakli su da, kako bi svi shvatili ozbiljnost sadašnjosti, pozivaju radnice-spremačice da za vrijeme štrajka ne održavaju prostor u kome rade i borave doktori, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije koji ne učestvuju u štrajku.
jel to uključuje izazivanje sanitarne katastrofe u objektima gdje se pružaju zdravstvene usluge, pa još treba veći problem izazvati,a po prirodi našeg sistema nikad niko neće biti odgovoran?
lijepo i krasno
nije mi poznato da je ikad igdje štrajk napravljen da se ukaže ljudima da ne ostavljaju razne vrste zahvalnica za usluge koje dobiju
lijepo i krasno
-
Hakiz
#42 Re: ŠŠŠŠtrajk
Da li štrajkači misle da će uskraćivanjem zdravstvenih usluga ljudima time natjerati ljude da se za njih bore protiv političara?
Ja bih stvarno volio da mi neko od štrajkača objasni kako će to odbijanje da se primi i liječi neko ko ima problem ali nije životno ugrožen pomoći u ispunjavaju uslova štrajkača?
Ja bih stvarno volio da mi neko od štrajkača objasni kako će to odbijanje da se primi i liječi neko ko ima problem ali nije životno ugrožen pomoći u ispunjavaju uslova štrajkača?
-
Hakiz
#43 Re: ŠŠŠŠtrajk
Otkako smo postali slobodna i demokratska država, niko ko je štrajkovao nije doživio da se sa njim ostali solidarišu. Da jeste, ne bi bili ovdje.O'zone wrote:Nevezano za ovaj štrajk ali vezano za sve oblike traženja prava u ovoj državinepass1 wrote:posvadjase se sindikati, tacnije sindikat radnika u zdravstvu (vozac, cistacica, portir, sestra, ljekar) i sindikat ljekara i stomatologa.optuzuju jedni druge. na portalima od jucer nikakve novosti o strajku, osim ovih optuzbi i prepucavanja dva sindikata. vladi rodilo, nek se ovi svadjaju, mediji nek sute a znaju da podrska pacijenata vrijedi dok im sta ne zafali, onda ide napad na ljekare i sestre, nece ni jedan penzioner otici da zilhi i dinu zagorcava zivot.
tako da izgleda bice to povecanje od 10% i to je to.
pravi strajk bi bio zakljucati ustanove i pred vladu, ovako se nista nece postici.
Naš vječiti problem nek je meni dobro a druge ko jebe.
Nikakve radničke solidarnosti, ljudske solidarnosti, u borbi za bolja prava ne samo ove generacije koja sad radi i živi ovdje nego i sljedećih generacija koje će raditi i živjeti u ovoj državi. Jbmu pa zar je bio toliki problem pružiti podršku kolegama sa kojima radiš? Što kažu iz sindikata radnika u zdravstvu pa nisu ljekari samoodrživi..tu je armija ljudi koja im pomaže, od higijenskih radnika do sestara i medicinara...Jok oni se sad našli između sebe krvit i evo što @nepass kaže vlada sva sretna, gleda i smije se....
Zamisli generalni štrajk. Ili neko počne štrajkovati, svi se solidarišu. Pa to je buđenje aveti komunizma, proleterijata, klasne borbe, mračnog doba. Valjda smo se protiv toga borili kada smo odlučili da ćemo postati demokratska i slobodna država?
-
Hakiz
#44 Re: ŠŠŠŠtrajk
Da, štrajk je borba za prava. Samo, kada štrajkuju radnici fabrike, posljedice snose vlasnici, dioničari, ta fabrika, oni gube ugled, profit i dividendu.kiki-miki wrote:Kako da se bore za svoja prava?Hakiz wrote:Da li štrajkači misle da će uskraćivanjem zdravstvenih usluga ljudima time natjerati ljude da se za njih bore protiv političara?
I strajk nije prva opcija, nego zadnja.
Policija i prosvjeta su zaprijetili strajkom pocetkom godine i odmah su potpisali Kolektivne. S time da je njima povecavana plata nekoliko puta. U zdravstvu nije od 2008. Zasto?
Sistematski se unistava zdravstvo i unistava ce se i dalje.
Kada ljekari štrajkuju protiv vlade koja im daje loše uslove, posljedice ne snose ljudi iz vlade (njih će ti isti ljekari koji štrajkuju protiv njih poltronski snishodljivo liječiti). Posljedice snose građani koji nisu krivi za loše uslove pod kojima ljekari rade.
Otud moje pitanje.
Dakle, da štrajkuju ljekari klinike u privatnom vlasništvu, ni po jada, sve OK, privatni biznis pa ko ih šljivi. Ali ovako...
-
Hakiz
#45 Re: ŠŠŠŠtrajk
Ne preko leđa građana koji nisu dio vlasti. Ako pratiš, kada međunarodna zajednica htijući ukloniti vlast nametne sankcije nekoj zemlji u nadi da će time dovesti do tako loše situacije da građani te zemlje sruše tu vlast, to se ne dešava. Prije se desi da građani počnu mrziti međunarodnu zajednicu. I to je normalno, logično je pitanje "Zašto ja patim, što se direktno ne obračunaju sa onima koji im smetaju.kiki-miki wrote:Ne odgovori ti meni: kako bi se trebali zdravstveni radnicu boriti za bolje plate i uslove rada.
Dakle, zašto se ljekari direktno ne obračunaju sa onima koji su ih doveli u ovu situaciju nego kukavički hoće da im građani riješe problem, a da oni ostanu u dobrim odnosima sa vladajućima. Licemjerno je to.
Ali, evo ti odgovor:
Slijedeći put kada predsjednik stranke, ministar u nekoj vladi, itd zatreba ljekarsku pomoć, neka čeka kao i svaki drugi građanin, neka mu se ne uradi neka procedura isto kao što se ne uradi svakom drugom građaninu kada nema sredstava, neka leži u standardnoj sobi sa 4 ili 6 ostalih pacijenata, neka ljekari i sestre budu drski prema njemu kao što su i prema svakom drugom građaninu itd. Neka se ljekari ponašaju prema vladajućima kao prema svakom drugom građaninu. To bi bio početak borbe, sasvim legalan i institucionalan. Ako to ne upali, onda na granično legalne metode. Staviti vladajuće u lošiju poziciju. Ne uskratiti im uslugu, ali ako građanin čeka 3 mjeseca na neki dijagnostički pregled, neka vladajući čeka 4 mjeseca, dati, na primjer, građaninu anesteziju pri kolonoskopiji a vladajućem je uraditi "naživo" itd.
Ako ni to ne upali, imaju i vaninstitucionalne metode.
Ali ne, lakše je po narodu, nema se hrabrosti direktno na onoga ko je kriv.
- O'zone
- Globalni moderator
#46 Re: ŠŠŠŠtrajk
Odličan prijedlogHakiz wrote: Ali, evo ti odgovor:
Slijedeći put kada predsjednik stranke, ministar u nekoj vladi, itd zatreba ljekarsku pomoć, neka čeka kao i svaki drugi građanin, neka mu se ne uradi neka procedura isto kao što se ne uradi svakom drugom građaninu kada nema sredstava, neka leži u standardnoj sobi sa 4 ili 6 ostalih pacijenata, neka ljekari i sestre budu drski prema njemu kao što su i prema svakom drugom građaninu itd. Neka se ljekari ponašaju prema vladajućima kao prema svakom drugom građaninu. To bi bio početak borbe, sasvim legalan i institucionalan. Ako to ne upali, onda na granično legalne metode. Staviti vladajuće u lošiju poziciju. Ne uskratiti im uslugu, ali ako građanin čeka 3 mjeseca na neki dijagnostički pregled, neka vladajući čeka 4 mjeseca, dati, na primjer, građaninu anesteziju pri kolonoskopiji a vladajućem je uraditi "naživo" itd.
Ako ni to ne upali, imaju i vaninstitucionalne metode.
Ima samo jedan mali problem:
Da bi se tim načinom ostvarila prava potreban je puno veći period vremena nego na ovaj nepopularni način. Trebamo biti svjesni da se naši dragi, lijepi, najbolji, najsavršeniji, samo naši, funkcioneri po njihovoj potrebi liječe i vani za razliku od građanstva koje za te potrebe mora mjesecima da se kezi sa različitih "oglasa" pomozite pozivom na broj....ili u privatnoj praksi.
Mada bi ovaj tvoj prijedlog trebali primjenitvati počevši od danas pa za ubuduće.
-
walk_M-A-N
#47 Re: ŠŠŠŠtrajk
Ne zaboraviti ni da idu kod stomatologa.
Upravo kao što piše:
„KS ima stotinjak viška stomatologa koji primaju skoro 1500 koji se sudaraju guzicama jer nemaju šta raditi. Opet se bune.“
Nemaju šta raditi iz više razloga, jer ih je puno pošto su neki plaćali mjesta, jer nemaju materijala i ispravne aparate, a nemaju jer pare idu na plate nepotrebnih, jer više ljudi i ne idu stomatologu u DZ osim da izvade zub, jer znaju da ga neće popraviti.
Zato političari i ministri i zastupnici i ovi sindikalci neka odu u DZ popraviti zub.
I šta kaže, usvojeni izvještaji zdravstvenih ustanova, kakav cirkus. A niko tamo ne ide stomatologu.
Upravo kao što piše:
„KS ima stotinjak viška stomatologa koji primaju skoro 1500 koji se sudaraju guzicama jer nemaju šta raditi. Opet se bune.“
Nemaju šta raditi iz više razloga, jer ih je puno pošto su neki plaćali mjesta, jer nemaju materijala i ispravne aparate, a nemaju jer pare idu na plate nepotrebnih, jer više ljudi i ne idu stomatologu u DZ osim da izvade zub, jer znaju da ga neće popraviti.
Zato političari i ministri i zastupnici i ovi sindikalci neka odu u DZ popraviti zub.
I šta kaže, usvojeni izvještaji zdravstvenih ustanova, kakav cirkus. A niko tamo ne ide stomatologu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
#48 Re: ŠŠŠŠtrajk
zaslužio je 33000gilla wrote:KCUS, plasticar. Ne da ima 3, nego i prebaci solidno sa minulim radom, toplim, prevozom, dezurstvima.Ali_G wrote:U kojoj to ustanovi radi ovakav hirurg? Sa svim skupa nema 3milja.gilla wrote:
- Hirurg mladji ima 3 milje + dodaci, dežurstva itd.
A strajk k’o strajk. Nista sustinski rijesiti nece, jer nam je sistem truho do srzi. Bojim se samo kontraefekta jer ce vlada eventualno da poveca plate, a problemi sa reagensima i manjkom specijalista i opreme ostaju.
A ovo sindikat radnika u zdravstvu sa portirima i cistacicama je tragikomedija. Nosioci zdravstva su medicinsko osoblje. Jel mozda portir u skoli spada u sindikat prosvjetara?
ako je dobar
isto kao što neki loš doktor nije zaslužio 1300
ne znam što gledate u novčanike doktorima ( slično je i sa protitutkama, popovima, sportašima, džumhuru)
imali ste izbora u životu biti doktori ali vam se nije gledala krv i rektumi bolesnika i sad vam je krivo što ljudi zarađuju
nek zarađuju 100000 mjesečno samo da ih ne viđam do 91. godine onda nek me zakopaju
svi bi da živimo kao u švedskoj i americi
ALI
da niko ne dobiva veću platu od mene
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
#49 Re: ŠŠŠŠtrajk
zdravstva se ne bojekiki-miki wrote:Kako da se bore za svoja prava?Hakiz wrote:Da li štrajkači misle da će uskraćivanjem zdravstvenih usluga ljudima time natjerati ljude da se za njih bore protiv političara?
I strajk nije prva opcija, nego zadnja.
Policija i prosvjeta su zaprijetili strajkom pocetkom godine i odmah su potpisali Kolektivne. S time da je njima povecavana plata nekoliko puta. U zdravstvu nije od 2008. Zasto?
Sistematski se unistava zdravstvo i unistava ce se i dalje.
a pendreka se plaše
-
Hakiz
#50 Re: ŠŠŠŠtrajk
Ne boje se oni pendreka. Pendrek im treba. Korumoirana, diktatorska i slični oblici vlasti trebanju nekoliko elemenata da bi mogli opstati.Black swan wrote: zdravstva se ne boje
a pendreka se plaše
Jedan je element koji homogenizuje ljude. To su nacija i religija, dakle dizanje nacionanog ponosa i vjerskog ushićenja, a onda kroz kontrolu mehanizama koji nacionalni ponos (mediji i obrazovanje) i vjersko ushićenje (vjerske zajednice) održavaju indoktrinirati mase.
Masovni sport (fudbal na prvom mjestu) i kultura (narodni običaji i popularna kultura) su sastavni dio gore rečenog.
Kao što jedan portugalski pisac disident i robijaš za vrijeme Salazarove diktature u Portugalu reče, Salazar je imao tri "F" poluge diktature: Fudbal (masovni sport kao mjesto homogenizovanja i ispoljavanja emocija kroz gubitak individualnog u masi), Fatimu (mjesto jednog od najpopularnijih katoličkih hodočašća na planeti, dakle religiju) i Fado (dakle osjećaj nacionalnog ponosa kroz narodni običaj i kulturu).
Zatim im treba mašina koja radi svakodnevni posao, dakle državna administracija.
Onda im treba sudstvo.
A treba im i pendrek. Ne samo da pendreče neposlušne. I ne samo da njih ne diraju. Zamislite policiju koja neće hapsiti korumpirane političare, ali neće ni hapsiti one koji tuku korumpirane političare (sudije itd).
Dakle, nije strah od policije koja će da ih pendreči i hapsi, nego strah da policija neće da ih štiti kada rulja krene na njih.
Ne kupuju se (para)vojna vozila i oprema policiji da bi se borila policija protiv kriminala. Nego se spremaju za "dešavanje naroda".