Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
musicman80

#26 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by musicman80 »

It_is_a_Leclerc wrote:
musicman80 wrote:Jos jedino neodgovoreno pitanje, sta sa udzbenicima. Hoce li biti tri udzbenika za tri jezika. Nece valjda djeca uciti tri jezika iz jedne knjige. Da nije zalosno, bilo bi smijesno.
A zašto ne bi ? Bošnjačka djeca već tako uče 20 godina i ne vidim da im išta fali. Znaju i za Boru Stankovića, i Ranka Marinkovića, i Marina Držića, i Isaka Samokovliju, i Musu Ćazima Ćatića, i Dositeja Obradovića. Baš onako, evropski i široko.

Sa druge strane, djeca u Banja Luci misle da je Edhem Mulabdić pojačanje FK Željezničar. Jadno.

Ali svi znam da je ono sto radi RS pogresno, zar ne? Ne razumijem ljude koji podrzavaju davanje prava jednima, a u isto vrijeme oni Sami to isto rade na drukciji nacin. Ovo je sve jedan velika zbrka koja jedino Dodiku ide u prolog, I to pred izbore, koja ce dovesti do jos dubljih podjela u drustvu.
Connaisseur Karlin

#27 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Connaisseur Karlin »

It_is_a_Leclerc wrote: Pod jedan, zato što su srpski i hrvatski jezik, dva od tri službena jezika u njihovoj domovini. Pa dajte pogledajte bilingualne države u svijetu, pa vidite moraju li oni u školi učiti oba jezika.
Drugo, zato što odrastaju zadojeni ksenofobijom i nacionalizmom. Mi treba da se ugledamo na Kanadu, Švicarsku, Maltu, Belgiju, a ne na Posušje i Rogaticu.
tri dijalekta jednog jezika,pa daa, da, a to je strasno tesko nauciti :lol: poredis sa skolama u drzavama sa vise jezika :lol:

ne mozete se ugledati na drzave koje su nekad bile kolonije britancima, a koje su prihavtile engleski jezik kao sluzbeni jezik :)

u SFRJ je bio zabranjen albanski jezik,a nije bio zabranjen italijanski jezik u skolama :D politizacija kuluture i obrazovanja :oops:
Kejn

#28 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Kejn »

It_is_a_Leclerc wrote:
Pod jedan, zato što su srpski i hrvatski jezik, dva od tri službena jezika u njihovoj domovini. Pa dajte pogledajte bilingualne države u svijetu, pa vidite moraju li oni u školi učiti oba jezika.
Drugo, zato što odrastaju zadojeni ksenofobijom i nacionalizmom. Mi treba da se ugledamo na Kanadu, Švicarsku, Maltu, Belgiju, a ne na Posušje i Rogaticu.
Naivno, jako naivno razmišljanje iako je plemenito. I ja bih to volio a da ne djelim granicu sa Genocidalnim manijacima koji su ljudsku civilizaciju obogatili patentima "sekundarna" i "tercijarna" masovna grobnica i ljudima koji su prvi na svijetu otvorili koncentracione logore za djecu. Nametanje izučavanja BHS predmeta te pokušaj da ovaj predmet (koji ne spada u nacionalnu grupu predmeta) nasilu uzme mjesto MATERNJEM jeziku je u najmanju ruku vrsta genocida nad određenom etničkom skupinom ma kakvi plemeniti razlozi stajali iza toga. Smatram da to predstavlj atak na ljudska prava i osnovne slobode zagarantovane poveljom UN. Također smatram nepotrebnim zamarati male Bošnjačke umove od 6 godina razlikama između tri jezika te ih opterećavati time koje su razlike između ta tri jezika. Nepotrebnim je djecu traumirati politikom sitnih brdskih balkanskih plemena (iako je moj narod najmanje krvi za ovo što imamo danas) te razlikama između Jezika koji su više političke nego lingvističke prirode.
Da se ja pitam sve ove naše jezike bi nazvao Hercegovačkim, jer je standard za sva tri jezika uzet upravo iz Hercegovine tačnije Huma.

Bošnjačka djeca zbog BHS-a ne znaju da li se na bosanskom kaže:
Opće ili opšte?
Gledaoc ili gledatelj?
Nezavisno ili neovisno?
Saradnja ili suradnja?
nastavi niz....
Connaisseur Karlin

#29 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Kejn wrote: Da se ja pitam sve ove naše jezike bi nazvao Hercegovačkim, jer je standard za sva tri jezika uzet upravo iz Hercegovine tačnije Huma.
doticni jezik je stariji od Hercegovine ,a humska zemlja je obuhvatala i teritorije danasnje HR :D
It_is_a_Leclerc

#30 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by It_is_a_Leclerc »

Opet kažem, niko djeci ne uskraćuje priliku da uče svoj maternji jezik. Dapače, pored maternjeg, u sklopu jednog predmeta, omogućeno im je da nauče jezik kojim govore njihove komšije. Ja stvarno ne vidim u čemu je problem. Tim više što sva tri jezika imaju isti korijen, istu fonetiku, semantiku, najveći dio gramatike, pa samim tim kad naučiš jedan, uz par razlika, znaš i druga dva.

Ja ne vidim kako bi upoznavanje npr. srpske književnosti moglo predstavljati genocid nad malim bošnjačkim glavama. Ako su djeca u RS taoci nacionalizma politika svojih očeva, ne moramo mi zarobljavati svoju djecu da pokažemo kako nismo slabići.

Djeca ne znaju kaže li se "suradnja ili saradnja" i "gledatelj ili gledaoc" zato što neće da uče, a ne zato što im se predmet zove ovako ili onako. Vrlo se jasno djeci ovakve stvari napomenu negdje tamo u 8-9 razredu, kad rade gramatiku, i skrene im se pažnja na to.
Kejn

#31 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Kejn »

Connaisseur Karlin wrote:
Kejn wrote: Da se ja pitam sve ove naše jezike bi nazvao Hercegovačkim, jer je standard za sva tri jezika uzet upravo iz Hercegovine tačnije Huma.
doticni jezik je stariji od Hercegovine ,a humska zemlja je obuhvatala i teritorije danasnje HR :D
Govorim o onome što u BiH zovemo Istočna Hercegovina koja je kroz historiju bila jedna od srpskih feudalnih posjeda dok nije nasilu inkorporirana u srednjovjekovnu Bošnjačku državu na čelu sa Stjepanom II Kotromanićem, te koja ama baš nikakve veze nije imala sa Dalmacijom a kamoli sa nekom današnjom "HR".
It_is_a_Leclerc

#32 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Cakija928 wrote:Ako je Bosnjacka Akademija Nauke i umjetnosti odlucila da se uci Bosanski a ne BHS jezik onda je to valjda jasno? Tu su najistaknutiji inteletualci Bosnjackog naroda.

Ovi ljudi sto pisu na klix forumu su za 50% mjesani brakovi koji su pred popis stanovnistva izglasali da se 60% Bosnjaka izjasnjava kao Bosanac. :D
Ostatak od 20% su hrvati sa ercegbosna foruma koji se lazno predstavljaju mada ima i par srba koji po istoj matrici rade. Neznam zasto bi ti likovi bili relevantni? Vazno je da komunisti u stvarnom zivotu Sarajeva nemaju nikakve poluge vlasti. Mislim na prave komunjare a ne na Bosanske nacionaliste poput Zeljka Komsica i druge ljude iz SDP-a.

Pravih komunjara ima ovdje jos na klix foruma; stotinjak porodica u Sarajevo. Vecinom se radi o tati Ante i mama Rabija itd. Znam ih i licno. :D
Dobro te je, majstore. Podforum o auto gumama je niže. Jezik prepustite onima koji ga pravilno koriste. :D
Connaisseur Karlin

#33 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

It_is_a_Leclerc wrote:Opet kažem, niko djeci ne uskraćuje priliku da uče svoj maternji jezik. Dapače, pored maternjeg, u sklopu jednog predmeta, omogućeno im je da nauče jezik kojim govore njihove komšije. Ja stvarno ne vidim u čemu je problem. Tim više što sva tri jezika imaju isti korijen, istu fonetiku, semantiku, najveći dio gramatike, pa samim tim kad naučiš jedan, uz par razlika, znaš i druga dva.

Ja ne vidim kako bi upoznavanje npr. srpske književnosti moglo predstavljati genocid nad malim bošnjačkim glavama. Ako su djeca u RS taoci nacionalizma politika svojih očeva, ne moramo mi zarobljavati svoju djecu da pokažemo kako nismo slabići.

Djeca ne znaju kaže li se "suradnja ili saradnja" i "gledatelj ili gledaoc" zato što neće da uče, a ne zato što im se predmet zove ovako ili onako. Vrlo se jasno djeci ovakve stvari napomenu negdje tamo u 8-9 razredu, kad rade gramatiku, i skrene im se pažnja na to.
a tebi je ovo nomrlano kao i vecini stanovnika iz Federacije :lol:

pa ni treba se cuditi da upravo vi kao narod svijesno podrzavate krsenje Ustava jedne drzave,a istovremeno podrzavate etinicke-kantonalne Ustave :D

nikad od vas nece biti nomrlan narod ni drzava , i nema potrebe da krivite druge , trebate upravo optuziti sebe :thumbup:
Connaisseur Karlin

#34 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Kejn wrote:
Govorim o onome što u BiH zovemo Istočna Hercegovina koja je kroz historiju bila jedna od srpskih feudalnih posjeda dok nije nasilu inkorporirana u srednjovjekovnu Bošnjačku državu na čelu sa Stjepanom II Kotromanićem, te koja ama baš nikakve veze nije imala sa Dalmacijom a kamoli sa nekom današnjom "HR".
aha, a Istocna Hercegovina je postojala prije doticnog jezika :D e pa ne mozes birati nesto sto tebi odgovara,iako nema logike :lol:

latinica je dosla iz Dalmacije :D sto cemo sad :oops:
nadInsan

#35 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by nadInsan »

Naravno da se treba izučavati bosanski jezik u sarajevskim školama. Ko želi da uči hrvatski, tu je katolički školski centar, a ako neko želi da izučava srpski, može to učiniti u Istočnom Sarajevu.
Sanjarko

#36 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Kejn wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Pod jedan, zato što su srpski i hrvatski jezik, dva od tri službena jezika u njihovoj domovini. Pa dajte pogledajte bilingualne države u svijetu, pa vidite moraju li oni u školi učiti oba jezika.
Naivno, jako naivno razmišljanje iako je plemenito. I ja bih to volio a da ne djelim granicu sa Genocidalnim manijacima koji su ljudsku civilizaciju obogatili patentima "sekundarna" i "tercijarna" masovna grobnica i ljudima koji su prvi na svijetu otvorili koncentracione logore za djecu. Nametanje izučavanja BHS predmeta te pokušaj da ovaj predmet (koji ne spada u nacionalnu grupu predmeta) nasilu uzme mjesto MATERNJEM jeziku je u najmanju ruku vrsta genocida nad određenom etničkom skupinom ma kakvi plemeniti razlozi stajali iza toga. Smatram da to predstavlj atak na ljudska prava i osnovne slobode zagarantovane poveljom UN. Također smatram nepotrebnim zamarati male Bošnjačke umove od 6 godina razlikama između tri jezika te ih opterećavati time koje su razlike između ta tri jezika. Nepotrebnim je djecu traumirati politikom sitnih brdskih balkanskih plemena (iako je moj narod najmanje krvi za ovo što imamo danas) te razlikama između Jezika koji su više političke nego lingvističke prirode.
Da se ja pitam sve ove naše jezike bi nazvao Hercegovačkim, jer je standard za sva tri jezika uzet upravo iz Hercegovine tačnije Huma.

Bošnjačka djeca zbog BHS-a ne znaju da li se na bosanskom kaže:
Opće ili opšte?
Gledaoc ili gledatelj?
Nezavisno ili neovisno?
Saradnja ili suradnja?
nastavi niz....
Oboje i obadvoje je ispravno. Bosanski jezik je narodni jezik koji prihvaca sve rijeci pa i tudzice. ;-)
alipasijaner

#37 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by alipasijaner »

Ucite djeco Engleski... i idite dok ste mladi, nema ovdje hajra..
CSKA

#38 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by CSKA »

Steta za ovu odluku,cinila mi se kao ok politicko resenje jezika za citavu BiH.
Sanjarko

#39 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Cakija928 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Oboje i obadvoje je ispravno. Bosanski jezik je narodni jezik koji prihvaca sve rijeci pa i tudzice. ;-)
Karakteristika svih naroda koji su asimilirani u druge narode je da su imali ne standardizovan jezik. Ho ruk sistem. Moze vako moze nako; ko da se radi o pijaci a ne o naciji i jeziku.
Pa vidis=gledas=citas=cujes da Srbi i Hrvati ne govore=pricaju=kazu=vele ni nako ni vako nego onako i ovako dok kod=u nas moze oboje=obadvoje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#40 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Kejn wrote: Pod jedan ZAŠTO i zbog ČEGA bi Bošnjačka djeca morala da proučavaju i srpski i hrvatski jezik kada to NIJE potrebno (barem ne u obliku predmetne cjeline). Pod dva zašto su srpska i hrvatska djeca oslobođena proučavanja kako kažeš nastavnog predmeta BHS, te umjesto toga proučavaju svoj MATERNJI JEZIK!
Mladje generacije u Federaciji nemaju pojma o cirilici ;-)
A ti nemas pojma ni o cemu a u sve se petljas. Spavas li mirno Vegeta Podravka...
Connaisseur Karlin

#41 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

_BataZiv_0809 wrote:
Kejn wrote: Pod jedan ZAŠTO i zbog ČEGA bi Bošnjačka djeca morala da proučavaju i srpski i hrvatski jezik kada to NIJE potrebno (barem ne u obliku predmetne cjeline). Pod dva zašto su srpska i hrvatska djeca oslobođena proučavanja kako kažeš nastavnog predmeta BHS, te umjesto toga proučavaju svoj MATERNJI JEZIK!
Mladje generacije u Federaciji nemaju pojma o cirilici ;-)
A ti nemas pojma ni o cemu a u sve se petljas. Spavas li mirno Vegeta Podravka...
tebe nisam pitala za misljenje, zakaj se javljas :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Zato sto tvoje tradicionalno lupetanje o stvarima o kojima nemas blage veze ne smije proci nekaznjeno. Grob te jebo cirilica se u Federaciji ucila i netom poslije rata, uci se i dalje, i onda ti iz Kanade ufatis pricat sta omladina zna ili ne zna :roll:
Sanjarko

#43 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Cakija928 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Pa vidis=gledas=citas=cujes da Srbi i Hrvati ne govore=pricaju=kazu=vele ni nako ni vako nego onako i ovako dok kod=u nas moze oboje=obadvoje.
To znaci da jezik nije standardizovan. Upravo je zadatak intelektualne elite i institucija da jezik standardizuje. Ako tvoja zena moze i samnom a moze i sa tobom a i sa tvojim komsijom onda ce svako imati podsmijeh na licu kada kazes da je tvoja zena tvoja zena. :D
Pa uvedes standard da moze sve. Rijesen problem i nema problema. Recimo evo pitam vas koliko mi rijeci imamo za seks i penis. Ja sam jednom izbrojao 26 rijeci ako se ne varam, a ako se jos vise ne varam ima i vise od toga. ;-)
Connaisseur Karlin

#44 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

_BataZiv_0809 wrote:
Zato sto tvoje tradicionalno lupetanje o stvarima o kojima nemas blage veze ne smije proci nekaznjeno. Grob te jebo cirilica se u Federaciji ucila i netom poslije rata, uci se i dalje, i onda ti iz Kanade ufatis pricat sta omladina zna ili ne zna :roll:
uci se, ali jednu godinu u osnovnoj skoli, nema vise cirilice u praksi u srednjim skolama ;-)

kako na univerzittu u Becu na odjelu slavenskih jezika mogu sturidrati magisterij za BHS jezik,a vama u BiH odjednom smeta BHS :oops:

kvalitet skolovanja je jako nizak i los u cijeloj BiH, bez ozbira na jezik ,al' to nije ni vazno :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#45 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by _BataZiv_0809 »

uci se, ali jednu godinu u osnovnoj skoli, nema vise cirilice u praksi u srednjim skolama ;-)

kako na univerzittu u Becu na odjelu slavenskih jezika mogu sturidrati magisterij za BHS jezik,a vama u BiH odjednom smeta BHS :oops:

kvalitet skolovanja je jako nizak i los u cijeloj BiH, bez ozbira na jezik ,al' to nije ni vazno :oops:
Sve ti znas :-) :skoljka:
Sanjarko

#46 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

Cakija928 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Pa uvedes standard da moze sve. Rijesen problem i nema problema. Recimo evo pitam vas koliko mi rijeci imamo za seks i penis. Ja sam jednom izbrojao 26 rijeci ako se ne varam, a ako se jos vise ne varam ima i vise od toga. ;-)
To nisu bosanske rijeci vec su to turske, francuske, njemacke itd rijeci.
Nemoj=nemojte da vam ovdje=ovdije postavim svoj rad i jos jedan ni ne mogu i da hocu. A ja sam imao=imo 2 iz Bosanskog=Bosanskoga i 5 iz Engleskog=Engleskog jezika. ;-)
Last edited by Sanjarko on 12/10/2017 23:48, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#47 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

_BataZiv_0809 wrote:

ma to je najmanji problem , a problem je :
ti i ostali glumite da problemi u obraozanju ne postoje , ne razumijem, zasto krijete cinjeice od sebe i ne zelite pisati o relanim problemima u svojoj drzavi

vama je vaznije glumiti na forumu da ste u pravu , umjesto da se upitate, zasto dozvoljavate trovanej djece vasim ideoloskim glupostima :roll:
Sanjarko

#48 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote:

ma to je najmanji problem , a problem je :
ti i ostali glumite da problemi u obraozanju ne postoje , ne razumijem, zasto krijete cinjeice od sebe i ne zelite pisati o relanim problemima u svojoj drzavi

vama je vaznije glumiti na forumu da ste u pravu , umjesto da se upitate, zasto dozvoljavate trovanej djece vasim ideoloskim glupostima :roll:
:lol:

Bato de joj reci koja ti je ideologija. :lol:
It_is_a_Leclerc

#49 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

It_is_a_Leclerc wrote:Opet kažem, niko djeci ne uskraćuje priliku da uče svoj maternji jezik. Dapače, pored maternjeg, u sklopu jednog predmeta, omogućeno im je da nauče jezik kojim govore njihove komšije. Ja stvarno ne vidim u čemu je problem. Tim više što sva tri jezika imaju isti korijen, istu fonetiku, semantiku, najveći dio gramatike, pa samim tim kad naučiš jedan, uz par razlika, znaš i druga dva.

a tebi je ovo nomrlano kao i vecini stanovnika iz Federacije :lol:

pa ni treba se cuditi da upravo vi kao narod svijesno podrzavate krsenje Ustava jedne drzave,a istovremeno podrzavate etinicke-kantonalne Ustave :D

nikad od vas nece biti nomrlan narod ni drzava , i nema potrebe da krivite druge , trebate upravo optuziti sebe :thumbup:
Kao što ni od vas nikad neće biti normalan forumaš koji zna na normalan, logičan i odrasloj osobi primjeren način artikulisati vlastite stavove. Fakat ono, zamarate i dušu i tijelo, s ovim budalaštinama, pa vas molim da moje dragocijeno vrijeme ne trošite nepotrebnim repliciranjima, jer vrlo često nailazim profesionalnim izazovom pokušati dekriptovati ove "umotvorine".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#50 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Vizionar 1985 wrote: :lol:

Bato de joj reci koja ti je ideologija. :lol:
Rigidni staljinizam brale :D
Post Reply