Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Iskustvo poroda u porodilištu u kojem sam se porodila bih ocijenila

Izuzetno pozitivnim
0
No votes
Dobrim
4
31%
Ok
3
23%
Lošim
3
23%
Izuzetno lošim
3
23%

Total votes: 13

djana h

#26 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by djana h »

alphonse kauders wrote:Pozdrav porodiljama, radim jedno manje istraživanje o kvalitetu porođaja u BiH, pa me zanimaju vaša iskustva

S tim u vezi, zanimalo bi me sljedeće:

1. U kojem porodilištu ste se porodili?
2. Da li ste porodili prirodno ili na carski rez?
3. Da li vam je induciran porod (drip)? Ako da, smatrate li da je isti bio neophodan ili je istim samo ubrzan proces poroda?
4. Da li ste imali epiziotomiju? Ako da, smatrate li da je ista bila neophodna za bezbjednost bebe/majke ili je istom samo ubrzan proces poroda?
5. Da li ste za vrijeme poroda imali adekvatnu njegu (da li vam je omogućeno šetanje, sjedenje na pilates lopti, masaža, utjeha, prisustvo partnera ili sl);
6. Koliko ste zadovoljni postporođajnom njegom u porodilištu (hrana, obilazak doktora...)?
7. Kako biste ocijenili brigu i ljubaznost osoblja koje je vršilo porod?

Hvala vam svima unaprijed!
Evo,da imaš i jedan upis iz Hercegovine :)
1.Centar za majku i dijete,Mostar
2.Prirodno
3.Ne
4.Ne
5.Omogućeno mi je mnogo šetanja :D ,malo utjehe,partner nije bio tu,ali su mi nudili tu mogućnost.
6.Hrana je bila sasvim OK,obilasci doktora dosta česti,sve je bilo u granicama poželjnog.
7.Osoblje je bilo većinom dosta ljubazno,profesionalno,nisam doživjela ništa što bih nazvala neugodnim.Kolika god da je bila gužva, trudili su se biti na nivou zadatka.
Gray

#27 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by Gray »

no_sikiriki wrote:Da postoji privatno porodiliste u Sarajevu sigurno bi dobro "poslovalo". Moja dr. mi je spomenula da neki njen kolega radi na tome. Sigurno postoje neke zakonske prepreke, jer do sada bi se vec otvorilo. Jeste naravno skupo ali ja bih zadnje svoje pare za to dala. Razmatrala sam opciju privatnog porodilista u Tuzli (trebam se poroditi za 3 sedmice) ali s obzirom na to da sam iz Sarajeva ne zelim zezanciju sa birokratijom i papirima ostatak zivota. Da se moze upisati da je dijete ovdje rođeno ne bih se dvoumila.

Ko može priuštiti ili ima privatno osiguranje (mi smo imali osiguranje), ogromne preporuke za porodilište Podobnik u Zagrebu, fenomenalni uslovi, svako ima svoj apartman sa privatnim kupatilom, odlična hrana, muž može da bude na porodu i da spava u sobi sa mamom i bebom, preljubazno osoblje, ni sa papirima nije previše komplikovano. Supruga je imala epiduralnu, nije bilo rezanja, nije ništa popucalo, babica se potrudila da sve masira i pripremi. ko može stvarno ne treba razmišljati.
azurna_obala

#28 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by azurna_obala »

Pomisao na drugi porođaj me užasava :cry:
Angel_of...

#29 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by Angel_of... »

Gray wrote:
no_sikiriki wrote:Da postoji privatno porodiliste u Sarajevu sigurno bi dobro "poslovalo". Moja dr. mi je spomenula da neki njen kolega radi na tome. Sigurno postoje neke zakonske prepreke, jer do sada bi se vec otvorilo. Jeste naravno skupo ali ja bih zadnje svoje pare za to dala. Razmatrala sam opciju privatnog porodilista u Tuzli (trebam se poroditi za 3 sedmice) ali s obzirom na to da sam iz Sarajeva ne zelim zezanciju sa birokratijom i papirima ostatak zivota. Da se moze upisati da je dijete ovdje rođeno ne bih se dvoumila.

Ko može priuštiti ili ima privatno osiguranje (mi smo imali osiguranje), ogromne preporuke za porodilište Podobnik u Zagrebu, fenomenalni uslovi, svako ima svoj apartman sa privatnim kupatilom, odlična hrana, muž može da bude na porodu i da spava u sobi sa mamom i bebom, preljubazno osoblje, ni sa papirima nije previše komplikovano. Supruga je imala epiduralnu, nije bilo rezanja, nije ništa popucalo, babica se potrudila da sve masira i pripremi. ko može stvarno ne treba razmišljati.
Gray može li malo više informacija o kojem osiguranju se radi, moze i na pp? :)
male_okice

#30 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by male_okice »

Angel_of... wrote:
Gray wrote:

Gray može li malo više informacija o kojem osiguranju se radi, moze i na pp? :)
moze i meni. hvala
Gray

#31 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by Gray »

Van Breda, tj sada se zove Cigna
Angel_of...

#32 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by Angel_of... »

Gray wrote:Van Breda, tj sada se zove Cigna
Vjerovatno radis kod stranaca (prijateljica mi radi u EBRD-u i imaju isto osiguranje), jer sam ih pokusala kontaktirati u vezi osiguranja međutim nikad nisam dobila povratnu informaciju :-)
alphonse kauders

#33 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by alphonse kauders »

azurna_obala

#34 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by azurna_obala »

alphonse kauders wrote:https://www.facebook.com/media/set/?set ... 370&type=3

#prekinimosutnju

Strašno je šta rade sa žena.
male_okice

#35 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by male_okice »

mene apsolutno niko nikad nece natjerati da se opet poradjam u bih. nikad vise!!! citala sam bas i mnoge ove ispovijesit, i ne znam jel mi lakse sto se mnogo toga uzanog dogodilo i tim zenama, u smislu nisam sama jel, ili sam jos vise ljuta i tacno bi ovo medicinsko osoblje poslala u pm pa i oni i njihove diplome.

kreteni jedni!!! ostali u srednjem vijeku, nedao bog da se malo informisi ili dalje obrazuju jer eto oni doktori-bogovi!
ne idem vise ni na preglede u bolnicu. samo privatno.
DaffyDuck

#36 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by DaffyDuck »

Uuuu, sta bih sve napisala....
no_sikiriki

#37 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by no_sikiriki »

Interesantno kad vidis ove price da se ljudi uopce odlucuju za drugo, trece dijete itd. Ja definitivno ne planiram vise nakon prvog i zadnjeg poroda prije 10 mjeseci. Ne samo da je porod takav kakav je, nego jos uvijek imam problema radi bakterija pokupljenih u bolnici, i nakon skoro 2 mjeseca antibiotika jer niko nije znao rijesiti problem- sad mi je imunitet 0, da ne pricam o dosadnim upalama koje jos uvijek sada dobijam, zahvaljujuci tim antibioticima.
Ako imate opcije, ne poradjajte se ovdje ni pod razno.
petunija

#38 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by petunija »

Ima privatno porodilište u Palama (ili polu državno, nisam sigurna) dr. Đerić, pa koga zanima nek provjeri. Znam dvije osobe koje su se tamo porodile i obje su prezadovoljne. Obje su imale normaln porođaj, ne znam kako ide u slučaju komplikacija, ali znam da imaju i inkubatore.
sale07

#39 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by sale07 »

Slucajno naleti na ovu temu, mada ne pripadam ovdje, al evo da podjelim iskustvo od supruge.
Porod u vojnoj bolnici, sve proslo za 10.
Supruga prezadovoljno iako je inace malo razmazena, i recimo na dosta mjesta vani nece nikada jesti radi higijene i sl. a kaze da je u bolnici bilo sve super od higijene pa do hrane(neslana, al sasvim solidna).
Prvu trudnocu je vodila citavu u privatnoj klinici, ali je rekla da ce definitivno iducu voditi kod te neke doktorice u bolnici, mislim da se Edina zove.

Moje iskustvo sve 10, osim jedne velike zamjerke u cekaoni u WC-u nema sapuna, 2x koristio WC i oba puta nije bilo sapuna !!!
I jos jedna stvar, niko ni u jednom trenutku nije trazio nikakav novac, nit sam ja primjetio da neko ide u tom smjeru, a nikakvu stelu nismo imali.
kredenac-ac

#40 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by kredenac-ac »

alphonse kauders wrote:Pozdrav porodiljama, radim jedno manje istraživanje o kvalitetu porođaja u BiH, pa me zanimaju vaša iskustva

S tim u vezi, zanimalo bi me sljedeće:

1. U kojem porodilištu ste se porodili?
2. Da li ste porodili prirodno ili na carski rez?
3. Da li vam je induciran porod (drip)? Ako da, smatrate li da je isti bio neophodan ili je istim samo ubrzan proces poroda?
4. Da li ste imali epiziotomiju? Ako da, smatrate li da je ista bila neophodna za bezbjednost bebe/majke ili je istom samo ubrzan proces poroda?
5. Da li ste za vrijeme poroda imali adekvatnu njegu (da li vam je omogućeno šetanje, sjedenje na pilates lopti, masaža, utjeha, prisustvo partnera ili sl);
6. Koliko ste zadovoljni postporođajnom njegom u porodilištu (hrana, obilazak doktora...)?
7. Kako biste ocijenili brigu i ljubaznost osoblja koje je vršilo porod?

Hvala vam svima unaprijed!
1. Gak Sarajevo
2. Carski
3. -5. /
6. Patologija trudnoce, operaciono iskustvo i intenzivna njega apsolutno za sve pohvale. Porodjajni odjel srednja zalost, pedijatrijske sestre uzas! Higijena super. Hrana prilagodjena stanju trudnice/ porodilje i prilicno ukusna. Bljutava hrana je samo za one sa secerom i visokim pritiskom. Njih razumijem zasto se zale. Doktori obilaze pacijente i vrlo su ljubazni.
7. Svo moguce osoblje sa svih gore navedenih odjela super, osim pedijatrijskih sestara
alphonse kauders

#41 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by alphonse kauders »

Pitanje za porodilje - da li se u zadnje vrijeme išta popravio kvalitet poroda po gradovima?

Kakva su vaša iskustva (u smislu odnosa ljekara/babica prema vama, samog poroda itd..)?
Q_Line

#42 Re: Za porodilje - Kvalitet porođaja u BiH (Anketa)

Post by Q_Line »

Post Reply