Švedska - all about

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Maverick78

#26 Re: Švedska - all about

Post by Maverick78 »

stakasa wrote: Ma nije bas tako...
Skupi su stanovi. Ne mogu se naci ovi za iznajmljivanje a da kupis preskupo. Dalje, ako radis u fabrici onda ti kvalifikacije i nisu neke. Takvi ljudi se boje promjena. Sad, to sto ima vise posla u usluznim djelatnostima u gradu nego industrijskih poslova u njegovoj fabrici i fabrikama slicnim njegovoj, haj ti to objasni ovima ko sto je moonca i raja joj :D
Strah od promjena je najveci problem :thumbup:

Inace sve je onda itekako izvedivo. Ko zaista zeli da predje u veliki grad, moze uz malo strpljenja i naravno zelje. Radis u malom mjestu i imas posao u fabrici. Ok, zelis da predjes u veliki grad... onda se malo vise pristedis, a odmah se upises za stan na neki od sajtova u ovim vecim gradovima. Za Malmö konkretno to bi bio Boplats Syd. I onda lagano, sto se tice Malmea ponuda ce doci vec nakon nekih godinu dana do godinu i pol dana. To obicno bude stan koji je nesto skuplji od prosjeka, ali ako se nesto zaista zeli onda to nije problem. Kad dobijes stan, prebacis se, radio si, imas ustedjevinu i imas Akassu da premostis jedan period dok ne nadjes posao. E sad, sto ti kazes po gradovima nema puno posla u fabrikama, ali svakako se da naci nesto drugo. Opet tu se vracamo na pocetak i strahu od promjena... :)
Ja sam nekada bio kratko u Boråsu, koji inace i nije uopste tako los za zivot, ali evo me sad u Malmeu... sve se moze, samo zelja i borba hebat ga :D
Last edited by Maverick78 on 05/10/2017 11:24, edited 1 time in total.
stakasa

#27 Re: Švedska - all about

Post by stakasa »

Svi vi koji razmisljate o preseljenju u Svedsku, prije svega citajte postove od Mavericka78, ne trebaju vam ni zavodi ni ministarstva, citajte sta covjek pise i uradite sto vam savjetuje. Ovo sam vec vise puta napisao na slicnim temama
Ommadawn

#28 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

stakasa wrote:
musicman80 wrote:Ovdje isto ljudi rade u fabrikama, I radili su vise prije rata, nisu svi bili fakultetlije kao danas, nego su radili I danas se radi, ko mora. Razlika izmedju rada u fabrici kod nas I u Skandinaviji je sto se tamo barem naporan rad dobro placa, a ovdje ljudi rade cijeli zivot u fabrikama i onda nece da im uvezu staz da bi mogli da ostvare I tu mizernu penziju na koju imaju pravo.
Razumijem ja tebe odlicno. Tu su najveci problem ocekivanja. Ako je neko zadovoljan da ima siguran, dobro placen posao u fabrici (recimo nekih cetri hiljade maraka na ruke, kad se sve poodbija), da s tim poslom moze sebi kupit finu kucu u tom malom mjestu gdje zivi, da mu djete ide u normalnu skolu a kasnije ima pristup svim fakultetima sve zavisno od toga kako uci, da s platom moze bez problema otic na jak odmor dvaput godisnje - bice sretan u Svedskoj. Neko ne bi u Stockholm da mu ga djaba das
Ma eto ja sam dobio ponudu za posao u Södertälje blizu Stockholma - tesko je bilo naci stan, prijatelj se ponudio da nekako pomogne ali to su sve ugovori iz druge ruke. No vjeruj, nije ni to bio najveci problem nego kontam opet kako bih podnio svu onu guzvu, gdje ce mi dijete ici u skolu, koliki su zivotni troskovi, gdje i kako kupiti stan... - znam hipten ljudi koji su iz Stockholma preselili u manja mjesta (iako su neki bili rodjeni u Stockholmu) jer jednostavno nisu mogli podnijeti taj tempo zivota.
Veci grad ili selo - sve je individualno kako se snadjes.
muha_sa

#29 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

Ma dobro. Nisam mislio da se sjede u auto i preseli u veci grad :D
Ako imas cilj onda ides ka cilju a ne cekat da ti neko nesto na tacni prinese
fidoremilienko

#30 Re: Švedska - all about

Post by fidoremilienko »

Svedska rinaka. 9.5 mil ljudi na onoliku povrsinu.

Vozis stotine kilometara pa neko malo selo. A tek neki veci grad :-)

Neka hvala.
Ommadawn

#31 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

Maverick78 wrote:
Skupi su stanovi. Ne mogu se naci ovi za iznajmljivanje a da kupis preskupo. Dalje, ako radis u fabrici onda ti kvalifikacije i nisu neke. Takvi ljudi se boje promjena. Sad, to sto ima vise posla u usluznim djelatnostima u gradu nego industrijskih poslova u njegovoj fabrici i fabrikama slicnim njegovoj, haj ti to objasni ovima ko sto je moonca i raja joj :D

Inace sve je onda itekako izvedivo. Ko zaista zeli da predje u veliki grad, moze uz malo strpljenja i naravno zelje. Radis u malom mjestu i imas posao u fabrici. Ok, zelis da predjes u veliki grad... onda se malo vise pristedis, a odmah se upises za stan na neki od sajtova u ovim vecim gradovima. Za Malmö konkretno to bi bio Boplats Syd. I onda lagano, sto se tice Malmea ponuda ce doci vec nakon nekih godinu dana do godinu i pol dana. To obicno bude stan koji je nesto skuplji od prosjeka, ali ako se nesto zaista zeli onda to nije problem. Kad dobijes stan, prebacis se, radio si, imas ustedjevinu i imas Akassu da premostis jedan period dok ne nadjes posao. E sad, sto ti kazes po gradovima nema puno posla u fabrikama, ali svakako se da naci nesto drugo. Opet tu se vracamo na pocetak i strahu od promjena... :)
Ja sam nekada bio kratko u Boråsu, koji inace i nije uopste tako los za zivot, ali evo me sad u Malmeu... sve se moze, samo zelja i borba hebat ga :D
:thumbup:
A moze i ovo - strpis se, ustedjevina, ovo-ono, napustis posao, prekvalifikujes se, skolujes i onda zapni traziti. Diploma je diploma.
Maverick78

#32 Re: Švedska - all about

Post by Maverick78 »

stakasa wrote:Svi vi koji razmisljate o preseljenju u Svedsku, prije svega citajte postove od Mavericka78, ne trebaju vam ni zavodi ni ministarstva, citajte sta covjek pise i uradite sto vam savjetuje. Ovo sam vec vise puta napisao na slicnim temama
:stidljiv: :D

Hvala stakasa...

Ma eto, drago bi mi bilo da nekom moje pisanje zaista pomogne. Javljalo mi se ljudi u vezi savjeta konkreno oko procesa za vjencanje ili sambo, za radne dozvole ili slicno... posavjetujes onako kako znas i kako si siguran da ce pomoci, a sad da li im je ziasta pomoglo... nadam se da jeste :)
stakasa

#33 Re: Švedska - all about

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
stakasa wrote:
musicman80 wrote:Ovdje isto ljudi rade u fabrikama, I radili su vise prije rata, nisu svi bili fakultetlije kao danas, nego su radili I danas se radi, ko mora. Razlika izmedju rada u fabrici kod nas I u Skandinaviji je sto se tamo barem naporan rad dobro placa, a ovdje ljudi rade cijeli zivot u fabrikama i onda nece da im uvezu staz da bi mogli da ostvare I tu mizernu penziju na koju imaju pravo.
Razumijem ja tebe odlicno. Tu su najveci problem ocekivanja. Ako je neko zadovoljan da ima siguran, dobro placen posao u fabrici (recimo nekih cetri hiljade maraka na ruke, kad se sve poodbija), da s tim poslom moze sebi kupit finu kucu u tom malom mjestu gdje zivi, da mu djete ide u normalnu skolu a kasnije ima pristup svim fakultetima sve zavisno od toga kako uci, da s platom moze bez problema otic na jak odmor dvaput godisnje - bice sretan u Svedskoj. Neko ne bi u Stockholm da mu ga djaba das
Ma eto ja sam dobio ponudu za posao u Södertälje blizu Stockholma - tesko je bilo naci stan, prijatelj se ponudio da nekako pomogne ali to su sve ugovori iz druge ruke. No vjeruj, nije ni to bio najveci problem nego kontam opet kako bih podnio svu onu guzvu, gdje ce mi dijete ici u skolu, koliki su zivotni troskovi, gdje i kako kupiti stan... - znam hipten ljudi koji su iz Stockholma preselili u manja mjesta (iako su neki bili rodjeni u Stockholmu) jer jednostavno nisu mogli podnijeti taj tempo zivota.
Veci grad ili selo - sve je individualno kako se snadjes.
Svake godine u Stockholm doseli 30 - 40 hiljada Svedana, ne imigranata nego Svedana koji presele iz nekog manjeg mjesta u Stockholm. Znaci tu su uracunati i ti sto odsele iz Stockholma, 30k je neto. Problem sa Stockholmom je stan, sve ostalo je bolje nego na drugim mjestima. A sto se tice Södertälja, neka nisi :D . Cekaj bolju priliku. Ako ti opet iskrnse nesto u vezi Stockholma ne trebas se brinuti u vezi skole, vrtica, doktora itd. Sve je to ovde bolje od svedskog prosjeka, oni su to ugodili sebi po sebi. Ta predgrada gdje ima problema su fizicki potpuno odvojena od ostatka drustva, tako da te to ne treba brkat. Ako opet bude aktuelno javi se na pp
stakasa

#34 Re: Švedska - all about

Post by stakasa »

muha_sa wrote:Ma dobro. Nisam mislio da se sjede u auto i preseli u veci grad :D
Ako imas cilj onda ides ka cilju a ne cekat da ti neko nesto na tacni prinese
Ma evo ovako kao sto je Maverick opisao
Maverick78

#35 Re: Švedska - all about

Post by Maverick78 »

Ommadawn wrote:
Maverick78 wrote:

:thumbup:
A moze i ovo - strpis se, ustedjevina, ovo-ono, napustis posao, prekvalifikujes se, skolujes i onda zapni traziti. Diploma je diploma.
Pa to je nekako jedino... i naravno ono sto smo vec rekli gore, da nema straha od promjena :D

A upises se u medjuvremenu za stan i cekas, pa i to dodje... :thumbup:

Dobro, Stockholm je vec prica za sebe, gore se bas dugo ceka za stan... Ne znam kakva je situacija u Göteborgu, ali koliko sam cuo i gore se ceka. Malmö konkretno nakon godinu do godinu i pol moze se ocekivati neki skuplji stan u novogradnji, dok za ove sto su jeftiniji ce ceka duze. Ma ustvari, moze se dobiti stan i odmah, ali nova gradnja u elitnom dijelu grada gdje dvosoban kosta 15000 kruna mjesecno... za takve se ne pise puno ljudi, ali za takav stan moras imati i visoku platu. Tako da, ako neki ljekar recimo zeli u Malmö, moze brzo dobiti stan, dok neko sa prosjecnom platom mora cekati duze.
Maverick78

#36 Re: Švedska - all about

Post by Maverick78 »

fidoremilienko wrote:Svedska rinaka. 9.5 mil ljudi na onoliku povrsinu.

Neka hvala.
Ima Svedska vec preko 10 miliona, ali nije to ni bitno, gore dole 500 hiljada :D

Medjutim, 90% stanovnistva zivi na potezu od Stockholma do Malmea. Onaj gore sjever je bas nenaseljen i razumijem ljude koji idu odozgo. Ali ovamo jug je itekako ziv :)
Evo ovaj kraj gdje sam ja, Öresund regija... Imas sa jedne strane Kopenhagen sa nekih 1,2 miliona stanovnika, ok Danska ali nema veze, odmah je tu preko mosta Malmö sa nekih 350 hiljada, a na 15km odatle Lund sa 100 hiljada, studentski grad, perverzija :D . Odmah iznad ide Landskrona za 50 hiljada i i Helsingborg sa nekih 130 hiljada... tu ne racunam manja mjesta kojih ima sijaset. Vjeruj mi jako zanimljiva i fina regija za zivot, uz to jako razvijena sa puno posla. Slicno je sa komplet juznom Svedskom do Stockholma. E gore sjever, hebat ga, nenaseljeno je zaista, ali niko nikog ne tjera da zivi gore.
bingov buraz

#37 Re: Švedska - all about

Post by bingov buraz »

Ommadawn wrote:
bingov buraz wrote:Izvještač sa lica mjesta :mrgreen:
Sutra nazad u domovinu.

Dobra zemlja,ima vrganja ko u priči :mrgreen:
A lisicarki koliko hoces... Nikad ovoliko gljiva nije bilo ko ove godine.
Nisam se usudio brati lisicarke,nekakva im nijansa tamnija od ovih bosanskih :mrgreen:
bingov buraz

#38 Re: Švedska - all about

Post by bingov buraz »

Meni se opet sjever vise svidio,ne krajnji sjever vise je to polovica karte,nema guzve,srkleta,ostre su zime ali nema vjetra na kojem sam u Stokholmu na -1 imao osjecaj da cu umrijeti od hladnoce,gore na -25 isao trcati po zaledjenom jezeru.Ljeto im je fantasticno,ne volim zege kakve su kod nas u zadnje vrijeme.
Dobro ja kad odem odem kao gost pa mi je svagdje fino,ne zivim tu tako da mozda i nisam relevantan za pitanje zivljenja.
Ommadawn

#39 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

Maverick78 wrote:
fidoremilienko wrote:Svedska rinaka. 9.5 mil ljudi na onoliku povrsinu.

Neka hvala.
Ima Svedska vec preko 10 miliona, ali nije to ni bitno, gore dole 500 hiljada :D

Medjutim, 90% stanovnistva zivi na potezu od Stockholma do Malmea. Onaj gore sjever je bas nenaseljen i razumijem ljude koji idu odozgo. Ali ovamo jug je itekako ziv :)
Evo ovaj kraj gdje sam ja, Öresund regija... Imas sa jedne strane Kopenhagen sa nekih 1,2 miliona stanovnika, ok Danska ali nema veze, odmah je tu preko mosta Malmö sa nekih 350 hiljada, a na 15km odatle Lund sa 100 hiljada, studentski grad, perverzija :D . Odmah iznad ide Landskrona za 50 hiljada i i Helsingborg sa nekih 130 hiljada... tu ne racunam manja mjesta kojih ima sijaset. Vjeruj mi jako zanimljiva i fina regija za zivot, uz to jako razvijena sa puno posla. Slicno je sa komplet juznom Svedskom do Stockholma. E gore sjever, hebat ga, nenaseljeno je zaista, ali niko nikog ne tjera da zivi gore.
Da ali ima ljudi i gore koji zive lijepo, ja i zena smo jednom predali za poslove u Kiruni. Sta nas briga, radimo jedno vrijeme, skupimo lovu i onda ili Gbg ili Kalmar ili Jkp, Varberg, Halmstad...whatever. No ne bi tako... Medjutim, znam neke ljude, zivjeli na sjeveru, dobili posao u Lundu (skroz na jugu), preselili i sve - ali nakon godinu dana vrate se nazad na sjever. Nesto nije odgovaralo i jebiga...
Meni licno vise pasu ovi gradovi od 50.000 do 250.000. Moji starci zive na selu, imaju kucu i njima je odlicno. Ja nema sanse da bih tu zivio. Sve je to od covjeka do covjeka.

Znam i dosta raje koja su se vratila u Bosnu, njih je malo.
Ali vise znam onih koji se zale na Svedsku ali je niko ne napusta. Njih previse i ne shvatam ozbiljno. Meni licno je dobro, necu da se zalim.

Ja sam radio u fabrici na traci, dobra lova i sve to ali me ubijalo u dusu. Osjecao sam se praznim i morao sam nesto da promijenim. Otplatio kredit, prodao auto, dao otkaz i upisao fax. Na faxu nije islo, napravim pauzu, analiziram stvari, upisem drugi. Malo radim, malo studiram, ide polako. Nekada je previse ali Boze moj.
Neki su ostali u fabrici na traci, njima tako pase, digli kredite, kupili stanove i kuce, dobra auta i svaki dan osam sati rada - nekad i prekovremeno. Nije ni to lose. Ali u picku mateinu nemoj se zaliti. Mijenjaj stvari ako nisi zadovoljan, napravi korak, pa i ako padnes, dignut ces se.
Zdravlje je najbitnije. Sta ces ako padnes fizicki i psihicki?
moonca

#40 Re: Švedska - all about

Post by moonca »

Ommadawn wrote:
moonca wrote:
Imam prijatelja koji radi u SveCkoj, nista lijepo nema da kaze. Za njega je uzas. Radi negdje u fabrici. :(
Sta je konkretno njegov problem? Tezak posao, los ugovor ili nesto trece?
Zali se na sve.Posao jeste tezak, nedovoljno placen,menadjeri neosjetljivi. Tesko naci dobar posao.Pitanje sta je za nekoga dobar posao, razliciti smo.
Odlazak kod doktora. Ide na kontrole i svaki put drugi doktor.
Visoki odbici od plate, a penziju ocekuje malu.
Klima uzas. Bude ljeta i lijepog vremena oko pola sata. :roll:
Ommadawn

#41 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

moonca wrote:
Ommadawn wrote:
moonca wrote:
Imam prijatelja koji radi u SveCkoj, nista lijepo nema da kaze. Za njega je uzas. Radi negdje u fabrici. :(
Zali se na sve.Posao jeste tezak, nedovoljno placen,menadjeri neosjetljivi. Tesko naci dobar posao.Pitanje sta je za nekoga dobar posao, razliciti smo.
Tesko naci dobar posao? Pa je li trazi?
Je li mu ijedan doktor pomogao? I je li mu trazio mito?
Visoki odbitci od plate - porez je 32-34% ovisno gdje zivis, u kojoj opstini. Ali zato imas opremljene skole, zato ti dijete u skoli ima rucak koji ne mora placati, svesku, olovku, gumicu, literaturu... Zato imas dobre puteve, 100 km predjes za sat vremena i jos vozis po ogranicenju. I jos puno toga...
Klima ti nije ljepsa ni u Bosni - ljeti ne mozes spavati od vrucine. O zagadjenom zraku da ne govorim.
Lijepog vremena je bilo malo vise od pola sata ove godine a bas ove godine je bilo najgore ljeto. Sredinom maja sam oko pola osam ujutro sjedio na balkonu i doruckovao a sat vremena poslije ganjao hlad. I to sve u bermudama i majici kratkih rukava. Sve do negdje sredine juna.
Lose vrijeme kompenziras odlaskom na godisnji odmor u toplije krajeve. Radis i ustedis. Ja sam sa jednim prihodom uspijevao odvesti i zenu i dijete na odmor.
muha_sa

#42 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

moonca wrote:
Ommadawn wrote:
moonca wrote:
prošle godine-2016.- mjesec ipo oblaka vidio nisam :-D svaki dan haman po vas dan bio na plaži--u svom se životu više isunco nisam :D jest da mi je more hladno-nisam se kupAo :-) al zato jesam na bazenima kojih na Elandu ima kolko hoŠ :D

reci svom prijatelju nek se školuje--tamo ko god želi može se školovat i nikad nije kasno :D
moonca

#43 Re: Švedska - all about

Post by moonca »

:-)
Vidis tebi odgovara. Tako je i sa Bosnom. Prilicnom broju odgovara gdje su i sta im to donosi.

Mislila sam da si ti u SARAJEVU??
Bluemore

#44 Re: Švedska - all about

Post by Bluemore »

stakasa wrote:
muha_sa wrote:Obicno ovi sto se zale su dosli iz vecih gradova i svi su vozali najmanje golfa a poneki i mercedesa :D

Da ponovim.
SveCka je raj na zemlji. Volim onaj red i disciplinu. Al nisu ni oni nesto puno pametniji od nas vec ih je sistem doveo u suru. Zakon prekrsi pa si najebal. Kako ministar tako i nocni cuvar
Sto se najbolje vidi na nasima u Svedskoj koji u Skandinaviji odlicno funkcionisu. Nije niko pametniji ni od koga. Sistem je pocetak i kraj svake price
A odakle svedima tako glupuma takav sistem :?
Maverick78

#45 Re: Švedska - all about

Post by Maverick78 »

muha_sa wrote: prošle godine-2016.- mjesec ipo oblaka vidio nisam :-D svaki dan haman po vas dan bio na plaži--u svom se životu više isunco nisam :D jest da mi je more hladno-nisam se kupAo :-) al zato jesam na bazenima kojih na Elandu ima kolko hoŠ :D

reci svom prijatelju nek se školuje--tamo ko god želi može se školovat i nikad nije kasno :D
Taj kraj je tamo extra ljeti, Kalmar i Öland :thumbup:

A i ovdje se kupamo ljeti i to u moru moj muha, kaki bazeni :P :D 8)
Scaniabadet u MalmeTu :D

Image

Image

Image

Ovo je u Falkenbergu, Skrea Beach, extra plaza, bude uvijek puno ljudi ljeti :thumbup:

Image
muha_sa

#46 Re: Švedska - all about

Post by muha_sa »

moonca wrote::-)
Vidis tebi odgovara. Tako je i sa Bosnom. Prilicnom broju odgovara gdje su i sta im to donosi.

nego gdje nego u Sarajevu :-D nigdje ja odavLe ne idem :-D

u ŠveCku odem kod kcerke :-D
moonca

#47 Re: Švedska - all about

Post by moonca »

muha_sa wrote:
moonca wrote::-)

nego gdje nego u Sarajevu :-D nigdje ja odavLe ne idem :-D

u ŠveCku odem kod kcerke :-D

:-D
A, fino. Ona je zadovoljna ,jel da?

:lol: Lijepa 'bara' :roll:
Ommadawn

#48 Re: Švedska - all about

Post by Ommadawn »

stakasa wrote: . Ako opet bude aktuelno javi se na pp
Hvala :thumbup:
Meni se sviđa Nynäshamn - tamo sam već dvije godine stao u red za stan. Neka se skupljaju poeni, ko zna kad mogu zatrebati.
A to za Södertälje ispalo slučajno. Otišao kod prijatelja na svadbu, priča po priča - završih u Astra Zeneci na intervjuu :D.
stakasa

#49 Re: Švedska - all about

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
stakasa wrote: . Ako opet bude aktuelno javi se na pp
Hvala :thumbup:
Meni se sviđa Nynäshamn - tamo sam već dvije godine stao u red za stan. Neka se skupljaju poeni, ko zna kad mogu zatrebati.
A to za Södertälje ispalo slučajno. Otišao kod prijatelja na svadbu, priča po priča - završih u Astra Zeneci na intervjuu :D.
Fin je Nynäshamn. Mozda malo prljavo, velika luka a bice i puno veca, brodovi zagaduju zrak ali vjetar to raspuse. Za Astru si cak i pogrijesio. Tu se ude i ne izlazi do penzije.
Sta kaze moonca, menadjeri neosjetljivi :D . Odgovorno tvrdim da je facebook korjen vecine zla, tokmak vidi rodakovu sliku iz Dubaija pa sebi kaze hocu i ja ovako...
svemirska_vjeverica

#50 Re: Švedska - all about

Post by svemirska_vjeverica »

Kazu Svecka raj za azilante, vole oni svedjanke, a i svedjanke njih

je li istina
Post Reply