Zasto je Tuzla uspjela?

cosmopolit

Post by cosmopolit »

Vodenjak wrote:
rei wrote:Opet je to tako tamo gdje su Bosnjaci u vecini e sad kad bi makar
po jedan takav primjer bio i tamo gdje su Hrvati u vecini ili recimo
sta mislite gdje su Srbi u vecini..... :-) ili je to nemoguce i zamisliti :?
Jel se to kitis tudjim perjem sad?

Drago ti (ili mozda i nije??) sto su, eto, bas "tvoji" ti koji vladaju u vecini u gradu u kojemu nema tako lakog prolaza shovinistima!
E pa da znas, nisu "tvoji!"
Nisu jer u Tuzli se ne radi o podjeli na Bosnjake, Hrvate ili Srbe! U Tuzli se radi o podjeli na ljude i neljude!
I samo zato su i uspjeli!
greska :D
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Men nikako ne ide u glvau zasto je jedna ogromna vecina tih ''dobrih ljudi'' u Tuzli 92'. glasala za SDS??? :roll:
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Ja sam cuo iz povjerljivih izvora da Tuzla propada :-) :-) :-) :-)
rei

Post by rei »

Vodenjak wrote:

Drago ti (ili mozda i nije??) sto su, eto, bas "tvoji" ti koji vladaju u vecini u gradu u kojemu nema tako lakog prolaza shovinistima!
Nisu jer u Tuzli se ne radi o podjeli na Bosnjake, Hrvate ili Srbe! U Tuzli se radi o podjeli na ljude i neljude!

E vidis za razliku od tebe i tebi slicnima mi u Tuzli ne mrzimo ni Aliju, ni Lagumdziju, ni Sarajevo.... ono sto MRZIMO JE FASIZAM...

Ne kitim se tudjim perjem, upravo cistog obrza i podignute glave ovo pisem, eto sad ne znam kako ces prezivjeti ali jesu MOJI SU....
Znam ja vrlo dobro o kakvoj se podjeli radi i znam vrlo dobro zasto me je ostatak zemlje naveo da vec dvije godine ne izlazim na izbore. Nisam ja izmislila podjelu , izmisli su ga oni u Banjaluci, Bijeljini, tamo u zapadnoj Hercegovini gdje ljudima ne pada na um da glasaju za SDP. Ako se ja u Tuzli fino osjecam ja hocu da se osjecam tako i u Banjaluci i u Grudama , Posusju, Bijeljini i pitam se i uvijek cu se pitati zasto ti ljudi ne glasaju za lijevo orjentisane stranke. U Tuzli niko nikog ne pita ni za ime i prezime ali hocu da i mene tako tretiraju tamo gdje su Hrvati i Srbi u vecini, hocu i ja tamo da se osjecam kao oni ovdje...... zar puno trazim ...
:?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

rei wrote:
Vodenjak wrote:

E vidis za razliku od tebe i tebi slicnima mi u Tuzli ne mrzimo ni Aliju, ni Lagumdziju, ni Sarajevo.... ono sto MRZIMO JE FASIZAM...

Ne kitim se tudjim perjem, upravo cistog obrza i podignute glave ovo pisem, eto sad ne znam kako ces prezivjeti ali jesu MOJI SU....
Znam ja vrlo dobro o kakvoj se podjeli radi i znam vrlo dobro zasto me je ostatak zemlje naveo da vec dvije godine ne izlazim na izbore. Nisam ja izmislila podjelu , izmisli su ga oni u Banjaluci, Bijeljini, tamo u zapadnoj Hercegovini gdje ljudima ne pada na um da glasaju za SDP. Ako se ja u Tuzli fino osjecam ja hocu da se osjecam tako i u Banjaluci i u Grudama , Posusju, Bijeljini i pitam se i uvijek cu se pitati zasto ti ljudi ne glasaju za lijevo orjentisane stranke. U Tuzli niko nikog ne pita ni za ime i prezime ali hocu da i mene tako tretiraju tamo gdje su Hrvati i Srbi u vecini, hocu i ja tamo da se osjecam kao oni ovdje...... zar puno trazim ...
Ne ljuti se.. :-)

Sve je bilo iz zaista najbolje namjere jer i meni koji sam u Tuzli bio samo nekoliko puta u zivotu, taj grad predstavlja najvjetliju tacku u Bosni!
I onda me muka uhvati kad ih neko na bilo koji nacin pokusava "potkaciti" i uvuci u kolo podijela na ove ili one nacije!
Ocito sam te pogresno razumio sa onim!
Sorry! :)

A sto se mrznje tice, mrzim i ja fashiste, ali isto tako i shovinisticki nastrojene nacionaliste i posebno one koji ih vode!
gavrilo

Post by gavrilo »

'ajde da vidimo ko je sve rodjen u tuzli ...

evo ja sam 8-)

dalje...
Zadig

Post by Zadig »

gavrilo wrote:'ajde da vidimo ko je sve rodjen u tuzli ...

evo ja sam 8-)

dalje...
Meni je citava ocevina iz tuzle.
r
Pra pra djed bio neki BONA sa Husina
:D

limvo tuzlu pravo!
code

Post by code »

Duh sa sjekirom wrote:Ja sam cuo iz povjerljivih izvora da Tuzla propada :-) :-) :-) :-)
to su neki stari izvori!
Drumer

Post by Drumer »

Eh pa da i ja kazem par rijeci na ovu temu, posto sam iz Tuzle. Kao prvo, to da Tuzlaci mrze Sarajlije nije tacno niti se moze nazvati mrznjom. Mrznja je prejaka rijec za osjecaje koje neki Tuzlaci imaju prema Sarajevu. Mislim da bi se to prije mogla nazvati srdzba ili nesto u tom fazonu. Razloga za to ima vise. Al da naglasim da to nije srdzba prema ljudima iz Sarajeva, vec je to ljutnja na vlasti u Sarajevu koji na svaki nacin sprecavaju razvijanje manjih sredina. Treba Sarajevo da se gradi i to stoji, al treba malo taj kolac rasporedit racionalnije. Drugo, zasto je Tuzla uspjela? Sto se tice nacinalizma u Tuzli, njega ima nemojte da se zavaravamo ali ga nema u toj mjeri kao u drugim sredinama. Nadam se da ce ga kako vrijeme odmice sve manje biti. Jedna od stvari na koju sam najvise ponosan je ta sto su se svi zajedno borili bez obzira na vjersku pripadnost i ginuli isto tako zajedno. Da bogdom nije doslo do toga al sta je tu je..I razlog sto je Tuzla uspjela je taj sto je Tuzla radnicki grad i ljudi nikad nisu imali vremena da se zajebavaju sa glupim stvarima kao sto je ko je ko i kakve nacionalnosti..Znaci pljuni u sake i radi da bi nam svima bilo bolje...Eh eto da vise ne bi tusio, long live Tuzla i BIH...
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

code wrote:
Duh sa sjekirom wrote:Ja sam cuo iz povjerljivih izvora da Tuzla propada :-) :-) :-) :-)
to su neki stari izvori!
Ja znam da je doslovno potonuo amfiteatar na Rudarsko-geoloskom fakultetu 2003 godine kad su studenti iamli predavanje...doduse nije bilo povrijedjenih...
To i nije bas star dogadjaj! :-D
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

evo ja sam 8-)

dalje...
Moj najstariji burazer i njegov sin prvenac! :-D
Ja sam rodjen u toj regiji al u drugom gradu...
Po tvojim postovima i stavovima ne bi reklo da si rodjen u Tuzli i da pripadas u grupu onih ''dobrih'' ljudi! :D :D :D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ako vec moramo o ofucanoj temi ''mrznja tuzla-sarajevo'' moze se reci da su uvijek sarajlije vise mrzile tuzlake, nego tuzlaci sarajlije...unazad par godina to se polako mijenja i drago mi je da ''prave sarajlije'' (ovo stvarno mrzim reci ali to su oni u izumiranju) polako shvataju prednosti nase sredine, gledaju nas drugacije i kao sto rece autor teme nekako je tz postala ''zdrava'' za zivot, nije zatrovana nacionalizmom...mada naravno obiluje socijalnim i dr problemima kao i svi krajevi BIH...

ne znam, ali ja kad god sam u posjeti seheru, cujem price kako se sarajlije loze na tuzlanke...s druge strane masa mojih prijateljica se lozi na sarajlije ali bi ih ozenile u tuzlu :D (zbog pomenutih razloga)... :D

TZ voli SA..voli jer je to nas gl grad, ali nazalost ne voli ono sto se godinama unazad desava u njemu...sarajevo gubi svoju pravu car, sarajevo je puno sunda i kicha, suplje price, sve je ''ma moze jaraaane''...sta preostaje nego da ostvarujemo saradnju sa talijanima, njemcima, bratimimo se sa novim sadom, osijekom (dunav-drava-sava) i gledamo da napravimo nesto od naseg grada..da smo cekali pomoc drzave i federalnih institucija ne bi daleko dogurali...

tz je zdrava sredina jer nikoga ne mrzi, jer je kod nas tolerancija na djelu a ne u rijecima, jer je nacionalizam out, jer se prioriteti ne daju niti jednom narodu... jer se zivi sa ljudima a ne pored ljudi...

a sta nam daje sarajevo? prekjucer i jucer cijeli dan, niti jedna informacija na Sa-x portalu o tragediji koja se desila na Kapiji na Dan mladosti '95.god, niti ijedna rijec suosjecanja, neki banner, ruza, znak podrske i sjecanja na zrtve masakra...zadnja dva dana ovaj portal je pokazao da nasu tragediju ne dozivljava kao zajednicku, BH tragediju...tu je izginula mladost ni kriva ni duzna...e to je ono sto boli...jedan B92 objavljuje dva dana komentare, tekstove, sucuti...ali nas portal ocito smatra da treba zaboraviti...ako je tako - AFERIM!
fukara_tz

Post by fukara_tz »

sunday_morning wrote: a sta nam daje sarajevo? prekjucer i jucer cijeli dan, niti jedna informacija na Sa-x portalu, niti ijedna rijec suosjecanja, neki banner, ruza, znak podrske i sjecanja...zadnja dva dana ovaj portal je pokazao da nasu tragediju ne dozivljava kao zajednicku, BH tragediju...tu je izginula mladost ni kriva ni duzna...e to je ono sto boli...jedan B92 objavljuje dva dana komentare, tekstove, sucuti...ali nas portal ocito smatra da treba zaboraviti...ako je tako - AFERIM!
Upravo sam i ja to isto napisao i pravo mi je bilo krivo. Ja sam zamolio i jednog od moderatora par dana prije ali odgovor nisam dobio. Mozda covjek i nije mogao da odgovori, vise nije ni bitno ocekivo sam da ce se sami sjetiti.

Pored B 92 clanci su objavljeni na Fonetu i http://www.danas.co.yu
sunday_morning

Post by sunday_morning »

@ fuki...i ja sam jucer poslala pismo urednicima sa-x. ma nj odgovor me ne zanima. dan na koji su trebali da pokazu malo empatije i ljudskosti je prosao. mene su maximalno razocarali, nemam rijeci...
sunday_morning

Post by sunday_morning »

A wrote:Sunday_morning, mozda nisu urednici Sa-x portala nista napisali, ali jesu ucesnici foruma. Ko je veca skupina? Mislim da i svi oni, koji nisu rijeci napisali, vec su samo procitali pomen na tuzlansku dramu, u tisini odali pocast zrtvama sa nekoliko misli i nekoliko suza. Kao sto vjerovatno i vecina Tuzlaka u tisni podjeli svoju sucut sa Sarajlijama na pomen masakra u Ferhadiji.

A ta mrznja Tuzla - Sarajevo ... ne znam gdje se ocituje, osim mozda na fudbalskim utakmicama. Znam da su u mom drustvu, u najsirem smislu, Tuzlaci smatrani kao najbolja raja. Ne vjerujem da se to sta promjenilo. Sad vidim da mnogi posluju sa Tuzlom, cak po prici raje imam dojam da veze ta dva grada nikad nisu bile jace.
da, andjo u pravu si...ali ipak ne mogu da se otmem dojmu da je to bilo vise nego neprofesionalno i nehumano...zamisli, prece je napisati sta je rekao neki sekretar NATO-a, reklamirati party u nekom lokalnom disco clubu, spomenuti bombu u madridu...mislim :?
sto se tice te saradnja sa-tz, i to si u pravu...antagonizme izgleda poticu oni kojima ta saradnja ne ide u korist, samo ne znam zasto? cemu to? da bi mogli vise manipulirati....e pa dosta vise i toga.

i jos jednom, moje zaljenje zbog svega sto se dogodilo na Ferhadiji na danasnji dan '92.god. (eto, ni od toga nista na home) :sad:
Šandor

Post by Šandor »

Dobro jutro
Prince

Post by Prince »

Ne kažem da Tuzla nema dobre raje. Štaviše, ja sam upoznao ljudi iz Tuzle koji su super, ali svugdje ima svega, tako da ne možemo ništa generalizovati. Ja samo znam da ako govorimo o politici grada, odnosima sa ostalima i inim stvarima o kojima pričate, sve je to u 5 grama, u Sarajevu, Tuzli, Mostaru...
I zaista ne znam na šta mislite kad kažete da je Tuzla uspjela? U čemu je uspjela? Korupcija vlada i u Tuzli kao i u ostalim gradovima, političari su eto malo manja go.vna, ali opet ću reći da je i to u 5 grama. Jasmin Imamović ima ogromna sredstva iz budžeta cijelog kantona, pa nije ni čudo što može uraditi svašta. Sportski kolektivi u Tuzli propadaju, kk i fk su jedva ostali u ligi, rk je ispao, iako imaju najbolju omladinsku školu u BiH, u svim sportovima.
Ako ćemo o gradu, dobro bi bilo da se onaj smrad Jale eliminiše, kad već neko spomenu kanalizaciju.
Ili možda malo o visokom obrazovanju. Je li vam poznato da su Ekonomski i Pravni fakulteti Sarajevskog univerziteta istjerani u Živinice? Jel to možda uspjeh Tuzle na bilo kom planu?
Ja ću opet reći, nemam ništa generalno protiv Tuzlaka, ali ova tema je potpuno bespotrebna, pogotovo na potforumu "politika". Uveličavate stvari, zaista ne vidim razloga za to, malo se bolje informišite.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Prince wrote: Ili možda malo o visokom obrazovanju. Je li vam poznato da su Ekonomski i Pravni fakulteti Sarajevskog univerziteta istjerani u Živinice?
:shock:

Da, ja sam to cuo! Kada su ih i zasto istjerali? Jel ima o tome dje na netu?
Gdje se nalaze u Zivinicama u kojoj zgradi?
Prince

Post by Prince »

Preptostavljam da su ih istjerali nakon što su osnovali svoj univerzitet. Nadrealisti su se zayebavali kad su spominjali Akademiju scenskih umjetnosti u Tuzli, a ispade stvarnost (kao i sve ostalo).
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Rodjena Tuzlanka 1/1 :).
Tuzla je po mom subjektivnom misljenju :-) uvijek bila otvoren grad, drugaciji nego Sarajevo, ne bolji-drugaciji. Sarajevska raja je super, oni kad te prihvate i zavole, to je to. Ali, Sarajlije su uvijek imale malo kompleks vise vrijednosti, zato sto su Bosanski capital seher :). I ne govorim ovo u negativnom smislu, ali sarajevska raja je na raju iz ostalih BiH gradova uvijek gledala malo "sa visine"...ono mi smo metropola...slicno kao sto su recimo raja iz Mostara gledali na raju iz Capljine :lol:

Ja licno nikada nisam imala nista protiv Sarajlija (za jednog sam se udala :D), ali Tuzla i Tuzlanska raja je nesto baska. To su dokazali i na pocetku rata, kad je nas bivsi gradonacelnik Selimovic (moj komsija-a sto imam komsiluk :) ) rekao Praceru (tadasnjem komandantu aerodroma na dubravama) da proseta, nije ovo Bijeljina ni Vukovar, pa da vi radite sta hocete. Jos nisu dali oruzje koje je pripadalo TO sve dok nisu izasli skroz.

Drugo, kod Tuzlaka ako se dokazes da si raja, mozes bit' iz Tunguzuje :) to nije bitno, niti te ko gleda s visine zbog toga. I znam da sve nije sjajno i bajno, ima i shupaka k'o i svugdje, al' oni su jasno deklarisani i obiljezeni (svaki ima natpis na celu "shupak" :lol: :lol: ).

Nacionalizma u Tuzli, poredeci sa drugim BiH gradovima, skoro da i nije bilo. Citav rat sam provela tamo, druzila se sa svima, ko je bio raja, ostao je raja, shupci su opet po svom :lol:. Nije ni danas lako, ima 100 i jedan problem, ali su problemi nacionalizma, stranki, svako u svoj tor...najmanji problem, vise se prica o privredi, zagadjenosti, kulturnim dogadjajima, uredjenju okolisa i poboljsanju standarda najugrozenijih Tuzlaka. Nije idealno, daleko od toga, ali je sigurno bolje nego u vecini BiH gradova :)
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

@Prince kolko ja znam u Tuzli Univerzitet postoji od 1970 i neke godine! Pa ne znam zasto bi ih istjerali samo zbog toga! A naravno Univerzitet nije imao bas sve fakultete i odsijeke...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Prince wrote:Ne kažem da Tuzla nema dobre raje. Štaviše, ja sam upoznao ljudi iz Tuzle koji su super, ali svugdje ima svega, tako da ne možemo ništa generalizovati. Ja samo znam da ako govorimo o politici grada, odnosima sa ostalima i inim stvarima o kojima pričate, sve je to u 5 grama, u Sarajevu, Tuzli, Mostaru...

Zajebi tu priču... Jesi li ikad slušao Jasmina Imamovića kad govori? Ni ja nisam donedavno. Čovjek je, bez imalo pretjerivanja, POLITIČKA GROMADA!

Nema šupljiranja. Samo konkretne stvari...
gavrilo

Post by gavrilo »

Lojo_Hasanovic wrote:

evo ja sam 8-)

dalje...
Moj najstariji burazer i njegov sin prvenac! :-D
Ja sam rodjen u toj regiji al u drugom gradu...
Po tvojim postovima i stavovima ne bi reklo da si rodjen u Tuzli i da pripadas u grupu onih ''dobrih'' ljudi! :D :D :D
sta to treba da znaci??? Image
Prince

Post by Prince »

Znači da si ti, Gavrilo loš čovjek :D .
gavrilo

Post by gavrilo »

Prince wrote:Znači da si ti, Gavrilo loš čovjek :D .
ma daj... :D
Post Reply