Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
- tranquil
#26 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Da, sjajan komentar.
- Towelie
#27 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Imao si pravo. To je samo bila trenutna racionalizacija nelogicnosti u Islamu i odlaganje neizbeznog.Davno ja rekoh da je tvoja "kur'anije" faza samo tranzitna zona.
- zagortenej
- ExNihilo
#29 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Uvijek me fasciniralo to što, čak i inteligentni ljudi, čak i obrazovani ljudi, konstantno upadaju u zamku evaluiranja boga kroz naše moralne kodekse.
Ako se možemo složiti, a svako ko zna bilo šta o ovoj temi - složit će se, da moral nije apsolutan i univerzalan, već promjenjiv i relativan, odnosno striktno naš, ljudski, konstrukt, tada mi se čini besmisleno spočitavati bogu što radi ovo ili ono jer naše shvatanje morala to osuđuje.
Bog, ako postoji, ako je zaista bog, izvan je dobra i zla, tj. ljudskih poimanja dobra i zla. Problem je u tome što su naša bazična moralna uvjerenja tako snažna da nam se čini sasvim logičnim da su prirodna i univerzalna. Međutim, da li bismo rekli da je, primjerice, kosmos zao zato što nas konstantno "pokušava ubiti"? Ne bismo, zato što svemir ne antropomorfiziramo dok boga da. A bog je, ako postoji u onom kapacitetu koji opisuju religije, kompleksniji entitet ili (ako ćemo vjerovati Spinozi) barem jednako kompleksan.
Zar ovo nije očigledno?
Ako se možemo složiti, a svako ko zna bilo šta o ovoj temi - složit će se, da moral nije apsolutan i univerzalan, već promjenjiv i relativan, odnosno striktno naš, ljudski, konstrukt, tada mi se čini besmisleno spočitavati bogu što radi ovo ili ono jer naše shvatanje morala to osuđuje.
Bog, ako postoji, ako je zaista bog, izvan je dobra i zla, tj. ljudskih poimanja dobra i zla. Problem je u tome što su naša bazična moralna uvjerenja tako snažna da nam se čini sasvim logičnim da su prirodna i univerzalna. Međutim, da li bismo rekli da je, primjerice, kosmos zao zato što nas konstantno "pokušava ubiti"? Ne bismo, zato što svemir ne antropomorfiziramo dok boga da. A bog je, ako postoji u onom kapacitetu koji opisuju religije, kompleksniji entitet ili (ako ćemo vjerovati Spinozi) barem jednako kompleksan.
Zar ovo nije očigledno?
- Dope_Man
#30 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Tu jesi upravu. Bog, ili bogovi, kad bi postojali bi bili izvan nase percepcije dobra i zla. Medjutim, kada sam taj bog, ili bogovi, definisu dobro i zlo, kroz poruke koje su sami poslali ljudima, onda imamo barem dio njegovog/njihovog moralnog koda pred nama, i jasno je da se u nekim stvarima poklapa sa nasim.
I onda u abrahamskim, o kojima je ovdje rijec, vidimo da to isto bice krsi sopstveni moralni kod, bar onakav kakav je nama rekao da moramo slijediti. Ostaje samo opcija da je njegov moralni kod drugaciji od onoga sto je rekao nama da trebamo raditi, al onda imamo onu ''radi sta hodza kaze, ne sta hodza radi'', i milion komplikacija koji iz toga proizilaze samo kako bi opravdali to bice jer se ne ponasa onako kako je nama rekao da se ponasamo.
I onda u abrahamskim, o kojima je ovdje rijec, vidimo da to isto bice krsi sopstveni moralni kod, bar onakav kakav je nama rekao da moramo slijediti. Ostaje samo opcija da je njegov moralni kod drugaciji od onoga sto je rekao nama da trebamo raditi, al onda imamo onu ''radi sta hodza kaze, ne sta hodza radi'', i milion komplikacija koji iz toga proizilaze samo kako bi opravdali to bice jer se ne ponasa onako kako je nama rekao da se ponasamo.
-
r_faruk
#31 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
koji qrac ides onda ljekaru ikako. samo se obrati dragom alahu....Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
- Ludzak
#32 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Milostiv da. Vidimo po zemljotresima po Meksiku. Vidimo po uraganima po Pacifiku. Vidimo po sušama po Africi. Nema šta, svugdje mu se milostinja vidi.
- Ludzak
#33 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Pa i ja da sam ljekar ne bih te nikada primio. Zašto bih ga ikako primio kada je taj neko uvjeren da ga neki bog liječi ? Zašto bih ga ja liječio ?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
- irac300
#34 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Ovaj abrahamski nema veze sa milošću, više naginje ka sociopati sklonom manijakalnom ponašanju kroz najteže oblike sadizma. Al' s obizirom u kakvim vremenima su ga ljudi izmislili, ne čudim se takvim opisima. Više me čudi da ga neko danas smatra stvarnim i realnim.
-
Bellica
#35 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Vidjet cemo na Onom svijetu ko je u pravu ti ili ja. Jedva cekamLudzak wrote:Pa i ja da sam ljekar ne bih te nikada primio. Zašto bih ga ikako primio kada je taj neko uvjeren da ga neki bog liječi ? Zašto bih ga ja liječio ?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
- Dope_Man
#36 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Ne bih da ikome ista sugerisem, ali postoje nacini da se brze dodje do ''onog svijeta'' za zainteresirane. Samo bih iste zamolio da ne povlace sa sobom druge, ima nas kojima je ovaj sasvim dobar.
Al smijesno je gledati kako u nedostatku bilo kakvog argumenta krece prijetnja
vidices ti kad mi babo dodje kuci 
Al smijesno je gledati kako u nedostatku bilo kakvog argumenta krece prijetnja
- tranquil
#37 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Sa ovim "jedva čekam" hoćeš da kažeš da se, u slučaju da si u pravu i da postoji "Onaj svijet", unaprijed raduješ vječnim patnjama osobe sa kojom imaš neslaganja na forumu?Bellica wrote:Vidjet cemo na Onom svijetu ko je u pravu ti ili ja. Jedva cekam
Kad ovako nešto vidim shvatam da smo Ga stvarno po svojoj slici pravili.
-
Bellica
#38 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Nije mi nestalo argumenata nego nemam zivaca da objasnjavam bilo sta bilo kome, posebno tako ogranicenim osobamaDope_Man wrote:Ne bih da ikome ista sugerisem, ali postoje nacini da se brze dodje do ''onog svijeta'' za zainteresirane. Samo bih iste zamolio da ne povlace sa sobom druge, ima nas kojima je ovaj sasvim dobar.
Al smijesno je gledati kako u nedostatku bilo kakvog argumenta krece prijetnjavidices ti kad mi babo dodje kuci
-
Bellica
#39 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Nevjernik je pa neka ispasta. I ja da sam nevjernica isto bih rekla neka mi bude kako sam zasluzilatranquil wrote:Sa ovim "jedva čekam" hoćeš da kažeš da se, u slučaju da si u pravu i da postoji "Onaj svijet", unaprijed raduješ vječnim patnjama osobe sa kojom imaš neslaganja na forumu?Bellica wrote:Vidjet cemo na Onom svijetu ko je u pravu ti ili ja. Jedva cekam
- Ludzak
#40 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
I ja jedva čekam. Da se uvjerite da nikakav 'onaj svijet' ne postoji.Bellica wrote:Vidjet cemo na Onom svijetu ko je u pravu ti ili ja. Jedva cekamLudzak wrote:Pa i ja da sam ljekar ne bih te nikada primio. Zašto bih ga ikako primio kada je taj neko uvjeren da ga neki bog liječi ? Zašto bih ga ja liječio ?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
- shmizlica
#41 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
a zašto uopšte ideš ljekaru?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
za svaki slučaj, a?
- tranquil
#42 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Ja sam nevjernik pa nikada ne bih poželio bilo kakve patnje nekome s kim imam razliku u mišljenju, a pogotovo se ne bih unaprijed radovao njima.Bellica wrote:Nevjernik je pa neka ispasta. I ja da sam nevjernica isto bih rekla neka mi bude kako sam zasluzilatranquil wrote:Sa ovim "jedva čekam" hoćeš da kažeš da se, u slučaju da si u pravu i da postoji "Onaj svijet", unaprijed raduješ vječnim patnjama osobe sa kojom imaš neslaganja na forumu?Bellica wrote:Vidjet cemo na Onom svijetu ko je u pravu ti ili ja. Jedva cekam
U srednjem vijeku neki hrišćani su zamišljali "raj" kao mjesto koje ima prozor na "pakao", odakle bi "blaženici" gledali patnje "prokletih" i uživali. Takav "raj" bi za nekog bio pakao.
- tranquil
#43 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Rekla je poslije da ne ide, ni u bolnicu ni u apoteku. Sve dok odlučuje samo za sebe, ima pravo na takav izbor.shmizlica wrote:a zašto uopšte ideš ljekaru?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
za svaki slučaj, a?
Sjetio sam se jedne pjesme koju je autor napisao inspirisan time što je blizak član porodice odbio liječenje iz religijskih razloga, pa se završilo sa najgorim scenarijem.
- shmizlica
#44 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
ma nebitno i to ide li ili ne ide, nego pazi rezonovanja - kod nas je truo (hajd da ne kažem korumpiran) zdravstveni sistem pa to znači da ljekari ne liječe ljude....šta li? a ovi što se mole ne oboljevaju, čudesno se izliječe.....ili šta li većtranquil wrote:Rekla je poslije da ne ide, ni u bolnicu ni u apoteku. Sve dok odlučuje samo za sebe, ima pravo na takav izbor.shmizlica wrote:a zašto uopšte ideš ljekaru?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
za svaki slučaj, a?
Sjetio sam se jedne pjesme koju je autor napisao inspirisan time što je blizak član porodice odbio liječenje iz religijskih razloga, pa se završilo sa najgorim scenarijem.
- Dope_Man
#45 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Jesam picajzla nekad, ali ovo su bile rijeci:
''Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem''
Sve i da se ovo desilo, i to bas ovako, pa je kod gospodjice Nervozne dovelo do nepovjerenja prema ljekarima u BiH, ostalo bi pitanje zasto je uopste isla kad vec ima najboljeg lijecnika kojeg medicina ne moze ponuditi
''Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem''
Sve i da se ovo desilo, i to bas ovako, pa je kod gospodjice Nervozne dovelo do nepovjerenja prema ljekarima u BiH, ostalo bi pitanje zasto je uopste isla kad vec ima najboljeg lijecnika kojeg medicina ne moze ponuditi
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#46 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
A ko je tebi dao mozak, da razmisljas? Ko te je stvorio? Sam si na svijet dosao, bez icije pomoci odrastao? Zaista su ljudi nezahvalni. Covjece, bio si spermic, bio si NISTA, dva mokracna kanala si prosao samo da dodjes na ovaj svijet DVA i opet se busas da si ti nesto postigao. Molim Boga da te uputi.Ludzak wrote:Pa i ja da sam ljekar ne bih te nikada primio. Zašto bih ga ikako primio kada je taj neko uvjeren da ga neki bog liječi ? Zašto bih ga ja liječio ?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
- Ludzak
#47 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Zeus.W0rM wrote:A ko je tebi dao mozak, da razmisljas? Ko te je stvorio? Sam si na svijet dosao, bez icije pomoci odrastao? Zaista su ljudi nezahvalni. Covjece, bio si spermic, bio si NISTA, dva mokracna kanala si prosao samo da dodjes na ovaj svijet DVA i opet se busas da si ti nesto postigao. Molim Boga da te uputi.Ludzak wrote:Pa i ja da sam ljekar ne bih te nikada primio. Zašto bih ga ikako primio kada je taj neko uvjeren da ga neki bog liječi ? Zašto bih ga ja liječio ?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
A tebi očito ništa nije dao.
- W0rM
#48 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Dok je dijete jos u stomaku, zapise mu se cetvero, vjerujem da znas o cemu je rijec, jedna od tih stvari je da li ce biti sretan ili nesretan, sto ne znaci po defaultu da ide u Vatru. Bog dz.s ti je dao odabir dobre volje, a tvoje je da odlucis, mozes da slusas pravila, mozes i da ih krsis, ovisi od tebe, ti ces svakako doci na Drugi svije da polazes racune isto kao i ja isto kao i svi mi.Towelie wrote:Allah odluci da te stvori bas onakvog kakav jesi, zapise ti sudbinu 50 000 godina pre nego udjes u postojanje da ces zavrsiti u Vatri. Nakon toga dodjes u postojanje, on ti zapreti kaznom, ali ti ne poslusas jer te on stvorio takvim i odredio ti da zavrsis u Dzehenemu. Allah te zatima kaznjava vecnim rostiljem jer te programirao da uradis sta On hoce.
Milostivo, nema sta.
- W0rM
#49 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Elhamdulillah, dato mi je sasvim dovoljno od Allaha dz.s.Ludzak wrote: Zeus.
A tebi očito ništa nije dao.
Last edited by W0rM on 09/09/2017 04:45, edited 1 time in total.
- tranquil
#50 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Pa nije sam na svijet došao, valjda je kao i svi mi ostali imao roditelje, pa su pomogli ginekolog, babice...W0rM wrote:A ko je tebi dao mozak, da razmisljas? Ko te je stvorio? Sam si na svijet dosao, bez icije pomoci odrastao? Zaista su ljudi nezahvalni. Covjece, bio si spermic, bio si NISTA, dva mokracna kanala si prosao samo da dodjes na ovaj svijet DVA i opet se busas da si ti nesto postigao. Molim Boga da te uputi.Ludzak wrote:Pa i ja da sam ljekar ne bih te nikada primio. Zašto bih ga ikako primio kada je taj neko uvjeren da ga neki bog liječi ? Zašto bih ga ja liječio ?Bellica wrote:U vjerskim knjigama je sve lijepo objasnjeno. Hvala Allahu dz.s. pa ne zavisimo od nevjernika nego od Njega, da se vi nesto pitate bilo bi milijardu puta gore nego sada...NPR Allahu se obratim za zdravlje I Njegovom voljom ozdravim. Obratim se ljekaru, nece da me gleda ako kovertu ne donesem
Kad već pominješ proces rađanja, mogao bi da obnoviš znanje iz biologije, niko od nas nije "bio spermić", taj spermić sadrži samo 50% genetskog materijala koji nas čini. Dosta ljudi tretiraju "spermić" kao "sjeme za osobu", a jajnu ćeliju kao njivu gdje se to posije, ostaci patrijarhata, šta li, u svakom slučaju netačno.
A da ne pričamo o tome kako embrion definitivno ne putuje kroz "2 mokraćna kanala", ako već smatraš spermić za sjemenku osobe, ok on prođe kroz jedan (a i to je nategnuto jer spermić nije mala osoba), ali reći da prolazi kroz dva je baš loše poznavanje ženske biologije.