Genocid nad Rohinja muslimanima

Post Reply
ioannes

#26 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by ioannes »

mousstapha wrote:Koji je razlog pa ni u Banglades nisu dobrodosli?
znaš onaj " oj sirotinjo i bogu si teška"
malo R

#27 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by malo R »

Krokodajl wrote:Situacija u Burmi se ne može posmatrati sa aspekta sukoba Budisti vs. Muslimani, već Bamar narod vs. ostali.

..

Što se nobelovke tiče, ona se nije borila za prava naroda Burme, već se borila za demokratizaciju Burme, pa tako i njen stav prema drugim narodima Burme nije ništa drugačiji od njenih sunarodnjaka.

..

Malo je reć da je žalosno pod kakvom represijom žive ti ljudi, isto je i s Rohingjama.
Nobelovka je prosle godine dala intervju za BBC. Na kraju intervjua je podigla galamu jer, kako rece, nije ocekivala da ce je intervjuisati muslimanka. Intervju je vodila Mishal Hussain. Time se i javno stavila na stranu progonitelja muslimana.

Nigdje nisam procitao da se javila povodom progona jednog dijela stanovnistva Burme. Mozda grijesim i mozda sam propustio, ali dosta vremena provodim na internetu.
Bodkin

#28 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Bodkin »

Krokodajl wrote:Situacija u Burmi se ne može posmatrati sa aspekta sukoba Budisti vs. Muslimani, već Bamar narod vs. ostali.

Većinski narod Bamar u svojim rukama drži sve i ne trpi ostale, većinski narod Bamar čini 70% stanovništva, ali većinu čini na manje od 50% teritorija Burme.

Što se nobelovke tiče, ona se nije borila za prava naroda Burme, već se borila za demokratizaciju Burme, pa tako i njen stav prema drugim narodima Burme nije ništa drugačiji od njenih sunarodnjaka.

Rohingja narod je samo jedan u nizu naroda koji dijeli sudbinu drugih naroda, kao što su Chin (koji su većinski Kršćani) i Karin (koji su budisti), njih sam se sjetio jer su te tri grupe najpoznatije grupe naroda koje Burma pokušava uništiti.

Recimo Karinski nacionalni front od 1949. godine vodi sukob protiv vlasti, imali su pregovore koji su propali jer je Burmanska vlada odbila sve zahtjeve.

Tamo biti manjina je zajebana stvar.

Što se Rohingja tiče, po njih otežavajući faktor kao i za Chin narod jeste što su manjinska religija, pa malo ko sa njima u Burmi i saosjeća čak i od ovih drugih naroda koji pate, isto tako Rohingje nisu dobro došle u Bangladeš, pa nemaju kud.

Chin narod ima sreću što graniče sa Indijskom provincijom Mizoram gdje većina stanovnika jesu kršćani, pa se preko prašuma i rijeka može prošvercovati svašta.

BBC-ev dokumentarist Simon Reeves je tokom posjete Indiji ilegalno ušao u Burmu da posjeti selo gdje živi narod Chin.

Malo je reć da je žalosno pod kakvom represijom žive ti ljudi, isto je i s Rohingjama.
:thumbup: hvala za objasnjenje. Znaci veze nema sa religijom nego je vise etnonacionalizam fazon?
Toffee karamela

#29 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Toffee karamela »

malo R wrote: Nobelovka je prosle godine dala intervju za BBC. Na kraju intervjua je podigla galamu jer, kako rece, nije ocekivala da ce je intervjuisati muslimanka. Intervju je vodila Mishal Hussain. Time se i javno stavila na stranu progonitelja muslimana.

Nigdje nisam procitao da se javila povodom progona jednog dijela stanovnistva Burme. Mozda grijesim i mozda sam propustio, ali dosta vremena provodim na internetu.
nije baš podigla galamu nego je mrmljala sebi u bradu nakon što je ova britanka ugasila kamere "niko mi nije rekao da će me intervjuisati muslimanka" :lol: ...jbte koji komentar dostojan jedne dame i jedne nobelovke...na nivou balkanskih seljaka koji kad im u selu živi samo jedan inovjerac oni ga tituliraju po vjerskoj pripadnosti, a ime mu ne pamte...doduše nije ona ni prva ni posljednja političarka koja se zalaže za demokratiju zapadnog tipa ali ispod kože joj ne možeš istjerat njen matični nacionalizam

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/03 ... presenter/
p206

#30 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by p206 »

samo 4% stanovništva i ubijaju ih... ovo je gore od fašizma
Kikibombona

#31 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:nije popularno jer budisti su kul i u new age furci kotiraju, dodatna tezina sto prvi koji bi im mogli pomoci je jedan banglades.
Ja sam otvorio temu o genocidu nad Jezidi narodom, mislim da se javio jedan ili dva forumasa.

Tema o Mijanmaru i zlocinima nad Rohinja narodom vec postoji. Otvorio je forumas Mmmr (Mijanmar), pa bi bilo dobro da administracija spoji temu sa vec postojecom, koja ima dosta stranica.

Dakle, netacno je da se na klix forumu ignorisu Rohinja muslimani.

Nadam se da ce medjunarodna koalicija intervenisati i zaustaviti pokolj. Strasno sta se desava.
Kikibombona

#32 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Kikibombona »

Većinski narod Bamar u svojim rukama drži sve i ne trpi ostale, većinski narod Bamar čini 70% stanovništva, ali većinu čini na manje od 50% teritorija Burme.

Rohingja narod je samo jedan u nizu naroda koji dijeli sudbinu drugih naroda, kao što su Chin (koji su većinski Kršćani) i Karin (koji su budisti), njih sam se sjetio jer su te tri grupe najpoznatije grupe naroda koje Burma pokušava uništiti.

Recimo Karinski nacionalni front od 1949. godine vodi sukob protiv vlasti, imali su pregovore koji su propali jer je Burmanska vlada odbila sve zahtjeve.

Tamo biti manjina je zajebana stvar.

Što se Rohingja tiče, po njih otežavajući faktor kao i za Chin narod jeste što su manjinska religija, pa malo ko sa njima u Burmi i saosjeća čak i od ovih drugih naroda koji pate, isto tako Rohingje nisu dobro došle u Bangladeš, pa nemaju kud.

Chin narod ima sreću što graniče sa Indijskom provincijom Mizoram gdje većina stanovnika jesu kršćani, pa se preko prašuma i rijeka može prošvercovati svašta.

BBC-ev dokumentarist Simon Reeves je tokom posjete Indiji ilegalno ušao u Burmu da posjeti selo gdje živi narod Chin.

:thumbup:

Hvala za informacije. Ovo stvarno nisam znao.
Kikibombona

#33 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:
mousstapha wrote:Koji je razlog pa ni u Banglades nisu dobrodosli?
Ne vole ih Bengalci.

http://www.thehindu.com/news/internatio ... 038610.ece

https://www.amnesty.org/en/latest/news/ ... n-myanmar/

Mogu oni ući, ali Bangladeš ih protjera, nemaju nikakva prava pa ni status izbjeglice, ima situacija da ljudi sa čamcima dođu ispred obala Bangladeša i žive tako, ni na nebu ni na zemlji.

Image

Burma im neće da da Burmansko državljanstvo jer ih smatra ilegalnim imigrantima iz Bangladeša (kao došli nekad prije, što u jednu ruku i jest tačno).

A Bangladeš kaže "hu iz ju" i neće da ih trpi jer im se može.

I što reče @Alekso, istina je, Karin narod je prošao najbolje, oni imaju prilično solidne kampove u Tajlandu, i već su se i udomaćili u naseljima mislim da nema čak ni problema sa lokalnim stanovništvom, bila je reportaža prije par godina čitao, baš iscrpna, ono ostave porodice tu u kampove a oni u prašumi se bore protiv Burmanske vojske, ono pojas 2-3 kilometra a dug Bog zna koliko, ako koje selo zauzmu, ovi odma helikopterima spale, a kuće ionako sve od bambusa i trske.
Strasno. :(

Slican teror trpi Beludzi narod u Pakistanu. O njima niko ne pise, za njih vecina nije ni cula.
JThomas

#34 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by JThomas »

da ih satire sultan ili čuvari dvije svete džamije, a okolne islamske zemlje ne žele da ih prime kao izbjeglice, to bi se zvalo politika kao umijeće mogućeg i zrela nacionalna svijest koja čuva svoje...
The 51st State

#35 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by The 51st State »

Ovi relativizatori samo kondicional ko nojevi.
Abrake dabre foruma, puni anticipacije sta drugi misle.
PM72

#36 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by PM72 »

narod Bamar ,Rohingja narod , Chin, Karin ...

Ja čime nas truju Tito dragi.Do maloprije nisam znao da postoji Karin narod a iskren da budem,zaboli me Karin-a za Burmom i tamošnjim belajima.
Toffee karamela

#37 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Toffee karamela »

evo slika sa stranih sajtova, ako je prenasilno neka briše ko je zadužen...provincija arakan

Image
Image
Last edited by Toffee karamela on 31/08/2017 21:45, edited 2 times in total.
Maraschino

#38 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Maraschino »

It_is_a_Leclerc wrote:Wow, isti oni koji na svaki teroristički napad islamista reagiraju sa - "Ne možete cijeli Islam i sve muslimane optuživati za djela pojedinaca" sada optužuju "proklete" budiste.

Koje licemjerje.
Rece licemjer.
Čitalac

#39 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Čitalac »

Budite oprezni sa slikama. Većina jezivih fotografija koje kruže internetom nemaju veze sa Burmom.
Maraschino

#40 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Maraschino »

Bodkin wrote:
:thumbup: hvala za objasnjenje. Znaci veze nema sa religijom nego je vise etnonacionalizam fazon?
I sta mijenja stvar?
U zadnjem ratu/agresiji u BiH neko ce reci agresija i medjudrzavni sukob, neko ce reci gradjanski rat, neko ga vidio kao vjerski ali ne mijenja cinjenicu da je pobijeno 100K ljudi i pocinjen genocid.
Krokodajl

#41 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Krokodajl »

Bodkin wrote:
To što su muslimani im svakako nije olakotna okolnost ali im drugačije ne bi bilo ni da su Budisti.

Jedino da su Budisti možda bi se mogli uzdati da bi makar mogli u Tajland da se nasele, ovako niko im neće pomoć, jer se očekuje od muslimanskih zemalja da pomognu, a ni Bangladeš u prvom, a ni Pakistan, Indonezija i Malezija u drugom se baš ne čapaju da pomonu ovom narodu.

Represija bi i dalje postojala, ali bi makar imali kuda pobjeći.
Sanjarko

#42 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Sanjarko »

Ja sam pisao. Bila tema na forumu zavjere stranom kako Muslimani terorisu Burmansku Vojsku, i rekao im sta sve ta vojska radi i sta je sve radila i da pogledaju Ramba 4 u vezi toga. Tema nestala. Nesto sam i ovdje govorio. Ima u mojim komentarima.
malo R

#43 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by malo R »

Toffee karamela wrote:
malo R wrote: Nobelovka je prosle godine dala intervju za BBC. Na kraju intervjua je podigla galamu jer, kako rece, nije ocekivala da ce je intervjuisati muslimanka. Intervju je vodila Mishal Hussain. Time se i javno stavila na stranu progonitelja muslimana.

nije baš podigla galamu nego je mrmljala sebi u bradu nakon što je ova britanka ugasila kamere "niko mi nije rekao da će me intervjuisati muslimanka" :lol: ...jbte koji komentar dostojan jedne dame i jedne nobelovke...na nivou balkanskih seljaka koji kad im u selu živi samo jedan inovjerac oni ga tituliraju po vjerskoj pripadnosti, a ime mu ne pamte...doduše nije ona ni prva ni posljednja političarka koja se zalaže za demokratiju zapadnog tipa ali ispod kože joj ne možeš istjerat njen matični nacionalizam

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/03 ... presenter/
Oprosti, davno je bilo, pa se ne sjecam detalja, ali je ipak iznijela antimuslimanski stav.

Komentar ti nije mogao biti bolji. :thumbup: Nobelovci bi konacno mogli poceti traziti nekima nagradu nazad.
dječak sa šibicama

#44 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by dječak sa šibicama »

A sto bi se zapad pocesao? nisu se pocesali ni zbog nas koji smo u istom dvoreistu, niti zbog sudbine brojnih naroda u Siriji, nego su cak naoruzavali Al Qaidu u Siriji.

Ovakve stvari se u Aziji dogadjaju na dnevnoj bazi, samo sto to medijski nije interesantno.
Drvosjeca iz Dejcica

#45 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

It_is_a_Leclerc wrote:Wow, isti oni koji na svaki teroristički napad islamista reagiraju sa - "Ne možete cijeli Islam i sve muslimane optuživati za djela pojedinaca" sada optužuju "proklete" budiste.

Koje licemjerje.
Mislim da nema većeg od tebe jer da nisi prvi bi ti komentar na ovoj temi bio sažaljenje i empatija prema žrtvama ali jebiga takav stav je tebi stran jer si moralna provalija.

Kako god ovo što se dešava sa Rohinja, neću reći namjerno muslimanima, ljudima je strahota živa. Dakle legitimna vlast i država se digla protiv vlastitih ljudi i građana, sistematski, ne poduzimajući ništa da spriječi nisilje i ubistva. Mislim da treba napraviti razliku između toga kada teroristi udare negdje ili vojna hunta preuzme negdje vlast pa krene sa svojim krvavim pirom i toga da legalna vlast i sistem ne radi ništa te praktično daje podršku za ovakav krvavi pir.

Siguran sam da će zapad tu i tamo osudama i izražavanjem zabrinutosti izraziti svoj sterilni stav prema ovih događajima a ja se pitam gdje su sada ti "borci za islam i muslimane" da urade nešto konkrertno u Mijanmaru? Čečeni su navodno organizovali protest gdje se skupilo milion ljudi, Turska je tražila od Bangladeša da primi Rohinje a da će oni platiti troškove boravka...ostali slabo. :(
Challenger__

#46 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Challenger__ »

Moskva.

- Protest muslimana Moskve i RF ispred ambasade Mijanmara:

Drvosjeca iz Dejcica

#47 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

dječak sa šibicama wrote:A sto bi se zapad pocesao? nisu se pocesali ni zbog nas koji smo u istom dvoreistu, niti zbog sudbine brojnih naroda u Siriji, nego su cak naoruzavali Al Qaidu u Siriji.

Ovakve stvari se u Aziji dogadjaju na dnevnoj bazi, samo sto to medijski nije interesantno.
Istina, zapad gleda samo svoj interes i ako im bude u interesu da se Rodinja naoružaju k'o Kurdi to će se i desiti, za sada su prepušteni na milost i nemilost. Mi smo bili u sekunda boljem položaju što je uvjetovano opet nekih drugim razlozima i faktorima.
The 51st State

#48 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by The 51st State »

I UN sta cini'? Da li je se ista pokrenulo internacionalno po pitanju ovih burmanskih kretena?
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Kikibombona

#50 Re: Genocid nad Rohinja muslimanima

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ceceni :thumbup:

Ovo znaci da Rusija ima lose odnose sa rezimom u Mijanmaru?

120 000 Rohinja je protjerano u jeku etnickog ciscenja od strane vojske Mijanmara!

Rohinje nisu nigdje dobrodosle!

Image

Strasno! :shock:

https://twitter.com/IkaFerrerGotic/stat ... 4283195392

Vojska Mijanmara pali Rohinja sela!

Image

Potresne slike bolje da ne postavljam... :( :roll:
Post Reply