Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

rovac13

#26 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by rovac13 »

Meni takodje nija jasno koliko to razlicitih dizela u bosni ima.
Ili ce to bit sve isto samo naljepnioce razlicite :D

npr:
Energopetrol Lukavac nudi dva dizela.Oba su d5.Samo je jedno 50 ppm a drugo je bolje skuplje 10 ppm i njega zovu euro class,kazu sa aditivima.

U komsiluku Junuzovic kopex ima samo jedan dizel.Zovu ga d5 nikakakvih aditiva nema i jeftiniji je od oba na energopetrolu. Al na pistolju pise 10 ppm.Ovo izgleda kao neki treci dizel.

I poneke pumpe imaju dizel D4,to bi bila cetvrta vrsta.

Zna li neko ovo malo rastabirit :?
PlayItCoolowski

#27 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by PlayItCoolowski »

rovac13 wrote:Meni takodje nija jasno koliko to razlicitih dizela u bosni ima.
Ili ce to bit sve isto samo naljepnioce razlicite :D

npr:
Energopetrol Lukavac nudi dva dizela.Oba su d5.Samo je jedno 50 ppm a drugo je bolje skuplje 10 ppm i njega zovu euro class,kazu sa aditivima.

U komsiluku Junuzovic kopex ima samo jedan dizel.Zovu ga d5 nikakakvih aditiva nema i jeftiniji je od oba na energopetrolu. Al na pistolju pise 10 ppm.Ovo izgleda kao neki treci dizel.

I poneke pumpe imaju dizel D4,to bi bila cetvrta vrsta.

Zna li neko ovo malo rastabirit :?
haos zivi :-)
walk_M-A-N

#28 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by walk_M-A-N »

Leon16v wrote:Zadnjih 6 mjeseci sipam samo na Gazprom i Ina, nemam problema, gorivo isto, auto se kotrlja :D
Od kad se napravila sipam onaj jeftiniji dizel na Gasprom Viza. Dobra cijena a valjda i gorivo.
Imao neke greške i mislio da je EGR, vidio na internetu kako to zna biti potpuno crno, da se otvori i mehanički čisti. I otvorio kad ništa, nikakve čađi.
Ispostavilo se da je greška bila druga, od puknutog crijeva.

Ovo što kaže pumpadžija je realno. Dakle, sipaj i vozi, razlika je samo D4 i D5.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ultra-low-sulfur_diesel
https://en.m.wikipedia.org/wiki/EN_590
mojusername

#29 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by mojusername »

walk_M-A-N wrote:.
Ovo što kaže pumpadžija je realno. Dakle, sipaj i vozi, razlika je samo D4 i D5.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ultra-low-sulfur_diesel
https://en.m.wikipedia.org/wiki/EN_590
Po ovome ovaj 10ppm dizel je uveden 2009 godine sto znaci da apsolutno nema smisla sipati ga u vozila starija od toga. Cak sta vise, dizel koji ima manji postotak sumpora moze skratiti vijek sistema dobave goriva (sumpor ima lubrikantna svojstva).
Frutek

#30 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by Frutek »

Auto 2016 godište, stalno sipam obični (jeftiniji) dizel i auto ide najnormalnije, nikad ni najmanjih trzavica. Ljudi, to je obični marketing i udaranje po ušima. Iz aviona se vidi da su dobili instrukcije da "guraju" lafo premium gorivo i kao što reče čovjek prije mene, ciljaju na vlasnike novijih vozila. Kad im kazes da toče obični, kaze "a nećete ovaj bolji dizel" :lol: Jbg, pala cijena goriva u svijetu pa su morali naći novi način kako klepat raju. Razlika i po 20 feniga po litru :-)
axe22

#31 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by axe22 »

Sve to zavisi od vozila i kako ce progutati to gorivo.
Alfa 159 1.9 16v jtdm.
(i ako kazu da ovaj motor moze gutati sve)

Ja sam jednom nasuo jeftinije gorivo (na benzinskoj na kojoj je dizel D5 1.57 KM ako sipas preko 50 l), reko da napunim do vrha.
Prvi problem nakon 3-4 dana je izbacivanje greske na senzoru ispred DPF filtera kao pogresan pritisak (valjda od loseg izgaranja).
Potrosnja u gradu skocila za 2 litra dok na otvorenom nije bilo neke razlike, i zadnji problem koji se pojavio vec pri kraju rezervoara je da su kola pocela trzati (trznut) kad dodam gas naglo motor kao da se zagusi i onda prokine i krene. I cesto se pojavljivao crn dim kad stisnem naglo motor.
I u tih oko 700km sto sam presao s rezervoaraom 3 puta se palilo ciscenje dpf filtera.

Poslje naspem kvalitetnije gorivo (Energo petrol D5 od 10ppm), potrosnja se vrati nazad na 8l gradske, prestane motor trzati, ugasi se greska na senzoru i nema vise crnila iz auspuha i motor lakse pali.

Dok prijatelj s passatom 2.0 8v je isto nasuo to gorivo i nikakvih problema nije imao osim malo potrosnje koja je skocila mozda 1 litar.

I zaboravi napomenuti da sam taj senzor platio 100 KM jer sam mislio da je do njega.

I mozda prije 2 mjeseca za Sloveniju isao, u ovo pravcu bez klime imao sam potrosnju oko 6.8, dok na povratku naspem u Sloveniji na petrolu gorivo potrosnja padne na 6.4 s klimom (sve oko 140-150 km/h)
Revolucionar ★

#32 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by Revolucionar ★ »

Zna li neko kakvo je dizel gorivo na onoj Edeka pumpi u Ilijašu-Podlugovima i onoj odmah do nje, cijena je ako se ne varam 1.56 :izet:
Sipao do sad par puta po 50 KM, osim nesto vece potrosnje nije bilo nekih nus pojava, ali nisam siguran na duze staze ..
mojusername

#33 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by mojusername »

axe22 wrote:....na benzinskoj na kojoj je dizel D5 1.57 KM ako sipas preko 50 l....

Da nije INVivo? Ne do bog nikom... :run:
walk_M-A-N

#34 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by walk_M-A-N »

axe22 wrote:I mozda prije 2 mjeseca za Sloveniju isao, u ovo pravcu bez klime imao sam potrosnju oko 6.8, dok na povratku naspem u Sloveniji na petrolu gorivo potrosnja padne na 6.4 s klimom (sve oko 140-150 km/h)
Za Sloveniju se ide "gore", tako kažu, a iz Slovenije "dole" pa ima logike da više troši uzbrdo nego nizbrdo :)
Bitno je koja je godina ta Alfa, objašnjeno gore.
axe22

#35 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by axe22 »

mojusername wrote:
axe22 wrote:....na benzinskoj na kojoj je dizel D5 1.57 KM ako sipas preko 50 l....

Da nije INVivo? Ne do bog nikom... :run:
O DA.
Otvaranje u Ljepunicama, dodatno snizenje i reko da napunim.
Ustedis 10-15 KM, fasujes na drugom mjestu 100 KM.
walk_M-A-N wrote: Za Sloveniju se ide "gore", tako kažu, a iz Slovenije "dole" pa ima logike da više troši uzbrdo nego nizbrdo :)
Bitno je koja je godina ta Alfa, objašnjeno gore.

2007 god
Ipak je bilo razlike u klimi i bilo je dodatni oko 60-80 kg.
maxell_sarajevo

#36 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by maxell_sarajevo »

A šta sipamo mi sa EURO VI? :D
axe22

#37 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by axe22 »

maxell_sarajevo wrote:A šta sipamo mi sa EURO VI? :D

Vi sebi narucite jednu cisternu iz Njemacke.
Dendrlix

#38 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by Dendrlix »

Kakvo je gorivo na pumpi BP? Kolega mi je skrenuo pažnju na tu pumpu. Dizel im je jeftiniji 20 kf od velikih (EP, Ina, Hifa...) Kad god sam prolazio vidio sam novija auta kako toče...

Edit: U pitanju je pumpa "Bitumenka" u Halilovićima
basicm

#39 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by basicm »

maxell_sarajevo wrote:A šta sipamo mi sa EURO VI? :D
Ubaciti saku andola na pun rezervoar i vozi :thumbup:
530i

#40 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by 530i »

Dendrlix wrote:Kakvo je gorivo na pumpi BP? Kolega mi je skrenuo pažnju na tu pumpu. Dizel im je jeftiniji 20 kf od velikih (EP, Ina, Hifa...) Kad god sam prolazio vidio sam novija auta kako toče...

Ja sam sipao benzin, potrošio 5-6 punih tankova...ne znam šta da kažem. Moj subjektivni osjećaj je da auto malo više troši nego na drugim pumpama. Objektivna mjerenja nisam izvršavao. Pretpostavljam da su im goriva ili domaća ili iz Srbije.
drndalo

#41 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by drndalo »

Ne brini, nisu iz Belgije sigurno... ;-)
NediM17

#42 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by NediM17 »

Ja nasuo ED5 kod Brace Mujic u Podlugovima, 1.56KM/lit. Valjda nece zaribati ljuta CRDi masina. 8-)

Plin je majka, ne mogu nikakvo smece mijesati. Samo je fol u omjeru propana i butana. Dizel nosi najveci rizik.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#43 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:Ja nasuo ED5 kod Brace Mujic u Podlugovima, 1.56KM/lit. Valjda nece zaribati ljuta CRDi masina. 8-)

Plin je majka, ne mogu nikakvo smece mijesati. Samo je fol u omjeru propana i butana. Dizel nosi najveci rizik.
Veli mi radnik Petrola da su sad kupili neku rafineriju u Samcu, tako nesto i da im je LPG sad direktno iz EU... :hm:
axe22

#44 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by axe22 »

NediM17 wrote:Ja nasuo ED5 kod Brace Mujic u Podlugovima, 1.56KM/lit. Valjda nece zaribati ljuta CRDi masina. 8-)

Ma sa plinom je jos veca caka, razlika u kvalitetu plina se osjeti dosta.
Ja dok sam vozao auto na plin s rezervoaraom od 32 l sam prelazio oko 320-360km, dok sam znao nekad preci samo 240 km.
(Najgore iskustvo sam imao na Brcko-gas, svugdje naspem max 32-33 litra, oni nekim cudom naguraju na 38l, i sa tim predjes 260km i kraj)
Me_again

#45 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by Me_again »

530i wrote:
Dendrlix wrote:Kakvo je gorivo na pumpi BP? Kolega mi je skrenuo pažnju na tu pumpu. Dizel im je jeftiniji 20 kf od velikih (EP, Ina, Hifa...) Kad god sam prolazio vidio sam novija auta kako toče...

Ja sam sipao benzin, potrošio 5-6 punih tankova...ne znam šta da kažem. Moj subjektivni osjećaj je da auto malo više troši nego na drugim pumpama. Objektivna mjerenja nisam izvršavao. Pretpostavljam da su im goriva ili domaća ili iz Srbije.
Bilo bi interesantno izvrsiti mjerenja.
Ja nemam takav dojam, sipam i benzin i naftu uglavnom kod njih. Nasuo sam barem 30 punih rezervoara do sada, board (board-ovi) ne pokazuje vecu potrosnju od uobicajene, ili je toliko minorna da je nisam uocio.
Ko ce ga znati, vlada neki veliki nered na trzistu i u pogledu kvalitete i u pogledu cijena.
Da vlada pravilo skuplje je kvalitetnije ne bih se puno mislio, uglavnom, ali bojim se da je ponekad ovdje obrnuto.
Dope_Man

#46 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by Dope_Man »

Ja iskljucivo na toj sipam dizel vec 7-8 mjeseci otkako sam otkrio pumpu, prije toga sam bio na hifi i EP, koja mi bude usput. Nikakvih problema, nit razlike u odnosu na hifu/EP. Potrosnja ista, uvijek sipam do cepa pa pratim. Kad mi je porasla nedavno potrosnja, a morao sam gas jace stisnuti da idem bilo je zbog klijesta od kocnice koja je uhvatila gumu :D
nookey

#47 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by nookey »

Samo da rezimiramo, kod mene je auto 2002 godina, znači preporučljivo je da sipam gorivo koje je tad bilo aktuelno, znači D4 što bi bio ovaj jeftiniji dizel na GP recimo, ako sam dobro shvatio?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#48 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by konektovan »

nookey wrote:Samo da rezimiramo, kod mene je auto 2002 godina, znači preporučljivo je da sipam gorivo koje je tad bilo aktuelno, znači D4 što bi bio ovaj jeftiniji dizel na GP recimo, ako sam dobro shvatio?
Ne vidim uopste potrebu da sipas ovaj "bolji" a auto ima euro 3 normu,..
novi_korisnik

#49 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by novi_korisnik »

Jeftinije gorivo na Gaspromu je D4, nikakav D5. Kad sam dosao i reko da hocu ovaj jeftiniji, nije mogao ubaciti pistolj jer je auto 2013 godište. Kaze to fabrika stavila da ne moze nista osim D5.

Neko spomenu INVivo, sipao par puta u prolasku, nisam imao problema, cijena je korektna.

Sto se tice BP u Halilovicima i ja imam osjecaj da mi se gorivo brze potrosi, sad da li laze aparat prilikom sipanja, ne znam. Ne pratim crtice..
iceman ze

#50 Re: Kvalitet jeftinijeg dizel goriva

Post by iceman ze »

Ned071 wrote:ako mislis na EP Stup, jeftiniji je 1.61 i ne preporucuju ga ni radnici na pumpi za novija vozila. skuplji je 1.71
GP Viza je 1.56 jeftiniji dizel i mehanicari kazu da ga treba izbjegavat. imas ovdje korisnika koji tvrde da im je ok
Petrol Brijesce je jeftiniji 1.76 i ne znam kakav je jer ne kupujem kod njih...
Ne vozim novije, sipam u Golfa 2001 godina i nije bilo ni najmanje problema sigurno vec neku godinu i vise. Takodjer sipam jos jeftiniji na Nestro u Blazuju i takodjer nikakvih problema....
Post Reply