Ma ne šteti njemu toliko i ta cijena je baš ono pretjeranasabanss wrote:Bitan detalj, kompresor je sigurno hiljadu-dvije eura - skoro zaboravio. Koliko njemu steti non-stop startanje?saabsa wrote: Jedino što mi je upitno to što svaki put se ugasi i klima na autu, a to ljeti fakat može nervirati.
Start / Stop - Smece?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
saabsa
#26 Re: Start / Stop - Smece?
-
Naslovnica
#27 Re: Start / Stop - Smece?
Koliko je meni poznato, svako startovanje/pokretanje motora iziskuje gorivo u količini većoj nego kada je on već upaljen.
Meni ovaj start-stop sistem ima smisla za neka duža čekanja, preko 20-30 sec (diguran sam da se to da baČiti na papir i iskalkulisati).
Zaista nisam vozio automobil sa start-stop, mada ih često čujem pored sebe kada upale u koloni. Mislim da je besmisleno koristiti ga u špici u Sarajevu, 30 puta kreni i stani od semafora do semafora...
Meni ovaj start-stop sistem ima smisla za neka duža čekanja, preko 20-30 sec (diguran sam da se to da baČiti na papir i iskalkulisati).
Zaista nisam vozio automobil sa start-stop, mada ih često čujem pored sebe kada upale u koloni. Mislim da je besmisleno koristiti ga u špici u Sarajevu, 30 puta kreni i stani od semafora do semafora...
-
ado-šampion
#28 Re: Start / Stop - Smece?
Kod mene ne gasi ako je klima toliko nisko postavljena i vani je toliko toplo da nema sanse da bi se odrzala tempetatura s ugasenim motorom. Ponekad nakon sto ugasi kad je klima ukljucena, nakon 10ak sec ga ponovo upali jer ne moze odrzati temperaturu.saabsa wrote:Akumulator start-stop 80 ampera 256km 2 godine garancija... Znači samo 100-120 km skuplji od običnog.
Anlaseri se uopšte toliko ne kvare koliko bi bilo očekivano, mada mi to nema neke logike ali hajde.
Jedino što mi je upitno to što svaki put se ugasi i klima na autu, a to ljeti fakat može nervirati.
Takodjer, raja debelo pretjeruje s cijenama akumulatora, kod mene je konkretno razlika oko 80 KM sa start-stop i bez, jest da je to 50% vise, ali nije 1000 maraka akumulator i ne mijenjas ga svake godine.
-
Seyfo
#29 Re: Start / Stop - Smece?
Fakat nervira a dizeli će stradati pogotovo turbine im. Ja sa ga vozio samo na rent a caru pa me nije bilo briga za akumulator ali me opet nerviralo. Ko uzima nov pa vozi 2-3 godina isto nema mu razlike a ko ga ne nervira.Glupost svjetska.
- amar1994
#30 Re: Start / Stop - Smece?
Nemam ga srecom 
nebi stradale da ih prave od jacih materijala i da nisu ljevene lopatice i ostali dijelovi
, najveca glupost je sto se barem u mazdi gubi garancija ako trazis preko dijagnostike da ga iskljuce

nebi stradale da ih prave od jacih materijala i da nisu ljevene lopatice i ostali dijelovi
-
sabanss
#31 Re: Start / Stop - Smece?
Srednja klasa aka kompakt u ovlaštenom servisu 3000 - 3500 KM, ne pričam napamet. Doduše možda su me lagali nisam tražio predračunsaabsa wrote: Ma ne šteti njemu toliko i ta cijena je baš ono pretjerana, ali je problem sto prestane hladiti .
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#32 Re: Start / Stop - Smece?
Kod nas ima pravo dosta automobila sa start stop sistemom, pogotovo ova auta koja sipaju za petaka i cenera, gase na semaforima i zastojima redovno. Tako danas, pored mene neka e46 benzinjara u guzvi prema gradu, pali i gasi cojek to je cudo. 
- Bullet Tooth Tony
#33 Re: Start / Stop - Smece?
Iskljucis i gotov problem

-
tempuser
#34 Re: Start / Stop - Smece?
Ne znam zasto toliko raspravljate o akumulatorima, anlserima itd itd, svrhe S/S sistema je sksljucivo ekologija koja ne poboljsava auto i koja u krajnjem slucaju ide na "stetu" auta, bas kao katalizator, EGR, DPF, sve ima istu svrhu.
Postao sam osjetljiv na rezone tipa @ sabanss ili @problemnatravunu kao sta ja jedan mogu doprinijeti u moru drugih. Puno pojedinaca cine razliku. Tako nam je i na izborima, moj glas ne znaci nista i imas majnune na vlasti.
Postao sam osjetljiv na rezone tipa @ sabanss ili @problemnatravunu kao sta ja jedan mogu doprinijeti u moru drugih. Puno pojedinaca cine razliku. Tako nam je i na izborima, moj glas ne znaci nista i imas majnune na vlasti.
-
ado-šampion
#35 Re: Start / Stop - Smece?
Upravo. Htjedoh napisati pa kontam bolje da ne pisem. Sta znaci sto ja skinem DPF/EGR/iskljucim S/S, kad tamo loze cumur. Sta cu ja uplacivati zdravstveno/penziono, ionako zdravstvo lose, penzije male, ide politicarima u dzep, sto cu placati kartu ne valja prevoz, itd itd. Garant i ovi sto loze cumur govore ma jaro kotlina, lozio ne lozio isto mi.tempuser wrote:Ne znam zasto toliko raspravljate o akumulatorima, anlserima itd itd, svrhe S/S sistema je sksljucivo ekologija koja ne poboljsava auto i koja u krajnjem slucaju ide na "stetu" auta, bas kao katalizator, EGR, DPF, sve ima istu svrhu.
- amar1994
#36 Re: Start / Stop - Smece?
Papansko-seljacko razmisljanje , samo nek je meni dobro

- basicm
#37 Re: Start / Stop - Smece?
Start/stop je smece, sta sad. Boli me za ekologiju i za neke grame sto su postavili neki ublehasi u evropi. Egr i dpf mogu trpiti jer ima koristi od njih, a ovo je iskljucivo napravljeno zbog grama co, isto kao i hibridi sto stave neke motorice da malo vuku auto, samo da bude manje grama po km. Ko to placa nego kupac?
Ja jos tvrdim da su posljedni primjerci dobrih motora prestali postojati sa odlaskom euro 3 norme.
Ja jos tvrdim da su posljedni primjerci dobrih motora prestali postojati sa odlaskom euro 3 norme.
- amar1994
#38 Re: Start / Stop - Smece?
otprilike 
dosta tih motora je nemoguce ubit
dosta tih motora je nemoguce ubit
-
sabanss
#39 Re: Start / Stop - Smece?
Uopste ne razmisljam da ekoloski nesto trebam doprinjeti, zanima me samo da li start/stop steti mome autu i kako. Kada svi budu ekoloski osvjesteni kao ja na Bjelasnicu cemo ici elektricnim autima - ni Svicarske Alpe nam nece biti ravne.tempuser wrote: Postao sam osjetljiv na rezone tipa @ sabanss ili @problemnatravunu kao sta ja jedan mogu doprinijeti u moru drugih. Puno pojedinaca cine razliku. Tako nam je i na izborima, moj glas ne znaci nista i imas majnune na vlasti.
-
tempuser
#40 Re: Start / Stop - Smece?
Objasni kakve koristi imas od EGR-a i DPF-a, a nemas od S/S? Bitno je koliko ukupno izduvnih gasova proizvede tvoj auto, a ne koliko ih prouzvodi u jedinici vremena.basicm wrote:Start/stop je smece, sta sad. Boli me za ekologiju i za neke grame sto su postavili neki ublehasi u evropi. Egr i dpf mogu trpiti jer ima koristi od njih, a ovo je iskljucivo napravljeno zbog grama co, isto kao i hibridi sto stave neke motorice da malo vuku auto, samo da bude manje grama po km. Ko to placa nego kupac?
-
tempuser
#41 Re: Start / Stop - Smece?
Jasno je da ne razmisljas i to je ono sto iritira, a steti koliko steti katalizator, DPF, EGR.sabanss wrote:Uopste ne razmisljam da ekoloski nesto trebam doprinjeti, zanima me samo da li start/stop steti mome autu i kako. Kada svi budu ekoloski osvjesteni kao ja na Bjelasnicu cemo ici elektricnim autima - ni Svicarske Alpe nam nece biti ravne.tempuser wrote: Postao sam osjetljiv na rezone tipa @ sabanss ili @problemnatravunu kao sta ja jedan mogu doprinijeti u moru drugih. Puno pojedinaca cine razliku. Tako nam je i na izborima, moj glas ne znaci nista i imas majnune na vlasti.
- Better Man
#42 Re: Start / Stop - Smece?
Start - Stop sistem ima smisla isključivo kad se nađete u nekom velikom zastoju/gužvi gdje ste primorani da dugo čekate. Za ove gužve gdje svakih 5 sekundi se zaustavljate i krećete on nije dobar i samo će napraviti štetu na autu nakon vremena korištenja. Moj auto nema taj sistem i ne treba mi. Kad sam u nekom zastoju gdje ću dogo čekati da krenem samo ugasim auto i kad trebam krenuti upalim i vozi.
-
slavemaster
#43 Re: Start / Stop - Smece?
ne razmisljate sta cete ostavit unucetu, djetetu...ma sta ces ti imat u starosti?
bravo
bravo
-
sabanss
#44 Re: Start / Stop - Smece?
Hvala na komplimentu. DPF ne mogu skinuti, Start/Stop mogu iskljuciti i rado cu to uciniti. Zanimalo me samo cemu ovo sve steti.tempuser wrote: Jasno je da ne razmisljas i to je ono sto iritira, a steti koliko steti katalizator, DPF, EGR.
Ne vidim mu nikakvu prakticnu primjenu i hvala mom proizvodjacu automobila koji je ostavio dugme za iskljucivanje ove gluposti.
Ocito niti oni sami ne vjeruju previse u ovaj sistem.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#45 Re: Start / Stop - Smece?
Ili na granici, ler pa se gura ?Better Man wrote:Start - Stop sistem ima smisla isključivo kad se nađete u nekom velikom zastoju/gužvi gdje ste primorani da dugo čekate. Za ove gužve gdje svakih 5 sekundi se zaustavljate i krećete on nije dobar i samo će napraviti štetu na autu nakon vremena korištenja. Moj auto nema taj sistem i ne treba mi. Kad sam u nekom zastoju gdje ću dogo čekati da krenem samo ugasim auto i kad trebam krenuti upalim i vozi.
-
tempuser
#46 Re: Start / Stop - Smece?
Pa ces se sutra ceskati po glavi sa blago telecim pogledom i grimasom cipnanze sta ti se desilo i sto su ti djeca i unuci bolesni, isto kao sto se danas ceskas po glavi u kakvom smecu od drzave zivis.
Nama je jos super u drzavi gdje svi misle da treba klati ovcu radi kile mesa, samo nemojte *izditi ko kakve babe zimi kad ne mozete da disete od magle.
Nama je jos super u drzavi gdje svi misle da treba klati ovcu radi kile mesa, samo nemojte *izditi ko kakve babe zimi kad ne mozete da disete od magle.
- basicm
#47 Re: Start / Stop - Smece?
Zagadjenje je problem zbog start/stopa ili mozda zbog cizama i guma u pecima, da je do trulja jeste donekle, ali je vise do nasih institucija koje su stavile 50% dadzbina na automobile koji su cjenovno pristupacni nasim ljudima. Da nije toga svi bi imali barem jedan euro broj vise.
-
sabanss
#48 Re: Start / Stop - Smece?
Objasnio je covjek gore sta je problem. Motori auta sigurno nisu, pogotovo ovi koji imaju Start/Stop i koji su mahom Euro 5 pa navise.
O prednostima po ekologiju ovih auta ima smisla pricati u Svicarskoj gdje ljudi idu na planinu elektricnim vozilima da ne zagadjuju, kod nas nema niti pravi ikakvu mjerljivu razliku.
Mozes li sada disati u Sarajevu, kakav je kvalitet zraka?
O prednostima po ekologiju ovih auta ima smisla pricati u Svicarskoj gdje ljudi idu na planinu elektricnim vozilima da ne zagadjuju, kod nas nema niti pravi ikakvu mjerljivu razliku.
Mozes li sada disati u Sarajevu, kakav je kvalitet zraka?
-
ado_sar
#49 Re: Start / Stop - Smece?
nisam znao da S/S gasi klimu. To je za mene deal breaker... a cuje li se da se motor stalno pali i gasi, to kasljucanje bi mi vjerovatno smetalo.
-
ado-šampion
#50 Re: Start / Stop - Smece?
Nije jedan proizvodjac ostavio dugme, nego koliko znam svi, a svrha je da se sistem iskljuci kad nema smisla. Jedan primjer, ides u koloni koja krece svakih 5 sekundi, gdje imas kratkotrajna stajanja, naravno da ces pritisnuti dugme jer neces da se motor gasi svakih 5 sekundi i da se ne mozes kretati na leru.
A sto se tice ublehasa u Evropi, ublehasi ne rade te stvari sto ih je onako briga za ekologiju, ili sto nesto preterano u to vjeruju, nego zato sto su im ekspertni timovi napravili naucne studije gdje su im pokazali koliko bi kostalo lijecenje ljudi uz trenutni trend rasta zagadenja zraka u urbanim podrucjima. Znaci osnovni razlog zasto jedan Svabo insistira na mjerama suzbijanja zagadjenja je sto ne bi mogli obezbijediti novac za lijecenje ljudi u buducnosti ako stvari ostanu kao sad, uz predvidjeni rast broja motornih vozila na cestama.
Isto tako, ne lijepe one uzasne slike po pakovanjima cigareta zato sto je ikom stalo do lika koji ce se ubiti cigarama i fasovati rak pluca, nego zato sto ce oni finansirati lijecenje takvog lika.
A sto se tice ublehasa u Evropi, ublehasi ne rade te stvari sto ih je onako briga za ekologiju, ili sto nesto preterano u to vjeruju, nego zato sto su im ekspertni timovi napravili naucne studije gdje su im pokazali koliko bi kostalo lijecenje ljudi uz trenutni trend rasta zagadenja zraka u urbanim podrucjima. Znaci osnovni razlog zasto jedan Svabo insistira na mjerama suzbijanja zagadjenja je sto ne bi mogli obezbijediti novac za lijecenje ljudi u buducnosti ako stvari ostanu kao sad, uz predvidjeni rast broja motornih vozila na cestama.
Isto tako, ne lijepe one uzasne slike po pakovanjima cigareta zato sto je ikom stalo do lika koji ce se ubiti cigarama i fasovati rak pluca, nego zato sto ce oni finansirati lijecenje takvog lika.
Ne gasi S/S klimu, nego kad motor ne radi ne radi ni kompresor klime. Malo pametnije implementiran S/S sistem ne dozvoljava da se auto ugasi ili ga upali kad hladjene postane nedovoljno, ali eto jbg neki proizvodjaci izgleda samo ubace to, nek ima stavka na listi opreme. Plus mozes na dugme zaustaviti S/S kad ti ne odgovara da radi.ado_sar wrote:nisam znao da S/S gasi klimu. To je za mene deal breaker... a cuje li se da se motor stalno pali i gasi, to kasljucanje bi mi vjerovatno smetalo.