Polovan auto do 6500-7000 KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

condy

#26 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by condy »

Od navedenih za taj novac se moze naci solidan ali sa vecom kilometrazom Pug 307. Najgora opcija je da se zaletis i onu manju kilometrazu sa table uzmes kao tacnu. Na kilometrazu tu manje vise i ne treba obracat paznju. Od motora.1.6 hdi od 90ps ili onaj 2.0 od 90ps. Inace, meni je Octavija A4, ako je ima za taj novac za klasu pouzdanije i upravljivije auto od Puga, daleko izdrzljivije kao starije auto pa pogledaj.
citroen xm

#27 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by citroen xm »

Svakom svoj ukus i novac, ali ja tu Oktaviju ne bih ni pogledao pored 307. A čak je i osjetno skuplja. Po meni nema goreg, a precjenjenijeg auta. Zajebala je po precjenjenosti i Golfa.
xfunn

#28 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by xfunn »

Zna li neko razlike cijena dijelova i odrzavanja za focus, c4 i p307?
amar1994

#29 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:Svakom svoj ukus i novac, ali ja tu Oktaviju ne bih ni pogledao pored 307. A čak je i osjetno skuplja. Po meni nema goreg, a precjenjenijeg auta. Zajebala je po precjenjenosti i Golfa.
:lol: :thumbup:

ali ako je tsi , dobra je :o :mrgreen:
citroen xm

#30 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by citroen xm »

Imaš atmo benzince i 1.9 TDI što prevedeno na naš znači da imaš samo 1.9 TDI. :lol: Ma to je parkovska klupa nasađena na 4 točka. :thumbup: Ah, da, ima veliki gepek.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#31 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by konektovan »

xfunn wrote:Zna li neko razlike cijena dijelova i odrzavanja za focus, c4 i p307?
MA to je u pet deka sve, ali mozda je pug i citro nesto malo jeftiniji.
amar1994

#32 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:Imaš atmo benzince i 1.9 TDI što prevedeno na naš znači da imaš samo 1.9 TDI. :lol: Ma to je parkovska klupa nasađena na 4 točka. :thumbup: Ah, da, ima veliki gepek.
sta ti pricas , svaka rijec ti je citroen :lol:

uz velik gepek , trosi 2.5l/100km :) :)

ja mislim da bi sa 1.2 tsi motorom trosila sigurno 1.5l manje :kiss:
condy

#33 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by condy »

citroen xm wrote:Svakom svoj ukus i novac, ali ja tu Oktaviju ne bih ni pogledao pored 307. A čak je i osjetno skuplja. Po meni nema goreg, a precjenjenijeg auta. Zajebala je po precjenjenosti i Golfa.
Po cemu je precjenjena ? Ona je mnogo prakticnija od Golfa, a kvaliteta zavrsne obrade izmedju njih je u pet deka. Veoma je upravljiva i bolje lezi i ide od Pezoa 307 na cesti. Pezo ima bolja sjedista i nesto otmjeniju tablu. Prostraniji je Pezo pozadi. Octavija ima puno veci gepek daleko prakticnija za porodicno auto, ima osjetno bolju amortizaciju, manje cupka zadnji kraj lakae upija rupe jer Pezo lupa pozadi, ima bolje kocnice...1.9 tdi od 90ps je daleko agilniji brzi startniji manje trosi od 2.0 hdi od 90ps. To su dva motora ko nebo i zemlja. Octavija je preglednija iznutra. To su sve prakticna zapazanja iz voznje jednog i drugog. I te bi se stvari trebale gledat kad ih poredis i kad se odlucujes sta bi. Kasnije je Pezo ubacio 1.6 hdi, rjesio problem potrosnje i buke al i dalje je po perfomansama nesto blazi od osnovnog 1.9 tdi motora. Pezo je imao i jace motore 2.0 hdi ali i dalje je stekao neprecizi mjenjac i dalje je ovjes bio previse mekan, a Octavija je imala jaci motor od 110ks koji je mogao ici kao i najaci 2.0 hdi, iako se u to vrijeme ona nije vise ni proizvodila. Sama cinjenica da je na volanu Octavija okretnija od Pezoa dovoljna al eto ti bi Pezo.

Ispada da ja ovdje samo branim svabe, al za razliku od tebe i drugih, ja sam vozio i svabe i francuze, i jedno i deugo, i ne samo njih, i jako dobro znam sta pisem al sto bi to bilo bitno... pa se Pezoem sam presao 160 hiljada prije nego sto sam ga prodao...valjda bi ga ja trebao hvaliti i reci ma kakva Octavija . Al, kad ih vozis i uporedis vidis neke druge stvari :)
citroen xm

#34 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by citroen xm »

Imao sam ja i jedne i druge i treće. Ja kažem šta bih ja, nikome nisam rekao da je budala ako izabere nešto drugo.

Kako nije precjenjena. Oktavija istog godišta košta kao Golf 4 košta isto, a bila je povoljnija kao nova. Oktavija je osjetno veće auto od Golfa i sve joj je otišlo na gepek. P jbt, ako radim na pijaci kupiću kombi, a ne Oktaviju. Pored tog gepeka, unutra je tjesna isto koliko i G4 a daleko je siromašnija i nekvalitetnije urađena. Nikada Škoda neće biti ista kao VW jer to VW ne dozvoljava.

Što se Pežoa tiče, istina ima nešto neprecizniji mjenjač i to je to. Ima veću ponudu motora i savremenije motore, manji ali dovoljno veliki gepek, ljepši dizajn(ajd to je stvar ukusa), bolju i prostraniju kabinu i vrlo bitnu stavku na svojoj strani a to je udobnost. Ta auta su neuporediva kada je udobnost u pitanju.

Ako nekome treba baš više prostora ima i 307 karavan, čak i 307 sw koji može da ima 7 sjedišta. Da ne pričamo o tome da veliki broj 307 karavana ima panoramski krov koji daje poseban ugođaj vožnji.

Ne znam, svakome svoje, ja sam iznio svoje mišljenje. Pa neka svako sebi bira.
Ned071

#35 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by Ned071 »

sad si condy naj...bo kad ti pocnu o softveru pricat... I o tsi motorima... Koje (skoro) niko nije ni vozio
xfunn

#36 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by xfunn »

ljudi pričajte mi za astru 1.7 dizel
konektovan

#37 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by konektovan »

Neki dan vidim u Gracanici, cojek natovario mjesalicu u gepek, strasan prizor. :mrgreen:
Mora se priznati, gepek je jedina dobra stvar na tom autu, ostalo je prosjek i ispod prosjeka.
mad_max_ba

#38 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by mad_max_ba »

xfunn wrote:ljudi pričajte mi za astru 1.7 dizel
da valja, za te pare nemreš nać nema šanse,
u decembru sam kupovao auto, fokus mi je bio na astru, i približno budžetu nadjoh negdje u kiseljaku 2004 godina, prva serija Astre H i to onaj 55 Kw 1.7, nači bjež od toga, ti prvi modeli su imali pun klinac bugova a najgori je onaj sa turbinom.

Na kraju sam uzeo Megana 2007 1.5 63Kw sa 270000 km na satu, registrovao, zamjenio akumulator, grijače, mali servis, veliki servis, servis klime i sa tim svim me je izašao cca oko 7700....
lavic

#39 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by lavic »

citroen xm wrote:Imao sam ja i jedne i druge i treće. Ja kažem šta bih ja, nikome nisam rekao da je budala ako izabere nešto drugo.

Kako nije precjenjena. Oktavija istog godišta košta kao Golf 4 košta isto, a bila je povoljnija kao nova. Oktavija je osjetno veće auto od Golfa i sve joj je otišlo na gepek. P jbt, ako radim na pijaci kupiću kombi, a ne Oktaviju. Pored tog gepeka, unutra je tjesna isto koliko i G4 a daleko je siromašnija i nekvalitetnije urađena. Nikada Škoda neće biti ista kao VW jer to VW ne dozvoljava.

Što se Pežoa tiče, istina ima nešto neprecizniji mjenjač i to je to. Ima veću ponudu motora i savremenije motore, manji ali dovoljno veliki gepek, ljepši dizajn(ajd to je stvar ukusa), bolju i prostraniju kabinu i vrlo bitnu stavku na svojoj strani a to je udobnost. Ta auta su neuporediva kada je udobnost u pitanju.

Ako nekome treba baš više prostora ima i 307 karavan, čak i 307 sw koji može da ima 7 sjedišta. Da ne pričamo o tome da veliki broj 307 karavana ima panoramski krov koji daje poseban ugođaj vožnji.

Ne znam, svakome svoje, ja sam iznio svoje mišljenje. Pa neka svako sebi bira.
zao mi je ali moram upasti u temu.

Ja cu biti iskren, meni je pezo nasminkano smece i cak je bio u opciji za kupovinu 307 sa sx ili sport paketom...tu je kraj i pocetak price o njemu.

Za sve mane skode ste u pravu i jako bi se tesko odlucio da je kupim, ali nebih imao dilemu izmedju skode i pezoa.
condy

#40 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by condy »

Ta priča francuz je i onda po automatizmu on je udoban, daleko udobniji od drugih od Octavije Golfa i sl., je više izlizana. Nije Pežo 307 udobniji od Octavije jer ima znatno lošije podešeno zadnje vješanje od Octavije. Pežo 307 ima problem sa zadnjom klupom, tj. zadnjim vješanjem koje slabo i grubo upija neravnine, i to je meni lično najviše na autu smetalo. I kod Octavije je ovjes pozadi tvrđi kao i kod Golfa, ali nema cupkanja niti lupanja. Zato sam rekao, amortizacija je bolja kod Octavije a sjedišta i prostor na zadnjoj klupi kod Pežoa. Pa ja sam vozio svoje auto majstoru da vidim da nije šta otišlo pozadi i čovjek mi kaže sve je uredu mora tako, a zna on svoj zanat.

Priča da su kod Pežoa moderni turbodizelaši, je baš napuhana jer ako je common rail motor ne znači da je nešto aman zaman. Prvo to su njihovi prvi common rail motori i oni su bili prebučni. Grublje rade nego tadašnji tdi. Troše više od tdi, slabije idu od tdi, pa ne znam šta je tu bilo modernije. Današnji hdi motori manje troše manje su bučni i konkurentni su ekvivalentnim tdi motorima, ali prije nisu bili, barem iz mog iskustva.

Octavija nije nikad pogrešan izbor i vrijedi svake pare jer je pouzdano vozilo, nema nikakvih problema sa elektronikom niti mehanikom, koje je jeftinije održavat nego Pežo, koji ima dječijih bolesti sa elektronikom, a mehanika je dobra. I pored veće cijene, daleko se bolje prodaje i brže od Pežoa. Pa sad, neka svako odluči.
konektovan

#41 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by konektovan »

condy wrote:Ta priča francuz je i onda po automatizmu on je udoban, daleko udobniji od drugih od Octavije Golfa i sl., je više izlizana. Nije Pežo 307 udobniji od Octavije jer ima znatno lošije podešeno zadnje vješanje od Octavije. Pežo 307 ima problem sa zadnjom klupom, tj. zadnjim vješanjem koje slabo i grubo upija neravnine, i to je meni lično najviše na autu smetalo. I kod Octavije je ovjes pozadi tvrđi kao i kod Golfa, ali nema cupkanja niti lupanja. Zato sam rekao, amortizacija je bolja kod Octavije a sjedišta i prostor na zadnjoj klupi kod Pežoa. Pa ja sam vozio svoje auto majstoru da vidim da nije šta otišlo pozadi i čovjek mi kaže sve je uredu mora tako, a zna on svoj zanat.

Priča da su kod Pežoa moderni turbodizelaši, je baš napuhana jer ako je common rail motor ne znači da je nešto aman zaman. Prvo to su njihovi prvi common rail motori i oni su bili prebučni. Grublje rade nego tadašnji tdi. Troše više od tdi, slabije idu od tdi, pa ne znam šta je tu bilo modernije. Današnji hdi motori manje troše manje su bučni i konkurentni su ekvivalentnim tdi motorima, ali prije nisu bili, barem iz mog iskustva.

Octavija nije nikad pogrešan izbor i vrijedi svake pare jer je pouzdano vozilo, nema nikakvih problema sa elektronikom niti mehanikom, koje je jeftinije održavat nego Pežo, koji ima dječijih bolesti sa elektronikom, a mehanika je dobra. I pored veće cijene, daleko se bolje prodaje i brže od Pežoa. Pa sad, neka svako odluči.
Pisao sam i ja na tu temu, posto sam i ja imao 307, zadnji ovjes je malo cudljiv, preko prelaska poprecnih neravnina radi grubo, ali i pored toga on je jahta naspram skode i golfa kad je ta klasa u pitanju. Zadnji seleni su osjetljivi na njima, brzo stradaju. Po tvojoj prici condy, peugeot moze voziti samo pravo?! Ja nisam imao takve probleme, auto je sasvim pristojne stabilnosti i kad se zustrije vozi.
condy

#42 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by condy »

konektovan wrote:
condy wrote:Ta priča francuz je i onda po automatizmu on je udoban, daleko udobniji od drugih od Octavije Golfa i sl., je više izlizana. Nije Pežo 307 udobniji od Octavije jer ima znatno lošije podešeno zadnje vješanje od Octavije. Pežo 307 ima problem sa zadnjom klupom, tj. zadnjim vješanjem koje slabo i grubo upija neravnine, i to je meni lično najviše na autu smetalo. I kod Octavije je ovjes pozadi tvrđi kao i kod Golfa, ali nema cupkanja niti lupanja. Zato sam rekao, amortizacija je bolja kod Octavije a sjedišta i prostor na zadnjoj klupi kod Pežoa. Pa ja sam vozio svoje auto majstoru da vidim da nije šta otišlo pozadi i čovjek mi kaže sve je uredu mora tako, a zna on svoj zanat.

Pisao sam i ja na tu temu, posto sam i ja imao 307, zadnji ovjes je malo cudljiv, preko prelaska poprecnih neravnina radi grubo, ali i pored toga on je jahta naspram skode i golfa kad je ta klasa u pitanju. Zadnji seleni su osjetljivi na njima, brzo stradaju. Po tvojoj prici condy, peugeot moze voziti samo pravo?! Ja nisam imao takve probleme, auto je sasvim pristojne stabilnosti i kad se zustrije vozi.
Ne može biti jahta po udobnosti ako ima taj problem prelaska preko poprečnih neravnina na zadnjem vješanju :wink:
Peugeot se može ljepo voziti na duže ture, prostran je, sjedise povišeno, sjedišta su sjajna, i ja ne tvrdim suprotno da je neupravljiv, već iz vlastitih iskustava poredim ga sa Škodom, i kad je u pitanju vozna dinamika tu je škoda osjetno bolja i napisao sam već i o jednom i o drugom, iz čega se vidi da su oni dosta različita vozila. Ja nisam ljubitelj škode, pa ni Golfa još manje, ali ne volim idealizirati ni jedno auto, pa ni ono koje vozim, već reći šta mi se sviđa a šta ne. Svi mi imamo preferencije prema nekom vozilu, ali što se pretjeruje sa superlativima za njih to je čudo :wink:
mad_max_ba

#43 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by mad_max_ba »

hajde života Vam kako se na svakoj auto temi možete više naknadati oko toga, učesnici vječno isti....
citroen xm

#44 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by citroen xm »

Ima bučno vješanje pozadi, ali je udoban. Ne bole me leđa i guzica kao posle vožnje u Oktaviji. :-D Oktavija je kao što rekoh parkovska klupa nasađena na 4 točka i džaba joj i gepek i 1.9 TDI motor koji su jedine svijetle tačke.
lavic wrote:
zao mi je ali moram upasti u temu.

Ja cu biti iskren, meni je pezo nasminkano smece i cak je bio u opciji za kupovinu 307 sa sx ili sport paketom...tu je kraj i pocetak price o njemu.

Za sve mane skode ste u pravu i jako bi se tesko odlucio da je kupim, ali nebih imao dilemu izmedju skode i pezoa.
Naravno, tvoje pravo. Ali bih baš volio čuti razloge za takav sud. Evo meni je daleko od smeća, a Škoda mi je smeće. Mada grubo je reći za bilo koje današnje auto, poznatog proizvođača, da je smeće jer nije.
Nanox7

#45 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by Nanox7 »

Mogu ti predloziti Passata 5+. Mene je ovaj odusevio, trosi malo a i udoban je pravo.
Ako ga zelis uzimati, uzmi ga sa 96kw i sa 130ks (DIZEL) jer najbolje ide uz Passata 5+.
Kod mene je 96kw, 130hp, 1.9 [TDI (DI crveno)], Dizel.
xfunn

#46 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by xfunn »

Kakva su vam iskustva sa autoplanetom kia u sarajevu?
automaxx.ba sada stranica

Jesu li provjereni?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#47 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by Leon16v »

xfunn wrote:Kakva su vam iskustva sa autoplanetom kia u sarajevu?
automaxx.ba sada stranica

Jesu li provjereni?
Nedavno je neki covjek imao problem sa njihovim autom ili nesto oko velikog servisa, ne sjecam se baš, znam da je Insigniu kupio od njih.

A auto do 6500, možda neki Grande Punto, makar se meni sviđa autic :D
dgL_

#48 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by dgL_ »

Oktavija je nizerazredni passat... Godinana unazad i takoo ce i nastavit bit...a tek sto su gole... Da te Bog sacuva... Ne znam do koje godine klima opste nije ulazila u osnovni paket opreme kod oktavije/fabije kad je pezo 307 u najosnovnijem izdanju imao fine opreme...

Oktavija je wanna be passat i nema tu filozofije
mad_max_ba

#49 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by mad_max_ba »

dgL_ wrote:Oktavija je nizerazredni passat... Godinana unazad i takoo ce i nastavit bit...a tek sto su gole... Da te Bog sacuva... Ne znam do koje godine klima opste nije ulazila u osnovni paket opreme kod oktavije/fabije kad je pezo 307 u najosnovnijem izdanju imao fine opreme...

Izvini prijatelju, cjenim te kao uvaženog forumaša ali moram ti reći da Octavia i Passat ne idu u istu rečenicu.

Octavia je GOLF sa guzicom
Superb je Passat

Klasovno.....
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#50 Re: Polovan auto do 6500-7000 KM

Post by Bobi »

mad_max_ba wrote:
dgL_ wrote:Oktavija je nizerazredni passat... Godinana unazad i takoo ce i nastavit bit...a tek sto su gole... Da te Bog sacuva... Ne znam do koje godine klima opste nije ulazila u osnovni paket opreme kod oktavije/fabije kad je pezo 307 u najosnovnijem izdanju imao fine opreme...

Izvini prijatelju, cjenim te kao uvaženog forumaša ali moram ti reći da Octavia i Passat ne idu u istu rečenicu.

Octavia je GOLF sa guzicom
Superb je Passat

Klasovno.....
Je, sječam se kad je izašla prva Octavija jasno su govorili da je napravljena na istoj platformi kao Golf 4.
A glede izbora auta za postavljača teme nek pokuša naći zadnji redizajnirani model 307 prije izlaska 308 modela i to s 1,6 dizel motorom...ostalo je srednja zalost..mozda Focus sa 1,6 dizelom ???
Post Reply