Veliki servis golf VI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#26 Re: Veliki servis golf VI

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Kod svaba nemere :D biti da je fabricka greska, kada je kvar u pitanju, samo nemar ljudi prilikom upotrebe. :D :D :D :D :D
pa da , i mi smo budale sto priznajemo sta nam je otislo :mrgreen: :run:
Meni je svasta nesto otislo na autu,i nista ne mjenjam, ali on I dalje vozi bRez problema. :D :D :D :D
Kakva je to masinka, hebote, a na nekom vw jedan grijac ne radi, ne moze da upali. :D :D :D :D :D :izet: :izet: :izet: :izet:
amar1994

#27 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
amar1994 wrote:
konektovan wrote:Kod svaba nemere :D biti da je fabricka greska, kada je kvar u pitanju, samo nemar ljudi prilikom upotrebe. :D :D :D :D :D
pa da , i mi smo budale sto priznajemo sta nam je otislo :mrgreen: :run:
Meni je svasta nesto otislo na autu,i nista ne mjenjam, ali on I dalje vozi bRez problema. :D :D :D :D
Kakva je to masinka, hebote, a na nekom vw jedan grijac ne radi, ne moze da upali. :D :D :D :D :D :izet: :izet: :izet: :izet:
:P :D :D :D :D
NediM17

#28 Re: Veliki servis golf VI

Post by NediM17 »

condy wrote:A znasli zasto je rikno ? Sta je bio uzrok ? Da li je redovno odrzavan da li mu je mjenjano ulje ? Da li je pravilno koristen :wink: Jesi kad vidio kad se zena docepa mjenjaca i krene ga saltati na sto to moze izaci :mrgreen: Koji su uzroci kvara to je poenta fabricka greska ili nemar vlasnika! Zato sluzi servisna historija i provjera mjenjaca u servisu.
Novi auti, od prvog dana odrzavani u ovlastenim servisima.

Sad je li ga ko gurao iz D u R pri 10km/h, ja ne znam, ne zna ni servisna knjizica, ne zna niko. Isto tako ne mozes znati kako je "pazen" bilo koji polovni DSG.
U najboljem slucaju, da kazemo za njega da je hafifan, i kao polovnog ga treba definitivno zaobici u sirokom luku (iskreno ja bih ga zaobisao i kao novog).
Isto tako treba zaobici i smetljarske TSI-je koji locu ulje i pucaju im lanci (zadnje serije imaju remen, tako da mislim da su ti motori konacno sredjeni).

Sve polovno je rizik. Ali puno je manji rizik 1.4 atmo. sa rucnim mjenjacem, nego 1.4 TSI DSG.
1.6 TDI i 2.0 TDI sa rucnim mjenjacima su O.K. varijante.

To da je 1.4 TSI DSG bolji i zabavniji od ovog slabasnog atmosferca, nema dileme, ali kad bi ti crkao na +40 u pripizdini, ne bi ti vise bio zabavan.
commendatore

#29 Re: Veliki servis golf VI

Post by commendatore »

Samo deezge tedeji crveno i i t stoja do kraja odvrnuta i jana na plejlist,kištru na glavu za oblikovanje,spustit sjediste do nivoa vrata da se kulira i slomit naslonjac ruke i taj rad :izet:
ado-šampion

#30 Re: Veliki servis golf VI

Post by ado-šampion »

I kod 2.0 TDI isto kao i 1.6 TDI dizne znaju biti problematicne ako se ne pazi gdje se sipa. Tako da ako ces bjezati od 1.6 TDI bjezi i od 2.0 TDI, mada ja ne vidim razloga iskreno. Kupovina dizelskog auta, polovnog, vece kilometraze (obicno slucaj kod nas) je uvijek rizik i treba prihvatiti da ce prije ili kasnije doci od odredjenog ulaganja koje je reda 500-1000 KM, mada ne mora znaciti. Ali treba biti spreman na to. Ko nije, ne gleda dizelase.

Sto se tice kombinacije TSI (jaci) + DSG, ja se slazem s Condyjem. Golf polovan ima prilicno visoku cijenu, tako da je ta kombinacija TSI motora i DSG mjenjaca po mom misljenju jedino sto opravdava tu visoku cijenu, jer je auto po svemu cista konfekcija, jeste da je kao auto iznad ostale konfekcije (moje misljenje) ali i dalje konfekcija. Po mom misljenju, ako ces 1.6 TDI ili ovaj 2.0 TDI sa 110 KS, i neku osnovnu opremu s kita sjedalima i onim jeftinom radijom sa sivom grafikom, bolje onda uzeti A3, jer razlika u cijeni je haman pa zanemariva, a dobijes puno ljepsu i kvalitenije uradjenu unutrasnjost, bolju izolaciju, bolja sjedala, itd. Ako ti ne pravi razliku to sto je A3 skuceniji.

Eh drugi je par opanaka sto i TSI i DSG znaju biti problematicni, i to sto mozda nisu ako se odrzavaju nista ne znaci, jer su kod nas oni koji kupuju ta auta od prve ruke, koja su cijelo vrijeme odrzavana u ovlastenom, realno rijetkost. Ne kazem da treba bjezati, ali treba imati na umu. I plus, iz licnog iskustva, jako je tesko naci neki jaci TSI kod nas, recimo 1.4 sa 140 KS, jaci da ne govorim, a u kombinaciji s DSGom jos teze.

I da, nemoj zivota ti 1.4 atmosferski, gledaj makar 1.6. Cak i ako vozas samo po gradu, nekad ces vidjet otvorenog puta i nekad ces trebati preteci. Ni 1.6 nije sreca, ali je ipak 20 konja razlika u odnosu na 1.4.
konektovan

#31 Re: Veliki servis golf VI

Post by konektovan »

Ja koliko znam, golf VI nema u ponudi 1.6 benzinac.
ado-šampion

#32 Re: Veliki servis golf VI

Post by ado-šampion »

konektovan wrote:Ja koliko znam, golf VI nema u ponudi 1.6 benzinac.
Ima, obicni, s indirektnim ubrizgavanjem, 102 KS. SAd, koliko ih je tesko naci kod nas ne znam.
NediM17

#33 Re: Veliki servis golf VI

Post by NediM17 »

Fakat ima, nisam ni ja znao. :thumbup:
wunderbaum

#34 Re: Veliki servis golf VI

Post by wunderbaum »

imam sedmicu 1.6 105ks
sasvim solidno ide ja sam prezadovoljan

imao sam pola 1.4 tsi nema glupljeg motora kad sam htio sedmicu pokusali su opet da mi uvale taj motor...
hajd sto ne moze meda, sa 4 osobe uz brdo jos sa klimom vjeruj mi 20na sat neces ici...
meni je polo trosio 8-9 l
pre pre previse za 1.4 kontejner
ako planiras ici opcija plin i to to je tek nonsense

1.6 tdi je top ako ti treba auto za grada i medjugradske relacije, ako ti treba auto za autoput bas dalje relacije onda 2.0tdi
meni sedmica 1.6 trosi otvorenog 4.5l
grada do 6
amar1994

#35 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

Ja ti vjerujem za tih 6l , pod uslovom da vozis kad nije guzva i spica :thumbup:
konektovan

#36 Re: Veliki servis golf VI

Post by konektovan »

NediM17 wrote:Fakat ima, nisam ni ja znao. :thumbup:
Ja isto gotovo bio ubijedjen, ali nadjoh da sam bio u krivu. :mrgreen: :thumbup:
530i

#37 Re: Veliki servis golf VI

Post by 530i »

wunderbaum wrote: imao sam pola 1.4 tsi nema glupljeg motora kad sam htio sedmicu pokusali su opet da mi uvale taj motor...
hajd sto ne moze meda, sa 4 osobe uz brdo jos sa klimom vjeruj mi 20na sat neces ici...
meni je polo trosio 8-9 l
pre pre previse za 1.4 kontejner
ako planiras ici opcija plin i to to je tek nonsense
Ne znam kako i uz kakvo brdo, ali i 1.2 TSI motori idu sasvim solidno, a 1.4 može samo biti bolji.

Problemi sa njima su lanci koji odlaze na malim kilometražama i kakav god da staviš opet je ista priča, problem sa turbinama i ventilima na njima, a neko se javio ovdje na forumu da mu je i bregasta otišla na TSI motoru. Dakle ozbiljno izbjegavanje čim nema garancije.

Za potrošnju je to istina, TSI jesu štedljivi ali dok ih se vozi polako i sporo...čim se krene po gasu potrošnja može ozbiljno da skoči.
condy

#38 Re: Veliki servis golf VI

Post by condy »

Tsi da bi bio agilan trazi vise obrtaje. Ne moze se vozit ko dizelas. Na niskim obrtajima nema meda i tad ne trosi nesto posebno. Kad ga zavrtis hoce da povuce ali potrosnja skace bas puno. Moja iskustva su sa 1.4 tsi od 122ks. On mi nije nesto lego, u svakodnevnoj voznji bolje ide 1.6 tdi osim kad ovog benzinca vrtis na visoke obrtaje. Ovaj novi 1.4 tsi od 150 ks, je druga prica. Ide jako dobro dobro ubrzava i drzi vise brzine na autoputu ko od sale i daleko bolje od ovog prethodnog. Ali i on trazi vise obrtaje doduse nije toliko izrazeno kao kod ovog starijeg sa manje ks.
530i

#39 Re: Veliki servis golf VI

Post by 530i »

Ako poredimo i motore iste kubikaže ili snage, a da nemaju turbo, TSI ima više snage na svim obrtajima, ja sam vozio 1.2 TSI i za normalnu (tj. sporu i idiotsku) vožnju po gradu i magistrali ne treba mu više od 2000 obrtaja.
pesimist

#40 Re: Veliki servis golf VI

Post by pesimist »

Znaci golf 6 samo 1.6 i 2.0 ?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#41 Re: Veliki servis golf VI

Post by bitanga_sa_otesa »

moze se i iz dvice ubacit 1.6D tad imas spoj modernog i pouzdanog full fulleva :thumbup:
Haris.ba

#42 Re: Veliki servis golf VI

Post by Haris.ba »

Vratice se atmosferski motori kad tad.

A onda idu elektricni.

Da je kako golfa a mazdinog benzinca uvaliti.

Stvarno je steta sto ne znaju ili ne zele napraviti benzinca atmosferca da valja.

:D
amar1994

#43 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

Zna mazGa/honda/toyota :skoljka: :run:

HCCI :izet: :izet: :izet:
ado-šampion

#44 Re: Veliki servis golf VI

Post by ado-šampion »

Po cemu su VW atmosferski bezninci losiji od ostalih? Sve isto neefikasno zastarjelo smece, pri cemu je sve toliko lose da su medjusobne razlike potpuno zanemarive. To je isto ko da poredis dva 30 godina stara auta i kazes jedno je bolje od drugog - kakve svrhe kad je i jedno i drugo smece za danasnji standard.

Ovi u VWu su makar tihi, nedavno sjednem u novo auto predstavljeno 2015. godine, 1.6 sesnes ve dere se ko pivara, kunem se da je 1.6 nosam ve u Golfu cetvorci bio tisi. I neko pljune 50 hiljada za auto s tim smecem ispod haube. :?

Problem kod sestice je sto je 1.6 motor jako tesko naci, jer je sestica mahom na turbo motorima (zapravo svi osim 1.4 i 1.6 su turbo). Eventualno se moze naci 1.4 jer je bazni motor koji su uzimali oni koji su trazili najjeftinije, nesto ko Fabije 1.4 ili 1.2 haj ti polako u vakat.
madner

#45 Re: Veliki servis golf VI

Post by madner »

Pa po potrosnji i specificnoj snagi. :D

Nije ni turbo carobni stapic, ako motor ispod ne valja.
amar1994

#46 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Po cemu su VW atmosferski bezninci losiji od ostalih? Sve isto neefikasno zastarjelo smece, pri cemu je sve toliko lose da su medjusobne razlike potpuno zanemarive. To je isto ko da poredis dva 30 godina stara auta i kazes jedno je bolje od drugog - kakve svrhe kad je i jedno i drugo smece za danasnji standard.

Ovi u VWu su makar tihi, nedavno sjednem u novo auto predstavljeno 2015. godine, 1.6 sesnes ve dere se ko pivara, kunem se da je 1.6 nosam ve u Golfu cetvorci bio tisi. I neko pljune 50 hiljada za auto s tim smecem ispod haube. :?

Problem kod sestice je sto je 1.6 motor jako tesko naci, jer je sestica mahom na turbo motorima (zapravo svi osim 1.4 i 1.6 su turbo). Eventualno se moze naci 1.4 jer je bazni motor koji su uzimali oni koji su trazili najjeftinije, nesto ko Fabije 1.4 ili 1.2 haj ti polako u vakat.
po specificnom outputu snage , banalan primjer je 1.8vtec koji je donedavno bio u civicu , 140ks i nisu nesto puno trosili , dalje toyotin valvematic 1.6 132ks , nemoj dalje da nabrajam motore starog kova , vw ako je ista znao napravit u zadnje vrijeme to je 1.9tdi , normalni benzinci malo je reci slabi , sad su se doajetili da stave turbo , izmislili toplu vodu :-)

Jebeni fordov ecooboost je bolji 2x od tsi motora :run:
Haris.ba

#47 Re: Veliki servis golf VI

Post by Haris.ba »

ado-šampion wrote:Po cemu su VW atmosferski bezninci losiji od ostalih? Sve isto neefikasno zastarjelo smece, pri cemu je sve toliko lose da su medjusobne razlike potpuno zanemarive. To je isto ko da poredis dva 30 godina stara auta i kazes jedno je bolje od drugog - kakve svrhe kad je i jedno i drugo smece za danasnji standard.

Imam atmobenzinca i dizelaša.

U familiji imamo sve osim električnih. I turbobenzince i turbodizelaše. I sa manuelnim mjenjačima, i sa automatskim.

Pola auta su famozni VW.

Svi auti su uzeti novi, održavani u ovlaštenom - ako je bitno. I imamo malo iskustva kako je održavati dizelaša sa našim gorivom. Naročito sa fap/dpf filterom.

I moderan dobar atmosferac se ne čuje niti ima vibracije ko dizelaš. Mislim da golf ima 1.8 ko korola tojota da bi to značajno smanjilo udio turbodizelaša.
amar1994

#48 Re: Veliki servis golf VI

Post by amar1994 »

Ma Ado zna :mrgreen: , ne valja corolla , smece je prodano u najvise primjeraka ikada , jest da je ko frizider ali sluzi svrsi :thumbup:

Inace na toyota benzincima pucaju lanci , bregaste , klipovi se tope i sl. Oni kad su imali tt motor ovi nisu ni blizu bili :run:
ado-šampion

#49 Re: Veliki servis golf VI

Post by ado-šampion »

Haris.ba wrote:
I moderan dobar atmosferac se ne čuje niti ima vibracije ko dizelaš. Mislim da golf ima 1.8 ko korola tojota da bi to značajno smanjilo udio turbodizelaša.
Gdje bi smanjilo? U Bosni? To mozda. Ali ko da je Bosna ikom bitna kao trziste. Svi evropski proizvodjaci su presli na turbo-benzince davnih dana, tako da ne znam na cemu baziras tvrdnju da bi 1.8 sa 140 KS koji je izbacen prije 10 godina smanjio udio turbo-dizelasa da ima u ponudi.
Haris.ba

#50 Re: Veliki servis golf VI

Post by Haris.ba »

Ma mislio sam na ovaj moderni 1.6 valvematic što je Amar spominjao. Moja greška.

A to što su Evropljani prešli na turbake je stvar i pored ekologije i politike. MIlijarde su uložene u turbake, i to treba sada vratiti. A plus karteli u autoindustriji postoje i dan danas.
Post Reply