U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
frontal2

#26 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

dječak sa šibicama wrote:Besposlen um je vrazje igraliste, sto kaze dobra stara narodna.

Ja bi tog rodjaka pitao rodjo care, najdrazi, najljepsi, voljeni, ima li kakvog posla po kancelarijama, ne mora biti klimatizirana, naucicu ja jezik nije frka makar ko Delboy francuski.

znam jezik, problem je napustiti domovinu, tamo si postanar citav zivot, nemas svoj krov nad glavom...pa se pitam sta je poenta?
smao izgleda u toj penziji finoj i zdravstvu dobrom + privilegija zivjeti u razvijenoj drzavi
frontal2

#27 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

gledajte, treba mi odgovor tipa vaseg misljenja sta bi vi uradili da ste na mom mjestu.....eto opcija:
1. radit u klasu u proizvodnji (plata minimalac 500KM,prijavljen jesi,rad u 3 smjene, po citav dan na nogama, ne mozes znanje nikakvo steci,zanat)
2. napustiti drzavu, tamo bez krova nad glavom, vazda si postanar,znaci radis za staz i penziju ,dobro je sto je razvijena drzava,dobro zdravstvo.
krediti i zenit se , ne pada mi na pamet,plasim se toga.
3. ? nesto drugo

to sto vi pisete ja to vec sve znam i sto mi je puta kroz glavu proslo, jbga ima i ljenosti u meni, zato se i ne pokrecem
Tomahawk11
Globalni moderator

#28 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

frontal2 wrote:
znam jezik, problem je napustiti domovinu, tamo si postanar citav zivot, nemas svoj krov nad glavom...pa se pitam sta je poenta?
smao izgleda u toj penziji finoj i zdravstvu dobrom + privilegija zivjeti u razvijenoj drzavi
Ko ti je to rekao?
To nije tačno. Komšija otišao nekoliko godina iza rata, veoma brzo se snašao, doduše on je čovjek koji hoće raditi i za njega nije bilo problema.
Stan, auto....
djevojka bez imena

#29 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by djevojka bez imena »

frontal2 wrote:gledajte, treba mi odgovor tipa vaseg misljenja sta bi vi uradili da ste na mom mjestu.....eto opcija:
1. radit u klasu u proizvodnji (plata minimalac 500KM,prijavljen jesi,rad u 3 smjene, po citav dan na nogama, ne mozes znanje nikakvo steci,zanat)
2. napustiti drzavu, tamo bez krova nad glavom, vazda si postanar,znaci radis za staz i penziju ,dobro je sto je razvijena drzava,dobro zdravstvo.
krediti i zenit se , ne pada mi na pamet,plasim se toga.
3. ? nesto drugo

to sto vi pisete ja to vec sve znam i sto mi je puta kroz glavu proslo, jbga ima i ljenosti u meni, zato se i ne pokrecem

Bez uvrede ali

opcija br. 2, je za tebe takvog kakav i sam kazes da si je najbolja. Ne mozes imati i ovce i pare, neceg moras da se odreknes i pomiris se s odredjenim cinjenicama.
frontal2

#30 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

Tomahawk11 wrote:
frontal2 wrote:
Ko ti je to rekao?
To nije tačno. Komšija otišao nekoliko godina iza rata, veoma brzo se snašao, doduše on je čovjek koji hoće raditi i za njega nije bilo problema.
Stan, auto....

pa kako ces kupiti stan ili kucu , jos i auto , znas li koliko je to love ?
pa ne bih je kupio za 25godina
ado_sar

#31 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by ado_sar »

30 godina frajeru a ima dileme kao da mu je 17. Mislim da nas djelimicno unistava i ovaj nacin odgoja da se djeca, pogotovo muska, drze mami za suknju sve dok je mama ziva. Na zapadu je to mnogo bolje, napunis 18 i istjeraju te iz kuce da se snalazis, neko na fakultet a neko na baustel. Ali i jedni i drugi se razviju u kompletne osobe, sposobne za samostalan zivot.
Tomahawk11
Globalni moderator

#32 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

frontal2 wrote: pa kako ces kupiti stan ili kucu , jos i auto , znas li koliko je to love ?
Iz tvoje trenutne perspektive, puno, da ne kažem previše i nemoguće.
Sve će ti se samo kazati ako odeš vani.
Samo je bitno da hoćeš raditi, sve ćeš imati.

Skontaj se sam, najbitnije ti je sa sobom riješiti....jesi li za 500 KM i riješeno stambeno pitanje ovdje ili ideš vani, u nepoznato, ali moraš raditi, pa je moguće sve....mislim, svakako moraš raditi, osim ako nisi naslijedio kakvo bogatstvo od dalekog rođaka kojeg su svi zaboravili, a on se tebe sjetio prije smrti.
frontal2

#33 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

cime se vi bavite?
imate li vi nekoga vani i opciju da idete ?
frontal2

#34 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

ado_sar wrote:30 godina frajeru a ima dileme kao da mu je 17. Mislim da nas djelimicno unistava i ovaj nacin odgoja da se djeca, pogotovo muska, drze mami za suknju sve dok je mama ziva. Na zapadu je to mnogo bolje, napunis 18 i istjeraju te iz kuce da se snalazis, neko na fakultet a neko na baustel. Ali i jedni i drugi se razviju u kompletne osobe, sposobne za samostalan zivot.

to je tacno
djevojka bez imena

#35 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

ado_sar wrote:30 godina frajeru a ima dileme kao da mu je 17. Mislim da nas djelimicno unistava i ovaj nacin odgoja da se djeca, pogotovo muska, drze mami za suknju sve dok je mama ziva. Na zapadu je to mnogo bolje, napunis 18 i istjeraju te iz kuce da se snalazis, neko na fakultet a neko na baustel. Ali i jedni i drugi se razviju u kompletne osobe, sposobne za samostalan zivot.
Komplet me jeza prozme od ovakvih slucajeva. Sta ces, ne osudjujem opet ali :zid:
frontal2

#36 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

Tomahawk11 wrote:
frontal2 wrote: pa kako ces kupiti stan ili kucu , jos i auto , znas li koliko je to love ?
Iz tvoje trenutne perspektive, puno, da ne kažem previše i nemoguće.
Sve će ti se samo kazati ako odeš vani.
Samo je bitno da hoćeš raditi, sve ćeš imati.

Skontaj se sam, najbitnije ti je sa sobom riješiti....jesi li za 500 KM i riješeno stambeno pitanje ovdje ili ideš vani, u nepoznato, ali moraš raditi, pa je moguće sve....mislim, svakako moraš raditi, osim ako nisi naslijedio kakvo bogatstvo od dalekog rođaka kojeg su svi zaboravili, a on se tebe sjetio prije smrti.

to je problem, zato i pokrecem temu, da procitam tudja misljenja jer ne mogu da rascistim sa sobom, ta neodlucnost je najgora
insomnia78

#37 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Krov nad glavom cesto zna biti i sidro oko vrata. Pogotovo za samca
Tomahawk11
Globalni moderator

#38 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

frontal2 wrote:cime se vi bavite?
imate li vi nekoga vani i opciju da idete ?
Bavim se finansijskim poslovima.
Kancelarija, fotelja, računar, papiri.
Doduše, išao sam u školu više od tebe.

Imao sam opciju da odem i vani, sticajem okolnosti nisam.
insomnia78

#39 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Ma skoro svi budzet i stele. Nece ti niko plati davati da forumas vazdan
Tomahawk11
Globalni moderator

#40 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

Ni budžet ni štela.
Forumam usput i uradim posao.
frontal2

#41 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

insomnia78 wrote:Ma skoro svi budzet i stele. Nece ti niko plati davati da forumas vazdan

da,doduse, to je tacno
AenemA

#42 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by AenemA »

Ja mislim da ti trebaš da se zaposliš u Klasu ili na kakvom bauštelu i nakon 6 mjeseci se zapitaš, jel' ja stvarno mogu da provedem 35 godina na ovom mjestu...ili zapitaj se to prije posla.

Ja bi se prije ispalio vani nego bio hamal za 500 km u Klasu, sa tim što bi vani gledao da završim kakav kurs, školu, zašto ne i fakultet mozda 2 god...a taj bauštel privremeno radi dok ne stekneš kakve takve diplome i ne nauciš jezik. Imaš 30 god, možeš ti još kakve škole ubiti, nisu to neke godine...naravno ako imaš volje za to.

Iz licnog iskustva...radio sam nakon srednje škole u metalnoj industriji, fabrika gdje prese lupaju po cijeli, vari se, sijece itd...i kao što rekoh nakob par mjeseci mi je došlo iz guzice u glavu da nema šanse da provedem život u ovoj rupi. Radio 2 godine, uštedio nešto love i onda upisao maš. fakultet...sad radim k'o inžinjer u klimatiziranom uredu.
MyTao

#43 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by MyTao »

apsidejzi wrote:
frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ?
Ne postoji firma na svijetu u kojoj ces uciti nesto duze od 3 godine. Ako hoces napredovati sa znanjem i karijerom radi poslove do 5 godina i onda trazi iduci posao.
Bas tako... 5 godina je neka norma koliko treba ostati na jednom mjestu.
insomnia78

#44 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

To ono pet godina ubacuje sljunak u mjesalicu pa sljedecih pet vadi eksere iz dasaka. Jel vi nas zajebavate? Zaboravljate kolege da nismo svi top menadzeri
Tomahawk11
Globalni moderator

#45 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

Lud čovjek ili onaj kojeg je nevolja natjerala se zadržava 5 godina na poslu na kojem se ne vidi.
djevojka bez imena

#46 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Ostanu neki i citav radni vijek
mehoxy

#47 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mehoxy »

Iritira me kad neko poredi BIH i bh uslove sa zapadom. Nije ovo drzava u kojoj svako ima jednake prilike. Ovdje mozes zavrsit dva fakulteta i opet biti prisiljen na fizicki rad.
frontal2

#48 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

koliko sam ja primjetio, evo kako ljudi razmisljaju......ako ne moze naci posao i perspektivu samim tim ovdje, radije ode vani da zivi i radi ako ima gdje.....nece da radi za 500KM.
E ako nema nikoga vani i mora ostati ovdje onda je to druga prica
julisiz es grant

#49 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by julisiz es grant »

Ama lik je lani postavljao sličnu temu, ista priča, samo opširnija (da li da ide u Kanadu na bauštelu ili da ostane kod roditelja)...valjda vam je jasno koliko je vrijedno truda da ga se "savjetuje".
Tomahawk11
Globalni moderator

#50 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

Pa idu ljudi vani i koji nemaju nikog.
Do tebe je, ne može niko misliti tvojom glavom.
Raditi moraš, sad hoćeš li za 500 KM ili želiš nešto više od života, na tebi je.
Locked