Poklon, ugovor za izdrzavanje, testament ili kupoprodaja

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

moonca

#26 Re: Poklon, ugovor za izdrzavanje, testament ili kupoprodaja

Post by moonca »

Maraschino wrote:
moonca wrote:
Ako ima u katastarskom onda ima i mogucnost da upise u zk - a kada upise u zk na svoje ime onda moze tebi /vama darivati/ kako sam ja radila sa svojom bracom -platili potez i notara.

biti ce potrebno da vjestak izadje-opstinska komislija -koja se placa -da vidi da li je kuca djeljiva kao dvije moguce scjeline.
kakav porez na poklon od roditelja?
Ja sam sa bracom mjenjala nasledstvo -dva stana - i platila sam porez jer sam to obavila prije 3 god , od izdatog rjesenja suda.

Provjeri da li taj zakon podlijeze i u tvom slucaju.
zenicablues

#27 Re: Poklon, ugovor za izdrzavanje, testament ili kupoprodaja

Post by zenicablues »

Bajrolen wrote:Majka se udala za jednog tipa koji je nagovori da kupe kucu na kredit, stim sto on sve uzme na svoje ime 1/1. Ona to sazna i na sudu dobije 1/2, ali jos uvijek nisu podijelili imovinu da se zna sta je tacno cije. I dalje zive u istoj kuci, ali odvojeno.

Ona je mislila da se razvede, ali to traje dugo, tako da trazi najbolji i najbrzi nacin kako on ne bi dobio nista ako ona umre. Posto se nisu razveli, sta je najbolje uraditi da on ne bi mogao dobiti nista od njene polovine; poklon, testament, ugovor o dozivotnom izdrzavanju ili kupoprodajni ugovor?

Ako je poklon ili testament, da li on moze da ide na sud i dobije nuzni dio?

Ako uradimo ugovor o dozivotnom izdrzavanju i posto je majka zasad relativno sposobna za samostalan zivot, da li bi on mogao reci da je brinuo o njoj posto niko od nas ne zivi sa njima i tako dobije nuzni dio ili sve?

Ako kupimo, da li ona mora njemu ponuditi prvo, ili mi mozemo kupiti bez njegovog znanja?

Normalan dogovor sa njim nije moguc.
Hitno i prije svega predati u sud (zk ured) da se kuća upiše vlasništvo 1/2, kao sto je upisano u katastru. Ovako je on upisan u zk uredu 1/1 i mogao bi je možda i prodati. Treba brzo reagovati
Post Reply