Alfons Kauders wrote:Ne mogu zivjeti od svog rada (ili mogu, ali 5x gore nego u EU), ne mogu promijeniti vlast, ne vide nikakav progres ni u narednih 5 ni 10 godina.
Neka odlaze. Koji ce kurac ovdje? Sta to ja imam od toga sto ce neki mladi bracni par ostati u drzavi ako ce skapavati od gladi? Bolje je da idu i zive na miru, a ne da iz dana u dana slusaju prijetnje ratom i haosom, i da se ocekuje da u toj situaciji ovdje zasnuju porodicu, otvore firmu i posluju.
Narod to vidi ovako - dogodine nece biti bolje, moze biti samo gore. Imaju 20 godina iskustva na osnovu kog to mogu zakljuciti. Bolje konobarisati u Njemackoj nego nosati pusku po kojekakvim kotama. Kako onda ocekivati da ljudi ne idu kada EU na vlasti odrzava upravo one koji prijete haosom i nasiljem?
Nije dobro za drzavu da odlaze ljudi, narocito ne progresivni.
Pricam jedne prilike sa Beogradjaninom, covjek direktor bolnice, kao doktor volontirao u desetinama siromasnih drzava, totalno impresivan lik. Kaze, iz Beograda je otislo 250 000 progresivnih ljudi, umjesto toga doslo, da se ne uvrijedis, 500 000 idiota iz Bosne, Hrvatske, sa Kosova itd. Bolje bi prosli da nas je atomska bomba zdrmala. Od takvog gubitka se ne mozes oporaviti.
Moj najbolji drug ovdje ima sve. Dobar posao, nekretnine, stan, dobro auto, zivi izuzetno lijepo, ima dvoje djece. I evo, lagano se sprema za Njemacku. Muka mu od svega, zeli bolje za svoju djecu. To je strasno. Prije su isli ljudi koji nemaju, sada idu oni koji imaju, a zgadjeni su prilikama i perspektivama u drzavi. Jos jedan moj drug, vjeciti optimista, je polozio oruzje. Posljednja nada mu bio 'ma hajte molim vas', nisi ga mogao ubjediti da je lik prevara kao i njegova kompletna stranka. I on hoce da ide, kaze da ovdje nikad nece biti bolje, iako ima odlican posao i zivi dobro.
Zbog toga smatram da je nama hitno potreban val optimizma, da prestanemo tapkati u mjestu/propadati i da krenemo u nekom pravcu, kakvom god.
Strasno je otkriti da je EU odustala od nas za narednu deceniju, ali makar su nam ponudili alternativu, 'uniju odbacenih Balkanaca'. I ovo je, kada pogledas iz perspektive Njemacke, odlicno osmisljeno. Hajte vi prvo formirajte uniju, izmirite se medjusobno, podignite standard, pa cemo vas primiti. Imate fore koliko hocete.
I ovaj put, kakav god bio, je bolji nego tapkanja u mjestu. Porugat ce i Evropa. Eto nam sanse da krenemo naprijed malim koracima i vratimo optimizam posrnulom narodu.