chrysler 300M??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

Post by whow »

Image

How about this: Nisan i GM proglaseni najbolji po pitanju KVALITETA automobila (citaj na Sarajevo X - automobili.). Sta kazes na ovo ninec. Eto najveci Americki i svjetski proizvodac automobila pa uz to i najkvalitetniji :D :D
Mozda si ti imao losu srecu sa americkim autima ali ja koliko znam i vidim nista ne zaostaju za europskim i japanskim a nekada su bogami i ispred kao recimo ove godine. Iz iskustva: Zena mi vozi Chevrolet Malibu V6 vec trecu godinu i nikada nista osim ulja ( da kucnem u drvo )nije promjenila .
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Što li onda dionice GM-a i Forda trenutno uživaju junk status kada su tako kvalitetni ? :-)
whow

Post by whow »

NeKi_LiK wrote:Što li onda dionice GM-a i Forda trenutno uživaju junk status kada su tako kvalitetni ? :-)
Dobro pitanje - nazalost kvaliteta GM i Forda nama nikakve veza sa trenutnim stanjem dionica ovih kompanija .
Evo da probam da ti objasnim .
Naime , the big three :GM , Ford, Chrysler imaju ogromne izdatke za troskove , penziong i zdravstvenog osiguranja svojih bivshih uposlenika . Naime u ovom trenutku GM ima toliko penzionera koji su na " jaslama " da svako novo auto u startu kosta $ 3.000 vise neko konkurentno auto, samo da bi se isplatili troskovi zdravstvenog osiguranja umirovljenika. Kako je GM " stara kompanija" tako je i umirovljenika mnogote te troskovi osiguranja bukvalno iznose milijarde americkih dollara.. Recimo da neke manje kompanije "Fiat" ostvare manje profita nego sto GM isplati na ime zdravstvenoga osiguranja . Sada valjada imas bolju ideju zasto dionice GM nisu toliko " zdrave " ovo naravno nije samo problem GM vec cjelokupne USA i svjetske economije , sto ce ti uskoro biti jasno . Znaci da bi prodali svoj proizvod GM i ostali USA proizvodaci su prinudeni davati tkz.: cash ili money back incenives da bi pridobili kupca. Sve ovo naravno vodi ka nerealnoj cijeni automobila koji su nerealno " jeftini " jer GM radi na volumen prodaju samo da bih odrzao proizvodnju na istom nivou te samim tim "profit margin" je objektivno manji nego u konkurencije , sto znaci da dionice manje vrijede . Slicna je situacija i sa ostatkom USA economija te samim tim vrijednost USA Dollara opada sto konsekventno dovodi do pada kupovne moci stanovnistva koje vise nije u stanje da priusti " skupe" europske automobile ( zbog jakog eura) E vidis zato Hyndai dionice su dobre a GM i VW ne bas toliko . Naravno ovo uopste nema veze sa kvalitetom kao sto si ti zelio predstaviti. Ako imas jos nekih nedoumica pitaj . I 'll be glad to help :D
LeKo

Post by LeKo »

Whow, sve ovo sto napisa bi bilo ok, ali teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Americka auta su dobra samo prve 2g od kupovine, poslije su tac, trose ulja koliko i benzina, unutra jesu prostrana ali ne lice ninasta, cast korveti ovo ostalo neka hvala :-?
nineac

Post by nineac »

Whow nisi uopće upravu. Amerikanci imaju 2 i pol kompanije (Chrysler je pod kapom Daimlera) te je pad njihovih dionica isključivo vezan za kvalitetu njihovih proizvoda. De ti meni objasni što amerikanci ne izvezu Malibu V6 u evropu?
Drugo, američka ekonomija je dalekoooooooooo manje opterećena tim istim dažbinama o kojima pričaš nego evropska ekonomija, i njemci upravo hoće tim putem da krenu kako bi rasteretili ekonomiju. E sad kako dionice njemačkih auta rastu i pored takve sredine? Vjerovatno je do kvalitete!
Treće, ko je to (ta budala) proglasila GM najkvalitetnijim ? Motor trend možda? To je isto kao da pitaš urednika Auto Bild akoje je bolje auto Golf V ili Mazda 3 :lol:
E sad jedino se po kvaliteti GM može vezati za OPel, koji je od strane Auto Bilda i TUV-a proglašen najvalitetniji proizvođačem među njemačkim proizvođačima prošle godine. Inače, da nije GM-a opel bi dalekoooo kvaleitetnija auta pravio, jer za propast opela i jesu zaslužni idioti iz detroita koji su uveli proizvodnju po "uzoru" na američku!
I na kraju krajeva, što ti vozaš Jettu TDI. Što nekupiš npr. Chrysler 300 M 5.7 HEMI? Ako ej toliko kvalitetan nevidim razloga da se "gužvaš" u jetti!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

nineac wrote:Whow nisi uopće upravu. Amerikanci imaju 2 i pol kompanije (Chrysler je pod kapom Daimlera) te je pad njihovih dionica isključivo vezan za kvalitetu njihovih proizvoda. De ti meni objasni što amerikanci ne izvezu Malibu V6 u evropu?
Drugo, američka ekonomija je dalekoooooooooo manje opterećena tim istim dažbinama o kojima pričaš nego evropska ekonomija, i njemci upravo hoće tim putem da krenu kako bi rasteretili ekonomiju. E sad kako dionice njemačkih auta rastu i pored takve sredine? Vjerovatno je do kvalitete!
Treće, ko je to (ta budala) proglasila GM najkvalitetnijim ? Motor trend možda? To je isto kao da pitaš urednika Auto Bild akoje je bolje auto Golf V ili Mazda 3 :lol:
E sad jedino se po kvaliteti GM može vezati za OPel, koji je od strane Auto Bilda i TUV-a proglašen najvalitetniji proizvođačem među njemačkim proizvođačima prošle godine. Inače, da nije GM-a opel bi dalekoooo kvaleitetnija auta pravio, jer za propast opela i jesu zaslužni idioti iz detroita koji su uveli proizvodnju po "uzoru" na američku!
I na kraju krajeva, što ti vozaš Jettu TDI. Što nekupiš npr. Chrysler 300 M 5.7 HEMI? Ako ej toliko kvalitetan nevidim razloga da se "gužvaš" u jetti!
zasto renault nije u americi
zasto peugot nije u americi?
zasto fiat nije u americi?
zato sto proizvode kante od auta koje ovdje niko kupio nebi. pored male kubikaze i snage nemaju ni mjesta a i unutrasnjost im nije posebna (naravno ne svi modeli)
inace GM i nissan jesu prozvani kao najkvalitetniji u svijetu, a kao primjer je najnoviji pontiacov G6 model
nineac

Post by nineac »

OK, nije renault nije ni peugeot, ali zato jest VW,BMW,Mercedes,Audi,Ferrari,Maserati,Lamborgihini,Porsche, Rolls-Royce, a uskoro: SEAT,Alfa Romeo,OPEL te postoje naznake za Peugeot.
E sad koje američke firme su u evropi? Chrysler (i to sa par modela), FORD ima svoju kompletnu diviziju već 75 godina, GM je striktno prisutan kroz OPEl od 1929, a tek sada počinju pionisrki koraci putem Cadillaca.
Eto to ej to. O napretku kroz tehniku i te stavri je uopće suvišno pričati. Koja auta su efikasnija itd. najbolji dokaz je prisustvo VW-a kroz TDI i uskoro Mercedesa sa CDI motorima, a već i BMW to isto planira i pored izuzetno niskih cijena goriva te vrlo strogih ekoloških propisa. Što? Pa zato što su sada evropski dieseli sa filterom čestica skoro čišći od američkih benzinaca!
Ljudi samo pogledajte kako japanska auta gaze američku auto industriju. Što s eto dešava? Da amerikanci pomognu japansku ekonomiju, ili zato što su ima auta kvalitetnija?
whow

Post by whow »

nineac wrote:OK, nije renault nije ni peugeot, ali zato jest VW,BMW,Mercedes,Audi,Ferrari,Maserati,Lamborgihini,Porsche, Rolls-Royce, a uskoro: SEAT,Alfa Romeo,OPEL te postoje naznake za Peugeot.
E sad koje američke firme su u evropi? Chrysler (i to sa par modela), FORD ima svoju kompletnu diviziju već 75 godina, GM je striktno prisutan kroz OPEl od 1929, a tek sada počinju pionisrki koraci putem Cadillaca.
Eto to ej to. O napretku kroz tehniku i te stavri je uopće suvišno pričati. Koja auta su efikasnija itd. najbolji dokaz je prisustvo VW-a kroz TDI i uskoro Mercedesa sa CDI motorima, a već i BMW to isto planira i pored izuzetno niskih cijena goriva te vrlo strogih ekoloških propisa. Što? Pa zato što su sada evropski dieseli sa filterom čestica skoro čišći od američkih benzinaca!
Ljudi samo pogledajte kako japanska auta gaze američku auto industriju. Što s eto dešava? Da amerikanci pomognu japansku ekonomiju, ili zato što su ima auta kvalitetnija?
Pa Amerikanci i nemaju druge nago ove tri auto kompanije koje si ti nabrojao tako da je njihova zastupljnost na svjetskoj auto pozornici je potpuna. Zasto stanoviti modeli iz GM, Ford te Chrysler ergele nisu prisutni na europskom trezistu ? Pa iz istih razloga zbog kojih Alfa, Peugeot , neki VW modeli te mnogi drugi proizvodaci nisu prisutni na Amerikom trzistu iako su kvalitetni . Recimo za Alfu i Fiat najveci hendikep kod probijanja na americko trziste je Servisna Mreza . Bez SM prodavati auto na bilo kom trzistu danas je nezamislivo. Onda recimo za Renault i Citroen je to vise pitanje image-a , i opet naravno servisne mreze , jer amerikanci jednostavno ne vjeruju da francuzi znaju napraviti auto . Povrh svega europska auta su skuplja nego americka .
I nakraju ,mozda i najveci razlog je " pitanje koncepta" . U europi najprodavaniji auti su upravo oni iz kompact te srednje klasa . Ovi modeli posjeduju veoma modernu i skupu tehnologiju koja nije interesantna americkom kupcu koji recimo moju Jettu od nekih $35.000 jos uvijek smatraju malim autom te ce radije kupiti Chryslera C-300 koji ima 340 KS i sve pizdarije za iste pare. Naravno svi se bore za market tako da se ova utakmica nece bas skoro zavrsiti. Znaci nije pitanje kvalitete vec pitanje drugacijih potreba trzista. Mislim ne mozes prodavati led eskimima. Zasto GM ne prodaje Malibu na europskom trzistu- zbog istog razloga zbog kojeg VW ne prodaje recimo -Skodu Oktaviju na Americkom trzistu . Slicno auto za puno manje pare, ko bih onda kupovao Vectre i Jette ako bi se prodavale Skode i Malibu.
zlata

Post by zlata »

Nisam bas ljubitelj golemih auta...ALI...ova nova ladja im je IZNIMKA. Ma jest ladja...al'avion. Razmisljam...dal'bi mi pasala tol'ka kocija. Navikla sam na Mazde i Toyote. Chrysler 300-2005 ROCKS.

Ma cak da se i malko razvali...bez brige. Tol'ko je jeftiniji od Japanske i Europske konkurencije...da se opet isplati.

Inace...proglasen CAR OF THE YEAR.
whow

Post by whow »

zlata wrote:Nisam bas ljubitelj golemih auta...ALI...ova nova ladja im je IZNIMKA. Ma jest ladja...al'avion. Razmisljam...dal'bi mi pasala tol'ka kocija. Navikla sam na Mazde i Toyote. Chrysler 300-2005 ROCKS.

Ma cak da se i malko razvali...bez brige. Tol'ko je jeftiniji od Japanske i Europske konkurencije...da se opet isplati.

Inace...proglasen CAR OF THE YEAR.
respect :D
nineac

Post by nineac »

Whow stvarno jesil se ikad zapitao što su američka auta tako jeftina? Pa pogledaj samo kakve kočnice ima, ko je dobavljač istih, amortizera, ovjesa itd? Jesil s eikada zapitao što ta ista auta u evropi dolaze skuplja, sa ne baš malo promjenjenih djelova?
Jeste SM problem, ali se to da rješiti. Opel ako udje na američko tržište koristi će SAAB-ovu SM, Alfa Ferrarijevu i Maseratijevu, dok francuzi će već naći neko rješenje.
Inače whow, amerikanci su 20-tih godina imali 114 auto kompanija, a samo u zadnji 20, 10 kompanija se ugasilo!
zlata

Post by zlata »

Ovaj zadnji argument ti je bas KILAV. Znaci...da Mercedes nije valj'o...pa se zato pridruzio Chrysler-u?
rasta

Post by rasta »

iako je tema otisla na prepucavanje oko toga koja su auta bolja/gora americka ili evropska meni je zapelo za oko da je neko rekao da ovaj chrysler 300m izgleda kao oronula golf dvica...
http://www.mobile.de/SIDFnGW51edpVy2Jsp ... 1165552912&
link za jedan od mojih favorita iako nema recimo kozu svi podaci su tu i cijena je tu i sad mi recite valja li ovo sta ili ne jer mi se cini da je neko pobrkao dakle chrysler 300m ne 300C iz 2005!
nineac

Post by nineac »

Moj argument uopće nije kilav.
daimler se nije "udružio" (tj.preuzeo) Chrysler samo zato što parvi loša auta (iako je to sve ćešće). Chrysler je Daimler košta milijarde dolara zbog svojih ispada. Američka auto industrija je najmanje automatizovana, pa je stoga najviše sklona greškama.
Daimler je dobio dosta pogodnije tržište u USA, ne samo auta. Auta su možda samo najvidljivija branša tj. mercedes. Daimler je dobio lakši pristup energetskom sektoru gdje je Chrysler vrlo jak.
Chrysler 300C ima vrlo dobre izglede u evropi samo ako u ponudi bude CRD motor. Inače, završit će kao i svaki američki pokušaj "prodora" na evropsko tržište.
To auto je u klasi BMW-a 5, Mercedesa E, A6, i zar to nije jeftine, 7.800 €? To ti govori koliko je kvalitetan!
whow

Post by whow »

Bilo kako bilo. Meni licno je drago da se ovaj forum konacno bavi vaznim i interesantnim automobilima. Misljenja su naravno oprecna , ali kroz dijalog se dolazi i do novih spoznaja. Eto toliko od mene.
chombe

Post by chombe »

whow wrote:
Ovi modeli posjeduju veoma modernu i skupu tehnologiju koja nije interesantna americkom kupcu koji recimo moju Jettu od nekih $35.000 jos uvijek smatraju malim autom te ce radije kupiti Chryslera C-300 koji ima 340 KS i sve pizdarije za iste pare.

Koja je to jetta od $35 000? nema teorije.
za te pare saso mange da napravis.

usput,
2006 dodge charger, sa 5,7 V8 ili nesto manjim motorom
Image
whow

Post by whow »

chombe wrote:
whow wrote:
Ovi modeli posjeduju veoma modernu i skupu tehnologiju koja nije interesantna americkom kupcu koji recimo moju Jettu od nekih $35.000 jos uvijek smatraju malim autom te ce radije kupiti Chryslera C-300 koji ima 340 KS i sve pizdarije za iste pare.

Koja je to jetta od $35 000? nema teorije.
za te pare saso mange da napravis.

usput,
2006 dodge charger, sa 5,7 V8 ili nesto manjim motorom
Image
Evo pa ti racunaj
2004 VW Jetta 1.9 TDI- cijena sa opcijama prije takse $ 33500 CAD
sad dodaj delivery charge 700
Sad dodaj 7% GST oko $36595
Neke provincije imaju i PST 7% na srecu u AB 0
Znaci odprilike $36 059 ovo je naravno gotovina- ako ces da financiras dodaj 3.9% kamate na ovu sumu , znaci na cetri godine je to odprilike
$ 3000 kamata . Sve skupa 40 000 CAD . Taj Charger sto si ga pokazao na slici je ustvari nesto jeftiniji nego moja Jetta A daju i 0% financing samo da ih se rijeshe . Samo sto sa njim brzo osiromashish kada na pumpi natocis goriva za $ 100 ko od shale a ja fino za 20 i vozam se ko i ti :D
Image a bashka 17" felge i gume
Imagehttp://images.kodakgallery.com/photos12 ... _0_ALB.jpg
Image
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Mogu samo da kazem da je jadan onaj muskarac koji je u Americi i voza Jettu placenu $35.000.

Pa za te pare koje si ti izvalio mogao si kupiti Pontiac GTO-a ili Magnuma Chargera ili Chryslera 300C ili novog Mustanga ili jos bolje Chryslera Crossfire. Umjesto toga imas auto koje vozaju ovdje samo studentice i pokoji pejan. I mislis da si dobro prosao jer ne trosis mnogo na gorivo. Ako si vec mislio na necemu ustediti, trebao si kupiti koristen automobil, kojem je cijena opala 50% ili vise, pa onda fino odes ko covjek na bezinsku i izvalis $2.000 po gallonu ili uzmes Japanca pa onda znas da si ispred svih po potrosnji. Ovako, ni tamo ni ovdje. Pricas da si ustedio, napisi koliko je cijena auta opala odkad si ga kupio, pa pomnozi to sa tim gorivom koje si usedio, pa vidi jesi li bos il' si hadzija.

S ovim recenim, ovo je moje misljenje. Ponosnog vlasnika polovnog Pontiac Bonnevilla.

Image
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ovo je on naveo KANADSKE DOLARE

kanadjani imaju vise taksa i delivery fee je veca.
u usa je 500 za kanadu 700
whow

Post by whow »

Nesferatu sta je tebi covjece , jel' taj tvoj stari Pontiak pusta izduvne gasove direktno u kabinu pa neznas sta lupetash. Bolje ti otvori prozor dok ga vozis da ti ne dobijesh brain damage :shock: :shock:

Mislim ti stvarno pricas gluposti , ti ocigledno nisi vozio niti jedno od tih auta o kojima pricas jer da jesi znao bi da ona nisu tako sjajna kao sto ti govoris . A to da vozis polovni Pontiac ti vjerujem , ja sam imao i polovne i nove Pontiake i mogu ti reci da ni pocemu nisu neka posebno dobra auta niti blizu ijednog VW-a. To sto pricas da Jette vozaju samo studentice opet pokazuje kako si pronicljiv :D . Studentice vozaju tako kao ti polovne barake ili mozda 10 godina stare Tercele , Corolle i Jette . A to koja auta drze cjenu evo brate otidi na link pa pogledaj da godinu dana stare Jette jos uvijek kostaju kao i nove , a nekada i vise http://www.southgatevw.com/en_CA/ . Znam da ovo nemozes razumjeti (da isto polovno auto moze biti skuplje od novoga) ali mi se ne da da ti objasnjavam . A to kako Chrysler drzi cijenu znas i sam . Izgubi 30 vrijednosti cim izade iz salona . O Fordu necu niti da govorim . 30.000 vrijedan Ford ( Taurus naprimjer) poslije godinu dana vrijedi 20.000 , pa ti kupi Forda kad si tako pametan. A to sto lupetas o economicnosti opet pokazuje koliko si pronicljiv . Niti jedan Japanski auto u istoj klasi (osim hibrida) nema bolju potrosnju od VW- TDI 38 mpg city te 47 mpg highway i to kad ga gulis. Takoder trenutno u Kanadi Disel gorivo je 10 centi jeftinije od obicnog benzina te 22 centa od supera koji treba sipati u te tvoje barake.
Uh bas me razljuti bez razloga .
chombe

Post by chombe »

whow,
nemoj se odmah ljutiti nemam ja nista protiv tvoje jette. trebao si odmah reci da se radi o CAD$.
tvoje auto, sada nova verzija jetta-e 1,9 osnovna cijena je US$21385. sa maximalnim paketom, koza felge i te gluposti US$26100, sto ce opet dalje reci 32,604.1 CAD.
ovo za charger-a je bilo kako vec rekoh USPUT, nije bila namjera porediti ta dva auta, ali kad smo vec tu nije na odmet vidjeti na sajtu da je osnovna cijena najjeftinijeg modela US$22,995.
0 % financing.
ne bih rekao da je iz razloga sto hoce da ih se rijese (u tom slucaju ih ne bi ni pravili) vec iskljucivo radi ekonomskih prilika. cini mi se, 0% rata je samo za kvalifikovane radnike chrylser-a ako se nije sta promijenilo. vjerovatno se sijecas koliko su kamate bile za chryslerova vozila kad si kupovao jettu.
nesferatov bonneville, je dobra limuzina i nije tako stare proizvodnje. svako auto ce te sluziti onako kako ga vozis a novo auto kupuje onaj koji se ne sekira za cijenu goriva.
nineac

Post by nineac »

Bože sačuvaj! ona grdosija jeftinija od Jette. To sve govori o kvaliteti :lol:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

sta ti to govori o kvaliteti boga ti????
Post Reply