uglavnomja wrote:hrle1976 wrote: Ja cu ti reci sta ja o svemu mislim. Odlazak iz BiH ne rijesava nikakv problem vec ti samo mjenjas izazove i imati ces nove proleme. Pod tudjim suncem nece tebi niko prostirati crvenu stazu, a ubrzo ces nauciti da ipak ima neke razlike izmedju tebe i domacih, koliko god ona velika ili mala bila nje ima. Tako da ces morati se naviknuti na sasvim drugaciji ritam zivota, nacin razmisljanja, neke stvari ce ti davati brigu koje do sada nisu a neke koje si do sada imao nece vise biti briga.
Ja sam sreo ljudi iz BiH koji su dosli bez ocekivanja pa su opet bili razocarani. Sreo sam ljude da megalo ocekivanjima pa su bili razocarani. Sreo sam ljudi koji nisu bili razocarani. Stvarno je do tebe ali ti meni zvucis kao vecina da je samo izaci iz BIH pa kako god tamo negdje bilo. Ja ipak mislim da covjek treba imati neki plan A i B u zivotu za sve. Iracionalno pucati pod tudjim nebima ja mislim dovodi kad tad do potpunog mentalnog sloma kod nasih ljudi. Vjesto kriju ali vecina se ubija anti-depresivima. A to mozes najbolje vidjeti kad u roku jedne godien doda 15-20kg ili vise.
![]()
ne trola hrle, daleko od toga ....
ali ko ne proba nece shvatiti.
ljudi koji su izasli prije 25 godina 20-ak godina stari - nisu mjerilo. mnogo toga se promijenio za sve te godine. a pogotovo iz perspektive da je druga opcija bila zivot ili smrt u ratu
da ne pricam oni koje su roditelji u pelenama odvukli tamo, a sad se gadjaju diplomama na tom maternjem jeziku (a puno treba proci dok se cuje istina kako je bilo njihovim roditeljima i ostalim izbjeglicama prvih godina po kampovima, to kriju k'o zmija noge i i kao bankovni racun)
narod vidi samo ono sto se postavi na fb, vidi se nov auto, telefon, kamera, tablet ...a kvalitet zivota 11 mjeseci
Izvini ali meni se cini da generalizujete obojica.
Ok ja sam stara i nisam mjerilo al jesu moja djeca- dvoje djece zavrsilo mastere i rade sa svojim diplomama u bijelom svijetu Bh .
Znam i ja ljude koji uzmu auto na liuing za odmora al znam i decka koji je spavo u autu kad je poceo prije nekih 6-7 godina, sad se bavi nekretninama ... kupi stari stan, popravi i proda i super mu ide. Cak mu to nije ni zanimanje ali naucio, isprakso se... naucio i jezik i bas se super snaso .
@zviz, sto se tice pasteta, sve sto si mogu priustiti bio tj organsko na stolu je, pastete nisam jela ni u Yu a ni ovdje..
Hocu samo reci da ovu temu ne treba generalizovati, barem po mom misljnju, jer sve i svako i svacije iskustvo je prica za sebe. Zato , ponavljam, najvaznije je sta su tvoji ciljevi i prioriteti, neka je to jasno u tvojoj glavi a ostalo ce ivi... kako ono kueljo rece nesto u smislu kad nesto zelimo u zivotu cijeli se univerzum udruzi da nam pomogne u postizanju cilja ..