Sunce tuđeg neba...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
vazi

#26 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by vazi »

uglavnomja wrote:
hrle1976 wrote: Ja cu ti reci sta ja o svemu mislim. Odlazak iz BiH ne rijesava nikakv problem vec ti samo mjenjas izazove i imati ces nove proleme. Pod tudjim suncem nece tebi niko prostirati crvenu stazu, a ubrzo ces nauciti da ipak ima neke razlike izmedju tebe i domacih, koliko god ona velika ili mala bila nje ima. Tako da ces morati se naviknuti na sasvim drugaciji ritam zivota, nacin razmisljanja, neke stvari ce ti davati brigu koje do sada nisu a neke koje si do sada imao nece vise biti briga.

Ja sam sreo ljudi iz BiH koji su dosli bez ocekivanja pa su opet bili razocarani. Sreo sam ljude da megalo ocekivanjima pa su bili razocarani. Sreo sam ljudi koji nisu bili razocarani. Stvarno je do tebe ali ti meni zvucis kao vecina da je samo izaci iz BIH pa kako god tamo negdje bilo. Ja ipak mislim da covjek treba imati neki plan A i B u zivotu za sve. Iracionalno pucati pod tudjim nebima ja mislim dovodi kad tad do potpunog mentalnog sloma kod nasih ljudi. Vjesto kriju ali vecina se ubija anti-depresivima. A to mozes najbolje vidjeti kad u roku jedne godien doda 15-20kg ili vise.

:thumbup:

ne trola hrle, daleko od toga ....

ali ko ne proba nece shvatiti.

ljudi koji su izasli prije 25 godina 20-ak godina stari - nisu mjerilo. mnogo toga se promijenio za sve te godine. a pogotovo iz perspektive da je druga opcija bila zivot ili smrt u ratu
da ne pricam oni koje su roditelji u pelenama odvukli tamo, a sad se gadjaju diplomama na tom maternjem jeziku (a puno treba proci dok se cuje istina kako je bilo njihovim roditeljima i ostalim izbjeglicama prvih godina po kampovima, to kriju k'o zmija noge i i kao bankovni racun)
narod vidi samo ono sto se postavi na fb, vidi se nov auto, telefon, kamera, tablet ... :-) a kvalitet zivota 11 mjeseci :izet:

Izvini ali meni se cini da generalizujete obojica.

Ok ja sam stara i nisam mjerilo al jesu moja djeca- dvoje djece zavrsilo mastere i rade sa svojim diplomama u bijelom svijetu Bh .

Znam i ja ljude koji uzmu auto na liuing za odmora al znam i decka koji je spavo u autu kad je poceo prije nekih 6-7 godina, sad se bavi nekretninama ... kupi stari stan, popravi i proda i super mu ide. Cak mu to nije ni zanimanje ali naucio, isprakso se... naucio i jezik i bas se super snaso .

@zviz, sto se tice pasteta, sve sto si mogu priustiti bio tj organsko na stolu je, pastete nisam jela ni u Yu a ni ovdje..

Hocu samo reci da ovu temu ne treba generalizovati, barem po mom misljnju, jer sve i svako i svacije iskustvo je prica za sebe. Zato , ponavljam, najvaznije je sta su tvoji ciljevi i prioriteti, neka je to jasno u tvojoj glavi a ostalo ce ivi... kako ono kueljo rece nesto u smislu kad nesto zelimo u zivotu cijeli se univerzum udruzi da nam pomogne u postizanju cilja ..
uglavnomja

#27 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by uglavnomja »

vazi wrote:
uglavnomja wrote:
hrle1976 wrote: Ja cu ti reci sta ja o svemu mislim. Odlazak iz BiH ne rijesava nikakv problem vec ti samo mjenjas izazove i imati ces nove proleme. Pod tudjim suncem nece tebi niko prostirati crvenu stazu, a ubrzo ces nauciti da ipak ima neke razlike izmedju tebe i domacih, koliko god ona velika ili mala bila nje ima. Tako da ces morati se naviknuti na sasvim drugaciji ritam zivota, nacin razmisljanja, neke stvari ce ti davati brigu koje do sada nisu a neke koje si do sada imao nece vise biti briga.

Ja sam sreo ljudi iz BiH koji su dosli bez ocekivanja pa su opet bili razocarani. Sreo sam ljude da megalo ocekivanjima pa su bili razocarani. Sreo sam ljudi koji nisu bili razocarani. Stvarno je do tebe ali ti meni zvucis kao vecina da je samo izaci iz BIH pa kako god tamo negdje bilo. Ja ipak mislim da covjek treba imati neki plan A i B u zivotu za sve. Iracionalno pucati pod tudjim nebima ja mislim dovodi kad tad do potpunog mentalnog sloma kod nasih ljudi. Vjesto kriju ali vecina se ubija anti-depresivima. A to mozes najbolje vidjeti kad u roku jedne godien doda 15-20kg ili vise.

:thumbup:

ne trola hrle, daleko od toga ....

ali ko ne proba nece shvatiti.

ljudi koji su izasli prije 25 godina 20-ak godina stari - nisu mjerilo. mnogo toga se promijenio za sve te godine. a pogotovo iz perspektive da je druga opcija bila zivot ili smrt u ratu
da ne pricam oni koje su roditelji u pelenama odvukli tamo, a sad se gadjaju diplomama na tom maternjem jeziku (a puno treba proci dok se cuje istina kako je bilo njihovim roditeljima i ostalim izbjeglicama prvih godina po kampovima, to kriju k'o zmija noge i i kao bankovni racun)
narod vidi samo ono sto se postavi na fb, vidi se nov auto, telefon, kamera, tablet ... :-) a kvalitet zivota 11 mjeseci :izet:

Izvini ali meni se cini da generalizujete obojica.

Ok ja sam stara i nisam mjerilo al jesu moja djeca- dvoje djece zavrsilo mastere i rade sa svojim diplomama u bijelom svijetu Bh .

Znam i ja ljude koji uzmu auto na liuing za odmora al znam i decka koji je spavo u autu kad je poceo prije nekih 6-7 godina, sad se bavi nekretninama ... kupi stari stan, popravi i proda i super mu ide. Cak mu to nije ni zanimanje ali naucio, isprakso se... naucio i jezik i bas se super snaso .

@zviz, sto se tice pasteta, sve sto si mogu priustiti bio tj organsko na stolu je, pastete nisam jela ni u Yu a ni ovdje..

Hocu samo reci da ovu temu ne treba generalizovati, barem po mom misljnju, jer sve i svako i svacije iskustvo je prica za sebe. Zato , ponavljam, najvaznije je sta su tvoji ciljevi i prioriteti, neka je to jasno u tvojoj glavi a ostalo ce ivi... kako ono kueljo rece nesto u smislu kad nesto zelimo u zivotu cijeli se univerzum udruzi da nam pomogne u postizanju cilja ..

djelimicno se slazem, sve je indibividualno, od ciljeva do okolnosti gdje se ko zadesi ...

ali tvoja djeca (generalno djeca rodjena ili takoreci rodjena vani, koja su zavrsila sve skole na tom jeziku, imaju svoj krug poznanika, profesora, znaju sve seme ... domaci su, i imaju mamu i tatu da ih skoluju i da ih guraju dok traze posao (ako im treba naravno) ... nemaju ama bas nista zajednicko sa djecom istih godina koja bi recimo danas dosla iz bih tamo negdje ... cak i da imaju isto obrazovanje.
znas i ti to jako dobro. diploma sa nekog velikog njemackog univerziteta vise vrijedi od diplome iz bugarske ili rumunije, koje su u eu, a tek od bh diplome, bez obzira sto sve na papiru imaju isti broj bodova.
a pogotovo sto si se napatila i naradila dok nisi dosla do te faze da djeci obezbijedis sve i da tvoja djeca sad imaju mastere.
u biti prva generacija nahebe, da prostis :D dok stane na noge. ipak treba krenuti od nule.

realno, generalizujem na osnovu vecine.
jedna manjina je prosla bolje, zavisno od obrazovanja i gdje su zavrsili, rodbina, podrska ... bla bla ... i ambicija :)
i ona druga manjina, koja se ni nakon 25 godina nije mrdnula iz istog socijalnoga stana niti jezik naucila :run:
insomnia78

#28 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

Ma zviz po obicaju preceruje.
TAFKAP

#29 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by TAFKAP »

upeklo brete, ne mere se disat... :mrgreen:
insomnia78

#30 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

TAFKAP wrote:upeklo brete, ne mere se disat... :mrgreen:
Evo ja ne izlazim iz bazena. Zena samo pive dotura
hrle1976

#31 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Vecina Jugovica u Francuskoj i dan danas nije svoje zeljene ciljeve ostvarila. A imas ljudi koji su jos 60/70 otisli.
insomnia78

#32 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

:lol:
hrle1976

#33 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Koliko Od rada u frabrici Peugeot su kupili sebi stan u po pariza od 100m2 ili vilu na rivijeri? Vecina kad malo bolje sagledas nema nista. Mozda najvise kaoje kakvih djindjurija i to je sve mimo onog osnovnog. Pa nisu svi Karabatici.
Last edited by hrle1976 on 09/07/2017 22:18, edited 1 time in total.
insomnia78

#34 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

Daaa. Svi ovi sto se rode u Fr imaju vilu na rivijeri i stan u Parizu. Kakve ti gluposti pises to je nevjerovatno
biscanka2

#35 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by biscanka2 »

uglavnomja wrote:vazi, ti si udata, znaci vas je dvoje, dvije plate ... a jedne rezije.

jedna plata - zamalo pa iste rezije

malo toga ostane za neki rahatluk.
[/size]

Ako neko u prvom redu na rahatluk gleda onda mu je najbolje kod roditelja sjediti i s guza na guz, iz kafica u kafic ..., ja tu nevidim rahatluka . Dani prolaze a starost, od koje niko pobjeci nemoze dolazi a snjom i ona stara poslovica - pitat ce te starost gdje ti je bila mladost. :D
Meni je rahatluk kad nesto za mene, moje djete ili okolicu korisno uradim pa onda uz kaficu ili neko osvjezenje sjedem pa se
razrahatleisem. :tooo:
Dosta toga napravi se i uz pomoc prijatelja.Oni svojim znanjem i umijescu pomognu meni a ja sa mojim, njima i
uz to sve ostane nam dovoljno vremena za druzenja u raznim oblicima. :serbo: :meza1: :pliska: :dance:
Kad kod nas na godisnji dodjem (to mi najvise oci para) - nedostaje mi ono prijasnje druzenje komsiluka,rodbine i prijatelja u stvari
to je rijedja pojava (sve se vise tako nesto po kaficima odvija).
Malo je onog "uzajmnog pomaganja". Sve se kroz interes i novac gleda
Neznam pa bih ove forumase sto stalno "SVABSKE GUZICE" naglasavaju da upitam - sta su to BALKANSKE GUZICE?
U cemu se to one razlikuju?
Bez obzira da li su to doktori, medicinske sestre, bolnicari ili njegovatelji u starackim domovima, sve te struke imaju sa nasim
guzicama posla.Ja to vidim kao sastavni dio posla u medicini.Velika razlika u obavljanju ovih poslova u zapadnim zemljama je
sto su higijenski uslovi po pitanju zastite osoblja,pomocna sredstva i tehnika na mnogo visem nivou.
Svaki pocetak je tezak bez obzira gdje god ga pravio ali gdje je jaka volja nadje se i put.
Ako se uklopis u sredinu gdje zivis (znaci ona carobna rijec itergracija), neces osjetiti da si gradjanin drugog reda. :wink:
Nema mi nista gore od , kad mi odnekud neko dodje i ocekuje da se domicili njemu a ne obrnuto, prilagodjavaju. :twisted:
JanuaryJones

#36 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by JanuaryJones »

Znam da je promotivni članak ali jel ti ovo opcija: https://www.klix.ba/biznis/posao/jobste ... /170707127
hrle1976

#37 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

insomnia78 wrote:Daaa. Svi ovi sto se rode u Fr imaju vilu na rivijeri i stan u Parizu. Kakve ti gluposti pises to je nevjerovatno
Nemoj mi metati rijeci u usta koje nisam rekao :D Htjeo sam reci sta su to posebno postigli. Da li su skocili u neki visi sloj. Ili spadaju nizem srednjem? Nekoliko meni poznatih nisu ni najobicniju kucu kupili vec zive i dan danas kao podstanari. Ista slika u Njemackoj, mozda cak i gora jer dosta ih zivi stvarno u mracnim kvatorvima, pogotovo oni u Düsseldorfu.

Ko odskace vise govorimo o izuzetcima nego o nekom trendu koji se moze na sire viditi kod Jugovica.

Pogledaj jednu stvar. Kako to da svi arapi i afrikanci od reda doslovno na svakom cosku imaju neke svoje imbise za sta klepiti. A kad neko od nasih negdje otvori cevabdzincu to je kao woow. Kada bi uzeo u poredjenje koliko nasih zivi u ponekim coskovima trebao bi primjerice u Düsseldorfu imati bar 30 cevabdzinica. Nasima je to ili isponizenje ili su ljeni, a da imaju neke bog zna poslove nemojmo se lagati ima slucaja ali vecina radi u fabrici ili je na socijali. Trece nema. Vecina nasih ljudi nije nesto narocito snalazljiva sta je tu razlog, nemam pojma ili se uvijek gleda neka lagana vrata za izlaz ili smo mi poprilicno ljeni samo to u Jugoslaviji se nije moglo osjetiti. Treba jednom reci istinu a ne pakovati i uljepsavati isti vise nego sto je.

Ono sto je karakteristicno kod nasih uzme se najbolji jedini primjer i dize se u nebo na 1001 sprat, a kad sta nije po zelji isti onda kod rulje pada u pordrum na 1001 podrumski sprat.
insomnia78

#38 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

Pricas gluposti
mousstapha

#39 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by mousstapha »

Sta god pokusas gledaj neka to bude legalnim putevima. Danas mnogo nasih ljudi zaglavi sa nekim balkanskim probisvjetima, pa na kraju ni tamo ni vamo.
uglavnomja

#40 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by uglavnomja »

hrle1976 wrote:
Pogledaj jednu stvar. Kako to da svi arapi i afrikanci od reda doslovno na svakom cosku imaju neke svoje imbise za sta klepiti. A kad neko od nasih negdje otvori cevabdzincu to je kao woow. Kada bi uzeo u poredjenje koliko nasih zivi u ponekim coskovima trebao bi primjerice u Düsseldorfu imati bar 30 cevabdzinica. Nasima je to ili isponizenje ili su ljeni, a da imaju neke bog zna poslove nemojmo se lagati ima slucaja ali vecina radi u fabrici ili je na socijali. Trece nema. Vecina nasih ljudi nije nesto narocito snalazljiva sta je tu razlog, nemam pojma ili se uvijek gleda neka lagana vrata za izlaz ili smo mi poprilicno ljeni samo to u Jugoslaviji se nije moglo osjetiti. Treba jednom reci istinu a ne pakovati i uljepsavati isti vise nego sto je.

Ono sto je karakteristicno kod nasih uzme se najbolji jedini primjer i dize se u nebo na 1001 sprat, a kad sta nije po zelji isti onda kod rulje pada u pordrum na 1001 podrumski sprat.

prema pricama ljudi koji su u norveskoj u ovih 25 godna bilo je vise pokusaja cevabdzinica, pitarnica i slicno ... i sve su propale :| :?
samo od nasih ne mogu zivjeti, a ostai nisu navikli

i ne samo to, recimo turski restoran sa klopom koja je ista nasa :P se zatvorio nakon par mjeseci. :-?
kebabi rade :thumbup:
sinuhe

#41 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by sinuhe »

Nikad zaista nisam vidio da nas svijet drzi neke prodavnice. Maloprije malo hodam jednim krajem sa vise etnickih prodavnica, Iranci, Turci-Kurdi, Arapi i neki stariji Iranac prodaje orahe sa reklamom "jedite orahe i cuvajte zdravlje". Neki Turcin-Kurd drzi malu prodavnicu djecije odjece dva sa dva metra i sve to pored ogromnog supermarketa. Balkanske robe ima u tim arapskim i turskim radnjama mada mi je nejasno ko kupuje sapune osjecke Saponije.
vazi

#42 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by vazi »

insomnia78 wrote:
TAFKAP wrote:upeklo brete, ne mere se disat... :mrgreen:
Evo ja ne izlazim iz bazena. Zena samo pive dotura
I vodje ista situvacija, samo plaza imjesto bazena

Samo za zviza, jedna trenutacna s azurne

Image
insomnia78

#43 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

Ne pika se. Nemas vile
vazi

#44 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by vazi »

sinuhe wrote:Nikad zaista nisam vidio da nas svijet drzi neke prodavnice. Maloprije malo hodam jednim krajem sa vise etnickih prodavnica, Iranci, Turci-Kurdi, Arapi i n
neki stariji Iranac prodaje orahe sa reklamom "jedite orahe i cuvajte zdravlje". Neki Turcin-Kurd drzi malu prodavnicu djecije odjece dva sa dva metra i sve to pored ogromnog supermarketa. Balkanske robe ima u tim arapskim i turskim radnjama mada mi je nejasno ko kupuje sapune osjecke Saponije.
U mom malom mistu ima 10 ak bh porodica kad neki dan doso sandzaklija iz drugog grada i otvorio piljaru u nasem mistu. Super mu ide .. ko umije -njemu dvije...
vazi

#45 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by vazi »

insomnia78 wrote:Ne pika se. Nemas vile
PrEznam, nejmam :-?

Mozel' ovo u zamjenu :?

Image
Sarah24

#46 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Sarah24 »

Tesko je ba otvoriti nas restoran u inostranstvu, cevapi su npr. specificni, nije isti "materijal" u BiH i vani, onda npr. pite, sarma, grah, sta napravis danas moras danas i prodati, a nase zene prave vecinom sebi sta ce kupovati, nisu na pozicijama visokim da imaju pare i da nemaju vremena da ih prave (vecina, naravno) a stranac ce prije to jesti kad dodje kod nas "da proba" nema bas ceste navike kod njih, i naravno govorim u svom okruzenju sta primjetim :mrgreen: :skoljka:
uglavnomja

#47 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by uglavnomja »

"bosanske" radnje, restorani ... nisu moguci iz jednog prostog razloga: bosanci (ex jugovici) ne zive po getima ili kvartovima gdje je 90% stranaca.

rastrkani su apsolutno svugdje.
a putovati recimo sat od kuce ili od posla da bi se nesto pojelo :-? moze samo vikendom. a to nije dovoljno da radnja opstane.
hrle1976

#48 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

uglavnomja wrote:
hrle1976 wrote:

prema pricama ljudi koji su u norveskoj u ovih 25 godna bilo je vise pokusaja cevabdzinica, pitarnica i slicno ... i sve su propale :| :?
samo od nasih ne mogu zivjeti, a ostai nisu navikli

i ne samo to, recimo turski restoran sa klopom koja je ista nasa :P se zatvorio nakon par mjeseci. :-?
kebabi rade :thumbup:
Indijci mogu prolaziti koji su najlosiji za hranu na svijetu samo krnuh dosta ljutog karija ili chilija pa ti sve haman ima isti okus. Gore usta, jedva osjetis ukus od ljutine. Kao sto moja stara kaze, kad nisi u kuhanju samo stavi dosta cilija i nece niko osjetiti da je bljutavo. A eto Norvezanima isponizenje jesti pitu, cevape? Problem je kod nasih otvori se jedna onda sve nisai tu okupe i postane od restorana kakv dom penzionera i socijalnih prica. I zbog toga propadnu jer nasi ljudi u vecini slucaja nemaju ljepu facu vec su vecinom grdi ko pepeljara. Pa kad stranac vidi 20 takih pozli mu jer misli da je neki narko klub.
hrle1976

#49 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Sarah24 wrote:Tesko je ba otvoriti nas restoran u inostranstvu, cevapi su npr. specificni, nije isti "materijal" u BiH i vani, onda npr. pite, sarma, grah, sta napravis danas moras danas i prodati, a nase zene prave vecinom sebi sta ce kupovati, nisu na pozicijama visokim da imaju pare i da nemaju vremena da ih prave (vecina, naravno) a stranac ce prije to jesti kad dodje kod nas "da proba" nema bas ceste navike kod njih, i naravno govorim u svom okruzenju sta primjetim :mrgreen: :skoljka:
Pa kad je tako kako onda u po Belina i Hamburga prolaze street-food paviljoni, azijati, marokanci, filipinci, iracani, kubanci, portugalci, belgijanci sa svojim patkama i pomfritima u pacijem ulju i tako dalje. Daj bolan nece nas covjek da se bavi oko bilo cega, nego se drzi one bolje struca u hladu nego dvije u suncu. Obicna ljenost, jer sladja para preko sverca nego posteno sa znojem.
beobasket

#50 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

uglavnomja wrote:"bosanske" radnje, restorani ... nisu moguci iz jednog prostog razloga: bosanci (ex jugovici) ne zive po getima ili kvartovima gdje je 90% stranaca.

rastrkani su apsolutno svugdje.
a putovati recimo sat od kuce ili od posla da bi se nesto pojelo :-? moze samo vikendom. a to nije dovoljno da radnja opstane.

Bogme moze proci kod lokalnog stanovnistva, bar u Danskoj. Samo kad covjek obrati paznju na broj ljudi iz ex-Jugoslavije a na prste jedne ruke mozes nabrojati lokale, onda stvarno ostanes zabezeknut. Århus je najbolji primjer da cevabdzinica moze proci kod lokalaca. Bosanac drzi jednu jedinu i hvali se kako Danci jedu cevape sa dosta luka bez problema. Luk u Danskoj, pogotovo bijeli, jede se u po bijela dana. To ovdje nije problem. U vece se izadje vani malo se pije, neko vise a onda se ode u pizzariju, kupi se pizza te jos se trazi sa ekstra bijelog luka, pojede se i jos poslje zbare kakvu djevojku na biciklu. Ovdje jedu luk i bijeli kao sto paradajz se jede u Bosni. Zato svi zive po 90 godina u prosjeku. Bio sam u Århusu kod njega, super cevapi, sam pravi smjesu, a ne zivi od nasih, jer kako on kaze nasi hoce dzaba jesti ili da vise po cijeli dan u lokalu i pricaju lovacke price. U Odense i Kopenhagenu imas po restoran gdje isto ima cevapa, balkanskih rostilj jela, cak i pite, sve to prolazi kod domacih. Druga je stvar sto Balkanaci izvode gospodu. U Kopenhagenu je covjek otjero Balkance da ne dolaze ako nece skockani biti i jesti. Zato je u ocima istih djubre, supcina, peder, nema prebijene pare, bolje da je u penziji i sta sve ne covjeku nisu nabrojali.
Last edited by beobasket on 09/07/2017 23:01, edited 1 time in total.
Post Reply