More CG vs Albanija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bh.tornjak

#26 Re: More CG vs Albanija

Post by bh.tornjak »

Image

Image

Image

Image

Image
kiligonzales

#27 Re: More CG vs Albanija

Post by kiligonzales »

Bio u Albaniji prosle godine i pretprosle. Da su drustvo koje infrastrukturalno kaska za ostatkom Balkana istina je, da im fali malo kulture takodjer fali, za sada drustvo su kontrasta i pored hotela sa 6 zvjezdica mozete vidjeti stracaru.

Medjutim nema potrebe da se sere po njima toliko, primjerice radi smeca ima i po Sutomoru, ko se sjaho sa magistrale ulicicama uskim nacice ga na tone, isto tako je i sa nekim drugim CG gradovima. Medjutim ako bi stvarno izdvajao nesto s primorja u CG, onda su to Kotor i Tivat.

U Albaniji sam bio u Tirani i Dracu, lijepi gradovi, dosta kontrasta, primjetna je tranzicija i sve te neke mane, ali ima i more pozitivinih, inace da Albanija nije takva, bila bi samo jos jedna simpaticna destinacija, ovako uvijek ostavi dojam i sjecas se.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#28 Re: More CG vs Albanija

Post by pici »

Becici CG... :thumbup:
manekenka u penziji

#29 Re: More CG vs Albanija

Post by manekenka u penziji »

bh.tornjak wrote: Image

Tako vjerodostojna slika i boja mora da bi se ona mačka sto drži pušku u potpunosti uklopila u ambijent
Al-Batros

#30 Re: More CG vs Albanija

Post by Al-Batros »

Crnu goru sam obišao svu. Iskreno, Hrvatska je ljepša (takav dojam se stekne kad godinama ideš samo u Makarsku i Omiš :) ), ali CG je mnogo povoljnija, a ponuda je tu i tamo slična. Jedino što mi se nije dopalu u CG je Ulcinj. Jako je prljavo, slično kao na slikama koje je postavio mensur. Desilo mi se da smo sjeli u albanski kafić pa nas nisu htjeli uslužiti misleći da smo Srbi. Albanija, ne znam, drugačiji je to mentalitet i sve.
RJ57

#31 Re: More CG vs Albanija

Post by RJ57 »

Al-Batros wrote:Crnu goru sam obišao svu. Iskreno, Hrvatska je ljepša (takav dojam se stekne kad godinama ideš samo u Makarsku i Omiš :) ), ali CG je mnogo povoljnija, a ponuda je tu i tamo slična. Jedino što mi se nije dopalu u CG je Ulcinj. Jako je prljavo, slično kao na slikama koje je postavio mensur. Desilo mi se da smo sjeli u albanski kafić pa nas nisu htjeli uslužiti misleći da smo Srbi. Albanija, ne znam, drugačiji je to mentalitet i sve.
90% posluge u ulcinju su albanci, a na velikoj plaži 99%

ja CG stavljam ispred hrvatske (osim istre koja je častan izuzetak) ne samo zbog astronomskih cijena nekih stvari u hrvatskoj, nego jer je u hrvatskoj još uvijek generalni stav u stilu "naše more je najljepše i ništa drugo nam ne treba da bi gosti došli", dok se u CG ubiše od truda da im gost ode zadovoljan i da opet dođe, posebno u boki koja nema loše lokacije. ima malo ciganije u igalu i to je to. prije neki dan sam pročitao nevjerovatnu informaciju da je od svih sredozemnih obala u hrvatskoj najveći broj restorana (u postotcima) koji ne uzimaju kartice nego samo keš. pa ima li veće ignorancije od toga!!! ali eto, opet idemo stalno tamo, ja prvi, kad je blizu jebiga!
A_A_AKCIJA

#32 Re: More CG vs Albanija

Post by A_A_AKCIJA »

Mensure, ove tvoje slike su stare preko 3 godine.

I ja sam očekivao isto prošle godine, ali, za razliku od BiH, Albanija svake godine napreduje. Prošle godine su radili na autoputu Tirana-Vlora, a vjerujem da su ga do sada završili. Prijatelji su mi opisivali prestrašni put od Vlore do Sarande iznad provalija i bez zaštitne ograde, da bi mene dočekala nova metalna ograda cijelom dužinom.

Za sve koji ne vole pijesak i plićak, idite na albansku rivijeru, dio obale južno od Vlore. Sve sjeverno od toga je pijesak sa apartmanskim zgradama uz plažu šarenih boja. Ko je navikao na Hr-CG, ovo je dosta neobično.

Kad odeš u Albaniju, skontaš koliko si navikao na Hrvatsku, na muziku, jezik i sve što ide uz to. Međutim, nije mi bilo teško da se začas priviknem na to da ručam i večeram u restoranima, jer porciju orade, ili jednako kvalitetne morske ribe, umjesto 400-600kn po kili, sam plaćao 7-14 KM. O voću i povrću da ne govorim.
Pored toga, iznenadila me srdačnost i gostoprimljivost ljudi i činjenica da se niti jednom nisam osjećao nesigurno.

Ukratko, topla preporuka za svakoga ko je spreman da malo izađe iz comfort zone i vidi nešto malo drugačije.
Seyfo

#33 Re: More CG vs Albanija

Post by Seyfo »

Albanija se očito može porediti samo sa Crnom Gorom, od koje je vjerovatno malo bolja a budući da se svake godine mnogo gradi, ubrzo će biti mnogo bolja i tad će garant cijene skočiti.Sad je povoljno u Albaniji dok su "u tranziciji" i nisu se nametnuli kao destinacija.

U Crnoj Gori sam bio, užas nad užasima, nikad više tamo neću kročiti. Kao da sam se kupao u septičkoj jami, doduše bio sam samo na Boki Kotorskoj. Ulcinj sam zaobilazio po prijedlogu svakog ko je bio.. Tamo valja Rusima koji imaju nešto svoje ali ne znam ni oni vala gdje se kupaju...i omladini koja hoće provoda po niskim cijenama a u tim godinama im nije bitan nivo bilo infrastrukture.
Čudna sorta

#34 Re: More CG vs Albanija

Post by Čudna sorta »

Ja sam pretprošle godine bila u Draču u ovom hotelu https://www.booking.com/hotel/al/palace ... #hotelTmpl, i meni je stvarno bilo lijepo. Odmah je na plaži, sobe čiste, sve uredno, doručak odličan, osoblje ljubazno, zaista se trude. U principu je, što se ovog hotela tiče, zaista isto kao i na slikama koje su prikazane. Imaju svoj "dio plaže" i čisto je, ležaljke, suncobrane... nisam imala nekih posebnih zamjerki (osim što najnormalnije vodaju medvjeda po plaži :lol: ).

Cijene hrane su manje-više kao i ovdje, ima dobrih restorana, ukusna hrana.

Što se puta tiče, nijednom me nije policija zaustavila. Ceste im nisu loše, jedino što se u saobraćaju niko ne pridržava nikakvih pravila, pa je to džungla otprilike. Posebno mi je Skadar bio grozan po tom pitanju, more biciklista i pješaka koji uopšte i ne gledaju da li ide auto ili ne, ja ne znam kako tamo nema po 10 nesreća dnevno, to je stvarno užas.

Ali uglavnom sve u svemu nije bilo loše, opet bih otišla.
problemnatravunu

#35 Re: More CG vs Albanija

Post by problemnatravunu »

A_A_AKCIJA wrote:Mensure, ove tvoje slike su stare preko 3 godine.

I ja sam očekivao isto prošle godine, ali, za razliku od BiH, Albanija svake godine napreduje. Prošle godine su radili na autoputu Tirana-Vlora, a vjerujem da su ga do sada završili. Prijatelji su mi opisivali prestrašni put od Vlore do Sarande iznad provalija i bez zaštitne ograde, da bi mene dočekala nova metalna ograda cijelom dužinom.

Za sve koji ne vole pijesak i plićak, idite na albansku rivijeru, dio obale južno od Vlore. Sve sjeverno od toga je pijesak sa apartmanskim zgradama uz plažu šarenih boja. Ko je navikao na Hr-CG, ovo je dosta neobično.

Kad odeš u Albaniju, skontaš koliko si navikao na Hrvatsku, na muziku, jezik i sve što ide uz to. Međutim, nije mi bilo teško da se začas priviknem na to da ručam i večeram u restoranima, jer porciju orade, ili jednako kvalitetne morske ribe, umjesto 400-600kn po kili, sam plaćao 7-14 KM. O voću i povrću da ne govorim.
Pored toga, iznenadila me srdačnost i gostoprimljivost ljudi i činjenica da se niti jednom nisam osjećao nesigurno.

Ukratko, topla preporuka za svakoga ko je spreman da malo izađe iz comfort zone i vidi nešto malo drugačije.
Čudna sorta wrote:

Ja sam pretprošle godine bila u Draču u ovom hotelu https://www.booking.com/hotel/al/palace ... #hotelTmpl , i meni je stvarno bilo lijepo. Odmah je na plaži, sobe čiste, sve uredno, doručak odličan, osoblje ljubazno, zaista se trude. U principu je, što se ovog hotela tiče, zaista isto kao i na slikama koje su prikazane. Imaju svoj "dio plaže" i čisto je, ležaljke, suncobrane... nisam imala nekih posebnih zamjerki (osim što najnormalnije vodaju medvjeda po plaži :lol: ).

Što se puta tiče, nijednom me nije policija zaustavila. Ceste im nisu loše, jedino što se u saobraćaju niko ne pridržava nikakvih pravila, pa je to džungla otprilike. Posebno mi je Skadar bio grozan po tom pitanju, more biciklista i pješaka koji uopšte i ne gledaju da li ide auto ili ne, ja ne znam kako tamo nema po 10 nesreća dnevno, to je stvarno užas.

Kakva je situacija sa jezikom - jezicima, ono, engleski, njemački, naši jezici, da li razumiju ili pricaju, i koji, osim Albanskog naravno :lol:
Ljakan

#36 Re: More CG vs Albanija

Post by Ljakan »

Tolko albanaca u bosni a ja da ostavljam lovu u cg,ne pada mi na pamet,kupujmo domace.
PM72

#37 Re: More CG vs Albanija

Post by PM72 »

Jedino gdje možeš uspostaviti komunikaciju na engleskom jesu hoteli.Ili da potrefiš na albanca koji priča "naš" a radi u restoranu Sarajevo u Draču. :D
U Tirani sam doživio da u turist birou cura koja radi ne zna ni beknut' engleski.Ali,sporazumjevanje nije problem.Kupovao sam fantastične breskve i kad mi je čovjek izvagao napisa prstom na pijesku - 100 lek. :lol: Što je oko 1,6 KM...

Izuzetno su ljubazni a osjećao sam se vrlo sigurno.Sigurnije ti je hodati u pola noći po Draču ili Tirani nego po Alipašinom u sred dana.

Predrasude koje imamo su inače naš golem problem.Sve gledamo s visoka - ko fol jebo albanske plaže vake su ili onakve a niko mak'o nije dalje od Drvenika plafon Dobre vode u CG.Mi smo fukara i uhljupi - to sam se u Albaniji uvjerio.Naš vrhunski uspjeh jeste uspostavljanje željezničkog saobraćaja do Čapljine koji će juriti čak 70 km/h ili pranje pet tramvaja.A kinezi koje omalovažavamo prave vozove koji idu 600 km/h i rakete koje idu u svemir ili albanci koji prave autoputeve i hotele...
agent_zero

#38 Re: More CG vs Albanija

Post by agent_zero »

Dajte malo slika, ali da nije nešto baš prestaro.
_Reds_

#39 Re: More CG vs Albanija

Post by _Reds_ »

Čudna sorta wrote:Ja sam pretprošle godine bila u Draču u ovom hotelu https://www.booking.com/hotel/al/palace ... #hotelTmpl, i meni je stvarno bilo lijepo. Odmah je na plaži, sobe čiste, sve uredno, doručak odličan, osoblje ljubazno, zaista se trude. U principu je, što se ovog hotela tiče, zaista isto kao i na slikama koje su prikazane. Imaju svoj "dio plaže" i čisto je, ležaljke, suncobrane... nisam imala nekih posebnih zamjerki (osim što najnormalnije vodaju medvjeda po plaži :lol: ).

Bio prošle godine u istom hotelu, i sve OK. Navece nemojte setati ovim dijelom grada, idite u Drač. Tamo je puno bolje i uređenije. To je 5-6 minuta autom.

Što se tiče našeg jezika, ima par restorana gdje drze ovi sa Kosova, i znaju naš jezi, i vrlo su srdačni, kad god sam jeo kod njih dobio sam kafu besplatno.

Nemojte birati hotele koji nemju privatne plaže, jer javne plaže nsiu dobre, tu ima svakakve rulje, kao kod nas u Neumu, samo još dva tri nivoa gore.

Što se tiče sporazumjevanja, ne znam za ove neke, ali veća mlađih zna engleski.

Ovi stariji ako ne znaju, nađu načina da vam nešto objasne, sve u svemu nisu neljubazni.

Sve u svemu, i ja bih otišao opet.

Eh da još nesto, kad vidite kakva auta vozaju po ulicama, tek ćete vidjeti da smo mi ustvari zadnja rupa na ovom svijetu.
Last edited by _Reds_ on 07/07/2017 09:37, edited 2 times in total.
_Reds_

#40 Re: More CG vs Albanija

Post by _Reds_ »

dupli
Čudna sorta

#41 Re: More CG vs Albanija

Post by Čudna sorta »

problemnatravunu wrote:
Kakva je situacija sa jezikom - jezicima, ono, engleski, njemački, naši jezici, da li razumiju ili pricaju, i koji, osim Albanskog naravno :lol:
U hotelu pričaju engleski, najnormalnije se možeš sporazumjeti, i u restoranima većinom znaju engleski. Na ostalim mjestima manje-više, ali sporazumjevaš se nekako. :D
Čudna sorta

#42 Re: More CG vs Albanija

Post by Čudna sorta »

Evo nekih slika od pretprošle godine...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
svemirska_vjeverica

#43 Re: More CG vs Albanija

Post by svemirska_vjeverica »

PM72 wrote:Ti mora da si neki CG lobista .icu.
TI mora da si neki albanac :D
kiligonzales

#44 Re: More CG vs Albanija

Post by kiligonzales »

Čudna sorta wrote:Evo nekih slika od pretprošle godine...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
DRAČ :D
kiligonzales

#45 Re: More CG vs Albanija

Post by kiligonzales »

Youtube kanal "Top Albania", dron snimci najljepsih mjesta za posjetiti u Albaniji...
https://www.youtube.com/channel/UCrwEyu ... Ur5PrUitnA
addem

#47 Re: More CG vs Albanija

Post by addem »

Vrlo slicne zemlje s tim što Albanija ima veću obalu. Definitivno treba ici u Vloru i južnije nikako Drač ukoliko naravno imate mogućnosti. Inače i u Crnoj Gori i u Albaniji je koliko para toliko muzike. Jeftino a dobro više ne postoji.
yoyo13

#48 Re: More CG vs Albanija

Post by yoyo13 »

sherbett wrote:Joooj ovih fotki mensurovih.. kad nisam crkla od smijeha! Sve izuzev smeca je fakat dobra avantura!
Doduse, ja bi poludila da odem na ljetovanje a naidjem na tako nesto.. ali za ovako putovanje i upoznavanje neobicnih obicaja.. Extra! :lol:

Sto se tice teme.. bila u CG u Budvi, nisam nesto bila zadivljena.. sta ja znam.. jedino mi bio dobar nocni zivot.. more je puno lijepse kod nas u RH, iako mi se cini da je i u CG puno lijepse more tamo oko Boke.. blize Dubrovniku.
Za Albaniju nikad nisam stekla dojam da bi bilo dobro otic na more.. il kako netko rece, ipak smo navikli na nesto bolje.
Ja bi u tom slucaju radije otisla u Bugarsku il jednostavno na Ohrid.. ako je cijena problem vec. A i CG neko ne razvikano mjesto je sigurno jeftinije i prihvatljivije, a i more s plazom je prekrasno!

Ove godine sam i ja odfikarila RH.. fakat je skupo!
Sherboslava imal kakvog leta iz ZG za Egipat
Kataklinger

#49 Re: More CG vs Albanija

Post by Kataklinger »

Ide se ubrzo u Grčku, valja proći autom kroz Albaniju. Preporuke nekih da se izbjegava, pogotovo noću iz preventivnih razloga. A nama bi prolazak kroz Albaniju pao baš u gluha doba. Ima li neko više informacija o ovome? Koliko je to bezbijedno, odnosno rizično? Ili ipak ići na Srbiju, Niš pa na jug kroz Makedoniju. Destinacija je Zakintos.
A_A_AKCIJA

#50 Re: More CG vs Albanija

Post by A_A_AKCIJA »

Kataklinger wrote:Ide se ubrzo u Grčku, valja proći autom kroz Albaniju. Preporuke nekih da se izbjegava, pogotovo noću iz preventivnih razloga. A nama bi prolazak kroz Albaniju pao baš u gluha doba. Ima li neko više informacija o ovome? Koliko je to bezbijedno, odnosno rizično? Ili ipak ići na Srbiju, Niš pa na jug kroz Makedoniju. Destinacija je Zakintos.
Šta kažu, zašto da izbjegavaš?

Albanci voze malo slobodnije, ali ništa što nećeš vidjeti kod nas, svakako. Ja nisam doživio nikakav kriminal dole, a priče o razbojništvima su od prije 15-20 godina.

Prepolovi put, prenoći negdje oko Tirane ili Drača i piči dalje. Treba ti nekih 6-7 sati.
Post Reply