Definisi covjeka?arzuhal wrote:(Ibn Arebi je govorio o jedinstvu Bitka (wahdetu-l-wudžud), ne o jedinstvu bića (wahdetu-l-mewdžud) kako to mnogi previđaju pogotovo oni koji ga nesmotreno optužuju za monistički panteizam, fulajući sve...)grayburn wrote:Kakva cemo biti civilizacija i drustvo za hiljadu godina je tesko reci, i ja se licno slazem s tobom.arzuhal wrote: Čovječanstvo može napredovati na nekom tehnološkom nivou, može se razvijati, rasti i penjati na civilizacijskoj stepenici, ali moralno, karakterno ostaje vazda isto, tu se ni pedalj ne miče (ne mislim na neka moralna načela nego na ljudske osobine) s dobrim prognozama za česte padove i sunovrate...Obično čovječanstvo dosad nije moglo pobjeći od onog dijela sebe koje bi ga vazda vuklo tami, onom destruktivnom u čovjeku...
Medjutim doci cemo na tehnoloski stepen kada cemo moci manipulisati hemijskim reakcijama u mozgu. Hemijske reakcije cine nasu licnost. Kada ti mozak luci premalo serotonina, tad si depresivan i mozak to racionalizuje mislima kako npr. svijet ne valja. Uzmes tabletu za pojacano lucenje serotonina, osjecas se sretnim, zadovoljnim, siris pozitivnu energiju i ljubav. Uzmimo npr. LSD - u malim dozama (tkz. micro-dosing) iz nama jos nepoznatih razloga dovodi do osjecaja spojenosti sa svim ljudima, planetom i svemirom. Ljudi osjete sta istinski znaci "jedinstvo svega". Ibn Arebi je davno o tome pisao, medjutim sada razvijamo nauku i tehnologiju kojom mozemo na globalnom nivou da mijenjamo default postavke kolektivne psihe.
U sustini necemo moci samo oblikovati svoja tijela po zelji (10x bolji vid, besmrtnost, disanje pod vodom...) nego i kolektivnu psihu i mentalitet.
A mi pricamo jos o tome kako kad je neko depresivan treba ici na rukja.
Zato postavljam ove teme, ne da pricam o mijenjaju svijeta, nego da nasa razmisljanja malo apdejtujemo.
Ali o tome se i radi: ako učiniš nešto što će na nekoj ravni izmijeniti čovjeka, izmijeniti njegovu prirodu, onda više i nećeš imati posla s čovjekom...
Zamisli, neko se rodi, za vrijeme zivota se pretvori u kiborga i nastavi npr. praktikovati islam kao i prije. Po cemu nije covjek? Zato sto dobro vidi? Zato sto u genima nije krvolocan nego pacifista?
A za Ibn Arebija - mi se ponasamo kao da smo mi neka odvojena cjelina od svemira. Mi smo svemir, nase oci su oci svemira, kroz njih svemir gleda.