Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#26 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

Elvedin_Dz wrote:Ali ima jedan ajet koji kaže "nad njima je 19" da ne bi bilo slučajno se potrefilo.

Baš je veza sa naukom. Uostalom, pročitaj knjigu ili neke dijelove pa da razmijenimo mišljenja, nemoj ovako napamet.
Imam jednu dobru knjigicu o brojcanim cudima Kur'ana ako te interesuje to, ima jako puno fascinantnih stvari.
l33t

#27 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by l33t »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Hahah..kakva brljotina od posta. Ispade nekakvim cudom znak isto sto i dokaz, jes da to nigde ne pise ali se podrazumeva. Allah nije izgleda umeo stavit u svoju knjigu rec dokaz, al ajet to znaci i to se podrazumeva. :lol:
ne kontas ti mnogo stosta druze moj

Allah nije izgleda umeo stavit u svoju knjigu rec dokaz
znaci nema rijeci dokaz u Kur'anu jeli tako??
Jel ima? :-D Ako ima, imas jos veci problem posto namerno rec ayat prevodis kao dokaz, a ima posebna rec za dokaz u Kur'anu.

Imaju dve mogucnosti.

1. Ne postoji rec dokaz. Ovo znaci da si izmislio jednu novu rec koja je ne postoji u tekstu i tako udaljio ljude od Kur'ana podmecuci ono cega nema u originalu.

2. Ima rec dokaz. Ovo znaci da si manupulisao svesno tekstom poturajuci jednu rec za drugu, sto opet udaljava od Kur'ana.

Ti, bujrum, sam odaberi od ovih opcija koja mislis da je tacna.
lawyered!
Poklopio si ga sa ovim Towelie :thumbup:
Connaisseur Karlin

#28 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
Elvedin_Dz wrote:Ali ima jedan ajet koji kaže "nad njima je 19" da ne bi bilo slučajno se potrefilo.

Baš je veza sa naukom. Uostalom, pročitaj knjigu ili neke dijelove pa da razmijenimo mišljenja, nemoj ovako napamet.
Imam jednu dobru knjigicu o brojcanim cudima Kur'ana ako te interesuje to, ima jako puno fascinantnih stvari.
Smrcak, sto znas o istoriji matematike i njeno koristenje prije abrahamskih relgija, kao i u relgijama :) odgovori bez citata i c/p sadraja !

Da li znas da su npr. Grci znali jos u 5 stoljecu da je Zemlja okrugla :-D
Smrcak15

#29 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Hahah..kakva brljotina od posta. Ispade nekakvim cudom znak isto sto i dokaz, jes da to nigde ne pise ali se podrazumeva. Allah nije izgleda umeo stavit u svoju knjigu rec dokaz, al ajet to znaci i to se podrazumeva. :lol:
ne kontas ti mnogo stosta druze moj

Allah nije izgleda umeo stavit u svoju knjigu rec dokaz
znaci nema rijeci dokaz u Kur'anu jeli tako??
Jel ima? :-D Ako ima, imas jos veci problem posto namerno rec ayat prevodis kao dokaz, a ima posebna rec za dokaz u Kur'anu.

Imaju dve mogucnosti.

1. Ne postoji rec dokaz. Ovo znaci da si izmislio jednu novu rec koja je ne postoji u tekstu i tako udaljio ljude od Kur'ana podmecuci ono cega nema u originalu.

2. Ima rec dokaz. Ovo znaci da si manupulisao svesno tekstom poturajuci jednu rec za drugu, sto opet udaljava od Kur'ana.

Ti, bujrum, sam odaberi od ovih opcija koja mislis da je tacna.
ne prevodim ja nego korkut

Ayat zna se znaci jezicki znak, ali korkut prevodi tumaciski a ne doslovno.
nije manipulisanje nego priblizavanje znacenja

gledaj Ovako, ako ja i ti diskutujemo o necemu i izazivas me da iznesem nesto da te ubijedi

"Ako ti kazem, pokazat cu ti neke znakove u prirodi"

to jeste Znak, ali nekome je dokaz nekome nije.
Smrcak15

#30 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Smrcak15 wrote:

Smrcak, sto znas o istoriji matematike i njeno koristenje prije abrahamskih relgija, kao i u relgijama :) odgovori bez citata i c/p sadraja !

slabo
Da li znas da su npr. Grci znali jos u 5 stoljecu da je Zemlja okrugla
neznam mozda, daj da vidim dokaz gdje to pise??
Elvedin_Dz

#31 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Elvedin_Dz »

Smrcak15 wrote:

Zemlja nije okrugla, vise je elipsoidnog oblika. Al svejedno, daj dokaz za to sto tvrdis!?
Connaisseur Karlin

#32 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Connaisseur Karlin »

Elvedin_Dz wrote:
Smrcak15 wrote:

Zemlja nije okrugla, vise je elipsoidnog oblika. Al svejedno, daj dokaz za to sto tvrdis!?
to je jedan od nacina mjerenja Zemlje

uh, elipsoidni oblik ukljucuje mjerenje povrsine vode, no nisu sva mjerenja ista , jer postoji mjerenje morskog dna zemlje :) elipsoid tj. spljostani sferoid je laksi za matematicko racunanje, no geoidje adekvaniji opis Zemlje , zato terimn "okrugla" Zemlja ima poptuno drugo znacnje, tj. korsiti se cirkularna geometrija, a da dodam, Zemllja jednostavno nije savrsena lopta :)
Ludzak

#34 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Ludzak »

Da je Kur'an naučni izvor. Da je Biblija naučni izvor. Da je Tora naučni izvor.
Onda ne bi bilo ni fizičara, ni hemičara, ni matematičara, ni astrologa. Te naučne grane ne bi ni postojale, postojale bi samo svete knjige.
Da je Kur'an naučni izvor, danas bi muslimani, sem što ateiste smrtno kažnjavaju, znali koliko je Zemlja zakrivljena, koliko je svjetlosnih godina udaljeno Sunce od Zemlje, od čega se gravitacija tvori, koliko je Zemljino ubrzanje, od kojih slojeva se planeta sastoji, koliko hemijskih elemenata ima, šta sačinjava svemir, štap su crne rupe itd da ne nabrajamo dalje.
Ali ne, sve ove teze nisu ni Kur'an, ni Biblija odredili, veće naučnici svojim višegodišnjim istraživanjima.
Dope_Man

#35 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Dope_Man »

Valjda ovo spada u spoj religije i nauke :kakoste:
http://ljepota-islama.net/kako-pomocu-l ... -dvoristu/
harač

#36 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by harač »

Towelie wrote:a ne da se u njemu nekakvom numerologijom nalazi Erdoganovo ime ili nekakva drugacija nebuloza
:lol: :sax:
Smrcak15

#37 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Towelie wrote:a ne da se u njemu nekakvom numerologijom nalazi Erdoganovo ime ili nekakva drugacija nebuloza
onda mi objasni ovo ako vec izazivas

otkud da se te rijeci potrefe na istom mjesto i nigdje vise i to na ajetu koji oznacava hidzretsku godinu kad je postao Permijer Turske. Ako vec si tolika faca pa ismijavas daj hajde suoci se sa tim i objasni kako da se sve to potrefi na jednom mjestu koje korespondira godini kad je postao permijer.

da te cujemo junace.
zforumas

#38 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by zforumas »

De se ti dogovori sam sa sobom. Tornjevi najavljeni po Gregorijanskom a Erdogan po Hidzretskom kalendaru, mozda ces i Trumpa naci ako potrazis prema Majanskom
Smrcak15

#39 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:De se ti dogovori sam sa sobom. Tornjevi najavljeni po Gregorijanskom a Erdogan po Hidzretskom kalendaru, mozda ces i Trumpa naci ako potrazis prema Majanskom
zato sto su obadva kalendara priznata po Kuranu, jer gregorijanski ide na solarni sistem, hidzretski na lunarni sistem

Bog kaze stvorio je sunce i mjesec za racunanje vremena

cak se Solarna Godina zove Sinaat u Kuranu a Lunarna Godina Aam

i ne samo to nego je znaceno da 300 solarnih Godina je 309 lunarnih Godina

tako da je validno na kojem god kalendaru da se programiralo. poenta je da se informacija prenese , a nije toliko bitno na kojem ce kalenderu biti kad su obadva priznata.
zforumas

#40 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by zforumas »

Aha, dobro onda :napoleon:
shbc

#41 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
onda mi objasni ovo ako vEc izazivaS

oTkud da se te rijeci pOtrefe Na Istom mJesto i nigdje vise i to nA ajetu koji oznacava hidzretsku godinu kad je postao Permijer Turske. Ako vec si toLikA faca pa ismijavas daj hajde suoci se sa Tim i objasni kako da se sVe to potrefI na Jednom mjestu koje korespondirA godini kad je postao permijer.

da te cujemo junace.
Ovaj tvoj komentar je napisan u 12:07 po forumskom vremenu -> 1207 g. je osnovana Terra Mariana (provincija u Svetom Rimskom Carstvu) koja je preteca danasnje Estonije i Latvije

Ako oznacimo redom slova koja ce napisati imena ovih drzava dobicemo da prije svakog slova od imena Estonija ima u zbiru 75 slova -> u Estoniji je prema istrazivanjima 75% osoba bez religije.

Kada nakon slova za Estoniju oznacimo slova za Latviju dobicemo da pocevsi od rijeci gdje zavrsava Estonija ("na") prije svakog slova u zbiru ima 31 rijec, a do kraja komentara jos 9 rijeci. 31 i 9 daju 319 koliko je i muslimana u Latviji prema popisu iz 2011.

Obzirom da je 75% stanovnistva Estonije vise od 319 muslimana u Latviji, tvoj komentar je dokaz da bog ne postoji.
Dope_Man

#42 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Dope_Man »

:lol:

Svaka cast.
Smrcak15

#43 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
oTkud da se te rijeci pOtrefe Na Istom mJesto i nigdje vise i to nA ajetu koji oznacava hidzretsku godinu kad je postao Permijer Turske. Ako vec si toLikA faca pa ismijavas daj hajde suoci se sa Tim i objasni kako da se sVe to potrefI na Jednom mjestu koje korespondirA godini kad je postao permijer.

da te cujemo junace.
Ovaj tvoj komentar je napisan u 12:07 po forumskom vremenu -> 1207 g. je osnovana Terra Mariana (provincija u Svetom Rimskom Carstvu) koja je preteca danasnje Estonije i Latvije

Ako oznacimo redom slova koja ce napisati imena ovih drzava dobicemo da prije svakog slova od imena Estonija ima u zbiru 75 slova -> u Estoniji je prema istrazivanjima 75% osoba bez religije.

Kada nakon slova za Estoniju oznacimo slova za Latviju dobicemo da pocevsi od rijeci gdje zavrsava Estonija ("na") prije svakog slova u zbiru ima 31 rijec, a do kraja komentara jos 9 rijeci. 31 i 9 daju 319 koliko je i muslimana u Latviji prema popisu iz 2011.

Obzirom da je 75% stanovnistva Estonije vise od 319 muslimana u Latviji, tvoj komentar je dokaz da bog ne postoji.
hahahahahah :lol:

ma bravo junacino, :lol: znaci Cherry picking, uzet cu sad ovo slovo, ah sad cu uzeti ovo slovo, onako k kokos kad kljuca u zrna,

sad cu uzeti slovo sa pocetka, pa cu uzeti slovo iz sredine, pa cu uzeti slovo sa kraja...ma strasno si mi oborio tvrdnju, nema dalje, :thumbup:

Meni bas ide u korist da me ljudi na oakav nacin osporavaju, da vide drugi ljudi kako nemate dovljno municije da se suporstavite Kuranskim cudima pa ismizljate gluposti kako bi osporili kako tako pa makar i traljavo
ovo trebam ispisati i okviriti :lol:
harač

#45 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by harač »

allahu dragi, ja kontao ovo za erdogana neka za*ebancija :shock:
shbc

#46 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by shbc »

Dade mi lik odgovor koji dobija godinama na forumu. Sad odjednom je valjan argument a Smrle? :mrgreen:

p.s. Molim te da mi ukazes zasto je ovo cherry picking za razliku od tvog "matematickog programiranja"?
Smrcak15

#47 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Dade mi lik odgovor koji dobija godinama na forumu. Sad odjednom je valjan argument a Smrle? :mrgreen:

p.s. Molim te da mi ukazes zasto je ovo cherry picking za razliku od tvog "matematickog programiranja"?
tacno si obojao slova , u pravo smislu rijeci Cherry picking, jer cukas kao kokos zrna bez ikakvog strkture, kao naprimjer, uzeti iz svake rijeci prvo slovo, ili zadnje, naprimjer to je struktura, a ne sad cu prvo, pa cu poslije zadnje, a onda cu zasladiti sa srednjim slovom :lol:

dok kod mojim matematickih programiranja ima neka struktura, nemozes da biras kako ti je volja, moraju biti definisane granice, preko kojih se nesmije prelazi jer ulazis onda u zonu Cherry picking.

naprimjer kod ponavljanja suprotnih rijeci, ono sto radis na jednoj strani moras da na drugoj, nemozes na jednoj brojati samo u jedinin a zapostaviti mnozinu , dok na drugoj brojis i mnozinu i jedininu, to je cisti Cherry picking, stimas kako ti pase
Smrcak15

#48 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

harač wrote:allahu dragi, ja kontao ovo za erdogana neka za*ebancija :shock:
nije zajebanacije druze
shbc

#49 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Dade mi lik odgovor koji dobija godinama na forumu. Sad odjednom je valjan argument a Smrle? :mrgreen:

tacno si obojao slova , u pravo smislu rijeci Cherry picking, jer cukas kao kokos zrna bez ikakvog strkture, kao naprimjer, uzeti iz svake rijeci prvo slovo, ili zadnje, naprimjer to je struktura, a ne sad cu prvo, pa cu poslije zadnje, a onda cu zasladiti sa srednjim slovom :lol:

dok kod mojim matematickih programiranja ima neka struktura, nemozes da biras kako ti je volja, moraju biti definisane granice, preko kojih se nesmije prelazi jer ulazis onda u zonu Cherry picking.

naprimjer kod ponavljanja suprotnih rijeci, ono sto radis na jednoj strani moras da na drugoj, nemozes na jednoj brojati samo u jedinin a zapostaviti mnozinu , dok na drugoj brojis i mnozinu i jedininu, to je cisti Cherry picking, stimas kako ti pase
Znaci komentar si pisao ti - ne ja. Nisam imao uticaja na to kako ces ga napisati.

Slova su uzimana redom kako se pojavljuju. Nisu nasumice. Pogledaj i vidjeces da nigdje nije preskoceno. Prvo je uzeta Estonija pa Latvija jer su poredane abecedno. Mjerno su slova manja od rijeci pa su s toga izbrojana za procente, a rijeci za cijele brojeve.

p.s. Sad napokon vidis kako 99,9% forumasa gleda na tvoja "cuda". Isto kao sto ti gledas na ovo moje.
Smrcak15

#50 Re: Koristenje religijskih zapisa kao naucnih izvora

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

Znaci komentar si pisao ti - ne ja. Nisam imao uticaja na to kako ces ga napisati.

Slova su uzimana redom kako se pojavljuju. Nisu nasumice. Pogledaj i vidjeces da nigdje nije preskoceno. Prvo je uzeta Estonija pa Latvija jer su poredane abecedno. Mjerno su slova manja od rijeci pa su s toga izbrojana za procente, a rijeci za cijele brojeve.

p.s. Sad napokon vidis kako 99,9% forumasa gleda na tvoja "cuda". Isto kao sto ti gledas na ovo moje.
jeli sve uredu nesto sa tobom danas momce??

T drugo slovo
O drugo slovo
N prvo slovo
J drugo slovo
A drugo slovo
L trece slovo
A cesto slovo

ovo tebi nije nasumice, jarane nesto nije sa tobom uredu, nije onda ni cudo sto me nekontas nikako.

ni blizu da Ovako nesto radim u Kuranu, ma ni 1% blizu, ovo sto si ti uradio je Cherry picking jedan kroz jedan.
Post Reply