Do 50.000,00 KM ti je osiguran depozit kod Agencije za osiguranje depozita BiH. Preko toga ides na sopstveni rizik u slucaju pada banke.zippoo87 wrote:zippoo87 wrote:da priupitam ovdje,jer nisam mogao naci temu o orocenoj stednji i kamatama
ne znam da li pratite,ali kamate na orocenu stednju su pale u zadnje dvije godine otprilike tri puta u odnosu na taj period prije 2 godine
primjer,ako je 2015. bilo 2%,sada je 0,7% i to na 2 godine i na iznose od 10 000-50 000 KM
malo sma istrazivao i vidio da su sve banke u pet deka ali jedna odskace,banka iz RSa a koja ima poslovnice i u FBiH
rijec je o NOVOJ BANCI i kod nje je kamata 2,6%
zanima me da li je ovo sigurna banka za orocenje i da li je neko vec poslovao sa njima ili orocio pare
evo iznos kamata na 2 godine i na 10000 + KM
nova banka 2,6 % tuzla,doboj
unicredit 0,7 % Gr
Raifaisen 0,6 % Gr
addiko 1,1 %
sberbank 1.2 %
nlb 1,2 % na 25 mjeseci
intesa san paolo 0,7 %
pro credit bank 1,1 %
ssparkasse 0,7 %
vakufska banka 1,7 %
zirat bank 1,6 %
niko nista ?
gdje stekate ustedjevinu
Zbog toga je jucer pocelo sudjenje za Bobar banku jer je banka propala, mnoga lica ostecena ukljucujuci i Agenciju za osiguranje depozita BiH koja je morala isplatiti novac klijentima banke koji su imali depozite do 50.000,00 KM, a dogadjaj se ne bi desio da su optuzena lica radila svoj posao kako treba. Naime, navodno su isplacivali novac licima koja nisu kreditno sposobna.
Dakle, ako banka propadne onda imas pravo na svoj novac. Ne znam koliko dugo traje procedura isplate novca u slucaju takve situacije.
Ako ti stednja nije velika, razmisli koliko ti se isplati preuzimati rizik zbog par stotina maraka, te eventualno se natezati sa Agencijom za osiguranje depozita.
Ako zelis ici u dublju analizu, onda mozes pronaci finansijske izvjestaje banke uz jednu bitnu stvar - ko im radi eksternu reviziju. Najrelevantnije revizorske kuce su Pricewaterhousecoopers, Deloitte, KPMG i Ernst & Young. To je tzv. velika cetvrtoka (big 4). Ako nekoj banci izvjestaje radi neka lokalna revizorska kuca, onda treba biti svjestan da profesionalnost nije na najvecem mogucem nivou.