Addiko Bank

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

pinkman

#26 Re: Addiko Bank

Post by pinkman »

zippoo87 wrote:
zippoo87 wrote:da priupitam ovdje,jer nisam mogao naci temu o orocenoj stednji i kamatama
ne znam da li pratite,ali kamate na orocenu stednju su pale u zadnje dvije godine otprilike tri puta u odnosu na taj period prije 2 godine
primjer,ako je 2015. bilo 2%,sada je 0,7% i to na 2 godine i na iznose od 10 000-50 000 KM

malo sma istrazivao i vidio da su sve banke u pet deka ali jedna odskace,banka iz RSa a koja ima poslovnice i u FBiH
rijec je o NOVOJ BANCI i kod nje je kamata 2,6%
zanima me da li je ovo sigurna banka za orocenje i da li je neko vec poslovao sa njima ili orocio pare

evo iznos kamata na 2 godine i na 10000 + KM
nova banka 2,6 % tuzla,doboj
unicredit 0,7 % Gr
Raifaisen 0,6 % Gr
addiko 1,1 %
sberbank 1.2 %
nlb 1,2 % na 25 mjeseci
intesa san paolo 0,7 %
pro credit bank 1,1 %
ssparkasse 0,7 %
vakufska banka 1,7 %
zirat bank 1,6 %

niko nista ?
gdje stekate ustedjevinu :D
Do 50.000,00 KM ti je osiguran depozit kod Agencije za osiguranje depozita BiH. Preko toga ides na sopstveni rizik u slucaju pada banke.

Zbog toga je jucer pocelo sudjenje za Bobar banku jer je banka propala, mnoga lica ostecena ukljucujuci i Agenciju za osiguranje depozita BiH koja je morala isplatiti novac klijentima banke koji su imali depozite do 50.000,00 KM, a dogadjaj se ne bi desio da su optuzena lica radila svoj posao kako treba. Naime, navodno su isplacivali novac licima koja nisu kreditno sposobna.

Dakle, ako banka propadne onda imas pravo na svoj novac. Ne znam koliko dugo traje procedura isplate novca u slucaju takve situacije.

Ako ti stednja nije velika, razmisli koliko ti se isplati preuzimati rizik zbog par stotina maraka, te eventualno se natezati sa Agencijom za osiguranje depozita.

Ako zelis ici u dublju analizu, onda mozes pronaci finansijske izvjestaje banke uz jednu bitnu stvar - ko im radi eksternu reviziju. Najrelevantnije revizorske kuce su Pricewaterhousecoopers, Deloitte, KPMG i Ernst & Young. To je tzv. velika cetvrtoka (big 4). Ako nekoj banci izvjestaje radi neka lokalna revizorska kuca, onda treba biti svjestan da profesionalnost nije na najvecem mogucem nivou.
zippoo87

#27 Re: Addiko Bank

Post by zippoo87 »

pinkman wrote:
Do 50.000,00 KM ti je osiguran depozit kod Agencije za osiguranje depozita BiH. Preko toga ides na sopstveni rizik u slucaju pada banke.

Zbog toga je jucer pocelo sudjenje za Bobar banku jer je banka propala, mnoga lica ostecena ukljucujuci i Agenciju za osiguranje depozita BiH koja je morala isplatiti novac klijentima banke koji su imali depozite do 50.000,00 KM, a dogadjaj se ne bi desio da su optuzena lica radila svoj posao kako treba. Naime, navodno su isplacivali novac licima koja nisu kreditno sposobna.

Dakle, ako banka propadne onda imas pravo na svoj novac. Ne znam koliko dugo traje procedura isplate novca u slucaju takve situacije.

Ako ti stednja nije velika, razmisli koliko ti se isplati preuzimati rizik zbog par stotina maraka, te eventualno se natezati sa Agencijom za osiguranje depozita.

Ako zelis ici u dublju analizu, onda mozes pronaci finansijske izvjestaje banke uz jednu bitnu stvar - ko im radi eksternu reviziju. Najrelevantnije revizorske kuce su Pricewaterhousecoopers, Deloitte, KPMG i Ernst & Young. To je tzv. velika cetvrtoka (big 4). Ako nekoj banci izvjestaje radi neka lokalna revizorska kuca, onda treba biti svjestan da profesionalnost nije na najvecem mogucem nivou.
hvala na odgovoru
znam da su depoziti do 50000 KM osigurani i zasticeni i ne brinem se toliko za novac...vise me zanimaju iskustva sa ovom bankom
znam da je prije bilo price za ovu banku,jer kada su svi davali 2-3 % kamate,oni su davali 4-5% i raja je stavljala depozit kod njih...prije par godina

sto se tice iznosa,nije pretjerano velik ali opet svaka marka dobro dodje...stalno izlete neki troskovi pa ovo dodje kao regres :D
ultima_palabra

#28 Re: Addiko Bank

Post by ultima_palabra »

zippoo87 wrote:da priupitam ovdje,jer nisam mogao naci temu o orocenoj stednji i kamatama
ne znam da li pratite,ali kamate na orocenu stednju su pale u zadnje dvije godine otprilike tri puta u odnosu na taj period prije 2 godine
primjer,ako je 2015. bilo 2%,sada je 0,7% i to na 2 godine i na iznose od 10 000-50 000 KM

malo sma istrazivao i vidio da su sve banke u pet deka ali jedna odskace,banka iz RSa a koja ima poslovnice i u FBiH
zanima me da li je ovo sigurna banka za orocenje i da li je neko vec poslovao sa njima ili orocio pare

unicredit 0,7 % Gr
Raifaisen 0,6 % Gr
addiko 1,1 %
sberbank 1.2 %
nlb 1,2 % na 25 mjeseci
intesa san paolo 0,7 %
pro credit bank 1,1 %
ssparkasse 0,7 %
vakufska banka 1,7 %
zirat bank 1,6 %
Šta ćeš se zajebavati s tim, kupi federalnih obveznica... možeš dobiti godišnji prinos oko 3%.
pinkman

#29 Re: Addiko Bank

Post by pinkman »

zippoo87 wrote: hvala na odgovoru
znam da su depoziti do 50000 KM osigurani i zasticeni i ne brinem se toliko za novac...vise me zanimaju iskustva sa ovom bankom
znam da je prije bilo price za ovu banku,jer kada su svi davali 2-3 % kamate,oni su davali 4-5% i raja je stavljala depozit kod njih...prije par godina

sto se tice iznosa,nije pretjerano velik ali opet svaka marka dobro dodje...stalno izlete neki troskovi pa ovo dodje kao regres :D
Nisam nikad s njom radio, mada cisto sumnjam da neko ko jeste ima vise informacija od tebe, mene ili nekog drugog. Sve sto je uradio je prebacio pare na racun tamo i potpisao ugovor s njima.

Nece tebi nijedna banka oduzeti pare i reci ne damo ti nazad :D Tako da sto se tice iskustva, sta potpises u Ugovoru tako ce ti i biti.

Banke sa sjedistem u RS koje imaju poslovnice u FBiH nadzire Agencija za bankarstvo FBIH u vezi poslovanja tih poslovnica, kao i obrnuto, pa eto mozda ti i to nesto znaci.

Ja licno bih smio do 50.000 KM ostaviti novac u manje poznatim bankama, a za vece iznose iskljucivo Unicredit, RBA i slicne velike banke.
ultima_palabra wrote:

unicredit 0,7 % Gr
Raifaisen 0,6 % Gr
addiko 1,1 %
sberbank 1.2 %
nlb 1,2 % na 25 mjeseci
intesa san paolo 0,7 %
pro credit bank 1,1 %
ssparkasse 0,7 %
vakufska banka 1,7 %
zirat bank 1,6 %
Šta ćeš se zajebavati s tim, kupi federalnih obveznica... možeš dobiti godišnji prinos oko 3%.
Kad glavnicu dobije nazad? Mozda covjek hoce da preko noci moze dignuti pare ako mu hitno zatrebaju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#30 Re: Addiko Bank

Post by Tomahawk11 »

Orocis i dignes kad hoces? Jesi ti siguran u to?
ultima_palabra

#31 Re: Addiko Bank

Post by ultima_palabra »

pinkman wrote:Kad glavnicu dobije nazad? Mozda covjek hoce da preko noci moze dignuti pare ako mu hitno zatrebaju.
Zavisi koju seriju kupi (2-7 godina). Ako mu zatrebaju pare proda na berzi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Addiko Bank

Post by Truba »

Tomahawk11 wrote:Orocis i dignes kad hoces? Jesi ti siguran u to?
pa da...gubis kamate ovo ono...
ali se moze
Tomahawk11
Globalni moderator

#33 Re: Addiko Bank

Post by Tomahawk11 »

Black swan wrote:
Tomahawk11 wrote:Orocis i dignes kad hoces? Jesi ti siguran u to?
pa da...gubis kamate ovo ono...
ali se moze
Onda nema svrhe.
zippoo87

#34 Re: Addiko Bank

Post by zippoo87 »

@ ultima
to je petljanija
ove pare bi u biti trebale biti uvijek dostupne za ne daj boze...a u nekim bankama imas dobit na onoliko mjeseci na koliko su pare bile orocene,uz neko umanjenje ako se ne varam
bitno je da se do para moze uvijek doci a da se eto nesto sitno i zaradi
rok orocenja je na 2 godine

otici cu se ja u Novu Banku da se raspitam i da vidim malo kakvi su uslovi
ultima_palabra

#35 Re: Addiko Bank

Post by ultima_palabra »

Ma nije petljanija, otvoriš račun kod brokera i udri. Hem je veća stopa, hem ne gubiš ništa ako moraš prodati (osim što plaćaš brokersku proviziju).
Post Reply