BENZINSKE KOSILICE
-
DaD00
#26 Re: BENZINSKE KOSILICE
jojj prava stvar sjediš piješ pivu i gledaš kako ti kosilica sama odrađuje posao
ali taj ćejf je nažalost preskup :h
www.solo.hr/hrvatski/katalog_8/robot-kosilice_11/
-
Naslovnica
#27 Re: BENZINSKE KOSILICE
Pa normalno da je preskupo, zato sam i pitao ovog "hadžu" na stranici prije pošto je.DaD00 wrote:jojj prava stvar sjediš piješ pivu i gledaš kako ti kosilica sama odrađuje posao![]()
![]()
http://www.solo.hr/hrvatski/katalog_8/r ... silice_11/
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#28 Re: BENZINSKE KOSILICE
Ovaj moj nije toliko skup, oko 500 eura nov (u stvari ista stvar kao Kineski G-Force 2000). Kad skontas koliko kosta nova motorna kosilica OK kvalitete (200-300 eura), plus benzin, plus koliko vremena potrosis na kosenje svake druge sedmice (meni oko 15 puta godisnje) ...ispadne ista stvar. A ovaj "izlazi" svaku drugu noc i drzi sve "pod kontrolom". Buduci da kosi nasumicno nema nikakvih brazdi i visina trave je uvjek ista.Naslovnica wrote:Pa normalno da je preskupo, zato sam i pitao ovog "hadžu" na stranici prije pošto je.DaD00 wrote:jojj prava stvar sjediš piješ pivu i gledaš kako ti kosilica sama odrađuje posao![]()
![]()
Postoje monogo skuplji i bolji (Husqvarna ima modele i po 2000 eura) ali za normalne travnjake je dovoljan i jeftini model.
/Hadzimir Hadzimirovic
Last edited by Zakalwe on 23/05/2017 15:05, edited 1 time in total.
-
Zakalwe
#29 Re: BENZINSKE KOSILICE
Inace su se AL-KO kosilice koje Solo reklamira pokazale kao najgore u testu. Zaglave se recimo na jabuci....DaD00 wrote:jojj prava stvar sjediš piješ pivu i gledaš kako ti kosilica sama odrađuje posao![]()
![]()
https://youtu.be/kBdB82W_Vmk?t=1m55s
Ili kupis kvalitet (Husqvarna) ili kupis jeftino Kinesko...Bosch Indego i AL-KO nisu ni jeftine ni dobre.
- Maraschino
#30 Re: BENZINSKE KOSILICE
Ne mogu da vjerujem da on to moze. Zato sam i pitao ''koji je to robot''? Imam totalno lose iskustvo sa ovimZakalwe wrote:Evo:

Kazes ''(trebalo mu par sati, moj travnjak je oko 800 kvadrata)'' pa onda jos vise sumnjam.
Ovaj moj je zapinjao na svemu i svacemu, nadjem ga prazne baterije jer nije uspio doci do stanice za punjenje, luta po livadi pa kada naleti na nesto...
Cujem da sada imaju one robote koji registruju putanju pa im je manji ''prazan hod''. Ovi do sada mogu ici istim tragom samo im je bitno da nema prepreke ili zice.
-
Zakalwe
#31 Re: BENZINSKE KOSILICE
Jedan od komsija ima Worx i ima stalno neke probleme. Njegov Worx rado "pobjegne" preko zice u moj travnjak, pa onda luta i ugasi se. Takodjer je prilicno spor. Oni koji "registruje putanju" su recimo Bosch Indego (koji se isto pokazao problematican) ili Husqvarna skuplji modeli (koji imaju ugradjen GPS i ferceraju super, samo kostaju $$$). Drugi komsija ima Husqvarnu sa GPS:om i on nema nikakvih problema, ali kosta.Maraschino wrote:Ne mogu da vjerujem da on to moze. Zato sam i pitao ''koji je to robot''? Imam totalno lose iskustvo sa ovimZakalwe wrote:Evo:
Kazes ''(trebalo mu par sati, moj travnjak je oko 800 kvadrata)'' pa onda jos vise sumnjam.
Ovaj moj je zapinjao na svemu i svacemu, nadjem ga prazne baterije jer nije uspio doci do stanice za punjenje, luta po livadi pa kada naleti na nesto...
Cujem da sada imaju one robote koji registruju putanju pa im je manji ''prazan hod''. Ovi do sada mogu ici istim tragom samo im je bitno da nema prepreke ili zice.
Ovaj moj nema ni GPS ni senzor za kisu ni WiFi ali ima veliku bateriju i jak motor...tako da on nasumicno siba svaki drugi dan ali ne zapinje i sve osisa.
Sve u svemu, izgleda da ili moras kupiti skup i kvalitetan (Husqvarna itd) ili "Bosnjo" model = jak i glup. Ovi modeli "izmedju" slabo nesto...
-
dario0706
#32 Re: BENZINSKE KOSILICE
Inače se ne kužim previše u kosilice, ali firma u kojoj radim nedavno je kupila dvije traktorske kosilice u Pevecu. Pošto sam zadužen za košnju travnjaka oko zgrade jednu od tih kosilica ja koristim. Mada nisam ja platio i vjerojatno nebih nikad dao toliko novaca za kosilicu, moram priznati da je jako kvalitetna i nije preglasna. E sad zašto uopce govorim sve ovo ovdje, pa razlog je jer tražim sebi neku manju kosilicu, pa sam naletio na ovu temu, pa reko da napisem svoja iskustva, možda neko ima novaca pa može iskeširat 13000kn 
-
Hendrix
#33 Re: BENZINSKE KOSILICE
Kod mene kosilica benzinska drnda vec 10 godina, mozda i vise, ne mogu se sjetit kad je stari uzeo...ostrim noz na pocetku svake sezone, par puta promjenio svjecicu i to je to. Ostrenje noza preporucujem obavezno pred pocetak sezone...nevjerovatno koja je razlika u radu i potrosnji sa naostrenim nozem...a nije sad neka procedura komplikovana uopste.
Nije samohodna i osjeti se hehe dobro vjezbanje vikendom guranje kosilice gore dole, ali fakat je izdrzljiva...marku i ne znam jer se izlizala naljepnica
Nije samohodna i osjeti se hehe dobro vjezbanje vikendom guranje kosilice gore dole, ali fakat je izdrzljiva...marku i ne znam jer se izlizala naljepnica
-
DaD00
#34 Re: BENZINSKE KOSILICE
dobro veče.. dal neko ima iskustva sa markom Fuxtec. gdje se u Sarajevu nalazi njihov ovlašteni servis.
-
Hrmpallier
#35 Re: BENZINSKE KOSILICE
Imao "Bosch" električnu kosilicu. Lagana i pokretna, dušu dala za održavanje inače uređenog travnjaka. Ipak, kad naiđe na veći busen trave, ili tvrđi korov, zagrcne se, i ako se ne popusti, zaustavi se. Izdržala je nekih tri-četri godine normalne upotrebe. Nepopravljiva i morao sam kupiti nešto nowo.
Ima puno uvoznika robe sa zapada, pa imaju i veliki izbor kosilica. Zato ja odem kod jednog od više majstora za takve stvari ( kosilice, pumpe za zaljevanje, motori za čamce, motorne testere, .... ) i pitam šta on preporučuje. Veli: " Gledaj da je motor Brigs & Straton, jer za njega uvije i svugdje ima dijelova. Taj proizvođač drži ogroman dio tržišta za kosilice i mnogi proizvođači kosilica koriste upravo njihove motore.
Tako i bude. Kupim neku kosilicu, koja je popravljana ( adaptirana ). Nekad je imala mehanizam za podizanje/spuštanje čime se podešavala visina trave na koju se kosi. Mehanizam otkazao i ne da se popraviti, pa kosilica radi na nekih tri centimetra ( prednji dio ) dok je zadnji nešto podignut.
Kosilica nije samohodna i treba prilična snaga guranja/vučenja. Razlika u odnosu na električnu je zaista drastična. Karikirajući, mogao bih reći da bi s tom kosilicom mogao ući u šumu. Gustu, visoku i jaku travu, skoro da i ne osjeti. Ako treba, samo malo se doda gas i ona reže kao luda.
E sad ima jedna stvar koju me je naučio komšija svojim primjerom. On dobio od tasta kosilicu iz Švice. Dobra bila neko vrijeme, a onda je LIMENA ŠKOLJKA ZAHRĐALA. Ovo je vrlo važno. Kao i auto, kosilica traje dok traje školjka. Pokošena trava sadrži kiseline koje agresivno nagrizuaju lim. Dok je kosilica nova, lim je neoštećen i to ne predstavlja problem. S vremenom, rotirajući nož zahvati kamenčić ili žicu ili nešto tvrdo, baci na školju, ošteti boju i put ka koroziji je otvoren. Kiselina iz trave ždere lim ko gusjenica list.
Zato: Kad kupite kosilicu bilo da je nova ili stara, uzmite bitumen kojim zaštićujete kola ( 1 l = 8-9 KM ). Uzmite četku i temeljito namažite školjku odozdo, gdje je nož, najbolje u dva premaza. Bitumen je elastičan, pa mu leteći kamenčići neće predstavljati problem, a kiselina neće dolaziti u kontakt s limom. Pred kraj sezone, može se oprati donji dio školjke i kosilica je spremna za narednu sezonu. Meni zaštita traje evo već treću godinu. Možda iduće godine premažem još jednom.
Ima puno uvoznika robe sa zapada, pa imaju i veliki izbor kosilica. Zato ja odem kod jednog od više majstora za takve stvari ( kosilice, pumpe za zaljevanje, motori za čamce, motorne testere, .... ) i pitam šta on preporučuje. Veli: " Gledaj da je motor Brigs & Straton, jer za njega uvije i svugdje ima dijelova. Taj proizvođač drži ogroman dio tržišta za kosilice i mnogi proizvođači kosilica koriste upravo njihove motore.
Tako i bude. Kupim neku kosilicu, koja je popravljana ( adaptirana ). Nekad je imala mehanizam za podizanje/spuštanje čime se podešavala visina trave na koju se kosi. Mehanizam otkazao i ne da se popraviti, pa kosilica radi na nekih tri centimetra ( prednji dio ) dok je zadnji nešto podignut.
Kosilica nije samohodna i treba prilična snaga guranja/vučenja. Razlika u odnosu na električnu je zaista drastična. Karikirajući, mogao bih reći da bi s tom kosilicom mogao ući u šumu. Gustu, visoku i jaku travu, skoro da i ne osjeti. Ako treba, samo malo se doda gas i ona reže kao luda.
E sad ima jedna stvar koju me je naučio komšija svojim primjerom. On dobio od tasta kosilicu iz Švice. Dobra bila neko vrijeme, a onda je LIMENA ŠKOLJKA ZAHRĐALA. Ovo je vrlo važno. Kao i auto, kosilica traje dok traje školjka. Pokošena trava sadrži kiseline koje agresivno nagrizuaju lim. Dok je kosilica nova, lim je neoštećen i to ne predstavlja problem. S vremenom, rotirajući nož zahvati kamenčić ili žicu ili nešto tvrdo, baci na školju, ošteti boju i put ka koroziji je otvoren. Kiselina iz trave ždere lim ko gusjenica list.
Zato: Kad kupite kosilicu bilo da je nova ili stara, uzmite bitumen kojim zaštićujete kola ( 1 l = 8-9 KM ). Uzmite četku i temeljito namažite školjku odozdo, gdje je nož, najbolje u dva premaza. Bitumen je elastičan, pa mu leteći kamenčići neće predstavljati problem, a kiselina neće dolaziti u kontakt s limom. Pred kraj sezone, može se oprati donji dio školjke i kosilica je spremna za narednu sezonu. Meni zaštita traje evo već treću godinu. Možda iduće godine premažem još jednom.
Last edited by Hrmpallier on 19/04/2019 00:44, edited 1 time in total.
-
pemanapemani
#36 Re: BENZINSKE KOSILICE
Kosilicu treba oprati nakon svakog košenja.
Promijeniti ulje svake godine cca. 0,7 - 1 l ulja i kosilica može trajati deset godina.
Uz malo osnovnog održavanja Briggs and strraton i Honda motori neuništivi.
Promijeniti ulje svake godine cca. 0,7 - 1 l ulja i kosilica može trajati deset godina.
Uz malo osnovnog održavanja Briggs and strraton i Honda motori neuništivi.
- siman
#37 Re: BENZINSKE KOSILICE
Postovani,
da ne otvaram novu temu: molio bih znance da mi kazu koja je dimenzija vijka za pricvrscivanje noza na samohodnoj kosilici Briggs i stratton, quantum xte50.
Lijep VAM pozdrav i veliko hvala.
da ne otvaram novu temu: molio bih znance da mi kazu koja je dimenzija vijka za pricvrscivanje noza na samohodnoj kosilici Briggs i stratton, quantum xte50.
- Maraschino
#38 Re: BENZINSKE KOSILICE
mozda ovajsiman wrote:Postovani,
- siman
#39 Re: BENZINSKE KOSILICE
Ne, siguran sam da je ovoga oblika, ali neznam duzinu

Hvala na odgovoru

Hvala na odgovoru
- siman
#40 Re: BENZINSKE KOSILICE
Niko nezna odgovor. Cudno!!!
-
asker
#41 Re: BENZINSKE KOSILICE
Onako po sjecanju 4cm, mozda i 3. Ne odvrto ga ja sadsiman wrote:Niko nezna odgovor. Cudno!!!
- siman
#42 Re: BENZINSKE KOSILICE
U jenoj prodavnici mi je serviser dao vijak 3/8"x 51 mm i kaze da je dovoljno da vijak udje u osovinu radilice za debljinu matice i to je dovoljno "... s obzirom da je smjer vrtnje noza takav da on zavrće vijak..." Navedeni vijak ulazi u osovinu radilice oko 21 mm.
LP
LP
-
allem_77
#43 Re: BENZINSKE KOSILICE
Danas burazer kosio travu kosilicom, i u jednom trenutku ( kaže on) kosilica krenula da izbacuje crni dim. On je odmah ugasio.
Inače, kosilica je stajala u jednoj vlažnoj prostoriji. Baš je dobro korozirala.
Ima li joj spasa? Primjetio sam da je propišala na mjestu gdje pokazujem šarafcigerom.

Inače, kosilica je stajala u jednoj vlažnoj prostoriji. Baš je dobro korozirala.
Ima li joj spasa? Primjetio sam da je propišala na mjestu gdje pokazujem šarafcigerom.

- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#44 Re: BENZINSKE KOSILICE
Oj, sta je to toliko korodiralo?! Kao da je Opel pravio
Je li benzin ili mjesavina ako je dvotaktas bio star? Ako dugo stoji, benzin gubi svoja svojstva.
-
Naslovnica
#45 Re: BENZINSKE KOSILICE
Ova bi trebalo da je čisti benzin.
Naravno da joj ima spasa, imaš momka u Otesu koji se bavi opravkama, vjerojatno je u pitanju neki dihtung.
Na piku mu je profil Arninsuzuki, tako nekako.
Naravno da joj ima spasa, imaš momka u Otesu koji se bavi opravkama, vjerojatno je u pitanju neki dihtung.
-
samo pozitiva
#46 Re: BENZINSKE KOSILICE
Moto Centar "Lolo"Naslovnica wrote: ↑24/05/2020 13:34 Ova bi trebalo da je čisti benzin.
-
Naslovnica
#47 Re: BENZINSKE KOSILICE
To je taj.samo pozitiva wrote: ↑24/05/2020 13:41Moto Centar "Lolo"Naslovnica wrote: ↑24/05/2020 13:34 Ova bi trebalo da je čisti benzin.
- CikCikCikPogodi
#48 Re: BENZINSKE KOSILICE
Ovo ako ima dobru konstrukciju najbolje bi bilo zamijeniti motor, staviti polovni Hondin Made in Japan, ti su neunistivi.Naslovnica wrote: ↑24/05/2020 13:34 Ova bi trebalo da je čisti benzin.
-
Naslovnica
#49 Re: BENZINSKE KOSILICE
Ja imam isto iskustvo s Briggsom.CikCikCikPogodi wrote: ↑24/05/2020 22:13Ovo ako ima dobru konstrukciju najbolje bi bilo zamijeniti motor, staviti polovni Hondin Made in Japan, ti su neunistivi.Naslovnica wrote: ↑24/05/2020 13:34 Ova bi trebalo da je čisti benzin.
-
allem_77
#50 Re: BENZINSKE KOSILICE
Briggs stratton motor.Naslovnica wrote: ↑24/05/2020 22:44Ja imam isto iskustvo s Briggsom.CikCikCikPogodi wrote: ↑24/05/2020 22:13Ovo ako ima dobru konstrukciju najbolje bi bilo zamijeniti motor, staviti polovni Hondin Made in Japan, ti su neunistivi.Naslovnica wrote: ↑24/05/2020 13:34 Ova bi trebalo da je čisti benzin.

Kupio novu svjećicu i zamijenio ulje. Kada sam je upalio dimila je oko pola minute. Sada nema dima. Izgleda da je problem bio što je burazer nageo u jednu stranu. A malo sam čitao da se ne smije okretati, naginjati... tako da sam našao neku špricu
Ako mi ne bude mrsko možda kupim kakav sprej pa je malo prešpricam.