Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Podrzavate li ustavne reforme kojim rasformirali parlamente i ukinuli izbore?

Da
21
70%
Ne
9
30%

Total votes: 30

lijepa u dusi

#26 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by lijepa u dusi »

megaman4 wrote:
Novak20 wrote:Čemu bježanje od stvarnosti i traženje nekakvog rješenja našeg položaja u nemogućem i neizvodivom. Kakav referendum ? Eto ti ga povedi ako znaš kako ćeš ga realizovati i kanalisati na željeni rezultat. Priča o referendumu je jednako zamagljivanje očiju kao i pola tema na ovom pdf.

Jedini referendum koji bi imao smisla je onaj na temu da li se zaduživati i pokrivati nesposobnost vlasti ili trošiti samo ono što se stvarno zaradi pa istjerati lopove i probleme na čistinu.

Samo su dva rješenja mijenjanja ovog nakaradnog sistema realna. Izbori za koje ćemo možda biti uskraćeni zbog igre SDA i HDZ-HNS i/ili opšta narodna pobuna za koju treba dovoljno jak okidač poput bankrota i socijalnog bunta svih kategorija stanovništva.
Ovaj zadnji pasus gdje govoris o opstoj narodnoj pobuni, te o bankrotu i socijalnom buntu moguc je vec ove godine i vrlo je izvjestan taj scenarij. 2018 ne zelim ni pomisliti kakva ce biti.

Pitanje je ko ce htjeti povesti narod na bunt i da li ima takvih ljudi kada krene opsti haos?

Sve je izvjesniji dogadjaj naroda, a kako vidim u RS-u sve zivo blokirano, nigdje love. Cirkus moze da pocne.
https://www.facebook.com/events/1830981087118728/?ti=cl

https://www.facebook.com/events/296157384150104/?ti=cl

Samo ne vazite o protestima i bunama, ima ljudi koji pokusavaju, ali pogledajte broj pozvanih i broj odazvanih. Nece ljudi, puca im neka stvar, kucni budzet osam stoja, rata kredita dvije, ali oni sve vicu elhamdulila.
madner

#27 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by madner »

Casnu partiju pljuju i na ovoj temi :evil: :D
arzuhal

#28 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by arzuhal »

Podržavam samo referendum RS-a za otcjepljenjem, ništa drugo...
Alfons Kauders

#29 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Alfons Kauders »

lijepa u dusi wrote:
megaman4 wrote:
Ovaj zadnji pasus gdje govoris o opstoj narodnoj pobuni, te o bankrotu i socijalnom buntu moguc je vec ove godine i vrlo je izvjestan taj scenarij. 2018 ne zelim ni pomisliti kakva ce biti.

Pitanje je ko ce htjeti povesti narod na bunt i da li ima takvih ljudi kada krene opsti haos?

Sve je izvjesniji dogadjaj naroda, a kako vidim u RS-u sve zivo blokirano, nigdje love. Cirkus moze da pocne.
https://www.facebook.com/events/1830981087118728/?ti=cl

https://www.facebook.com/events/296157384150104/?ti=cl

Samo ne vazite o protestima i bunama, ima ljudi koji pokusavaju, ali pogledajte broj pozvanih i broj odazvanih. Nece ljudi, puca im neka stvar, kucni budzet osam stoja, rata kredita dvije, ali oni sve vicu elhamdulila.
Nikakvi protesti i nemiri ne dolaze u obzir. Imamo demokratski izabranu vlast i svako ko je krene nasilno rusiti bi trebao biti upucan na licu mjesta.

Narodu je dobro, vecina podrzava vlast, i to je za mene zavrsena prica. Svako ko bi protestima i bunama rusio narodnu vlast je neprijatelj naroda.
Roccohljup

#30 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Roccohljup »

Slažem se......da je toliko loše ko što mi kukamo ovdje, narod bi vjerovatno već vlast mjenao a protesti se ne bi smirivali. Međutim kako su puni kafići, niko nista ne radi a ima se para i za cigare, kafu, mobitele, more, nasuti čorbe, itd.,......onda je narodu vjerovatno dobro a mi smo onda ti neprijatelji države koji podiremo ovako dobar sistem i rahatlook :) Priznajem svoj zločoin i grijehe pa me slobodno protjerajte negdje na mrski zapad :)
Alfons Kauders

#31 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Alfons Kauders »

Roccohljup wrote:Slažem se......da je toliko loše ko što mi kukamo ovdje, narod bi vjerovatno već vlast mjenao a protesti se ne bi smirivali. Međutim kako su puni kafići, niko nista ne radi a ima se para i za cigare, kafu, mobitele, more, nasuti čorbe, itd.,......onda je narodu vjerovatno dobro a mi smo onda ti neprijatelji države koji podiremo ovako dobar sistem i rahatlook :) Priznajem svoj zločoin i grijehe pa me slobodno protjerajte negdje na mrski zapad :)
Ko prizna pola mu se prasta.

Zato se ne mijesajte i pustite narod da na miru uziva u plodovima svog izbora. Po mogucnosti jos par mandata sa Sebijom u Predsjednistvu.
Haris.ba

#32 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:I da, na izborima se gubi vrijeme. Rezultat se zna unaprijed i samim tim ne vidim prakticnu svrhu izbora. Gubljenje vremena i novca.
Pa to baš i nije tačno. Znam da tebe dere SDA, ali u toj istoj SDA baš zbog izbora imaju ogromna unutrašnja previranja.

Da nema izbora Zlatko bi bio doživotni predsjednik SDP -a.

Silajdžića nakon letve u glavu u Krajini ne bi ni bilo.

Željko nikada ne bi u SDP u prošao dalje od kantona.

Fahro bi još bio stranačko glasilo SDA.

Može nas derati rezultat izbora, I percepcija da se ništa ne mijenja. Ali, mijenja. Pa desetljećima određene partije i u drugim zemljama učestvuju u vlasti. I onda se sve prevrne. Mi bi sve da se mijenja svakih 4 godine. Idu izbori 2018. i uskoro će se aktivirati priča o referendumu o tužilaštvu i sudu u RS. Izborni zakon je već počeo da Čović spominje. Nacionalistička spika, ništa ekonomija? Ako narod to bere - nek onda i slijedeće 4 godine miriše. Jednoga dana će prestati. Da li nakon grčkog scenarija ili prije - do nas je.

Živimo u vremenu ogromne slobode. I očito ne znamo šta sa njom. A očito i ne znamo da ogromna sloboda ne znači i apsolutna sloboda.

Ako sutra osvanemo sa Sebijom kao predsjednicom - to će biti izbor naroda. Jer, kakvi god da su procesi izbora nepošteni. Ja ne vidim proteste nakon izbora.
Roccohljup

#33 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Roccohljup »

jes jes.....a narod zna :D
Haris.ba

#34 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Haris.ba »

Roccohljup wrote:jes jes.....a narod zna :D
Ili narod, ili komitet. :D

Ono - ne sviđa mi se izbor naroda, mijenjaj narod.
Ajatolah_

#35 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Ajatolah_ »

Alfons Kauders wrote: Za poslije bi se morali skontat, jer i jedan i drugi imaju zensku djecu, pa da rijesimo kako bi se dalje prenosila vlast. Mozda ne moramo ni to, jer ce IZ i katolicka crkva svakako odabrati nasljednike.
Odmah da uletim sa relativno jednostavnim prijedlogom -- džematski sistem glasanja, kao pandan elektorskom. Dakle, kada recimo Bakir odapne, nakon što se sastavi spisak kandidata, na prvoj sljedećoj džumi svaki imam čita listu imena dok džematlije dižu ruke. Poslije džume, javi se u centralu ko je dobio najviše glasova. To bi se lako sabralo, i u roku od sat vremena poslije džume bi već bilo poznato ime novog vođe.
Po meni je ovaj sistem idealan jer je vrlo brz, gotovo besplatan, demokratski, a i zadržava sličnu izlaznost bez da se žene pitaju.

Ovo je opisano na izboru bošnjačkog člana, ali se može sa zamjenom par riječi lako zaključiti i kako bi to izgledalo za srpskog/hrvatskog.
Alfons Kauders

#36 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Alfons Kauders »

Ajatolah_ wrote:
Alfons Kauders wrote: Za poslije bi se morali skontat, jer i jedan i drugi imaju zensku djecu, pa da rijesimo kako bi se dalje prenosila vlast. Mozda ne moramo ni to, jer ce IZ i katolicka crkva svakako odabrati nasljednike.
Odmah da uletim sa relativno jednostavnim prijedlogom -- džematski sistem glasanja, kao pandan elektorskom. Dakle, kada recimo Bakir odapne, nakon što se sastavi spisak kandidata, na prvoj sljedećoj džumi svaki imam čita listu imena dok džematlije dižu ruke. Poslije džume, javi se u centralu ko je dobio najviše glasova. To bi se lako sabralo, i u roku od sat vremena poslije džume bi već bilo poznato ime novog vođe.
Po meni je ovaj sistem idealan jer je vrlo brz, gotovo besplatan, demokratski, a i zadržava sličnu izlaznost bez da se žene pitaju.

Ovo je opisano na izboru bošnjačkog člana, ali se može sa zamjenom par riječi lako zaključiti i kako bi to izgledalo za srpskog/hrvatskog.
Usvaja se, jednoglasno! :thumbup:
Haris.ba

#37 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Haris.ba »

Ajatolah_ wrote:

Pa to već postoji. Ali, mnogo demokratičnije.

Imaju izbori svake 4. godine i Islamskoj zajednici. I mogu glasati samo članovi IZ (koji plaćaju članarinu). Znači - i žene. Što žene isključiti?

Ali, nažalost glasa se u dan kada nije džuma. :D

I bira se džematski odbor koji onda između sebe bira delegate, onda ti delegati dalje biraju. Onda oni aminuju ko može biti na izborima za člana predsjedništva.

Kome smeta taj sistem - može se slobodno učlaniti u Islamsku zajednicu i glasati na izborima druge delegate. :D
General War

#38 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by General War »

Alfons Kauders wrote:Izbori nas kostaju oko 25 miliona svake 2 godine, tj stotinjak miliona za osam godina, a na tu cifru dolaze milioni za parlamente i druga tijela, predizborne kampanje i sl. Zasto jednostavno ne napravimo neki referendum kao Turci, da ubrzamo proces i ustedimo novac?

Da i formalno damo tapiju Bakiru i Draganu da nas vode do smrti i cao? Za poslije bi se morali skontat, jer i jedan i drugi imaju zensku djecu, pa da rijesimo kako bi se dalje prenosila vlast. Mozda ne moramo ni to, jer ce IZ i katolicka crkva svakako odabrati nasljednike.

Nista se ne bi promijenilo, osim sto bi svakih par stedili desetine miliona KM. Parlament svakako ne radi, a i kad radi, sluzi samo da ovjeri ono sto vodje dogovore po kafanama. Izbori nam nisu potrebni jer narod uvijek isto glasa, a evo sad fakticki i nemamo izborni zakon, pa jednim udarcem rjesavamo i taj problem, kao i apelaciju Sejdic-Finci.
Koji ce ti racqu i taj referendum, bezveze i za to trosit pare kad je sve tako defacto i de jure vec tako...tele je samo lagano naslonilo glavu na panj:

Erdogan je za ove svjetlo demokratije, barem je pitao :D

Da li Sebija Izetbegović koristi službeni automobil Predsjedništva BiH?!

kodu je prošle godine nabavilo Predsjedništvo BiH, a koristi je direktorica KCUS-a. Ko i kako popunjava putne naloge? Šta piše u Pravilnicima o korištenju automobila?

Pripreme su trajale danima. Niko nije imao pravo na grešku. Svi najviši dužnosnici Kliničkog centra Tuzla i Tuzlanskog kantona u ponedjeljak su od ranih jutarnjih sati bili u stroju i čekali najdražu gošću. Direktor Nešad Hotić za tu je priliku pripremio i specijalan buket cvijeća, piše zurnal.info.

A onda se pojavila Škoda, registarskih oznaka E30-K-969, službeno registrirana na Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Domaćini su se malo zbunili. Ako i nisu, trebali su, jer čekali su direktoricu, a dočekali predsjednicu. Istina, neformalnu. Iz Škode je, dakle, izašla Sebija Izetbegović, prva dama države, prva žena zdravstva, i prva osoba u modernoj povijesti BiH koja bez ikakve prateće dokumentacije, bez putnih naloga, bez formalne odluke, može koristiti službeni automobil Predsjedništva BiH.

Automobil koji koristi generalna direktorica Kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović kupljen je 2016. godine za potrebe Predsjedništva BiH. Kako, i pod kojim uslovima je Škoda dodijeljena baš njoj na raspolaganje – ostat će nepoznanica. Zasad.

No, poznato je da je automobil koji sada koristi direktorica Izetbegović, u oktobru prošle godine koristio predsjednik Izetbegović. Kamere FTV-a su, tako, 10. oktobra prošle godine snimile Bakira Izetbegovića kako dolazi pred Centralu SDA. Pratnja ga je dovezla u Škodi, registarskih oznaka E30-K-969. Istoj onoj Škodi u kojoj se sada vozi njegova supruga – Sebija Izetbegović.
Prema članu 2 Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH pod pojmom „službeno vozilo smatra se vozilo koje je nabavljeno za službene potrebe institucije i u njenom je vlasništvu, a koristi se za obavljanje prevoza radi vršenja poslova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanja administrativnih i kurirskih poslova institucije iz nadležnosti institucije“.

Pojednostavljeno, službena vozila mogu koristiti samo službenici institucije koja je je vlasnik vozila. Na koji način, onda, Sebija Izetbegović koristi vozilo institucije u kojoj nije zaposlena? Prema članu 7 istog Pravilnika, „lice koje upravlja službenim vozilom obavezno je da posjeduje odgovarajući obrazac putnog naloga, te da ga popunjava u skladu sa važećim propisima“, navodi zurnal.info. Stoga nije jasno kako generalna direktorica KCUS-a popunjava putne naloge za vozila koja su u vlasništvu Predsjedništva BiH?

Image

Image
sunceKOtepsija

#39 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by sunceKOtepsija »

Alfons Kauders wrote:Izbori nas kostaju oko 25 miliona svake 2 godine, tj stotinjak miliona za osam godina, a na tu cifru dolaze milioni za parlamente i druga tijela, predizborne kampanje i sl. Zasto jednostavno ne napravimo neki referendum kao Turci, da ubrzamo proces i ustedimo novac?

Da i formalno damo tapiju Bakiru i Draganu da nas vode do smrti i cao? Za poslije bi se morali skontat, jer i jedan i drugi imaju zensku djecu, pa da rijesimo kako bi se dalje prenosila vlast. Mozda ne moramo ni to, jer ce IZ i katolicka crkva svakako odabrati nasljednike.
https://en.wikipedia.org/wiki/Berat_Albayrak
i sa problemom nasljednika turska moze biti primjer, s obzirom da je Predsjednik Turske (koji ipak ima i dva sina) zeta imenovao za ministra-mi mozemo otici korak dalje i u nedostatku sinova zetove imenovat za nasljednike :thumbup:
Alfons Kauders

#40 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Alfons Kauders »

sunceKOtepsija wrote:

https://en.wikipedia.org/wiki/Berat_Albayrak
i sa problemom nasljednika turska moze biti primjer, s obzirom da je Predsjednik Turske (koji ipak ima i dva sina) zeta imenovao za ministra-mi mozemo otici korak dalje i u nedostatku sinova zetove imenovat za nasljednike :thumbup:
Nemre ba! U Bakira zet Srbin, a u Dragana zet u HDZ 90! :lol:
insomnia78

#41 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by insomnia78 »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:
pici wrote:kako vam seka dojde u tuzlu, namah referunumanje :mrgreen:
Na FB gledam komentare ekipe s Gradine...

Hoce da naprave neki egzorcizam gore, da otjeraju zle duhe, ili barem saliju stravu za klinicki centar.

tu ni plantaža bijelog luka ne pomaže.
Ta divna, prepostena ekipa sa Gradine
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#42 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by un1ted »

Mi mozemo samo forumski referendum.
muzicar_iz_parka

#43 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by muzicar_iz_parka »

Izbori samo komplikuju stvar.
Kao sto rece tovarish Alfonso, potrose se desetine miliona na odrzavanje a rezultat manje vise isti. Osim toga svaki put nakon izbora zbog nepostojanja dogovora oko raspodjele, potrose se ogromne sume na "bijeli hljeb" i slicne gluposti.
Vlast vise ne bi morala ni davati povlastice budzetlijama i socijalnim kategorijama kao svojim sigurnim glasacima nego samo jako po reformama udariti, ima da bidnemo Svajcarska za par godina.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#44 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by pici »

Kud svi Turci, tu i mali Mujo :bih:
muzicar_iz_parka

#45 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by muzicar_iz_parka »

General War wrote:
Image

Image
Svaka cast gdinu preCedniku na skromnosti, vozi Skodu, da je Zlagumdzija on bi vozio Audi A8.
Jos djeli auto sa hanumom, mogli bi ne jednom nego dva Audi A8 koristiti, jer im to po funkcijama pripada a oni ipak gledaju na interes naroda.

:D
aratet

#46 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by aratet »

Treba poslati e-mail Islamskoj zajednici BiH, dosta zanimljiva tema za ovosedmicne Džume.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#47 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by pici »

General War wrote:
Image

sramota za ovu drzavu i sve njzne gradjane svijeh vjera, konfesija i etnikusa... pa zar prva Hanuma da se gura s njiha trije u vozlu... mene je stid :bih:
GeeTnT

#48 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by GeeTnT »

..pici, mene je stid sto se pored seih drugih mogucih i nemogucih stvari oko Sebije...sva prica svela na koristenje skode...jbt...
Roccohljup

#49 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by Roccohljup »

Alfons Kauders wrote:
Ajatolah_ wrote:

Usvaja se, jednoglasno! :thumbup:
Aferim vala.......ako hoces da glasaš moraš biti na dzumi/misi. ja bih i tu uveo neku kvotu, samo oni koji su redovni na obredu mogu glasati. Oni sto povremeno ušetaju jok. Oni iz prvog safa nose po 50 elektorata :D:D
General War

#50 Re: Hajmo i mi na referendum ko Turci?

Post by General War »

insomnia78 wrote:
Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote: Na FB gledam komentare ekipe s Gradine...

Hoce da naprave neki egzorcizam gore, da otjeraju zle duhe, ili barem saliju stravu za klinicki centar.

tu ni plantaža bijelog luka ne pomaže.
Ta divna, prepostena ekipa sa Gradine
Eno ih cijeli dan "kade"...oni sto nisu iz kalesije i dubrava :D
Post Reply