Kažu da ste vi komunjare.Us and them wrote:Stanovništvo Centralne Bosne baš i ne poznajem ali otac dobro zna stanovništvo Travnika i Novog Travnika i on kaže da su oni bolji od nas iz tuzlanske regije, u smislu da je to narod blage naravi, bogobojazan, kulturan.
A kakvi smo mi iz Sjeveroistočne Bosne/tuzlanske regije nek drugi kažu.
Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
-
johnlock071
#26 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
-
johnlock071
#27 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Da ozbiljno obogatim temu:
"Čaršijaneri" su oni koji prođu Marijin Dvor samo na more kad idu. Haha.
"Čaršijaneri" su oni koji prođu Marijin Dvor samo na more kad idu. Haha.
- listopad
#28 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Tamo gdje su komunjare je i najveci stupanj obrazovanih. Tuzla
I pazi ej, narod bez tradicije.
Ovima sto imaju nekakvu tradiciju su preci bili filozofi, izumitelji i pjesnici? Sjeveroistocna Bosna je industrijski kraj i multietnicki kraj. Naravno da je kultura ljudi tamo drugacija od ruralnih podrucja punih "tradicije", naime superiornija.

I pazi ej, narod bez tradicije.

- KB9
#29 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
preselis se u sarajevo i vremenom postanes potomak nekog bega il age
- supercali
#30 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
To za stupanj obrazovanih je sad diskutabilno
Zasto? E pa vidi iz tuzle je mogao doci u sarajevo zenicu mostar neki sa 4 razreda skole jer je nasao posao kao fizicki radnik i on se vodi kao stanovnik sarajeva mostara zenice
Tako isto iz jednog livna 5 obrazovanih je moglo otici u sarajevo mostar vani jer je nasao bolji posao veca perspektiva i sl
Evo recimo gorazde je sada sto se tice zaposlenja pozeljni i znam ih par iz sarajeva otislo u gorazde da zivi i radi
I jos milion primjera kombinacija i sl
Zasto? E pa vidi iz tuzle je mogao doci u sarajevo zenicu mostar neki sa 4 razreda skole jer je nasao posao kao fizicki radnik i on se vodi kao stanovnik sarajeva mostara zenice
Tako isto iz jednog livna 5 obrazovanih je moglo otici u sarajevo mostar vani jer je nasao bolji posao veca perspektiva i sl
Evo recimo gorazde je sada sto se tice zaposlenja pozeljni i znam ih par iz sarajeva otislo u gorazde da zivi i radi
I jos milion primjera kombinacija i sl
- listopad
#31 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Cim unidjes u Sarajevo, muda ti se pozlate.KB9 wrote:preselis se u sarajevo i vremenom postanes potomak nekog bega il age
- orinoco
#32 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
It_is_a_Leclerc wrote:Bome daorinoco wrote:Paa daIt_is_a_Leclerc wrote:Što se Krajine tiče, uvijek su se stanovnici Bužima, Kladuše, Krupe, Cazina i Bihaća smatrali Krajišnicima s obzirom da se rečene općine ubrajaju u nešto što se zove Cazinska Krajina. Nije pogrešno ni da se Krajišnicima nazovu stanovnici Sanskog Mosta, Prijedora, Novog, pa sve do Banja Luke, s ozbirom da kontinuitet postojanja Banjalučke ili Bosanske krajine, ali načelno će se u pojmu Krajišnik pronaći upravo ovi koje sam nabrojao.
- cyprus
#33 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Hajd, ovo su sve predrasude (ne može se čak reći ni da je generalizacija)... Al evo nešto utemeljeno na popisu - Hercegovci imaju značajno manji udio nepismenih, kao i veći stepen obrazovanja u odnosu na ostatak zemlje (ne računajući Sarajevo, koji je ipak glavni grad)... Posebno se to odnosi na Hrvate, ali i hercegovački Srbi su u prosjeku obrazovaniji od bosanskih Srba, kao i hercegovački Bošnjaci od bosanskih Bošnjaka...
Zašto? Jel to ono: 'škrta zemlja, nikoga na hrani, da preživiš moraš radit vani' (ili bar završit školu)...
Zašto? Jel to ono: 'škrta zemlja, nikoga na hrani, da preživiš moraš radit vani' (ili bar završit školu)...
-
Us and them
#34 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Jesi ti ikad čuo za DOMDO pukovniju aka "Hadžiefendićevu legiju", kasnije Zeleni Kadar? Od Brčkog preko Gračanice do Živinica i Teočaka to je bila glavna vojna formacija bošnjačkog naroda. Sjeveroistočna Bosna je zapravo bila izrazito antikomunistički kraj.johnlock071 wrote:Kažu da ste vi komunjare.Us and them wrote:Stanovništvo Centralne Bosne baš i ne poznajem ali otac dobro zna stanovništvo Travnika i Novog Travnika i on kaže da su oni bolji od nas iz tuzlanske regije, u smislu da je to narod blage naravi, bogobojazan, kulturan.
A kakvi smo mi iz Sjeveroistočne Bosne/tuzlanske regije nek drugi kažu.
Jedino ako grad Tuzlu ne poistovjećuješ sa cijelom regijom, a to je nigdje veze. Uostalom, komadant DOMDO pukovnije Muhamedaga Hadžiefendić je bio iz stare tuzlanske porodice.
Zapravo, u 2. svjetskom ratu na ovom području je u određenoj mjeri bilo i međubošnjačkog sukoba, tako je i Tuzlanski partizanski odred teško nastradao u borbama na prostoru obližnje Kalesije, primjer naselja Vukovije, Prnjavor i Međaš:
Prvi bataljon Tuzlanskog odreda zajedno s Devetnaestom birčanskom partizanskom brigadom izvršio je u noći 11/12. novembar 1943. godine napad na Prnjavor i Kalesiju. Neposredno pred napad zelenokadrovci su razoružali pripadnike komande jednog bataljona Tuzlanskog odreda, a odbijen je Sprečanski bataljon, koji je s južne strane napao na Kalesiju i Prnjavor. U ovom napadu na područje Olanovice poginuo je komesar Sprečanskog bataljona Vukašin Vuković iz Zeline...Tuzlanski partizanski odred bio je tek formiran...Komanda jednog njegovog bataljona razoružana je od strane prnjavorskih zelenokadrovaca, dok je drugi bataljon razbijen u borbama sa zelenokadrovcima kod Međaša. I jedan i drugi bataljon su poslije tih borbi imali tek po šezdeset boraca.
Napad na Odred i sve one koji su se nalazili uz Odred u Vukovijama, izvršila je jedinica zelenog kadra u kojoj su bili mještani - stanovnici sela, u kojima se Odred našao pri povlačenju poslije napada neprijatelja na Tuzlu. Oni su pratili pokrete jedinica Odreda i bili dobro obaviješteni o njihovoj snazi. Prilikom napada neprijatelj je postigao iznenađenje i izazvao pometnju i paniku u redovima Odreda. Zahvaljujući tome, pošlo mu je za rukom da zaplijeni komoru Odreda u Kovačima, a u neravnopravnoj borbi koja se razvila poginulo je četrnaest drugarica i drugova - boraca Odreda i pripadnika grupe rodoljuba. Poginuli su: Hodžić Idriz, rudar iz Moluha, učesnik husinske bune, Kanić Šemso, rudar iz Moluha, Zahirović Muharem, stolarski radnik iz Moluha, Drago Jovanović, fotograf iz Tuzle, Ivanka Mandić, politički radnik i aktivista NOP-a iz Kreke, Karlo Vodenik iz Kreke, Drago Dorn, činovnik iz Kreke, Arsen Šetka, geometar iz Kreke, Ilija Tomićević, radnik, Franjo Šmit, činovnik iz Kreke, omladinka Vera Vasiljević iz Tuzle, Mustafa Kapetanović i Rasim Rekić, a ranjen je i kasnije umro Župan Pavle iz Tuzle.
- JedanOdBraceMorica
#35 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Po cemu? Ako je po religiji onda ispada da Bosnjaci uistinu mogu biti samo muslimani i da su produkt lude politike 90tih , i tu prestaje svaka veza sa fundamentom bosnjastva, Bosnjanima. Takodjer ispada da su bosanski pravoslavci i katolici punopravni Srbi i Hrvati, cime se Bosna i Bosnjaci svode na fildzan drzavu.Vipsilon wrote:Sandžaklije su Bošnjaci.JedanOdBraceMorica wrote:Izvini ali nidze vezeUs and them wrote:
Ja primjećujem jezične, kulturološke pa čak i razlike u fizionomiji između Bošnjaka sa različitih područja:
Sandžaklije su uglavnom tamnijeg tena, boje očiju, izrazito crne kose. Svjetle Sandžaklije su vrlo malobrojni.
Bošnjaci iz Donjeg Podrinja ili kako se već to računa, uglavnom Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, za taj kraj veže se izražena nepismenost ali ne samo to, stariji kažu da su to zlobni ljudi, najgori među Bošnjacima što se tiče dobrote, prvi među Bošnjacima koji bi ti odmogli a zadnji koji bi ti pomogli.
Krajišnici? Niskog rasta, niži od bošnjačkog prosjeka, ali ljuti i bučni, kao čivave su, specifičan govor pa i face, definitivno karakteristični.
Itd, itd.Prvo Sandzaklije nisu Bosnjaci nego Srbijanci, drugo iz Podrinja imas masu ljudi koji si vrlo uspjesni na zapadu, profesori, izinjeri, doktori itd., ja ih licno poznajem bar 10 i vjeruj mi da mi nijedan nije odmogao, trece Krajisnika koliko ima muslimana toliko ima i pravoslavaca i uopste nisu niskog rasta, pogotovo ljudi sa Grmeca i iz podgrmeckih sela
Ako je nije po religiji nego po famoznom carstvu Tvrtka I Kotromanica, onda se ne moze tek tako ignorisati cinjenica da je on pored Raske bio i kralj Dalmacije i Primorja, pa bi onda i Sibenicani i Makarani morali biti Bosnjaci.
Ne znam koji bi normalan bosanski/bosnjacki patriota prihvatio takvo srozavanje domovine kroz bilo koju od te dvije teorije
- madner
#36 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Opet ovaj sto je baniran.
Partija je imala pravu ideju, treba IQ test za clanstvo.
Partija je imala pravu ideju, treba IQ test za clanstvo.
-
Us and them
#37 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Sandžak je spletom historijskih okolnosti ušao u sastav država Srbije i Crne Gore. Da je spletom historijskih okolnosti Zvornik ušao u sastav Srbije da li automatski i Zvorničani ne bi mogli biti Bošnjaci? Prethodno je i jedno i drugo područje bilo u sastavu Bosanskog ejaleta samo što je jedno završilo pod AU a drugo pod Srbima i Crnogorcima. Ili, da je cijeli prostor BiH ušao u sastav Srbije znači niko od nas ne bi mogao biti Bošnjak?JedanOdBraceMorica wrote: Po cemu? Ako je po religiji onda ispada da Bosnjaci uistinu mogu biti samo muslimani i da su produkt lude politike 90tih , i tu prestaje svaka veza sa fundamentom bosnjastva, Bosnjanima. Takodjer ispada da su bosanski pravoslavci i katolici punopravni Srbi i Hrvati, cime se Bosna i Bosnjaci svode na fildzan drzavu.
Ako je nije po religiji nego po famoznom carstvu Tvrtka I Kotromanica, onda se ne moze tek tako ignorisati cinjenica da je on pored Raske bio i kralj Dalmacije i Primorja, pa bi onda i Sibenicani i Makarani morali biti Bosnjaci.
Ne znam koji bi normalan bosanski/bosnjacki patriota prihvatio takvo srozavanje domovine kroz bilo koju od te dvije teorije
Mada, osjećam krivicu kad uopće repliciram ne ovakve nebuloze.
Barem ću ignorisati onog drugog velikosrpskog negatora bošnjačke nacije, "Bosanca".
- madner
#38 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Koja ironija, ne zna pola pojmova koje koristi.
Nije ni cudo sto ispadne glup prije banovanja.
Nije ni cudo sto ispadne glup prije banovanja.
- supercali
#39 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Dalmacija spletom okolnosti nije u bih je li oliver dragojevic spletom okolnosti bosnjak?Us and them wrote:Sandžak je spletom historijskih okolnosti ušao u sastav država Srbije i Crne Gore. Da je spletom historijskih okolnosti Zvornik ušao u sastav Srbije da li automatski i Zvorničani ne bi mogli biti Bošnjaci? Prethodno je i jedno i drugo područje bilo u sastavu Bosanskog ejaleta samo što je jedno završilo pod AU a drugo pod Srbima i Crnogorcima. Ili, da je cijeli prostor BiH ušao u sastav Srbije znači niko od nas ne bi mogao biti Bošnjak?JedanOdBraceMorica wrote: Po cemu? Ako je po religiji onda ispada da Bosnjaci uistinu mogu biti samo muslimani i da su produkt lude politike 90tih , i tu prestaje svaka veza sa fundamentom bosnjastva, Bosnjanima. Takodjer ispada da su bosanski pravoslavci i katolici punopravni Srbi i Hrvati, cime se Bosna i Bosnjaci svode na fildzan drzavu.
Barem ću ignorisati onog drugog velikosrpskog negatora bošnjačke nacije, "Bosanca".
Zasto jedan covic ili dodik nije bosnjak?
-
Us and them
#40 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Da li ti znaš šta je nacija zapravo? Nemoj mene pitati zašto ovi, zašto oni, pročitaj šta su nacije zapravo pa možda skontaš zašto Čović i Dodik nisu Bošnjaci.supercali wrote: Dalmacija spletom okolnosti nije u bih je li oliver dragojevic spletom okolnosti bosnjak?
- supercali
#41 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Pa ja cu tebe da pitam znas li sta su nacije a sta narodi a sta vjeroispovjest posto vidim naginjes na ovo zadnje i vjerovatno poistovjecujes sve sa vjeromUs and them wrote:Da li ti znaš šta je nacija zapravo? Nemoj mene pitati zašto ovi, zašto oni, pročitaj šta su nacije zapravo pa možda skontaš zašto Čović i Dodik nisu Bošnjaci.supercali wrote: Dalmacija spletom okolnosti nije u bih je li oliver dragojevic spletom okolnosti bosnjak?
-
almir90
#42 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Tamniji ten, turski potomak.
Joj, kad neko komentariše o drugima. Zemljaci, mi smo Gradačačani, Gradačlije, i to je to.
Joj, kad neko komentariše o drugima. Zemljaci, mi smo Gradačačani, Gradačlije, i to je to.
- JedanOdBraceMorica
#43 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Znas li ti uopste koliko je godina Bosna i Hercegovina u granicama u kojim je danas? Po tvojoj logici su onda i Litavnci Poljaci a Grci Turci samo zato sto su granice prije xy godina bile drugacijeUs and them wrote:Sandžak je spletom historijskih okolnosti ušao u sastav država Srbije i Crne Gore. Da je spletom historijskih okolnosti Zvornik ušao u sastav Srbije da li automatski i Zvorničani ne bi mogli biti Bošnjaci? Prethodno je i jedno i drugo područje bilo u sastavu Bosanskog ejaleta samo što je jedno završilo pod AU a drugo pod Srbima i Crnogorcima. Ili, da je cijeli prostor BiH ušao u sastav Srbije znači niko od nas ne bi mogao biti Bošnjak?JedanOdBraceMorica wrote: Po cemu? Ako je po religiji onda ispada da Bosnjaci uistinu mogu biti samo muslimani i da su produkt lude politike 90tih , i tu prestaje svaka veza sa fundamentom bosnjastva, Bosnjanima. Takodjer ispada da su bosanski pravoslavci i katolici punopravni Srbi i Hrvati, cime se Bosna i Bosnjaci svode na fildzan drzavu.
Granice koje je ustanovio OKUPATOR, bez obzira ko on bio, ja nikako ne mogu prihvatiti za legitimne, bas kao sto ne mogu ni ovu nakaradnu unutrasnju organizaciju koja je dosla sa Dejtonom, te granice su kao i Dejtonski cirkus prolazne, a Bosna je vjecna.
-
Us and them
#44 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Jesu Bišćani Bošnjaci i treba li Bihać biti u BiH? Bihać nikad nije bio u sklopu srednjovjekovne bosanske države, ni jednog jedinog dana. Tek ulazi u sastav Bosanskog ejaleta u toj okupatorskoj osmanskoj državi. Čak i da ne uzmemo u obzir faktor migracija i pomjeranja stanovništva a to je bila masovna pojava u osmansko doba.JedanOdBraceMorica wrote:
Znas li ti uopste koliko je godina Bosna i Hercegovina u granicama u kojim je danas? Po tvojoj logici su onda i Litavnci Poljaci a Grci Turci samo zato sto su granice prije xy godina bile drugacijeRaska je imala neke veze sa BiH jedino u vrijeme Tvrtka Kotromanica, a sva druga politicka prekrajanja i pripajanja su bila kratkog daha kao i politicke karijere onih koji su prekrajali i pripajaloi, e ako cemo se ipak pozivati na taj Tvrtkov vakat onda moramo reci da su i dalmatinci Bosnjaci i dobrano narusiti bosnjastvo bazirano oko islama (koje usput receno nema veze sa zdravim umom)
Granice koje je ustanovio OKUPATOR, bez obzira ko on bio, ja nikako ne mogu prihvatiti za legitimne, bas kao sto ne mogu ni ovu nakaradnu unutrasnju organizaciju koja je dosla sa Dejtonom, te granice su kao i Dejtonski cirkus prolazne, a Bosna je vjecna.
Nevjerovatno je koliko osoba nema pojma o tematici o kojoj priča, jedan članak o tome nisu pročitali a tako agresivno zastupaju nekakve bezvrijedne stavove.
Dajte ljudi uzmite malo knjigu u ruke, pa šta je nacija, da je to prije svega kulturološka a ne etnička odrednica, da je to skup ljudi koji žive na određenom prostoru i dijele zajedničke interese a povezuje ih zajednička kultura i/ili vjera, prošlost, nacionalni mitovi...
Zvanično je Čović Hrvat, Dodik Srbin a u "Sandžaku" žive Bošnjaci, ja se apsolutno slažem i nemam ja tu šta dokazivati. Ti si taj koji ima neke nove zanimljive teze i treba da nas ubjediš.supercali wrote:Pa ja cu tebe da pitam znas li sta su nacije a sta narodi a sta vjeroispovjest posto vidim naginjes na ovo zadnje i vjerovatno poistovjecujes sve sa vjeromUs and them wrote:Da li ti znaš šta je nacija zapravo? Nemoj mene pitati zašto ovi, zašto oni, pročitaj šta su nacije zapravo pa možda skontaš zašto Čović i Dodik nisu Bošnjaci.supercali wrote: Dalmacija spletom okolnosti nije u bih je li oliver dragojevic spletom okolnosti bosnjak?
- supercali
#45 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Zvanicno su svi muslimani bosnjaci?
- Spartan17
#46 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Za narod sjeveroistočne Bosne se oduvijek govorilo da je "slobodarski" narod (nikada nije dao na sebe, samoinicijativno se organizirao na sve moguće načine da se odbrani od okupatora, kako je to fino objasnio drug Sky, pardon Us and them)
, da je vrijedan i radišan, oduvijek na periferiji, daleko od "centara" nekad Stambola, Beograda, danas Sarajeva, pa samim tim prepušten sam sebi da se snalazi kako zna i umije. Dobar primjer je Gračanica, Lukavac, mala mjesta gdje cvijeta privatno poduzetništvo, nema uhljeba u vidu institucija i ostalih prodavača magle. A sticajem okolnosti kroz studij upoznao sam i Krajišnike, Hercegovce, ove iz centralne Bosne, hm ljudi ko ljudi, ima dobrih ima loših, nijanse su u pitanju, sve ostalo su "glupe" podjele i generalizacije. 
-
PM72
#47 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Hvali se sam kad drugi neće... 
- Spartan17
#48 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
https://www.youtube.com/watch?v=96SL1yCqxoMPM72 wrote:Hvali se sam kad drugi neće...
https://www.youtube.com/watch?v=kKoSYNbZ6V0
Evo da ne bude tako kako kaže drug PM
- uglavnomja
#49 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Spartan17 wrote:...
ljudi ko ljudi, ima dobrih ima loših, nijanse su u pitanju, sve ostalo su "glupe" podjele i generalizacije.
i to bez navodnika
-
PM72
#50 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Spartan17 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=96SL1yCqxoMPM72 wrote:Hvali se sam kad drugi neće...
https://www.youtube.com/watch?v=kKoSYNbZ6V0
Evo da ne bude tako kako kaže drug PM![]()
![]()
ma super je sve to i meni je drago što se razvija jedna Gračanica ili Goražde ali mi je malo degutantno kad pročitam "mi smo najbolji ljudi a oni ostali ima i dobrih i loših".Nema lošeg naroda niti svi valjaju.Jedni fol ratoborni pa nisu dali na sebe a drugi su kao kukavice.Da je Gračanica imala 50 000 Srba oko sebe klinac bi ostao kamen na kamenu...