Tako se to radi...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

edu

Post by edu »

vec odavno omladinu u nasoj drzavi nosi stihija..nit' sta rade (neki zato sto nema posla a neki zato sto ih je stid raditi ( u narodu poznatije kao termin "ofirno") ono sto je njima ispod cast..postavlja se pitanje kakve cast???)..nit izlaze na izbore..vecina sjedi i po cijeli dan ide s kafe na kafu...

medjutim, ova akcija skandinavki nije samo samar omladini u BiH (iako je njima prvenstveno upucen), vec je to samar i nasoj omladini u dijaspori..sad ja ne znam ko odakle pise (Bigus, Fair, Digger, Prenj, Meatoverhere, Komi, Annela, Sojka...)..ali je cinjenica da je to samar i za omladinu u dijaspori..jer ako su one mogle iz Swe. ili odakle vec to uraditi mogli su i nasi iz Njem..Austrije..Danske itd..malo me nervira naprdjivanje iz dijaspore koje je upuceno nama..kao trebali ste to ovako uraditi..a ne onako..ako imate viziju necega dodjite i uradite ili barem pomozite da uradite..ili posebno poslije rata kad se dijaspora nadje pametovati o ratnim akcijama i poduhvatima..pa da ste htjeli ratovati ostali bi...

da zakljucim..samar smo primili svi..i mi (u BiH) i vi (dijaspora)...
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Bicu malo off-topic;
bas je kul sto vi nama na ovom forumu otkucate svaki clanak iz magazina Dani i Slobina Bosna! :D :D :D
Samo nastavte tako, da him mi van BiH ne bi palacali u devizama... :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kakve meni korsti što Bigus kaže da imam komunikacijske mogućnosti da vidim kako je u japanu njemačkoj americi italiji... te zemlje imaju sistem koji ti omogućava ako se imalo trudiš da uspješ...ja sam treći dan na faxu vidio realnost stanja... a samo sam tražio spisak predmeta datuma ispita ... dobio sam odgovor... kud si uranio...
edu

Post by edu »

komi wrote:kakve meni korsti što Bigus kaže da imam komunikacijske mogućnosti da vidim kako je u japanu njemačkoj americi italiji... te zemlje imaju sistem koji ti omogućava ako se imalo trudiš da uspješ...ja sam treći dan na faxu vidio realnost stanja... a samo sam tražio spisak predmeta datuma ispita ... dobio sam odgovor... kud si uranio...
jesi li ti njima rek'o..ko rano rani...

:D :D :D
reaktor

Post by reaktor »

Prenj wrote:Dickus ...
Da je prvi pljackas samoposluge 1992. dobio metak u celo, druge bi nam ptice sad pjevale.
1992. su pustili sviju da kradu malcice, da bi oni mogli krasti naveliko.
Kriminalci promovisani u heroje, poslije u bogatase, piljari su postali milioneri tako sto su svercali hranu kroz tunel, bivsi vjerski sluzbenici - dileri oruzjem i sada tajkuni, predstavnici naroda koji 1996. donose zakon kojim amnestiraju sve ratne profitere, ...

Slazem se, zbilja je tesko u ovakvoj atmosferi pljunuti u sake i uzeti kramp.
I ko je najvise kriv za sve ovo? Pogadjaj dvaput.
prenj, a sto ti 1992. ne upuca tog pljackasa u celo, ne preuze odgovornost u svoje ruke i povede nas sve u bolju buducnost????
najlakse je generalisati poslije bitke, 1992 mnogi nisu smjeli iz podruma izaci ni da pobjegnu vani, a kamoli da se bore za nesto...
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Naša je omladina zlatna u kakvoj zemlji i okruženju odrastaju i žive .
Prvo uzmimo školstvo na kakvim je ono granama ,mislimda su penzionerske grane samo gore ,sistem u kojem tajkuni samo deru i karaju , zatim korupcija ,ADMINISTRACIJA ,ADMINISTRACIJA I JOŠ JEDNOM ADMINISTRACIJA ,KAKO JE TO SAMO MOĆNA I ŽESTOKA MAŠINA DA NAM JE PRIVREDA JAKA I ORGANIZIRANA KO ADMINISTRACIJA BILI BI MAKAR KO Japan .
U svem tome treba odrastat ,i kad se škola zvarši šta onda .
Sistem je proizveo ovakvu omladinu znači mjenjati sistem .
Isto sam ja imao misljenje o omladini kao PARAZITIMA SVE DOK MI NISU DOŠLI NA PRAKSU MALDI DJEČACI I DJEVOJČICE srednješkolci
Malo sam ganjao organizaciju poslovanja ,analizirao i odlučio sam malo dqa se pozabavim i sa niima da im dam mrvu mog iskusva ,napravio sam neku vrst organizacije ,rezultati su bili mimo svih očekivanja ,djeca se nisu jednostvno mogla prepoznati , skoliko su truda i žara izvršavali obaveze i odrađivali posao ,stvarno se nisu žalili izgarali su .
A ko ikad budem imao firmu zaposliću našu omladinu rade ko mazge .

N e bi se baš složio s ovim druga vremena su bila u pitanju :
Nepovoljna PM! Sta je nepovoljno? Kada se II sv. rat zavrsio, nisam imao ni cipela niti dugih hlaca u zimi, nego duge carape koje nisu mogle ni da mi pokriju butine. Prvi topli kaput dobio 2 godine nakon rata od pomoci sakupljene u odjevnim predmetima u Americi. Do 1950 imali mjesecno kvotu od 1/2 kile secera, 2 kg mesa (kost i zljaka), i hljeb kojim danas vi ne bi ni stoku hranili.

Koga zaliti: tu razjebanu mladjariju koja se grebe do besvijesti o roditelje, ali uvijek nadju za kafu i nikotin...i ni qrca vise. Niko nista ne moze bilo sta da uradi ako ne pokusa. Nabijem im "socijalne situacije" i ostalo. I jos kako neko uopste moze da kaze da su oni "neinventivne lijencuge." Mogu se onbi i uvrijediti. Neko koga q su: radino cvijece?!? Na njih se roditelji ne mogu pouzdati da odnesu kesu sa smecem na smetljiste.

Odjebite svi koji branite omladinu koja je lijena, bez fokusa, nevoljna da zasuce rukave i da napravi nesto udruzeno taman da su to i demonstracije.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

I još nešto Majstor koji mi je radio kuću radi i njemačkoj za nekog njemca gazdu a majstor je poslovođa .
Posto smi i prijatelji pitam ga zašto kupi naše radnike i vodi ih tamo da rade kad je zajebano za papire ito lakše je puno unajmiti mađare ,čehe ,poljake i ostale .
Kaže mi majstor bolji je jedan naš nego dva od gore nabrojanih ,jednostavno naši bolje vuku za isto para . :roll: :roll:
Prenj

Post by Prenj »

reaktor wrote:
Prenj wrote:Dickus ...
Da je prvi pljackas samoposluge 1992. dobio metak u celo, druge bi nam ptice sad pjevale.
1992. su pustili sviju da kradu malcice, da bi oni mogli krasti naveliko.
Kriminalci promovisani u heroje, poslije u bogatase, piljari su postali milioneri tako sto su svercali hranu kroz tunel, bivsi vjerski sluzbenici - dileri oruzjem i sada tajkuni, predstavnici naroda koji 1996. donose zakon kojim amnestiraju sve ratne profitere, ...

Slazem se, zbilja je tesko u ovakvoj atmosferi pljunuti u sake i uzeti kramp.
I ko je najvise kriv za sve ovo? Pogadjaj dvaput.
prenj, a sto ti 1992. ne upuca tog pljackasa u celo, ne preuze odgovornost u svoje ruke i povede nas sve u bolju buducnost????
najlakse je generalisati poslije bitke, 1992 mnogi nisu smjeli iz podruma izaci ni da pobjegnu vani, a kamoli da se bore za nesto...
Reaktore,

pa nisam se ja tukao za vlast 1991. nego zna se ko.
Vrsenje vlasti podrazumijeva ne samo privilegije, nego i odredjenu odgovornost.
ONI su se zadrzali samo na privilegijama, a nasa krivica je sto ih u tome ne kaznjavamo kada izadjemo na izbore.
Tacno, neki su 1992. bili na linijama, neki u podrumima, a neki ... u trezoru Narodne banke u Sarajevu. :roll:
debela

Post by debela »

Fair Life wrote: Ne opravdavam borbu za golu egsistenciju kao razlog za ne cinjenje (za ne postojanje pozitivne inicijative).
pozitivna inicijativa je zivot mnogih omladinaca danas i ovdje. rade, izdrzavaju i sebe i svoju porodicu, skoluju se od svog rada, aktivni su na odredjenim poljima koja ih zanimaju, znam ih takvih. ali njih niko ne vidi, to su ljudi u sjeni. nisu vrijedni spomena ocito.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Soul_Sista wrote:
U velikoj mjeri jeste i Tito, jer se pocelo zakuhavati puno prije '92. :)
Jeste kriv je on za sve! A naj vise je krav zato sto su se ljudi prodali za pare i izdali sistem, ma on je kriv za to sve! :x :x :x
I kriv je sto smo za njegova vakta mi toliko toga stvorili da ova djubrad evo ni nakon 15 godina nije uspjela sve pohapati!

A samo su to i radili i rade i vrlo dobro znamo koliko ih je!
digger

Post by digger »

BISCANIN2 wrote:Isto sam ja imao misljenje o omladini kao PARAZITIMA SVE DOK MI NISU DOŠLI NA PRAKSU MALDI DJEČACI I DJEVOJČICE srednješkolci
Malo sam ganjao organizaciju poslovanja ,analizirao i odlučio sam malo dqa se pozabavim i sa niima da im dam mrvu mog iskusva ,napravio sam neku vrst organizacije ,rezultati su bili mimo svih očekivanja ,djeca se nisu jednostvno mogla prepoznati , skoliko su truda i žara izvršavali obaveze i odrađivali posao ,stvarno se nisu žalili izgarali su.
Pa o tome i jeste: mladjarija su ko odrasli ptici u gnijezdu koje nece da napuste; samo otvore usta kada vide roditelje da ih hrane. Moj stav je da OMLADINA NEMA MOTIVACIJU, INTERES, ZELJU, DISCIPLINU... Ne znam koliko su bili stari ti studenti koji su sa tobom radili, ali ako su preko 16 godina, sto uvijek ocekuju da drugi treba da nesto organizuju za njih?
BISCANIN2 wrote:Ne bi se baš složio s ovim druga vremena su bila u pitanju:
digger wrote:Nepovoljna PM! Sta je nepovoljno? Kada se II sv. rat zavrsio, nisam imao ni cipela niti dugih hlaca u zimi, nego duge carape koje nisu mogle ni da mi pokriju butine. Prvi topli kaput dobio 2 godine nakon rata od pomoci sakupljene u odjevnim predmetima u Americi. Do 1950 imali mjesecno kvotu od 1/2 kile secera, 2 kg mesa (kost i zljaka), i hljeb kojim danas vi ne bi ni stoku hranili.
Ovo sam gore napisao da kazem da ni jednoj generaciji nije lako. Ako mladi nemaju bas nikakvog posla, neka paralelno uce nesto drugo koje ce im dobro doci kasnije. Ja nisam ni mogao da sanjam da imam muzicki instrument, i konacno sam dobio besplatno jednu polomljenu gitaru kojoj se vrat odvojio. Ja sam je sam zalijepio (mozes zamisliti na sta je to licilo) i poceo uciti bez ucitelja, uputstava, nota... Pet godina nakon toga poceo sam sa sviranjem u "Slozi" i zaradjivao i vise na muzici nego za dzeparac.

Takav interes u bilo cemu moze svako i danas naci. Kako bi bilo se ponuditi moleru ili vodoinstalateru ili bilo kome zanatliji da mu se nosi torba i pomaze te na taj nacin istovremeno uciti? Cak se ponuditi raditi besplatno: neka majstor da 10 maraka dnevno za kavu i tramvaj. Koji ne bi. Yeah, ali to je tesko... siroto dijete se moze struniti... (Evo mi skoro suze podjose nad njihovom losom sudbinom.)

Nemojte me jebavati o "starim" danima i "novim" situacijama. Garbage! Sto stoji, stoji: MLADI NECE DA RADE! Svi su ili fu****g filozofi i akademci cak i kada nemaju posla, ili su lijeni da zasucu rukave.
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Pozivam sve forumase koji brane nasu divnu omladinu na ovoj temi da posjete temu o unistenju kanjona Rakitnice i da nam kazu trebamo li cekati da nam dodju omladinci iz Danske, ili bi mozda ti bezperspektivni mogli dici guzice i glasove.
Post Reply