Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Alfons Kauders

#26 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Alfons Kauders »

realna do boli wrote:
Alfons Kauders wrote: Sada idu vani s porodicama. Malo ce slati starcima dok su zivi, a poslije slabo...
Ovo je gola cinjenica...i sve je vise onih koje nemuci ni nostalgija..nostalgija jos zivi, a i tu sve manje, kod onih koji su otisli ranije...Danas se ide da se ne vrati i tacka..
Ne da nema nostalgije, vec ljudi idu s merakom i prezirom. Zamrzili su vlastitu zemlju, a mi kao ocekujemo da ce se vratiti i ulagati ovdje?

Nostalgije je bilo kada su ljudi bjezali od belaja, pa ih vuklo da se vrate kuci. Sta ih danas treba vuci kad ne bjeze od rata, vec od vlastite drzave koja ih tjera vani?

I ne samo da nema nostalgije, vec nema ni empatije. Kurac ces danas prodavati patetiku po dijaspori, zaboli ljude... I to nije specificno za dijasporu, vec je i kod nas tako.

Ja prvi kazem da me zaboli kita za svu socijalnu kuknjavu kod nas. Narod bira da bude gladan i onda cmizdri sto je gladan? Cisto me zaboli, samo ignorisem i cekad kad ce ranije pocrkat.
zforumas

#27 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by zforumas »

Alfons Kauders wrote:
realna do boli wrote:
Alfons Kauders wrote: Sada idu vani s porodicama. Malo ce slati starcima dok su zivi, a poslije slabo...
Ovo je gola cinjenica...i sve je vise onih koje nemuci ni nostalgija..nostalgija jos zivi, a i tu sve manje, kod onih koji su otisli ranije...Danas se ide da se ne vrati i tacka..
Ne da nema nostalgije, vec ljudi idu s merakom i prezirom. Zamrzili su vlastitu zemlju, a mi kao ocekujemo da ce se vratiti i ulagati ovdje?

Nostalgije je bilo kada su ljudi bjezali od belaja, pa ih vuklo da se vrate kuci. Sta ih danas treba vuci kad ne bjeze od rata, vec od vlastite drzave koja ih tjera vani?

I ne samo da nema nostalgije, vec nema ni empatije. Kurac ces danas prodavati patetiku po dijaspori, zaboli ljude... I to nije specificno za dijasporu, vec je i kod nas tako.

Ja prvi kazem da me zaboli kita za svu socijalnu kuknjavu kod nas. Narod bira da bude gladan i onda cmizdri sto je gladan? Cisto me zaboli, samo ignorisem i cekad kad ce ranije pocrkat.
Alfonse ubode ga gdje treba :thumbup: Svom sinu cu objasniti odakle je, objasniti zasto nije vise tamo, zasto bi bilo dobro da ne ide tamo i zasto treba da bude sretan sto nije tamo rodjen i ne mora tamo da odraste, skoluje se i uclani u SDA :mrgreen:
Merhaba iz dijaspore :mrgreen:
Rizvan

#28 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Rizvan »

Alfons Kauders wrote:

Dobar odgovor. :thumbup:

Ali za zadnje dvije tacke se ne mogu sloziti, tj. mislim sam se lose izrazio, ili da nisi najbolje shvatio problem koji opisujem.

Dakle, jeste da se radi o nezaposlenom i nekativnom stanovnistvu, ali oni opet trose. Istina je da trose sto drugi zarade ili doznace u BiH, ali opet jedu, piju, puse itd... Zaposleni ili ne, svi imaju odredjene troskove. I beba fakticki generise ekonomsku aktivnost, jer jede, trosi pelene, kupuje se odjeca, igracke itd.

Slican je fol s tom armijom nezaposlenih ili neaktivnih. Opet ce svaki mjesec potrositi nekoliko stotina maraka na prezivljavanje, i uplatiti porez. Pored toga, generisu i potraznju - tj koliko bi kafici i kladare bile pune u po dana kada bi svi radili?

E najpozitivnije bi bilo kada bi, ko sto sam kazes, otisli vani i onda dio love donijeli da potrose ovdje... Ali ne 500KM, jer skoro 500KM mjesecno svakako trose i dok su ovdje. Problem je sto vise ljudi ne idu vani da bi bili gastarbajteri i kuci slali lovu. Sada idu vani s porodicama. Malo ce slati starcima dok su zivi, a poslije slabo...

U većini slučajeva žive na račun roditelja, njihov odlazak vani za tržište ne znači mnogo, jer novac roditelja tu ostaje, i njihovim odlaskom, ne samo da će poboljšati svoj kvalitet života, radeći u nekoj bolje uređenoj državi, nego i kvalitet života roditelja, jer umjesto da roditelji odvajaju novac za sinovljevu kafu i kladionicu, ostat će im novac da troše na sebe.

Oni koji ovdje rade na crno, svakako ne plaćaju doprinose, oni će tih svojih 500 maraka u prosjeku zarađenih, djelimično nadomjestiti slanjem doznaka, mada ni sva takva radna mjesta neće nestati, a pošto se radi uglavnom o slabije kvalifikovanim poslovima, a mi imamo masu nekvalifikovanog stanovništva koje ne može da nađe posao ni na crno, a koje nit je sposobno, niti postoji potražnja za njima vani. Tako da odlaskom ovih sposobnijih i ovi drugi će imati priliku da nešto zarade.
Naša industrija svakako ne ovisi o domaćem trgu i izvozno je orijentisana, poljoprivreda posljednih godina također sve više je okrenuta vani. Tako da izgubit ćemo neka radna mjesta u uslužnim djelatnostima, ali to će se dobrim dijelom i kompenzirati, slanjem doznaka, izlaskom na tržite rada trenutno neaktivnih, povećanjem plata, jer poslodavcima će biti teže eksploatisati....

Uglavnom, u trenutnoj situaciji odlazak radne snage donosi više pozitivnih, nego negativnih strana.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Truba »

Haris.ba wrote: A ko će vraćati kredite? Šta to ima biti briga ikoga? Nisu valjda svoje pare posudili?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:thumbup:
Alfons Kauders

#30 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Alfons Kauders »

Rizvan wrote:
Alfons Kauders wrote:

Dobar odgovor. :thumbup:

Ali za zadnje dvije tacke se ne mogu sloziti, tj. mislim sam se lose izrazio, ili da nisi najbolje shvatio problem koji opisujem.

Dakle, jeste da se radi o nezaposlenom i nekativnom stanovnistvu, ali oni opet trose. Istina je da trose sto drugi zarade ili doznace u BiH, ali opet jedu, piju, puse itd... Zaposleni ili ne, svi imaju odredjene troskove. I beba fakticki generise ekonomsku aktivnost, jer jede, trosi pelene, kupuje se odjeca, igracke itd.

Slican je fol s tom armijom nezaposlenih ili neaktivnih. Opet ce svaki mjesec potrositi nekoliko stotina maraka na prezivljavanje, i uplatiti porez. Pored toga, generisu i potraznju - tj koliko bi kafici i kladare bile pune u po dana kada bi svi radili?

E najpozitivnije bi bilo kada bi, ko sto sam kazes, otisli vani i onda dio love donijeli da potrose ovdje... Ali ne 500KM, jer skoro 500KM mjesecno svakako trose i dok su ovdje. Problem je sto vise ljudi ne idu vani da bi bili gastarbajteri i kuci slali lovu. Sada idu vani s porodicama. Malo ce slati starcima dok su zivi, a poslije slabo...

U većini slučajeva žive na račun roditelja, njihov odlazak vani za tržište ne znači mnogo, jer novac roditelja tu ostaje, i njihovim odlaskom, ne samo da će poboljšati svoj kvalitet života, radeći u nekoj bolje uređenoj državi, nego i kvalitet života roditelja, jer umjesto da roditelji odvajaju novac za sinovljevu kafu i kladionicu, ostat će im novac da troše na sebe.

Oni koji ovdje rade na crno, svakako ne plaćaju doprinose, oni će tih svojih 500 maraka u prosjeku zarađenih, djelimično nadomjestiti slanjem doznaka, mada ni sva takva radna mjesta neće nestati, a pošto se radi uglavnom o slabije kvalifikovanim poslovima, a mi imamo masu nekvalifikovanog stanovništva koje ne može da nađe posao ni na crno, a koje nit je sposobno, niti postoji potražnja za njima vani. Tako da odlaskom ovih sposobnijih i ovi drugi će imati priliku da nešto zarade.
Naša industrija svakako ne ovisi o domaćem trgu i izvozno je orijentisana, poljoprivreda posljednih godina također sve više je okrenuta vani. Tako da izgubit ćemo neka radna mjesta u uslužnim djelatnostima, ali to će se dobrim dijelom i kompenzirati, slanjem doznaka, izlaskom na tržite rada trenutno neaktivnih, povećanjem plata, jer poslodavcima će biti teže eksploatisati....

Uglavnom, u trenutnoj situaciji odlazak radne snage donosi više pozitivnih, nego negativnih strana.
Sve stoji, i kao sto sam rekao, ja prvi nemam nista protiv odlaska - zapravo drago mi je kada vidim da se neko pokupio i u roku od par godina potpuno promijenio zivot.

Ekonomski takodjer ima smisla, ali ima i problema.

I sam si rekao da nama ostaje kadar koji se jednostavno ne moze zaposliti ili ne zeli da radi. Sposobniji idu vani, a onda ce ih zamijeniti ovi prvi?

Nece oni dobiti nikakvu priliku. Nece oni zamijeniti mog jarana koji se bavi programiranjem, ni drugog koji lakira auta, ni mene. A ako mi odemo, ti prvi ce ostati bez ljudi koji bi im nekad i nabacili posla ili uletili love, ili generisali potraznju za uslugama koje mogu ponuditi - bilo da dilaju travu, nosaju tacnu ili rade nesto deseto.

Ima i dobrih i losih strana. Trenutno smo u fazi kada osjetimo samo dobre strane, jer se smanjuje socijalni pritisak (sto si i sam naveo - starci nece trositi lovu na njih). Pitanje je gdje cemo biti za 5 ili 10 godina, jer vec danas nam fali kvalifikovane radne snage na sve strane. Sta cemo kada ih bude falilo puno vise? Uvoziti ljekare, arhitekte i inzenjere? Hocemo al u kurcu, jer ce ih uvoziti EU - ko ce to nama doci da radi za milju i kusur maraka?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Truba »

realna do boli wrote:
zašto se ne okane i foruma :?
Maraschino

#32 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Maraschino »

Bi ce isto ili jos gore.

Drzava je vec sada blokirana. Mogucnost blokada ima svako tako da to i nije tesko. Dejton je dosegao vrhunac i iz njega se ne moze ivuci vise nista. Trazi se kompromisi. Kompromis je razgradnja drzave i njen lagani nestanak...

Bez novog Dejtona nema nikakvih pomaka bez obzira na lazne nade EU i NATOa.

Ja ne razumijem zasto to niko ne saopsti javnosti da se vise ne moze ici naprijed? Izgleda da oni itekako uzivaju u takvim uslovima...

...da ne duljim, bez velikih promjena(koje se mogu cudom desiti), nema nikakvog pomaka. Ovo sto se vec sada radi zove se prezivljavanje i tavorenje i to po njima moze potrajati jos dugo godina. Zaduzuju se za plate i tako prezivljavaju. Niko vise ne misli ko ce to sve vracati. Ja sigurno necu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by _BataZiv_0809 »

Alfons Kauders wrote:
Ma odu sa sa prezirom i mrznjom, ali cim te spuca realnost u tudjoj zemlji, nostalgija proradi. Ne kazem da je to nostalgija koja ce vecinu vratiti vamo, ali guzve na granicama ljeti govore dovoljno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by _BataZiv_0809 »

sherbett wrote: Jesi ti u Sa za vikend?
Aham. Kasno sam vidio viber poruku, pardoniram se :kiss:
madner

#35 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by madner »

Ni susjedne drzave koje nisu u sukobu niskog intenziteta ne mogu da zadrze ljude.

Bice prvo malo bolje a onda zavisi od nas.
Haris.ba

#36 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Ovo jednostavno nije realno i sam si svjestan toga (mislim ovaj dio za javni sektor). Ne govorimo o nekoj dalekoj buducnosti, vec o 3, 5 ili 10 godina. Ne vidim zasto bi mogli ocekivati neko smanjenje javnog sektora u tom periodu.
Zato što moramo. Ne zato što hoćemo, već što moramo.

Jedino će elektroprivreda ostati, i to samo zato što smo joj nakačili rudnike. Ne bi me čudilo da jedan od uslova MMF -a bude uskoro odvajanje rudnika.

Isto je i sa budžetlijama. Ili smanjenje prihoda ili broja. Pravimo se mi budalasti pa glumimo pred strancima. Ali, oni su nas skontali. Znaju da je dovoljno da jedan kvartal zavrnu pipu na trezorskim zapisima (dadnu mig komercijalnim bankama koje su u rukama stranaca) i eto nas MMF -u da radimo šta god hoće.

Stvar je više političke prirode zašto nam se daju pare.
Alfons Kauders wrote:Ono sto je specificno za BiH, ovo ce opet postati etnicki problem, jer je vecina takvih sredina u RS, narocito na istoku. Drzava ih nece moci spasiti. Nemoguce je praviti i odrzavati stotine kilometara puteva, fiberoptike i vodovodne mreze koje bi ih opsluzile, jer ce jednostavno biti preskupo po glavi stanovnika.
U ovoj državi je nacionalni problem sve. Pa šta fali i da je i to problem?
Alfons Kauders wrote:Zavisi gdje. U centru Sarajeva ces imati kvadrat od 5 milja, a u drugim krajevima ces za te pare moci kupiti kucu i dulum zemlje.
Za 5 kvadrata stana u Minhenu može se kupiti moj stan i ja sa njim u paketu. I šta sad? :D

U Londonu za 2ipo kvadrata.
Alfons Kauders wrote: Autoput je jedan od primjera, ali isto vazi za sve strateske projekte koje valja realizirati dugorocnim zaduzenjima. Zato nije svejedno da li ce u drzavi biti 2 ili 3 miliona ljudi, a bitan je i dugorocni trend.
Naravno da je sve to problem. Ali, ne možemo sada reći "ostajte doma, valja kredu dizat za autoput".
Alfons Kauders wrote:Po kojim uslovima? Nije se isto zaduziti milijardu kod IMF-a po 1% i istu cifru kod komercijalnih banaka...
Pogledati primjer Grčke. Što smo mi to bolji od Grka?
Alfons Kauders wrote:Kako su samo trosak? Pa i oni trose, placaju poreze, stvaraju potraznju itd. Ispada da pola miliona nezaposlenih u BiH ne potrosi ni marku, da vegetiraju...
@Ruzvan ti je odgovarao. To što će neko otići ne znaći da se para neće potrošiti. Potrošiće roditelji na druge stvari. Umjesto da gleda da da djetetu marku za izać, kupiće sebi nove cipele, popravljaće zube...
Maraschino wrote:Ja ne razumijem zasto to niko ne saopsti javnosti da se vise ne moze ici naprijed? Izgleda da oni itekako uzivaju u takvim uslovima...
I šta ima od saopćavanja? Npr. godinama ekonomista Dragoljub Stojanov objašnjavao šta i kako (ja se ne slažem sa mnogim što je rekao, ali poštujem) pa vidio nema ovdje smisla pričati. Ovdje prolazi samo nacionalistička.
Maraschino wrote:Ovo sto se vec sada radi zove se prezivljavanje i tavorenje i to po njima moze potrajati jos dugo godina. Zaduzuju se za plate i tako prezivljavaju. Niko vise ne misli ko ce to sve vracati. Ja sigurno necu.
Ma šta ima misliti? Vratiće neko.
putokaz1

#37 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by putokaz1 »

2025 Bošnjaci traže autonomiju u Minhenu.
Romi traže Konstitutivnost u BH.
Milo Đukanović konačno odlučio da se povuče.
SDA pobjedi,Opozicja se buni,da joj je ukraden jedan Zastupnik,i obećava pobjedu slj puta.
Real osvojio konačno Špansko Prvenstvo.
U Općinama,Istočni Drvar ,Dobrtići... Umrli posljedni stanovnici.
Putin na samrti oderedio nasljednika.
Alfons Kauders

#38 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Ovo jednostavno nije realno i sam si svjestan toga (mislim ovaj dio za javni sektor). Ne govorimo o nekoj dalekoj buducnosti, vec o 3, 5 ili 10 godina. Ne vidim zasto bi mogli ocekivati neko smanjenje javnog sektora u tom periodu.
Zato što moramo. Ne zato što hoćemo, već što moramo.

Jedino će elektroprivreda ostati, i to samo zato što smo joj nakačili rudnike. Ne bi me čudilo da jedan od uslova MMF -a bude uskoro odvajanje rudnika.

Isto je i sa budžetlijama. Ili smanjenje prihoda ili broja. Pravimo se mi budalasti pa glumimo pred strancima. Ali, oni su nas skontali. Znaju da je dovoljno da jedan kvartal zavrnu pipu na trezorskim zapisima (dadnu mig komercijalnim bankama koje su u rukama stranaca) i eto nas MMF -u da radimo šta god hoće.

Stvar je više političke prirode zašto nam se daju pare.
Ma joj drug moj, koliko su samo puta "morali" od rata do danas, pa nista.

Uvijek se nadje nacin, pa eto i sam manje-vise kazes da su 20 godina strancima mazali oci. Evo i danas ih hvale za reformsku agendu, a potrosnja nikad visa. Smanjuju javni sektor od 2008 do danas, i za deceniju su ga smanjili za koliko procenata? I koliko je rastao privatni sektor.

Image

Image

Pa skotaj koliko prostora ima da se vratimo na odnos od prije 10 godina, a i tad smo bili katastrofa. :)
Alfons Kauders wrote:Ono sto je specificno za BiH, ovo ce opet postati etnicki problem, jer je vecina takvih sredina u RS, narocito na istoku. Drzava ih nece moci spasiti. Nemoguce je praviti i odrzavati stotine kilometara puteva, fiberoptike i vodovodne mreze koje bi ih opsluzile, jer ce jednostavno biti preskupo po glavi stanovnika.
U ovoj državi je nacionalni problem sve. Pa šta fali i da je i to problem?
Alfons Kauders wrote:Zavisi gdje. U centru Sarajeva ces imati kvadrat od 5 milja, a u drugim krajevima ces za te pare moci kupiti kucu i dulum zemlje.
Za 5 kvadrata stana u Minhenu može se kupiti moj stan i ja sa njim u paketu. I šta sad? :D

U Londonu za 2ipo kvadrata.
Pa nista, ali 50km od Londona se moze kupiti cijelo imanje za 5 milja funti. :)
Alfons Kauders wrote: Autoput je jedan od primjera, ali isto vazi za sve strateske projekte koje valja realizirati dugorocnim zaduzenjima. Zato nije svejedno da li ce u drzavi biti 2 ili 3 miliona ljudi, a bitan je i dugorocni trend.
Naravno da je sve to problem. Ali, ne možemo sada reći "ostajte doma, valja kredu dizat za autoput".
Alfons Kauders wrote:Po kojim uslovima? Nije se isto zaduziti milijardu kod IMF-a po 1% i istu cifru kod komercijalnih banaka...
Pogledati primjer Grčke. Što smo mi to bolji od Grka?
Zato jer nismo bas toliko u kurcu, tj za njih je prekasno, a za nas nije. Mada ce biti za 5-10 godina. :D
Alfons Kauders wrote:Kako su samo trosak? Pa i oni trose, placaju poreze, stvaraju potraznju itd. Ispada da pola miliona nezaposlenih u BiH ne potrosi ni marku, da vegetiraju...
@Ruzvan ti je odgovarao. To što će neko otići ne znaći da se para neće potrošiti. Potrošiće roditelji na druge stvari. Umjesto da gleda da da djetetu marku za izać, kupiće sebi nove cipele, popravljaće zube...
I slozio sam se s njim, a sto je podjednako vazno, roditelji nece morati dizati kredit da urade kupatilo (tj nece se bezveze zaduzivati). Ali opet, nije to potpuno isto, narocito kada pogledas po sektorima i vrsti potrosnje... Mladi ce vise trositi na usluge, ostaviti vise love na mikro nivou, te ce vjerovatno i placati vise poreza (npr. kroz alkohol).

Dakle nije da ce ta potrosnja nestati, vec ce se umanjiti i preusmjeriti negdje drugo.
Haris.ba

#39 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Haris.ba »

Dodik potpisuje prodaju srpskih šuma radi otplate kredita za plate.

Čović priča kako je mogao riješiti hrvatsko pitanje da Hrvati nisu napuštali srednu Bosnu i došli na oko 250 milja u čitavoj BiH.

Bake piše Islamsku deklaraciju 2.

Alfons Kauders wrote:Ma joj drug moj, koliko su samo puta "morali" od rata do danas, pa nista.
Dovoljno je da jedan kvartal stranci zategnu. Stvar je samo da se ne uradi nešta što oni hoće (ne pričam o javnim zahtjevima tipa smanjenja javne potrošnje). I onda ćeš vidjeti kako sve može kada pare presuše. Jer budžeti nisu likvidni. Jedan mjesec kašnjenja plate budžetlijama znači kašnjenje penzija, boračkih naknada, znači pad likvidnosti ekonomije....to znači gubljenje izbora.

To da potraje više mjeseci znači - potop.
ettakoto

#40 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by ettakoto »

Alfons Kauders wrote:
Prije svega, ovdje mislim na iseljavanje i demografiju, odnosno negativne trendove. Na stranu rezultati popisa, svima nam je jasno da u BiH trenutno ne zive ni tri miliona ljudi, osim eventualno za praznike.

NVZ
Ovdje je poenta. Zašto je narod ponovo dozvolio da se sa njime sprda i da se preko njega ostvaruju nacionalni ciljevi?! Popisuj, škrabaj, duplaj, rokaj.... a u realnosti brojke dramatične... Bih već sada ima max 3 miliona stanovnika... nastave li se trendovi 2025 će ta brojka biti 2,7 miliona...

BiH postaje zemlja penzionera. Mladi ljudi bježe glavom bez obzira. Mnogi će budućnost provesti perući njemačke toalete, ali takvo što nisu mogli raditi u BiH.
realna do boli

#41 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by realna do boli »

Realni sektor..umire...radnika nema....
Potrosnje ce biti dok ima penzija i starih kojima salju mladi..dok neumru, tu svaka veza sa domovinom prestaje....To sto ce se budzet puniti od alkohola i zubara..zaboravite...
Auto put treba..prvo dovrsiti , pa ga odrazavati...
Trenutno nam i jeste, relativno dobro..kratkorocno..izdisemo.
Haris.ba

#42 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Haris.ba »

ettakoto wrote:Zašto je narod ponovo dozvolio da se sa njime sprda i da se preko njega ostvaruju nacionalni ciljevi?! Popisuj, škrabaj, duplaj, rokaj.... a u realnosti brojke dramatične... Bih već sada ima max 3 miliona stanovnika... nastave li se trendovi 2025 će ta brojka biti 2,7 miliona...
Zato što se na osnovu podataka popisa dijele političke pozicije.

A brojke nisu dramatične.
Ja bih se zabrinuo da stvarno ovdje živi 3,7 miliona ljudi. Jer bi to značilo da ima mnogo više nezaposlenih.

Za nekoliko godina riješit će se registri nekretnina. To se već povezuje sa prijavom prebivališta i boravišta - moraš imati dokaz o vlasništvu ili dozvolu vlasnika.

I uvesti će se porezi na nekretnine.

I porez će se obračunavati na prihode ako živiš u državi - tako da ljudi neće imati prijavu prebivališta ako stvarno ne žive (neće riskirati da budu oporezovani, pa neće ni biti formalno prijavljenih, a stvarno neprisutnih).

Popis 2021. neće biti na istim temeljima ko ovaj prijašnji.
realna do boli

#43 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by realna do boli »

Popis stanovnistva ce biti kakav bude...nebitno..osim za stranke..
Bitan je kvalitet buduceg zivota...nije kvalitet otici i u soping centru potrositi pare koje ce , mozda, neko poslati izvana.
Neko napisa..poljoprivrednici orijentisani na izvoz..ljepota...realni sektor na izvoz..ljepota..daje saberite se malo.
Rizvan

#44 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Rizvan »

realna do boli wrote:Popis stanovnistva ce biti kakav bude...nebitno..osim za stranke..
Bitan je kvalitet buduceg zivota...nije kvalitet otici i u soping centru potrositi pare koje ce , mozda, neko poslati izvana.
Neko napisa..poljoprivrednici orijentisani na izvoz..ljepota...realni sektor na izvoz..ljepota..daje saberite se malo.
Ti misliš da Mittal i Prevent ovise o domaćem tržištu? Da je tako davno bi oni zbrisali.

....ili da malinari žive od prodaje na lokalnim pijacama?
tranquil

#45 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by tranquil »

2025/2030 vidim dramatične promjene u BiH. Golf 2, čisto zbog procesa korozije i truljenja, neće više fizički biti moguće voziti, tako da će ulicama vladati Golf 3. Lakše će se voziti jer će ležeći policajci biti uklonjeni iz blizine zatvorenih osnovnih škola.
Ajatolah_

#46 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Ajatolah_ »

sherbett wrote:
madner wrote:Ni susjedne drzave koje nisu u sukobu niskog intenziteta ne mogu da zadrze ljude.

Bice prvo malo bolje a onda zavisi od nas.
Ne mogu. Evo iz RH otidose cijela Slavonija.. svaki dan punibusevi za Njemacku..
Ali sada povlace dobre mjere pronatalitetne politike.
Koje?
Gotovo čitav moderni dio svijeta muku muči s natalitetom, još uvijek bez pronađenog adekvatnog rješenja... Ljudi nizak natalitet uglavnom racionaliziraju troškovima, neimaštinom, ali recimo u Luksemburgu je stopa fertiliteta (broj djece po ženi) 1,5, a treba biti oko 2,1 da bi se održala populacija na istom broju... Švicarska 1,54, Finska 1,71, Austrija i Njemačka 1,47, itd... Sve visoko razvijene zemlje.
Alfons Kauders

#47 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:Dodik potpisuje prodaju srpskih šuma radi otplate kredita za plate.

Čović priča kako je mogao riješiti hrvatsko pitanje da Hrvati nisu napuštali srednu Bosnu i došli na oko 250 milja u čitavoj BiH.

Bake piše Islamsku deklaraciju 2.

Alfons Kauders wrote:Ma joj drug moj, koliko su samo puta "morali" od rata do danas, pa nista.
Dovoljno je da jedan kvartal stranci zategnu. Stvar je samo da se ne uradi nešta što oni hoće (ne pričam o javnim zahtjevima tipa smanjenja javne potrošnje). I onda ćeš vidjeti kako sve može kada pare presuše. Jer budžeti nisu likvidni. Jedan mjesec kašnjenja plate budžetlijama znači kašnjenje penzija, boračkih naknada, znači pad likvidnosti ekonomije....to znači gubljenje izbora.

To da potraje više mjeseci znači - potop.
Pa jbg, dzaba kad imaju visoku toleranciju, jer ne vidim da su blizu toga. :D
Alfons Kauders

#48 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by Alfons Kauders »

tranquil wrote:2025/2030 vidim dramatične promjene u BiH. Golf 2, čisto zbog procesa korozije i truljenja, neće više fizički biti moguće voziti, tako da će ulicama vladati Golf 3. Lakše će se voziti jer će ležeći policajci biti uklonjeni iz blizine zatvorenih osnovnih škola.
Nema sanse.

Trojka nije pocincana, i relativno malo ih je uvezeno (u devedesetim su bili preskupi, a poslije uvedena ona zabrana 7 godina). Generalno najgori Golf ikad.

Cetvorka je sljedeca dvica. 1.9TDI ili cak 1.6 plin (atmosferac, dzaba odrzavanje)
tranquil

#49 Re: Praktični problemi života u BiH 2025 ili 2030

Post by tranquil »

Alfons Kauders wrote:
tranquil wrote:2025/2030 vidim dramatične promjene u BiH. Golf 2, čisto zbog procesa korozije i truljenja, neće više fizički biti moguće voziti, tako da će ulicama vladati Golf 3. Lakše će se voziti jer će ležeći policajci biti uklonjeni iz blizine zatvorenih osnovnih škola.
Nema sanse.

Trojka nije pocincana, i relativno malo ih je uvezeno (u devedesetim su bili preskupi, a poslije uvedena ona zabrana 7 godina). Generalno najgori Golf ikad.

Cetvorka je sljedeca dvica. 1.9TDI ili cak 1.6 plin (atmosferac, dzaba odrzavanje)
I stand corrected.
Post Reply