Alfons Kauders wrote:Ovo jednostavno nije realno i sam si svjestan toga (mislim ovaj dio za javni sektor). Ne govorimo o nekoj dalekoj buducnosti, vec o 3, 5 ili 10 godina. Ne vidim zasto bi mogli ocekivati neko smanjenje javnog sektora u tom periodu.
Zato što moramo. Ne zato što hoćemo, već što moramo.
Jedino će elektroprivreda ostati, i to samo zato što smo joj nakačili rudnike. Ne bi me čudilo da jedan od uslova MMF -a bude uskoro odvajanje rudnika.
Isto je i sa budžetlijama. Ili smanjenje prihoda ili broja. Pravimo se mi budalasti pa glumimo pred strancima. Ali, oni su nas skontali. Znaju da je dovoljno da jedan kvartal zavrnu pipu na trezorskim zapisima (dadnu mig komercijalnim bankama koje su u rukama stranaca) i eto nas MMF -u da radimo šta god hoće.
Stvar je više političke prirode zašto nam se daju pare.
Alfons Kauders wrote:Ono sto je specificno za BiH, ovo ce opet postati etnicki problem, jer je vecina takvih sredina u RS, narocito na istoku. Drzava ih nece moci spasiti. Nemoguce je praviti i odrzavati stotine kilometara puteva, fiberoptike i vodovodne mreze koje bi ih opsluzile, jer ce jednostavno biti preskupo po glavi stanovnika.
U ovoj državi je nacionalni problem sve. Pa šta fali i da je i to problem?
Alfons Kauders wrote:Zavisi gdje. U centru Sarajeva ces imati kvadrat od 5 milja, a u drugim krajevima ces za te pare moci kupiti kucu i dulum zemlje.
Za 5 kvadrata stana u Minhenu može se kupiti moj stan i ja sa njim u paketu. I šta sad?
U Londonu za 2ipo kvadrata.
Alfons Kauders wrote:
Autoput je jedan od primjera, ali isto vazi za sve strateske projekte koje valja realizirati dugorocnim zaduzenjima. Zato nije svejedno da li ce u drzavi biti 2 ili 3 miliona ljudi, a bitan je i dugorocni trend.
Naravno da je sve to problem. Ali, ne možemo sada reći "ostajte doma, valja kredu dizat za autoput".
Alfons Kauders wrote:Po kojim uslovima? Nije se isto zaduziti milijardu kod IMF-a po 1% i istu cifru kod komercijalnih banaka...
Pogledati primjer Grčke. Što smo mi to bolji od Grka?
Alfons Kauders wrote:Kako su samo trosak? Pa i oni trose, placaju poreze, stvaraju potraznju itd. Ispada da pola miliona nezaposlenih u BiH ne potrosi ni marku, da vegetiraju...
@Ruzvan ti je odgovarao. To što će neko otići ne znaći da se para neće potrošiti. Potrošiće roditelji na druge stvari. Umjesto da gleda da da djetetu marku za izać, kupiće sebi nove cipele, popravljaće zube...
Maraschino wrote:Ja ne razumijem zasto to niko ne saopsti javnosti da se vise ne moze ici naprijed? Izgleda da oni itekako uzivaju u takvim uslovima...
I šta ima od saopćavanja? Npr. godinama ekonomista Dragoljub Stojanov objašnjavao šta i kako (ja se ne slažem sa mnogim što je rekao, ali poštujem) pa vidio nema ovdje smisla pričati. Ovdje prolazi samo nacionalistička.
Maraschino wrote:Ovo sto se vec sada radi zove se prezivljavanje i tavorenje i to po njima moze potrajati jos dugo godina. Zaduzuju se za plate i tako prezivljavaju. Niko vise ne misli ko ce to sve vracati. Ja sigurno necu.
Ma šta ima misliti? Vratiće neko.