Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post Reply
dudevitz

#26 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by dudevitz »

Ja ne znam što joj dajete pažnju. Ovo je klasičan primjer attention seeking whore. Samo što je još glupa.
Ovakva pitanja može postavljati kreten kojem logika nije jača strana i koji ne razumije pojam evolucije jezika.
Vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu.

P.S. Ovdje je u pitanju negiranje Bošnjaka kao naroda, ko to ne vidi, taj je slijep.
hAZNADAR

#27 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:

Nisam napisala da je strana rijec vec da nije svucala strano ( tj. nepoznato) , kao sto se ve spominje da je rijec Boanjak upravo formirana zahvaljujci turskom jeziku to je reako forumas ( top post)

Diskreditacija se vec desila, upravo je vas Sabor vracenjem rijeci Bosanjak ( turska vezrija) diskreditirao izvornu rijec Bosanjanin :)

evo,nakon 20 i kusur godina postavi pitanje i vi i dalje ragirate bez adekvatnog odgovora, zato me cudi , da vas nikad nije zaintrigiralo nekoristenje starijeg imena Bosnjanin :-D
Svako ima pravo na svoje misljenje. Neko kaze da je turska rijec, neko da znaci fukara na turskom, neko da je slavenska,.... a tvoje hvatanje za odgovore koji ti pasu u smislu diskreditacije objasnjava samo tvoj sovinizam i nista drugo. Svoju dobronamjernost ubuduce samo mozes prodavati na poskoku.

Adekvatne odgovore si dobila koje naravno nisi ni analizirala ni odgovorila.
Zasto bi nas zaintgrigiralo nesto sto tebi igra neku ulogu i u tvojoj glavi ima tezinu.
Bosnjani i Bosnjaci su isti narod - razlika samo u gramatici bosanskog jezika koji je vjekovima evoluirao. Objasnjeno ti je takodjer zasto je Bosnjak kao izraz i jezicki i historijski blizi.

Covjek samo moze biti mentalno ogranicen ili zadrti sovinista pa da to ne prihvata.

Evo ti jos jedna povelja iz vremena izraza koji ti nedostaju.

(25 oktobra 1432)

I zato... dajemo na vidjenje vsakomu chlovjeku komu se podoba i pred koga lice ov list nash otvoren dojde, a ili bi pred gopsodina cara turskoga, a ili pred gospodina kralja ugarskoga, a ili pred gospodina krlaj Tvrtka bosanskoga, ILI INOGA BOSNJANINA, A ILI GOSPODINA SRBSKOGA A ILI LATININA, a ili ine vrste chlovjeka:
Uchinih dobri i pochteni mir i pravo, milostivo i ljubovno bractvo i srdchane prijateljstvo s knezom i vlasteli i sa vsom opchinom grada Dubrovnika, onakoj na vse - kakoto je bilo medju nami i prvo rati... takoj da je i sada, i bolje, u vijeki vjekoma, amin

Pa pitaj neke druge sto ne vracaju izvornu formu.

Ko da gledam da ce ti odgovor biti opet u stilu
"Ali vi niste odgovorili na pitanja, jos nisam dobila odgofor,..." :D
Connaisseur Karlin

#28 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Connaisseur Karlin »

dudevitz wrote:Ja ne znam što joj dajete pažnju. Ovo je klasičan primjer attention seeking whore. Samo što je još glupa.
Ovakva pitanja može postavljati kreten kojem logika nije jača strana i koji ne razumije pojam evolucije jezika.
Vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu.

P.S. Ovdje je u pitanju negiranje Bošnjaka kao naroda, ko to ne vidi, taj je slijep.
Nema potrebe pisati ovako neljubazno i sa nervozom, postoji bonton za ucenje o lijepom ponasanju :-)

Pises da razumijes evoluciju svog jezika, pa evo imas priliku da objasnis na temi :)
Vipsilon

#29 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Vipsilon »

Jebiga Karlin, ti i dalje postavljaš situaciju kao da se radilo o sasvim slobodnom odabiru naziva nevazano za historijski kontekst ovog naroda. Naziv Bošnjaci nije bio ničiji hir, niti slučajni odabir, niti se radilo o metodi eci-peci-pec. Ako studiraš, i primoran si da zalediš drugu godinu, i nakon izvjesnog vremena ukaže ti se prilika da nastaviš studirati, hoćeš li nastaviti studirati od prve godine ili druge godine?
hAZNADAR

#30 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

dudevitz wrote:Ja ne znam što joj dajete pažnju. .............
Ali te navukla da to kazes nesto zbog cega bi mogao biti u opasnoj zoni.

Mnogi su ovdje banovani kada su ih provokatori navukli. Hebiga.
Connaisseur Karlin

#31 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:

Nisam napisala da je strana rijec vec da nije svucala strano ( tj. nepoznato) , kao sto se ve spominje da je rijec Boanjak upravo formirana zahvaljujci turskom jeziku to je reako forumas ( top post)

Diskreditacija se vec desila, upravo je vas Sabor vracenjem rijeci Bosanjak ( turska vezrija) diskreditirao izvornu rijec Bosanjanin :)

evo,nakon 20 i kusur godina postavi pitanje i vi i dalje ragirate bez adekvatnog odgovora, zato me cudi , da vas nikad nije zaintrigiralo nekoristenje starijeg imena Bosnjanin :-D
Svako ima pravo na svoje misljenje. Neko kaze da je turska rijec, neko da znaci fukara na turskom, neko da je slavenska,.... a tvoje hvatanje za odgovore koji ti pasu u smislu diskreditacije objasnjava samo tvoj sovinizam i nista drugo. Svoju dobronamjernost ubuduce samo mozes prodavati na poskoku.

Zasto bi nas zaintgrigiralo nesto sto tebi igra neku ulogu i u tvojoj glavi ima tezinu.
Bosnjani i Bosnjaci su isti narod - razlika samo u gramatici bosanskog jezika koji je vjekovima evoluirao. Objasnjeno ti je takodjer zasto je Bosnjak kao izraz i jezicki i historijski blizi.

Covjek samo moze biti mentalno ogranicen ili zadrti sovinista pa da to ne prihvata.

(25 oktobra 1432)

I zato... dajemo na vidjenje vsakomu chlovjeku komu se podoba i pred koga lice ov list nash otvoren dojde, a ili bi pred gopsodina cara turskoga, a ili pred gospodina kralja ugarskoga, a ili pred gospodina krlaj Tvrtka bosanskoga, ILI INOGA BOSNJANINA, A ILI GOSPODINA SRBSKOGA A ILI LATININA, a ili ine vrste chlovjeka:
Uchinih dobri i pochteni mir i pravo, milostivo i ljubovno bractvo i srdchane prijateljstvo s knezom i vlasteli i sa vsom opchinom grada Dubrovnika, onakoj na vse - kakoto je bilo medju nami i prvo rati... takoj da je i sada, i bolje, u vijeki vjekoma, amin

opet mi kazes da sam mentalno ogranicena, zasto ?

Pitanje jeste logicno, a tvoj odgovor je sadrzan u prvoj recenici : "svako ima pravo na svoje misljenje" :D :-) :lol: to nije odgovor :)

Pa pitala sam vas zasto nije vracena izvorna forma i pogledjate sto i kako mi piseste, no, uredu,dozvolimo drugim foruasima da postave svoje dogovore :-D
hAZNADAR

#32 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Nema potrebe pisati ovako neljubazno i sa nervozom, postoji bonton za ucenje o lijepom ponasanju :-)

Pises da razumijes evoluciju svog jezika, pa evo imas priliku da objasnis na temi :)
Sovinizam sa bontonom je i dalje fasizam.
A da ti razumijes evoluciju jezika - nebi na ove gluposti sto pises ni pomislila.

I opet ti o drugima kako su nervozni, osjetljivi, burno reaguju,.. :D
Jeli to fakat srpska radikalna skola mitomanije u pitanju? Jer samo tu cujem psihoanalize.

Ja sam rekao da si ogranicena u ovoj tematici. Cista konstatacija. Isto kao i drugi stu konstatiraju.
Sta mislis za ovih godina koliko slicnih tebi je ovdje bilo u slicnoj misiji i sa istom mitomanskom sovinistickom pricom? Covjek za sve vas samo moze da konstatira prostu istinu koja je po pravilu vrlo jednostavna i najlakse prosto narodno recena. :D
dudevitz

#33 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by dudevitz »

hAZNADAR wrote:
dudevitz wrote:Ja ne znam što joj dajete pažnju. .............
Ali te navukla da to kazes nesto zbog cega bi mogao biti u opasnoj zoni.

Mnogi su ovdje banovani kada su ih provokatori navukli. Hebiga.
Tuga prijatelju, opasna zona, život mi je u pitanju... :D
Suština svega je - na forumu se ne mogu popunjavati praznine koje ljudi vuku još iz osnovne škole.
A lingvistika nije stvar koja se objašnjava u dva post-a.
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#34 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Vipsilon wrote:Jebiga Karlin, ti i dalje postavljaš situaciju kao da se radilo o sasvim slobodnom odabiru naziva nevazano za historijski kontekst ovog naroda. Naziv Bošnjaci nije bio ničiji hir, niti slučajni odabir, niti se radilo o metodi eci-peci-pec. Ako studiraš, i primoran si da zalediš drugu godinu, i nakon izvjesnog vremena ukaže ti se prilika da nastaviš studirati, hoćeš li nastaviti studirati od prve godine ili druge godine?
Budimo iskreni,ali narod pojma nije imao '94 godine o doticnoj rijeci Bosanjak ,kao sto , sigurno danas vise zna o istoj rijeci; to znaci, da jeste doticna rijec "nametnuta" , bez znatnog informiranja o istoriji rijeci , iako je Bosanjanin bila znatno poznatija , zahvaljujuci satima knjizevnosti.

Biranje rijeci Bosnjak umjesto Bosnjanin , od strane Sabora jeste cudna odluka, a koja nije iskjucivo donesena radi jezicnih prepreka. :)
Connaisseur Karlin

#35 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:

Sovinizam sa bontonom je i dalje fasizam.
A da ti razumijes evoluciju jezika - nebi na ove gluposti sto pises ni pomislila.

I opet ti o drugima kako su nervozni, osjetljivi, burno reaguju,.. :D
Jeli to fakat srpska radikalna skola mitomanije u pitanju? Jer samo tu cujem psihoanalize.

Ja sam rekao da si ogranicena u ovoj tematici. Cista konstatacija. Isto kao i drugi stu konstatiraju.
Sta mislis za ovih godina koliko slicnih tebi je ovdje bilo u slicnoj misiji i sa istom mitomanskom sovinistickom pricom? Covjek za sve vas samo moze da konstatira prostu istinu koja je po pravilu vrlo jednostavna i najlakse prosto narodno recena. :D
Pa,eto pitam tebe o evoluciji jezika, sto se desilo ? Kako je doticna rijec Bosanjnin evolucijom jezika postala problematicna za danasnju upotrebu?

Ti zelsi mene uvjeriti da su '94 godine, doticnu odluku donjeli iskljucivo lingivisticari :D
hAZNADAR

#36 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

hAZNADAR wrote:

(25 oktobra 1432)

opet mi kazes da sam mentalno ogranicena, zasto ?

Pitanje jeste logicno, a tvoj odgovor je sadrzan u prvoj recenici : "svako ima pravo na svoje misljenje" :D :-) :lol: to nije odgovor :)

Pa pitala sam vas zasto nije vracena izvorna forma i pogledjate sto i kako mi piseste, no, uredu,dozvolimo drugim foruasima da postave svoje dogovore :-D
Ako si se prepoznala u boldiranom - tvoj problem.
Odgovore si dobila, vrlo jasne potkrijepljene izvorima - i samo mogu ponoviti boldirano.

Hajd sad opet
Ali ja nisam dobila odgofore, niste mi adekvatno odgoforili,... a zasto ste tako neurozni, nesto vas muci,.. :D

Iskreno receno Karlin - nemas pojma koliko mi je drago za tvoj nastup zadnjih dana. Ono ozbiljno,... iako se ne slazem sa tobom - imam svoj interes u tome. Malo cu te tu i tamo citirati kada se budem raspravljao sa istom ekipom ciji si clan.
Kejn

#37 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Kejn »

Ali fakat ljudi ne znam što joj odgovarate :lol: Vidi se da je profesionalni trol koji vas pokušava banovati :lol:
Vipsilon

#38 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Vipsilon »

Mislim da je Karlin iznenađena sa procentom Bošnjaka na ovom forumu i da su prošla vremena kada se Bošnji mogla mutiti pamet, paliti klempe i falsificirati historija i jezik kao nekad u Srboslaviji. Mak Dizdar je platio životom zbog toga ali je istrajao u svojoj ideji. Jebiga, tada smo morali da šutimo i da trpimo, ali danas, hvala Bogu, otvoreno možemo reći svim zabrinutim komšama - odjebaus. Vama vaše, nama naše. Široko vam polje. Hvala vam na iskazanoj brizi i svemu onom što ste nam uradili u prošlosti, ali nemojte se više zamarati sa islamskim fundamentalistima.
Connaisseur Karlin

#39 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Vipsilon wrote:Mislim da je Karlin iznenađena sa procentom Bošnjaka na ovom forumu i da su prošla vremena kada se Bošnji mogla mutiti pamet, paliti klempe i falsificirati historija i jezik kao nekad u Srboslaviji. Mak Dizdar je platio životom zbog toga ali je istrajao u svojoj ideji. Jebiga, tada smo morali da šutimo i da trpimo, ali danas, hvala Bogu, otvoreno možemo reći svim zabrinutim komšama - odjebaus. Vama vaše, nama naše. Široko vam polje. Hvala vam na iskazanoj brizi i svemu onom što ste nam uradili u prošlosti, ali nemojte se više zamarati sa islamskim fundamentalistima.
Makk Dizdar je upravo sebe predstavljao kao Bosnjanin :thumbup: :-D
Kejn

#40 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Kejn »

Makk Dizdar je upravo sebe predstavljao kao Bosnjanin :thumbup: :-D
Pa što mu zapaliste kuću onda?
hAZNADAR

#41 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Pa,eto pitam tebe o evoluciji jezika, sto se desilo ? Kako je doticna rijec Bosanjnin evolucijom jezika postala problematicna za danasnju upotrebu?

Ti zelsi mene uvjeriti da su '94 godine, doticnu odluku donjeli iskljucivo lingivisticari :D
Ko je rekao da je Bosnjanin problematican za upotrebu?
Na kojim si ti tabletama svega ti :lol:
Cuj problematican. Sta je sljedece - politicki nepodoban mozda, previse krscanski zvuci,.. :lol:

Joj sto volim samozvane psihologe kada krenu tumaciti sta je nama problematicno.

I dalje pokazujes koliko neznas o cemu pricas.
Sabor se desio 27 i 28 septembra 1993-ce a ne 94-te.
377 sabornika te 80 poslanika iz svih okruga, vodeci intelektualci tog vremena svih struka i svih svjetonazora. Niko nije raspravljao o ispravnoj lingvistickoj formi, starom govoru ili novom,.. vec se vratio jedini izraz koji je bio realan, blizak, i koji je ipak imao svoj dalji kontinuitet.
Budimo iskreni,ali narod pojma nije imao '94 godine o doticnoj rijeci Bosanjak ,kao sto , sigurno danas vise zna o istoj rijeci; to znaci, da jeste doticna rijec "nametnuta" , bez znatnog informiranja o istoriji rijeci , iako je Bosanjanin bila znatno poznatija , zahvaljujuci satima knjizevnosti.
Izraz se nije naravno upotrebljavao kod velike vecine Bosanaca i Hercegovaca ali skolovani u toj oblasti su znali za to, dijaspora koju smo zvali ekstremna emigracija je to sve vrijeme upotrebljavala kao i milioni iseljenika u Turskoj koji su i dalje zadrzali taj identitet.
1990 je osnovana stranka MBO Muslimanska bosnjacka organizacija koja je ucestvovala na izborima i dobro se sjecam polemike gdje je vecini izraz bio poznat i naravno povezivao se sa Bosnom.
Bosnjanin je bio i ostao u knjigama historije i znacio je u to vrijeme koliko i Srblji, Hervati,.. samo jos stariji izraz i zaboravljena jezicka forma.

Hajd sad opet
Ali nisam dobila adekvatne odgovore, i dalje neznate odgovoriti,.. ocito ste neurozni,.. :D
ušće

#42 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by ušće »

@Connaisseur Karlin

-Već duže vrijem koristite pisanje na ovom forumu kao smišljenu provokaciju određene grupacije ljudi(Bošnjaka -muslimana ) ,već duže vrijeme pokušavate i ponekad uspijevate isprovocirati raspravu u kojom ponovno pokušavate mimimizirati ime ,značaj postojanost jednog čitavog naroda BiH .
- Ne želim biti vulgaran i pa ti odgovoriti onako kako si realno zaslužila ali to možeš uskoro očekivati
-Ono to me čudi da do sad nisi upoznata sa uslovima pisanja na ovom forumu ,možda nebi bilo loše da to pročitaš a onda otvoriš temu "ZAŠTO "
.I na kraju mada ću zbog ovog biti sankcionisan ,ali bolje i to nego da gledam idiotsko provociranje ,i pokušaje totalnog svakog drugog postojanja jednoh naroda u BiH u ovom slučaju naroda kojem ja pripadam (Bošnjaka ) ČUDI me totalna odsutnost moderacije i admina na ovoj i sličnim temama

Pozzz
hAZNADAR

#43 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Kejn wrote:Ali fakat ljudi ne znam što joj odgovarate :lol: Vidi se da je profesionalni trol koji vas pokušava banovati :lol:
Neka je. Ona je kompa sa nasim domacim dezurnim pljuvacima Bosnjaka.

Red je da se zna ubuduce Ko kome aplaudira.
Connaisseur Karlin

#44 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:

Ko je rekao da je Bosnjanin problematican za upotrebu?
Na kojim si ti tabletama svega ti :lol:
Cuj problematican. Sta je sljedece - politicki nepodoban mozda, previse krscanski zvuci,.. :lol:

Joj sto volim samozvane psihologe kada krenu tumaciti sta je nama problematicno.

I dalje pokazujes koliko neznas o cemu pricas.
Sabor se desio 27 i 28 septembra 1993-ce a ne 94-te.
377 sabornika te 80 poslanika iz svih okruga, vodeci intelektualci tog vremena svih struka i svih svjetonazora. Niko nije raspravljao o ispravnoj lingvistickoj formi, starom govoru ili novom,.. vec se vratio jedini izraz koji je bio realan, blizak, i koji je ipak imao svoj dalji kontinuitet.
Izraz se nije naravno upotrebljavao kod velike vecine Bosanaca i Hercegovaca ali skolovani u toj oblasti su znali za to, dijaspora koju smo zvali ekstremna emigracija je to sve vrijeme upotrebljavala kao i milioni iseljenika u Turskoj koji su i dalje zadrzali taj identitet.
1990 je osnovana stranka MBO Muslimanska bosnjacka organizacija koja je ucestvovala na izborima i dobro se sjecam polemike gdje je vecini izraz bio poznat i naravno povezivao se sa Bosnom.
Bosnjanin je bio i ostao u knjigama historije i znacio je u to vrijeme koliko i Srblji, Hervati,.. samo jos stariji izraz i zaboravljena jezicka forma.

Hajd sad opet
Ali nisam dobila adekvatne odgovore, i dalje neznate odgovoriti,.. ocito ste neurozni,.. :D
Napisao si ranije da je jezik evoluirao, a to sam shvatila kao nemogucnost ponovnog koristenja rijeci Bosanjanin

Zelis reci da je izraz Bosanjak bio "realniji" od izraza Bosanjanin!?

Zaboravljas cinjenicu da su intelektualci Sabora takodjer pod uticajem politickih previranja, tj. intelektualci cesto puta , na zalost, ignroriaju istorijske cinjenice i dadnu prenost politickim "osejcacnjima" i interesima. :)

Zasto Mak Dizdar nije reako za sebe da je Bosanjak, vec Bosanjanin. On je takodjer bio intelektualac. :-D
Kejn

#45 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Kejn »

hAZNADAR wrote:
Kejn wrote:Ali fakat ljudi ne znam što joj odgovarate :lol: Vidi se da je profesionalni trol koji vas pokušava banovati :lol:
Neka je. Ona je kompa sa nasim domacim dezurnim pljuvacima Bosnjaka.

Red je da se zna ubuduce Ko kome aplaudira.
Ona ustvari govori ono što većina Hrvata i Srba misli. Nažalost...
dudevitz

#46 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by dudevitz »

Koka ili jaje, pitanje je sad... :run:
Kejn

#47 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Kejn »

HAHAHAH tek sad vidim ovo Bosanjanin. Znam da je izkasapila Bošnjak u Bosanjak, al evo sad i jadni Bošnjani zaplatili isto :lol:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#48 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by emillio estevez »

ušće wrote:@Connaisseur Karlin

-Već duže vrijem koristite pisanje na ovom forumu kao smišljenu provokaciju određene grupacije ljudi(Bošnjaka -muslimana ) ,već duže vrijeme pokušavate i ponekad uspijevate isprovocirati raspravu u kojom ponovno pokušavate mimimizirati ime ,značaj postojanost jednog čitavog naroda BiH .
- Ne želim biti vulgaran i pa ti odgovoriti onako kako si realno zaslužila ali to možeš uskoro očekivati
-Ono to me čudi da do sad nisi upoznata sa uslovima pisanja na ovom forumu ,možda nebi bilo loše da to pročitaš a onda otvoriš temu "ZAŠTO "
.I na kraju mada ću zbog ovog biti sankcionisan ,ali bolje i to nego da gledam idiotsko provociranje ,i pokušaje totalnog svakog drugog postojanja jednoh naroda u BiH u ovom slučaju naroda kojem ja pripadam (Bošnjaka ) ČUDI me totalna odsutnost moderacije i admina na ovoj i sličnim temama

Pozzz
Stani malo pa ona,on ,Karlin uopce ne spori narod pod imenom Bosnjaci,nego joj je cudna politicka odluka da se umjesto Bosnjanina
Koristi Bosnjak i ustraje u pitanju da joj netko objasni razlog za tu odluku?!
BHCluster

#49 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by BHCluster »

emillio estevez wrote:

Pozzz
Stani malo pa ona,on ,Karlin uopce ne spori narod pod imenom Bosnjaci,nego joj je cudna politicka odluka da se umjesto Bosnjanina
Zar ne postoji snimak sa sabora? Mozda jeoped do nas ili sta god da covjek napise nece biti dovoljno?
Connaisseur Karlin

#50 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

emillio estevez wrote:

Pozzz
Da, Hvala emillio estavez :-D
Post Reply