To je normalan sistem, al nazalost kod nas sumnjam da ce se ikada desiti. U tom slučaju centralna banka bi imala kontrolu nad ogromnim naknadama koje kvartalno plaćaju fin. institucije i koje bi vjerovatno dijelom išle u drzavni budžet, a to nikada neće pustiti entitetske gazde. kamo srece d ahoce jer bi se i administracija smanjila. A vjeruj da nisu samo iz RS problem veći ova naša govna u FbiH.Haris.ba wrote:Da. Ne može i jare i pare. Sada je osiguranje državno, a supervizija entitetska.
Prebaci superviziju na državni nivo, i odvoji od interesa jednoga entiteta. Onda se problem sa bankama u RS ne bi mogao odugovlačiti toliko godina. Već bi do likvidacije došlo ranije - i manji bi bio trošak na strani osiguranja depozita.
Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
- Roccohljup
#26 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
-
statixx
#27 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Treba ipak reci da u postupku likvidacije vecina isplacenih depozita bude naplacena (70-80%).
-
statixx
#28 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Alfons Kauders wrote: Mislim da je IMF to i napravio, ispod stola... Samo da neko javi RS-u, odnosno skupi muda da kaze narodu kako ce im bankarski sektor nadzirati Sarajevo.
Ide se ka tome.
Pazi Baje:
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=245565"Ne može, to se neće desiti, ne znam odakle to i ko je dao bilo kakvu saglasnost! Apsolutno Agencija za bankarstvo ostaje dio naših nadležnosti i nema dogovora o prenosu niti se može dogovoriti. Ako postoje spekulacije o tome ili pokušaj te vrste, to će biti odbijeno'', istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.
Kako je ovaj prijedlog prošao Savjet ministara BiH i srpske ministre, nije poznato. U SDS-u tvrde da nisu odgovorni ni za jedan prenos nadležnosti.![]()
Ostao je nejasan stav da li će ovako izmijenjen Zakon o osiguranju depozita BiH dobiti podršku poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.
- Alfons Kauders
#29 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
To je vec gotova stvar... Samo da im neko javistatixx wrote:Alfons Kauders wrote: Mislim da je IMF to i napravio, ispod stola... Samo da neko javi RS-u, odnosno skupi muda da kaze narodu kako ce im bankarski sektor nadzirati Sarajevo.
Ide se ka tome.
Pazi Baje:
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=245565"Ne može, to se neće desiti, ne znam odakle to i ko je dao bilo kakvu saglasnost! Apsolutno Agencija za bankarstvo ostaje dio naših nadležnosti i nema dogovora o prenosu niti se može dogovoriti. Ako postoje spekulacije o tome ili pokušaj te vrste, to će biti odbijeno'', istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.
Kako je ovaj prijedlog prošao Savjet ministara BiH i srpske ministre, nije poznato. U SDS-u tvrde da nisu odgovorni ni za jedan prenos nadležnosti.![]()
Ostao je nejasan stav da li će ovako izmijenjen Zakon o osiguranju depozita BiH dobiti podršku poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Zapravo i ne mora, eto im agencija u RS, neka se djeca igraju bankara. Neka je zadrze kao paralelnu instituciju koja zapravo nece imati nikakve ovlasti, jer ce "prava" agencija biti ona na drzavnom nivou.
Svakako to kod njih 95% raje nece ni skontat, cim vide ono "Srpska" u nazivu, njima je to i vise no dovoljno, pa da ih ne zamaramo matematikom i ciframa. Bitno je da je Srpska.
- animus
#30 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Jebes jos jednu agenciju na drzavnom nivou kojoj ce biti direktor HDZ ministar ili neki Dodikov Srbin. Ta agencija ce samo biti dodatni trosak koji ce nas nervirati vise nego ovi federalni direktori. Ja bi ukinuo i ovu Agenciju za depozit i nebi im marke isplatio vise nego sto su uplatili u budzet te institucije. Eto njnima njihova Agencija neka im je, svakako je tamo rasulo. Glup je ko iz Federacije trazi drugacije. Bit ce od tamo jos ovakvih potresa kako vrijeme bude proalzilo i treba ih pustiti nek se valjaju u svojim "Veliko RS" govnima.
-
gurabija78
#31 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
statixx wrote:Ne, vec ukoliko se gubitak pokriva iz agencije koja je na drzavnom nivou, onda i supervizija treba biti na istom.Bodkin wrote: Znaci nekako bi da imamo drzavnu agenciju ali da ne znaci nista nego da i dalje sve bude na entitetima? Zanimljivo
- Država
#32 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Ja bih prihvatio da mi iz FBiH namirimo ovaj dug, ali da se ukinu entitetske policije i da se sve prebaci na nivo BiH...
- animus
#33 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Nemoj molim te imas SIPU pa vidis kako to funkcionise na drzavnom nivou. Ovako jos i funkcionise nekako a nije bas ni za pohvalu. Ne mogu ni zamislisliti da mi neki Sredoje Novic upravlja policijom i da nas jebe u zdrav mozak. Neka njima njihove policije a nama nase. Ovo ne treba nista mijenjati, jedino traziti da i Bosnjo vidi nekad kako je biti direktor SIPE, cisto da probamo. Mozda i mi to znamo voditi ako dobijemo šansu.Država wrote:Ja bih prihvatio da mi iz FBiH namirimo ovaj dug, ali da se ukinu entitetske policije i da se sve prebaci na nivo BiH...
- Ricken
#34 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Agencija za osiguranje depozita se finansira iz članarina banaka i iz prihoda koje ostvaruje na svjetskim finansijskim tržištima, a portfeljom AOD-a upravlja DB.Alfons Kauders wrote:Banka srpske je prnula u chabar, sto je i bilo ocekivano, odnosno ocito svakom ko zna citati.
http://www.capital.ba/tri-godine-krili- ... za-stecaj/
Ovo je dakle bilo ocito, i znalo se vec par godina. Bilo je jasno nakon propasti Bobara i Pavlovica.
FBiH nije poduzela nista kako bi izbjegla placanje odstete putem agencije za osiguranje depozita. Gradjani FBiH ce namirit dvije trecine stete, a banci trenutno nedostaju 174 miliona KM za izmirenje obaveza, gubitak je 121 milion.
Ovo postaje prilicno dobar biznis model. Marnes par stotina miliona i to ti namire poreski obveznici, i to iz dijela drzave koji mrzis. Hocu i ja tako!
AOD se ne finansira iz budžeta ili na račun građana.
Eh sad kad smo ovo razjasnili, molim te objasni kako to građani FBiH prebacuju novac za namirenje štedišta u RS?
- Alfons Kauders
#35 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Finansira se, jer ce trosak snositi i banke u FBiH, i korisnici njihovih usluga, odnosno gradjani FBiH.Ricken wrote:Agencija za osiguranje depozita se finansira iz članarina banaka i iz prihoda koje ostvaruje na svjetskim finansijskim tržištima, a portfeljom AOD-a upravlja DB.Alfons Kauders wrote:Banka srpske je prnula u chabar, sto je i bilo ocekivano, odnosno ocito svakom ko zna citati.
http://www.capital.ba/tri-godine-krili- ... za-stecaj/
Ovo je dakle bilo ocito, i znalo se vec par godina. Bilo je jasno nakon propasti Bobara i Pavlovica.
FBiH nije poduzela nista kako bi izbjegla placanje odstete putem agencije za osiguranje depozita. Gradjani FBiH ce namirit dvije trecine stete, a banci trenutno nedostaju 174 miliona KM za izmirenje obaveza, gubitak je 121 milion.
Ovo postaje prilicno dobar biznis model. Marnes par stotina miliona i to ti namire poreski obveznici, i to iz dijela drzave koji mrzis. Hocu i ja tako!
AOD se ne finansira iz budžeta ili na račun građana.
Eh sad kad smo ovo razjasnili, molim te objasni kako to građani FBiH prebacuju novac za namirenje štedišta u RS?
- Ricken
#36 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Ne, banke članice plaćaju članarinu i nemaju dodatnih troškova. te banke su uglavnom u vlasništvu stranaca, pa ako se oni ne žale, nevidim što bi se žalili građani FBiH, koji apsolutno s tim nemaju ništa. A ako im se ne sviđa, slobodno mogu izabrati neku domaću banku za poslovanje i štednju koja nije član AOD-a.
- Ricken
#37 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Osiguravaju se depoziti banaka članica. Članstvo je dobrovoljno. Sjedište Agencije je u Banja Luci. Agencija je svakako imala nadležnost kontrole svojih članica, jer su članice kojima rang padne ispod 3, mogle biti isključene. Odbor za nadzor se vršio preko ministara finansija i guvernera CBBiH koji su članovi tog nekog viječa.Haris.ba wrote:Agencija za osiguranje depozita BiH je državna agencija. I depozite osiguravaju sve banke. Većinu sredstava uplaćuju banke iz FBiH.Dzontra_Volta wrote:Nisam neki finansijski ekspert, pa ako mi neko može objasniti kakve veze Federacija BiH ima sa ovim? Nigdje u tekstu nisam vidio da se spominje da će FBiH otplaćivati dio duga. Pogotovo ne u tolikom iznosu, jer piše da je imovina banke 90 miliona, tako da će se vjerovatno jedan dio duga pokriti iz prodaje imovine.
U slučaju da nema sredstava u fondu za osiguranje depozita ide se na državni budžet.
To je cijena pokušaja ujedinjenja bankarskog sistema. Nije idealno, ali tako je dogovoreno.
Jedina suštinska promjena koja se može dogoditi je da se izmjene zakoni o Agencijama za bankarstvo i da se sa entiteta prenese nadležnost kroz Agenciju za bankarstvo na državni nivo, a o tome niko nepriča, čisti spin.
- Haris.ba
#38 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Stvar je da je ovdje stvar politike, a ne ekonomije.
Agencija za bankarstvo RS nije djelovala na vrijeme. I kad je došlo do kuršlusa - već je bilo kasno da se u Agenciji za osiguranje depozita BiH aktiviraju mehanizmi. I to ne radi toga što nisu htjeli smaknuti ih sa osiguranja depozita, već opet radi politike - jer bi ogroman politički (i socijalni) udar bio da depoziti su se skinuli sa osiguranja. Jer onda bi dobio pozive da se razdvoji osiguranje po entitetima. I ko zna kuda bi to tjeralo.
Nemam ja nekih iluzija da bi Agencija za bankarstvo na nivou BiH radila bolje - ali zarad jedinstvenog bankarskog sistema smatram da bi to bilo bolje (iz čisto ekonomskim razloga). I to naravno podrazumjeva da "zajednički" snosimo obaveze i kad je dobro i kad je loše.
Agencija za bankarstvo RS nije djelovala na vrijeme. I kad je došlo do kuršlusa - već je bilo kasno da se u Agenciji za osiguranje depozita BiH aktiviraju mehanizmi. I to ne radi toga što nisu htjeli smaknuti ih sa osiguranja depozita, već opet radi politike - jer bi ogroman politički (i socijalni) udar bio da depoziti su se skinuli sa osiguranja. Jer onda bi dobio pozive da se razdvoji osiguranje po entitetima. I ko zna kuda bi to tjeralo.
Nemam ja nekih iluzija da bi Agencija za bankarstvo na nivou BiH radila bolje - ali zarad jedinstvenog bankarskog sistema smatram da bi to bilo bolje (iz čisto ekonomskim razloga). I to naravno podrazumjeva da "zajednički" snosimo obaveze i kad je dobro i kad je loše.
- moa
#39 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Dzontra_Volta wrote:Nisam neki finansijski ekspert, pa ako mi neko može objasniti kakve veze Federacija BiH ima sa ovim? Nigdje u tekstu nisam vidio da se spominje da će FBiH otplaćivati dio duga. Pogotovo ne u tolikom iznosu, jer piše da je imovina banke 90 miliona, tako da će se vjerovatno jedan dio duga pokriti iz prodaje imovine.
Hoce hoce kupit ce je mozda za 15-20 miliona.. licitacija i tako to pa ko najvise ponudi.
-
Salonski Kriticar
#40 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Kad je parama rijec, Causevic je godinama vodio Upravu za indirektno oporezivanje i vidjeli smo kako je proslo. Jos nisu uspjeli pocistiti iza njega.animus wrote:Nemoj molim te imas SIPU pa vidis kako to funkcionise na drzavnom nivou. Ovako jos i funkcionise nekako a nije bas ni za pohvalu. Ne mogu ni zamislisliti da mi neki Sredoje Novic upravlja policijom i da nas jebe u zdrav mozak. Neka njima njihove policije a nama nase. Ovo ne treba nista mijenjati, jedino traziti da i Bosnjo vidi nekad kako je biti direktor SIPE, cisto da probamo. Mozda i mi to znamo voditi ako dobijemo šansu.Država wrote:Ja bih prihvatio da mi iz FBiH namirimo ovaj dug, ali da se ukinu entitetske policije i da se sve prebaci na nivo BiH...
-
statixx
#41 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Naravno da bi bilo bolje. Uostalom medju institucijama i preduzecima, koja su ostecena, imate i one iz FBiH, npr. Zeljeznice FBiH, EP HZHB, Autoceste FBiH itd.Haris.ba wrote:Stvar je da je ovdje stvar politike, a ne ekonomije.
- Prpa.ba
#42 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Gradjani FBiH caste stedise propalih banaka sa sjedistima u manjem entitetu jer:Ricken wrote:kako to građani FBiH prebacuju novac za namirenje štedišta u RS?
- clanarina u AOD predstavlja trosak bankama i cijena toga je vec uracunata u cijene usluga
- isplate sa racuna AOD-a za sanaciju stete banaka nisu ogranicene na proporcionalni udio clanarinskih doprinosa banaka iz entiteta u kojem banke imaju sjediste
- raste rizik stednje u federalnim bankama jer se stabilnost federalnog financijskog sistema koristi za smanjenje rizika stednje u manjeentitetskim bankama
- Ricken
#43 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Prpa.ba wrote:Gradjani FBiH caste stedise propalih banaka sa sjedistima u manjem entitetu jer:Ricken wrote:kako to građani FBiH prebacuju novac za namirenje štedišta u RS?
- clanarina u AOD predstavlja trosak bankama i cijena toga je vec uracunata u cijene usluga
- isplate sa racuna AOD-a za sanaciju stete banaka nisu ogranicene na proporcionalni udio clanarinskih doprinosa banaka iz entiteta u kojem banke imaju sjediste
- raste rizik stednje u federalnim bankama jer se stabilnost federalnog financijskog sistema koristi za smanjenje rizika stednje u manjeentitetskim bankama
Članarina je fiksan godišnji dobrovoljni trošak, koji banke u stranom vlasništvu podnose godinama. Nema nikakvog razloga za povećanje cijena usluga. Ali ako te to smeta, imamo i banaka ne članica, pa bujrum tamo, štedi.
Sutra može da fikne i neka banka iz FBiH, pa hoćemo li tako govoriti?
Potpuno ostrašćena tema. Osigurana štednja FBiH:RS je 5:1. Nekih 10 milijardi je osigurana štednja iz FBiH i malo manje od 2 milijarde u RS. Znači nama više treba, upravo takav model.
Raste rizik štednje, pa će rasti i kamata na štednju u FBiH. S tim efektom banaka RSa na štednju u FBiH mogu da živim. A neće do toga doći sigurno. Rizk BiH kao zemlje je značajno pao u zadnjih 2 godine, pa su i pale kamate sa nekih prosječnih 8,5 na 6,5 u zadnje 2 godine, iako se recimo dogodila Pavlović banka ili Bobar banka.
I najbitnija stvar, taj se novac isplaćuje građanima, što znači da ide u javnu potrošnju, tj. privredu.
Umjesto da brinemo kako AOD ulaže novac, i kakvi su mu rezultati na svjetskim trištima novca i kapitala, mi se brinemo što ispunjava funkciju za koju je osnovan. Ja ti garantujem da ima veće gubitke na euro tržištima novca, nego što će isplatiti građanima RS osiguranu štednju u Banci Srpske.
Ali nije to tema, nisu tema rezultati i gubici AOD-a iz osnova investiranja, i izvoza novca iz BiH. Jer zato smo svi odgovorni podjednako.
I još jedno pitanje, od kud iznos od BAM 120 miliona, kad je pojedinačna štednja osigurana do BAM 30.000? Baš me zanima kako je postavljač teme došao do cifre?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#44 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Ricken wrote:Ne, banke članice plaćaju članarinu i nemaju dodatnih troškova. te banke su uglavnom u vlasništvu stranaca, pa ako se oni ne žale, nevidim što bi se žalili građani FBiH, koji apsolutno s tim nemaju ništa. A ako im se ne sviđa, slobodno mogu izabrati neku domaću banku za poslovanje i štednju koja nije član AOD-a.
Ja mislio opet NASE pare trose koje i nisu bile nase...
-
statixx
#45 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Koliko znam, iznos osiguranih depozita u Bobaru i BS-u je oko 140 miliona. To je namireno iz AOD-a. Vecina ce kasnije biti naplacena iz likvidacione mase, medjutim mnogi depoziti, koji prelaze ovaj iznos, ce biti direktan gubitak za pravna lica. Niko ne spori funkciju AOD-a, vec superviziju u BiH, kod koje su ustanovljeni brojni propusti.
I koliko znam sve banke iz Federacije clanice su AOD-a.
A sto se tice investiranja, to definitivno ne moze biti briga gradjana vec investicionih bankara, i uglavnom je propisano. Ulaze se u najlikvidnije instrumente i institucije sa najboljim rejtingom. Primarni cilj nije zarada kroz speklativna ulaganja vec zastita fonda. To sto su posljednjih godina kamate kod navedenih instrumenata negativne nije u njihovim rukama.
I koliko znam sve banke iz Federacije clanice su AOD-a.
A sto se tice investiranja, to definitivno ne moze biti briga gradjana vec investicionih bankara, i uglavnom je propisano. Ulaze se u najlikvidnije instrumente i institucije sa najboljim rejtingom. Primarni cilj nije zarada kroz speklativna ulaganja vec zastita fonda. To sto su posljednjih godina kamate kod navedenih instrumenata negativne nije u njihovim rukama.
- Alfons Kauders
#46 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Zar nije 50k vec nekoliko godina? Sjecam se jos kad je bilo 15k, pa sam drzao lovu u tri bankeRicken wrote:Prpa.ba wrote:Gradjani FBiH caste stedise propalih banaka sa sjedistima u manjem entitetu jer:Ricken wrote:kako to građani FBiH prebacuju novac za namirenje štedišta u RS?
- raste rizik stednje u federalnim bankama jer se stabilnost federalnog financijskog sistema koristi za smanjenje rizika stednje u manjeentitetskim bankamajah ipak nije tako strašno. Iz prvog posta sam mislio da je šleper love već spreman ispred zgrade vlade fbih.
Članarina je fiksan godišnji dobrovoljni trošak, koji banke u stranom vlasništvu podnose godinama. Nema nikakvog razloga za povećanje cijena usluga. Ali ako te to smeta, imamo i banaka ne članica, pa bujrum tamo, štedi.
Sutra može da fikne i neka banka iz FBiH, pa hoćemo li tako govoriti?
Potpuno ostrašćena tema. Osigurana štednja FBiH:RS je 5:1. Nekih 10 milijardi je osigurana štednja iz FBiH i malo manje od 2 milijarde u RS. Znači nama više treba, upravo takav model.
Raste rizik štednje, pa će rasti i kamata na štednju u FBiH. S tim efektom banaka RSa na štednju u FBiH mogu da živim. A neće do toga doći sigurno. Rizk BiH kao zemlje je značajno pao u zadnjih 2 godine, pa su i pale kamate sa nekih prosječnih 8,5 na 6,5 u zadnje 2 godine, iako se recimo dogodila Pavlović banka ili Bobar banka.
I najbitnija stvar, taj se novac isplaćuje građanima, što znači da ide u javnu potrošnju, tj. privredu.
Umjesto da brinemo kako AOD ulaže novac, i kakvi su mu rezultati na svjetskim trištima novca i kapitala, mi se brinemo što ispunjava funkciju za koju je osnovan. Ja ti garantujem da ima veće gubitke na euro tržištima novca, nego što će isplatiti građanima RS osiguranu štednju u Banci Srpske.
Ali nije to tema, nisu tema rezultati i gubici AOD-a iz osnova investiranja, i izvoza novca iz BiH. Jer zato smo svi odgovorni podjednako.
I još jedno pitanje, od kud iznos od BAM 120 miliona, kad je pojedinačna štednja osigurana do BAM 30.000? Baš me zanima kako je postavljač teme došao do cifre?
Nego... 120m lijepo zvuci za naslov, trocifreno, sto je bitno za trollanje. Cinjenice odavno nisu bitne, vec emocije, tako da odavno ne marim kada lupim na forumu. Nikad vise necu dopustiti da me cinjenice dijele od istine. Godinama sam se trudio da baratam cinjenicama, ali vidim da je to gubljenje vremena. Puno je lakse izmisljati, jer ljude svakako boli kurac - prosla su vremena kada su ljudi provjeravali cinjenice i kada su se trudili da budu informisani.
Hajde ako je sporno 120 miliona, daj da nadjemo neku drugu cifru? Recimo cetvrt milijarde? Opet golema cifra, odokativna. Otkud sad 250,000,000 jebote? Pa eto, lijepa cifra.
Da, kamate su pale, i sad idu i ispod 6.5%. Reklamiraju stambene sa EKS ispod 4.5%. Kamate na stednju su zanemarive i trenutno ne pokrivaju ni 50% inflacije. E sad... Da li bi bile jos povoljnije da nije bilo ovog cirkusa u RS? Da li bi stotine bracnih parova mogle kupiti stan uz kamatu od 4.4% umjesto 4.7% da nije bilo ove pljacke? Mozda, a mozda ne. Da li bi ja vratio lovu na stednju da je kamata 0.10 ili 0.15% povoljnija? Ja licno ne bih, ali dosta ljudi drzi lovu u bankama decenijama, i ne povlaci je kada se malo pomjere kamatne stope. A koliko orocenih sredstava ima javni sektor i drzava? Malo vise od mene...
I tako iz godine u godinu, decenije u deceniju, gradjani FBiH ce placati vise za usluge, radi pizdarije s kojom nemaju nista. Koliko je kredita plasirano u FBiH?
Na takvu cifru, dodatnih 0.05% ili 0.10% koje bi mogli placati decenijama radi pizdarija u RS nije zanemarivo. Da li je 250 miliona ili ne? Ili 120 miliona? Ili mozda vise? Koliko ce nas ukupno kostati recimo do 2025 ili 2030?Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, stanovništvo je u prva tri mjeseca ove godine uzelo 49,1 posto svih kredita ili nominalno 5,7 milijardi KM, dok je u privatna preduzeća plasirano 5,4 milijarde KM ili 46,2 posto,
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#47 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
kad daš pare banci to nisu tvoje pare dok ih ne uzmeš nazad
banka ima prava raditi s njima što želi
ako je zla uprava dogodit će se propast, mogu potrošiti na kurve i drogu pare koje si im povjerio
zato je tu OD do 50 000 maraka da zaštiti najmanje i sitnu buraniju
CB je možda najbolje rješenje u podtaytonskoj bih...i OD pride
znači curenci board i osiguranje depozita
sjećam se kad je bio 5000
pa naguram 4999 u jednoj banci pa prelazi u drugu

ako je zla uprava dogodit će se propast, mogu potrošiti na kurve i drogu pare koje si im povjerio
- Alfons Kauders
#48 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Black swan wrote:kad daš pare banci to nisu tvoje pare dok ih ne uzmeš nazad
Ja u tri banke drzao lovu, ko da je krijem od nekog.
-
statixx
#49 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Mislim da je tako od 2014. a bilo je 35 000.Alfons Kauders wrote:
Zar nije 50k vec nekoliko godina? Sjecam se jos kad je bilo 15k, pa sam drzao lovu u tri banke![]()
- Alfons Kauders
#50 Re: Građani FBiH, spremite se da RS-u prebacite novih 120 miliona KM
Znaci 5-15-35-50?statixx wrote:Mislim da je tako od 2014. a bilo je 35 000.Alfons Kauders wrote:
Zar nije 50k vec nekoliko godina? Sjecam se jos kad je bilo 15k, pa sam drzao lovu u tri banke![]()