Ponizavanje samih sebe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tandmand

#26 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by tandmand »

Tema je vrlo bitna, jer samoponiženje, saginjanje, prihvatanje tuđih naziva za maternji jezik, etniju i sl. su temelj svih problema koje imamo. Narod kojega je >50% u BiH, koji je po brojnosti jednak Slovencima, sam je sebe doveo u situaciju da se nalazi u jednom kolonijalnom položaju kao neko oveće afričko pleme, kojem identitet i politički položaj određuje šaka Belgijanaca. Poslije rata sam mislio da će se narod koji je preživio genocid organizovati kao narod koji je preživio holokaust, no mi smo nastavili gdje smo stali u Jugoslaviji, prizivajući mrtvog Tita da nam vrati dostojanstvo, dok je drugi dio korpusa spas potražio u islamskim ideologijama Bliskog istoka, te nas na taj način još više udaljio od potrebe sadašnjeg trenutka a to je izgradnja - nacionalne svijesti - bez koje nema opstanka i države. Svemu ovom treba dodati nizak nivo morala i sveopštu prevaru kao stil i pravilo života. Postavljač teme je izabrao jedan od primjera koji je odmah otišao u krivom pravcu, u raspravu o novinarstvu ali nije problem jer imamo bezbroj rezervnih. Gdje smo mi na toj skali naroda, od recimo Roma koji nemaju i ne žele državu pa do recimo visoko organiziranih, obrazovanih, sposobnih, samosvjesnih Židova? Da li treba da prođe hiljadu godina za taj evolutivni proces za koji nema vremena ili treba početi raditi na sebi odmah i sada? Kao prvo treba promijeniti Sejde Bajramoviće koji nas vode, jer dizanjem bosanskih novina sa zemlje na kiosk sporo se dolazi do vrha piramide. Süddeutsche Zeitung bi također ležao na zemlji da Nijemce vode sumnjivi, neobrazovani likovi sa vječito jednom rukom u tuđem džepu.
JedanOdBraceMorica

#27 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by JedanOdBraceMorica »

Image

Amin! :D
tranquil

#28 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by tranquil »

Za početak dizanja sa dna, shvatite da Avaz i Oslobođenje nisu Süddeutsche Zeitung, imaju sa njim veze toliko da možeš reći "i jedni i drugi svakodnevno štampaju nešto na papiru" i to je to. Kada Bosanac shvati da su Avaz i Oslobođenje smeće i prestane im davati pare, i onda se ili otvore novi mediji ili postojeći dođu sebi i poboljšaju kvalitet, tada će se popravit i status tih izdanja na kioscima.

Ovo je upućeno onima koji kukaju na njihov sadržaj a mazohistički ih i dalje kupuju čime im dajete sredstva da nastave sa takvim radom. Znate da su to loši mediji, a žalite se kada ih neko drugi tretira kao takve.
CaneBos

#29 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by CaneBos »

tranquil wrote:Ja sebe cijenim. Baš zato niti kupujem domaće štampano smeće, niti više idem na odvratnu Makarsku rivijeru. Problem riješen.
I bojkot Makarske je jedan vid podizanja svijesti o samopostovanju. Da je, kao sto nije, imali bi mi predivnih mjesta za odlazak s porodicom u BiH, ovako gdje god zelimo krenuti, nailazimo na probleme od pristupnih puteva, do neuredjenog okolisa, manjka ili totalnog nepostojanja ikakvih turistickih sadrzaja i kapaciteta. I tako iz godine u godinu istresamo kreditna zaduzenja na makarskoj rivijeri, komsijama koji nas prezirno gledaju i mucno primaju.

Tema je takva da povezuje mnoge socio ekonomske elemente..i mogli bi daleko otici..a kakva svrha.. :-?
fakat

#30 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by fakat »

CaneBos wrote:
tranquil wrote:Ja sebe cijenim. Baš zato niti kupujem domaće štampano smeće, niti više idem na odvratnu Makarsku rivijeru. Problem riješen.
I bojkot Makarske je jedan vid podizanja svijesti o samopostovanju. Da je, kao sto nije, imali bi mi predivnih mjesta za odlazak s porodicom u BiH, ovako gdje god zelimo krenuti, nailazimo na probleme od pristupnih puteva, do neuredjenog okolisa, manjka ili totalnog nepostojanja ikakvih turistickih sadrzaja i kapaciteta. I tako iz godine u godinu istresamo kreditna zaduzenja na makarskoj rivijeri, komsijama koji nas prezirno gledaju i mucno primaju.

Tema je takva da povezuje mnoge socio ekonomske elemente..i mogli bi daleko otici..a kakva svrha.. :-?
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#31 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by Connaisseur Karlin »

Edin H. wrote:Maltretiras Makaranke koje uredno prodaju nase novine, hajde otidji u Crnu Goru pa kupi nase novine. Nema sansi.

Ili provjeri :D zasto na Stradunu ljetos nije bilo nashih novina, prije se moglo kupiti cak i zimi.

Ili recimo podji na Zrice da malo partijas, na Pagu ili Novalji nashi novina ni za lijeka :twisted:

Naravoucenije - nije zlato sve sto sija. :D
BiH novine jedino mozes dobro prodati u Makarskoj, to je mediteranska meka za Bosnjake :)
Connaisseur Karlin

#32 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by Connaisseur Karlin »

pustopoljina wrote:Ja ovo primjecujem kod dnevnika hrt i nasih dnevnika.
ljudi (hrt) tako posloze vijesti da bi covjek rekao jao sto su vrijedni, pa tu se radi, pa sve nesto up beat.
da ne znas da pricaju o hrvatskoj, jos bi pomislio kako bi sad poletio tamo.
ovi nasi...svaki sastanak katastrofican, svaki izvjestaj kao neki skandal da otkrivaju...opet, da ne znas da se o bosni radi, nazvao bi ambasadu da pitas je li sigurno putovati.
meni su ok "vijesti iz regiona" koje fakat prelaze granice pojedinih drzava. Za detaljnije lokalne vijesti ionako imas dovoljno glasila iz tih drzava.
kada se vise prostora da ljudima iz bih, onda mozda i proradi svijest da se tvoj rad pika, da nisi nebitan i anoniman. Vise se potrudis kad znas da mozes osvanuti u vijestima :)
zato nije ni cudno ako nas stranci, cak i danas pitaju, da li je sigurno putovati u BiH :)

stranci putnici vise i bilje rekalmiraju BiH kao turisticku destinaciju , a to bi trebali raditi tursticike organizacije iz BiH :)
svi u napad

#33 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by svi u napad »

Tandman svaka cast. :izet: :thumbup: :thumbup: :thumbup: Najzad neko ko je shvatio o cemu se radi. Sta reci ili diskutovati sa ljudima koji ovdje govore da je Oslobodjenje i Avaz smece (a o njima i njihovoj kvaliteti nije bilo ni rijeci) ili sa ljudima koji misle da ako neko kupuje novine da je "budala". Za neke je kao i obicno vazno zajebavanje tipa jel "Vesela sveska" i slicno. No jedino je dobro sto nema "salonaca" na temi. Njima je drago sto smo neorganizovani, bez svijesti i sto tonemo sve dublje i dublje. No dobro zivot ide dalje. Nadati se je da ce jednog dana doci iz guzice u glavu i da cemo biti svjesniji nego danas (ja to necu dozivjeti). Zivjeli!
problemnatravunu

#34 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by problemnatravunu »

Ne pada mi na pamet da se patim tim sranjima dok sam na svom krvavo zasluženom odmoru! :izet:
drndalo

#35 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by drndalo »

CaneBos wrote:
I bojkot Makarske je jedan vid podizanja svijesti o samopostovanju. Da je, kao sto nije, imali bi mi predivnih mjesta za odlazak s porodicom u BiH, ovako gdje god zelimo krenuti, nailazimo na probleme od pristupnih puteva, do neurejdjenog okolisa, manjka ili totalnog nepostojanja ikakvih turistickih sadrzaja i kapaciteta. I tako iz godine u godinu istresamo kreditna zaduzenja na makarskoj rivijeri, komsijama koji nas prezirno gledaju i mucno primaju.

Za ovaj dio smo najvise sami krivi, SVI MI! Nisu nam tu krivi Hercegovci Makarani...
uglavnomja

#36 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by uglavnomja »

i sta predlazu ovi sto predlazu bojkot makarske rivijere :?

jablanicko? boracko?

crnogorsko primorje :-)

turska
spanija
grcka ... :?:

tito dragi, imamo najlepse more pred nosom, 4 sata autom, mozes otici na obdan, da djeca slanu vodu vide ... ima i jeftinih soba, znas jezik ...
i bez obzira na sve price, vole nas dalmosi mnogo vise nego sto se pokusava prikazati.

ali jok, ponosni bosnjo nece da ide gdje mu novine nisu na vrhu gomile :-)
Gojeni H

#37 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by Gojeni H »

tandmand wrote:Tema je vrlo bitna, jer samoponiženje, saginjanje, prihvatanje tuđih naziva za maternji jezik, etniju i sl. su temelj svih problema koje imamo. Narod kojega je >50% u BiH, koji je po brojnosti jednak Slovencima, sam je sebe doveo u situaciju da se nalazi u jednom kolonijalnom položaju kao neko oveće afričko pleme, kojem identitet i politički položaj određuje šaka Belgijanaca. Poslije rata sam mislio da će se narod koji je preživio genocid organizovati kao narod koji je preživio holokaust, no mi smo nastavili gdje smo stali u Jugoslaviji, prizivajući mrtvog Tita da nam vrati dostojanstvo, dok je drugi dio korpusa spas potražio u islamskim ideologijama Bliskog istoka, te nas na taj način još više udaljio od potrebe sadašnjeg trenutka a to je izgradnja - nacionalne svijesti - bez koje nema opstanka i države. Svemu ovom treba dodati nizak nivo morala i sveopštu prevaru kao stil i pravilo života. Postavljač teme je izabrao jedan od primjera koji je odmah otišao u krivom pravcu, u raspravu o novinarstvu ali nije problem jer imamo bezbroj rezervnih. Gdje smo mi na toj skali naroda, od recimo Roma koji nemaju i ne žele državu pa do recimo visoko organiziranih, obrazovanih, sposobnih, samosvjesnih Židova? Da li treba da prođe hiljadu godina za taj evolutivni proces za koji nema vremena ili treba početi raditi na sebi odmah i sada? Kao prvo treba promijeniti Sejde Bajramoviće koji nas vode, jer dizanjem bosanskih novina sa zemlje na kiosk sporo se dolazi do vrha piramide. Süddeutsche Zeitung bi također ležao na zemlji da Nijemce vode sumnjivi, neobrazovani likovi sa vječito jednom rukom u tuđem džepu.
:thumbup:

MoRe l' jedna hipoteza? :D

Za uspjesno drustvo MORA postojati ideologija, nesto u sto se vjeruje. Toliko je primjera iz historije, ali i u modernom dobu, gdje su pojedine drzave iz agrarnih zemalja, izrasle u zemlje Prvog svijeta za samo 3-4 decenije.

SFRJ je imala ideologiju, i definitivno je jedan broj ljudi istinski vjerovao u to bratsvo i jedinstvo, samoupravljanje ...
Ovde ne govorimo o lajt jugo-nostalgicarima, koji imaju ideologiju "kad sam bila mlada i lijepa, hodala po kafanama, nisam imala ni kuceta ni maceta da brinem o njima, itd.". Za ovu grupu ustvari i nema neke definicije.
Govorimo o ljudima koji su se odricali porodicnog bogatstva, ili osudjivali vlastitog brata zbog "burzoaskih, klero, nacio bla-bla tendencija".
Naravno, nedemokratska ideologija mora pasti, jer jednostavno nema dovoljno checks & balances.

Ovom narodu treba nesto u sto ce vjerovati, mora biti realno ostvarljivo i u interesu svih (ili ogromne vecine gradjana) a da bi takvo nesto proslo, moraju postojati djela koja ce razraditi ono sto nas cini Bosnjacima, mora postojati obrazovano stanovnistvo, a ponajvise moraju postojati skoro fanaticni entuzijasti koji ce se nametnuti kao nova drustvena (a kasnije mozda i politicka) elita, te voditi ovakav proces ... jer se nista ne desava preko noci.
sadie_forever

#38 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by sadie_forever »

A vole te djavola ,meni nasi idu na zivce sa svojim pastetama i sl a kamoli njima
CaneBos

#39 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by CaneBos »

uglavnomja wrote:i sta predlazu ovi sto predlazu bojkot makarske rivijere :?

jablanicko? boracko?

turska
spanija

tito dragi, imamo najlepse more pred nosom, 4 sata autom, mozes otici na obdan, da djeca slanu vodu vide ... ima i jeftinih soba, znas jezik ...
i bez obzira na sve price, vole nas dalmosi mnogo vise nego sto se pokusava prikazati.

:zoka:
tranquil

#40 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by tranquil »

uglavnomja wrote:i sta predlazu ovi sto predlazu bojkot makarske rivijere :?

jablanicko? boracko?

turska
spanija

Ja bojkotujem Makarsku rivijeru ali ovi što si mi replicirali nisu me razumjeli, ja takođe ne vjeruje mi u domaće turističke "kapacitete", barem za sada. Bilo šta je bolje od Makarske rivijere i Neuma. "Najljepše more" je precijenjeno.
svi u napad

#41 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by svi u napad »

Evo pored Tandmanovog komentara dodje jos jedan dobar kometar od strane Gojenog:
"Ovom narodu treba nesto u sto ce vjerovati, mora biti realno ostvarljivo i u interesu svih (ili ogromne vecine gradjana) a da bi takvo nesto proslo, moraju postojati djela koja ce razraditi ono sto nas cini Bosnjacima, mora postojati obrazovano stanovnistvo, a ponajvise moraju postojati skoro fanaticni entuzijasti koji ce se nametnuti kao nova drustvena (a kasnije mozda i politicka) elita, te voditi ovakav proces ... jer se nista ne desava preko noci."
Bravo Gojeni. :thumbup: :izet: Hvala za konkretan prijedlog. Nadam se da ce i ovi koji pisu o Makarskoj, Jablanici i drugim destinacijama procitati ovo i poceti razmisljati i diskutovati u drugom pravcu. Zdravi i zivi mi bili.
pustopoljina

#42 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by pustopoljina »

sadie_forever wrote:A vole te djavola ,meni nasi idu na zivce sa svojim pastetama i sl a kamoli njima
O boze dragi!
Hebale te pastete! Pastete nose svi koji autom idu! Cak i stranci jos znaju u bosni stati i pokupovati i onda za hrvatsku.
Pa sta ces ti dijete u restoran voditi, a razmazila ga da jede 3 namirnice? Za dorucak?
Ja krenem kuci, pa ponesem sebi za dorucak da ne moram ujutru u prodavnicu.
Neka svako nosi sta hoce. Hrvati cesima i poljacima sute, nama zamjeraju jer se primamo na to.
hrle1976

#43 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by hrle1976 »

Ja mislim da veceg ponizavanja nema od ovog sto Njemci rade, love po Balkanu vise obrazovane za poslove pranja dupa i slicnih govana. I kad ti ljudi jos pocnu pricati o odskocnoj daski, i kako je nebo samo plafon i bla bla bla. Zalostno. Odgovor je ili dozivotno radi taj posao, ili idi kuci ili ce te vratiti kuci. Sta novine pisu, ma ko sljivi to, pisu sto se bolje prodaje. Nece pisati nesto sto nikoga nije briga.
hrle1976

#44 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by hrle1976 »

pustopoljina wrote:
sadie_forever wrote:A vole te djavola ,meni nasi idu na zivce sa svojim pastetama i sl a kamoli njima
O boze dragi!
Hebale te pastete! Pastete nose svi koji autom idu! Cak i stranci jos znaju u bosni stati i pokupovati i onda za hrvatsku.
Pa sta ces ti dijete u restoran voditi, a razmazila ga da jede 3 namirnice? Za dorucak?
Neka svako nosi sta hoce. Hrvati cesima i poljacima sute, nama zamjeraju jer se primamo na to.

Ni po jada da ima pasteta odkvaliteta, cuj pileca pasteta za povracat. Prave pastetu su; od caille, canard, porc, sanglier, chevreuil sa sampanjcem pomjesano. Cuj pasteta od piletine ili tunjave
pustopoljina

#45 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by pustopoljina »

hrle1976 wrote:
pustopoljina wrote:
O boze dragi!

Ni po jada da ima pasteta odkvaliteta, cuj pileca pasteta za povracat. Prave pastetu su; od caille, canard, porc, sanglier, chevreuil sa sampanjcem pomjesano. Cuj pasteta od piletine ili tunjave
To valjda sto su zivotinje boljeg okusa na francuskom?
hrle1976

#46 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by hrle1976 »

pustopoljina wrote: To valjda sto su zivotinje boljeg okusa na francuskom?
Naravno. Necu otici u hrvatsku i jesti samo pomfrit. Sta nude, mimo ribljih jela i nemaju sta za ponuditi jos su poceli pizze prodavati morski plodovi sa sirom trapista za umrt. Ja ponesem sve sto volim iz FR i ITA pa neka se slikaju, i nako nisam cesto pa nece zbob mene propasti. Jos kada sam vidio one engleske izraze tipa Pizza Cut kao da je neki reziser iz USA snimio film o Pizzi pa dao cvoju Cut verziju filma. Valjda SLICE.
pustopoljina

#47 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by pustopoljina »

hrle1976 wrote:
Naravno. Necu otici u hrvatsku i jesti samo pomfrit. Sta nude, mimo ribljih jela i nemaju sta za ponuditi jos su poceli pizze prodavati morski plodovi sa sirom trapista za umrt. Ja ponesem sve sto volim iz FR i ITA pa neka se slikaju, i nako nisam cesto pa nece zbob mene propasti. Jos kada sam vidio one engleske izraze tipa Pizza Cut kao da je neki reziser iz USA snimio film o Pizzi pa dao cvoju Cut verziju filma. Valjda SLICE.
Ah ti teski first world problems.
hrle1976

#48 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by hrle1976 »

pustopoljina wrote:
hrle1976 wrote:
Ah ti teski first world problems.

Zato 2/3 turista istocna Europa i bivsa SFRJ. Zato Makarska rivijera mozes je zvati bivsi Varsavski pakt, bivsi SKJ...
pustopoljina

#49 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by pustopoljina »

Pa?
Placaju li? Placaju.
isplati li se? Isplati.
nije tema.
Gojeni H

#50 Re: Ponizavanje samih sebe

Post by Gojeni H »

hrle1976 wrote:Ja mislim da veceg ponizavanja nema od ovog sto Njemci rade, love po Balkanu vise obrazovane za poslove pranja dupa i slicnih govana. I kad ti ljudi jos pocnu pricati o odskocnoj daski, i kako je nebo samo plafon i bla bla bla. Zalostno. Odgovor je ili dozivotno radi taj posao, ili idi kuci ili ce te vratiti kuci. Sta novine pisu, ma ko sljivi to, pisu sto se bolje prodaje. Nece pisati nesto sto nikoga nije briga.
Idu li iz Ceske da peru guzice, i to?
Post Reply