Autorstvo Fatihe
-
dadinjo33
#26 Re: Autorstvo Fatihe
Ne sjeca se knjige koju sam mu dao, pa ne moze razumjeti ni zasto sam to ucinio...a trazenje legitimacije, stari drotovski sindrom...Nego, moze. Neko anoniman je Allahu posudio citavu Fatihu, pa se Allah samom sebi moli za uputu na pravi put 
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#27 Re: Autorstvo Fatihe
Jok. Nego ti kad se moliš, molitvom sebe ubjeđuješ da ostaneš na pravom putu, a Allah je onaj koji ti je dao tudadinjo33 wrote:Ne sjeca se knjige koju sam mu dao, pa ne moze razumjeti ni zasto sam to ucinio...a trazenje legitimacije, stari drotovski sindrom...Nego, moze. Neko anoniman je Allahu posudio citavu Fatihu, pa se Allah samom sebi moli za uputu na pravi put
molitvu i preporučuje da to ponavljaš nekoliko puta dnevno. Vrlo jednostavno i potvrđeno u današnjoj psihologiji
kao princip autosugestije i afirmacije. Tako oni to zovu, a u islamu se to zove dova ili molitva
Poenta je da molitva ili autosugestija dopre do dijela mozga koji je zadužen za emocije i tako vrši dublju i trajnu
promjenu u konceptu ličnosti. Tako da ti kad kažeš : "uputi me na pravi put" , već činiš korake na tom putu
odnosno već ti se molitva uslišava. Na taj način bi se moglo reći da se moliš samome sebi , a mislim da u
Kur'anu negdje piše kako Allahu nisu potrebne naše molitve.
Ono što ti hoćeš reći je valjda da Muhamed a.s. se nespretno "odao" kroz Fatihu i pokazao da to on govori, a ne Allah.
Valjda imaš neki jači argument , pošto je to, kao što se vidi, lako osporiti
-
dadinjo33
#28 Re: Autorstvo Fatihe
Tj. lako je sebe ubijediti da si osporio, samo ako to ponavljas mnogo puta?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#29 Re: Autorstvo Fatihe
ili obrnuto , lako je sebe ubijediti da si osporio , samo ako ponavljaš opet i opet teme ovog tipadadinjo33 wrote:Tj. lako je sebe ubijediti da si osporio, samo ako to ponavljas mnogo puta?
-
dadinjo33
#30 Re: Autorstvo Fatihe
To autoprogramiranje u svrhu robotiziranja o kojem pohvalno govoris je onaj san o kome uce da se iz njeg treba probuditi. A gdje je autoprogramiranje, tu je i autogol, poput tog tvog sa kojim ja nemam nista. Tolike knjige te nisu dovele dalje od kultnog 'Svakog dana u svakom pogledu pogledu sve vise napredujem'. Zali boze posjecenih suma.
Fatiha nije dio Kur'ana
Fatiha nije dio Kur'ana
- vazi
#31 Re: Autorstvo Fatihe
@dadinjo33, ne bih ulazila u diskusiju na zadanu temu ali bih voljela znati koji je tvoj , licni motiv koji te pokrenuo da postavis ovu temu ?dadinjo33 wrote:Tj. lako je sebe ubijediti da si osporio, samo ako to ponavljas mnogo puta?
Ako je slucajno ljuCka, postena zelja da nekom vjerniku otvoris oci onda znaj da nema toga na kugli zemaljskoj koji nesto takvo ili slicno moze uciniti
Smatraj nas, vjernike, a sebe smatram Bh vjernicom, gluhim na tvoje pozive , nista nas ovom svijetu ne moze poljuljati u nasem vjerovanju osim ako Uzviseni ne odredi drugacije . Da pojasnim, ja vjerujem da je Kur'an Bozija rijec i Knjiga i tacka, nema priče
Ako ti je cilj samopotvrdjivanje onda bi ti mozda bilo bolje da to pokusas nanekom drugom polju a ne vjerskom
Ps i kakve veze ima je li Fatiha dio Kur'ana ili ne ? Nikakve
-
dadinjo33
#32 Re: Autorstvo Fatihe
Merak mi, vazi, kao sto je npr. tebi merak bio da napises offtopic i ad hominem post.
- vazi
#33 Re: Autorstvo Fatihe
Ako ti je samo do meraka koji ti ova rasprava moze priustiti onda mi te bas žao.dadinjo33 wrote:Merak mi, vazi, kao sto je npr. tebi merak bio da napises offtopic i ad hominem post.
-
dadinjo33
#34 Re: Autorstvo Fatihe
E tu ti ne mogu pomoci, sa tim zaljenjem se sama moras izboriti 
- vazi
#35 Re: Autorstvo Fatihe
Ne preostaje mi nista drugo nego da te zaboravim, kao ruzan san .dadinjo33 wrote:E tu ti ne mogu pomoci, sa tim zaljenjem se sama moras izboriti
Ostaj u zdravlju.
- Nurudin
#36 Re: Autorstvo Fatihe
Kako ćeš se probuditi iz sna , sam, ako nemaš neko podsjećanje da je to san? Podsjećanje da je sve ovodadinjo33 wrote:To autoprogramiranje u svrhu robotiziranja o kojem pohvalno govoris je onaj san o kome uce da se iz njeg treba probuditi. A gdje je autoprogramiranje, tu je i autogol, poput tog tvog sa kojim ja nemam nista. Tolike knjige te nisu dovele dalje od kultnog 'Svakog dana u svakom pogledu pogledu sve vise napredujem'. Zali boze posjecenih suma.
Fatiha nije dio Kur'ana
samo igra i zabava ili zikr, nije autoprogramiranje već unošenje tračka svijesti u bjesomučnu igru i zabavu.
-
dadinjo33
#37 Re: Autorstvo Fatihe
@vazi, ma vidio sam ja odmah da si ravnodusna, ali nije zgoreg sto si to par puta naglasila
@nurudin, nisu papirni sufije lazni sto su papirni, nego sto se boje vatre
Nema osvjedocenja u 'znamo, jer smo citali u hadisima'. To je govor lazaca i munafika.
Ontopic, ima li u Kur'anu dova upucenih Allahu i sta im je zajednicko?
Nema osvjedocenja u 'znamo, jer smo citali u hadisima'. To je govor lazaca i munafika.
- Towelie
#38 Re: Autorstvo Fatihe
Ovo je primer jedne kur'anske dove iz dela ajeta 2:286.
ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِۦ ۖ وَٱعْفُ عَنَّا وَٱغْفِرْ لَنَا وَٱرْحَمْنَآ ۚ أَنتَ مَوْلَىٰنَا فَٱنصُرْنَا عَلَى ٱلْقَوْمِ ٱلْكَٰفِرِينَ
Ono sto je zajednicko ovoj i jos nekim kur'anskim dovama je sto pocinju da "rabbena".. i u drugom su licu jednine. Bog je u dovama Ti, a ne On.
ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِۦ ۖ وَٱعْفُ عَنَّا وَٱغْفِرْ لَنَا وَٱرْحَمْنَآ ۚ أَنتَ مَوْلَىٰنَا فَٱنصُرْنَا عَلَى ٱلْقَوْمِ ٱلْكَٰفِرِينَ
Ono sto je zajednicko ovoj i jos nekim kur'anskim dovama je sto pocinju da "rabbena".. i u drugom su licu jednine. Bog je u dovama Ti, a ne On.
- zagortenej
#39 Re: Autorstvo Fatihe
Ni Abdullah ibn Mesud je nije uvrstio u svoj Mushaf, pa ga je halifa Osman progonio da preda svoj Mushaf (koji je potom bio spaljen) kako bi dotični mogao izdati oficijelnu verziju Kur'ana.dadinjo33 wrote:To autoprogramiranje u svrhu robotiziranja o kojem pohvalno govoris je onaj san o kome uce da se iz njeg treba probuditi. A gdje je autoprogramiranje, tu je i autogol, poput tog tvog sa kojim ja nemam nista. Tolike knjige te nisu dovele dalje od kultnog 'Svakog dana u svakom pogledu pogledu sve vise napredujem'. Zali boze posjecenih suma.
Fatiha nije dio Kur'ana
- fatamorgana
#40 Re: Autorstvo Fatihe
A da li je i taj Abdulah bio spaljen, šta se prenosi?zagortenej wrote:Ni Abdullah ibn Mesud je nije uvrstio u svoj Mushaf, pa ga je halifa Osman progonio da preda svoj Mushaf (koji je potom bio spaljen) kako bi dotični mogao izdati oficijelnu verziju Kur'ana.dadinjo33 wrote:To autoprogramiranje u svrhu robotiziranja o kojem pohvalno govoris je onaj san o kome uce da se iz njeg treba probuditi. A gdje je autoprogramiranje, tu je i autogol, poput tog tvog sa kojim ja nemam nista. Tolike knjige te nisu dovele dalje od kultnog 'Svakog dana u svakom pogledu pogledu sve vise napredujem'. Zali boze posjecenih suma.
Fatiha nije dio Kur'ana
- zagortenej
#41 Re: Autorstvo Fatihe
Ma znaš ono, svi su živjeli sretno i zadovoljno do kraja života 
- Nurudin
#42 Re: Autorstvo Fatihe
Jah , eto ....ćafir mi kaže da sam munafik i lažov jer se nisam "osvjedočio" onako kako se on osvjedočiodadinjo33 wrote:@vazi, ma vidio sam ja odmah da si ravnodusna, ali nije zgoreg sto si to par puta naglasila
...i posatao ćafir. Jaka logika , nema šta
-
dadinjo33
#43 Re: Autorstvo Fatihe
@towelie, ono sto je zajednicko tim dovama je da je direktno ili iz konteksta vidljivo da se to neki ljudi obracaju Allahu. Neki su prevodi sarali sa znacima navoda, ali u originalu koji ne poznaje znakove navoda se oni uvijek mogu postaviti na pravo mjesto. U Fatihi nije vidljivo koji su to 'mi' koji Allaha mole za uputu. Ona jeste dova, ali cija? Nema onog 'reci' kao na pocetku sura Felek, Nas ili npr. 17:80
Osim toga, Kur'an je jasan po pitanju Fatihe. Druga je stvar sto muslimani ne poznaju Kur'an.
@nurudin, ma sve za pet, svaki dan, u svakom pogledu
Svakako nije bitno sta ti ko kaze, kad sam znas jesi li i sta posvjedocio.
Osim toga, Kur'an je jasan po pitanju Fatihe. Druga je stvar sto muslimani ne poznaju Kur'an.
@nurudin, ma sve za pet, svaki dan, u svakom pogledu
- triconja
#44 Re: Autorstvo Fatihe
Ja mogu za ove stihove isto tako malo matematicki presverat da odgovara i sta ce to znacit?Smrcak15 wrote:Allah , shvati to kao Allahovo ucenje ljudi kako da mu se obracaju a ne da on sa sobom razgovaradadinjo33 wrote:Sura Fatiha je navodno dio Kur'ana, Allahovog obraćanja stvorenjima. Bez nje salat nije valjan. Za razliku od drugih sura, u njoj se govornik/govornici (koji je u drugim surama Allah) obraća Allahu, između ostalog i u drugom licu ("samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo, uputi nas...").
Ako je Kur'an Allahov govor, onda se tu Allah, i to u množini, obraća samom sebi za pomoć i uputu. Malo shizofreno.
Ko je autor Fatihe?ja naopakog razmisljanja da Bog mili sacuva
druga stvar, mogu ti pokazati matematicki da fatiha jedino moze doci od Boga ni od koga drugog a ne pogotovo od Muhammeda i ljudi iz tog vremena
nemoguce da bilo koje zivo bice mimo BOga moze recitirati iz glave tekst koji ce biti ovako matematicki programiran
MAGNA CARTA Lord Of The Ages
Lord of the Ages rode one night,
Out through the gateways of time
Astride a great charger, in a cloak of white samite
He flew on the air like a storm
Dark was the night
For he had gathered the stars in his hand to light a path through the sky
Whilst the hooves of his charger struck comets of fire
Bewitching all eyes that beheld them
Brojeve mozes dodjeljivati rijecima ili slovima na milijardu nacina. Od davnina ljudi su sifrirali poruke promjenom slova u broj ili obratno. U novije vrijeme koristi se niz brojeva.
Zanimljivost jos jedna od mene. Svaki znak ima ASCII vrijednost. Kompjuter razumije samo brojeve, ovo je nacin da se prenese vrijednost slova ili znaka u masinski jezik. Uzmi c++ codeblocks i napravi niz charova ili string i svaki red ubacuj pojedinacno. Ako ti je ovo tesko, uzmi string i gledaj gdje je /n i tako ces znat koliko ima redova ubacujuci citav text. Napravi for petlje koje ce brojati broj slova do whitespace (" ") i neka taj broj stavljaju u matricu. Prebroji isto broj rijeci prije /n i to pohrani u niz. Sad nastupa pravi program.
Pokazivacima pristupaj clanovima matrice i niza i uporedjuj ih (vidi koje operacije rade bez ostatka), morace nesto moc. Napravis vise for petlji i dosta if i else. Npr neka vidi moze li se broj slova jedne rijeci podijelit sa brojem rijeci u recenici ili nesto trivijalno. Ako nece izbaciti cijeli broj, onda saberes sve u jednoj rijeci i djelis sa brojem rijeci. Dalje mozes dodavati brojeve ili stavljati rand() kako da sabere (ili da pravi brojeve od rijeci npr prvi red ima tri rijeci, prva ima 3 , druga 5, treca 1 slovo. I sad pravi razne varijacije 351,153 ili 531 i dijeli sa 3.) Ako hoces jos malo da pokazes da ima povezanosti uzmes prvi niz charova ili string i pojedinacno ubacujes rijeci (dajuci svakom slovu neku vrijednost) i to ubacujuci u novu matricu.
TL;DR : za svaki text se moze naci matematicka povezanost, svaka rijec ima n->beskonacno nacina da se prikaze.
Da se vratim na temu, fatiha je jedna od sura koja ima vecu vrijednost, jer se najvise ponavlja u toku namaza i cak se moze koristiti kao dova koju ne znamo.
-
r_faruk
#45 Re: Autorstvo Fatihe
dakle, ako se ne varam, pretpostavka je da je fatihu napisao covjek?
umjesto skretanja sa teme odgovorite na pitanje..... kako vi vjernici ovo dozivljavate, smrle je ispucao svoj trecerazredni program.... sta je sa ostalima, osim sto ste se nasli uvrijedjeni i odmah bi napadali, mozete li odgovoriti na pitanje iz uvodnog posta. ja sam svakako misljenja da je cijeli kuran napisao covjek!
umjesto skretanja sa teme odgovorite na pitanje..... kako vi vjernici ovo dozivljavate, smrle je ispucao svoj trecerazredni program.... sta je sa ostalima, osim sto ste se nasli uvrijedjeni i odmah bi napadali, mozete li odgovoriti na pitanje iz uvodnog posta. ja sam svakako misljenja da je cijeli kuran napisao covjek!
- Smrcak15
#46 Re: Autorstvo Fatihe
prepostavka ateista i nemuslimana, ne i muslimana, vjerovati da je fatiha napisana, ustvari da je kreator fatihe covjek, to je automski udarac koji te ispaljuje iz islama.r_faruk wrote:dakle, ako se ne varam, pretpostavka je da je fatihu napisao covjek?
jasno sam gore pokazao vizuelno kako matematicki je fatiha konstruisana, a kako onda da to bude nadnaravno cudo da je od BOga a ne od ljudi, pa fino jer Kur'an je dolazio u usmenoj formi pa tek poslije zapisivan.
drugom rijecima, ako nevjerujes da je ovo od BOga, onda ti fino sjedi, sredit cemo ti pisare koji ce zapisivati sta kazes, samo se mozes oslnouti na svoj mozak, i moras da recitujes suru od 7 ajeta koje ce biti Ovako programirane, dali si ustanju , bez racunara, olovke papira, digitrona itd, samo svoj mozak da koristis, jesi li u stanju?
jel iti sad jasno zasto je od BOga a ne od ljudi??
-
r_faruk
#47 Re: Autorstvo Fatihe
Ma na ove tvoje gluposti se vise i ne osvrcem. Razbucali smo te uzduz i poprijeko... Ti furaj te svoje"programe", ni muslimani te ne uzimaju za ozbiljno... Vec smo utvrdili da si stava: ako ja to ne kontam, onda to nije istina!
-
r_faruk
#48 Re: Autorstvo Fatihe
Nego de ti odgovori na uvodni post, opet baljezgas o glupostima......
- Smrcak15
#49 Re: Autorstvo Fatihe
Jeste jasta se....r_faruk wrote:Ma na ove tvoje gluposti se vise i ne osvrcem. Razbucali smo te uzduz i poprijeko... Ti furaj te svoje"programe", ni muslimani te ne uzimaju za ozbiljno... Vec smo utvrdili da si stava: ako ja to ne kontam, onda to nije istina!
Jasno sam objasnio zbog cega dolazi od Boga a ne od ljudi, argumentovao sam, a hajde ti argumentovano ospori to ako mozes.
- Smrcak15
#50 Re: Autorstvo Fatihe
Odgovoreno vec samo sto ti ne citas kako treba.r_faruk wrote:Nego de ti odgovori na uvodni post, opet baljezgas o glupostima......