Djeca nemuslimana

Rasprave o vjerskim temama.
r_faruk

#26 Re: Djeca nemuslimana

Post by r_faruk »

fatamorgana wrote:
kafanski_covjek wrote:nemoj Karlinko ko Boga te molim :D
Pa pustite ženu, opet će ispasti da je žena u Islamu niže vrijednosti ili da joj je mjesto u kuhinji da razvija jufke!
naravno da joj je mjesto u kuhinji.... ili ti mozda mislis drugacije.... kako moRe zensko da valja, a pite sukat' nemere :D
KIseljak12

#27 Re: Djeca nemuslimana

Post by KIseljak12 »

Connaisseur Karlin wrote:
KIseljak12 wrote: A ova izvala neka udje u anale foruma:
Connaisseur Karlin wrote:prezivjele majke i djeca su bili rijetkost
uvod teme spominje selefijske izvore, a to su muslimanksk izvori, sto znaci,da je tema otvorena sa cijem da se obrazlozi stav selefija prema nemuslimanima :)

naravno da je tebi moja izjava o niskom broju prezivjelih majki i novorodjencadi "izvala" jer nemas pojma o doticnoj tematici :D

Ne moram imati pojma o doticnoj tematici (a imam sigurno vise nego ti) da bih mogao komentarisati odsustvo sposobnosti pravilnog izrazavanja kod tebe. Smrtnost jeste bila velika, ali ovo sto si ti izvalila znaci sasvim nesto drugo. Rekla si da su bili rijetkost, sto znaci 1 u 10 ili rjedje. Drugim rijecima, da je 90% zena umiralo na porodu, a da 90% djece nije prezivjelo djetinjstvo. To si ti rekla, nisam ja i jeste izvala.

O tome da li ja imam pojma o doticnoj tematici, ti nisi nikako kompetentna da prosudjujes.
kafanski_covjek

#28 Re: Djeca nemuslimana

Post by kafanski_covjek »

fatamorgana wrote:
kafanski_covjek wrote:nemoj Karlinko ko Boga te molim :D
Pa pustite ženu, opet će ispasti da je žena u Islamu niže vrijednosti ili da joj je mjesto u kuhinji da razvija jufke!
aludirao sam na nesto drugo, al' hajde :D
m_l

#29 Re: Djeca nemuslimana

Post by m_l »

zelim reci da su kriterijumi razliciti u skladu sa potrebama razlictih plemenskih drustava

Aboridzani i Amerikcki Indijanci posljalju musko djete da zivi samo 6 mjeseci i vrati se u satorksi kamp,pa vidi,taj kriterij je surov,ali znatno logicniji za punoljetstvo muskaraca :)

Zene u Aziji vecinom slave punoljestvo u 20toj godini, i to uprao odstupa od pravila zrelosti od prve menstruacije :D menstuacija je cesto upotrebljena jer je funkcija zena tad bila primarno radjanje , a prezivjele majke i djeca su bili rijetkost, kao i kratka zivotna dob stanovnistva prije nekoliko stoljeca :)

Danas su doticna pravila simbolicna, a ngdje su jos jako vazna za pojedina zatvorena izolirana drustva :)

Savremene drzave ne slijede menstruaciju i ejakulaciju kao znak punoljetnosti,vec kao znak ulaska u pubertet ,ali ne i bioloska zrelost, jer se tijelo jos razvija :)

A, realnost ih nemilosrdno udara, mislim ta savremena drustva, jer ne samo da ne postuju date granice, nego galopirajuci srljaju u propast. Dovoljno je pogledati porazavajucu statistiku STD (10-14 i 15-19), konkretno USA, uz naglasak stope rasta STD iz godine u godinu.

Et', mali off.
Ili nije?!
Smrcak15

#30 Re: Djeca nemuslimana

Post by Smrcak15 »

sadie_forever wrote:Nedavno procitah jednu nasu "selefijsku" stranicu koja na pitanje sta ce biti sa djece koja su umrla prije punoljetstva odgovori ako su im roditelji muslimani idu u dzennet a ako su im roditelji nemuslimani postoji razilazenje

e sad mene zanima kakvo razilazenje ako je islam jasan-svako se radja u islamu i do punoljetstva nema grijeha? kako onda neko moze negirati da takvo dijete udje u dzennet?
Allah kaze u Kur'anu:

Mi ne kaznjavamo dok ne posaljemo poslanika

to znaci dijete nece biti kaznjeno jer nema grijeha a jos nije bilo pod duznostima, sto znaci cisto je dijete sve do 10 godine.

misljenja su ovakva, da djeca nemuslimana direktno idu u dzennet, drugo misljenje je da budu izlozeni testu na sudnjem danu pa gdje prevagne, zbog toga je vjerovatno razilazenje.
kiligonzales

#31 Re: Djeca nemuslimana

Post by kiligonzales »

insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:Nedavno procitah jednu nasu "selefijsku" stranicu koja na pitanje sta ce biti sa djece koja su umrla prije punoljetstva odgovori ako su im roditelji muslimani idu u dzennet a ako su im roditelji nemuslimani postoji razilazenje

e sad mene zanima kakvo razilazenje ako je islam jasan-svako se radja u islamu i do punoljetstva nema grijeha? kako onda neko moze negirati da takvo dijete udje u dzennet?
Dje tacno to pise da do punoljetstva nema grijeha?
Kakvo punoljetstvo, sta je punoljetstvo u Islamu?
Kad poteku prvi spermici i potece prva menga. :D
kiligonzales

#32 Re: Djeca nemuslimana

Post by kiligonzales »

Djeca koja umru prije svoga punoljetsva bice od stanovnika raja, pa bio im roditelj Meho ili Dani Treho. :D
Smrcak15

#33 Re: Djeca nemuslimana

Post by Smrcak15 »

kiligonzales wrote:Djeca koja umru prije svoga punoljetsva bice od stanovnika raja, pa bio im roditelj Meho ili Dani Treho. :D
slazem se

kratko i jasno
Last edited by Smrcak15 on 15/03/2017 13:45, edited 3 times in total.
kiligonzales

#34 Re: Djeca nemuslimana

Post by kiligonzales »

Islam kao religija ne dovodi to u pitanje, al ima vazda ljudi koji bi i u tome cjepidlacili. Ono nasa djeca su bolja od vase djece. Sto je bas nidje veze. :D
Smrcak15

#35 Re: Djeca nemuslimana

Post by Smrcak15 »

kiligonzales wrote:Islam kao religija ne dovodi to u pitanje, al ima vazda ljudi koji bi i u tome cjepidlacili. Ono nasa djeca su bolja od vase djece. Sto je bas nidje veze. :D
onaj ko zagovara da neduzno dijete ide u dzehennem, fakticki optuzuje Allaha za nepravdu nesvjesno , kazniti nekoga koji nema grijeha to bi bila istinska nepravda.

A Allah je daleko iznad toga da bude nepravedan.
Connaisseur Karlin

#36 Re: Djeca nemuslimana

Post by Connaisseur Karlin »

m_l wrote:

zelim reci da su kriterijumi razliciti u skladu sa potrebama razlictih plemenskih drustava

Aboridzani i Amerikcki Indijanci posljalju musko djete da zivi samo 6 mjeseci i vrati se u satorksi kamp,pa vidi,taj kriterij je surov,ali znatno logicniji za punoljetstvo muskaraca :)

Zene u Aziji vecinom slave punoljestvo u 20toj godini, i to uprao odstupa od pravila zrelosti od prve menstruacije :D menstuacija je cesto upotrebljena jer je funkcija zena tad bila primarno radjanje , a prezivjele majke i djeca su bili rijetkost, kao i kratka zivotna dob stanovnistva prije nekoliko stoljeca :)

Danas su doticna pravila simbolicna, a ngdje su jos jako vazna za pojedina zatvorena izolirana drustva :)

Savremene drzave ne slijede menstruaciju i ejakulaciju kao znak punoljetnosti,vec kao znak ulaska u pubertet ,ali ne i bioloska zrelost, jer se tijelo jos razvija :)

A, realnost ih nemilosrdno udara, mislim ta savremena drustva, jer ne samo da ne postuju date granice, nego galopirajuci srljaju u propast. Dovoljno je pogledati porazavajucu statistiku STD (10-14 i 15-19), konkretno USA, uz naglasak stope rasta STD iz godine u godinu.

Et', mali off.
Ili nije?!
Tako je svugjde, bez obzira na ekonomski standrad drzave, ali u SAD se vodi redovna evidencija i istrazivanja bez straha da se inofmracije postav u javnost :) Moge drave, narocito sa nizim ili jako niskim standradom zivota ne biljeze statisticke podtke. :)
Ludzak

#37 Re: Djeca nemuslimana

Post by Ludzak »

Eee čuj svi se rađaju u islamu hahahahaha
HAVANA

#38 Re: Djeca nemuslimana

Post by HAVANA »

Mene i to masilo. :cry:
Ludzak

#39 Re: Djeca nemuslimana

Post by Ludzak »

Ja ne mogu taj vaš mozak shvatiti. Kako neko može glavu razbijati oko ovih, po život nevažnih, stvari?
Koga boli ku*ac je li neko dijete muslimana, ili nemuslimana?

Toliko vam je SDA, Cerić, islamska zajednica isprala mozgove da ga više i ne koristite. Ali jasno je štA SDA želi. Što više takvih ispranih mozgova jer znaju da takvi i glasaju za njih.
fatamorgana

#40 Re: Djeca nemuslimana

Post by fatamorgana »

Ludzak wrote:Ja ne mogu taj vaš mozak shvatiti. Kako neko može glavu razbijati oko ovih, po život nevažnih, stvari?

Toliko vam je SDA, Cerić, islamska zajednica isprala mozgove da ga više i ne koristite. Ali jasno je štA SDA želi. Što više takvih ispranih mozgova jer znaju da takvi i glasaju za njih.
Dok oni klepaju na vagone i kompozicije .....
HardcoreMX

#41 Re: Djeca nemuslimana

Post by HardcoreMX »

...ti bi to isto iz opozicije. :D
fatamorgana

#42 Re: Djeca nemuslimana

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:...ti bi to isto iz opozicije. :D
Očito nisi uletio u šemu! :kiss:
HardcoreMX

#43 Re: Djeca nemuslimana

Post by HardcoreMX »

Nema svatko kao ti štelu. :D
arzuhal

#44 mod-comment

Post by arzuhal »

Ne trolajte temu.
kiligonzales

#45 Re: Djeca nemuslimana

Post by kiligonzales »

Ludzak wrote:Eee čuj svi se rađaju u islamu hahahahaha
Sta je smjesno u onome sto ne razumijemo?
Znas li uopste otkud takav stav u Islamu da se djeca sva radjaju kao muslimani? :D
kiligonzales

#46 Re: Djeca nemuslimana

Post by kiligonzales »

Ludzak wrote:Ja ne mogu taj vaš mozak shvatiti. Kako neko može glavu razbijati oko ovih, po život nevažnih, stvari?

Nekoga boli. Jel na Balkanu ista slucajnost, pa i djeljenje djece po svemu i svacemu?

Barem u BiH nista nije slucajno.
sadie_forever

#47 Re: Djeca nemuslimana

Post by sadie_forever »

Smrcak15 wrote:

Allah kaze u Kur'anu:

Mi ne kaznjavamo dok ne posaljemo poslanika

to znaci dijete nece biti kaznjeno jer nema grijeha a jos nije bilo pod duznostima, sto znaci cisto je dijete sve do 10 godine.

misljenja su ovakva, da djeca nemuslimana direktno idu u dzennet, drugo misljenje je da budu izlozeni testu na sudnjem danu pa gdje prevagne, zbog toga je vjerovatno razilazenje.

Taj drugi stav je meni nelogican,jer zasto bi dijete muslimana imalo prednost? prvo islam nije tip vjere koja te veze na taj nacin(kaznjavanje ili nagradjivanje radi roditelja) a drugo i jedni i drugi su cisti i posto tamo nema nepravde sumnjam da bi se to desilo da dijete ispasta radi roditelja,jer to nije dijete krivi sta su mu roditelji bil...prvi stav mi djeluje islamski
sadie_forever

#48 Re: mod-comment

Post by sadie_forever »

arzuhal wrote:Ne trolajte temu.
tema je cisto teoloska,nema ni zrna politike ni slicno....a sjetih se jer cesto kada mala dijeca umru kazemo sad su boziji meleci(to je izraz za sad su u dzennetu) bez obzira ,i onda naidjoh na ovaj stav
sadie_forever

#49 Re: Djeca nemuslimana

Post by sadie_forever »

Smrcak15 wrote:
kiligonzales wrote:Islam kao religija ne dovodi to u pitanje, al ima vazda ljudi koji bi i u tome cjepidlacili. Ono nasa djeca su bolja od vase djece. Sto je bas nidje veze. :D
onaj ko zagovara da neduzno dijete ide u dzehennem, fakticki optuzuje Allaha za nepravdu nesvjesno , kazniti nekoga koji nema grijeha to bi bila istinska nepravda.

A Allah je daleko iznad toga da bude nepravedan.
Bas tako!!

A svako dijete se rodi kao pokoran Bogu,monoteista jer je u prirodi svih bica da vjeruju u jednog Stvoritelja..e odatle taj islamski stav da su svi muslimani rodom
Connaisseur Karlin

#50 Re: Djeca nemuslimana

Post by Connaisseur Karlin »

sadie_forever wrote:
A svako dijete se rodi kao pokoran Bogu,monoteista jer je u prirodi svih bica da vjeruju u jednog Stvoritelja..e odatle taj islamski stav da su svi muslimani rodom
osobe se radjaju kao monoteisti :D :-) :lol:
Locked