Mit o sekularnoj državi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kamberovica polje

#26 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by kamberovica polje »

__Phoenix__ wrote:https://www.hayat.ba/vijest.php?id=63619

Preispitati zabranu brade

Rijaset je primio i informaciju o pritužbama koje su zaprimile nadležne službe, a u kojima se neki članovi IZ i uposleni u Graničnoj policiji BiH žale na odredbe Instrukcije o pravilima ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Granične policije BiH i Pravilnika o nošenju uniforme od 30. januara 2017. godine prema kojima se zabranjuje nošenje brade.Rijaset će preko nadležnih službi i Komisije IZ za slobodu vjere uputiti upit Graničnoj policiji, nadležnim parlamentarnim tijelima i drugim državnim organima u kojem će tražiti pojašnjenje ove odluke i provjeru navoda iz pritužbi građana
.

Do kada kleri misle vladati ovom jadnom državom?
Dok ih se ne lupi na najsvetije mjesto...novčanik.
belfy

#27 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by belfy »

Capsicum wrote:
insomnia78 wrote:Jesi trazio logican razlog zasto vojnici i policajci ne bi smjeli imati brade?
I da s ne lazemo ovi, zbog kojih IZ kmeci nosaju one ruzne vehabijske brade bez brkova
Da je to razlog, svugdje u svijetu bi vrijedilo pravilo da vojska i policija ne smiju imati brade. A to nije slučaj, čak naprotiv, sve više zemalja napušta tu diskriminatornu praksu.

Ne interesuje me ko kmeči, samo ukazujem na zaostali način razmišljanja. Lijepo ili ružno, to je subjektivno. Jedino što može i treba biti objektivan kriterij je urednost i higijena.
ovo je malo pogresno razmisljanje, pogotovo kada je vojska u pitanju. ko god mora nositi sljem sa podvezicom ne moze imati bradu preko 5 milimetara, a da mu ne smeta ili ga ne ometa. isto tako, bilo ko da ima potrebu da koristi bilo koju vrstu izolacionih maski (cak i one za prasinu) ce imati problema ako ima bradu preko 5 milimetara. ovo govorim iz iskustva i prakse. licno sam vodio ljude koji su tvrdili da im brada ne smeta u nosenju ovih zastitnih sredstava da bi ih poslije, maltene, morali izvlaciti jer se pocnu gusiti dimom ili prasinom.

brkovi ne smetaju nicemu osim hospitalizaciji gdje stvaraju manje probleme kod primanja kisika. brada smeta svakome ko zeli da mu sljem ostane na glavi nakon sto se sagne i svakome ko zeli da primjeni bilo kakvu zastitu disajnih organa. ne znam da li specijalcima smeta za one fantomke...

tako da to nije nikakva diskriminacija, nego uslovi koje neki posao zahtijeva. mozda treba pitati i ronioca smetaju li mu vise brkovi ili voda koja ulazi pod masku... ne budite smijesni. nisu vatrogasci jedini koji koriste sljemove i maske, niti su to jedina mjerila zasto ne bi trebao imati bradu. mnogo profesija ima svoje specificne uslove. za neke reci da su diskriminatorne samo zato sto imaju drugacije kriterije je nista vise nego cista glupost.

izvin'te, oprostite na iskrenosti. :kakoste:
KB9

#28 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by KB9 »

cuj sekularna a vehabija na svakom koraku
Gojeni H

#29 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

belfy wrote:
Capsicum wrote:
insomnia78 wrote:Jesi trazio logican razlog zasto vojnici i policajci ne bi smjeli imati brade?
I da s ne lazemo ovi, zbog kojih IZ kmeci nosaju one ruzne vehabijske brade bez brkova
Da je to razlog, svugdje u svijetu bi vrijedilo pravilo da vojska i policija ne smiju imati brade. A to nije slučaj, čak naprotiv, sve više zemalja napušta tu diskriminatornu praksu.

Ne interesuje me ko kmeči, samo ukazujem na zaostali način razmišljanja. Lijepo ili ružno, to je subjektivno. Jedino što može i treba biti objektivan kriterij je urednost i higijena.
ovo je malo pogresno razmisljanje, pogotovo kada je vojska u pitanju. ko god mora nositi sljem sa podvezicom ne moze imati bradu preko 5 milimetara, a da mu ne smeta ili ga ne ometa. isto tako, bilo ko da ima potrebu da koristi bilo koju vrstu izolacionih maski (cak i one za prasinu) ce imati problema ako ima bradu preko 5 milimetara. ovo govorim iz iskustva i prakse. licno sam vodio ljude koji su tvrdili da im brada ne smeta u nosenju ovih zastitnih sredstava da bi ih poslije, maltene, morali izvlaciti jer se pocnu gusiti dimom ili prasinom.

brkovi ne smetaju nicemu osim hospitalizaciji gdje stvaraju manje probleme kod primanja kisika. brada smeta svakome ko zeli da mu sljem ostane na glavi nakon sto se sagne i svakome ko zeli da primjeni bilo kakvu zastitu disajnih organa. ne znam da li specijalcima smeta za one fantomke...

tako da to nije nikakva diskriminacija, nego uslovi koje neki posao zahtijeva. mozda treba pitati i ronioca smetaju li mu vise brkovi ili voda koja ulazi pod masku... ne budite smijesni. nisu vatrogasci jedini koji koriste sljemove i maske, niti su to jedina mjerila zasto ne bi trebao imati bradu. mnogo profesija ima svoje specificne uslove. za neke reci da su diskriminatorne samo zato sto imaju drugacije kriterije je nista vise nego cista glupost.

izvin'te, oprostite na iskrenosti. :kakoste:
Insomnia kad bude upoznao novu domovinu da bi je vise volio :D ce moRe bit' uhaberit' da neka raja iz Legion etrangere nose brade k'o Husein Bosnic.
Evo ova raja:

Image

U Kanadaskoj vojsci takodje ima jedinica koja se tradicionalno popunjava iz francuskog govornog podrucja u kojoj SVI nose brade jer se to smatra pripadnoscu jedinici, bla-bla. Evo te raje:

Image

Prije nekoliko godina, bila je duga rasprava o tome da li narediti specificnoj jedinici (podmornicka posada, cini mi se) da obriju brade.
Prakticnost je pobijedila ... usljed operativnih zahtjeva (nosenje maske), jedinica je prekinula tradiciju i prihvatila zahtjev za brijanjem brade.
Gojeni H

#30 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:Nema razloga da se zabrsni brada ako je sredjena. One vehabijske zajebi ali odrzavana? Naravno da bi bilo normalno
Nije problem ni vehabijska, cak se i ona da srediti. Kako su sredili one Sike u britanskoj vojsci i policiji?
Gojeni H

#31 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

NE zabranama - bagro totalitaristicka! :bih: :D

Image

Image

Image

Image

Image
Bodkin

#32 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:Nema razloga da se zabrsni brada ako je sredjena. One vehabijske zajebi ali odrzavana? Naravno da bi bilo normalno
Nije problem ni vehabijska, cak se i ona da srediti. Kako su sredili one Sike u britanskoj vojsci i policiji?
To sto je kod njih ok, ne znaci da treba tako i kod nas. Sredena brada ok. Ona odvratna vehabijska rascupana koja vjerovatno ima zivih stvari jok
insomnia78

#33 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by insomnia78 »

Svaka zemlja ima svoja pravila. Policajcima, mislim osim specijalnih jedinica, je dopusteno nositi kracu urednu bradu. Za vojsku nisam siguran. Mislim da ne. Ovi legionari su veterani koji vise ne ucestvuju u borbenim operacijama
spreca

#34 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by spreca »

Postoje tri vrste brade
-brada zvanja
-brada znanja
-brada sranja
Policiji bih dozvolio max 2cm duzine brade ..ko hoce bradu draze mihajlovica ili vehabijsku ili cetnicku neka skine uniformu i neka ide nek se bavi zemljoradnjom....nema nista ruznije od neuredne brade.....onu trecu bradu imaju mnogi shupci
Gojeni H

#35 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:
To sto je kod njih ok, ne znaci da treba tako i kod nas. Sredena brada ok. Ona odvratna vehabijska rascupana koja vjerovatno ima zivih stvari jok
Meni vise smeta dentalna nehigijena, ali konju ... pardon policajcu se ne gleda u zube.
Vise mi smeta bojler ispred vodnika, nabrekao od svjeze jagnjetine sve placene mitom za nepisanje kazne.

Elem, pokusavam da ti kazem da te zabrane uvijek mirisu na treniranje strogoce. A, kad dozvolis da se strogoca trenira, onda se ona moze trenirati i preko tvojih i mojih ledja.
Gojeni H

#36 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Svaka zemlja ima svoja pravila. Policajcima, mislim osim specijalnih jedinica, je dopusteno nositi kracu urednu bradu. Za vojsku nisam siguran. Mislim da ne. Ovi legionari su veterani koji vise ne ucestvuju u borbenim operacijama
Hebiga drug, trebalo mi 30 sekundi na ggogle-tu samo da provjerim.
However, within the Foreign Legion, sappers are traditionally encouraged to grow a large beard. Sappers chosen to participate in the Bastille Day parade are in fact specifically asked to stop shaving so they will have a full beard when they march down the Champs-Élysées.
Gojeni H

#37 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

spreca wrote:Postoje tri vrste brade
-brada zvanja
-brada znanja
-brada sranja
Policiji bih dozvolio max 2cm duzine brade ..ko hoce bradu draze mihajlovica ili vehabijsku ili cetnicku neka skine uniformu i neka ide nek se bavi zemljoradnjom....nema nista ruznije od neuredne brade.....onu trecu bradu imaju mnogi shupci
Ma jasno, gospodine. Ali, ja bih se i dalje uzdrzavao od rijeci "zabrana". BOlje "moze, ali pod ovim uslovima".
Ne samo da ljepse zvuci, vec omogucava kulturu inkluziviteta svih clanova jednog drustva.
Kao sto znas, dosta smo mi primitivna i zatvorena sredina. To sto imamo ljudi sirokog srca je druga prica.
insomnia78

#38 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by insomnia78 »

Njihova brada je dio legionarske tradicije i ne moze se posmatrati kao pravilo francuske vojske. Kaze da je njihov rod imao jako kratak rok trajanja te im je bilo dopusteno ne brijati se i ni koji bi prezivjeli dolazili bi iz rata sa bradom. Odatle dolazi ta njihova tradicija
spreca

#39 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
spreca wrote:Postoje tri vrste brade
-brada zvanja
-brada znanja
-brada sranja
Ma jasno, gospodine. Ali, ja bih se i dalje uzdrzavao od rijeci "zabrana". BOlje "moze, ali pod ovim uslovima".
Ne samo da ljepse zvuci, vec omogucava kulturu inkluziviteta svih clanova jednog drustva.
Kao sto znas, dosta smo mi primitivna i zatvorena sredina. To sto imamo ljudi sirokog srca je druga prica.
Samo ne na balkanu......na balkanu slabo radi savjest i samo kritika....dozvolis mu bradu od cent a on hoce visu nego u popa...nije za nas nista kako ono kazu na savjest, pogotovu kod nas u drzavi...vidi na sta licimo
haos1

#40 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by haos1 »

Gojeni H wrote: Image

Prije nekoliko godina, bila je duga rasprava o tome da li narediti specificnoj jedinici (podmornicka posada, cini mi se) da obriju brade.
Prakticnost je pobijedila ... usljed operativnih zahtjeva (nosenje maske), jedinica je prekinula tradiciju i prihvatila zahtjev za brijanjem brade.
ma to vjerovatno da budu uklopljivi u okrugu, u kojem se nalaze vojnici i lokalnom stanovništvu, sudan, libija tamo gdje nose brade.
Bodkin

#41 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:
Meni vise smeta dentalna nehigijena, ali konju ... pardon policajcu se ne gleda u zube.
Vise mi smeta bojler ispred vodnika, nabrekao od svjeze jagnjetine sve placene mitom za nepisanje kazne.

Elem, pokusavam da ti kazem da te zabrane uvijek mirisu na treniranje strogoce. A, kad dozvolis da se strogoca trenira, onda se ona moze trenirati i preko tvojih i mojih ledja.
Jedno ne iskljucuje drugo. Oboje treba biti pravilo na takvim pozicijama.
A to za zabranu, zabranjeno je i voziti pod uticajem alkohola.
Gojeni H

#42 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Njihova brada je dio legionarske tradicije i ne moze se posmatrati kao pravilo francuske vojske. Kaze da je njihov rod imao jako kratak rok trajanja te im je bilo dopusteno ne brijati se i ni koji bi prezivjeli dolazili bi iz rata sa bradom. Odatle dolazi ta njihova tradicija
:shock:

Upravo to i govorim. U Banja LuKi bio u britanskom kampu 2000. ili 2001. Kanadska jedinica, svi francuski pricaju, brade racupane do pupka.
Pravo im mrsko bilo pricat' na engleskom, ali su objasnili da se radi o tradiciji jedinice staroj vise decenija.
To im je ponos i zastitni znak.
insomnia78

#43 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by insomnia78 »

Pa to su sve izuzetci. Ne mozes to porediti sa nasom granicnom policijom i njihovom zabranom brada
Gojeni H

#44 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

spreca wrote: Samo ne na balkanu......na balkanu slabo radi savjest i samo kritika....dozvolis mu bradu od cent a on hoce visu nego u popa...nije za nas nista kako ono kazu na savjest, pogotovu kod nas u drzavi...vidi na sta licimo
Izvini, ali ne slazem se. To ti je ona smisljena i samosazaljiva prica da mi nismo za nesto sposobni.
Svako je za sve sposoban, samo nekome treba vise a nekome manje vremena da to ostvari.
Gojeni H

#45 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Pa to su sve izuzetci. Ne mozes to porediti sa nasom granicnom policijom i njihovom zabranom brada
Nisu izuzeci. Ja jesam navodio primjere jedinica vojske.
Trebam li navoditi broj zemalja u EU u kojima je policajcima dozvoljeno nositi brade?
spreca

#46 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
spreca wrote: Samo ne na balkanu......na balkanu slabo radi savjest i samo kritika....dozvolis mu bradu od cent a on hoce visu nego u popa...nije za nas nista kako ono kazu na savjest, pogotovu kod nas u drzavi...vidi na sta licimo
Izvini, ali ne slazem se. To ti je ona smisljena i samosazaljiva prica da mi nismo za nesto sposobni.
Svako je za sve sposoban, samo nekome treba vise a nekome manje vremena da to ostvari.
Mozda samo tako lzgled.....vecina ih je sa kojima moras razgovarati komandnim odonosno naredbodavnim glasom.....naravno da nas ima i savjesnih koji sve sto rade i trude se da to bude dobro .....a moras priznati da ih ima koji sa zadovoljstvom i sabotiraju
Gojeni H

#47 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Gojeni H »

spreca wrote:
Gojeni H wrote:
Mozda samo tako lzgled.....vecina ih je sa kojima moras razgovarati komandnim odonosno naredbodavnim glasom.....naravno da nas ima i savjesnih koji sve sto rade i trude se da to bude dobro .....a moras priznati da ih ima koji sa zadovoljstvom i sabotiraju
Naravno da se slazem. Nakon feudalizma, Karadjordjevica i komunista, ne mozes ni ocekivati da ljudi imaju o sebi svijest kao slobodnom bicu, odgovornom clanu zajednice. Promjene su nadam se pocele, ali treba vremena ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#48 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by _BataZiv_0809 »

Feudalizam, Karadjordjevici i komunisti pod jednim kisobranom... :roll:
dječak sa šibicama

#49 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by dječak sa šibicama »

Podrzavam, dopustiti brade, nogirati simpatizere vehabijskog pokreta, i gotov posao.

Nisu brade krive.
Pandakonda

#50 Re: Mit o sekularnoj državi

Post by Pandakonda »

Možda naši graničari jednostavno hoće da budu vikinzi ? :?

Image
Post Reply