Novak20 wrote:Hajde neka je MMF samo uzrečica. Najveće kmečanje pred MMF-om je vjerovatno što pare daje pod povoljnijim uvjetima nego drugi kreditori i što se te pare koriste za kupovinu socijalnog mira.
To ne mjenja činjenicu da naši dugovi rastu iz godine u godinu. Meni je svejedno jesmo li dužni MMF-u, IDI, Eu banci ili KSA. Znam da pare treba vratiti, a kakvi su efekti zaduživanja, vidimo i sami.
razumijem te donekle, ali se sustinski ne slazem. javni dug nije nas problem vec manjak investicija, a nova zakonska rjesenja su napravila jos gore sranje (ovo je cisti idiotizam)
http://www.akta.ba/bs/Vijest/Vijesti/po ... nike/75195
javni dug nije instrument razvoja. on, pogotovo u nasem slucaju gdje je kreditni potecnijal mali, treba da sluzi da se podize kvalitet zivota ljudi u oblastima koje nikada nece biti predmet interesa investitora (doduse kod nas ne pokazuju nikakav interes generalno

) - znaci voda, struja, bolnice, putevi (mada ne podrzavam gradnju autoputeva jer su skupi a nas potecnijal za zaduzivanje mali, al nema veze)...
mislim hijade ljudi je sinoc s koncerta doslo znojavo kuci i zateklo suhe cesme. Cisto sumnjam da je ikome u tom trenutku pao na pamet javni dug vec su jebali majku drzavi na sav glas. dok se ne uzme kredit to se nikada nece rijesiti.
sto se tice ovih ostalih kreditora koje si spomenuo, oni zapravo i daju kredite za infratrukturu i projekte dok mmf daje za "podrsku budzetu" sto se kod nas tumaci kao plate i penzije mada to nije skroz isitna jer se pod "podrska budzetu" vode i projekti u obrazovanju pa cak i podrsku privredi, zdravstvu...
a sto se tice efekata zaduzivanja koje si spomenuo...a jebiga. kolko para toliko muzike. nit su to kakve pare, nit su kakvi efekti
statixx wrote:MMF je, za razliku od drugih kreditora, problematican jer ima nezgodne planove otplate. Dakle u 2-3 godine moras vratiti glavnicu (cca 1 milijarda), a grace nije velik. Ne moze se porediti sa WB, EIB-om ili starim dugom gdje je period otplate 20-40 godina.
ma meni je cijal ta prica sa mmf-om cudna iz niza razloga - od toga da ministarstva u informaciji o upravjanja dugovima sami sebi ne preporucuju zaduzivanje u dolarima, do toga da cijeli kredit kada ga podjelis na entitete i na tri godine zadovoljava tek dijelic potreba za zaduzivanjem.
a sto se tice ovoga sto si spoemnuo i to je je cudno, a jos smjesnije su rate koje su toliko usitnjenje da je to smjesno.
mi npr samo sada u ovom mjesecu imamo jednu ratu mmf-u 21 marta, drugi 24 marta, a trecu 28 marta od po 8-9 miliona maraka