Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Lincoln-Burrows

#26 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Lincoln-Burrows »

BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
Po ovome 46% glasaca ne izlazi na izbore, kakva je onda poenta glasanja? Trebaju li uopste izbori?
Izbori su tu jer to treba politici.

Evo na pr. Hrvatska je u EU i postoje izbori za EU parlament i tamo ti izađe oko 20 i nešto posto svih birača u RH.
Jasna je stvar da je nezainteresiranost odnosno odbojnost prema tim izborima ogromna jer je za ulazak u EU glasalo
taman toliko građana RH a ostali su protiv ili nisu izašli zbog podle kampanje. Šta bi trebalo kažnjavati neizlazak?
To bi tek bila diktatura.
Pasto smo onda mjenjali politicki sistem ako nam demokratija ne odgovara? Tesko mi izaci na izbore jer neJmam za koga da glasam, kakav je to izgovor?
Mislim da je bilo i neki postotak koji nisu bili za mijenjanje sistema,
a izgovori ne služe ničemu u ovom slučaju.
Tko ne izađe drugi mu izabere tako to ide, ako nekoga ne zanima tko
će ga zastupati opet je to njegov izbor.
BHCluster

#27 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote: Mislim da je bilo i neki postotak koji nisu bili za mijenjanje sistema,
Da, Ili ako neki kandidat ima vise glasova od drugog itd...
Lincoln-Burrows

#28 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Mislim da je bilo i neki postotak koji nisu bili za mijenjanje sistema,
To je stvar izbornog zakona a ne samo izlaznosti.
Sanjarko

#29 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

muzicar_iz_parka wrote:Realno u BiH nema više od 3 miliona stanovnika ukupno, recimo da je 20% maloljetnih, ostaje nekih 2.4 miliona sa pravom glasa.
Izlaznost je solidna u odnosu na ukupan broj.

Zvanični broj glasača prema CIK-u je netačan i rezultat loše organizacije u administrativnim službama na svim nivoima vlasti.
Ispade više glasača nego popisanih. :D
Bas suprotno od ovoga je. Znaci imaju prilicno tacan uvid, jer po licnim kartama se glasaci vode.

Ima 3,1 Milion registriranih sa pravom glasa ili ti ga prevedeno laicki sa licnom kartom.
Svako ko ima licnu Bosne ima i pravo glasa.
Druga stvar je sto trecina nije u Bosni uopste, vjeromatno mozda i vise od toga.

Ne kontate to nikako, objasnjavao sam vec jednom. Znaci 3,1 miliona sa pravom glasa ima.
To objasnjava ovo za Opstinu Centar, gdje popisano 55 hiljada a ima pravo glasa 61 hiljada.
BHCluster

#30 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
To je stvar izbornog zakona a ne samo izlaznosti.
Pa ako nije u skaldu sa zakonom kako ce izaci na izbore i biti biran? :-)
Sanjarko

#31 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Bas suprotno od ovoga je. Znaci imaju prilicno tacan uvid, jer po licnim kartama se glasaci vode.

Ima 3,1 Milion registriranih sa pravom glasa ili ti ga prevedeno laicki sa licnom kartom.
Druga stvar je sto trecina nije u Bosni uopste, vjeromatno mozda i vise od toga.

Ne kontate to nikako, objasnjavao sam vec jednom. Znaci 3,1 miliona sa pravom glasa ima.
To objasnjava ovo za Opstinu Centar, gdje popisano 55 hiljada a ima pravo glasa 61 hiljada.
Kad se na 3,1 M doda 2 deset % maloljetnih taman se dodze na cifru od oko 3,72 M koliko je popisano stanovnika.
Znaci dure, ali opet i nije jer ima umrlih a vaze licne i dalje, ima dosta po inostranstvu na radu ili trajno iseljenih itd.
Lincoln-Burrows

#32 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

BHCluster wrote:
Nisi me shvatio vidim sa kilometra,

evo na pr. Hilary imala više glasova od Trumpa a Trump pobijedio zbog toga što je takav izborni zakon.
VjecitiStudent

#33 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by VjecitiStudent »

Izbori 2016, po CIK-u:
Broj birača: 3.263.906
Glasalo: 1.758.592
Izlaznost: 55,88%

Po popisu:
Broj birača: 2.838.458
Izlaznost: 61,96%

Loše?
BHCluster

#34 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
Nisi me shvatio vidim sa kilometra,

evo na pr. Hilary imala više glasova od Trumpa a Trump pobijedio zbog toga što je takav izborni zakon.
A ja konto tema o izborima u BiH, moja greska?
Lincoln-Burrows

#35 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

BHCluster wrote: A ja konto tema o izborima u BiH, moja greska?
Ako ti to imponira eto nisi krivo skonto,
tema je "niska" izlaznost a o izbornom zakonu
evo pričamo na najmanje tri teme a nebi bilo
dobro i ovdje pa ću ja evo prestati.
Sanjarko

#36 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

VjecitiStudent wrote:Izbori 2016, po CIK-u:
Broj birača: 3.263.906
Izlaznost: 55,88%

Po popisu:
Broj birača: 2.838.458
Izlaznost: 61,96%

Loše?
Meni nisu vjerovali kad sam ovaj podatak iznosio.
Na ovo 3,2 M treba dodati oko pola miliona maloljetnika i taman otprilike se dobije koliko je se popisalo ljudi.

Po ovome sto si ti iznjeo ispada da uopste ovi iz dijaspore skoro ni ne glasaju.
I ispada u dijaspori sa licnim kartama imamo oko 4 sto hiljada ljudi.

Nije to puno, deset posto.
A u dijaspori ima preko milion.
jao_situacije

#37 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by jao_situacije »

mit.
koliko ljudi ide da radi vani, koliko friško punoljetnih studira vani, koliko je fiktivno popisanih, koliko je mrtvih na spiskovima ?

isto kao i statistike o nezaposlenima, pola države radi na crno
Connaisseur Karlin

#38 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Connaisseur Karlin »

cyprus wrote:Ja bih ipak rekao da je činjenica... Ja recimo ne znam nijednog nacionalistu ili nekoga kome nacija i vjera nešto znače u političkom pogledu, a da ne glasa... Apsolutno nikoga... I to zna se dobro za koga takvi glasaju...

Sa druge strane znam tonu ljudi sa nekim nacionalno neopterećenim svjetonazorom, koji su ili nezainteresovani za glasanje, ili lijeni, ili principijelno odbijaju da glasaju jer "svi su isti"... Takvih u porodici imam nekoliko... Npr. moju mater i sestru puškom ne možeš natjerat na glasačko mjesto... Ja se slomim nagovarajući, ljuteći se i slično, ali neće pa neće... Žena mi je slična, ali eto nju nekako i ubjedim :mrgreen:

Ja takve ljude ponajviše krivim za stanje u kome se nalazimo, više nego i same nacionaliste...
u BiH se ne isplati glasati, sve politicke partije su iste :) koalicija im je zajednicka osobina :D
muzicar_iz_parka

#39 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by muzicar_iz_parka »

Vizionar 1985 wrote:

Nije LK jedini uslov za upis u birački spisak, mislim da tu spadaju svi koji po prijavi boravka u CIPS-u napune 18. godina. Dosta onih koji su vani imaju upisanu odnosno prijavljenu djecu ovdje zbog manje komplikacija za vađenjem dokumenata u odnosu na diplomatsko konzularna predstavništva.
Ne ažuriraju se dovoljno brzo birački spiskovi, zna se desiti da umrli godinama budu po spiskovima, dok to dođe do gospode iz CIK-a, proteče puno vode Miljackom.

Imati pravo glasa zakonski gledano (svaki punoljetan državljan BiH) ili biti stanovnik nije isto.
Zato smatram da je udio glasača dosta veći procentualno ako uzmemo u obzir one kojih se stvarno tiču izbori i koji će živjeti sa dobrim ili lošim posljedicama izbora.

Narod davanjem podrške strankama ima puno više udjela i odgovornosti nego što se predstavlja, broj abstinenata je dosta manji nego što nam se godinama predstavlja.
Sanjarko

#40 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

muzicar_iz_parka wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Nije LK jedini uslov za upis u birački spisak, mislim da tu spadaju svi koji po prijavi boravka u CIPS-u napune 18. godina. Dosta onih koji su vani imaju upisanu odnosno prijavljenu djecu ovdje zbog manje komplikacija za vađenjem dokumenata u odnosu na diplomatsko konzularna predstavništva.
Ne ažuriraju se dovoljno brzo birački spiskovi, zna se desiti da umrli godinama budu po spiskovima, dok to dođe do gospode iz CIK-a, proteče puno vode Miljackom.

Imati pravo glasa zakonski gledano (svaki punoljetan državljan BiH) ili biti stanovnik nije isto.
Zato smatram da je udio glasača dosta veći procentualno ako uzmemo u obzir one kojih se stvarno tiču izbori i koji će živjeti sa dobrim ili lošim posljedicama izbora.

Narod davanjem podrške strankama ima puno više udjela i odgovornosti nego što se predstavlja, broj abstinenata je dosta manji nego što nam se godinama predstavlja.
Ma ne moze se kak znam bez licne glasat, moras licnu pokazat da bi glasao, sad jel udzu u biracki spis to je vec druga stvar. Al glasat bez osobne se ne moze, nek me neko ispravi ako nije tak.

Za ostalo ne znam. Nisam upucen.
Slazem se sa dosta ovog sto si napisao.

Al bas da narod glasa za stranke, ne glasa.
Evo Sda dobije oko 3 sto hiljada glasova. Vecinom za nju glasaju iz administracije clanovi njeni, uhljebi i clanovi Sda kao i clanovi njihovih porodica, prijatelji, poznanici itd.

Jbg mala smo zemlja, pa i normalno da se izaberu na poziciju ljudi glasovima porodice, rodbine, prijatelja, poznanika.

I opet mislim da sve prate dobro, ne mozda savrseno ali dobro. Upravo zbog toga sto smo mala zemlja.
Mozda grijesim.
Sara03

#41 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sara03 »

Vizionar 1985 wrote:
muzicar_iz_parka wrote: Nije LK jedini uslov za upis u birački spisak, mislim da tu spadaju svi koji po prijavi boravka u CIPS-u napune 18. godina. Dosta onih koji su vani imaju upisanu odnosno prijavljenu djecu ovdje zbog manje komplikacija za vađenjem dokumenata u odnosu na diplomatsko konzularna predstavništva.

Ma ne moze se kak znam bez licne glasat, moras licnu pokazat da bi glasao, sad jel udzu u biracki spis to je vec druga stvar. Al glasat bez osobne se ne moze, nek me neko ispravi ako nije tak.

Za ostalo ne znam. Nisam upucen.
Slazem se sa dosta ovog sto si napisao.

Al bas da narod glasa za stranke, ne glasa.
Evo Sda dobije oko 3 sto hiljada glasova. Vecinom za nju glasaju iz administracije clanovi njeni, uhljebi i clanovi Sda kao i clanovi njihovih porodica, prijatelji, poznanici itd.

Jbg mala smo zemlja, pa i normalno da se izaberu na poziciju ljudi glasovima porodice, rodbine, prijatelja, poznanika.

I opet mislim da sve prate dobro, ne mozda savrseno ali dobro. Upravo zbog toga sto smo mala zemlja.
Mozda grijesim.
Prilikom glasanja potrebno je priložiti jedan od tri identifikaciona dokumenta koja izdaje CIPS; ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.
Sanjarko

#42 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

Sara03 wrote:
Prilikom glasanja potrebno je priložiti jedan od tri identifikaciona dokumenta koja izdaje CIPS; ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.
Ma stvarno nisam upucen. Ali uglavnom indentifikacija se mora pokazati da bi se glasalo.
Sto opet govori da je ono mozda tacno moje udzu u spisak glasaca ko je u cips upisan ali ne moze glasat bez indentifikacijskog dokumenta.

Mozda nisam upravu, ne znam, ne pratim ovo uopste.
Vecinom politiku pratim, i malo tu i tamo demografiju. Malo jos nesto, i to je to.

Nisam strucnjak, laik sam.
Samo iznosim misljenje svoje, ne mora znaciti da sam upravu, vjerovatno i nisam.
putokaz1

#43 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by putokaz1 »

Treba uzet činjenicu da jedna osoba glasa 5 puta jednom za sebe i uvede 5 starijih slijepih...u šta se to broji?
Sara03

#44 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sara03 »

Vizionar 1985 wrote:
Sara03 wrote:
Ma stvarno nisam upucen. Ali uglavnom indentifikacija se mora pokazati da bi se glasalo.
Sto opet govori da je ono mozda tacno moje udzu u spisak glasaca ko je u cips upisan ali ne moze glasat bez indentifikacijskog dokumenta.
Ma okej, nego vidim da si tražio informaciju u vezi toga. Iskreno, nisam ni ja neki stručnjak po ovom pitanju. :)
Sanjarko

#45 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

putokaz1 wrote:Treba uzet činjenicu da jedna osoba glasa 5 puta jednom za sebe i uvede 5 starijih slijepih...u šta se to broji?
U pismenu osobu i dobrocinitelja.
putokaz1

#46 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by putokaz1 »

Vizionar 1985 wrote:
putokaz1 wrote:Treba uzet činjenicu da jedna osoba glasa 5 puta jednom za sebe i uvede 5 starijih slijepih...u šta se to broji?
U pismenu osobu i dobrocinitelja.
To je praksa u mom izbornom mjestu.
Takođe je i kršenje izbornog Zakona.
Niska izlaznost,da li to podrazumjeva i osobe s bh ličnom ali rade vani,ovdje su samo za praznik.
TE one koji si vani glasali poštom a naše pošte sve tri čuvale glasove u laticama i predaleCIKU nakon 02.10.,pase ti ubrajaju u neizašle
Međunarodni stand je da je bitan datum slanja a naša praksa datum stizanja pošte.
Sanjarko

#47 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Sanjarko »

putokaz1 wrote: To je praksa u mom izbornom mjestu.
Niska izlaznost,da li to podrazumjeva i osobe s bh ličnom ali rade vani,ovdje su samo za praznik.
TE one koji si vani glasali poštom a naše pošte sve tri čuvale glasove u laticama i predaleCIKU nakon 02.10.,pase ti ubrajaju u neizašle
Međunarodni stand je da je bitan datum slanja a naša praksa datum stizanja pošte.
Ma malo na segu okrecem, ne kazem da se to ne radi. Ima svega, kad Tramp moze bankrotirat nekoliko puta a opet bit milijarder sto ne moze i to sto ti govoris.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#48 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Moj komsija kaze, "Kad vidim Titino ime na listi ja cu da glasam. Svi ostali odjebaus!" :lol:

Pitam ga da li je glasao dok je Tito bio ziv.

"Jesam," kaze " za dva doprinosa."

:D
putokaz1

#49 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by putokaz1 »

Vizionar 1985 wrote:
putokaz1 wrote: To je praksa u mom izbornom mjestu.
Ma malo na segu okrecem, ne kazem da se to ne radi. Ima svega, kad Tramp moze bankrotirat nekoliko puta a opet bit milijarder sto ne moze i to sto ti govoris.
Kod mene ima svega,06.30 izborni dan Omladinci se poredaju ko Sardine pred ulazom s Zadatkom da ''fataju'' Potencijalne glasače koji neznaju sami glasat i uvode ih 1 mladić uvede jedno u Glasačko mjesto A,drugo u glasačkomjesto B i tako redom ,5 glasačkih mjesta petero uvedeno
To rade SDA SBIH SBB SDP DF ....
Zatim poslije prebrojanih galsova za stranke oko 21.00 ili 22.00 uzima se olovka,dopisuje Kandidatima koji ''moraju da prođu'' do 100% glasova unutar njihove stranačke liste i u tome učestvuju SDA SDP SBB DF SBIH I dr
Tako kad Prosječan glasač vidi danajveće Stranke to rade Vlast i Opozicija neće da glasa i zakoga.
Matzan

#50 Re: Niska izlaznost na izborima u BiH, mit ili činjenica?

Post by Matzan »

Jednopartijski sistem zakon.
Ovo je sve šupljiranje i predstava za mase.
Još potrošiše stotine miliona budžetskog novca za finansiranje stranaka.
Post Reply