muzicar_iz_parka wrote:Vizionar 1985 wrote:
Bas suprotno od ovoga je. Znaci imaju prilicno tacan uvid, jer po licnim kartama se glasaci vode.
Ima 3,1 Milion registriranih sa pravom glasa ili ti ga prevedeno laicki sa licnom kartom.
Svako ko ima licnu Bosne ima i pravo glasa.
Druga stvar je sto trecina nije u Bosni uopste, vjeromatno mozda i vise od toga.
Ne kontate to nikako, objasnjavao sam vec jednom. Znaci 3,1 miliona sa pravom glasa ima.
To objasnjava ovo za Opstinu Centar, gdje popisano 55 hiljada a ima pravo glasa 61 hiljada.
Nije LK jedini uslov za upis u birački spisak, mislim da tu spadaju svi koji po prijavi boravka u CIPS-u napune 18. godina. Dosta onih koji su vani imaju upisanu odnosno prijavljenu djecu ovdje zbog manje komplikacija za vađenjem dokumenata u odnosu na diplomatsko konzularna predstavništva.
Ne ažuriraju se dovoljno brzo birački spiskovi, zna se desiti da umrli godinama budu po spiskovima, dok to dođe do gospode iz CIK-a, proteče puno vode Miljackom.
Imati pravo glasa zakonski gledano (svaki punoljetan državljan BiH) ili biti stanovnik nije isto.
Zato smatram da je udio glasača dosta veći procentualno ako uzmemo u obzir one kojih se stvarno tiču izbori i koji će živjeti sa dobrim ili lošim posljedicama izbora.
Narod davanjem podrške strankama ima puno više udjela i odgovornosti nego što se predstavlja, broj abstinenata je dosta manji nego što nam se godinama predstavlja.
Ma ne moze se kak znam bez licne glasat, moras licnu pokazat da bi glasao, sad jel udzu u biracki spis to je vec druga stvar. Al glasat bez osobne se ne moze, nek me neko ispravi ako nije tak.
Za ostalo ne znam. Nisam upucen.
Slazem se sa dosta ovog sto si napisao.
Al bas da narod glasa za stranke, ne glasa.
Evo Sda dobije oko 3 sto hiljada glasova. Vecinom za nju glasaju iz administracije clanovi njeni, uhljebi i clanovi Sda kao i clanovi njihovih porodica, prijatelji, poznanici itd.
Jbg mala smo zemlja, pa i normalno da se izaberu na poziciju ljudi glasovima porodice, rodbine, prijatelja, poznanika.
I opet mislim da sve prate dobro, ne mozda savrseno ali dobro. Upravo zbog toga sto smo mala zemlja.
Mozda grijesim.