Studiranje u SAD

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Connaisseur Karlin

#26 Re: Studiranje u SAD

Post by Connaisseur Karlin »

jefferson wrote:
Da rezimmiramo: TOEFEL nije obavezan; ESL sati ,a kanije uzimanje sati regularnog engleskog jezika je ipak OK, narocito ako ziata nemaju dobr osnove iz istog jezika, a znas vlro dobro,koliko stranih studenata zavrse prve dvije godine faksa,a ne znaju sastaviti recenicu, ipak, ucenje jezika je i baziran na individulanim sposobnostima studenata, i ne slazem se sa tabomo da je ESL veca muka o TOEFEL-a, oba su traumticno iskustvo , jer vecina osoba zeli sto prije otkaciti formlanosti testiranja vezanih za englski jezik, i nastaviti studiranje,a tokom istog uce na engleskom,znaci,na svakom satu se itovrmeneo uciti engleski jezik, logicno. TOEFEL uzima jako puno vremen za pripremanje, a ESL moze trajti dva semestra, no gbg deal :-)
Nema sta rezimirati.
Za dvije godine u srednjoj skoli on moze dovoljno nauciti engleski da bez problema polozi TOEFL.
ESL je GUBLJENJE vremena, i to uzasno gubljenje vremena! Casovi engleskog jezika u BH srednjim skolama su kompleksniji nego ESL.
Vise ce nauciti kada dodje u SAD sa TOEFL-om i umjesto 2-3 sata na ESL-u ode na neku zabavu. kazem ti, nakon par igraca koji su uzimali ESL, mi smo izricito trazili TEOFL od igraca ili nece doci. TOEFL nije obavezan, ali ti trener moze reci: ili TOEFL ili sam plati skolu.
S druge strane, ako on sam dolazi, bez skoalrine, uzimanje ESL casova je kriminal nista vise.
Znamm da je ESL jednostavniji od sati englekog jezika u srednjim skolama van SAD,i ESL je dio je rasporeda sa ostalim satima toko skolske godine,ali isto tako, TOEFEL je prilicno neprkatican za osobe koje nisu nikad ucile enelgeski jezik, zato sma napisala, da su iksustva sutdneata jako vazna,a ni TEOFEL nije besplatan test, plus pripreme za test. Vecinu primjera stranih studenata znam da su uzimlai ili ESL ili TOEFEL nakon dolaska u SAD,a ne prije dolaska u SAD. Student ce najvise nauciti na redovnim satima i tokom druzenja sa domacim studnetima,i tokom uzimanja ostlaih predmeta. TOEFEL se uvijek vise trazi na univerzitetima,ali da ce nauciti nesto vise engleskog od ESL, jako malo,jer i TOEFEL je materijal za streabnje i kamapnjastvo jezika. treba uzeti u obzri vrijeme ucenja za TOEFEL, ne iskljucivo uzmanje testa.
jeza u ledja

#27 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

Connaisseur Karlin wrote:TOEFEL
Connaisseur Karlin wrote:TEOFEL
Connaisseur Karlin wrote:TEFEL
Koliko pokusaja ti treba? :lol: :lol:

Zove se TOEFL, Test of English as Foreign Language.
Fitzgerald

#28 Re: Studiranje u SAD

Post by Fitzgerald »

Hvala vam na ovako dobrim odgovorima, jako mi je pomoglo.

Ja trenutno pohadjam dvogodisnji program TTTE iz ambasade, poslije toga dobijam certifikat da sam to zavrsio. Tri casa svakog cetvrtka moze dosta pomoci.

Znaci sad se treba uhvatit knjige i lopte.

Ako neko ima jos iskustava slobodno pisite.
TheMule

#29 Re: Studiranje u SAD

Post by TheMule »

I ako postoji neki tim koji ce ti dati stipendiju za 2 godine na community colledzu, moras racunati da se zapolis za zadnje dvije godine da platis, jer tesko da dobijes stipendiju za zadnje dvije. Dakle, racunica ti je:

prve dvije godine - do 5 hiljada (ako ne dobijes stipendiju)
zadnje dvije - do 30 hiljada

dakle moras raditi oko 40 sati sedmicno da bi ustedio, i zivjeti sa tom porodicom, mozda i njima placati mjesecno 300$ za hranu i rentu? Ovo je vrlo tesko ako ces studirati neki tehnicki zanat, vrlo zahtjevno.
Fitzgerald

#30 Re: Studiranje u SAD

Post by Fitzgerald »

TheMule wrote:I ako postoji neki tim koji ce ti dati stipendiju za 2 godine na community colledzu, moras racunati da se zapolis za zadnje dvije godine da platis, jer tesko da dobijes stipendiju za zadnje dvije. Dakle, racunica ti je:

dakle moras raditi oko 40 sati sedmicno da bi ustedio, i zivjeti sa tom porodicom, mozda i njima placati mjesecno 300$ za hranu i rentu? Ovo je vrlo tesko ako ces studirati neki tehnicki zanat, vrlo zahtjevno.
Planiram Web Developement, ili Desktop Service
TheMule

#31 Re: Studiranje u SAD

Post by TheMule »

To je dobra stvar, jer se mozda mozes zaposliti na kampusu u Computer Laboratoriji, tako da bi poso bio lagan, a skola tu, plus imo bi iskustvo da se zaposlis odma poslije fakulteta.
Fitzgerald

#32 Re: Studiranje u SAD

Post by Fitzgerald »

Pa da, inace mi ide sa racunarima i brzo ucim. Znam raditi u c++ sto mislim da ce mi poci koliko, toliko
TheMule

#33 Re: Studiranje u SAD

Post by TheMule »

arminovcina wrote:Pa da, inace mi ide sa racunarima i brzo ucim. Znam raditi u c++ sto mislim da ce mi poci koliko, toliko
C++ je vrlo vazan sto se tice skole, ali ne mislim da bi sa njim radio na tom poslu. Taj poso a laboratoriji je vrlo lagan, bar sto sam ja vidio. Tu su momci koji studiraju IT, malo nadgledaju Web stranicu te skole, malo rade na nekom projektu, malo odrzavaju kompjutere koje studenti koriste, pomognu im s nekim problemom, zezaju se po internetu, rade zadacu itd. Tu imas seficu/sefa, i jos nekoliko studenata oko sebe, tako da nisi nikad sam, i uvjek ti ima neko pomoci, i atmosfera je relaksirana....tako da mislim da je to pun pogodak za tebe kad bi uspio upasti tu u takav poso.

C++ ce ti biti jedan od casova u drugoj godini, i tu imas 15 sedmica da savladas program, 2 kontrolna, plus 1 finalni test. Otprilike
Bodkin

#34 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

Pandakonda wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Mislim da ne treba TOEFEL ili SAT za community college,moze uzeti sate iz ESL na koledzu nakon prehtodnog testiranja, a kasnije moze uzimati sate regularnog engleskog jezika ,a koje uzimaju i americki ucenici.

:)
TOEFL je koliko ja znam obavezan jer to test of English as foreign language. Ne vjerujem da će ga pustit na studentsku vizu ako nemaju dokaz da zna engleski :-)
TOefl svakako. Sat za division 1 skole ako ce ganjati basket. Za community i naia ne treba

@postavljac teme Druze ganjaj kosarkasku stipendiju za naia i cc nivo. Niie nemoguce. Kakvih sve znam sto su dobili
Bodkin

#35 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

TheMule wrote:I ako postoji neki tim koji ce ti dati stipendiju za 2 godine na community colledzu, moras racunati da se zapolis za zadnje dvije godine da platis, jer tesko da dobijes stipendiju za zadnje dvije. Dakle, racunica ti je:

Zar CC nije 2 godine?
TheMule

#36 Re: Studiranje u SAD

Post by TheMule »

Bodkin wrote:

Zar CC nije 2 godine?
Ako ne grijesim, on planira ici drzavni poslije toga.
Bodkin

#37 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

TheMule wrote:
Bodkin wrote:

Zar CC nije 2 godine?
Ako ne grijesim, on planira ici drzavni poslije toga.
Da ali zavisi od toga koliko je dobar, moze dobiti parcijalnu stipendiju za zadnje dvije godine ili punu ako je dobar :)
TheMule

#38 Re: Studiranje u SAD

Post by TheMule »

Bodkin wrote:[

Da ali zavisi od toga koliko je dobar, moze dobiti parcijalnu stipendiju za zadnje dvije godine ili punu ako je dobar :)
Dobar u kosarci ili studiranju? Zar studiranje valjda moze, ne znam, ali za kosarku sumnjam da ce biti dovoljno dobar.
Bodkin

#39 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

TheMule wrote:
Bodkin wrote:[

Dobar u kosarci ili studiranju? Zar studiranje valjda moze, ne znam, ali za kosarku sumnjam da ce biti dovoljno dobar.
Za naia ili d2 treba biti prosjecan
TheMule

#40 Re: Studiranje u SAD

Post by TheMule »

Pa da li je prosjecan? :D

Mislim da je tesko uletiti nakon CC u 3. godini nekog tima iz 2. divizije, jer ostali momci imaju vec 2 sezone iskustva, sto je velika stvar, ali ne snam, ja sam igro fudbal, nisam kosarkas...
jeza u ledja

#41 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

TheMule wrote: dakle moras raditi oko 40 sati sedmicno da bi ustedio, i zivjeti sa tom porodicom, mozda i njima placati mjesecno 300$ za hranu i rentu? Ovo je vrlo tesko ako ces studirati neki tehnicki zanat, vrlo zahtjevno.
Ovaaaj, arminovcina, nek te ne zbuni ovo iznad, mozda Magarac ne konta ( :D ) ili nisam ja skonto tebe....na samo studentskoj vizi ne mozes (legalno) raditi vise od 20 sati sedmicno dok ti traje semestar i mozes samo raditi u okviru univerziteta ili posla kojeg ti univerzitet/koledz obezbjedi. Znaci ovo 40 sati u labu na faksu je niks. Sad, ovako ta tlane moze svasta, kazu mi, ali ne bi trebao racunati na to osim ako nemas nekog ko ce te zaposliti kod sebe, ili da dajes casove iz necega ili slicno, sto bi ti opet bilo tesko jer neces imati vremena od skole.
Helem - 20 sati tokom semestra, i samo zaposlenje preko univerziteta vazi. Tokom zimske/ljetne i ostalih pauza, ako je taj posao aktuelan (nije vezan za trajanje semestra) i naravno ako ima para za to - onda mozes raditi puno radno, tj. 40 sati sedmicno.

Ovo je AKO nemas zeleni karton, a koliko shvatih nemas. Uglavnom, nije bas lako. :-?
Jack Be Nimble

#42 Re: Studiranje u SAD

Post by Jack Be Nimble »

Sto se tice community college istina da je visa skola, ali u reigiji Seattl-a stvarno su jaki i nude veoma dobre programe. Rade zajedno sa Univ of WA i drugim jacim skolama da obuce ucenike u prve dvije godine. Velika je prednost sto zavrsis na predavanjima sa 25 studenata a ne sa 300. Sto se tice te regije comm college nije tako losa opcija. Veliki broj internacionalni studenata dolaze u comm coll na prve dvije godine. Sto npr 2000 godine to se nikada ne bi desilo.

A sto se tice para i hrane imas moras nauciti dvije stvari:

1) ovo je najbolja hrana ikada

Image

2) pripadas svakoj religiji i slavis svaki praznik samo da bi se ogrebao za besplatnu hranu :D
jeza u ledja

#43 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote:

Image

2) pripadas svakoj religiji i slavis svaki praznik samo da bi se ogrebao za besplatnu hranu :D
Hehehe, been there, done dat. :D
jefferson

#44 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

Connaisseur Karlin wrote:
jefferson wrote:
Da rezimmiramo: TOEFEL nije obavezan; ESL sati ,a kanije uzimanje sati regularnog engleskog jezika je ipak OK, narocito ako ziata nemaju dobr osnove iz istog jezika, a znas vlro dobro,koliko stranih studenata zavrse prve dvije godine faksa,a ne znaju sastaviti recenicu, ipak, ucenje jezika je i baziran na individulanim sposobnostima studenata, i ne slazem se sa tabomo da je ESL veca muka o TOEFEL-a, oba su traumticno iskustvo , jer vecina osoba zeli sto prije otkaciti formlanosti testiranja vezanih za englski jezik, i nastaviti studiranje,a tokom istog uce na engleskom,znaci,na svakom satu se itovrmeneo uciti engleski jezik, logicno. TOEFEL uzima jako puno vremen za pripremanje, a ESL moze trajti dva semestra, no gbg deal :-)
Nema sta rezimirati.
Za dvije godine u srednjoj skoli on moze dovoljno nauciti engleski da bez problema polozi TOEFL.
ESL je GUBLJENJE vremena, i to uzasno gubljenje vremena! Casovi engleskog jezika u BH srednjim skolama su kompleksniji nego ESL.
Vise ce nauciti kada dodje u SAD sa TOEFL-om i umjesto 2-3 sata na ESL-u ode na neku zabavu. kazem ti, nakon par igraca koji su uzimali ESL, mi smo izricito trazili TEOFL od igraca ili nece doci. TOEFL nije obavezan, ali ti trener moze reci: ili TOEFL ili sam plati skolu.
S druge strane, ako on sam dolazi, bez skoalrine, uzimanje ESL casova je kriminal nista vise.
Znamm da je ESL jednostavniji od sati englekog jezika u srednjim skolama van SAD,i ESL je dio je rasporeda sa ostalim satima toko skolske godine,ali isto tako, TOEFEL je prilicno neprkatican za osobe koje nisu nikad ucile enelgeski jezik, zato sma napisala, da su iksustva sutdneata jako vazna,a ni TEOFEL nije besplatan test, plus pripreme za test. Vecinu primjera stranih studenata znam da su uzimlai ili ESL ili TOEFEL nakon dolaska u SAD,a ne prije dolaska u SAD. Student ce najvise nauciti na redovnim satima i tokom druzenja sa domacim studnetima,i tokom uzimanja ostlaih predmeta. TOEFEL se uvijek vise trazi na univerzitetima,ali da ce nauciti nesto vise engleskog od ESL, jako malo,jer i TOEFEL je materijal za streabnje i kamapnjastvo jezika. treba uzeti u obzri vrijeme ucenja za TOEFEL, ne iskljucivo uzmanje testa.
Osobe iz BiH uce engleski u skolama i bolje ga znaju u ovim godinama nego prosjecan amerikanac, ako cemo iskreno.
Drugo, neko ko dolazi na sportsku skolarinu, ESL je glupost najveca jer tim mora paltiti cas koji se nece racunati ka diplomi. TOEFL rjesis i cao djaci, a ti mozes macku o rep okaciti tu pricu oko prakticnosti i neprakticnosti kada moras uzimati 12 kredita prvi semestar+ ESL koji se ne racuna prema diplomi i shodno tome ne racuna prema "eligibility" za igranje u timu.
Neko ko ima 40 godina, tek dosao u SAD kao izbjeglica, spajanje familije, ucio ruski u skoli, apsolutno. Neko ko doalzi kao sportista kroz skolarinu, cisto gubljenje vremena. Stoga ostanimo pri raspravi koja ce pomoci otvaracu teme a ne Husi i Sefiki koji se spajaju sa porodicom.
jefferson

#45 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

Jack Be Nimble wrote:Sto se tice community college istina da je visa skola, ali u reigiji Seattl-a stvarno su jaki i nude veoma dobre programe. Rade zajedno sa Univ of WA i drugim jacim skolama da obuce ucenike u prve dvije godine. Velika je prednost sto zavrsis na predavanjima sa 25 studenata a ne sa 300. Sto se tice te regije comm college nije tako losa opcija. Veliki broj internacionalni studenata dolaze u comm coll na prve dvije godine. Sto npr 2000 godine to se nikada ne bi desilo.

Image

Ma daj ba, imaju one ichiban supe za 89 centi u Wal Martu :)
jefferson

#46 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
TheMule wrote: dakle moras raditi oko 40 sati sedmicno da bi ustedio, i zivjeti sa tom porodicom, mozda i njima placati mjesecno 300$ za hranu i rentu? Ovo je vrlo tesko ako ces studirati neki tehnicki zanat, vrlo zahtjevno.
Ovaaaj, arminovcina, nek te ne zbuni ovo iznad, mozda Magarac ne konta ( :D ) ili nisam ja skonto tebe....na samo studentskoj vizi ne mozes (legalno) raditi vise od 20 sati sedmicno dok ti traje semestar i mozes samo raditi u okviru univerziteta ili posla kojeg ti univerzitet/koledz obezbjedi. Znaci ovo 40 sati u labu na faksu je niks. Sad, ovako ta tlane moze svasta, kazu mi, ali ne bi trebao racunati na to osim ako nemas nekog ko ce te zaposliti kod sebe, ili da dajes casove iz necega ili slicno, sto bi ti opet bilo tesko jer neces imati vremena od skole.
Helem - 20 sati tokom semestra, i samo zaposlenje preko univerziteta vazi. Tokom zimske/ljetne i ostalih pauza, ako je taj posao aktuelan (nije vezan za trajanje semestra) i naravno ako ima para za to - onda mozes raditi puno radno, tj. 40 sati sedmicno.

Ovo je AKO nemas zeleni karton, a koliko shvatih nemas. Uglavnom, nije bas lako. :-?
Ovo sto jeza kaze. I placen si federalni minimalac OSIM ako ta drzava nema vecu minimalnu satnicu. Znaci u Arizoni 7.25 dolara po satu, u Washingtonu vise (mislim da je Seattle 15 po satu, ali ne znam resto drzave).
Naravno, na crnos e uvijek moze raditi tipa privatni casovi kosarke, cuvanje kuce, cuka, maca, i slicno.
jeza u ledja

#47 Re: Studiranje u SAD

Post by jeza u ledja »

Eh cuj 12 kredita. :D Ja sam ih znao uzimati preko 20. :run:
jefferson

#48 Re: Studiranje u SAD

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Eh cuj 12 kredita. :D Ja sam ih znao uzimati preko 20. :run:
12 je minimalno da bi bio eligible, ali moras uzeti u obzir treninge+putovanja. Ja sam imao igrace koji su uzimali 18 igraca, radili, trenirali 3 sata dnevno+ putovanja tokom sezone.
Bodkin

#49 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

TheMule wrote:Pa da li je prosjecan? :D

Mislim da je tesko uletiti nakon CC u 3. godini nekog tima iz 2. divizije, jer ostali momci imaju vec 2 sezone iskustva, sto je velika stvar, ali ne snam, ja sam igro fudbal, nisam kosarkas...
Ma i nije. Kod mene ih je doslo 4-5 tako. Crnci iz geta koji nisu zbog ocjena mogli na d1 skolu.
Doduse bili su dobri. Zato kazem, AKO je prosjecan mozda moze proci u naia ili d2. Mislim da je to najbolji put
Bodkin

#50 Re: Studiranje u SAD

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:Eh cuj 12 kredita. :D Ja sam ih znao uzimati preko 20. :run:
Aha probaj 20 sa 6 sati treniranja i dva leta sedmicno :D ja sam jednom imao 18 i dobro se napatio. Nisam sunca vidio
Post Reply